Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DobroJutroKolumbo

#476 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by DobroJutroKolumbo »

ZENI wrote:gdje vi živite ljudi,paypal zamrznuo sve račune.sad je sve preuzeo alertpay

Gdje ti zivis , ne izmisljaj...
Dozer

#477 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Dozer »

Alert Pay je zasebna stvar od PayPala.

A sto se tice primanja love preko neke od ovih online banaka, ja sam neklad koristio StormPay, cak imao i njihovu debitnu karticu i mogao podici lovu na bilo kojem ATM-u. Sada to vise ne radi, iz koa zna kojeg razloga.

AlertPay je vrsio isplate prema BiH ,za razliku od PayPala-a, ali ne znam da li je i danas to tako...
Takodjer i Neteller je vrsio isplate prema nama, ali oni su sad nesto po sudovima radi ne znam ni ja cega, pa nisam siguran da li je sada dobra ideja ici preko njih.
shiljak

#478 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by shiljak »

ima tih alternativa, ali ne znam sta bi mogao platiti sa tim, posto ih gotovo niko ne podrzava (negdje se ne koristi ni paypal...)
sale987

#479 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by sale987 »

Opet ja sa cudnim pitanjem. Znaci nasao sam nesto na internetu ali nije na EBAY i sad tipu trebam da posaljem lovu. I on meni kaze OK ajde "send money as gift" ali ja te opcije nemam nigdje, ja kad placam imam samo ono Goods, Services i Ebay items. A lik meni posalje svoj printscreen kad ono imam sta vidjeti. Covjek ima 10X vise opcija nego ja na PAYPAL :D.

Jer ako mu ne posaljem kao GIFT onda njemu paypal uzima neki procenat novca negdje oko 10%. Znaci ako on cijeni nesto 100 funti, onda trebam poslati 110 f. Jel imao neko slican primjer(PROBLEM) kao ja?
Sve mislim da je problem sto ja nemam opcije za "send money as a gift" vjerovatno zato sto nemamo opcije primanja novca u nasu jedinstvenu drzavu ;-)
Pozz dobrim ljudima :)

Ili tacnije evo kako to kod njeg izgleda:
Image
burekodsira

#480 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by burekodsira »

interesantno... kako sam mogo saznati na nekim forumima da bi koristio tu gift opciju moras imati novca na paypal racunu. znaci ne da ti se odbija sa kreditne ili banke nego da napunis paypal racun parama pa onda da vrsis placanje, tada bi trebala biti i ta opcija. a moguce je da za bih da opcija i ne postoji... haj ga znaj

samo treba paziti sa tim send as gift pogotovo ako ne znas kome saljes tj ako nisi siguran da mu mozes vjerovati jer pri tom nacinu slanja nemas paypalovo osiguranje da ce ti vratiti pare i sl ako te zajebe (i to na nekom forumu procito)
shiljak

#481 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by shiljak »

burekodsira wrote:interesantno... kako sam mogo saznati na nekim forumima da bi koristio tu gift opciju moras imati novca na paypal racunu. znaci ne da ti se odbija sa kreditne ili banke nego da napunis paypal racun parama pa onda da vrsis placanje, tada bi trebala biti i ta opcija. a moguce je da za bih da opcija i ne postoji... haj ga znaj

samo treba paziti sa tim send as gift pogotovo ako ne znas kome saljes tj ako nisi siguran da mu mozes vjerovati jer pri tom nacinu slanja nemas paypalovo osiguranje da ce ti vratiti pare i sl ako te zajebe (i to na nekom forumu procito)
kako prebaciti pare na paypal? :D
Dozer

#482 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Dozer »

Fino - samo kliknes na na tab "Add funds" i pratis uputstvo. Naravno, moras imati registrovanu karticu s koje ces napuniti PP account.
shiljak

#483 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by shiljak »

Dozer wrote:Fino - samo kliknes na na tab "Add funds" i pratis uputstvo. Naravno, moras imati registrovanu karticu s koje ces napuniti PP account.
pa jel to znaci da bi neko mogao platiti meni na paypal, a ne na karticu?, posto to nema veze sa bankom odna :)

p.s. "Transfer Funds From a Bank Account in the United States" :D
sale987

#484 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by sale987 »

shiljak wrote:
Dozer wrote:Fino - samo kliknes na na tab "Add funds" i pratis uputstvo.
p.s. "Transfer Funds From a Bank Account in the United States" :D
E to ni meni nije bas najjasnije :D. A hajd sad znaj, mozda pri prebacivanju sa banke na PP ti i tu uzmu onih 10% sto ce mi maznut i obicnim putem kad placas nekome na drugim forumima :D.

Nego sta je to sad provjerena kartica. Mislim ja imam ovjerenu visa karticu na paypal i kupujem vec. Jel treba jos sta dodatno uraditi.

NEGO jel moze meni neko da proba da posalje bar 0.5 dolara ili manje :D , da vidim hoce li novac ostati na paypal i hocu li dobiti tu opciju posto mi ovo s bankom nije najjasnije, vracam sigurno :D . Poz
Dozer

#485 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Dozer »

Ukratko:

PP account mozete dopuniti sa bilo koje kartice koju ste registrovali na PP, bilo kojeg bankovnog racuna koji PP prihvata (obicno su to USA based racuni) ili putem ceka (opet samo za USA).

Mi iz BIH preko PP mozemo placati svima i svugdje, ali nama u BiH niko ne moze nista uplatiti na PP. Bar ne jos.

I to je to.
sale987

#486 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by sale987 »

Jedno pitanje, jel iko od vas prijavio paypal na Unicredit Visa Classic i ako jest za koliko vam dodje onaj ludi izvjestaj koliko ste skinuli? Posto sam zabrinut nest evo vec 20dana nista ne javljaju :-x
udomi.me

#487 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by udomi.me »

Pozdrav svima,

pregledao sam forum, ali nisam shvatio jednu stvar.

Dakle, može li mi neko najjednostavije objasniti?

U BiH, da li je dovoljno da imam Master card i da otvorim Paypal profil i da to fercera normalno, tj. kad neko uplati preko Paypala, da ja ko gospodin odem u banku i podignem lovu :-D

I još me zanima, koliko je Paypal siguran, da li se daje vlastiti PIN code i slično?

Hvala Vam i molim Vas odvojite minutu (ko zna) pa mi odgovorite :)
Dozer

#488 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Dozer »

E svasta...

Samo 2 posta visocije pise sta se moze, a sta ne preko PP.
PP prima sve nase karite, i Master i Visa (moze i Electron), bez obira koja ih je nasa banka izdala.

Preko PP mozete placati i kupovati, ali nama niko ne moze uplatiti preko PP-a. Ende.
Tako je trenutno, vjerovatno ce se u neko dogledno vrijeme ovop ormijeniti pa cemo i mi moci i primati lovu preko PP-a.

Koliko je siguran? Pa recimo recimo onliko koliko i svaka druga online varijanta. Nista nije "neprobojno" i 100% bezbjedno, pa ni fizicke banke, zar ne?
Ali mislim da su sasvim zadovoljavajuci. Jos nikada do sada nisu imali bilo kakav problem u smislu da im je neko provalio u sistem, pokrao brojeve kartica i sl.

Sto se izvoda tice, stavke koje se ticu PP-a nece stici ni na kakvom posebnom izovdu, nego dolaze izlistane na standardnom izvodu koji vam salje vasa banka kod koje imate karticu.
whiplasher

#489 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by whiplasher »

Poz svima. Nov sam ovdje i dosta zanimljiv i poucnih stvari sam procitao. Nadam se da ce neko moci da mi pomogne u vezi mog problema. Mozda nema direktne veze sa Paypal-om, ali mozda je neko imao slican problem.
Naime, imam tekuci racun u Uni kredit banci i visa electron karticu i nemam dozvoljen minus.
Par puta sam placao njome na ebay-u ili nekim drugim sajtovima ali sve putem paypal-a. Medjutim, zadnji put kada sam probao da platim nesto 190KM nije mi proslo, iako sam imao 210 KM na racunu (bilo je to 31.03.) Placao sam paypalom i odbio je uplatu. Pokusao sam jos par puta platiti taj iznos od 190KM i nije proslo. Otisao sam u banku i uplatio jos 40KM, tako da sam sad imao na racunu 210+ tih 40. I probao sam da konacno platim za tu stvar od 190KM i paypal je prosao. Medjutim odem na bankomat i izvucem stanje i imam sta da vidim -398KM?? Onda se sjetim da sam jos nesto pokusavao platiti sredinom marta mjeseca (neke male iznose od 5-6$) i isto mi nije prolazilo.
Sada ne kontam o cemu se radi? Kolega mi rece da je to ok, jer kao Visa, iako nije prosla uplata, fiktivno zaduzuje tu karticu, pa je onda potrebno da prodje par dana da se sve to sredi. Evo danas je 8-mi, a ja na bankomatu jos uvijek imam -398KM iako ne mogu ulaziti u minus jer je kartica debitna i nemam poseban dogovor sa bankom oko minusa jer na taj racun nemam primanja (ne primam platu) nego samo po potrebi uplacujem kada mi treba za online shoping. Sta da radim ,pomagajte dal da idem u banku sutra da vidim o cemu se radi?
Hvala unaprijed.
Dozer

#490 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Dozer »

Ako nemas odobren minus, onda - sta te briga. Neka se banka bakce s tim. Njihova je greska ako su ti na tu karticu uopste mogli dozvoliti silazak u minus koji ne postoji. Ako te ko sta pita, ti samo reci da pojma nemas o cemu pricaju i da ti nisi ni mogao potrositi nesto sto nisi imao.
A onda ce oni krzo sistem istraziti na koji nacin, kada i gdje ti se uspjelo skinuti tih dodatnih markica ispod 0. Ali, u svakom slucaju, ti nisi duzan to namiriti.
whiplasher

#491 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by whiplasher »

Bio sam u banci danas, ispricao sta se desilo (poznajem djevojku koja radi). Rekao sam da mi je Visa zaduzivala uplate koje nisu prosle, odatle taj minus od -450KM. Tj Visa me zaduzila za -450KM, a na racunu imam 60KM, a bankomat mi pokaze -390KM. A na salteru je sve ok, tamo imam tih 60KM. Kaze ona, ne mogu nista uraditi dok Visa ne proknjizi te uplate, tj sada je taj iznos u nekom "Visinom zaduzenju" (ne znam ni kako da ga nazovem), a kada Visa proknjizi banka ce poslati zahtjev za storniranje tih uplata (koliko sam je dobro razumio). Ali opet nista ne kontam, te uplate nisu ni prosle, nikada ih prodavac nece traziti, vjerovatno ce se voditi kao neuspjele ili kako vec?!
Ma u pravu si, sta me briga, njihov problem neka ga ispravljaju. Al najgore je sad sto ne mogu karticu da koristim da ne bi jos gore s..nje napravio.
Hvala u svakom slucaju
kone

#492 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by kone »

Ne trebas se nista brinuti,jer su te pare u tkz. pendingu,zbog tih tvojih "nasrtaja" :D da kupis nesto na netu.U zavisnosti od banke,pending negdje traje 10-15 dana,a negdje mjesec dana,tako da se ti ne trebas nista birnuti zbog toga.Jedini problem koji ti se moze desiti je taj,da to sto mislis da si narucio,nisi narucio i da ti nece doci na adresu.Posto si imao nekoliko bezuspjesnih pokusaja i ta firma je povukla tvoj novac sa kartice u pending,te posljednje narudzbe vrlo vjerovatno nisu prosle.Ali opet se postavlja pitanje,kako si uopste mogao otici u minus,ako nemas limit na toj kartici?!Sve u svemu,ne sekiraj se zbog tog minusa,a narudzba ako dodje dodje.PAre ces imati na racunu za mjesec dana i to je to.Jedino sto gubis je tih mjesec dana i nista vise :D
whiplasher

#493 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by whiplasher »

Roba je stigla (1 posiljka prije par dana, jos tri su izasle sa carine, sutra - prekosutra su kod mene), tako da mi samo ostaje da cekam da to storniraju, taj minus. Najgore je sto mi je kartica vec 10 dana neupotrebljiva i ko zna kad ce to rasknjiziti.
Hvala Vam, puno ste mi pomogli.
Eborg

#494 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Eborg »

Poslao sam zahtjev za verifikaciju kartice.Radi se o Visa Electron debitnoj kartici Raiffeisen banke.

Sad me interesuje samo jedna stvar.S obzirom da nisam uzeo nikakve dodatne usluge (SMS,internet bankarstvo i sl.) kako cu moci provjeriti onaj Paypal kod koji treba ukucati na account kroz par dana?Mogu li banku nazvati na neki broj da mi oni to kazhu ili moram otici lichno u banku?
whiplasher

#495 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by whiplasher »

Eborg wrote:Poslao sam zahtjev za verifikaciju kartice.Radi se o Visa Electron debitnoj kartici Raiffeisen banke.

Sad me interesuje samo jedna stvar.S obzirom da nisam uzeo nikakve dodatne usluge (SMS,internet bankarstvo i sl.) kako cu moci provjeriti onaj Paypal kod koji treba ukucati na account kroz par dana?Mogu li banku nazvati na neki broj da mi oni to kazhu ili moram otici lichno u banku?
Taj kod ces dobiti u mjesecnom listingu, a mozes otici i u banku i zamoliti sluzbenicu da ti procita taj kod koji se nalazi pored iznosa od 1.90$.
Eborg

#496 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by Eborg »

whiplasher wrote:
Eborg wrote:Poslao sam zahtjev za verifikaciju kartice.Radi se o Visa Electron debitnoj kartici Raiffeisen banke.

Taj kod ces dobiti u mjesecnom listingu, a mozes otici i u banku i zamoliti sluzbenicu da ti procita taj kod koji se nalazi pored iznosa od 1.90$.
A valja chekati do kraja mjeseca,ne bih to! :D Dakle nishta telefonom?
whiplasher

#497 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by whiplasher »

Nista fon jbg, mozes da odes do banke i da ih zamolis da pogledaju kod njih na racunaru.

Danas sam bio na bankomatu i stanje je OK. Nisam vise u minusu 390KM, vec je stanje kako i treba da bude, 60KM. Trebalo im je 12 dana da rasknjize.
malosutra81

#498 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by malosutra81 »

Eborg wrote:
whiplasher wrote:

A valja chekati do kraja mjeseca,ne bih to! :D Dakle nishta telefonom?
u UniCredit banci moze putem telefona, odmah 2-3 dana nakon registracije (i to neka poslovnica u Mostaru, valjda glavna)...tako da se ne mora cekati kraj mjeseca i izvjestaj. moguce da moze i u raiffeisen, raspitaj se...
JohnGotti

#499 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by JohnGotti »

Kad se kartica verifikuje, ne treba uopste ici na "add funds". Cak nije moguce ni dodati sa kartice (Visa Classic kartica). Nego placas sa paypalom, a onda ti on skinu sa kartice. Naravno, "gift" opcija na zalost, nema za BiH... mada nije ni ovo lose. Nema potrebe ostavljati broj svoje kartice kojekuda na internetu, nego samo na paypal...
sale987

#500 Re: Paypal poceo sa radom u Bosni i Hercegovini

Post by sale987 »

Eborg moras otici u banku, ja sam otisao kroz 2 dana nakon registracije na paypal i sve je bilo OK sa malo muke :D. Jer kada je Sef moje unishit banke provjeravao nije nigdje mogao naci dok nije nazvao one u Mostaru: ....Halo dobar dan ima li sunca tamo u Mostaru....jel mi mozete provjeriti na ovoj kartici kod koji je paypal poslao..... i to je to (al uglavnom znam da sam prvi u ovoj mojoj banci koji ima paypal :P
Samo je zalosno sto svakog 6-tog u mjesecu meni dolazi koliko sam skinuo novca. Ali uglavnom pokaze malo vise nego sto treba, zato sto je u mene Visa classic a sa njom nemozes u paypalu da napravis da tvoj banka konvertuje novac ono(edit funding options)....pa na nekih 100km skine +3km ....i tako to...poz
Post Reply