drzavni ispit

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Yasmina5

#476 Re: drzavni ispit

Post by Yasmina5 »

Pozzz,
Da li neko zna zasto demonstrator javnog ispita na www.ads.gov.ba nekad radi a nekad ne radi odnosno nema ga nikako :sad:

Hvala :)
federalac

#477 Re: drzavni ispit

Post by federalac »

Ako neko nije vidio, ADS FBIH - zavod za statistiku je najavio polaganje IOZ za 20.09.
Ide li iko?

Zna li iko sta bude na ovim "ispitima opceg znanja"? Ustav i ostale "gluposti" ili nesto sasvim drugo?
nevals

#478 Re: drzavni ispit

Post by nevals »

idem i ja u četvrtak na ovaj konkurs federalnog zavoda za statistiku i sve preporuke za dodatno naučit sa zahvalnošću prihvaćam, posebno ako neko ima neke materijale dodatne
federalac

#479 Re: drzavni ispit

Post by federalac »

nevals wrote:idem i ja u četvrtak na ovaj konkurs federalnog zavoda za statistiku i sve preporuke za dodatno naučit sa zahvalnošću prihvaćam, posebno ako neko ima neke materijale dodatne
I tebi je prvi put na ovaj IOZ? Znas li sta bude (je li oni materijali sa ads.gov.ba)?
nevals

#480 Re: drzavni ispit

Post by nevals »

Da meni je prvi put,
materijali za polaganje koji su mjerodavni u ovom konkursu su oni sa adsfbih.gov.ba
ima jako dosta razlike u njima
ako neko ima neka nova pitanja sa ovog nivoa, bilo bi dobro da ih objavi
nevals

#481 Re: drzavni ispit

Post by nevals »

federalac pitao si za oblasti

oblasti su naravno standardne
ustav
uprava
postupak/spor
uredsko poslovanje
radni odnosi
EU integracije
manda

#482 Re: drzavni ispit

Post by manda »

ćao ljudi, prijavila sam se na natječaj za općinu kiseljak, učim po onim pitanjima photo55 itd. nisu još objavili kad je polaganje, ali me zanima da li bude i na federalnom nivou pitanja na ćirilici,..??
nevals

#483 Re: drzavni ispit

Post by nevals »

prelijep osjećaj, jučer sam bio prvi put na ovom javnom ispitu preko ADSFBIH (natječaj federalnog zavoda za statistiku) i doslovce razvalio - nešto preko 90 %. Puno sreće želim svima koji budu izlazili na narednim javnim ispitima.

samo da dam odgovor ovom prethodnom postu, ispit preko ADSFBIH se organizira na latinici - ne bude ćirilice.
pretpostavljam da preko državne agencije bude dio pitanja na ćirilici, barem je tako znalo biti nekad
manda

#484 Re: drzavni ispit

Post by manda »

hvala nevals
čestitam!! :-D
jel se sjećaš kojih pitanja??
napiši što si zapamtio?
artist321

#485 Re: drzavni ispit

Post by artist321 »

da, napisi nam koje pitanje ako se sjećaš!!!!!
odakle si učio....

pozdrav
nevals

#486 Re: drzavni ispit

Post by nevals »

Svi ovi materijali koji trebate da učite su na ovoj stranici tako da nema se šta tu z aodati. Evo vam mojih pitanja .

1. Zemlje kandidatkinje za EU
2. Pravna stečevina EU je sadržana u
3. CARDS je ? (sadržan u sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju)
4. Šta je sadržano u mapi puta
5. Solun koja godina
6. Bijela knjiga je
7. rok za žalbu
8. sud donosi odluku? - presudom
9. sudovi federacije su
10. kolika je potrebna većina za donošenje odluka predstavničkog tjela parlamenta BIH
11. načela uredskog poslovanja su.
12. koje nije načelo uredskog poslovanja od nabrojanih
13. dom naroda koliko članova
14. kojim putem se biraju članovi doma naroda u parlamentu FBIH
15. broj slobodno dana osoba od 15-18 godina starosti
16. koliko ima platnih razreda državnih službenika
17. u preambuli ustava se ne spominje
18. ima prednost pred svim zakonima : ? konvencija o ljudskim pravima
19. članovi predstavničkog tjela parlamenta bih se biraju ?
20. ustav je sadržan u kojem aneksu
21. pravo da uspostavi posebne paraelne odnose sa susjednim državama ima ?
22. statut općine donosi
23. kada se vrši dostava pismena punomoćniku
24. dostava pismena putem pošte
+++++++++ ostala pitanja su sve sa ovi prethodni ispitnih rokova tako da se samno njima posvetite i naravno sretno svima +++++++++
waltazar

#487 Re: drzavni ispit

Post by waltazar »

odrađujem pripravnički u osnovnoj školi na radnom mjestu sekretara. po zanimanju sam dipl.pravnik. hoću li moći kad odradim ovaj pripravnički u školi prijaviti polaganje stručnog ispita za rad u organima državne uprave? odnosno koji stručni ispit mogu prijaviti?
durnalist

#488 Re: drzavni ispit

Post by durnalist »

Imam jedno pitanje. Završio sam diplomski studij novinarstva. Prije nego sto sam dobio potvrdu o zavrsetku diplomskog studija prijavio sam se za volonterski - pripravnicki staz u drzavnoj instituciji te buduci da nisam imao potvrdu o zavrsetku diplomskog studija tu morao upisati diplomu dodiplomskog studija - zvanje bacchelor novinarstva. Nekoliko dana poslije dobio sam potvrdu i diplomu za magistra novinarstva.
Neki dan su mi iz ove institucije javili da sam primljen.Sada me brine, hoce li mi vrijediti to moje voloniranje? Hoće li možda na toj nekoj potvrdi, koju ću dobiti nakon odrađenog volonterskog staža, pisati da sam ja uradio pripravnički za zvanje bacchelor (ili kako već) kako sam morao upisati na prijavu? Ako da, vrijedi li to meni kao magistru struke?
kadinica

#489 Re: drzavni ispit

Post by kadinica »

Isti je pripravnički, bez obzira na ETCS.

Odrađuje se samo jedan pripravnički, položi stručni ispit i to vrijedi bez obzira na magistarski.
dust in the wind

#490 Re: drzavni ispit

Post by dust in the wind »

molim vas za pomoc. drugarica hoce da polaze strucni upravni ispit pred ministarstvom pravde,kaze da se taj placa 400,00 KM. ako ko ima pitanja sa pismenog dijela ispita. mnogo biste mi pomogli, a samim tim ja njoj :)
kadinica

#491 Re: drzavni ispit

Post by kadinica »

Na pismenom ispitu se dobije obično da se uradi neko Rješenje, Odluka, Zaključak ili sl.
Znači nema pitanja, samo izrada akta.

Ako je sa SSS, onda se uradi neki dopis ili potvrda.
dust in the wind

#492 Re: drzavni ispit

kadinica wrote:Na pismenom ispitu se dobije obično da se uradi neko Rješenje, Odluka, Zaključak ili sl.
Znači nema pitanja, samo izrada akta.

Ako je sa SSS, onda se uradi neki dopis ili potvrda.
nije sss, pravo zavrsila. radila u piu.
dust in the wind

#493 Re: drzavni ispit

i jos nesto. dozvoljeno joj je koristili zup????
kadinica

#494 Re: drzavni ispit

Post by kadinica »

Zašto onda plaća 400 KM za stručni upravni ispit?

Bolje joj je da se prijavi na bilo koji konkurs preko ADS-a i polaže besplatno. Ispit je na principu a,b,c odgovora i nema usmenog. Za pravnike je lagan.
dust in the wind

#495 Re: drzavni ispit

pa, valjda ima razlog sto mora...ja sam joj to govorila. mozda ih iz pia uslovljavaju, da ako kasnije mognu zasnovati tu radni odnos...sta znam
durnalist

#496 Re: drzavni ispit

Post by durnalist »

kadinica wrote:Isti je pripravnički, bez obzira na ETCS.

Odrađuje se samo jedan pripravnički, položi stručni ispit i to vrijedi bez obzira na magistarski.
Stvarno?! Juuuupi! Znači ja mogu doći na javni ispit s potvrdom o volonterskom radu na kojem piše bachelor žurnalistike iako polažem kao magistar žurnalistike?

Ispričavam se, novi sam u ovom svemu ništa mi nije jasno :x javni, stručni ispit...
Bisogna Vincere

#497 Re: drzavni ispit

Post by Bisogna Vincere »

durnalist wrote:

Stvarno?! Juuuupi! Znači ja mogu doći na javni ispit s potvrdom o volonterskom radu na kojem piše bachelor žurnalistike iako polažem kao magistar žurnalistike?

Ispričavam se, novi sam u ovom svemu ništa mi nije jasno :x javni, stručni ispit...
Javni ispit (ADS BiH) ili Ispit općeg znanja (ADS FBiH) se sastoji od testa koji ima 42 pitanja, a svako ima ponuđena 4 opcijska odgovora. Ispit se polaže iz oblasti koje su navedena na ovom linku: http://www.ads.gov.ba/v2/index.php?opti ... 80&lang=bs
Kad položiš, na kućnu adresu ti dostave rješenje i taj ispit više nemoraš polagati. 70% tačnih odgovora je potrebno za prolaz.

Stručni ispit se polaže za svaki konkurs, a radi se pismeni test u vidu 10 pitanja sa opcijskim odgovorima ili određenog zadatka. Materija je prilagođena poslovima radnog mjesta za koje apliciras, tj. pitat će te samo o onim poslovima koji se obavljaju u okviru tog radnog mjesta. 70% tačnih odgovora je potrebno za prolaz. Ako položiš pismeni izlaziš na usmeni, a pitanja su kao i na pismenom prilagođena poslovima koje bi radio na tom radnom mjestu.
Bisogna Vincere

#498 Re: drzavni ispit

Post by Bisogna Vincere »

federalac wrote:Ako neko nije vidio, ADS FBIH - zavod za statistiku je najavio polaganje IOZ za 20.09.
Ide li iko?

Zna li iko sta bude na ovim "ispitima opceg znanja"? Ustav i ostale "gluposti" ili nesto sasvim drugo?
http://www.adsfbih.gov.ba/index.php?lang=ba&sel=402
durnalist

#499 Re: drzavni ispit

Post by durnalist »

Ovdje http://www.ads.gov.ba/v2/index.php?opti ... lang=bs#RI piše: "Kao dokaz kojim se dokazuje radno iskustvo u struci/zvanju/relevantno radno iskustvo mogu se dostaviti:
Potvrde ili uvjerenja poslodavca ili poslodavaca kod kojih je kandidat radio ili radi, koja moraju biti precizna i detaljna, odnosno na kojima treba da stoje podaci o tome na kojim poslovima je kandidat radio-naziv radnog mjesta, da li su to poslovi VSS, koliko dugo je obavljao navedene poslove, po mogućnosti opis poslova, navesti jasno preciziran period radnog angažovanja na radnim zadacima, dakle što više podataka koji će dokazati potrebno radno iskustvo."

Hoće li meni onda biti problem ako bude pisalo da sam radio na radnom mjestu bachelora žurnalistike ili tak nešto? ( a sad sam magistar struke)
kadinica

#500 Re: drzavni ispit

Post by kadinica »

neće
Post Reply