Apple Mac - All about

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
Šeha

#476 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Shirbeg wrote:OK jeli moguce skinuti ove s/ware i instalirati ih na MAc bez ikakvih problema? Kontam Mac ima bolji nacin legitimacije svojih softwara?
iWork '09
Final Cut Express 4
Aperture 2
FileMaker
Sve je moguce skinuti i instalirati. Mac ima mnogo labaviji sistem legitimacije. Kad vec skidas skini Final Cut Pro.

iWork '09 nema nikakvu zastitu. Aperture ima minimalnu kao i Final Cut. Za File Maker ne znam.
Šeha

#477 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Novi Final Cut Studio je izasao: http://www.apple.com/finalcutstudio/

Dosta novih, interesantnih stvari.
hakazvaka

#478 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

ne znam sta da vam kazem...
ovo ce od mene cudno zvucati, ali ja nisam impresioniran ovim iMac-om :roll:
ovdje ga koristim vec sedmicu dana, i nekako mi neozbiljno djeluje kao desktop :(
onaj macbook je senzacija i ono bih i uzeo, ali ovo, ne znam, ne vjerujem.
definitivno najiritantnija stvar je ovaj prokleti mighty mouse, koji me tako nervira da je to nezamislivo. sporo se mice strelica, neprecizan je i softver mu je uzasan.
najgenijalnija stvar mi je ovaj premocni monitor, jer je ovo definitivno najbolja slika koju sam vidio, pa cu vjerovatno razmisliti o tome da nabavim jedan ovakav monitor za pc upotrebu.
hakazvaka

#479 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

spuzvabob wrote:
hakazvaka wrote:ne znam sta da vam kazem...
ovdje ga koristim vec sedmicu dana, i nekako mi neozbiljno djeluje kao desktop :(
definitivno najiritantnija stvar je ovaj prokleti mighty mouse, koji me tako nervira da je to nezamislivo. sporo se mice strelica, neprecizan je i softver mu je uzasan.
najgenijalnija stvar mi je ovaj premocni monitor, jer je ovo definitivno najbolja slika koju sam vidio, pa cu vjerovatno razmisliti o tome da nabavim jedan ovakav monitor za pc upotrebu.
Otvoriš System Preferences , klikneš na keyboard and mouse i podesiš brzinu Mighty Mousa.
ma nije do brzine nego taj overall utisak je strasno los.. nepreciznost.. ugh
DYD666

#480 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Hm, ja sam zadovoljan skroz, preciznost i vise nego OK (da ti nije neka blesava podloga pa te to zeza?), jedino treba malo vremena da se covjek navikne na senzore, odnosno da desni klik ne radi dok ne sklonis prst sa ovog lijevo :)
Dok ako i kliknes sa oba prsta, reagovace kao lijevi.
Ali scroll button mu je zato fanstastican mora se priznati ;) 360" i to :P
Mada evo da ne bude da samo hvalim, meni zato nisu legla ona 2 side buttons, ponekad ih slucajno zakacim, i onda ako si na njih mapirao nesto sto ne zelis tada - recimo Dashboard - moraces ponovo kliknuti da ga sklonis. Na kraju sam ih disableovao.

Sve u svemu, uvijek mozes uzeti bilo kakav drugi mouse koji ti pase, i spojiti. Bar te Mac nece gnjaviti za soft/drivere ;)
Šeha

#481 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Ako ti je mis jedina zamjerka onda je nisi trebao ni pisati... :D
Ni ja ne volim bas Mighty mouse i odmah ga zamijenim Logitech-ovim ili MS-ovim.

Scroll button kod mighty mouse-a prvi ode. Tj. podlozan je prljanju i zaglavljivanju. Kao sto DYD kaze, mene nerviraju "side buttons" koji su po defaultu vezani za Expose pa kad mi pocne premjestati prozore poludim. I naravno ne mogucnost desnog klika dok je prst na lijevom "dugmetu".
hakazvaka

#482 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

zoom66 wrote:
hakazvaka wrote:ne znam sta da vam kazem...
haka ba neozbiljan ti post :D

kao i svaki "tudji" :P komp, nijedan ne radi kako mi ocekujemo da bi trebao :D narocito oni iz net klubova :D a mish je stvar navike. mene osobno mm iritira zbog onih dugmica ta tlane no i oni se daju iskljuciti. josh nesto, daleko je bolja izvedba bezicnog mm-a od onog s repicem :D

kako vec rekoh mish je stvar navike te a shodno navici vec par godina kupujem jedan te isti model logitecha :D
ok :D
prikljucio sam ja mx1100 od logitecha odmah, al moram i ja nesto kritikovat brate :D :D :D
ti ko da ne znas s kim imas posla :D :D
ja.neron

#483 Re: Apple MAC all about

Post by ja.neron »

hakazvaka

#484 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

zapravo nije bas sve ok ni sa ovim logitechom.
evo sjednem veceras malo da vidim kako to ide, da pokusam nesto nacrtati u photoshop, al jok.. prvo sto leta ko lud, al doslovno.. podloga je stol drveni, ali nije da on leta i to, nego je prebrz. sve je uredu sa njim ali ne mogu postavke da mu odredim.
instalirao logitech setpoint za macintosh, ali kada ga pokrenem iz Apple > System preferences > Logitech.. kaze No logitech devices found :?

pored toga, nigdje ne prepoznaje mouseover, pocevsi od firefoxa, do dockova i menu-a na OSX... to me isto nervira.. uglavnom svi problemi potjecu od misa.. kada to rjesim, idem raditi nesto fino :D :D
DYD666

#485 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

Aaaa svasta :(
Mozda probati sa nekim jednostavnijim (manje gamerskim) mishem, onim obicnim najstandardnijim makar i to od Microsoft-a? :-)
Image
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 17:01, edited 2 times in total.
nova_korisnica

#487 Re: Apple MAC all about

Post by nova_korisnica »

treba mi info kako na mac-u (safari) mogu izbrisati sve logins etc...na firefoxu ima ono "claer private data"...gdje je to na macu? :D
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 17:01, edited 2 times in total.
nova_korisnica

#489 Re: Apple MAC all about

Post by nova_korisnica »

hvala, hvala, hvala!!
:))
moram da se naviknem gdje sta da trazim :)))
ali je u principu i ovaj mac simpa :D
Šeha

#490 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

10.4 Dzemo?
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 17:00, edited 2 times in total.
Šeha

#492 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

zoom66 wrote:
zoom66 wrote:istovremeno kad i final cut studio, izasao je i logic studio 2. :)

Image

:thumbup: :thumbup: :thumbup:
caca ih zego :x nema printanog reference manual, nema cak ni pdf verzije, samo blesava html verzija. :x :D

kazu isti slucaj i sa final cut studiom :-)
Istina je, barem za upgrade verziju. Mi smo danas dobili FCS upgrade i ocekivali one velike kutije kakve su prije dolazile. Ne, ovaj put mala kutijica, onako kako pakuju OS i bez literature.
Šeha

#493 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

zoom66 wrote:
definitivno, ovo mi je zadnja kupovina apple-ovog softwarea. :D seha, hos da se mijenjamo za seriale? :D
Moze, nema problema :D Nemam skrupula :)
Šeha

#494 Re: Apple MAC all about

Post by Šeha »

Mlad je jos Ima vremena za njega :P :D :thumbup:
hakazvaka

#495 Re: Apple MAC all about

Post by hakazvaka »

zoom66 wrote:
Šeha wrote:
zoom66 wrote:
definitivno, ovo mi je zadnja kupovina apple-ovog softwarea. :D seha, hos da se mijenjamo za seriale? :D
Moze, nema problema :D Nemam skrupula :)
:D volim ljude sa smislom za biznis :D shteta shto se haka ne bavi muzikom i videom, mogli smo mu tushnuti koji program :D povoljno k'o i ajfon :D
tako vi znaci :cry: :cry: :D :D
novikorisnik

#496 Re: Apple MAC all about

Post by novikorisnik »

Ima li neko mozda onaj mini DVI adapter za TV-out za prodati? Potrebna mi je ona verzija sto ima chinch izlaz sa druge strane.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 25/03/2015 11:18, edited 2 times in total.
Richard Peti

Post by Richard Peti »

.
Last edited by Richard Peti on 28/05/2015 14:15, edited 2 times in total.
Shirbeg

#499 Re: Apple MAC all about

Post by Shirbeg »

Šeha wrote:
Shirbeg wrote:OK jeli moguce skinuti ove s/ware i instalirati ih na MAc bez ikakvih problema? Kontam Mac ima bolji nacin legitimacije svojih softwara?
iWork '09
Final Cut Express 4
Aperture 2
FileMaker
Sve je moguce skinuti i instalirati. Mac ima mnogo labaviji sistem legitimacije. Kad vec skidas skini Final Cut Pro.

iWork '09 nema nikakvu zastitu. Aperture ima minimalnu kao i Final Cut. Za File Maker ne znam.
Hvala vam ...mozeli neko postaviti rapid share linkove. Torenti su mi mora . Svi bi mi trebali:
Final Cut Pro
Aperture
File Maker

U stavri sve od Apple-a :D :-D :-)
DYD666

#500 Re: Apple MAC all about

Post by DYD666 »

dzemmo wrote:mozhe pomoc ljudi, kad se instalira neki program ili igrica, pa trazi instalacija drugi ili treci disk,
mogu li to da povucem sa hard diska ili se mora sprzit dvd sa sadrzajem istog
ima li ona opcija virtual cd/dvd, nesto kao deamon tools
hvala
edit:
znam da moze i sam mac to da uradi, dupli klik i on napravi kao mount iso/dmg fajla, al hoce li instalacija to prihvatiti
Pa ako vec imas odredjeni setup podijeljen u nekoliko .dmg fileova, samo ih mountaj i to je to. Bar je kod mene uvijek tako prolazilo
Za webmail ne znam...koristim isti svake prestupne godine, tako da...
Post Reply