Porijeklo porodica i prezimena
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
mubera_m
#476 Re: Porijeklo porodica i prezimena
pozdrav za sve na ovom forumu
zanima me porijeklo muslimanske porodice maglajlija iz rudog
hvala
hvala
- Fratris
#477 Re: Porijeklo porodica i prezimena
U knjizi Dr. Jusufa Mulića "Konjic i njegova okolina: Starosjedilački rodovi," autor navodi da na području Konjičke općine žive porodice Hondo i Hondžo(Honđo), ali nije siguran jesu li u rodu. Honđe žive u selu Gorani u zapadnom dijelu općine, nekih 10 kilometara sjeverno od Jablanice, iz koje kaže da su došli. Honde su živjele u selima Bukovica i Oteležani, koja su u neposrednoj blizini Gorana, tako da su ove dvije porodica vjerovatno ipak rod. Mulić nagađa da su Honde možda iz Blagaja kod Mostara, gdje imaju prezimenjake(isto islamske vjere). Navodi i da je prezime od nadimka Hondo, od riječi hondelj koja označava jednu vrstu marame.honđo wrote:pozdrav svim forumašima
molim vas zna li neko porijeklo porodice honđo?
hvala
- Fratris
#478 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Odgovorit ću i ostalim forumašima, čim uhvatim vremena. Ne odgovaram uvije po redu, nego po lakoći istraživanja.
Ako treba više knjiga prelistati, odgovor će doći kasnije.
- Bosanac sa dna kace
#479 Re: Porijeklo porodica i prezimena
prezime Pozderovic u okolini Banovica, tacnije u Grivicama koje su se nekad zvake Ivojevici,
volio bih ako bi neko mogo napisat od kad se Grivice zovu Grivice, jer cito sam neke deftere iz 18.vijeka i tamo ima selo Grivice, a stariji pamte da su se zvake Ivojevici
volio bih ako bi neko mogo napisat od kad se Grivice zovu Grivice, jer cito sam neke deftere iz 18.vijeka i tamo ima selo Grivice, a stariji pamte da su se zvake Ivojevici
- Marilyn
#480 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Zna li neko o prezimenu Subašić iz Posavine? Znam da ima još Subašića u Bosni, ali ne znam jesu li rod sa ovim posavskim.
Hvala
Hvala
- Fratris
#481 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Nemam konkretne podatke za Fetiće iz Vranduka, ali na osnovu informacija koje imam mogu zaključiti da su ili starosjedioci ili doseljenici iz sela Tršće kod Kaknja. Na karti ispod Vranduk je u gornjem lijevom uglu a Tršće u donjem desnom. http://img218.imageshack.us/img218/7839/54247094.pngfetic wrote:Zna li neko porijeklo prezimena Fetic,iz Vranduka kod Zenice?Ja sam malo pokusavao ali samo dobijam vezu za crnu goru,tacnije bijelo polje i informacije koje nadem su ogranicene da na kraju opet nemam pojma!
Ako neko zna bio bih zahvalan!
Vjerovatnije je da su Fetići iz Tršća došli u Vranduk. Zašto? Pa prvo zato što je udaljenost između ta dva mjesta 20km zračne linije. Fetić nije često prezime(od arapskog Fetah, što znači pobjednik), i mogućnost da dva roda istog prezimena žive tako blizu a nisu istog porijekla je mala. Druga stvar je da je za Fetiće u Tršću zabilježeno da su starosjedioci. Da su došli iz tako bliskog sela kao Vranduk, znali bi da su doseljenici. Treće je da su kretanja stanovništva išla pravcem JI-SZ, što odgovara pravcu iz Tršća u Vranduk. Fetića ima i sjevernije uz Bosnu, oko Maglaja i Šija u tešanjskoj općini, što isto odgovara tom pravcu.
Ne vjerujem da su Fetići iz CG ili u ikakvom srodstvu s tamošnjim Fetićima. Crnogorski Fetići žive u selu Kradenik kod Bijelog Polja. Porijeklom su iz plemena Kuči istočno od Podgorice a u knjizi "Bihor i Korita" Milisav Lutovac navodi da su relativno kasno prešli na islam, što bi vjerovatno značilo kasno XVIII ili rano XIX stoljeće. To je prekasno da bi se kao muslimani mogli odseliti u srednju Bosnu i toliko raširiti.
- Fratris
#482 Re: Prezimena
Ne puno. Znam da su živjeli u relativno kompaktnoj zoni istočno od Čajniča. Preciznije, radi se o selima Todorovići, Đakovići i Omeđak. 1991. ih je bilo i u Rogatici, ali u monografiji Rogatice iz 1967. koju imam se ne spominju, pa su vjerovatno kasniji doseljenici iz ovih sela. http://img641.imageshack.us/img641/6027/11559708.pngVitez Koja wrote:
Ok, znas li sta o Pecikozama!?
S druge strane, u Podrinju žive i pravoslavni Pecikoze. Njih ima u prigradskim selima sjeverno od Višegrada: Vučine, Kosovo Polje i Omar. Svi su jedan rod i slave Sv. Nikolu. http://img535.imageshack.us/img535/1769/24002773.png
Nije mi poznato jesu li Srbi i Bošnjaci Pecikoze u srodstvu, ali zbog male udaljenosti(oko 25km) i neobičnog i rijetkog prezimena, rekao bih da je moguće da su istog porijekla. O daljem porijeklu Pecikoza nisam ništa našao. Crna Gora je prapostojbina mnogih podrinjskih rodova, ali u Crnoj Gori prezimena Pecikoza nema.
- Fratris
#483 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Bez podataka o vjeri i mjestima u kojim danas žive, mogu samo reći da sam našao da se prezime Kobasica javlja kod pravoslavne porodice Kobasica u Paštrovićima između Budve i Bara u Crnoj Gori u XVII stoljeću. Kasnije to prezime nestaje iz tog kraja. http://img152.imageshack.us/img152/4809/80896311.pngvom Kalidorf wrote:Pozdrav,
Jel neko možda zna porijeklo prezimena KOBASICA? Zadnji u nizu dok kog sam stigao je iz Jeleča kod Foče.
- Fratris
#484 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Nisam uspio naći ništa konkretno o Maglajlijama. Koliko sam vidio, živjeli su samo u Rudom. Prezime je očito po pretku koji je došao iz Maglaja, što naravno znači da su tamo imali neko drugo prezime.mubera_m wrote:pozdrav za sve na ovom forumu
hvala
- Fratris
#485 Re: Prezimena
Kao što sam naveo iznad, ne znam puno o Karauli i njenom stanovništvu, ali opće crte koje sam naveo iznad vrijede i za Hrustanoviće.sokkia wrote:@fratris,![]()
![]()
![]()
A Hrustanovići iz Hamamđića?
Hrustanovića ima u mnogim krajevima Bosne. Oko Tuzle u Puračiću i kod Kalesija. Njihovo porijeklo ne znam. Ima ih u Visokom, Kaknju, Zenici. Visočki su starinci. Najviše ih je u srednjoj Bosni: Karaula, Pečuj kod N. Travnika, sela Počulica i Preočica između Viteza i Zenica.
Prezime Hrustanović(kao i Hrustić, Hrusto, Rustanović, itd.) je zanimljivo iz nekoliko razloga. Prvi je da se u većini oblika radi o hiper-korekciji. Pravilan oblik ne bi trebao imati slovo H, jer dolazi od osobnog imena Rustem. Samo ime je zanimljivo jer je u stvari perzijsko, i izvorno ne pripada islamskoj onomastici. Rustem je perzijski junak iz pred-islamskog vremena, a njegove podvige je opjevao perzijski pjesnik Firdusi u X stoljeću. http://bs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0ahname
Na njemačkoj i engleskoj wiki se može naći više o samom Rustemu http://en.wikipedia.org/wiki/Rostam
http://de.wikipedia.org/wiki/Rostam_%28 ... C4%81me%29
-
Baba_Droga
#486 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Da li postoji mogucnost da saznam nesta vise o porijeklu prezimena : VRANA . Znam da je to i muslimansko i srpsko prezime. VRANA ima u Gorazdu, ali isto tako i po Sarajevu, na Palama , ali nismo nikakva rodbina. (ili pak jesmo ali ne mozemo da skontamo kako
)
Unaprijed hvala !
Unaprijed hvala !
-
švicarska
#487 Re: Porijeklo porodica i prezimena
D a li možete provjeriti nešto o prezimenima Hanić/Posavina/ i Karajko/ Srednja Bosna/
Hvala unaprijed
Hvala unaprijed
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#488 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Rasim Živojević u pomenutoj monografiji o Goraždu navodi da su Vrane (muslimani, u Goraždu nije bilo drugih vjera sa tim prezimenom) došli iz sela Vrane u Bukovici, u 19.vijeku, a da su daljim porijeklom iz Vranja.Baba_Droga wrote:Da li postoji mogucnost da saznam nesta vise o porijeklu prezimena : VRANA . Znam da je to i muslimansko i srpsko prezime. VRANA ima u Gorazdu, ali isto tako i po Sarajevu, na Palama , ali nismo nikakva rodbina. (ili pak jesmo ali ne mozemo da skontamo kako)
Unaprijed hvala !
U Goraždu postoji Vranska mahala, koja je bila, uz Hadžićku mahalu i kraj oko željezničke stanice i stare bolnice (oba objekta u neposrednoj blizini) praktično jedini naseljeni dio varoši na desnoj obali Drine, sve do iza 2.svjetskog rata.
-
Pera Trta
- Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.
#489 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Za rod Čelik, za koji je već pitano, stoji da su u Goražde došli nakon 2.svjetskog rata sa Trebeševa, bez navođenja daljeg porijekla.
-
vom Kalidorf
#490 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Bošnjaci. Ne znam ima li ih još u okolini Foče, svi za koje znam su već treću generaciju u Sarajevu. A dedu onomad za vrijeme 2. svjetskog rata donijeli u pelenama iz Jeleča.Fratris wrote:Bez podataka o vjeri i mjestima u kojim danas žive, mogu samo reći da sam našao da se prezime Kobasica javlja kod pravoslavne porodice Kobasica u Paštrovićima između Budve i Bara u Crnoj Gori u XVII stoljeću. Kasnije to prezime nestaje iz tog kraja. http://img152.imageshack.us/img152/4809/80896311.pngvom Kalidorf wrote:Pozdrav,
Jel neko možda zna porijeklo prezimena KOBASICA? Zadnji u nizu dok kog sam stigao je iz Jeleča kod Foče.
-
Baba_Droga
#491 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Nisam znala ni za tu monografiju...moracu da je procitam. U svakom slucaju hvala puno na informacijama!Pera Trta wrote:Rasim Živojević u pomenutoj monografiji o Goraždu navodi da su Vrane (muslimani, u Goraždu nije bilo drugih vjera sa tim prezimenom) došli iz sela Vrane u Bukovici, u 19.vijeku, a da su daljim porijeklom iz Vranja.
U Goraždu postoji Vranska mahala, koja je bila, uz Hadžićku mahalu i kraj oko željezničke stanice i stare bolnice (oba objekta u neposrednoj blizini) praktično jedini naseljeni dio varoši na desnoj obali Drine, sve do iza 2.svjetskog rata.
-
ultrajvosa
#492 Re: Porijeklo porodica i prezimena
x
Last edited by ultrajvosa on 13/04/2011 22:02, edited 1 time in total.
- Vitez Koja
#493 Re: Porijeklo porodica i prezimena
U svakom slucaju, hvala vam 
-
mubera_m
#494 Re: Porijeklo porodica i prezimena
hvala.Fratris wrote:Nisam uspio naći ništa konkretno o Maglajlijama. Koliko sam vidio, živjeli su samo u Rudom. Prezime je očito po pretku koji je došao iz Maglaja, što naravno znači da su tamo imali neko drugo prezime.mubera_m wrote:pozdrav za sve na ovom forumu
hvala
-
Malika
#495 Re: Porijeklo porodica i prezimena
pozz
ako neko zna o prezimenu Preljubovic,da se javi na privatne poruke.
-
Pera Trta
#496 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Zašto privatno? Koliko znam, iz Bijeljine su ili okoline.Malika wrote:pozz
- corsa
#497 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Pa cuj zasto privatno, vidis prezimena, boji se da ga/je sta ne izofiras! 
-
Pera Trta
#498 Re: Porijeklo porodica i prezimena
corsa wrote:Pa cuj zasto privatno, vidis prezimena, boji se da ga/je sta ne izofiras!
-
Malika
#499 Re: Porijeklo porodica i prezimena
Pera Trta wrote:corsa wrote:Pa cuj zasto privatno, vidis prezimena, boji se da ga/je sta ne izofiras!![]()
![]()
Nije tacno.Nego nekako radje raspravljam uopste o temi vezanoj za prezimena na privatnom.
Ali ako ti donosis tako zakljucke, moze i ovdje-nema problema.
Znam da su Preljubovici bili jedna veoma ugledna familija u Bijeljini.Rijetko prezime.
Odakle su dosli u Bijeljinu, imali neke veze sa Preljubovicima iz srednjeg vijeka?
-
Frooteky
#500 Re: Prezimena
Frooteky wrote:AKo zna neko vise o prezimenu Sirovina (Goražde)