SUBOTA, 09.02.2008., 13.00h, ISPRED KATEDRALE

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
VR6

Post by VR6 »

homo_sapiens wrote:Završili su tako što su mjesecima prije napustili svoje improvizirane šatore, čak se i noćni čuvar povukao na toplije.
Dakle, sami su sebe napustili, policija je samo dovršila.

Nedopustivo je slično poređenje. Osim toga, na njihovim organiziranim skupovima se nikad nije okupilo 10-tak hiljada građana, spontanih.
Zar to već ne govori dovoljno ?
Mislim da nisi upravu za napustanje satora. Tamo sam skoro svaki dan prolazio, a i mnogi koji studiraju filozofski fakultet mogu ti potvrditi da je tamo bilo ljudi. Ne mnogo, ali par ih je uvijek tamo sjedilo. U samom pocetku ih je bilo i vise, pa zasto se nista nije uradilo? U nekoj normalnoj zemlji svakako bi.

Ovo sada u Sarajevu se tice citavog grada, pa je izaslo nekih 10000 ljudi. A koliki je odnos privrednika, a koliko ljudi ima u Sarajevu. Shvatit ces da se radi o malim brojkama u poredjenju sa stvarnim stanjem.

Stvar je u tome da oni koji su za nesto odgovorni u ovoj drzavi, sta god da zajebu il ne urade svoj posao, ne snose nikakve posljedice. Evo ako je tacno ovo sa odlaskom gradonacelnice u kupovinu. Nije bitna sama kupovina, nek ide i kupuje, al zbog nekog "obraza" ne bi to SMJELA uraditi u sadasnjoj situaciji.
The 51st State

Post by The 51st State »

VR6 wrote:
homo_sapiens wrote:Završili su tako što su mjesecima prije napustili svoje improvizirane šatore, čak se i noćni čuvar povukao na toplije.
Dakle, sami su sebe napustili, policija je samo dovršila.

Nedopustivo je slično poređenje. Osim toga, na njihovim organiziranim skupovima se nikad nije okupilo 10-tak hiljada građana, spontanih.
Zar to već ne govori dovoljno ?
Mislim da nisi upravu za napustanje satora. Tamo sam skoro svaki dan prolazio, a i mnogi koji studiraju filozofski fakultet mogu ti potvrditi da je tamo bilo ljudi. Ne mnogo, ali par ih je uvijek tamo sjedilo. U samom pocetku ih je bilo i vise, pa zasto se nista nije uradilo? U nekoj normalnoj zemlji svakako bi.

Ovo sada u Sarajevu se tice citavog grada, pa je izaslo nekih 10000 ljudi. A koliki je odnos privrednika, a koliko ljudi ima u Sarajevu. Shvatit ces da se radi o malim brojkama u poredjenju sa stvarnim stanjem.

Stvar je u tome da oni koji su za nesto odgovorni u ovoj drzavi, sta god da zajebu il ne urade svoj posao, ne snose nikakve posljedice. Evo ako je tacno ovo sa odlaskom gradonacelnice u kupovinu. Nije bitna sama kupovina, nek ide i kupuje, al zbog nekog "obraza" ne bi to SMJELA uraditi u sadasnjoj situaciji.
Mani se tih placenika i mojne vise glupe paralele potezati.
VR6

Post by VR6 »

Tebi su mozda glupe paralele, meni se i ne cine glupim. To je meni realnost, ima jos bezbroj primjera koji bi dokazali da kod nas protesti bas i ne pale previse. Ako sam visoki predstavnik nesto ne "pogura" da se uradi na ovom planu, od nasih vlasti nista necemo dobiti tim protestima. No ko misli da se moze tim nesto postici, nek protestuje, zelim im mnogo srece, posebno ak budu trazili zbog protesta novi posao.

Toliko o tome, da ne idem vise sa temom u offtopic.
Tesssa

Post by Tesssa »

VR6 wrote:Tebi su mozda glupe paralele, meni se i ne cine glupim. To je meni realnost, ima jos bezbroj primjera koji bi dokazali da kod nas protesti bas i ne pale previse. Ako sam visoki predstavnik nesto ne "pogura" da se uradi na ovom planu, od nasih vlasti nista necemo dobiti tim protestima. No ko misli da se moze tim nesto postici, nek protestuje, zelim im mnogo srece, posebno ak budu trazili zbog protesta novi posao.

Toliko o tome, da ne idem vise sa temom u offtopic.
a cime ces dobiti? Sta ti kao pojedinac mozes da uradis da se stvari promijene? Sjediti i sutiti? e nece moci...
Fex

Post by Fex »

Ma od tih okupljanja svake subote ili vec kojim danom nista.Pokret DOSTA je to jedno vrijeme radio pa nista od toga.Njih samo navodim kao primjer.Treba vidjeti hoce li "organi" uraditi sto se zahtijeva od njih.Ako ne bude nista za par dana,sedmica maxsimalno, onda jedan veliki protest cijele BIH i da se bas zalomi na ulicama kao sto se radi u drugim zemljama.
VR6

Post by VR6 »

dinchy84 wrote:a cime ces dobiti? Sta ti kao pojedinac mozes da uradis da se stvari promijene? Sjediti i sutiti? e nece moci...
Pa sa mojim sistemima za promjenu se vecina vjerovatno ne bi slozila. Tako da ih necu iznositi u javnost...
vedderedi

Post by vedderedi »

HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO U SRIJEDU 13. FEBRUARA - informacija za javnost
09.02.2008.godine - PRESS SLUŽBA KS (L.B. I A.Đ.)

Na večeras održanoj vanrednoj sjednici Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo kojoj su, pored predsjedavajućeg Skupštine KS Denisa Zvizdića i članova Kolegija, prisustvovali i premijer KS Samir Silajdžić i ministri u Vladi KS, policijski komesar Himzo Selimović, te predstavnici Tužilaštva KS i sudije Općinskog suda, zaključeno je da se u srijedu 13. februara 2008. godine održi hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo sa početkom u 12:00 sati u Velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina br.1).

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo će imati samo jednu tačku dnevnog reda, a to je Analiza sigurnosne situacije i izrada Akcionog plana za borbu protiv maloljetničke delikvencije.

http://www.ks.gov.ba/news/anmviewer.asp?a=4831
Ne znam zasto cekaju do srijede?
alica.k

Post by alica.k »

vedderedi wrote:
HITNA SJEDNICA SKUPŠTINE KANTONA SARAJEVO U SRIJEDU 13. FEBRUARA - informacija za javnost
09.02.2008.godine - PRESS SLUŽBA KS (L.B. I A.Đ.)

Na večeras održanoj vanrednoj sjednici Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo kojoj su, pored predsjedavajućeg Skupštine KS Denisa Zvizdića i članova Kolegija, prisustvovali i premijer KS Samir Silajdžić i ministri u Vladi KS, policijski komesar Himzo Selimović, te predstavnici Tužilaštva KS i sudije Općinskog suda, zaključeno je da se u srijedu 13. februara 2008. godine održi hitna sjednica Skupštine Kantona Sarajevo sa početkom u 12:00 sati u Velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina br.1).

Sjednica Skupštine Kantona Sarajevo će imati samo jednu tačku dnevnog reda, a to je Analiza sigurnosne situacije i izrada Akcionog plana za borbu protiv maloljetničke delikvencije.

http://www.ks.gov.ba/news/anmviewer.asp?a=4831
Ne znam zasto cekaju do srijede?
pa da razvuku
suncica24

Post by suncica24 »

Pa, nisu mogli da se dogovore nista juce, osim da ce se dogovoriti. ocigledno da treba da im neko napise sta i kako. Cekaju "saptaca konjima" :D
stochar

Post by stochar »

Fex wrote:Ma od tih okupljanja svake subote ili vec kojim danom nista.Pokret DOSTA je to jedno vrijeme radio pa nista od toga.Njih samo navodim kao primjer.Treba vidjeti hoce li "organi" uraditi sto se zahtijeva od njih.Ako ne bude nista za par dana,sedmica maxsimalno, onda jedan veliki protest cijele BIH i da se bas zalomi na ulicama kao sto se radi u drugim zemljama.
problem je sto je protestovalo 50-ak ljudi iz Pokreta, a niko od pasivnog gradjanstva nije im se zelio prikljuciti!

sad u subotu je bilo oko 5.000 ljudi na ulicama, pa vidis kako je vlast utrtala! da se jedne subote ekipi iz Dosta prikljucilo 10.000 ljudi, ili da je mimo njih, jedne srijede izaslo 100.000 ljudi, druga bi pjesma bila! pasivnoscu i cekanjem da nam pomogne medjunarodna zajednica ili superman nikad nista necemo postici!!!
Fex

Post by Fex »

Pokret Dosta:
"Pozivamo građane Sarajeva da njihova zadnja reakcija ne bude protest održan u subotu. U srijedu, 13. 2. 2008. godine u 11:55 h će se održati novi masovni protesti ispred zgrade Kantona Sarajevo. Moramo se okupiti u još većem broju i pokazati nesposobnim političarima da se ne šalimo! Nevladine organizacije, opozicija, demobilisani borci, otpušteni i opljačkani radnici i svi ostali MORAJU da stanu na stranu građana i daju podršku protestima u srijedu

Sta mislite hoce li biti jos vise ljudi ili manje?Ja cu ici samo mislim da vecina nece doci jer je radni dan.
Last edited by Fex on 10/02/2008 21:33, edited 2 times in total.
teAMICA

Post by teAMICA »

i ja mislim da sljedeće demonstracije ne trebaju biti radnim danom... ja bi i uzela slobodan dan, ali mislim da masa ljudi ne bi, sad u subotu neki članovi moje "familije" su bili spriječeni doći jer je jedna taman potkuhala pitu, druga bila na predretnim demonstracijama (pa se zarati!? :x ), treći gledao film... :x :x :x
Šta mislite, da bi neki i tražili slobodno ili se odrekli svakodnevnice... Mislim da bez obzira sto sam presretna na broj prisutnih građana u subotu, većina istih još nije svjesna zašto smo izašli.
homo_sapiens

Post by homo_sapiens »

teAMICA wrote:i ja mislim da sljedeće demonstracije ne trebaju biti radnim danom... ja bi i uzela slobodan dan, ali mislim da masa ljudi ne bi, sad u subotu neki članovi moje "familije" su bili spriječeni doći jer je jedna taman potkuhala pitu, druga bila na predretnim demonstracijama (pa se zarati!? :x ), treći gledao film... :x :x :x
Šta mislite, da bi neki i tražili slobodno ili se odrekli svakodnevnice... Mislim da bez obzira sto sam presretna na broj prisutnih građana u subotu, većina istih još nije svjesna zašto smo izašli.

Ako smatraš da ti je bolje u dosadašnjem okruženju i uslovima za život - onda ostani i ti kući. Pa razmišljaj . . .
alica.k

Post by alica.k »

"Pozivamo građane Sarajeva da njihova zadnja reakcija ne bude protest održan u subotu. U srijedu, 13. 2. 2008. godine u 11:55 h će se održati novi masovni protesti ispred zgrade Kantona Sarajevo. Moramo se okupiti u još većem broju i pokazati nesposobnim političarima da se ne šalimo! Nevladine organizacije, opozicija, demobilisani borci, otpušteni i opljačkani radnici i svi ostali MORAJU da stanu na stranu građana i daju podršku protestima u srijedu."
i sta samo dodjemo pred zgradu kantona?
i za ovo treba nova tema.
Last edited by alica.k on 10/02/2008 21:35, edited 1 time in total.
bpsang

Post by bpsang »

Demonstracije upravo trebaju biti radnim danom jer se vecina vlastodrzaca tada i nalazi na poslu,subotama i nedjeljama su na svojim vikendicama dobro cuvani gorilama :x
teAMICA

Post by teAMICA »

homo_sapiens wrote:
teAMICA wrote:i ja mislim da sljedeće demonstracije ne trebaju biti radnim danom... ja bi i uzela slobodan dan, ali mislim da masa ljudi ne bi, sad u subotu neki članovi moje "familije" su bili spriječeni doći jer je jedna taman potkuhala pitu, druga bila na predretnim demonstracijama (pa se zarati!? :x ), treći gledao film... :x :x :x

Ako smatraš da ti je bolje u dosadašnjem okruženju i uslovima za život - onda ostani i ti kući. Pa razmišljaj . . .
Prvo pročitaj pa onda lupetaj! :x PREVOD: Ja bih došla kad god,makar i sama, ali ako mislimo napraviti MASOVNE PROTESTE, mislim da većina naših sugrađana nije svjesna koliko je ovo važno (JA JESAM), te da se ne bi nakanili doći radnim danom...
Fex

Post by Fex »

Sto se mene tice moze protest svaki dan.Ali bolje je onda neradni ako ce doci vise ljudi jer ce tada protesti imati veci efekt.A ne da se u srijedu okupi stotinjak ljudi.Treba se napraviti masovna kampanja preko medija i preko plakata kao sto je radjena za ovaj prosli protest samo u vecem razmjeru i pozvati se cijela BIH da se nadjemo na jednom mjestu.I nema veze sto je onda neradni dan jer se pokazalo da ima efekta jer smo se sada nasli u subotu.I ovaj put ne treba biti mirni protest.
teAMICA

Post by teAMICA »

treba i nama ugoditi, nedamo mi tako lako svog "rahatluka" i kad bi kako moglo samo... mislim da tako većina naših sugrađana misli, i koliko god loši naši političari bili (a jesu da lošiji bit ne mogu), nije ni ovaj narod zlatan, neko je te političare i izabrao...
Simply_Red

Post by Simply_Red »

jel moguce da ce se ti protesti u srijedu stvarno odrzati?? to je cisto opstruiranje i ismijavanje svega sto zelimo da postignemo! ne znam stvarno kojom to logikom ide

ako vec moraju da se dese u srijedu, ja sam da se posalju zahtjevi svim srednjim skolama u KS da se ucenici puste sa nastave, i to zahtjevi u sto vecem broju, od obicnih gradjana. Ja cu licno otici kod svoje direktorice sa zahtjevom. Ko ne pristane, treba javno proglasiti da se ne brine za sigurnost svoje djece
Prpa.ba

Post by Prpa.ba »

Fex wrote:Sta mislite hoce li biti jos vise ljudi ili manje?Ja cu ici samo mislim da vecina nece doci jer je radni dan.
Manje. Daleko manje.
Fex

Post by Fex »

Moje misljenje je da ne trebaju biti protesti sada u srijedu.Bilo bi steta da se pokvari utisak od subote i da se ljudi opet obeshrabre sa slabim odzivom gradjana.
baxus

Post by baxus »

Radni dan je najbolji za tako nesto.
Pa ljudi moji u Sarajevu ima 10 000 studenata i srednjoskolaca minimum.
To sve treba listom da pobjegne s nastave taj dan.
Znaci samo treba inicijativa u svakoj skoli i na faxu,
po jedan povjerenik da se angazuje da podijeli letke u svakoj toj ustanovi.
Ali letak mora biti efektan, koncizan, pravi porpagandni,
i eto ti loma u gradu.
A treba lom da bude, treba iskra, da upali plamen.
Nadam se da taj revolucionarni duh zivi ipak u nama, mada je istorija pokazala suprotno :(
Topla voda

Post by Topla voda »

mislim da trebaju postojati konkretni zahtjevi.
bojim se da ce se pozivanjem radnika,demobilisanih boraca i ostalih da bi protestvovali pod parolom..."hocemo promjene,al ne znamo kakve"..sve razvodniti.
ja sam za ovu varijantu zahtjeva.
1.trazimo da se 26 potencijalnih malodobnih ubica u roku od 48 sati uhapse i da im se odredi mjera pritvora od mjesec dana(koja ce se produziti mjesec ,po mjesec,na maksimalnih 6)
2.trazimo da se ti predmeti na kantonalnom sudu uzmu u nulti prioritet i da se navedene osobe osude na maksimalne zatvorske kazne,te da se procesi po hitnom postupku dovrse za max 30 dana.
3.trazimo da se u roku 7 dana izdvoji iz kantonalnog proracuna 10 miliona km za gradnju maloljetnickog zatvora i da se za 30 dana ,nakon okoncanja postupka,te osobe nalaze na izdrzavanju visegodisnjih zatvorskih kazni u novom zatvoru.
nesto tako...konkretno..pa ako ne ispune...onda idemo da tresemo dalje
AANNAA

Post by AANNAA »

valterbranisarajevo wrote:Moj Denis je zaslužio život

Gospođa Ana, majka ubijenog učenika Katoličkog školskog centra "Sv. Josip" u Sarajevu, uputila je zajedno sa svojom obitelji otvoreno pismo pod naslovom: Moj Denis je zaslužio život. Pismo prenosimo u cijelosti: "Iako sam u šoku zbog ove najteže tragedije koja se mogla dogoditi meni, mojoj obitelji, rodbini, prijateljima i svima koji su voljeli i poznavali moje dijete, s tugom u srcu i bolju u grudima, želim vjerovati da ovo neće ostati samo jedna tužna i tragična vijest na stranicama crnih kronika. Vjerujem da će odgovorni ljudi, odgovorne institucije, učiniti ono što su već davno bili dužni učiniti.
Gospodin Safet Kešo, ministar znanosti i obrazovanja Kantona Sarajevo, izjavio je: 'Na žalost, na sastanku na kojem je bila tema maloljetnička delikvencija, konstatirali smo da Tužilaštvo i sudovi ne rade svoj posao'. Prema njegovim riječima, sudovi se često pozivaju na konvencije o dječjim pravima.
ZAR I MOJE DIJETE NIJE IMALO DJEČJA PRAVA? Zar nije imao pravo na život? Zar se ta ista prava oduzimaju mom dragom Denisu, nevinom mom dječaku, a dopuštaju ubojicama koji se kao 'maloljetni zlikovci i delikventi' slobodno šetaju gradom, uz mogućnost da i dalje ponavljaju svoja nedjela i izjavljuju - 'ne možete mi ništa!'? Zar tu postoji autoritet države i prava? Zar tu postoji ikakav odgoj obitelji i škole?
STOGA, APELIRAM NA POLITIČKI VRH BOSNE I HERCEGOVINE, SVE ORGANE I INSTITUCIJE, od obrazovnih, sigurnosnih i pravosudnih, da učine sve kako bi počinetelje ovog gnusnog zločina sankcionarali i kaznili na način koji zaslužuju.
Apeliram i na međunarodnu zajednicu, OHR-u odnosno Visokom predstavniku u svoje ime i u ime svih majki, građana, djece koja imaju pravo živjeti slobodno i kretati se slobodno našim gradom", stoji u izjavi majke ubijenog Denisa Mrnjavca. (kta)

Preneseno sa Bljesak.info
:( :( :( Koliko tuge u ovim rijecima, i jos njene slike... Zena je opet koliko-toliko prisebna...
Locked