zena u islamu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
andrija2007

#476 Re: zena u islamu

Post by andrija2007 »

BHF_Manijak wrote:Joj ovdje boraca za ljudska prava Allahu Dragi,sve satro humanista do humaniste :lol: :lol:
prvo svoje avlije pometite pa cemo onda pricati...jel tako Andrija?! :wink:
Šta ima manijak? :wink:
BHF_Manijak

#477 Re: zena u islamu

Post by BHF_Manijak »

andrija2007 wrote:
BHF_Manijak wrote:Joj ovdje boraca za ljudska prava Allahu Dragi,sve satro humanista do humaniste :lol: :lol:
Nista brate,kod tebe,dobar ti?! kakvi si ko co`ek... :wink:
vrse ljudi potragu na dodjelu nagrade najhumaniji muskarac 2009,cujem ovdje sa foruma bar ce ih 10 kandidovati,kazu nisu vidjeli odavno vece humaniste i zastitare zena! :roll:
andrija2007

#478 Re: zena u islamu

Post by andrija2007 »

kesir wrote:
andrija2007 wrote:
kesir wrote:ateista one hadise što si pisao su pogrešno citirani.
imaš drugi koji objašnjava sve to .Poslanik je rekao da žena žena je oštećena u 2 stvari vjeri i razmišljanju prvo što jedan period mjesečno ne može vršiti vjerske dužnosti a drugo zato što više razmišlja srecem nego mozgom(dokazano da žene imaaju manji mozak i drugaćije razmišljaju)
http://www.ilovezakirnaik.com/misconceptions/a13.htm

drugo dozvoljeno je udarit ali kao zadnji izlaz pitaj enesa ljevakovića pa ćeš vidjet šta se misli
1.ne smije biti više nego 10 udaraca
2.ne smije se udariti u lice
.3ne smije ostati modrica
4.udarac se mora izvršiti misvakom
Babo,il' me ženi il' tamburu kupi, u nešto se udarati mora! :roll:
ja ne znam što neki od vas ismijavaju u slučaju da te žena vara i to još u ono vrijeme(za one koje ne znaju šta je misvak to je grančica manja od četkice za zube)Ima primjer "udaranja žene"opisan u kuranu kada je ejjub a.s udario 100 puta svoju ženu sa grančicom slame (na takvo udarenje se misli)
Kesir, čisto informativno, jel' ti svoju mlatiš ovom grančicom?
andrija2007

#479 Re: zena u islamu

Post by andrija2007 »

BHF_Manijak wrote:
andrija2007 wrote:
Nista brate,kod tebe,dobar ti?! kakvi si ko co`ek... :wink:
vrse ljudi potragu na dodjelu nagrade najhumaniji muskarac 2009,cujem ovdje sa foruma bar ce ih 10 kandidovati,kazu nisu vidjeli odavno vece humaniste i zastitare zena! :roll:
Jeste buraz, prvi na listi je onaj lik što je ošamario ženu ispred suda.
andrija2007

#480 Re: zena u islamu

Post by andrija2007 »

Ma koliko ja vidim, svi mi ovdje štitimo žene, nema da im fali dlaka s glave!
BHF_Manijak

#481 Re: zena u islamu

Post by BHF_Manijak »

Nesto kontam moj Andrija,ja ne procitah nigdje u novinama da je ijedan Ahmed,Mustafa,Muhamed,Asim... iskoristio tu svoju "mogucnost" pa da je u BiH zabiljezeno da je degenek zena fasovala,da je maltretirana,tlacena itd,a ti?!ako si nacuo,prosvjetli nas...
andrija2007

#482 Re: zena u islamu

Post by andrija2007 »

BHF_Manijak wrote:Nesto kontam moj Andrija,ja ne procitah nigdje u novinama da je ijedan Ahmed,Mustafa,Muhamed,Asim... iskoristio tu svoju "mogucnost" pa da je u BiH zabiljezeno da je degenek zena fasovala,da je maltretirana,tlacena itd,a ti?!ako si nacuo,prosvjetli nas...
Ma nije toliko važno kako se zove muškarac koji degeneči ženu, već dal' to radi sa grančicom ili sa pratljačom.
andrija2007

#483 Re: zena u islamu

Post by andrija2007 »

Pozdrav forumašima,odoh da tučem ženu - sa grančicom,naravno!
encian

#484 Re: zena u islamu

Post by encian »

Ateista wrote:
encian wrote:najveci neprijatelji islama su oni koji slijepo gledaju jedan hadis, jedan ajet i onda donose sud kojim treba da se povode mase muslimana. kao ni bilo sta drugo, ni 4:34 se NE SMIJE uzimati izvan konteksta cijelog Kur'ana. da ja ne palamudim, molim ove koji misle da se zena smije udarati, da konsultuju npr. sljedeci site:

http://www.flwi.ugent.be/cie/bogaert/bogaert4.htm

nema govora o udaranju zene o islamu, osim u slucaju preljube, ali za to je propisana jednaka kazna i zeni i muskarcu. osim toga, zna se ko udara zene.
Hoce li mi neko onda to vratiti u kontekst i objasniti?

Samo vidim price procitaj ovo procitaj ono, u prevodu - niko od vas nema objasnjenje, niko ne zeli da prizna ono sto je ocigledno i onda samo govori kako ja vadim ajete iz konteksta i slicno.

Dakle, neka mi neko razjasni, da li islam smatra da se zene smiju udarati, da mogu biti vlasnistvo muskarca, da nemaju zdrav razum i slicno?

Vrlo jednostavno pitanje.

Hvala!
(brecnula sam se na nick "kesir" a ne na tebe".)

ne znam kako da te vratim u kontekst, osim da ti kazem da je islam logican, umjeren i prirodan. ako bi ga zamijenili za kakvu filozofiju, mislim da bi ti se svidio.

zene se ne smiju udarati. problem 4:34 je multidimenzionalan. prije svega problem je u rijeci koja je djelomicno promijenila znacenje tokom vremena, zatim je preuzela vise interpretacija. ako izuzmemo to, problem je tumacenja te rijeci prema lokalnoj kulturi, te prevodu tog tumacenja na ostale jezike. zato i drzimo Kur'an na arapskom. da bi se mogli vratiti do originalnog znacenja. u Kur'anu je na mnogo mjesta podcrtana ravnopravnost, ali ne i jednakost oba spola. ravnopravna zena po tome moze istuci muza ako on moze istuci nju. a znaj da je nezadovoljstvo zene opravdan razlog razvodu pa neka ti i to nesto kaze na ovu temu.

o posjedovanju zene su ti vec odgovorili: radi se o robinjama. druga stvar koja moze baciti svjetlo na tvoje pitanje je zabrana priklanjana drugom plemenu, tako da se o posjedovanju slobodne ali udate zene apsolutno ne moze pricati.

o zdravom razumu, pa hmm. islam je donio prevrat u smislu da su arapi prestali ubijati zensku djecu i poceli trositi novac na njihovo skolovanje. dijalog u braku je podcrtan kao bitna stvar i Poslanikove zene su davale savjete muslimanima sta da rade i kako da se ponasaju. postoje nejednaka tretiranja zene i muskarca navedena i u Kur'anu, npr. prilikom svjedocenja. ali mislim da je problem u necem drugom a ne u njenom zdravom razumu - prosto iz razloga sto zena nigdje nije navedena kao "losije napravljena" nego muskarac.

islam, ateisto, ima velik problem. a to je onaj da svakakvi neuki i ljudi ograniceni u znanju historije, kako arapske, tako i svjetske, a vala i danasnjih stremljenja u nauci, daju sud sta je Bog htio reci. ja sam mnogo vise blagonaklona takvim kao ti nego ovih iz prethodne recenice.
kesir

#485 Re: zena u islamu

Post by kesir »

encian wrote:
Ateista wrote:
encian wrote:najveci neprijatelji islama su oni koji slijepo gledaju jedan hadis, jedan ajet i onda donose sud kojim treba da se povode mase muslimana. kao ni bilo sta drugo, ni 4:34 se NE SMIJE uzimati izvan konteksta cijelog Kur'ana. da ja ne palamudim, molim ove koji misle da se zena smije udarati, da konsultuju npr. sljedeci site:

http://www.flwi.ugent.be/cie/bogaert/bogaert4.htm

nema govora o udaranju zene o islamu, osim u slucaju preljube, ali za to je propisana jednaka kazna i zeni i muskarcu. osim toga, zna se ko udara zene.
Hoce li mi neko onda to vratiti u kontekst i objasniti?

Samo vidim price procitaj ovo procitaj ono, u prevodu - niko od vas nema objasnjenje, niko ne zeli da prizna ono sto je ocigledno i onda samo govori kako ja vadim ajete iz konteksta i slicno.

Dakle, neka mi neko razjasni, da li islam smatra da se zene smiju udarati, da mogu biti vlasnistvo muskarca, da nemaju zdrav razum i slicno?

Vrlo jednostavno pitanje.

Hvala!
(brecnula sam se na nick "kesir" a ne na tebe".)

ne znam kako da te vratim u kontekst, osim da ti kazem da je islam logican, umjeren i prirodan. ako bi ga zamijenili za kakvu filozofiju, mislim da bi ti se svidio.

zene se ne smiju udarati. problem 4:34 je multidimenzionalan. prije svega problem je u rijeci koja je djelomicno promijenila znacenje tokom vremena, zatim je preuzela vise interpretacija. ako izuzmemo to, problem je tumacenja te rijeci prema lokalnoj kulturi, te prevodu tog tumacenja na ostale jezike. zato i drzimo Kur'an na arapskom. da bi se mogli vratiti do originalnog znacenja. u Kur'anu je na mnogo mjesta podcrtana ravnopravnost, ali ne i jednakost oba spola. ravnopravna zena po tome moze istuci muza ako on moze istuci nju. a znaj da je nezadovoljstvo zene opravdan razlog razvodu pa neka ti i to nesto kaze na ovu temu.

o posjedovanju zene su ti vec odgovorili: radi se o robinjama. druga stvar koja moze baciti svjetlo na tvoje pitanje je zabrana priklanjana drugom plemenu, tako da se o posjedovanju slobodne ali udate zene apsolutno ne moze pricati.

o zdravom razumu, pa hmm. islam je donio prevrat u smislu da su arapi prestali ubijati zensku djecu i poceli trositi novac na njihovo skolovanje. dijalog u braku je podcrtan kao bitna stvar i Poslanikove zene su davale savjete muslimanima sta da rade i kako da se ponasaju. postoje nejednaka tretiranja zene i muskarca navedena i u Kur'anu, npr. prilikom svjedocenja. ali mislim da je problem u necem drugom a ne u njenom zdravom razumu - prosto iz razloga sto zena nigdje nije navedena kao "losije napravljena" nego muskarac.

islam, ateisto, ima velik problem. a to je onaj da svakakvi neuki i ljudi ograniceni u znanju historije, kako arapske, tako i svjetske, a vala i danasnjih stremljenja u nauci, daju sud sta je Bog htio reci. ja sam mnogo vise blagonaklona takvim kao ti nego ovih iz prethodne recenice.

Ne znam zasto svi odmah okrenu islam na to (na neke navodne loše stvari) niko(skoro niko) ne govori o lijepim stvarima u islamu svi ga samo napadju i upiru prstom.

stobom se potpuno salžem h oni hadisi su citiran van konteksta dao sam link
kesir wrote:http://answering-christianity.com/karim ... ligion.htm tvoj hadis detaljno objašnjen i pravilno citiran ne samo dio koji si ti izdvojio
a ovo jedan video na kojem je lijepo i na smiješan način objašnjeno (pretpostavljam da znaš engleski) http://www.youtube.com/watch?v=QRgdEp8eWx4
kesir

#486 Re: zena u islamu

Post by kesir »

jedna mala zanimljivost
islam je najviša rastuća religija a duplo(možda i više) više žena prima islam nego mušakaraca
BHF_Manijak

#487 Re: zena u islamu

Post by BHF_Manijak »

andrija2007 wrote:Pozdrav forumašima,odoh da tučem ženu - sa grančicom,naravno!
I tako se vrati nas Andrija sa tuce,moS mislit zenu degencio i to haman ni manje ni vise nego grancicom,sad ce opet da nas obasipa sa cinicnim komentarima zacinjenim kaskicom ironije i sarkazma,jako duhovito.... :roll: :wink:
Loulou

#488 Re: zena u islamu

Post by Loulou »

ružmarin-a wrote:...
@ružmarin-a, zašto si izbrisala ovaj post gdje si citirala zanimljivu opservaciju odlične islamske feministice Fatime Mernisi i gdje navodiš pogreške u tumačenju/razumijevanju K'urana kroz prizmu hadisa? Mislim da je post ponudio zanimljive uvide. Jesi ti objavljivala te radove (koje si pomenula u postu) ili neko drugi? Gdje ih se može naći?
giordania

#489 Re: zena u islamu

Post by giordania »

kesir wrote:jedna mala zanimljivost
islam je najviša rastuća religija a duplo(možda i više) više žena prima islam nego mušakaraca
Uh,jadne one :-)
Trebale bi svratiti na ovaj forum da vide kako ih nasi vrli tumaci islama i branioci prava zena, spasavaju od njih samih :skoljka:
avicena

#490 Re: zena u islamu

Post by avicena »

"Najbolji među vama su oni koji su najbolji prema ženama." Muhamed a.s.

"Nemojte tući ženske robove Allaha dž.š."Muhamed a.s.

"Neke žene su me posjetile žaleći se a ih muževi tuku. Ovakvi muževi nisu najbolji među vama" Muhamed a.s.

"Kako bilo ko od vas može tući svoju ženu kao što tuče svoju kamilu a zatim može spavati sa njom?... " Muhamed a.s.

"....O, smrtnici! Bojte se Boga koji vas je sve stvorio po istom životnom principu, čovjeka i ženu od kojih se umnožilo čovječanstvo. Bojte se Boga od koga svi pomoć tražite i poštujte krvnu vezu.
Vjerno ispunjavajte dužnosti koje postoje između muža i žene, između roditelja i djece. Dijete stiče Džennet pod nogama majke.
Dijete pripada onima u čijoj se postelji rodilo.
Čuvajte se preljuba i ljubomore: prvo je težak grijeh, a drugo vodi nesreći u braku.
Ženite se onima koje volite, a kad vas je Božija volja sjedinila, onda živite u ljubavi i skladu. Vi imate pravo na svoje žene i one na vas. Sa ženama postupajte ljubazno i sa mnogo dobrote.
Izbjegavajte ogovaranja. Oni koji kleveću poštene žene neka su prokleti na oba svijeta. One koji optuže poštene žene zbog nevjerstva u braku ili zbog nemorala, a ne mogu za to izvesti četiri vjerodostojna svjedoka, kaznite sa osamdeset udaraca bičem i nikad im ni u čemu nemojte vjerovati, jer to su nevaljalci i zlikovci.
Ako prema vašim ženama osjetite malu odvratnost, nemojte nagliti, promislite, možda vam je Bog baš u tome ukazao veću sreću. Nemojte tražiti razvod braka bez važnih razloga, jer od svih stvari koje je dopustio, Bog najviše mrzi razvod braka. Žene su vam se predale na vjeru Božiju, poštujte, dakle, amanet božiji..... " Iz govora Muhameda a.s. na Oprosnom hadžu 632. n.e.

"Zbilja, muslimanima i muslimankama, i vjernicima i vjernicama, i poslušnim muškarcima i poslušnim ženama, i iskrenim muškarcima i iskrenim ženama, i strpljivim muškarcima i strpljivim ženama, i skrušenim muškarcima i skrušenim ženama, i djeliteljima zekata i djeliteljicama zekata, i postačima i postačicama, i muškarcima koji čuvaju stidna mjesta svoja, i ženama koje čuvaju stidna mjesta svoja, i muškarcima koji mnogo spominju Allaha, i ženama koje mnogo spominju Allaha, Allah je njima pripremio oprost i nagradu golemu!" (El-Ahzab, 35)

Ateista

#491 Re: zena u islamu

Post by Ateista »

kesir wrote:
Ateista wrote:
kesir wrote: kuran nigdje ne kaže dsa se žene mogu posjedovat pogledaj linkove koje sam postavio(već kaže da je zabranjeno prema njima se ophoditi ka o prema stvarima)ali ti neke stvari ne možeš prihvatit.
Grijesis:

23:1-6
1. o­no što žele - vjernici će postići,
2. o­ni koji molitvu svoju ponizno obavljaju,
3. i koji o­no što ih se ne tiče izbjegavaju,
4. i koji milostinju udjeljuju,
5. i koji stidna mjesta svoja čuvaju -
6. osim od žena svojih ili o­nih koje su u posjedu njihovu, o­ni, doista, prijekor ne zaslužuju
ne griješim ti griješiš :lol: :lol:

slabo mi čitaš osim Od ŽENA svojih I onih U POSJEDU NJIHOVU(manijak ti je objasno haman ne shvaćaš ovdje je razdvojeno žene i posjed dakle radi se o robovima pitaj koga hoćeš koji iole zna nešto o islamu ali je istinu tebi teško prihvatit)
Shvatam ja da se razdvajaju zene kao supruge i zene koje su u posjedu, ali svejedno. Drugo bi bilo da pise sta se smije raditi svojm robovima uopsteno gledajuci - i muskarci i zene sta smiju raditi svojim robovima koji mogu biti muskarci i zene. Ni to ne smatram da je u redu jer ne mislim da iko ima pravo da drzi robove, sto islam ocigledno ne zabranjuje, ali to je vec tema za sebe. Poenta je da to nije tako postavljeno, nego sta covjek moze raditi ZENAMA koje posjeduje. Nije bitno jesu li te zene koje posjeduje njegove supruge, bitno je da moze posjedovati ZENU. Ako je to ravnopravnost... :-)
kesir

#492 Re: zena u islamu

Post by kesir »

[

ne griješim ti griješiš :lol: :lol:

slabo mi čitaš osim Od ŽENA svojih I onih U POSJEDU NJIHOVU(manijak ti je objasno haman ne shvaćaš ovdje je razdvojeno žene i posjed dakle radi se o robovima pitaj koga hoćeš koji iole zna nešto o islamu ali je istinu tebi teško prihvatit)
[/quote]

Shvatam ja da se razdvajaju zene kao supruge i zene koje su u posjedu, ali svejedno. Drugo bi bilo da pise sta se smije raditi svojm robovima uopsteno gledajuci - i muskarci i zene sta smiju raditi svojim robovima koji mogu biti muskarci i zene. Ni to ne smatram da je u redu jer ne mislim da iko ima pravo da drzi robove, sto islam ocigledno ne zabranjuje, ali to je vec tema za sebe. Poenta je da to nije tako postavljeno, nego sta covjek moze raditi ZENAMA koje posjeduje. Nije bitno jesu li te zene koje posjeduje njegove supruge, bitno je da moze posjedovati ZENU. Ako je to ravnopravnost... :-)[/quote]

Pa gledajući tako ako iole razmišljaš i muškarci se mogu posjedovati :lol: :lol: ali to opet nije to o čemu ti misliš da se radi evo šta se misli jusuf alijev komenta
ili onih kojisu u posjedu njihovu
ovdje se pobleže objašnja status robinje koja je status ropkinje koja je ženidbom dobila slobodu(a sto se tiče robstva kuran ga ko sto se vidi ako si ga ikad pročitao postpepeno ukida prisjeti se šta je uradio poslanik sa zarobljenicima na bedru)

ako ti ne možeš razumjeti shvatiti kuran to ne znači da kuran nije upravu
Ateista

#493 Re: zena u islamu

Post by Ateista »

kesir wrote: Hadis koji si citirao je prvo pogrešno napisan dovoljno mi je to što sam vidio da je na napisao Allah sa jednim l .Pogledaj na answering christianity tu je sve objašnjeno i hadIS PRAVILNO CITIRAN.Dalje ko kaže da mjesečnica nema veze ima zato što žena tada ne obalja namaz ne posti ... dakle ima veze sa vjerom.Slažem se da veličina ne govori o nečijim sposobnostima ali ima veze sa načinom razmišljanja a meni kad pročitam ovo djeluje kao mudžiza

Mozak – je li veličina važna?
Devedeset i devet posto genskog materijala jednako je kod muškaraca i žena. Radi se o onom zadnjem 1% koji nas čini različitima. Tako i u veličini mozga. Muški je mozak oko 9% veći no ženski. Dakle, žene su gluplje. Hm, neće proći. Ženski mozak jest manji, no ima jednak broj neurona kao i muški, samo što su oni gušće poredani. Drugim riječima, muški je mozak razvodnjen. Toliko o skakanju pred rudo sa zaključcima.
Žene imaju 11% više neurona u centrima za slušanje i jezik no muškarci. Centar u mo zgu važan za obradu emocija, hipokampus, ve ći je u žena no u muškaraca. (to se dakle mislilo).Također i onaj za komunikaciju. Prosječni muškarac izgovo ri na dan oko 7000 riječi. Prosječna žena? 20 tisuća. S druge strane, muškarci imaju ni manje ni više nego dva i pol puta veći dio mo zga posvećen seksu. Također su im veći centri za agre siju i neposredno djelovanje, tzv. ami gda la.
U jednom istraživanju mjerena je možda na aktivnost žene i muškarca koji promatra ju že nu i muškarca kako razgovaraju. Što mi sli te koji su centri poludjeli kod muškar ca? Oni za seks, naravno. Već i u običnom razgovoru muškarac je vidio mo gućno st za početak spolnog odnosa. Žena? Ona je vidjela samo komunikaciju, razgovor dvoje ljudi.
Ako citat nije u redu, navedi ispravan pa cemo ga analizirati.

Kazes da mjesecnica utice na obavljanje vjerskih duznosti, ali da li to automatski znaci i da je zbog toga manje vrijedna?

To za mozak se slazem, ali ne kontam sta hoces time da kazes? I sam si dokazao da zene nisu manje inteligentne ni da nisu bez razuma, kako to tvrdi Muhammed.
pocoyo

#494 Re: zena u islamu

Post by pocoyo »

evo recimo @atheist ti si u pravu, zena nije ravnopravno bice po Kur'anu, Bibliji, Tori, znaci bozijim knjigama, i sta si time dokazao?
Pa kao sto vec rekoh ranije i u sekularnim drustivma vedre i oblace muskarci (zene vedre i oblace samo na vremenskim prognozama), zasto je to tako, sta je problem, "ne sputava" ih Kur'an?
kesir

#495 Re: zena u islamu

Post by kesir »

Ateista wrote:
kesir wrote: Hadis koji si citirao je prvo pogrešno napisan dovoljno mi je to što sam vidio da je na napisao Allah sa jednim l .Pogledaj na answering christianity tu je sve objašnjeno i hadIS PRAVILNO CITIRAN.Dalje ko kaže da mjesečnica nema veze ima zato što žena tada ne obalja namaz ne posti ... dakle ima veze sa vjerom.Slažem se da veličina ne govori o nečijim sposobnostima ali ima veze sa načinom razmišljanja a meni kad pročitam ovo djeluje kao mudžiza

Mozak – je li veličina važna?
Devedeset i devet posto genskog materijala jednako je kod muškaraca i žena. Radi se o onom zadnjem 1% koji nas čini različitima. Tako i u veličini mozga. Muški je mozak oko 9% veći no ženski. Dakle, žene su gluplje. Hm, neće proći. Ženski mozak jest manji, no ima jednak broj neurona kao i muški, samo što su oni gušće poredani. Drugim riječima, muški je mozak razvodnjen. Toliko o skakanju pred rudo sa zaključcima.
Žene imaju 11% više neurona u centrima za slušanje i jezik no muškarci. Centar u mo zgu važan za obradu emocija, hipokampus, ve ći je u žena no u muškaraca. (to se dakle mislilo).Također i onaj za komunikaciju. Prosječni muškarac izgovo ri na dan oko 7000 riječi. Prosječna žena? 20 tisuća. S druge strane, muškarci imaju ni manje ni više nego dva i pol puta veći dio mo zga posvećen seksu. Također su im veći centri za agre siju i neposredno djelovanje, tzv. ami gda la.
U jednom istraživanju mjerena je možda na aktivnost žene i muškarca koji promatra ju že nu i muškarca kako razgovaraju. Što mi sli te koji su centri poludjeli kod muškar ca? Oni za seks, naravno. Već i u običnom razgovoru muškarac je vidio mo gućno st za početak spolnog odnosa. Žena? Ona je vidjela samo komunikaciju, razgovor dvoje ljudi.
Ako citat nije u redu, navedi ispravan pa cemo ga analizirati.

Kazes da mjesecnica utice na obavljanje vjerskih duznosti, ali da li to automatski znaci i da je zbog toga manje vrijedna?

To za mozak se slazem, ali ne kontam sta hoces time da kazes? I sam si dokazao da zene nisu manje inteligentne ni da nisu bez razuma, kako to tvrdi Muhammed.

Nigdje nije rečeno da je žena manje vrijedna ili inteligentna to si ti rekao ne ja ili poslanik dao sam ti linkove za hadise(to ćeš morati čitati hadis je potpuno citiran sa komentarima hadiskih stručnjaka samo pogledj na mojim postovima no ovoj temi) i za (video da ne moraš ni čitat) gdje se pokazuje islamski odnos prema ženi.

druga stvar ako ćemo već gledati tako (bukvalno bez imalo razmišljanja) žena je po islamu onda vrijednija od muškarca.
1. sura insan(čovjek,muškarac) ima 2 stranica a sura an nisa žene ima 30
2.prema hadisu 3 put majka jednom otac(poštovanje)
3.žene se na jednom mjestu opisuju kao njive reci ti meni sad da je li plod više zavisi od njive ili zemljoradnika(ovo je i onako uzeto van konteksta)
4.u kuranu se kaže da su muškarci jedan stepen iznad žena ali u dužnostima dakle muškarac je OBAVEZAN da obezbjedi hranu obuću odjeću plati sve račune a žena ne mora maket prstom a i ako radi i zaradi ima pravo da sve to zadrži da mužu ne da ni feninga i u islamu nema muških i ženskih poslaova(ma da je bolje prema hadisu da žena radi unjutrašnje odnosno kućne a muž vanjske) samo teži i lakši a pošto su muškarci fiz. jači oni dobijaju teže.
5. poslanik nije rekao ko odgoji 3 sina ide u dženet već 3 kćerke(islamski pa je rekao čak i 1)
6.prema jednom hadisu poslanik je rekao (mada hadis nije sahih nije jak) fatimi "o fatima koja žena opere odjeću svog muža Allah joj poklono sevabe 60 šehida (a poslanik je svoju odjeću često sam prao ušijevao itd)
mislim da je ovo dovoljno mogao pisat koliko hoćeš o tome
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#496 Re: zena u islamu

Post by dr.gog »

dostaaa :D
Locked