tebi i tvojima ce ona naplacivat ulazmostarac wrote:aaaaaaaaa jok, ja sam se prije javiodanas wrote:jel' skretanje sa teme ako kazem -- mirci uzmi kip i nosi cikumIRCerka wrote:Dok nije kasno, trebalo bi se raspitati sta planiraju uraditi sa kipom Marsala koji je u KMT...da se na vrijeme spasi....![]()
![]()
Tito i Bosna i Hercegovina
- danas
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Vidis, danas svog Vana zove Tito, a Husnija je van, pa kad malo bolje skontas, i nije skretanje.SherlockHolmes wrote:Kolko ja kontam nije. Bilo bi da si ga uporedila sa Husnijomdanas wrote:jel' skretanje sa teme ako kazem -- mirci uzmi kip i nosi cikumIRCerka wrote:Dok nije kasno, trebalo bi se raspitati sta planiraju uraditi sa kipom Marsala koji je u KMT...da se na vrijeme spasi....![]()
![]()
Ma ja sam fakat ono razocarana cinjenicom da ce garant tek nakon sto odluce da ga odloze u muzej neki u podrum doci , npr. zene GDSa da se bore za nesto.
Njih pominjem akonto bacanja irisa u miljacku za ocuvanje neretve.
- Jimmy_The_Saint
Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoje teme ne skrenemo....
"Svi kipovi, bili oni u Kabi, oko nje ili rasuti po plemenima ili provincijama, smatrani su posrednicima između onih koji ih obožavaju i vrhovnog božanstva.
O tome govori i sam Kur'an:Iskreno ispovijedanje vjere dug je Allahu! A onima koji pored njega uzimaju zaštitnike (govoreći): 'Mi im se (kipovima) klanjamo samo zato da bi nas Allahu što više približili' – Allah će njima, zaista, presuditi u onome u čemu su se oni razilazili. Allah nikako neće ukazati na pravi put onome ko je lažljivac i nevjernik.
(Ez-Zumer, 3)
Predislamski Arapi su, dakle, smatrali obožavanje idola načinom zbližavanja s Bogom, mada im je to obožavanje, u stvarnosti, uzrokovalo zaborav istinskog obožavanja Boga, dž.š. Takav nivo svijesti rezultirao je time da su među njima bile raširene mnoge negativne pojave, poput bratoubilačkih ratova, zakopavanja žive ženske djece, prostitucije i dr."
Cit. Dr. hfz. Safvet Halilović (ne onaj iz S BiH nego pravi 'odža iz NicaZe)
"Svi kipovi, bili oni u Kabi, oko nje ili rasuti po plemenima ili provincijama, smatrani su posrednicima između onih koji ih obožavaju i vrhovnog božanstva.
O tome govori i sam Kur'an:Iskreno ispovijedanje vjere dug je Allahu! A onima koji pored njega uzimaju zaštitnike (govoreći): 'Mi im se (kipovima) klanjamo samo zato da bi nas Allahu što više približili' – Allah će njima, zaista, presuditi u onome u čemu su se oni razilazili. Allah nikako neće ukazati na pravi put onome ko je lažljivac i nevjernik.
(Ez-Zumer, 3)
Predislamski Arapi su, dakle, smatrali obožavanje idola načinom zbližavanja s Bogom, mada im je to obožavanje, u stvarnosti, uzrokovalo zaborav istinskog obožavanja Boga, dž.š. Takav nivo svijesti rezultirao je time da su među njima bile raširene mnoge negativne pojave, poput bratoubilačkih ratova, zakopavanja žive ženske djece, prostitucije i dr."
- kekec
A sta drugo ocekivati. Zapadna opsjednutost komunizmom kao "crvenom opasnoscu"Pošto su moja boldiranja otišla u klinac dok je tema bila pod ključem, samo ću zamoliti dobronamjerne a napose zlonamjerne čitatelje da prebroje koliko puta je napisano "dictator"....
je opstepoznata. Isti je "neprijatelj" kapitalizmu na kome zapad pociva.
Zar je ocekivati da ce za Tita pisati u superlativu i time sami sebi
"skakati u usta".
S druge strane, izjave zapadnih drzavnika, poznatih i priznatih licnosti ( vidi post od Fair Life-a)
pokazuju da nisu svi imali isto misljenje, odnosno da svaka izjava doticnih
ponistava bar jedno imenovanje "diktator" za Tita.
Po meni Tito nije bio diktator, nego samo "malo" strog Predsjednik (nesto kao strog ucitelj),
jer sa balkancima niti mozes drugacije, niti su to jos zasluzili.
-
mIRCerka
A sta je sa onima koji u tom kipu ne vide bozanstvo vec simbol otpora?Jimmy_The_Saint wrote:Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoje teme ne skrenemo....
(Ez-Zumer, 3)
Nemoj Jimmy misliti da ce mIRCada sad osjetiti griznju savjesti sto bi taj kip najradije u svoju bastu sakrila!
-
SherlockHolmes
Tacno, jerbo i od zapadnih drzavnika mozemo ocekivati da nam samo vascijelu istinu govore. Zivili Drzavnici, posebno ovi za Titu!
-
SherlockHolmes
Ako ti je do simbola otpora (bez ulazenja u ideologiju), Vlado Dapcevic bi mozda bio dobar takav, bas kao i Stevan Dedijer. U svakom slucaju, bolji od svoje brace i njihovih idola.mIRCerka wrote:A sta je sa onima koji u tom kipu ne vide bozanstvo vec simbol otpora?Jimmy_The_Saint wrote:Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoje teme ne skrenemo....
(Ez-Zumer, 3)
Nemoj Jimmy misliti da ce mIRCada sad osjetiti griznju savjesti sto bi taj kip najradije u svoju bastu sakrila!
Che isto tako.
- Jimmy_The_Saint
Držeći se teme...
A) Otkud uopće ideja da će kipu nešto faliti?
B) Golubovi seru, partizani meću vijence, meni načelno kruha ne jede i ne smeta. More komotno i u moju bašču, al' samo dok se ne nađe trajno rješenje, ne bih mog'o trpit' hodočasnike, kol'ko god s njim bio OK.
Mimo teme, pa taman banana pala: ne apeliram na tvoju savjest, samo opominjem svakoga kuda može dovesti pretjerivanje u pridavanju značaja simbolima. A ko će kamo, to ionako ne znamo do Kijameta.
A) Otkud uopće ideja da će kipu nešto faliti?
B) Golubovi seru, partizani meću vijence, meni načelno kruha ne jede i ne smeta. More komotno i u moju bašču, al' samo dok se ne nađe trajno rješenje, ne bih mog'o trpit' hodočasnike, kol'ko god s njim bio OK.
Mimo teme, pa taman banana pala: ne apeliram na tvoju savjest, samo opominjem svakoga kuda može dovesti pretjerivanje u pridavanju značaja simbolima. A ko će kamo, to ionako ne znamo do Kijameta.
-
SherlockHolmes
Nije, nije coek bio nas musliman, a objavilo mu sedanas wrote:jes' da mi je che drag iz preko nekoliko razloga, al' ijope dr. watsonnije ni njegovo maslo za ramazana
-
SherlockHolmes
Kad se rijesimo i unutrasnjeg i vanjskog neprijatelja.kekec wrote:SherlockHolmes, kada ces ohladiti
i prestati "dejstvovati"
-
mIRCerka
Kao sto kubance zaboli cosak za Titom, zaboli u ovom slucaju i mene moj cosak za CheomSherlockHolmes wrote:Ako ti je do simbola otpora (bez ulazenja u ideologiju), Vlado Dapcevic bi mozda bio dobar takav, bas kao i Stevan Dedijer. U svakom slucaju, bolji od svoje brace i njihovih idola.mIRCerka wrote:A sta je sa onima koji u tom kipu ne vide bozanstvo vec simbol otpora?Jimmy_The_Saint wrote:Druže Tito mi ti se kunemo, da sa tvoje teme ne skrenemo....
(Ez-Zumer, 3)
Che isto tako.
Ja govorim o kipu JBTita u Kasarni Marsal Tito u Sarajevu.
Znas, ona kasarna koju smo prodali za 289 KM po kvadratnom metru mrskim nam amerikancima.
-
freak_with_a_laptop
Paradoks demokratije: tiranija vecine!
Bez uvazavanja razlicitosti nema demokratskog drustva. U to vjerujem i to je moja zakletva a vi se kunite u kipa i zasadite jos koji karanfil pred kucom cvijeca.
Steta, velika, ova tema je bila vrijedna da se prati, do danas. Komentari Sherloka i Jimmy-a su za 10. Zvakanje i prezvakanje fraza ... imali smo hljeba i krov nad glavom - razocarana sam postupkom sa strane moderatora.
Komunizam - moj otac je imao gorak okus kad spomene tu rijec. Mrzio je Tita i partiju, mrzio je popove i hodze. Mrzio je sve institucije koje su silom nastojale da mu uskrate pravo na glas i zatruju liberalno demokratski duh. Potekao je iz jedne skolovane sredine i nije mogao da podnese tapkanje u stadu ovaca i da igra zikino kolo sa ovcarima.
Napusio je Yugu 70ih godina a "drugovi" jedva docekali da ga isprate. Nije bio socijalno ugrozen, daleko od toga, nego se ibretio na samu pomisao da stupi u partiju - a bez knjizice, nema napredka, vazda zadnji u redu. E to je MOJA slika Tita, komunizma i ljepote bivse Jugoslavije. Zivi bili i nikad, ama bas nikad, to vise ne dozivili.
Bez uvazavanja razlicitosti nema demokratskog drustva. U to vjerujem i to je moja zakletva a vi se kunite u kipa i zasadite jos koji karanfil pred kucom cvijeca.
Steta, velika, ova tema je bila vrijedna da se prati, do danas. Komentari Sherloka i Jimmy-a su za 10. Zvakanje i prezvakanje fraza ... imali smo hljeba i krov nad glavom - razocarana sam postupkom sa strane moderatora.
Komunizam - moj otac je imao gorak okus kad spomene tu rijec. Mrzio je Tita i partiju, mrzio je popove i hodze. Mrzio je sve institucije koje su silom nastojale da mu uskrate pravo na glas i zatruju liberalno demokratski duh. Potekao je iz jedne skolovane sredine i nije mogao da podnese tapkanje u stadu ovaca i da igra zikino kolo sa ovcarima.
Napusio je Yugu 70ih godina a "drugovi" jedva docekali da ga isprate. Nije bio socijalno ugrozen, daleko od toga, nego se ibretio na samu pomisao da stupi u partiju - a bez knjizice, nema napredka, vazda zadnji u redu. E to je MOJA slika Tita, komunizma i ljepote bivse Jugoslavije. Zivi bili i nikad, ama bas nikad, to vise ne dozivili.
- Jimmy_The_Saint
mIRCada, fino te pitam...
Nije li kip i dalje pred Saobraćajnim, te kao takav van placa veleposlanstva?
Ili sam nešto propustio u toj priči.
-
mIRCerka
mIRCadino....Jimmy_The_Saint wrote:mIRCada, fino te pitam...
od objekta ambasade (znaci same zgrade) na 100 metara udaljenosti ne smije biti podignut nikakav objekt...tako da me ne bi cudilo da dodje do izmjestanja saobracajnog faxa i okolnih objekata...samim tim i njegovog kipa...
plus, kad su vec prodali zemlju jeftinije nego sto je kvadrat njive, ne bi me cudilo da se pokusaju dodatno uvuci u analni otvor i skloniti "big bad red wolf"...
jbg Jimmy, mIRCada uvijek razmislja godinu unaprijed i panici...
lijep pozdrav, ja sabahile odo u sunny Herzegovina.
-
Dolina avalona
S obzirom da je tema Tito i BiH, postavljam pitanje:
Sta je Tito ostavio Bosni poslije svoje smrti i sta se desilo Bosni od strane njegovih sljedbenika??
Sta je Tito ostavio Bosni poslije svoje smrti i sta se desilo Bosni od strane njegovih sljedbenika??
-
mIRCerka
Ostavio joj je granice po kojima je 1992.godine proglasena samostalnost.Dolina avalona wrote:S obzirom da je tema Tito i BiH, postavljam pitanje:
Njegovi sljedbenici izgubise na izborima u BiH pa nastade sve sto se izdesavalo. Nije ostavio dovoljno jake ljude da nastave nejgovim stopama "ispiranja mozga" da smo svi prvenstveno Jugosloveni, pa Bosanci/Hercegovci, pa tek onda nacio pripadnost.
-
freak_with_a_laptop
.... i .... i .... <---- njih nesmijemo spominjat, prijeti banDolina avalona wrote:S obzirom da je tema Tito i BiH, postavljam pitanje:
-
Dolina avalona
@Mircerko, donekle si u pravu. A jesi li gledala emisiju Posteno govoreci, tamo je receno zasto je Yu propala i koje godine je pocela umirati!
Tito je bio velika i velikan je sada, ali treba razdvoiti prijasnje i vrijeme '90tih. Svako vrijeme nosi svoje breme!
Tito-Legenda
Tito je bio velika i velikan je sada, ali treba razdvoiti prijasnje i vrijeme '90tih. Svako vrijeme nosi svoje breme!
Tito-Legenda
- Jimmy_The_Saint
mIRCada,
Sretan put. A ako već bude svrhe paranoji oko miloga vam Jože, no sikiriki. Za TAJ slučaj potpisujem peticiju, a po potrebi dat ću ruke i u prenošenju na eventualno adekvatnije mjesto (možda odmah preko puta na plato muzeja NOB, malo je visočije pa će se bolje i vidjeti
). Kad je dosad staj'o, nek' stoji i odsad.
Sretan put. A ako već bude svrhe paranoji oko miloga vam Jože, no sikiriki. Za TAJ slučaj potpisujem peticiju, a po potrebi dat ću ruke i u prenošenju na eventualno adekvatnije mjesto (možda odmah preko puta na plato muzeja NOB, malo je visočije pa će se bolje i vidjeti
-
mIRCerka
Nisam donekle u pravu, nego sam 100%Dolina avalona wrote:@Mircerko, donekle si u pravu. A jesi li gledala emisiju Posteno govoreci, tamo je receno zasto je Yu propala i koje godine je pocela umirati!
Odjednom se krajem osamdesetih nacionalno osvijestise tri azbahe i napravise sranje pravo, i nije se dalo ocuvati ono sto je Tito napravio.
A ruku na srce, sva trojica rahmetlija/pokojnika su tezila ka tome da budu drugi Tito. Neuspjesno.
I pazi, niko ne zeli pricati kako je A.I ovakav ili onakav, jer je on na vlast dosao nakon sto se raspala Titova zaostavstina.
idi na http://www.sarajevo-x.com/forum/search.php i nadji temu alija vs. tito , ali PREKLINJEM TE nemoj ovdje o njemu ili bilo kojem drugom politicaru.
Ili, ako zelis, otvori temu "kljucni politicari od devesete na ovamo i njihova usporedba sa Titom" i u uvodnom postu objasni cemu takva tema i rijesen problem.
Zivio i ZDRAVO!
-
Dolina avalona
Ipak nisu svi krivi, zna se ko je bio agresor a ko branilac!!mIRCerka wrote: Odjednom se krajem osamdesetih nacionalno osvijestise tri azbahe i napravise sranje pravo,
Zavrsio sam sa ovom temom!
Cao
- valterbranisarajevo
Prošle sedmice su novine naglašavale veliki uspjeh to što je policija efikasno spriječila sukob djece iz "bošnjačke" i "hrvatske" škole u Mostaru.
U Titovo vrijeme djeca su se u školu upisivala prema mjestu stanovanja, a sada prema boji krvnih zrnaca..
Eto na primjer to.
Zar može nešto biti mizernije i jadnije nego koristiti djecu za ostvarenje prljavih ciljeva širenja mržnje, a to je redovna pojava u vrmenu "demokratije/demokratije i upaljenog svjetla u BiH.
U Titovo vrijeme djeca su se u školu upisivala prema mjestu stanovanja, a sada prema boji krvnih zrnaca..
Eto na primjer to.
Zar može nešto biti mizernije i jadnije nego koristiti djecu za ostvarenje prljavih ciljeva širenja mržnje, a to je redovna pojava u vrmenu "demokratije/demokratije i upaljenog svjetla u BiH.