Za predane Allahu dž.š.

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
arzuhal

#476 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by arzuhal »

E'uzu billahi mine-š-šejtani-r-radžim!
Bismillahi-r-Rahmani-r-Rahim!

Rabbi, e'uzu bike min hemezati-š-šejatini
we e'uzu bike, Rabbi, en jahdurun!

Zikir, spominjanje Uzvišenog Gospodara i sjećanje na Njega, srčano i jezikom, sigurna je orbita kojom se kreće vjernik i vjernica :)

Zikir nije nešto što se može nečim drugim nadomjestiti, on ima svoje razloge, svoju svrhu, svoju ulogu i mjesto. Recimo, niko pametan nikad ne bi rekao: ''Klanjam redovne namaze, Allaha zikr činim u sklopu namaza i odmah poslije njega zajedno sa namaskom dovom, a spomenem Allaha i tokom dana...''
Nije to - to. Valja nam Allaha spominjat još i više od toga :)

Zikir je imansko vezivno tkivo između namaza, postova, hadždžskih obreda, bilo čega. Vidi šta Allah kaže u 200-tom ajetu sure Bekare (povodom izvršavanja hadždžskih obreda):

A kad završite obrede vaše, opet spominjite Allaha, kao što spominjete pretke vaše, i još više Ga spominjite!

..dakle, vazda! Kad god se može! Ne može i neće izvršenje neke radnje skinuti obavezu ili odgovornost neke druge radnje, nekog drugog ibadeta. A ljudi često znaju biti dovedeni u tu zamku:''Hajde, klanjao si sad, ne moraš sad nešta i zikrit...dosta je i ovo, elhamdulillah..''

Vidi šta nam Allah govori, sura En-Nisa, 103 ajet:

A kada molitvu završite, Allaha spominjite, i stojeći, i sjedeći, i ležeći. A u bezbjednosti obavljajte molitvu u potpunosti, jer vjernicima je propisano da u određeno vrijeme molitvu obavljaju.

Namaz je jedno, a zikir je drugo, uslovno rečeno :-D Namaz je vremenski određena obaveza (i najveća poslušnost!), a zikir nije vremenski određen, ali ni količinski :) Zikir produžava slast obavljenog namaza, sve do drugog namaza, on čuva plod i emanet namaza. A Allah nam nudi, kako god to mi činili: ležeći, sjedeći ili stojeći :)
Sigurno da nije isto, a to može svako isprobat, obaviti i doživjeti namaze između kojih nije bilo zikra (ili ga bilo vrlo malo) i namaze koji su bili uvezani zikrom, gdje je ono vrijeme između dva namaza bilo ispunjeno veličanjem, slavljenjem i zahvalom Gospodaru svjetova.

Svaki vjernik i vjernica imaju pravo na vlastiti izbor, dakle na demokratski način, da izaberu kako će i koliko će spominjati svog Gospodara, svog Vladara, svog Boga. Tu je posebna draž srca :)

Možeš:

La ilahe illellah!

...što je najveći zikir, najveće dobro, najveća istina sa kojom su došlu svi Allahovi poslanici, alejhimu-selam, i što je najveći dio imana :) Sa ovim se ništa ne može mjeriti, nikakvi grijesi ne mogu pretegnuti tas na kojem je kelime-i-tevhid: la ilahe illellah!

ili:

Estagfirullah!

...slijedeći svog Poslanika, alejhi-s-salatu we-s-selam, pa stvarati bolnu muku neprijateljima Allahovim, napajati žedno srce, a Allah te kutariše svake brige, pronađe ti izlaz iz svake teškoće i opskrbi te odakle se i ne nadaš (haj odakle se ko i nadaš, ali odakle se i ne nadaš!)

ili:

Subhanallahi ve bi hamdihi, subhanallahi-l-'azim ! (Slavljen neka je Allah Uzvišeni i neka mu je hvala!)

...pa se pridružiš melekima u veličanju, u njihovom zikru, a oni prepoznaju tvoj glas, a Allah ti grijehe oprosti... :-D

ili:

La havle ve la kuvvete illa billahi!

..pa da te Allah uputi na riznice džennetskog blaga, pod 'Aršom :)

ili...bezbrojne su mogućnosti :-D

Naravno, ima dušmanin koji nastoji pokidati to imansko vezivno tkivo u životu vjernika i vjernice, koji nastoji da im oteža i same namaze i da ih učini slabim i teškim,
da ne dopusti da vjernik i vjernica putuju sigurnom orbitom, nego da pužu,
da ih odvoji od zikra.

Taj dušmanin želi da uništi ljudskost, da ponizi čovjeka, da odvoji ljude od njihova Gospodara, njihova Vladara, njihova Boga.

Njegov ime je Hannas.

بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَٰنِ الرَّحِيم
قُلْ أَعُوذُ بِرَبِّ النَّاسِ (1
مَلِكِ النَّاسِ (2
إِلَٰهِ النَّاسِ (3
مِن شَرِّ الْوَسْوَاسِ الْخَنَّاسِ (4
الَّذِي يُوَسْوِسُ فِي صُدُورِ النَّاسِ (5
مِنَ الْجِنَّةِ وَالنَّاسِ

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

1. Reci: "Tražim zaštitu Gospodara ljudi,
2. Vladara ljudi,
3. Boga ljudi,
4. od zla šejtana-napasnika,
5. koji zle misli unosi u srca ljudi –
6. od džinova i od ljudi!"

Hannas ili šejtan-napasnik, koji zle misli (vesvese) unosi u srca (odnosno u grudi) ljudi - a takvih ima i među džinnima i među ljudima, takvih šejtana koji to čine, kako nas Allah uči - se i zove tako (Hannas) jer ne može izdržati spominjanje Allaha, ne može da podnese da se ikako Allah spomene, a malo duži zikr mu predstavlja ogromnu patnju.
Tehannese, u arapskom jeziku, znači 'uzmicati pred spomenom Božijeg Imena', pa tako Hannas znači: onaj koji bježi pred spominjanjem Uzvišenog Gospodara.

Hannas nastoji da raznim vesvesama, raznim doašptavanjima, prvo otkloni upravo mogući uzrok svoje propasti i propasti svog posla: zikr Allaha Svemilosnog. Kada uvjeri nekog insana da je zikr nešto dosadno, neinteresantno, kada mu, u zamjenu za zikir, ponudi TV, naku kahvu, itsl. tek tada on može, rahat, prijeći na druge vrste svojih vesvesa, svojih došaptavanja u kojima nudi fantastične prijedloge i savjete, na putu uništenja tog insana kao pojedinca, kao člana porodice, kao člana zajednice.

Hannas zna vrlo dobro jednu stvar: u zikru Veličanstvenog Allaha leži spas za čovjeka, a njegova je propast, a u zaboravu i odvojenosti od zikra je njegova spas i uspjeh, a propast čovjeka. Zato se grčevito bori za opstanak i zato koristi sve što može da čovjeka uvjeri kako i ne mora zikir činiti, kako je on dobar i bez ponavljanja (naprimjer) 100 puta La ilahe illellahu, vahdehu, la šerike lehu, lehu-l-mulku ve lehu-l-hamdu, ve huve 'ala kulli šej-in kadir!, iza sabah-namaza i akšama (naravno, jer se time njegovim drugarima tako zatvaraju vrata..), itd.
On zna da je prisutnost zikr pitanje njegova opstanka, ili-ili. Ili će on biti u dobru, ili će insan biti u dobru. Trećeg puta ili sredine - nema.

Jednom je jedan pitao jednog učenjaka:

- Kako da znam gdje sam kod Allaha (kakav je moj položaj kod Allaha)?

Dobio je odgovor:

- Tako što ćeš pogledati gdje je Allah kod tebe.

Ovako isto čovjek može isprobati samog sebe, pa vidjeti ko je jači - on ili Hannas. Ima li zikra ili ga nema. Tada mnoge stvari svakom pojedincu mogu biti puno jasnije. I znat će odakle mu mnoge ideja naumpadaju.

Molim Allaha da nas zaštiti od šejtana, džinskih i ljudskih, i njihovih vesvesa, i učini od onih koji stalno Njega spominju i koje On spominje - amin!
Motokultivator

#477 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Motokultivator »

Amin, amin, amin ja Rabel alemin.

Evo ja cu rec dvije tri, mozda nije za ovu temu, ali ponukan ovim tekstovima od brata @arzuhala poceo i ja da zikrim :). Kako insan ima malu djecu, pa sam sve tespihe po kuci posakrivo. I vazda me nerviralo sto se znam zabrojat :-) :-?

Ondak, procita ove tekstove i reko odo ja nac oni tespih, bas nekako poslije sabaha to bi. Ijh, ja miline. Inasan se posveti potpuno izgovaranju rijeci, a ne tome koliko je puta izgovorio i koliko puta bi jos trebao :)
arzuhal

#478 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by arzuhal »

Povodom ove priče o kaznama u šerijatu, odsjecanju ruke, itd...

U današnji vakat, čovječanstvo koje se okrenulo od svog Vladara, uspjelo se sakupiti sve temeljne grijehe prijašnjih, pojedinačnih naroda, usavršiti ih i postaviti za svoje vrhunske vrijednosti, javne ili tajne.
Tako je današnje čovječanstvo uspjelo udružiti:
oholost i utjerivanje u laži naroda Nuha, alejhi-selam,
mnogoboštvo i politeističku razgranatost vrijednosti, poput naroda Ibrahima, alejhi-selam,
homoseksualizam i njegovu društvenu prihvatljivost (čak borbu za njega, u današnje vrijeme) naroda Luta, alejhi-selam,
gradnju silnih nastambi kao sjaj svojih civilizacijski dometa, te zanešenost i zabludu da time imaju prava da terorišu, izrabljuju i primjenjuje drukčije aršine na slabije od sebe, poput naroda Huda, alejhi-selam,
varanje i nepravično vaganje u trgovačkim poslovima, u što danas ulaze i monetarne politike, kamate, itd. poput naroda Saliha, alejhi-selam,
i tako dalje...

Takvo čovječanstvo bi da određuje Allahu, Gospodaru Arša, šta bi trebalo da se radi sa Njegovom objavom, kako je treba prilagoditi ili odbaciti. Takvo čovječanstvo bi da stavi svoje riječi iznad Allahovih riječi, i nudi nam svoju uputu.

Sa takvim čovječanstvom ne treba gubiti dragocjeno vrijeme, nego se okrenuti Plemenitom Gospodaru, pogotovo tokom noći, pred zoru, kada čovječanstvo, ili spava ili prkosi Silnom Allahu.
arzuhal

#479 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by arzuhal »

Motokultivator wrote:Amin, amin, amin ja Rabel alemin.

Evo ja cu rec dvije tri, mozda nije za ovu temu, ali ponukan ovim tekstovima od brata @arzuhala poceo i ja da zikrim :). Kako insan ima malu djecu, pa sam sve tespihe po kuci posakrivo. I vazda me nerviralo sto se znam zabrojat :-) :-?

Ondak, procita ove tekstove i reko odo ja nac oni tespih, bas nekako poslije sabaha to bi. Ijh, ja miline. Inasan se posveti potpuno izgovaranju rijeci, a ne tome koliko je puta izgovorio i koliko puta bi jos trebao :)
To! :-D

Allahu ekber!

Allah ti dao svako dobro i vazda ti davao :-D

Veli se kako je jednom Melek smrti, alejhi-selam, trebao jednom čovjeku da uzme duše, ali nije nikako mogao. Vratio se neobavljenog posla i to rekao Gospodaru.
Allah ga je upitao zašto to nije učinio - a On najbolje zna - a melek je rekao kako nije mogao nikako da priđe tom čovjeku jer je iz njega izbijala takva svjetlost, takav nur, da on nije mogao ni da priđe, a kamoli da mu dušu uzme.
Allah Uzvišeni mu je na to rekao:

- Taj rob je jedan od Mojih robova koji mene svakim dahom zikir čine. Kad god on Mene spomene, Ja mu šaljem od Sebe nur. Takvim Mojim robovima ti i ne možeš uzeti dušu. Iz počasti prema njima, Ja im lično uzimam dušu!
vazi

#480 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by vazi »

@arzuhal, jako mi se svidja kako si sve ovo rekao/ispricao, divno, neka te Alla dz s nagradi zastitom i milosti Njegovom, amin.
arzuhal

#481 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by arzuhal »

Ima jedno kazivanje iz Mesnevije koje sam davno pročitao, kao neki izvadak u nekom tekstu ili knjizi, ali ću pouku tek puno kasnije početi da razumijevam. Bar mislim tako - da sam počeo razumjevati. A to kazivanje hazreti Dželaludina Rumija mi naumpade neki dan...

U toj priči se veli kako je šejtan budio Muaviju, radijallahu 'anhu, na sabah-namaz. Naime, Muavija je u neko doba osjetio nečije prisustvo u sobi, to ga je probudilo, pa se dohvatio sablje i tražio da se taj uljez otkrije. Iza zastora je izašao šejtan.
Hazreti Muavija je htio odmah da ga sasječe, ali je ovaj molio za razgovor i objašnjenje svog prisustva. Prvo je počeo sa uobičajenim pristupom, dakle lažima: rekao je kako on (šejtan) i nije tako loš kako se misli o njemu ( :mrgreen: ), jer je, eto, došao maksuz da probudi Muaviju na sabah, inače bi ga Muavija prespavao.
I zaista bi.
Ali mu Muavija, naravno, ništa nije vjerovao. Tražio je istinu od njega i sve ga je više pritiskao.
Nakon duga dijaloga i svih pokušaja izvrdavanja - šejtan je priznao: razlog zbog kojeg je došao probuditi Muaviju na sabah-namaz je u činjenici da je šejtanu i njegovima drugovima lakše podnijeti Muavijino klanjanje sabah-namaza navakat, nego ono što bi se desilo da je Muavija promašio i prespavao taj namaz.
Da je prespavao namaz, to bi njega toliko pogodilo (Muaviju) da bi on cijeli dan proveo u skrušenom traženju oprosta od Allaha, u suznim dovama, u dijeljenju sadake kojom bi se tražila Allahova milost, itd. da bi hiljade šejtana zbog toga bili cijelo vrijeme na ogromnim mukama i to bi ih uništilo!
Zato je prokletnik izračunao da mu se više isplati i probudit Muaviju na namaz, pa eto...da ga klanja, možda, i bez neke posebne budnosti srca, nego da prespava pa, od straha i stida prema Allahu, napravi njima rusvaj.

Šta hoću da kažem...Dešava se da neki vjernik ili vjernica, u neko doba, budu potaknuti Allahovom milošću i Njegovom pažnjom, pa požele da malo sebe dovedu u red. Recimo, neko živi vjerskim životom, ali je, kako sam već spominjao u ranijim postovima i razmišljanjima, vremenom zapao u neku letargiju, u neku rutinu, i ne osjeća posebno neki učinak svog ibadeta. Tu su, uglavnom, obavezni namazi i to se poštuje i čuva, elhamdulillah. Preko toga - nema ničeg. I tako se čovjek nekako bori, kako zna i umije, opstaje...

A onda, u neko doba, Svemilosni potakne srce tog insana i on osjeti neku lahkoću, neku radost i želju da ponovo nastavi da uživa u namazu, u zikru, u svemu što ga vodi Allahovom zadovoljstvu i još većoj pokornosti Njemu! I odluči da sebi napravi neki program po kojem će raditi, po kojem će djelovati :thumbup:
Recimo da taj vjernik ili vjernica odluči da, nakon duga vakta, počne da uči nekoliko stranica Kur'ana iza sabah-namaza i da se redovito toga drži. Pa da pročita i prevod tih ajeta koje prouči i da razmišlja o njima tokom tog dana, do novog sabaha.
Ili da sebi uvede, kao obavezu, neki vid zikra iza sabahskog i akšamskog namaza. Stotinu puta la ilahe illellahu vahdehu la šerike lehu, lehu-l-mulku we lehu-l-hamdu, we huwe 'ala kulli šej-in kadir!
Ili, želeći sebe da navikne na hajr, da uči estagfirullah, poslije sabaha, dok sunce ne izađe.
Ili da sebi uvede klanjanje 2 (ili 4, ili 6) rekata duha-namaza.
Ili kombinaciju nekih gorespomenutih djela, ili nešto drugo što ne spomenuh...

I taj vjernik ili vjernica počne sa tim svojim programom i u tim danima osjeti neku posebnu ljepotu činjenja toga. To što čini daje neki osjećaj nade da će se ta dobra djela još i više povećati, da će se biti još iskreniji rob, još pokorniji i odaniji :)

Međutim...

Odjednom se desi nešto što ih počne izbacivati iz cipela! Recimo, prespava sabah-namaz.
Jednom.
Pa opet, sutradan.

I onda se desi nešto sasvim očekivano: taj vjernik ili ta vjernica počnu sa samoptuživanjem koje neće dati ploda, nego obrnuto.
Taj insan će reći sebi: Jadniče, i ti bi da učiš Kur'an toliko i toliko, ili da zikr činiš Allaha, ili da klanjaš duha-namaz, A DOPUSTIŠ SEBI DA PROPUSTIŠ JEDAN OD NAJVAŽNIJIH FARZOVA U TOKU DANA!? Okani se ti ćorava posla, srami se!
Zanimljivo je kako taj insan shvati težinu svog propusta, ali šejtan iskoristi njegov stid protiv njega samog! Samim tim što je neko odlučio da poveća svoj ibadet ili pokornost Gospodaru na bilo koji način (davanjem sadake, obilaskom bolesnog, pomaganjem nevoljniku, itd. jer ne mora biti samo namaz u pitanju ili učenje Kur'ana), on je postao posebna šejtanska meta, njegov prioritet kojeg valja odradit!
I onda se anamoon potrudi da se taj čovjek, na bilo koji način, spotakne i padne. Eto, recimo, fulanjem sabahskog namaza. A može biti i nešto drugo (neko neprilično reagovanje zbog kojeg ćemo se kasnije postidit, itsl).
I kada uspije, za tren, oboriti čovjeka tako nečim, odmah mu dolazi sa novom vesvesom:
''Stidi se, slabiću! Ti bi, kao nešta, da svaki dan proučiš stotinu salavata i ne-znam-ti-ja-šta, a 'vamo nisi u stanju osnovni farz da ispuniš! Okani se toga i gledaj kako da namaze ne fulaš, nije to još za tebe...''
Tako čovjek, od stida što je propustio farz (sabah-namaz), nema snage i volje da taj dan išta prouči, išta učini...

Pošto ova priča djeluje sasvim očito i argumentovano, čovjek se, fakat, odluči da prestane sa onim sa čime je počeo i opet se vrati u pređašnje stanje, ali mu bude još i gore. A bude mu gore jer ne zna ko ga je, ustvari, porazio.

To je jedan od načina sa kojim šejtan uspije odvratiti mnoge od bilo kakvih promjena ka nabolje, u svom životu. Ha vidi da se neko malo trznuo, on se odmah navali na kosti dok čovjek ne odustane. I redovno mu uspijeva ova fora, ne'uzubillah...

A, ustvari, treba postupiti suprotno, bismillah :-D

Kada neki vjernik ili vjernica odluče da čine neki ibadet, kada povećaju svoj ibadet i svoja dobra djela, pa ih onda šejtan pokuša odvratiti od toga tako što će ih navesti da, na neki način, padnu - kao u slučaju propuštanja sabah-namaza ili propuštanja više namaza, ili nešto slično što bi ih poremetilo - oni bi trebali da udare u takvu kuknjavu, ali kojom će tražiti oprost od Gospodara i hiljadu puta tokom tog dana i obavezujući se Allahu da im se to više neće desiti, makar se odmah ponovilo isto! Pa ako su sebi odredili da uče svaki dan 100 salavata, da onda taj dan kada su pali prouče 1000 salavata (ili bilo šta drugo)! A ne da se vraćaju u prijašnje stanje.
Treba da razvuku pamet Allahovom neprijatelju sa reakcijom koju ne očekuje, a ne da ih on povalja k'o mlado žito.
Treba, bismillahi, tako skočiti nakon pada, da šejtan drugi put dobro razmisli šta mu je činiti!

Molim Gospodara da sačuva sve vjernike i vjernice od napada svih dušmana koji bi voljeli da ih nema, da ih unište - amin!
kamen spoticanja

#482 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by kamen spoticanja »

amin!
znao sam da ne treba ici odmah spavati...znao sam :-D
bijela

#483 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by bijela »

arzuhal, Allah bio zadovoljan sa njim :-D :thumbup:
Motokultivator

#484 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Motokultivator »

Boravkom u i'tikafu postač čuva svoj post od svega što će umanjiti njegovu nagradu.

Boravkom u i'tikafu čovjek će imati dovoljno vremena za samoobračun, odnosno godišnjem inventaru svojih djela. Tako er, imat će dovoljno vremena da razmisli o grijesima koje je počinio tokom godine i da se u tim mubarek noćima iskreno pokaje za počinjene grijehe.

I'tikaf je idealna prilika da se čovjek privikne na kontinuirano činjenje ibadeta, da se privikne na ostavljanje grijeha koje svakodnevno čini, da stekne naviku maksimalnog iskorištavanja
vremena u činjenju dobrih djela.

Žalosno je da veliki broj muslimana godinu dana unaprijed planira kako će provesti godišnji odmor negdje na moru, ili obilazeći neka turistička znamenja, dok je malo onih koji svoj godišnji odmor ili dio njega provode u i'tikafu ili odlazeći na 'umru, pa da se iz tih ibadeta vrate čisti od grijeha i spremni za nastavak borbe sa svakodnevnim problemima
Falcon

#485 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Falcon »

Motokultivator

#486 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Motokultivator »

Jes da ima tema takvim, al' se ovo nadovezuje na arzinu pricu, pa cu metnut vodekana,

Trazite slast u trome: u namazu, u zikru i ucenju Kur'ana casnog! (Hasan el-Basri r.a.)
liliput

#487 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by liliput »

Motokultivator wrote:Jes da ima tema takvim, al' se ovo nadovezuje na arzinu pricu, pa cu metnut vodekana,

Trazite slast u trome: u namazu, u zikru i ucenju Kur'ana casnog! (Hasan el-Basri r.a.)
Da te Allah nagradi brate @moto...
Zaista je zalosno sto vecina ljudi trazi slast u svemu drugom ( a nisu/nismo ni svjesni da pravu slast tamo negdje necemo nikad naci )....
Ya Allah - daj da budemo od onih, koji ce zaista naci i osjetiti slast u ovom trome i da Ti nama budes zadovoljan. Amin :)
arzuhal

#488 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by arzuhal »

Naiđoh na hadis:

La jequl ehadukum, iza de'a, Allahumma-gfirlii IN ŠI-TE,
Allahumme-rhamnii IN ŠI-TE,
li-j'azime-l-mes-elete, fe innehu la mukrihe lehu.

Kada neko od vas upućuje dovu Allahu Uzvišenom, neka ne kaže:
''Allahu moj, oprosti mi AKO HOĆEŠ (in ši-te), niti:
''Allahu moj, smiluj mi se AKO HOĆEŠ.''
Neka bude odlučan u traženju, jer niko ga ne sili.

(Hadis je muttefekun 'alejhi, u predaji Ebu Hurejre, radijallahu 'anhu)

Ovo in ši-te (ako hoćeš) u ovom hadisu dolazi u drugom licu, pri direktnom obraćanju Gospodaru u dovi. Ako to preformuliramo u treće lice, onda je to: in ša-e (ako htjedne), a ako pri tom baš mislimo na Uzvišenog Gospodara i na neku dovu upućenu Njemu, onda bi to glasilo: inša-Allah (ako Allah htjedne, ako hoće Allah).

Ja sam prvi koji zna reći, recimo: 'Allah ti dao dobro, inša-Allah'..ili...'Allah nam se smilovao, inša-Allah..'
A to, naravno, znaju učiniti i drugi forumaši. Zato ovo pišem, a ne znam da li sam u pravu.
Ukoliko sam dobro shvatio, onda ne bismo smjeli ni tako govoriti, u trećem licu, koristeći se sa 'inša-Allah' kada upućujemo dovu.
Naravno, svi koji to rade ne rade zbog nečeg lošeg, nego iz obzira prema Gospodaru i Njegovoj Uzvišenosti, ali nas Poslanik uči da tome nije mjestu tu, u dovi, nego da odlučno tražimo, a hoće li nam Allah odgovoriti - to ne znamo, nadamo se odgovoru.

I, zaista, nije li insanu ružno i neugodno kada je neko prema njemu neodlučan ili, čak, snishodljiv, pa mu kaže: ''Pa, eto..ako ti hoćeš...''
A mi želimo da nam se jasno kaže, da ne nagađamo, jer želimo učiniti nešto dobro toj osobi, ono što njoj paše, što je njena želja! RECI MI JASNO I ODLUČNO, da znam, nemoj da pogađam, ne prepuštaj tako stvar mom htijenju, reci mi svoje htijenje! :-D

A sad zamisli to upućeno Allahu? I želeći dobru stvar (govoreći to in ši-te ili in ša-Allah, u dovi), mi, iz neznanja, učinimo neprimjerenu stvar, dakle obrnuto.

Dakle, mislim da treba izbjeći ovo inša-Allah, kada upućujemo dovu na bilo koji način. Jer svakako se obraćamo Gospodaru i od Njega očekujemo, inače ne bismo upućivali dove.
Inša-Allah, opet, koristimo uvijek i upravo kada za sebe (ili druge ljude) mislimo da ćemo nešto obaviti, uraditi. Naša nepouzdanost i promjenljivost to zahtijeva. A Allah nije nepouzdan :)

I Allah najbolje zna!
bijela

#489 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by bijela »

:thumbup:
čula sam da se isti princip veže za zarađivanje sevapa i ubiranje bereketa, i sa druge strane prepuštanja tih duhovnih blagodati drugima - da to ne treba raditi :D

u smislu, na primjer, neću ja očistiti džamijsko dvorište, dati sadaku, sjediti u društvu dobrih ljudi - prepustiti ću to svoje mjesto i nagradu za to tebi jer ti želim dobro 8-)

treba valjda slijepo grabiti dobra djela. ipak, Kur'an kaže:
la teziru vazireten vizre uhra - niko neće tuđi teret nositi
Motokultivator

#490 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Motokultivator »

Ma ono kod vecine nas (barem prema mom nekom iskustvu) dova se svede, na ono. Hajd nije zgoreg procuit. Nekako nemamo povjerenja u Allaha i Njegovu Svemoc. Vazda se uzdamo u druge, a dovu ucimo vise ono ko uplati listic na lotu, pa ako dobijes dobro i jest, a ako ne dobijes, ma hajd markica (ili kolko vec kosta listic) nije puno :-)
arzuhal

#491 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by arzuhal »

Motokultivator wrote:Ma ono kod vecine nas (barem prema mom nekom iskustvu) dova se svede, na ono. Hajd nije zgoreg procuit. Nekako nemamo povjerenja u Allaha i Njegovu Svemoc. Vazda se uzdamo u druge, a dovu ucimo vise ono ko uplati listic na lotu, pa ako dobijes dobro i jest, a ako ne dobijes, ma hajd markica (ili kolko vec kosta listic) nije puno :-)
A čuj ovo :-D

Qale resulullahi, sallallahu 'alejhi we sellem:
qale-l-lahu, 'azze we dželle:
Men šegalehu zikrii 'an mes-eletii, e'atajtuhu efdale ma 'utije-s-sailin!

Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, kaže da je Uzvišeni Allah rekao:
Koga sjećanje (zikr) na Mene zabavi od traženja od Mene (dove), dat ću mu ono najbolje što dajem onima koji od Mene traže!

(bilježi Buhari u et-Tarihu, el-Bezzar u Musnedu i el-Bejheki u eš-Šu'abu, u predaji Omera b. Hattaba, radijallahu 'anhu)
Motokultivator

#492 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Motokultivator »

arzuhal wrote:
Motokultivator wrote:Ma ono kod vecine nas (barem prema mom nekom iskustvu) dova se svede, na ono. Hajd nije zgoreg procuit. Nekako nemamo povjerenja u Allaha i Njegovu Svemoc. Vazda se uzdamo u druge, a dovu ucimo vise ono ko uplati listic na lotu, pa ako dobijes dobro i jest, a ako ne dobijes, ma hajd markica (ili kolko vec kosta listic) nije puno :-)
A čuj ovo :-D

Qale resulullahi, sallallahu 'alejhi we sellem:
qale-l-lahu, 'azze we dželle:
Men šegalehu zikrii 'an mes-eletii, e'atajtuhu efdale ma 'utije-s-sailin!

Allahov poslanik, sallallahu 'alejhi we sellem, kaže da je Uzvišeni Allah rekao:
Koga sjećanje (zikr) na Mene zabavi od traženja od Mene (dove), dat ću mu ono najbolje što dajem onima koji od Mene traže!

(bilježi Buhari u et-Tarihu, el-Bezzar u Musnedu i el-Bejheki u eš-Šu'abu, u predaji Omera b. Hattaba, radijallahu 'anhu)
Ma ja, al ima l' bolje dove od zikra :)
liliput

#493 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by liliput »

Citam vas :) i lijepo mi je :)

Mozda ovo neJma plaho veze s zadnja 2-3 posta :-), ali kad je rijec o dovama...uvijek mi naumpadne ova dova, Allahu ekber! - ova dova mi je tako JAKA:

Allah dž.š. je rekao Davudu a.s.: "Ti hoćeš jedno, a Ja drugo i dešava se onako kako Ja hoću. Kad se prepustiš onome što Ja hoću, pružit ću ti ono što ti hoćeš. A ako se ne pokoriš Mojoj odredbi, namučit ćeš se sa onim što ti hoćeš, a ipak će biti onako kako Ja hoću."
Motokultivator

#494 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Motokultivator »

Uh kako Hasan el Basri Allah mu se smilovo kazuje:

"Sve sam pokusao kako bi u noci ustano na namaz. Cak i vodu za abdest pripremim. Medjutim, nikako da se probudim. U cemu je tajna?", upita neznanac Hasan el Basrija r.a., a on mu vako odgovori:
- Ne daju ti grijesi!
liliput

#495 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by liliput »

Motokultivator wrote:Uh kako Hasan el Basri Allah mu se smilovo kazuje:

"Sve sam pokusao kako bi u noci ustano na namaz. Cak i vodu za abdest pripremim. Medjutim, nikako da se probudim. U cemu je tajna?", upita neznanac Hasan el Basrija r.a., a on mu vako odgovori:
- Ne daju ti grijesi!
SubhanAllah!!
Allahu ekber!
bijela

#496 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by bijela »

moje srce Ti uzmi Sebi,
molim Te!
Motokultivator

#497 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by Motokultivator »

Motokultivator wrote:Uh kako Hasan el Basri Allah mu se smilovo kazuje:

- Ne daju ti grijesi!
Jutros prespavah sabah :( i ha sam se probudio ovog sam se sjetio :(
harisoni

#498 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by harisoni »

Selam alejkum svima. :) Nisam znao na koju temu da postavim, pa ću ovdje.Zanima me nešto vezano za istihare namaz.Da li i koliko često klanjate ovaj namaz?Ja lično imam problema na faxu, neodlučan sam u vezi toga da li da se prebacim negdje drugo ili ne, i već duže vremena klanjam istiharu ali još uvijek nisam naišao ni na kakve odgovore u vezi ovoga gore...Da li to znači da bih trebao ostati na ovom faxu ili...?Ako ima neko upućeniji, molio bih da mi odgovori. :-D I još nešto, zanima me da li ima neka dova (ili sura u Kur`anu) koja se uči kad imamo neku želju a efikasna je?Hvala unaprijed. :)
bijela

#499 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by bijela »

harisoni wrote:Selam alejkum svima. :) Nisam znao na koju temu da postavim, pa ću ovdje.Zanima me nešto vezano za istihare namaz.Da li i koliko često klanjate ovaj namaz?Ja lično imam problema na faxu, neodlučan sam u vezi toga da li da se prebacim negdje drugo ili ne, i već duže vremena klanjam istiharu ali još uvijek nisam naišao ni na kakve odgovore u vezi ovoga gore...Da li to znači da bih trebao ostati na ovom faxu ili...?Ako ima neko upućeniji, molio bih da mi odgovori. :-D I još nešto, zanima me da li ima neka dova (ili sura u Kur`anu) koja se uči kad imamo neku želju a efikasna je?Hvala unaprijed. :)
skenirala sam ti tekst o istihara-namazu i hadže-namazu (namaz za neku potrebu)

http://pdfcast.org/pdf/istihara-1
i
http://pdfcast.org/pdf/istihara2
RespectLifeBH

#500 Re: Za predane Allahu dž.š.

Post by RespectLifeBH »

harisoni wrote:I još nešto, zanima me da li ima neka dova (ili sura u Kur`anu) koja se uči kad imamo neku želju
Najbolje su Kur'ansko hadiske dove tj.one koje je učio i preporučivao Muhammed s.a.v.s...Ovdje imaš provjerenu zbirku Kuranskih i Hadiskih dova za skoro svaku situaciju u životu:

Image

http://www.n-um.com/files/hisnulmuslim.pdf

harisoni wrote: a efikasna je? Hvala unaprijed. :)
Za primanje dove postoje uvjeti i pravila ponašanja koja se moraju uzeti u obzir. Tu, prije svega, spada čvrsto vjerovanje u Allaha, dž. š., i iskreno obraćanje Njemu....Također postoje i određene prilike kada se dova najbolje prima, npr. kada si na sedždi Allahu dž.š i sl....Opširnije o ovome imaš na ovom linku:

http://muslimah.blogger.ba/arhiva/2008/08/11/1721611
Post Reply