NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Teea

#476 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Teea »

Pro wrote:
sarajlija_ba wrote:
Pro wrote:
Koliko ja znam Poslanik a.s. je klanjao na 17 načina tako da je ispravno i podizanje i nepodizanje ruku u namazu, i tapkanje i netapkanje prstom na etehijatu...itd.
Sve su to raznolikosti islama koje ne trebaju biti predmet spora među muslimanima.

Haj to reci Bošnji :)

Digneš ruku odmah si vehabija. Recimo ja ne dižem ruke u namazu kao što ne diže ni većina ali zašto osuđivati druge radi toga. Najsmiješnije od svega je kako to čovjek uopće uprati, sigurno je 100% u svome namazu.
Ovo je istina. Ja ne znam kako ti ljude uopste primecuju klanjace oko sebe a u namazu su. I trebali bi biti skruseni i razmisljati o onome sta uce a ne da gledaju levo-desno.
mislim da je ovo pogresno formulisano. na tim prostorima kod tih bosnja je stotinama godina klanjalo isto dok nisu stigli vehbije kojima nije odgovarao taj nacin klanjanja,pa se uzjogunili i poceli da uvode nova pravila,sta su sve radili po dzamijama a i van njih svima je opstepoznato.Po vasoj prici ispadose bosnje jos krive,i negledaju te bosnje lijevo desno u namazu vec vase davljenje i dawe prije i posle namaza.Tako ,ne izvrcite .
Pro

#477 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Pro »

Teea, mislim da si nekako pomiješala te quotes. Ono što sam ja napisao piše da je napisano od strane kolege @Sarajlija_ba, a ono što je on napisao piše moj nick :)

Uglavnom, vidi se da se ne možeš pohvaliti nekim znanjem što se islama tiče. Preporučio bih ti rado malo više čitanja pa tek onda pisanje nekog posta. Upoznaj se prvo sa mezhebima koje sam ranije nekoliko puta već spominjao.

Dalje, vidljivo je također da nisi mnogo putovala po Evropi, svijetu, upoznala različite ljude.

Pogledaj kako ljudi drže ruke, svako različito, što to, jesi li se ikada upitala? Ne, nisi, došla si ovdje sa čistim provokativnim postom koji zrači neznanjem. Halali, morao sam te kritizirati.
Teea

#478 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Teea »

ma samo kritikuj ne smeta. Da ,znam da sijje i safije drze ruke niz tjelo.Nego ti mene nisi shvatio , napali ste bosnje za ne toleranciju,a zapravo te vehabije su se odvojlile i napustile svoj mesheb donijele razdor i pokusavaju svoja pravila da nametnu hanefijama koji vec stoljecima klanjaju kako klanjaju.Postiras video iz Meke gdje dolaze muslimani citavog svijeta i iz svih mesheba i nemesheba.poredjujes babe i zabe.Na nasim prostorima su turci donjeli hanefijsko tumacenje i praktikovalo se uvjek bez ikakvih nesuglasica stotinama godina sve do vaseg povampirenja.
Last edited by Teea on 09/09/2013 05:15, edited 2 times in total.
Pro

#479 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Pro »

Hanefijski mezheb, Hanbelijski mezheb, Malikijski mezheb i Šafijski mezheb :)

Musliman prije svega, drugo je što nas svako pokušava podijeliti.

Razmišljaj logički sada. Svi se međusobno poštuju i priznavaju. Ja nisam vidio niti jednog kako ga ti nazivaš "vehabiju" da unosi razdor ili nešto slično u mom gradu (Mostar).

Druga stvar što imate fobiju od nekoga ko nosi bradu, a recimo nemate je od golotinje maloljetnica. Živimo u dobu obrnutih moralnih načela. Sve što ne valja je okej, sve što je normalno nije dobro.
Teea

#480 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Teea »

samo Jusuf Baricic je bio dovoljan i one kabadahije oko njega.A da ne pricam sta vas je klonirao.
E bas ti fala sto me prosvijetli za te meshebe eto to nisam znala da ih je 4 i koji su. :-)
Pro

#481 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Pro »

Jedna stvar je ovdje jasna a to je da se ti gubiš. Mislim da ti je bilo davno vrijeme za spavanje :)

- "A da ne pricam sta vas je klonirao."

Djevojka koja me ne poznaje, djevojka koja nije nikad pričala sa mnom, djevojka koja me uopće ne zna napiše takav komentar. Pranje zuba, pa spavanje, lahku noć.

Samo bi zamolio sve članove foruma koji namjeravaju pisati na ovoj temi da ubuduće napišu post koji će doprinjeti kvalitetu teme a ne adolescentne postove, hvala.
Teea

#482 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Teea »

koliko se da primjetiti iz postova ti ovdje o meni sud donosis ne ja o tebi,ali kad smo vec kod toga tvoj mi je jedan post bio dovoljan da shvatim da si priglup.Kad cu ja na spavanje prepusti ja da odlucim, punoljetna sam.
Pro

#483 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Pro »

Image

:thumbup:

Sa arapskog preveo Kurra-hafiz Armin Abaza.
Teea

#484 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Teea »

ti si je vjerovatno procitao ali ocito da je malo imala ucinka na tebe, sto je i dokaz da se star konj ne potkiva,cuj cita knjge za odgoj punoljetnih osoba.E moj jarane kaze Ali djete se odgaja ne u utrobi vec 20 godina prije rodjenja .Ti iz opanka al opanak nikada iz tebe.
Last edited by Teea on 09/09/2013 05:24, edited 1 time in total.
Pro

#485 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Pro »

"Allah, uistinu, ne gleda u vaša tijela niti u vaš izgled, nego gleda u vaša srca." (Muslim)
Pro

#486 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Pro »

Djevojko, posljednja dva posta nemaju nikako veze sa tobom :)

"Vjernik vjerniku je kao zidovi zgrade, jedan drugog podupiru." (Buharija i Muslim)
kerima1

#487 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by kerima1 »

mislim da je ovo pogresno formulisano. na tim prostorima kod tih bosnja je stotinama godina klanjalo isto dok nisu stigli vehbije kojima nije odgovarao taj nacin klanjanja,pa se uzjogunili i poceli da uvode nova pravila,sta su sve radili po dzamijama a i van njih svima je opstepoznato.Po vasoj prici ispadose bosnje jos krive,i negledaju te bosnje lijevo desno u namazu vec vase davljenje i dawe prije i posle namaza.Tako ,ne izvrcite
Do rata nismo imali ni Kur"an sa prevodom ja kamo li knjige o hadisima pa da se procita kako je Poslanik klanjao.Vehbije kako ih zoves su nama donijeli ispravan islam,ko ga nece slijediti ne mora niko ga šibom ne tjera.
kerima1

#488 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by kerima1 »

Teea wrote:ma samo kritikuj ne smeta. Da ,znam da sijje i safije drze ruke niz tjelo.Nego ti mene nisi shvatio , napali ste bosnje za ne toleranciju,a zapravo te vehabije su se odvojlile i napustile svoj mesheb donijele razdor i pokusavaju svoja pravila da nametnu hanefijama koji vec stoljecima klanjaju kako klanjaju.Postiras video iz Meke gdje dolaze muslimani citavog svijeta i iz svih mesheba i nemesheba.poredjujes babe i zabe.Na nasim prostorima su turci donjeli hanefijsko tumacenje i praktikovalo se uvjek bez ikakvih nesuglasica stotinama godina sve do vaseg povampirenja.
Nije namecanje necega ako ga ne siris rijecima,nego to drzis za sebe.recimo kod nas na teraviji bilo je pola,pola da ne napisem kojih 8) jedni klanjaju do 8 rekata i idu,drugi nastave do kraja niko ne dira druge,to mogu samo pojedinci sami sebe izjedati zbog premale koncentracije u namazu razgledjauci okolo ko ce kad ustati.
Last edited by kerima1 on 09/09/2013 17:08, edited 1 time in total.
basicm

#489 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by basicm »

Me znam oko cega se vi toliko svadjate. 4 mezheba islama ni u cemu nisu kontradiktorni, svaki ima svoje uporiste i pravnu skolu i pravila po kome radi. Sta vise, upotpunjavaju se i daju veoma lijepu sliku svakog propisa oko kojeg imaju razlicito misljenje.
Druga je stvar sto neko stavlja mezheb iznad svega, pa slijepo slijedi jedan i omalovazava druge. To je jedna uskogrudnost koja se kroz istoriju ponavljala vise puta, zavisno od stanja svijesti uleme. Jedno vrijeme smo cak imali 4 imama u Meki, za svaki mezheb po jedan. Ljudi vec dugo rade na univerzalnom mezhebu, koji od svih uzima pomalo, ili ako nista navede sva misljenja pa ostavi svakome da uzme sta zeli.
kerima1

#490 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by kerima1 »

basicm wrote:Me znam oko cega se vi toliko svadjate. 4 mezheba islama ni u cemu nisu kontradiktorni, svaki ima svoje uporiste i pravnu skolu i pravila po kome radi. Sta vise, upotpunjavaju se i daju veoma lijepu sliku svakog propisa oko kojeg imaju razlicito misljenje.
Druga je stvar sto neko stavlja mezheb iznad svega, pa slijepo slijedi jedan i omalovazava druge. To je jedna uskogrudnost koja se kroz istoriju ponavljala vise puta, zavisno od stanja svijesti uleme. Jedno vrijeme smo cak imali 4 imama u Meki, za svaki mezheb po jedan. Ljudi vec dugo rade na univerzalnom mezhebu, koji od svih uzima pomalo, ili ako nista navede sva misljenja pa ostavi svakome da uzme sta zeli.
:thumbup:
udrch

#491 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by udrch »

vidim da su hobiti glavni stručnjaci za hadis..
jel tako fatamato..
Pro

#492 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Pro »

basicm wrote:Me znam oko cega se vi toliko svadjate. 4 mezheba islama ni u cemu nisu kontradiktorni, svaki ima svoje uporiste i pravnu skolu i pravila po kome radi. Sta vise, upotpunjavaju se i daju veoma lijepu sliku svakog propisa oko kojeg imaju razlicito misljenje.

Ja se ne svađam samo ne volim padobrance koji pišu stvari o kojima nemaju pojma :)

Za njih je vehabija ko ne klanja kao oni, a nisu svjesni za te mezhebe.
Teea

#493 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Teea »

Pro wrote:

Ja se ne svađam samo ne volim padobrance koji pišu stvari o kojima nemaju pojma :)

Za njih je vehabija ko ne klanja kao oni, a nisu svjesni za te mezhebe.
padobranac si u ovom slucaju ti jer si se registrovao koliko vidim nema mjesec dana a vec si napisao vise od 200 postova.A sto se tice vehabija,jadna ona zemlje gdje vehabijska ideologija pusti korijene.
I dalje seres a ona dodjes na privat i trazis halala.Tipicno vehabisjko licemjerstvo, sjeme vam se utrlo.
Pro

#494 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Pro »

Djevojko, ohladi malo. Nisam imao razloga tražiti halala, a opet sam :) Licemjerna si, iznosiš stvari koji se ne iznose javno ali to je očigledno dio tvog karaktera.

Drži se teme, po drugi put ti govorim. Tvoja paranoja je zastrašujuća, trebala bi otići negdje na pregled dok kap nije čašu prelila :(

Argument postova. Onaj lijepi osjećaj kada adolescent koji sebe naziva punoljetnom osobom počinju diskusiju u vezi postova. A dobro, punoljetna si, možeš na spavanje kada hoćeš :)
Teea

#495 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Teea »

:-)
NIN

#496 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by NIN »

Teea wrote:I dalje seres a ona dodjes na privat i trazis halala.Tipicno vehabisjko licemjerstvo, sjeme vam se utrlo.
Banned user for reason “Krsenje pravila foruma, vrijedjanje”
» Teea
14 dana
zagortenej

#497 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zagortenej »

Kroksica wrote:
sarajlija_ba wrote:
Ja sam naučio iz ilimihala :D
Čuj irelevantno ! Koja bona današnja verzija ? :lol:
Sjooo, štoš' dobit po dupetu za ove izjave :lol:
Pa Bilal r.a. je proučio prvi ezan pred Poslanikom a.s. prije 1400 godina i otad se taj ezan koristi kao poziv na namaz.

Ma Kur'anija u čistom obliku :D
Mene naucila nana a nju njena nana i tako u nedogled. Nisu ljudi prije imali priliku citati Buhariju, ali su klanjali jer je namaz od Poslanika prenosen s koljena na koljeno, isto tako i ezan. Uostalom, k'o sto rekoh, Nije Muhammed saws prvi poslanik koji je obaljao namaz. Ja ne vjerujem da Allah swt zahtjeva odredjenu formu namaza, dokle god ti Njega velicas i padas mu na sedzdu - dobro je. I Bilal je proucio prvi ezan po svom nahodjenju, nije mu niko objasnio kako ce. :D You just proved my point, babe. :kiss:

Rekoh ti da se ne etiketiram nikako osim muslimanka.
Kroksice, meni je interesantno ovo za namaz, fakat se prenosilo s koljena na koljeno. Usmena tradicija je daleko sigurnija od ove pisane, manje je podlozna iskrivljivanju. Šta misliš o prenošenju znanja, očito je i da su za vrijeme Poslanika a.s. bili ashabi koji su imali više znanja od drugih, npr. Huzejfe kojeg su zvali čuvar Poslanikovih tajni. Da li se i znanje prenosilo tako, s koljena na koljeno? Mislim na izvorna tumačenja, koja potiču od Poslanika a.s.
zagortenej

#498 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by zagortenej »

kroksica wrote:
Mene naucila nana a nju njena nana i tako u nedogled. Nisu ljudi prije imali priliku citati Buhariju, ali su klanjali jer je namaz od Poslanika prenosen s koljena na koljeno, isto tako i ezan. Uostalom, k'o sto rekoh, Nije Muhammed saws prvi poslanik koji je obaljao namaz. Ja ne vjerujem da Allah swt zahtjeva odredjenu formu namaza, dokle god ti Njega velicas i padas mu na sedzdu - dobro je. I Bilal je proucio prvi ezan po svom nahodjenju, nije mu niko objasnio kako ce. :D You just proved my point, babe. :kiss:

Kroksice, meni je interesantno ovo za namaz, fakat se prenosilo s koljena na koljeno. Usmena tradicija je daleko sigurnija od ove pisane, manje je podlozna iskrivljivanju. Šta misliš o prenošenju znanja, očito je i da su za vrijeme Poslanika a.s. bili ashabi koji su imali više znanja od drugih, npr. Huzejfe kojeg su zvali čuvar Poslanikovih tajni. Da li se i znanje prenosilo tako, s koljena na koljeno? Mislim na izvorna tumačenja, koja potiču od Poslanika a.s.
Kroksica

#499 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by Kroksica »

zagortenej wrote:
kroksica wrote:

Ne bih rekla da je usmena tradicija sigurnje od pismene, a sto se tice namaza namaza...pa, bilo ga je lako ocuvati tom nekom usmenom predajom jer je uvijek Kur'an bio tu kao smjernica. Vec sam navela ajete koji govore o namazu sto znaci da je ta "tradicija" bila potpomognuta i Kur'anom i nije bilo lahko manipulisati formom i sadrzajem.

Naravno da se i znanje moglo prenositi istom metodom ali niko ne moze garantovati da je to znanje izvorno osim ako nema potvrdu u Kur'anu. Za tog Hufejza pri put cujem, pogotovo za taj njegov nadimak koji mi je malo nejasan, pa ako ti nije problem da mi kazes jos nesto o njemu. Zbog cega "cuvar Poslanikovih tajni"? O kakvim tajnama je rijec?
ehli

#500 Re: NASTANAK I RAZVOJ LITERATURE HADISA

Post by ehli »

Ovaj drugi primjer je zapisan za Buhariju, ima više varijanti( priča) kako je taj čovjek varao životinju pa onda Buharija nije htio uzeti hadis.

Danas je trend da se učenjaci omalovažavaju, što naravno nije od islama. Ovakvim pisanjem o našem namazu u Bosni kao o nekoj usmenoj predaji iznosite neistinu. To se vrlo lahko može provjeriti tako što ćete uporediti namaz svih sljedbenika hanefijskog mesheba, a ima ih svugdje u svijetu. Znači mi smo sljedbenici tog mesheba, a naši učenjaci se slažu da između početnog tekbira i selama nema novotarije.

Pročitajte malo pravila kako su učenjaci ove četiri priznate škole pisali fikh, koliko su provjeravali hadise i kakvi su hadisi morali biti.

Zar je od islama nazivati nekog licemjerom, omalovažavati alime, proglašavati nevjernikom....Ovo naš Poslanik s.a.v.s. nije radio, niti su radili časni ashabi, niti je radila Poslanikova porodica, pa čak ni onda kada su ubijani, protjerivani i sl.
Na greške se može ukazati, ali ako će to biti na neprimjeren način, ako ćemo izgubiti smirenost u našem govoru, onda je bolje šutiti.
Post Reply