Šta je to Sarajlija/Sarajka ?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
amelie

Post by amelie »

Evo ja prodajem certifikat "prave Sarajke" - najmanje 5 generacija unazad rodjeno u "strogom centru". Ima li zainteresovanih ili da ga stavim na e-bay? :D

Meni je danas svakako zalijepnjena etiketa "Dijaspora" tako da ga iskoristi neko kome moze biti od koristi. Kod mene se moze samo "pokvariti" :D
stickitout

Post by stickitout »

amelie wrote:Evo ja prodajem certifikat "prave Sarajke" - najmanje 5 generacija unazad rodjeno u "strogom centru". Ima li zainteresovanih ili da ga stavim na e-bay? :D

Meni je danas svakako zalijepnjena etiketa "Dijaspora" tako da ga iskoristi neko kome moze biti od koristi. Kod mene se moze samo "pokvariti" :D
Vracaj se u centar, cekam te k'o ozeb'o sunce :D Istu etiketu imamo i vec par zajednickih interesa, de dera da probamo :D
gladna sam

Post by gladna sam »

amrino wrote:pun mi je vise kurac tih sarajevskih zalopojki- jao jao nije nam raja vise ko sto je bila prije rata- ima puno seljaka... itd.
pa jeste li vi normalni?
kao samo se sarajevo promijenilo u ovom vaktu....idi malo prohodaj bosnom kroz gradove pa ces vidjeti ljepote! da ti se krv sledi u zilama!

umjesto da budete zahvalni- jer sarajevo je trenutno utopija u kojoj koliko- toliko stvari dobro funkcioniraju vi se zalite "sto ima puno seljaka".

Ako ima ista gore od seljaka- to su dva seljaka, a ako ima ista gore od dva seljaka to je malogradjanin!

Halo- dok ljudi po cijeloj bosni nemaju sta da jedu ovdje ljudi dizu kredit da kupe cipele od "pet glava". Narodnjaci su preplavili sve te "gradske" klubove. ljudi se cijene na osnovu toga kako se oblace a ne koliko su knjiga procitali. forma je bitnija od sustine...
neka se neki ne nadju uvrijedjenima ali sarajevo je mjesto gdje sam upoznala najvise malogradjanstine- koja se zamaskirano naziva "gradskom rajom"....
Jesi ovo procitala u Expressu :? :D

Sto se tice malogradjana...sarajevskih..koji su velis najbrojniji...da mozda nisi raju upoznavala na krivim mjestima..bazeni, aqua..itd..hoce raja kad tek dodje u Sa i tamo zalutat
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

gladna sam wrote:
amrino wrote:pun mi je vise kurac tih sarajevskih zalopojki- jao jao nije nam raja vise ko sto je bila prije rata- ima puno seljaka... itd.
pa jeste li vi normalni?
kao samo se sarajevo promijenilo u ovom vaktu....idi malo prohodaj bosnom kroz gradove pa ces vidjeti ljepote! da ti se krv sledi u zilama!

umjesto da budete zahvalni- jer sarajevo je trenutno utopija u kojoj koliko- toliko stvari dobro funkcioniraju vi se zalite "sto ima puno seljaka".

Ako ima ista gore od seljaka- to su dva seljaka, a ako ima ista gore od dva seljaka to je malogradjanin!

Halo- dok ljudi po cijeloj bosni nemaju sta da jedu ovdje ljudi dizu kredit da kupe cipele od "pet glava". Narodnjaci su preplavili sve te "gradske" klubove. ljudi se cijene na osnovu toga kako se oblace a ne koliko su knjiga procitali. forma je bitnija od sustine...
neka se neki ne nadju uvrijedjenima ali sarajevo je mjesto gdje sam upoznala najvise malogradjanstine- koja se zamaskirano naziva "gradskom rajom"....

Sto se tice malogradjana...sarajevskih..koji su velis najbrojniji...da mozda nisi raju upoznavala na krivim mjestima..bazeni, aqua..itd..hoce raja kad tek dodje u Sa i tamo zalutat
ne kontam.. nikad ona nije bila u sarajevu... :lol:
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

gladna sam wrote:
pa jeste li vi normalni?

i nama je vise pun kuqac ,prica tipa;Sarajlije su vake,nake itd
a @gladna sam odlicno si odgovorila,samo sto neki nece da shvate neke stvari..
Salko sto je u vodu skako

Post by Salko sto je u vodu skako »

PITARKA_SA wrote:
gladna sam wrote:
pa jeste li vi normalni?

i nama je vise pun kuqac ,prica tipa;Sarajlije su vake,nake itd
a @gladna sam odlicno si odgovorila,samo sto neki nece da shvate neke stvari..
nije nece da shvate nego ne mogu da shvate...ja sam sve vec odavno shvatio... :lol:
amrino

Post by amrino »

gladna sam wrote:
pa jeste li vi normalni?

opa jel' to kupujes cipele "od pet glava" pa se nasla uvrjedjenom?
zasto se na ovom forumu svaka uopstena kritika tako licno prima?
ne kontam- hoces da kazes da ovdje nema malogradjana?
sarajevo je najveci grad u bih i najnormalnije je da je tu i najveca koncentracija seljacina i malogradjana! ne kontam zasto tebe to licno vrijedja?
vidim da odmah sebi dajes za pravo za zakljucak da nisam iz sa. jao eto kod tebe je tako izrazen lokal- patriotizam da ti na svoj grad nemas nikakvu primjedbu!
mani me tih dvostrukih standarda!
ako ne smijemo da se kriticki postavimo zasto je pokrenuta ova tema?

halo moderator! hajd objasni mi majke ti ponovo sta treba pisati na ovom forumu- ocigledno je da sam fulila poentu!!!
:oops:
Jimmy_The_Saint

Post by Jimmy_The_Saint »

10. avgust 2006.

JA, MALOGRAĐANIN!

Vuk Drašković 1981. u svojoj knjizi "Ja, malograđanin" isprozivao Čolu, Bregu, Šabana Šaulića, Veru Matović, Terezu Kesoviju i druge ondašnje estradne zvezde za kič i šund!
Boljim poznavaocima biografije Vuka Draškovića poznato je da je, mnogo pre nego što se proslavio romanima "Sudija" i "Nož", sadašnji ministar inostranih poslova svoje intelektualne kapacitete usmeravao ka pokušajima da da što veći doprinos komunističkoj ideologiji. Kao rezultat tih nastojanja, 1981. objavljena je njegova knjiga "Ja, malograđanin", koja je štampana u skromnih tri hiljade primeraka u izdanju "Književnih novina", a malo ko je primetio da je autor celo jedno poglavlje pod nazivom "Nacijo, gospođice" posvetio štetnom uticaju koji naše estradne zvezde imaju na voljeni mu socijalistički poredak!

Brego, sram te bilo!

Tako su se na udaru oštrog Draškovićevog pera našli tadašnji (a vreme je pokazalo - i sadašnji!) najpopularniji izvođači popularne muzike: Zdravko Čolić, Goran Bregović, Lepa Lukić, Srebrna krila, Vera Matović, Šaban Šaulić, Josipa Lisac i Tereza Kesovija! Kao i svakom ljubitelju pravih vrednosti, najviše mu je zasmetala činjenica da pevači zarađuju više nego radnici, seljaci i poštena inteligencija:

- Zdravko Čolić, momak koji nijednom svojom pesmicom nije zadužio našu kulturnu baštinu... za tri noći zaradi više nego dobro plaćeni rudar za - četiri godine! A koliko je, tek, dobio za prethodna 363 dana (i noći) 1980. godine? Koliko su "zaradili" Šaban Šaulić i Vlado Kalember, ili Goran Bregović, koji plaća telohranitelje i koji, valjda iz protesta prema društvu koje mu je omogućilo kraljevsko bogatstvo i razbacivanje, u jednoj svojoj hit pesmici nekog jadnog Petrovića Petra šalje - u materinu! - napisa Vuk, i zarida nad zlehudom sudbom pravih socijalista:

Šupljikavi junaci

- Dok promukosmo od parola u slavu radnika, dok nagrađivanje prema rezultatima rada proglašavamo za imperativ samoupravljanja, dok ponavljamo da hoćemo i da moramo da afirmišemo prave vrednosti i pregaoce, dok to svi činimo - pred našim očima kvasa i narasta kult nerada, kiča i neukusa, kult jeftinih i šupljikavih junaka koji za debele pare sviruckaju jadne neke melodije i po sniženim cenama rasprodaju naše snižene ideale.

Dvadeset pet godina posle, svi gore navedeni, kako reče Drašković, i dalje "gude i skakuću", s jednakim uspehom, mnoge njihove "tvorevine" prete da će ih nadživeti, a Draškovićeve socrealističke literature već decenijama nema ni u knjižarama. Ali, u svakom slučaju, mora se priznati da je nekadašnjem "kralju trgova" dobro pasovala demagogija...

Zbog Dane zavoleo Cecu i potrošačko društvo!

Iako o estradi nema visoko mišljenje, Vuk je rado primio u svoje društvo Cecu Ražnatović, inače blisku prijateljicu njegove supruge Danice. Čak je pre izvesnog vremena diplomatskim kanalima pokušao da joj obezbedi vizu za Kanadu i SAD, gde je planirala da održi koncerte, ali bezuspešno.
Ne znamo da li je ljubav prema Danici, poznatoj po velikoj strasti prema skupocenoj garderobi i nakitu, uticala i da ublaži stav prema žrtvama potrošačkog društva, koje tako obilato kritikuje u knjizi "Ja, malograđanin"...

LARA GOLUBOVIĆ

E'o malo o malograđanima, preporučam čitanje između redova mada nije drito vezano za temu :D
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Jesam li ja sarajlija ili nisam, možda jesam , a možda i nisam...
kad se okrenem oko sebe mislim da nisam, a kad se pomaknem iz BiH ... ne da jesam nego onaj najgori mahalac... sve skupa sa akcentom...

No šta je sarajlija... jel to neki pojam samo radi pojma ili ima smisla ta klasifikacija...
Nekad kad smo u Sarajevu mogli vidjeti behar po mahalama, kad je komšija vrijedo 100 dukata, kad su mezarja pravili na svim uzvišenjima iznad grada, kad je u gradu bil sedam kupališta, kad se sa Bistrika stizalo do Beča... e tad nekad je bilo i sarajlija....bilo je i sarajki...

No danas kad se okrenem u mom gradu nema sarajlija... ma koliko se neki ljutili... nema ih ili nema nas, u stvari ima ih i ima nas samo smo manjina... nismo u mogućnosti apsorbovati ovoliku količinu ljudi sa strane... to su ljudi koji imaju svoje navike i običaje... ljudi koji su navikli na neke druge stvari... ali nema veze... asimilirati će se oni... samo je pitanje šta tada biti ćemo svi.... Belgijanci, Mozanbikanci il Kanađani...

Ljutite se i durite koliko hoćete, no ja sve manje prepoznajem grad u kom sam rodio se... sve manje su mi poznate gradske ulice i ljudi na njima... nekad prođem od Sebilja do Vječne vatre a da ne sretnem nikog poznatog u gradu u kom završih osnovnu školu, srednju školu i fakultet...
Ma ljutite se koliko hoćete ali tako je to , a vi okrećite glavu i pravite se neuki....

P.S

Najveći sam sarajlija kad nisam u Sarajevu.... tužno al istinito...

Vrijeme je da se krene !!!!
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Eh sad ko ti je kriv!!! Sve mi nesto smrdi na ono da si po potrebi sve sto treba da budes .... budi ono sto jesi ali budi .... :D
Adko

Post by Adko »

Druze "Sarajlija",ja nisam iz sarajeva niti se smatram sarajlijom ali sam zivio i odrastao i skolovao se u metropoli kakvu ti mozes samo da gledas na TV-u.Moji su iz sandzaka i smatram se sandzaklijom,zavrsio sam studije druze moj u st.louisu-louisiana;imam diplomu za koju ti studirajuci ovdje mozes sanjat i radim posao koji ti mozes samo sanjat;sta si ti vrijedniji od mene ako si rodjeni sarajlija.Ti si obican isprdak,ja sam obisao svijet kao odlican student i mogu ti reci da je sarajevo samo prosjecan grad.Cime se ti druze dicis sta mislis ti da je sarajevo metropola.Znas li uopste da max skolovani ljudi u americi misle da je bosna u africi a ti se nesto qurcis sa sarajevom.Sta si ti bolji od mene.Ti si isfrustrirani idiot,idi lijeci svoje komplexe kretenu i ne pljuj po ljudima koji su dosli u sarajevo silom prilika.
urbanagerila

Post by urbanagerila »

Adko wrote:Druze "Sarajlija",ja nisam iz sarajeva niti se smatram sarajlijom ali sam zivio i odrastao i skolovao se u metropoli kakvu ti mozes samo da gledas na TV-u.Moji su iz sandzaka i smatram se sandzaklijom,zavrsio sam studije druze moj u st.louisu-louisiana;imam diplomu za koju ti studirajuci ovdje mozes sanjat i radim posao koji ti mozes samo sanjat;sta si ti vrijedniji od mene ako si rodjeni sarajlija.Ti si obican isprdak,ja sam obisao svijet kao odlican student i mogu ti reci da je sarajevo samo prosjecan grad.Cime se ti druze dicis sta mislis ti da je sarajevo metropola.Znas li uopste da max skolovani ljudi u americi misle da je bosna u africi a ti se nesto qurcis sa sarajevom.Sta si ti bolji od mene.Ti si isfrustrirani idiot,idi lijeci svoje komplexe kretenu i ne pljuj po ljudima koji su dosli u sarajevo silom prilika.
Druze Adko (Atko)

mores ti iz sume ali suma iz tebe nikad pa da si doktorirao na harvardu u najmnju ruku.... ovo boldirano govori o tebi a ovo crveno o tome koliko je relevantno i kompletno tvoje obrazovanje .... i molim te silom prilika ostani tamo gdje jesi .... dosta nam je medjeda :D
Downunda

Post by Downunda »

Adko wrote:Druze "Sarajlija",ja nisam iz sarajeva niti se smatram sarajlijom ali sam zivio i odrastao i skolovao se u metropoli kakvu ti mozes samo da gledas na TV-u.Moji su iz sandzaka i smatram se sandzaklijom,zavrsio sam studije druze moj u st.louisu-louisiana;imam diplomu za koju ti studirajuci ovdje mozes sanjat i radim posao koji ti mozes samo sanjat;sta si ti vrijedniji od mene ako si rodjeni sarajlija.Ti si obican isprdak,ja sam obisao svijet kao odlican student i mogu ti reci da je sarajevo samo prosjecan grad.Cime se ti druze dicis sta mislis ti da je sarajevo metropola.Znas li uopste da max skolovani ljudi u americi misle da je bosna u africi a ti se nesto qurcis sa sarajevom.Sta si ti bolji od mene.Ti si isfrustrirani idiot,idi lijeci svoje komplexe kretenu i ne pljuj po ljudima koji su dosli u sarajevo silom prilika.
Ako za BIH misle da je u Africi sta li tek misle za Sandzak!!1!
Santos

Post by Santos »

Halo jel to stan Afka.No bogumi kakav stan Kuca jadan.Svaka tebi cast na fakultetu malo je takvih i sto vise uspjeha.
uvjek dobar gost

Post by uvjek dobar gost »

Prvo hvala na tom druže, a nakon riječi hvale... želim ti reći da ovim svojim tekstom si pokazao mi da sam u pravu...

Ja sam završio III Gimnaziju na Trgu Heroja i ne bih je mijenjao ni za jednu drugu, to što si ti obišao svijet i ta sva spika.... mislim čemu toliko hvaljenje... i ja sam kažem otiđi negdje drugo pa otamo pogledaj Sarajevo...

A koja je to tebe sila prilika natjerala da iz SAD-a dođeš u "Afriku".... a to za idiot i ostalo samo mi pokazuje da sam 100% u pravu... nemate vi poštovanja ni sekunde.... ni prema gradu u kom ste sad ni prema ljudima... to fakat najbolje potvrđuješ ti svojim riječima... tako ne govori čovjek koji je obišao "svijet"....
A otkud ti znaš šta ja radim, šta radio sam i sve to skupa.... možda ti otac ima fabriku tekstila il burekdžinicu... ili šta već....to ti ne daje za pravo da se ponašaš kao neandertalac...... molim te ufati se noge jer si nam svima pokazao stepen svog obrazovanja... ja nikog nisam vrijeđao nego sam komentariosao trenutnu situaciju....

A znaj da se ja imam čim ponositi, zato mi je i krivo što neki poput tebe .... uzimaju sebi neke stvari za pravo... jer po načinu pisanja i rečenicama koje sričeš...... ne bi ti ni zahtjev za vizu znao ispuniti....

I za kraj brko moj.... poojmaa ti nemaš, sav taj svijet i ta Amerika.... baš ništa naučio nisi, bolje da nisi nigdje mrdno iz sela svoga...

Živio... ti meni 100. godina i malo se preispitaj...
Rania

Post by Rania »

Cini se da ova poruka jasno govori o tome ko je ovdje isfrustiran
sicky

Post by sicky »

Rania wrote:
Cini se da ova poruka jasno govori o tome ko je ovdje isfrustiran
toliko o max školovanosti
cico x

Post by cico x »

sto se lozite na njega? :roll:
*mima*

Post by *mima* »

.
Last edited by *mima* on 01/03/2011 08:37, edited 1 time in total.
Goran_35

Post by Goran_35 »

Jimmy_The_Saint wrote:10. avgust 2006.

JA, MALOGRAĐANIN!

Vuk Drašković 1981. ....

E'o malo o malograđanima, preporučam čitanje između redova mada nije drito vezano za temu :D
kad si vec offtopichio,on ne samo da je malogradjanin,vec je i sovinista i to poprilicno glupi sovinista :oops: ...

Njegov "Noz" u kojem pita,kako ti se zove djed-pa odgovor Alija,a kako ti se zove pradjed-pa odgovor-Mustafa,a kako ti se zove cukun-djed?-nema odgovora! A onda on ponudi odgovor-ILIJA,a pri tome presuti jednu veoma bitnu cinjenicu do sada pronadjenu u preko 60000 primjeraka od kojih ama bas ni jednog nema u Srbiji... :lol: STECAK! :D
Adko

#496 Re: Šta je to Sarajlija/Sarajka ?

Post by Adko »

sarajlija06 wrote:Postoji bezbroj načina da se prepozna nešto što je naše - ali jedan od najsigurnijih načina je rodni list /osobna iskaznica ili putovnica. Ko nije rođen u općini Centar i proživio manje više svo vrijeme od rođenja ovdje uključujući i roditelje koji takođe moraju biti odavde od rođenja - jednostavno nije iz Sarajeva.

Nije ništa zlo biti i porijeklom izvan Sarajeva (iako takvi misle da je biti iz Sarajeva zlo), i stvarno nije fer da se ljudi koji su došli od 92-ge naovamo zovu Sarajlijama. 80 % današnjih, a ja ih vidim kao privremene stanovnike, su rođeni i odrasli drugdje i mentalitetom i senzibilitetom imaju malo ili ustvari baš ništa sa onim što je duša Sarajeva.

Za njih je naš fazon i način života nešto strano i nešto čemu ne pripadaju i to mrze bojim se možda kao i bradonje sa brda koji su nas gađali 92-96. Meni je stvarno žao što je tako - i volio bih da nije - ali jeste.

Stoga pozdrav našoj finoj raji rođenoj u staroj i novoj bolnici na Koševu - a ostalim želim da se ispuni aneks 7 dejtonskog sporazuma i da se vrate u svoje domove, kao i strancima iz južne Srbije, CG i Kosova takođe (to im je smrtna kletva).

Sretan vam put i dabogda ostali tamo odakle ste.

P.S. Kod mene kada je dernek za više ljudi - ako novi dolaze - odmah na vratima se gledaju dokumenti - pa ako u odjeljku mjesto rođenja ne piše općina Centar Sarajevo, odmah se sa vrata ljubazno vraća vani. Bilo je ljutnje na početku - a sada sami znaju da ne dolaze. Pozivam sve Sarajlije i Sarajke da provedu istu kontrolu na svakom mjestu koje mogu i svima će nam biti bolje.
E druže volio bi onako cisto zbog raje da mi argumentujes tvoje tvrdnje da zivis u metropoli u kojoj svi drugi ljudi osim onih koji su vijekovima zivjeli ovdje nisu dobro dosli. Znas drug mnogo mi licis na americke domorodce (indijance) koji su se borili protiv okupatora.Mozda se stavljas u takvu poziciju ili si umislio.Predlazem ti da uzmes koplja i strijele i pravo na aerodrom (koji ja nazivam peronom-mislim smijesno je to da glavni grad ima tako smijesan aerodrom) u mozda ubodes nekog dosljaka.Znas ja sam za tebe primitivac samo ti zivis u metrolpoli.P ok zelio bi da ostanes tako zatvorenih ociju i mislis da ako zivis u centru da si dasa:))
PITARKA_SA

Post by PITARKA_SA »

GRAS-ovac :D
pjegica

Post by pjegica »

....
Last edited by pjegica on 23/06/2009 04:06, edited 1 time in total.
Downunda

#499 Re: Šta je to Sarajlija/Sarajka ?

Post by Downunda »

Adko wrote:
sarajlija06 wrote:Postoji bezbroj načina da se prepozna nešto što je naše - ali jedan od najsigurnijih načina je rodni list /osobna iskaznica ili putovnica. Ko nije rođen u općini Centar i proživio manje više svo vrijeme od rođenja ovdje uključujući i roditelje koji takođe moraju biti odavde od rođenja - jednostavno nije iz Sarajeva.

Nije ništa zlo biti i porijeklom izvan Sarajeva (iako takvi misle da je biti iz Sarajeva zlo), i stvarno nije fer da se ljudi koji su došli od 92-ge naovamo zovu Sarajlijama. 80 % današnjih, a ja ih vidim kao privremene stanovnike, su rođeni i odrasli drugdje i mentalitetom i senzibilitetom imaju malo ili ustvari baš ništa sa onim što je duša Sarajeva.

Za njih je naš fazon i način života nešto strano i nešto čemu ne pripadaju i to mrze bojim se možda kao i bradonje sa brda koji su nas gađali 92-96. Meni je stvarno žao što je tako - i volio bih da nije - ali jeste.

Stoga pozdrav našoj finoj raji rođenoj u staroj i novoj bolnici na Koševu - a ostalim želim da se ispuni aneks 7 dejtonskog sporazuma i da se vrate u svoje domove, kao i strancima iz južne Srbije, CG i Kosova takođe (to im je smrtna kletva).

Sretan vam put i dabogda ostali tamo odakle ste.

P.S. Kod mene kada je dernek za više ljudi - ako novi dolaze - odmah na vratima se gledaju dokumenti - pa ako u odjeljku mjesto rođenja ne piše općina Centar Sarajevo, odmah se sa vrata ljubazno vraća vani. Bilo je ljutnje na početku - a sada sami znaju da ne dolaze. Pozivam sve Sarajlije i Sarajke da provedu istu kontrolu na svakom mjestu koje mogu i svima će nam biti bolje.
E druže volio bi onako cisto zbog raje da mi argumentujes tvoje tvrdnje da zivis u metropoli u kojoj svi drugi ljudi osim onih koji su vijekovima zivjeli ovdje nisu dobro dosli. Znas drug mnogo mi licis na americke domorodce (indijance) koji su se borili protiv okupatora.Mozda se stavljas u takvu poziciju ili si umislio.Predlazem ti da uzmes koplja i strijele i pravo na aerodrom (koji ja nazivam peronom-mislim smijesno je to da glavni grad ima tako smijesan aerodrom) u mozda ubodes nekog dosljaka.Znas ja sam za tebe primitivac samo ti zivis u metrolpoli.P ok zelio bi da ostanes tako zatvorenih ociju i mislis da ako zivis u centru da si dasa:))
Ti iz Sandžaka govoriš o tome kakav je aerodrom u Sarajevu ??!!
Kakav li je onaj u Novom Pazaru ili Sjenici??!
simon13

Post by simon13 »

PITARKA_SA wrote:
GRAS-ovac :D
Mislis reva?? :D :D :D ,
Ja ne mogu da vjerujem da je neko ovo napisao, fakticki odtipkao ovakav text, moje cestitke,,, i to treba znati... :D
Post Reply