Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
ja1977

#476 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by ja1977 »

pips wrote:zna li neko koliko odprilike kosta aerodrom-vogosca a da me ne uzmu ko levata
Hoces po taksimtru ili onako?

Prva varijanta oko 20 KK ili kako nam nas prijatni kolega obkasni 19.99 ako sada narucis, uz prijatnu pricu :D

druga varijanta ti je oko 40 Eura, onako jaranski.
poznanik

#477 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by poznanik »

Topla voda wrote:...glavna fora je da ti upali taksimetar,ako ne zeli da ga upali,ako mu je pokvaren ili koja vec prica,izadjes :)

mada sam cuo da i nakucavaju taksimetre,neki dan,pa pojedincima vise kuca npr.na ilidza-carsija,za marku i nesto,a ne primjetis na kratkoj relaciji,tipa marindvor-principov.jedni druge tracaju na standu :D
Biće zanimljivo kada započne primjena i obaveza izdavanja računa kroz fiskalne kase.
drndalo

#478 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drndalo »

Jon Spencer wrote:
drndalo wrote:To je 10-ak kilometara, sa bi trebalo ni uz guzvu i semafore preko 20 KM doci...
Ja ću ga odvesti za SAMO 19.99 ako naruči danas. Uz ovu super ponudu dobijaš i prijatan razgovor na teme vremenskih prilika, aktuelno političke teme i neizostavne sportske teme. Naravno možeš me i slobodno upitati "Ima li posla?, Da li je Džeko dao gol?, Tako mlad a već slovenka pardon taksista". I to nije sve ova ponuda sadrži i vrhunski izbor glazbe za opuštanje i meditiranje. Sve ovo za nevjerovatnih 19.99.
Fino, sad vec nastupas trzisno, i mozda uhvatis tu voznju... I budes 15 KM u plusu na toj voznji (cak sam i over-amortizaciju vozila uracunao)...

Uz sav tvoj sarkazam, jel ti mislis da se ta voznja ne isplati ? Ako za to vrijeme mozes "uhvatiti" 3-4 kratke, onda si u pravu, ali koliko cesto se to desava...? U svakom slucaju, ima ko ce to odraditi ako ti neces... To je ono sto je dobro...

Ja nemam nekih iluzija odavno, jedna je da su Zuti, Crveni, Zeleni, Plavi, idealni. Da su jedini, kao sto ste vi bili za Titinih doba, i kod njih bi bila slicna situacija, derali bi koliko mogu, jer mogu... Onda npr. dodjete vi novi, kao konkurencija, i ljudima pomognete da imaju bolji odnos dobivenog za pare koje daju...

Cujem jednog komsiju koji ti je kolega, kaze:"Eeee, nema vise onako voznji za Split, Dubrovnik, kao nekad..."

Pa nema ni moja baba/baka/nana/nena/majka vise 20 godina... Nema ni raja vise para k'o sto je nekad imala (u prosjeku)...

Uglavnom, drago mi je da jos radite, znaci da od tog posla mozete zivjeti, doduse treba vise raditi nego sto smo svi mi navikli... I ja radim sada vise u dragom kapitalizmu, nego u mrskom socijalizmu, pa ko me sta pita, ako necu, ima vojska ovih koji hoce, cak i za pola moje plate... Da kukam ? Imate i jednu ogromnu prednost koju nikada ne spominjete, sami ste sebi sefovi, niko vas "odozgo" ne *ebe redovno, sami odredjujete sebi radno vrijeme, biznis-plan, ciljeve, domete... To je npr. u parama kod mene vrijedno 20% plate, jer imam sasvim OK seficu... Imam i druga koji je dobro placen, ali bi zbog sefa tokmaka bio sretan i sa 50% plate, ali da njega ne gleda...
johntra

#479 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by johntra »

Koliko znam, a vjerovatno će tako biti, Cameo taxi iz Hrvatske je najavio širenje u BiH i Srbiju...hahahaha...jedva čekam da vidim kako će to izgledati i kako će biti prepadani od strane naših taksista... :D
jedan od taksista je nekoliko stranica prije nabrojao kako Žuti taxi ima loša vozila, što se možemo i složiti, ali mi nikako ne ide u glavu nabrajanje saobraćajki sa taxijima tipa sudar na Tranzitu prošle godine, motorista kod UNIS-ovih nebodera ili ovaj posljednji na Dobrinji...koliko znam, ni za jedan od tih sudara nije kriv Žuti ili Crveni taxi, nebitno...
moguće da je to samo slučaj sa ovim motoristom, ali i on ga je gario gdje ne treba...
druga stvar, do kada ćete više šiljiti sa tom pričom o nelegalnim taksistma...šta je sa novim tablicama TA i tome da policija i inspekcije mnogo lakše sada hvataju divljake...ovo je doprinijelo drastičnom smanjenju divljaka, a mogu se složiti sa onom pričom da privatnici imaju pravo malo prijavljenih radnika, to je vjerovatno istina...
što se tiče starosti vozila, tu je SA taxi baš između krajnosti...imaš auta da te glava zaboli, tipa taksista sa Phateonom (sve se nema love) ili imaš dosta taksista sa starim dvičinama...kod Crvenog, Žutog, Kaleta i Benje prosjek starosti auta ne prelazi 15 godina, što se za SA taxi ne može baš reći...
loxem

#480 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by loxem »

pips wrote:zna li neko koliko odprilike kosta aerodrom-vogosca a da me ne uzmu ko levata
crveni i zuti taxi 16 km
sarajevo taxi 20 €
zonbirile

#481 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zonbirile »

pa iskustvo pokazuje da nema taksija bez taxi kompanije.Žuti i ostali su na pola puta.Znači kupnja bar 20 auta,iste marke tipa i godišta,novih + svoj servis osnovnih popravki i servisiranja.
pips

#482 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by pips »

hvala na odgovorima
znaci da kad sletim nazovem crveni taxi i on stize pred terminal.
Da nas nece ruziti ovi iz SA-taxi?
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#483 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Pera Trta »

pips wrote:hvala na odgovorima
Mogu da vam pljunu pod prozor :)
perfect_guy

#484 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by perfect_guy »

pips wrote:hvala na odgovorima
uvijek je nekoliko njihovih vozila ispred aerodroma, tako da će jedan od njih samo ući pred zgradu
VeDooo1gim

#485 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by VeDooo1gim »

ss
Last edited by VeDooo1gim on 25/10/2011 23:01, edited 1 time in total.
plejka2

#486 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by plejka2 »

Dobro si mu i marku dao ja takvim sto ne ukljuce taximetar kazem fala care znao sam da su taxisti vazda humani bili i odem.Na zalost samo 2 puta mi se to desilo steta sto nije cesce ustedio bih dosta love :roll:
VeDooo1gim

#487 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by VeDooo1gim »

plejka2 wrote:Dobro si mu i marku dao ja takvim sto ne ukljuce taximetar kazem fala care znao sam da su taxisti vazda humani bili i odem.Na zalost samo 2 puta mi se to desilo steta sto nije cesce ustedio bih dosta love :roll:
Merhametli sam ja , nek od toga kupi sapun , il ona 3 za marku da se uljudi malo :)
zonbirile

#488 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zonbirile »

pa zna se ko izlazi na taxi.
LaCici

#489 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by LaCici »

Meni je jucer idiot iz Sarajevo taxija od Otoke do Grbavice naplatio 7 KM :shock: Bio je taximetar ukljucen. Je li im skocila startna cijena a da ja ne znam?
Gospoda Ministarka

#490 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Gospoda Ministarka »

LaCici wrote:Meni je jucer idiot iz Sarajevo taxija od Otoke do Grbavice naplatio 7 KM :shock: Bio je taximetar ukljucen. Je li im skocila startna cijena a da ja ne znam?
Ne, ali oni mogu podesiti taksimetar da otkucava vise no je tarifa.
LaCici

#491 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by LaCici »

E vidis to nisam znala, mamu im :x Nikad vise!
Zox

#492 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Zox »

najjaci je fazon kad nalijepe naljepnicu na dio taksimetra gdje pise koja je tarifa. cim ne vidite da pise 1, izadjite.
SundanceKid

#493 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by SundanceKid »

Ajde razumijem kako taksisti voze krntije, nisam jedan od onih koji ce reci necu da se vozim u starom autu (iako i te razumijem, ljudi biraju uslugu ko i svugdje drugo), i obicno gledam da zaustavim i to losije auto, nebil i taj koji nema za novo sta zaradio. Ni ja ne vozim novo, razumijem kako je kad se nema, al brate mili u moje kad udjes sve je cisto i blista. Staro, ali cisto. Danas sam uso u taksi, i sve vrijeme voznje sam gledo da sto manje stvari unutra dotaknem, i da sto prije izadjem. Prljavo, ali vrata masno prljava, smrdljivo unutra, uzasno...

Sjetim se mog dede, koji je bio prijeratni taksista, kako je na kraju svakog dana prao i gladio auto, i govorio "kauboj prvo konja zaveze i nahrani, pa onda udje u salon na pice." Ovo danas, da Bog dragi sacuva...fuj...
udrch

#494 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by udrch »

Taksiste treba ukinuti, samo smetaju po gradu..
Mi koji imamo auta trebamo se solidirati sa onima koji negdje idu i usput ih povesti :D ..
Ovo bi mogla biti velika recesijska mjera štednje..
Koliko bi samo živaca uštedjeli..
JThomas

#495 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

al' skontaj da se ljudi čudom čude kad taksista i vozač tramvaja pomognu povrijeđenom... :D :lol:
Ko to smat

#496 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Ko to smat »

Halo najlakse je kudikovat ali sta bi vi za 5 maruna da se vozite u limizini.Normalno da ima svakakvih ali brate i naj jeftiniji su u Evropi ja mislim.Kolko platis tolko muzike.I ja bi uveo da vozilo mora imat klimu da nije starije od 10 kuka da je sofer prikladno obucen ali brate za cjenu koju platis i ovo je previse.
SundanceKid

#497 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by SundanceKid »

Ko to smat wrote:Halo najlakse je kudikovat ali sta bi vi za 5 maruna da se vozite u limizini.Normalno da ima svakakvih ali brate i naj jeftiniji su u Evropi ja mislim.Kolko platis tolko muzike.I ja bi uveo da vozilo mora imat klimu da nije starije od 10 kuka da je sofer prikladno obucen ali brate za cjenu koju platis i ovo je previse.
Nije niko govorio o "10 kuka" starom autu, nit o limuzinama, vec o higijeni u vozilima, kulturi voznje, i slicno. Ako je tebi previse kvalitetna usluga da te neko preveze autom u kojem se, kao na primjer ja danas, isprljas i jos ne mozes udahnut od smrada, to je tvoja stvar. Ako se ti zadovoljavas niskim standardima, i to pravdas relativno niskim cijenama u poredjenju sa drugim gradovima - to je vec tvoj problem. Voznja taksijem ipak nije toliko jeftina, da je meni ok vozit se u autu u kojem cu umrijet od smrada.

Osnovni problem ovdje je sto bi kod nas taksisti da naplacuju svoj rad kao da su doktori, magistri, i slicno. Realno, castan je to i posten posao, to su casni i posteni ljudi, ne bih nikoga da uvrijedim, ali ako vozis auto nisi nuklearni fizicar. Ne mozes naplacivat svoj rad kao druge obrazovanije kategorije stanovnistva, jer je to objektivno dosta slicno fizickom radu, koji je uvijek jeftinije placen. Ovo sto dobijaju je u skladu sa opstim drustvenim stanjem, i to je apsurdno poredit sa vecim evropskim gradovima, gdje je standard drugaciji.
stidljiv

#498 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by stidljiv »

Ko je ba najjeftiniji?? O cemu ti to??

Prije mjesec-dva sam putovao za Skoplje...taksi je prejeftin, ima ih brdo na svakom koraku, uljudni, ljubazni, ne naplacuju dodatno torbe itd...

Obiso je pola grada do moje destinacije i sve to za manje od 5 KM...da sam se toliko vozao ovdje u Sarajevu, minimum 15-20 KM.
zonbirile

#499 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zonbirile »

stidljiv wrote:Ko je ba najjeftiniji?? O cemu ti to??

Prije mjesec-dva sam putovao za Skoplje...taksi je prejeftin, ima ih brdo na svakom koraku, uljudni, ljubazni, ne naplacuju dodatno torbe itd...

Obiso je pola grada do moje destinacije i sve to za manje od 5 KM...da sam se toliko vozao ovdje u Sarajevu, minimum 15-20 KM.
----------------------------------------------
u Užicu također,a može još jeftuinije bez taksimetra
mirnisan

#500 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by mirnisan »

prije par dana taxista je odbio da me vozi jer je kratka relacija.vracala sam se iz splita,bila je skoro ponoc,autobuska stanica prazna. ja stanujem u ulici h.cemerlica(kod caprija)dosta dugo sam cekala drugi taxi,vozac je bio ljubazan. naravno bila je dobra i napojnica. :thumbup:
Post Reply