Koalicija SDP-Naša stranka

Post Reply

Koalicija SDP-Naša stranka ?

Da
180
58%
Ne
130
42%

Total votes: 310

Gandalf

#476 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Gandalf »

SDA politika - izjednačavaju selendre k'o Sapna sa Tuzlom - kao ono , Sapna je općina pa pobjeda SDA u Sapni neutralizira pobjedu SDP-a u Tuzli :lol: Fakat za Nadrealista materijal :lol: Očekujem u Avazu naslov uskoro : " Za krizu na Wall Streetu kriv je Lagumdžijin krnji SDP"
:lol: Noćna mora zelembaća je moguća koalicija NS i SDP . A zelembaćima harisovaca nigdje ni za lijeka , da im pritrče u pomoć :lol: Ma baš mi ih žao :lol:
valterbranisarajevo

#477 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by valterbranisarajevo »

SDP-u najviše mandata u Gradskom vijeću

Već nakon objavljivanja prvih preliminarnih rezultatat lokalnih izbora počele su spekulacije oko imena novog gradonačelnika Sarajeva.

Iz SDA su stigla čvrsta uvjeravanja kako baš toj stranci pripada čelno mjesto Gradske uprave, pravdajući to izbornim rezultatom u 9 općina u kantonu Sarajevo, odnosno na osnovu osvojenog broja glasova u 4 gradske općine.

Nacionalni sastav

I dok se tako spekulira imenima, svi zaboravljaju na to da će o gradonačelniku odlućiit većina koja će biti formirana u budućem Grdaskom vijeću Sarajeva, iz kojeg se on i bira.
No, sastavljanje G.V Sarajeva nije nimalo lak posao.

Borba oko konstituisanja (do) sadašnjeg trajala je punih 8 mjeseci, odnosn formirano je tek u junu 2005. godine.

Izbor Gradskog vijeća Sarajeva otpočinje nakon konstituisanja općinskih vijeća. Prema odredbama statuta Grada, u Gradsko vijeće koje broji 28 vijećnika delegira se po 7 predstavnika iz općina Stari i Novi Grad, Centar, i Novo Sarajevo.

Koja će stranka dobiti mjesto vijećnika u Gradskom vijeću ne zavisi samo od izbornih rezultata već i od potrebe zadovoljenja nacionalne strukture.

Tako je odredbama naznačeno kako ni jedan konstitutivni narod ne može imati više od 50 % vijećnika u gradskom vijeću (14), dok je minimalno propisana zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih 20 %, odnosno 6 vijećnika.

Stoga se može desiti da mandat u Vijeću dobije i neka stranka iz O.V: sa samo jednim predstavnikom u tom zakonodavnom organu kako bi se ispunila nacionalna kvota..

Anketa Oslobođenja pokazuje da bi najviše mandata u Gradskom vijeću trebao imati SDP i to 9 u slučaju da uđe u najavljeni savez sa BPS-om i Našom strankom.

Tada bi Naša stranka i BPS, na osnovu zajedničkih lista u općinskim vijećima, sa SDP-om trebali dobiri po 3 mjesta u Gradskom vijeću Sarajeva.

SDA, koja će najvjerovatnije ući u savez sa SBiH, te vjerovatno sa SPU-om, u Gradskom vijeću bi trebala iamti 8 vijećnika. SBiH pripadaju 4 vijećnika

Izbor gradonačelnika

Od ostalih stranaka, bez obzira na savez sa drugim ili ne, samo još Politički pokret mladih – Stranka mladih ima rezervisano jedno mjesto vijećnika u Gradskom vijeću.

Budući sastav Gradskog vijeća tako će najvjerovatnije biti u korist saveza SDP-BPS-Naša stranka koji bi onda imali 15 vijećnika i relativnu mogućnost da ponude svog kandidata za gradonačelnika i dogradonačelnika, kao i predsjedavajućeg i zamjenike predsjedavajućeg Gradskog vijeća.

U dosadašnjem sazivu Gradskog vijeća, nakon određenih stranačkih prekombinacija, podjednak broj vijećnika, po 9, imali su SDA i SDP.

SBiH koja je bila u koaliciji sa SDA imala je dva, a HDZ i SPU koji su također bili u tom savezu, po jednog. Kao nezavisni kandidati, vijećnici su bili Jasmin Vedran Mehičević, Kemal Kapetanović i Ljubiša Marković (nakon napuštanja SDP-a)

Oslobođenje 10.10.2008.
lovacM17

#478 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by lovacM17 »

ja bih prije rekao da će biti kalicija SDP-SDA a ovo sa našom strankom je očekivano i logično
edinbug

#479 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by edinbug »

lovacM17 wrote:ja bih prije rekao da će biti kalicija SDP-SDA a ovo sa našom strankom je očekivano i logično
Moze biti, ali to bi bio smrtni udarac Nasoj stranci.
Bihac_4_ever

#480 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Bihac_4_ever »

Moze li mo ko reci koliko ej ukupno glasova dobila NS na ovim izborima ?
edinbug

#481 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by edinbug »

Bihac_4_ever wrote:Moze li mo ko reci koliko ej ukupno glasova dobila NS na ovim izborima ?
Toliko da imaju ambicije dati gradonacelnika-cu Sarajeva.
Bihac_4_ever

#482 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Bihac_4_ever »

edinbug wrote:
Bihac_4_ever wrote:Moze li mo ko reci koliko ej ukupno glasova dobila NS na ovim izborima ?
Zanima me ukupan broj u BiH
Ibrahimovski

#483 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Ibrahimovski »

Racunaj... Isto kako sam ja sebi racunao za SDP... :D
Bihac_4_ever

#484 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Bihac_4_ever »

Ibrahimovski wrote:Racunaj... Isto kako sam ja sebi racunao za SDP... :D
Da bude koalicia na federalnom nivou efektivna nebi bilo lose da osvoje barem 50-70 hiljada (izbori 2010)
vee-jay

#485 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by vee-jay »

Bihac_4_ever wrote:
edinbug wrote:
Zanima me ukupan broj u BiH
evo napisa jez na temi:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=100
Brojke su samo za FBiH
jeza u ledja wrote:SDP je ove godine osvojio oko 180000 glasova.

No apsolutni brojevi ne znace mnogo. Gotovo sve stranke su osvojile vise glasova nego na proslim izborima, mislim cak i SBiH jer je broj glasaca ove godine bio veci nego 2004-e (ne i 2006-e).

Treba brojke posmatrati kao procente, u poredjenju sa 2005-om SDP je u FBiH porastao sa 15.17% na 18.51% , znaci za oko 3.5%. SDA je pak sa 25.45% porasla na 29.10%, znaci i oni su porasli za oko 3.5%. Stranka za BiH je zato pala sa 22.16% na samo 8.91%. :shock: HDZ je porastao sa 7.56% na 8.43%, a HDZ1990 drasticno opao sa 6.32% na 2.77%.
BPS je 2006e dobio 4.10% glasova u FBiH, a ove godine 4.22%, znaci haman pa isto. NSRzB su porasli nesto vise, 2006-e su imali 3.16%, a ove godine su prestigli BPS i imaju 4.70%. NSRzB i BPS sada predstavljaju petu i sestu najjacu stranku u FBiH (poslije SDA, SDP, SBiH i HDZ). HSP je takodje pao sa 2.46% na 1.69%. Jos jedna stranka, tj. koalicija koja je bila od znacaja 2006-e (BOSS-SDU) koja je tada uzela 3.17% danas se raspala na 3-4 strankice. Od toga je BOSS najjaci sa 1.36%, SDU u koaliciji sa LDSom ima oko 2.5% itd. Naravno tu su nove stranke NS koja je uzela 1.86% i A-SDA sa 1.97% i tradicionalno DNZ i Pemzija sa oko 1.5%, te SNSD sa 0.88%.
Jos tu mozete dodati mozda 1% za SDA, SBiH, HDZ i HDZ1990 iz raznoraznih koalicija u pojedinim opcinama.

To otprilike zatvara krug od nekih 10-12 stranaka od vaznosti u Federaciji.

Kao zakljucak, rezultati ovih izbora pokazuju strmoglavi pad SBiH (mnogi od nas su to ocekivali jos 2006e), takodje na slican nacin, mada nesto blazi pad HDZ1990, te lagan porast svih ostalih i pojavu par novih stranaka na sceni.
valterbranisarajevo

#486 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

CIK je objavio rezultate vijećničkih mjesta u gradu Sarajevu:

SDA 42
SDP 41
SBiH 12
Naša stranka 10
itd itd
VjecitiStudent

#487 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by VjecitiStudent »

valterbranisarajevo wrote:CIK je objavio rezultate vijećničkih mjesta u gradu Sarajevu:

SDA 42
SDP 41
SBiH 12
Naša stranka 10
itd itd
Nista novo.
Osim sto su nas iz SDP-a svo vrijeme uvjeravali da su zapravo oni pobjednici.
valterbranisarajevo

#488 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

VjecitiStudent wrote:
valterbranisarajevo wrote:CIK je objavio rezultate vijećničkih mjesta u gradu Sarajevu:

SDA 42
SDP 41
SBiH 12
Naša stranka 10
itd itd
Nista novo.
Osim sto su nas iz SDP-a svo vrijeme uvjeravali da su zapravo oni pobjednici.
Da,ali pobjednik u Sarajevu je ipak SDA-to niko ne može osporiti pa ni Zlatkić, a i Naša stranka je šupljirala da su oni treći po broju glasova. Sada se postavlja pitanje hoće li neko osim ove 4 stranke više ući u Gradsko vijeće, Nisam zapamtio rezulatat BPS-a, a sve ovo ostalo je 1-2 vijećnička mandata...Tako da, pretpostavljam da ti sa 1-2 glasa neće ni ući..Ako ovako ostane onda se zna... :(
dervish

#489 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by dervish »

Kolio mjesta uzese ove smijesne tranke sad na izborima . kako ono na TLN nazvase SDP Stranka dabogda ti majka ...... demokratskih promjena :lol: Joj jakih stranaka
valterbranisarajevo

#490 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Ali ipak, mene bi bilo sramota da se hvalim pobjedama u kojekakvim vukojebinama sa 30 stanovnika kao što to rade SDA i SNSD.. :lol:
VjecitiStudent

#491 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by VjecitiStudent »

valterbranisarajevo wrote:Ali ipak, mene bi bilo sramota da se hvalim pobjedama u kojekakvim vukojebinama sa 30 stanovnika kao što to rade SDA i SNSD.. :lol:
Nije ni to bez znacaja, jer oko jedne takve vukojebine se upravo rasplamsava pravi rat izmedju SBiH i SDA.
valterbranisarajevo

#492 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Vjerovatno je u pitanju afera MUUUUU.. :D
VjecitiStudent

#493 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by VjecitiStudent »

valterbranisarajevo wrote:Vjerovatno je u pitanju afera MUUUUU.. :D
MUUUUUUUUUUU ili BEEEEEEEEEEEEEEEE
Topla voda

#494 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by Topla voda »

eno harisa po bjelasnici danas voda onog arapskog seika :D
jeza u ledja

#495 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by jeza u ledja »

SDA 42
SDP 41
SBiH 12
Naša stranka 10
itd itd
jeza u ledja wrote:

MANDATI UKUPNO

2004
SDA 53
SDP 39
SBiH 18
SDU 7
SP-U 6
HDZ 1

2008
SDA 42 (-11)
SDP 40 (+1)
SBiH 12 (-6)
NS 12 (+12)
BPS 9 (+9)
PPM 3 (+3)
SP-U 2 (-4)
BOSS 2 (+2)
SDU-LDS 1 (-6)
NSRzB 1 (+1)
------------
Ukupno 124
Pa eto bio sam blizu. :D
jeza u ledja

#496 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by jeza u ledja »

Znaci SDA je izgubila 11, a SBiH 6 mandata, ukupno od 71 zajedno sada imaju 54. SDP ima 2 mandata vise. Ukupno ima 124 mandata, sto znaci da je pola 62. SDA i SBiH vise nemaju zajedno dovoljno boba da sami odlucuju o gradonacelniku.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#497 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by -LIBERO- »

Ako svrstamo u neke blokove SDA I Sza BIH sa jedne strane kao neke "prirodne partnere"
I sa druge strane SDP i NS ,kao eventualne partnere.

Onda se sve svodi na to sa kim ce otici BPS,SDU-LDS.Radom za boljitak...i ako je jos neka stranka dobila mandate.

Jezicak na vagi,reklo bi se :D
valterbranisarajevo

#498 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Iako je ova ideja na početku izgledala kao “naučna fantastika” što sam ja i napisao, na kraju će se pokazati kako je , na radost 60% ljudi iz ove ankete, koalicija SDP-NS veoma blizu da postane realnost, te tako postane “zametak” buduće građansko-multietničke koalicije koja će, mnogo prije nego što to mislimo” istrgnuti našu državu iz ralja nacionalšovinizma..

Prema pisanju današnjeg Oslobođenja i Slobodne Bosne Sarajevom će u sljedeće 4 godine vladati upravo ova koalicija.

Evo kako

Gradsko vijeće Sarajeva broji 28 vijećnika

SDP – Iako se odmah poslije izbora špekulisalo da će SDP u GV imati 9 vijećnika, oni će zahvaljujući svojim multietničkim listama imati čak 13 vijećnika (možda čak i 14). S obzirom da su vjerovatno izvukli pouke iz prošlosti ostali su dosljedni (a vjerovatno su ovaj put malo i poslušali svoje birače) da neće ulaziti u nikakve koalicije sa nacionalnim strankama.

Naša stranka – Rukovodstvo ove stranke je danas zvanično potvrdilo Oslobođenju da intenzivno pregovaraju sa SDP-om o koaliciju u Gradskom vijeću. Naša stranka bi tamo trebala imati 3 vijećnika.

Pokret mladih – Rukovodstvo ove stranke je danas ponovilo ranije izrečeni stav da idu zajedno samo sa SDP-om. Ova stranka će imati 1 vijećnika u GV:

SDA – Tihić je bijesan. Svi njegovi talovi, najprije sa HDZ-om na liniji Sarajevo-Mostar-Brčko padaju u vodu.

Dakle 13 + 3 + 1 = 17

Natpolovična većina.
SDA, SBiH i BPS su sljedeće 4 godine u opoziciji.

Dakle ovi izbori su ipak donijeli neke promjene. Meni je posebno drago što je moj glas prvi put dobio “punu snagu” i što neću kao i obično biti “izborni gubitnik.

Također još jedan dokaz da je pozitivnih promjena bilo dokazuje i Mostar. Bez obzira što će im još 4 godine vladati koalicija SDA-HDZ, građani ovog grada su (bez obzira što mnogi misle o Radom za boljitak i Mostarskom SDP-u) dali veliki broj glasova multietničkim strankama, što ove stranke jesu.Najvažnije od svega što su za ove stranke glasali ljudi iz čitavog Mostara. Znači uspjeli su oko svojih programa i ideja povezati podijeljeni grad. Nažalost, ovaj put vjerovatno nedovoljno, ali sljedeći put sam siguran da će i u Mostaru biti velikih promjena..

Da sada ne spominju sredine koje tradicionalno glasaju za multietničku opciju, jer su njima pohvale odavno upućene. Što se tiče ostalih – “sami pali sami se ubili” (više od pola federacije i čitav RS)

S obzirom da su ovo lokalni izbori, sa svoje tačke gledišta, ja mogu reći POBJEDA!
:) 8-) 8)
nigdje.nikog

#499 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by nigdje.nikog »

Sve ce to biti jedna solidna stranka.
Samo da bolesnik ode i da se izlijece ovi sto su njime zarazeni.

Ali nacekacemo se. Mozda ce prije HDZ, SDS i SDA postati multinacionalne stranke.
vee-jay

#500 Re: Koalicija SDP-Naša stranka

Post by vee-jay »

valterbranisarajevo wrote:Iako je ova ideja na početku izgledala kao “naučna fantastika” što sam ja i napisao, na kraju će se pokazati kako je , na radost 60% ljudi iz ove ankete, koalicija SDP-NS veoma blizu da postane realnost, te tako postane “zametak” buduće građansko-multietničke koalicije koja će, mnogo prije nego što to mislimo” istrgnuti našu državu iz ralja nacionalšovinizma..

Prema pisanju današnjeg Oslobođenja i Slobodne Bosne Sarajevom će u sljedeće 4 godine vladati upravo ova koalicija.

Evo kako

Gradsko vijeće Sarajeva broji 28 vijećnika

SDP – Iako se odmah poslije izbora špekulisalo da će SDP u GV imati 9 vijećnika, oni će zahvaljujući svojim multietničkim listama imati čak 13 vijećnika (možda čak i 14). S obzirom da su vjerovatno izvukli pouke iz prošlosti ostali su dosljedni (a vjerovatno su ovaj put malo i poslušali svoje birače) da neće ulaziti u nikakve koalicije sa nacionalnim strankama.

Naša stranka – Rukovodstvo ove stranke je danas zvanično potvrdilo Oslobođenju da intenzivno pregovaraju sa SDP-om o koaliciju u Gradskom vijeću. Naša stranka bi tamo trebala imati 3 vijećnika.

Pokret mladih – Rukovodstvo ove stranke je danas ponovilo ranije izrečeni stav da idu zajedno samo sa SDP-om. Ova stranka će imati 1 vijećnika u GV:

SDA – Tihić je bijesan. Svi njegovi talovi, najprije sa HDZ-om na liniji Sarajevo-Mostar-Brčko padaju u vodu.

Dakle 13 + 3 + 1 = 17

Natpolovična većina.
SDA, SBiH i BPS su sljedeće 4 godine u opoziciji.

Dakle ovi izbori su ipak donijeli neke promjene. Meni je posebno drago što je moj glas prvi put dobio “punu snagu” i što neću kao i obično biti “izborni gubitnik.

Također još jedan dokaz da je pozitivnih promjena bilo dokazuje i Mostar. Bez obzira što će im još 4 godine vladati koalicija SDA-HDZ, građani ovog grada su (bez obzira što mnogi misle o Radom za boljitak i Mostarskom SDP-u) dali veliki broj glasova multietničkim strankama, što ove stranke jesu.Najvažnije od svega što su za ove stranke glasali ljudi iz čitavog Mostara. Znači uspjeli su oko svojih programa i ideja povezati podijeljeni grad. Nažalost, ovaj put vjerovatno nedovoljno, ali sljedeći put sam siguran da će i u Mostaru biti velikih promjena..

Da sada ne spominju sredine koje tradicionalno glasaju za multietničku opciju, jer su njima pohvale odavno upućene. Što se tiče ostalih – “sami pali sami se ubili” (više od pola federacije i čitav RS)

S obzirom da su ovo lokalni izbori, sa svoje tačke gledišta, ja mogu reći POBJEDA!
:) 8-) 8)
ma valtere, nema tu nikakve naucne fantastike.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:
Post Reply