IZRAEL - Do kada ovako?!

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Da li je ovakva vojna akcija bila potrebna?

Da
15
18%
Ne
70
82%

Total votes: 85

Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

kicky wrote:Preletio sam po postovima, pa nemojte zamjeriti ako krivo zaključujem. Naime, ja ovdje vdim dva krajnja mišljenja. Prvo - da je izrael nekakva, ironično, fašistička tvorevina koja se ugnjezdila između jadnih Arapa i sad ih doslovno istrebljuju politikom 12 oka za 1 oko.
Druga teza koja se provlači opet je na svoj način radikalna i njezin cilj je opravdavanje svih poteza Države Izrael. Da li su ta opravdavanja racionalna, ralna - who cares. Sve u svrhu opstanka Države.
U obje ove teze ima istine, malo, ali ima. No nitko se nije usudio dati realnu sliku, bar što se ove sitacije tiče. Pa da ja pokušam
Hezbollah iliti ''božja vojska'' je militantna i politička grupacija libanonskih šijita koju podupire materijalno i verbalno službeni Damask i Teheran. Ti so calle božji vojnici otimaju dva izralska vojnika - akt terorizma - OK. Akcija Izraela - OK. Razmjeri te akcije, prava svrha te akcije i rezultat akcije - NOT OK.

U moru poruka, ovu bi izdvojio. ODLICAN KOMENTAR!!!
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

.....
forUMASH

Post by forUMASH »

Lebanon PM: Damage is 'unimaginable'

http://msnbc.msn.com/id/13929959/?GT1=8307

NBC: Witnessing destruction in Israel

http://msnbc.msn.com/id/13922915/?GT1=8307
Drvosjeca iz Dejcica

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Bosnian_spring wrote:
kicky wrote:Preletio sam po postovima, pa nemojte zamjeriti ako krivo zaključujem. Naime, ja ovdje vdim dva krajnja mišljenja. Prvo - da je izrael nekakva, ironično, fašistička tvorevina koja se ugnjezdila između jadnih Arapa i sad ih doslovno istrebljuju politikom 12 oka za 1 oko.
Druga teza koja se provlači opet je na svoj način radikalna i njezin cilj je opravdavanje svih poteza Države Izrael. Da li su ta opravdavanja racionalna, ralna - who cares. Sve u svrhu opstanka Države.
U obje ove teze ima istine, malo, ali ima. No nitko se nije usudio dati realnu sliku, bar što se ove sitacije tiče. Pa da ja pokušam
Hezbollah iliti ''božja vojska'' je militantna i politička grupacija libanonskih šijita koju podupire materijalno i verbalno službeni Damask i Teheran. Ti so calle božji vojnici otimaju dva izralska vojnika - akt terorizma - OK. Akcija Izraela - OK. Razmjeri te akcije, prava svrha te akcije i rezultat akcije - NOT OK.

Neko ovdje ocito ne razumije elementarne stvari ili ne zeli da razumije sta je to terorizam. Vojnik koji obuce uniformu i jos se seta u zoni u koj je stanje ni rata ni mira mora biti spreman da ga iza coska moze pogoditi metak. Otmica, mada bih ja to nazvao zarobljavanje, dva vojnika nije akt terorizma. Kako mozes oteti do zuba naoruzanog vojnika? :lol: Valjda se to zove zarobljavanje, sada da li je to legitimno ili ne o tome se moze raspravljati.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Shin kaze:

[quote]Bosnian_spring, ko je ovdje terorista?[/quote]

Ne volim postirati slike, jer je to malo de-mode. Ali, evo kad ti ne razumijes tekst i kad ne znas diskutovati, da malo pojednostavim za tebe posto izgleda jedino mozes da u slikama gledas. Mora da kao mali si jedino citao stripove :)

EVO IH:

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Image

TO BI MOZDA SVE BILO VISE ZALOSNO, DA NIJE TRAGICNO:

Image

Image

Image

Image
Last edited by Bosnian_spring on 19/07/2006 19:37, edited 1 time in total.
karanana

Post by karanana »

Na zalost izraelska okupacija i agresija traje vec generacijama. Palestinci ne vide da ce cionisti ubrzo prestati i to je svakodnevnica te djece tamo. Oni se radjaju i umiru u izbjeglickim logorima i ne znaju drugi nego nacin kamena, puske.... Svaki ubijeni nevini djecak kreira cetu novih mladih boraca i nije cudo sto svaka palestinska familija ima po 7-8 djece. Oni na rodjenju vec halale 5-6 za palestinu.

A ti samo nadodaji te slike, od mene neces dobiti nimalo simpatije. a sve mi se vise cini da si samo osoba koja je zeljna paznje. kad ti niko nista ne odgovori onda pricas sam sa sobom ili samo stavis "..." u svoj post.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Bosnian_spring wrote:

Neko ovdje ocito ne razumije elementarne stvari ili ne zeli da razumije sta je to terorizam. Vojnik koji obuce uniformu i jos se seta u zoni u koj je stanje ni rata ni mira mora biti spreman da ga iza coska moze pogoditi metak. Otmica, mada bih ja to nazvao zarobljavanje, dva vojnika nije akt terorizma. Kako mozes oteti do zuba naoruzanog vojnika? :lol: Valjda se to zove zarobljavanje, sada da li je to legitimno ili ne o tome se moze raspravljati.
Ne znam gdje ti zivis i kakve imas uzuse.
Nije terorizam kad vojnik ubije vojnika i o tome ti niko ne govori.

Teorizam je kad civil samo-ubica se opase bombama i rokne se u neduzne civile, kad se kacusama gadjaju civili, kad se djeca salju u rat itd...

Niko nikome ne oduzima pravo na otpor, ali niko nema pravo na terorizam.

Ako si nepismen, otidji pa pogledaj koje su teroristicke organizacije proglasne od strane UN, EU, Amerike, Britanije, Kine, Rusije.....

Npr.:

European Union
http://europa.eu.int/eur-lex/lex/LexUri ... 410045.pdf

Tamo je "tvoj voljeni" Hamas/Hezbolah. Za koga je zaista istina da je narod Palestinski glasao na izborima. I zato ce taj narod da jos pati dok se ne opamete.

Znaci cijeli svijet je lud, jel"??? A samo je Hamas/Hezbollah pametan.

Nesto mi ova prica zvuci na onu kad je zlocinac Mladic govorio da se cijeli svijet okrenuo protiv "jadnih" Srba jer oni nisu teroristi. :-)
Last edited by Bosnian_spring on 19/07/2006 19:45, edited 2 times in total.
karanana

Post by karanana »

UN, Kina, Rusija, Amerika su bas mjerodavne sile koje odlucuju ko je terorista a ko nije. Jos nisi sazrio proljetna vocko.

jebem ja mater kablovskim operaterima, skinuli su mi HRT2 a ostavili TV Tel Aviv, ups...htio sam reci CNN
Last edited by karanana on 19/07/2006 19:48, edited 1 time in total.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

karanana wrote:UN, Kina, Rusija, Amerika su bas mjerodavne sile koje odlucuju ko je terorista a ko nije. Jos nisi sazrio proljetna vocko.
Tacno i UN, Kina, Rusija, Amerika, Britanija, Australija, Svajcarska, Evropska Unija (Spanija, Njemacka, Italija, Holandija, Francuska, Danska, Norveska), Novi Zeland i 95% svijeta.......nisu mjerodavne sile.

Samo je Iran (leglo terorista) mjerodavan da to odredi.

Kad ti tako kazes :-) :-) :-)
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

karanana wrote: jebem ja mater kablovskim operaterima, skinuli su mi HRT2 a ostavili TV Tel Aviv, ups...htio sam reci CNN
Ne sekiraj se bas.....Hezbollah je dao ekskluzivno pravo CNN da snima zajedno da njima.....a redovni su gosti svi njihovih programa.

Ti OCITO pojma nemas o nicemu :-)
Drvosjeca iz Dejcica

Bosnian_spring wrote:
Bosnian_spring wrote:

Ne znam gdje ti zivis i kakve imas uzuse.
Nije terorizam kad vojnik ubije vojnika i o tome ti niko ne govori.
Kako ne govoris kada se slazes i izdvajas komentar u kojem se zarobljavanje vojnika proglasava TERORIZMOM?
Bosnian_spring wrote:Teorizam je kad civil samo-ubica se opase bombama i rokne se u neduzne civile, kad se kacusama gadjaju civili, kad se djeca salju u rat itd...
Niko nikome ne oduzima pravo na otpor, ali niko nema pravo na terorizam.
Ako si nepismen, otidji pa pogledaj koje su teroristicke organizacije proglasne od strane UN, EU, Amerike, Britanije, Kine, Rusije.....
Nemoj me samo jos proglasiti pederom.
Bosnian_spring wrote:Tamo je "tvoj voljeni" Hamas/Hezbolah. Za koga je zaista istina da je narod Palestinski glasao na izborima.

Znaci cijeli svijet je lud, jel"??? A samo je Hamas/Hezbollah pametan.

Nesto mi ova prica zvuci na onu kad je zlocinac Mladic govorio da se cijeli svijet okrenuo protiv "jadnih" Srba jer oni nisu teroristi. :-)
Nije moj HAMAS niti isti podrzavam, ti jednostavno mentalno nisi sposoban za dijalog sa osobama koje se ne uklapaju u tvoje misljenje.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

karanana wrote:Na zalost izraelska okupacija i agresija traje vec generacijama. Palestinci ne vide da ce cionisti ubrzo prestati i to je svakodnevnica te djece tamo. Oni se radjaju i umiru u izbjeglickim logorima i ne znaju drugi nego nacin kamena, puske....
Da, eto rodi se dijete u pelenama, pa se ustane i odmah kaze ja bi u teroriste. Kako da ne?

Bice malo prije, jarane moj, da Hamas/Hezbollah i dragi roditelji djete uzmu pod svoje pa ga uce od malena da bude terorista (jasno ne svi Palestinci, ali jedna zabrinjavajuce velika gomila).

I mi Bosanci smo bili pod govnima, pa nismo rokali djecu samo-ubice po Beogradu???
Svaki ubijeni nevini djecak kreira cetu novih mladih boraca i nije cudo sto svaka palestinska familija ima po 7-8 djece. Oni na rodjenju vec halale 5-6 za palestinu.
Znaci, oni biraju neprihvatljive metode koje ukljucuju i uvodjenje djece u borbu. Sve si sam lijepo rekao.

To se zove terorizam u svijetu i ni od koga nece dobiti podrsku za tako nesto. Samo prezir.
karanana wrote:A ti samo nadodaji te slike, od mene neces dobiti nimalo simpatije. a sve mi se vise cini da si samo osoba koja je zeljna paznje.
Ovo nije igra "simpatija", nego diskusija.

Ako se vratis nazad i procitas lijepo (ako znas da citas uopste), iste sam postavio posto jedan diskutant kao i ti ne zna da cita osim da slike postavlja i izvlaci zakljucke.

Valjda, jadan je samo stripove citao kao mali.
karanana wrote:kad ti niko nista ne odgovori onda pricas sam sa sobom ili samo stavis "..." u svoj post.
Uciteljice, jel' ja smijem nesto reci? :-)

Vrati se unazad pa pogledaj koliko je ljudi sa mnom diskutovalo. :-) :-)

SAVJET: Bolje ne pisi, samo se provaljujes zesce. Pusti ove malo pametnije da nesto kazu vezano za Palestinu, jer ti imas jos MNOGO MNOGO da ucis.
stickitout

Post by stickitout »

Lijepo, postavis zasjedu pored ceste i kad naidju u svom vozilu, deknes im zolju pod vozilo. Sok, dezorijentiranost, trenutni gubitak sluha (moguce i vida) i eto zarobljenika. Znas kako je kad rokne blizu? ne kontas nista barem 5 minuta.
Pitanje je zasto to uopste uraditi?? Zasto sad?? Zasto cackat mecku?? Da bi se svijetu pokazalo kako fasisticki Izrael razvaljuje infrastrukturu susjedne zemlje, ubija civile i nevine jer su im kidnapovana, pardon zarobljena, 2-3 vojnika. A oni su zarobljeni jer su Hamasovi ili Hesboulah aktivisti pohapseni a te skupine su teroristicke ali legalno dobijaju izbore. bla, bla, bla iz supljeg u prazno.

Hebe lud zbunjenog.
karanana

Post by karanana »

upravu si, necu se vise javljati. ima dovoljno slicnih tema koje pruzaju zdraviju diskusiju. ova tema, odnosno diskusija s tobom je ionako izumrla od jucer jer niko nece da diskutuje sa osobom zatvorenog ili mozda bez uma. A onda ti postuj sam sebi koliko hoces postova. haj zdravo, ili bolje receno shalom.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

Kako ne govoris kada se slazes i izdvajas komentar u kojem se zarobljavanje vojnika proglasava TERORIZMOM?
Prelazak preko medjunarodno priznate granice i "hvatanje" vojnika da bi ucijenjivao tu istu drzavu jeste terorizam. Jedna od glavnih odlika je ucjena. Terorizam je kad zivis sa civilima i kad ne pravis razliku izmedju vojske i civila.

Nemoj me samo jos proglasiti pederom.
Cuj, budi sta hoces, pa i peder ako ti je to milo. Meni ne smeta. Tvoj zivot.

Ja samo cinjenicno rekao da je DOKAZANO da su u pitanju teroristicke organizacije (Hamas/Hezbollah). Cisto onako da ne lupamo bezveze, jer je CIJELI svijet to utvrdio.
Nije moj HAMAS niti isti podrzavam, ti jednostavno mentalno nisi sposoban za dijalog sa osobama koje se ne uklapaju u tvoje misljenje.
Drago mi je, onda nemoj da sviras da to nisu teroristi.

Ja samo cinjenicama i nikoga ne vrijedjam. Ako se vratis nazad pa procitas, naprotiv, ovdje je par nekih likova pljuvalo po meni, da nisam musliman, da nisam Bosnjak, da sam ovakav onakav, a ti znas sta znaci nekome dirati vjeru....pa su cak i neki "podrumasi" uvrede slali i pljuvali po meni jer dok sam ja njihovu debelu guzicu cuvao po Treskavici i vukojebinama za koje oni nisu ni culi doki su prdili po Sarajevu.

Toliko. Slobodno imaj kakvo hoces misljenje.

Samo ja se solidarisati sa teroristima necu.

Pozdravi
Drvosjeca iz Dejcica

stickitout wrote: Lijepo, postavis zasjedu pored ceste i kad naidju u svom vozilu, deknes im zolju pod vozilo. Sok, dezorijentiranost, trenutni gubitak sluha (moguce i vida) i eto zarobljenika. Znas kako je kad rokne blizu? ne kontas nista barem 5 minuta.
Pitanje je zasto to uopste uraditi?? Zasto sad?? Zasto cackat mecku?? Da bi se svijetu pokazalo kako fasisticki Izrael razvaljuje infrastrukturu susjedne zemlje, ubija civile i nevine jer su im kidnapovana, pardon zarobljena, 2-3 vojnika. A oni su zarobljeni jer su Hamasovi ili Hesboulah aktivisti pohapseni a te skupine su teroristicke ali legalno dobijaju izbore. bla, bla, bla iz supljeg u prazno.

Hebe lud zbunjenog.
I je li to terorizam? Ne pravadam da je to OK bas u ovome trenutku, ali terorizam sigurno nije.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

karanana wrote:upravu si, necu se vise javljati. ima dovoljno slicnih tema koje pruzaju zdraviju diskusiju. ova tema, odnosno diskusija s tobom je ionako izumrla od jucer jer niko nece da diskutuje sa osobom zatvorenog ili mozda bez uma. A onda ti postuj sam sebi koliko hoces postova. haj zdravo, ili bolje receno shalom.
Radi sta hoces. Nazalost, ja nisam stigao da svima odgovorim, ali evo putujem pa mogu da tipkam u isto vrijeme. Ocito nista ne znas pametnije osim licnog napada.

Normalno, kad nemas cinjenica, tako je i najbolje. Otvaras prostor da pametniji od tebe nesto kazu.
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

karanana wrote:necu da otvaram novu temu, ali cu samo malo skrenuti sa ove. Gledam maloprije CNN i evakuisu ljude iz Libana...Francuze, Engleze, Kanadjane...Dosli i Amerikanci sa helikopterima da evakuisu svoje gradjane. Sve je to super, dok u izvjestaju ne rekose da drzavljani Amerike koji zele da odu moraju platiti svoju evakuaciju ili potpisati notu kojom obecavaju da ce platiti, dok ostale vlade evakuisu svoje drzavljane besplatno.

Fuj, fuj, fuj. Vidi se da je Amerika poprimila atribute Zidova - stipsi i kroz ovakve akcije. Ti ljudi placaju takse i imaju pravo na besplatnu pomoc svoje drzave. A sto je najgore te iste pare ce se vratiti Libancima i rodjacima evakuisanih, na zalost u obliku Cifutskih F-16 aviona i bombi doniranih od strane Amerike. Jos tri fuj...Fuj, Fuj, Fuj.
1) Amerikanci su bogat dovoljno narod da sebi plati put. Nece valjda ocekivati da ih neko "besplatno" pomaze.

2) State Department je vec rekao da nece naplacivati nikome, tako da je ova malo ti prevazidjena.

3) Ocita je tvoja netrpeljivost, te upotreba rijeci kao "cifut". Kakve veze ima Amerika sa tim? Pa tamo jevreji nisu vecina nikakva. Ima vise muslimana u Americi od Jevreja.
stickitout

Post by stickitout »

stickitout wrote: Lijepo, postavis zasjedu pored ceste i kad naidju u svom vozilu, deknes im zolju pod vozilo. Sok, dezorijentiranost, trenutni gubitak sluha (moguce i vida) i eto zarobljenika. Znas kako je kad rokne blizu? ne kontas nista barem 5 minuta.

Hebe lud zbunjenog.
I je li to terorizam? Ne pravadam da je to OK bas u ovome trenutku, ali terorizam sigurno nije.
Vjerovatno i jeste terorizam ako se uzme u obzir da su to uradili pripadnici organizacije koja je poznata kao teroristicka organizacija.
Drvosjeca iz Dejcica

Bosnian_spring wrote:
Prelazak preko medjunarodno priznate granice i "hvatanje" vojnika da bi ucijenjivao tu istu drzavu jeste terorizam. Jedna od glavnih odlika je ucjena. Terorizam je kad zivis sa civilima i kad ne pravis razliku izmedju vojske i civila.
Pokusaj bar jednom biti realan, prema jednom izvoru Hamas je presao na teritoriju Izraela, prama drugoj verziji vojnici su presli u Libanon! Kome vjerovati, ti ocito nemas dilemu?
Bosnian_spring wrote:Ja samo cinjenicno rekao da je DOKAZANO da su u pitanju teroristicke organizacije (Hamas/Hezbollah). Cisto onako da ne lupamo bezveze, jer je CIJELI svijet to utvrdio.
Nadji gdje sam rekao da to nisu teroristicke organizacije.

Bosnian_spring wrote:Drago mi je, onda nemoj da sviras da to nisu teroristi.
Opet ti ponavljam, nadji gdje sam rekao da to nisu teroristicke organizacije. Ti definitivno imas problem oko postovanja razlicitog misljenja.
Drvosjeca iz Dejcica

stickitout wrote:

Hebe lud zbunjenog.
Vjerovatno i jeste terorizam ako se uzme u obzir da su to uradili pripadnici organizacije koja je poznata kao teroristicka organizacija.
Regularna vojska Izraela je po defaultu pelcovana protiv terorizma? Tako se djela koja se jednoj strani sa prvom prepisiju pod terorizam, kod druge strane se uzimaju kao legitimne akcije... :roll: Meni je iskreno muka od te demokratije po mjeri Amerike i Izraela.
stickitout

Post by stickitout »

Ma to sasvim stoji za politiku i demokratiju Amerike. Oni bas kake po cijelom svijetu. Gdje god dodju krvoprolice nastane.
Da hoce ovo brzo zavrsit, to bi ja volio. Jer u ovom zacaranom krugu tjeraju inat i seru svi, nema tu vise dobar, los, zao......
ztluhcs
Location: Life isn't fair. It's just fairer than death, that's all.

Post by ztluhcs »

Drvosjeca iz Dejcica

stickitout wrote:Ma to sasvim stoji za politiku i demokratiju Amerike. Oni bas kake po cijelom svijetu. Gdje god dodju krvoprolice nastane.
Da hoce ovo brzo zavrsit, to bi ja volio. Jer u ovom zacaranom krugu tjeraju inat i seru svi, nema tu vise dobar, los, zao......
Vjeruj da hoce oni bi sukobe na Bliskom istoku zaustavili u roku od par sedmica isto kao u Bosni ili na Kosovu. SAD jednostavno posmatraju zlocine koji se cine i sa jedne i sa druge strane jer im iz nekog razloga to sve odgovara. Za mene je ovo mnogo gore, mirno posmatrati zlocin, gore i od besmislenih teroristickih akcija kojima se pokusava ostvariti neostvarivo... :sad:
Bosnian_spring

Post by Bosnian_spring »

blenta wrote:da mi je neko rekao, sasvim nevezano za tebe i tvoje shkrabotine na ovom forumu, da argumentom koji daje moguchnost polaganja prava na teritoriju, mozhe smatrati chinjenicu da je neki narod na njoj zhivio prije 2000 godina, nazvala bih ga potpunom budalom i smatrala da je takvim idiotskim razmishljanjem sam sebe diskvalifikovao na nachin da ga vishe niko ne mozhe shvatiti ozbiljno ni kad kazhe da ptice lete.

A jel'? Bosanska drzavnost se temelji na dalekoj istoriji. Da nije bilo nase Bosanske drzave i Tvrtka, sigurno ne bi bili u AVNOJ-u. Zar ne? A priznate granice danas su AVNOJ-evske. Zar ne?

Britanci su vladali tom regijom, pa su fino rekli da ta zemlja pripada i Palestincima i Jevrejima i da je imaju pravo naseljavati. Rekli to dalekih 40-tih.

Sve relevatni istoricari kao i UN rezolucije su davnih dana dale pravo na postojanje i Izraela i Palestine koje se izmedju ostalog i temelji na Judeji.

I znaci ti sad gledas trenutak vremenski kad ti odgovara i donosis odluke kako hoces. Pa to je tzv. kvazi-istorija.
to da jevrejima ne daje za pravo da otmu tudju zemlju zato shto su njihovi preci tu zhivjeli prije 2000 godina je aksiom.
Niko nikome ne daje pravo da otima bilo sta. Velika vecina jevreja se doselila tu jer su imali legalno pravo (dato od Britanaca) takodje. Nazalost, manjina (ekstremna) je pribjegla metodama sile i protjerala pojedine Palestince. Zato treba da plate danas stetu svima tima.

A kakve to veze ima sa pravom da se doselis i zivis?
a aksiomi se ne dokazuju.

Da, a ko je aksiome definisao? U politici se aksiomi zovu dogme, a u religiiji one koji su "bukvalisti" zovu ekstremima i fundamentalistima.
budala zna da ptice lete, da je mlijeko bijelo, a tek pametan chovjek. medjutim, ti idesh zamornom linijom kojom hocesh da ti neko dokazuje ono shto je ochito.
Pa ne mislis valjda da je politika tako jednostavna kao da mlijeko je bijelo? Da li ti znas da je ljudski razvoj u oblasti drustvenih nauka mali spram razoja u domenu prirodnih nauka?

Znas, kad ljudi dodju i kazu ili kako ja kazem ili nista jer je to aksiom, mnogi su skloni da te nazovu "tvrdo-linijasima". Da ti nisi jedan od njih?
Bosnian_spring wrote: I generalno svako moze gledati istoriju kako hoce - to je rastegljiva kategorija.
Ima i slika gdje su Jevreji zivjeli tisucljecima u Judeji na svoj zemlji dok ih nisu prognali sa nje.
I sta cemo sad? Ko je u pravu? Istorija moze nam dati samo neke naznake ali nikako nije glavna stvar.

Da ti malo nacrtam.......Na primjeru Bosne, posto ocito ne kontas neke osnovne stvari.

Kako sam ti rekao znaci ako je tebi "10-20 godina" frisko vrijeme, onda cetnici imaju pravo na cijelu Bosnu malte'ne jer su tad drzali sa smrdskom gotovo 70% teritorije.

- Ili ako ti je mozda 1941. "friska' onda je to sve bilo pod srpskim kraljem.
- Ili ako ti je mozda 1943 "friska" onda je sve to bila NDH.
- Ili ako gledas jos dalje, onda je Bosna Nemanjicka jer je to nekad sve bila "Velika Srbija"
- Ili ako gledas jos dalje, onda je Bosna nasa velika i zauzima pola-Balkana.
evo, ja mislim da su adem i hava bili muslimani kao prvi i jedini ljudi na zemlji i da imam pravo busha istjerati iz bijele kuche. to je glupost, zar ne?
Pa jeste i to upravo dokazuje moju poantu (usput, nikad necu reci poentu iz meni znanih razloga).
glupost je i da jevreji imaju pravo na teritorij zato shto su njihovi preci tu zhivjeli prije 2.000 godina.
Logicno. Isto kao sto je i glupost uzeti neke mape iz 1947 i mahati necim.

To nista ne dokazuje. Samo mirovni sporazum i dogovor nesto gradi.
neprezhaljenost i sjeta koji obuzmu nekog pripadnika necheg kad se sjeti kako je to chemu on pripada nekad imalo neshto shto sad nema, a shto danas nema veze sa stvarnoschu, ti zhelish podvaliti kao argument. zhelish postaviti jednakost izmedju prava zhivih palestinaca da im se vrati zemlja koja im je oduzeta prije par desetina godina i nastavlja se oduzimati sa nechim shto je bilo prije nekoliko hiljada godina. i sam znash da to nije nikakav argument, nego plitka retorika, jer ti argumenata i nemash.
Evo da iskreno priznam i mene sjeta obuzima za dobom kad je Bosnom Tvrtko vladao ali isto me i sjeta obuzme za ono malo crkavice sto smo imali (neka sklepana vikendica za koju je babo radio cijeli zivot) u Prijedoru. A to su mi cetnici razvalili. I sta cu ja sada od te sjete? Ubijati okolo. Necu - nazalost niko mi nece to nadoknaditi, sto nije pravedno i ljutim se sto to nije ukljuceno u ratne stete. I sta ja tu sad mogu? De mi objasni? Da idem i vezem bombe i rokam ljude tamo i sam dijelim pravdu.

Usput, u Palestini nije svima oduzeta zemlja, nego samo nekim. I nisam siguran koliko ima jos "sjete" kod odredjenih ljudi jer njihova djeca nikad to nisu ni vidila ni osjetila.

Ali, eto. Svi imaju pravo na to i kad sam ja to oduzimao pravo ikome?

Zna se kako u normalnom svijetu se ta prava ostvaruju - reparacija stete ili povrat imovine. A ne neka istorijska prava i nebuloze.
da pogledamo: njemachka placha penzije zhrtvama njihovih logora iz drugog svjetskog rata. irak je, chini mi se, morao plachati odshtetu kuvajtu nakon rata 91. kod nas se pricha i radi na restituciji imovine nacionalizovane nakon drugog svjetskog rata. to je sve u skladu sa medjunarodnim pravom. bila je i agrarna reforma. ali niko ne spominje da mu se vrati ta zemlja oduzeta njegovim precima. tek uzdishe. a to je bilo prije 100, a ne 2000 godina. hajde ti sad meni navedi samo jedan primjer gdje je, po medjuarodnom pravu (dakle, mimo sjetnih uzdisaja o tome kakve je peshta nekad kupleraje imala), kao objektivnom i jedinom razumno prihvatljivom okviru, nekom vrachena neka zemlja koja je oduzeta prije, eto, 200, a ne 2000 godina. nema toga. a zashto nema? zato shto je kriterij medjuarodno pravo. po tom pravu je neko ko smatra da mu se vrati neshto shto su njegovi preci imali prije 2000 godina idiot ili demagog.
Eto vidis, steta se moze platiti, zar ne?

Ja nikad nisam ni tvrdio da je potkovan stav Izraela o pravu na zemlju. Ja samo kazem da to isto vazi i za Palestince.

I jedni i drugi moraju da se naviknu na postojanje drugog. Problem je samo sto Palestinci sad vide da je nekako sve njihovo do Irana i da ima neka cudna "pan-islamska" drzava za koju se valja boriti a unistenje Izraela je prvi korak u tom zamisljenom ratu.

Prema medjunarodnom pravu, Izrael je dobio pravo na drzavu jer je ta ista Britanija koja je imala vlast 1947. tako to odlucila. I to je "toliko pravicno" koliko je i pravicno sto su se arapi naselili kad su se naselili.
naravno, druga strana macha i jeste u tome shto izrael cheka tih "200 godina", nastojechi da odrzhi status quo, chak ga popravljajuchi u svoju korist, stalno zabijajuchi klinove jevrejskih naselja u ionako skuchene palestinske teritorije. na kraju zheli palestince dovesti pred svrshen chin (shto i radi) i zadrzhati status quo.

Pa ima i toga. Nije ti ova losa. Mada, danas su manje vise granice utvrdjene (osim Jerusalema), tako da to vise nema ni nekog prevelikog smisla.

Isto kao i pitanjce - znajuci to sto Palestinci insistiraju na ratu. Sto nisu lijepo tamo davnih dana uzeli cak vise zemlje kad se moglo i "mirna Bosna"? Ne, oni su htjeli da uniste 100% Izrael. U toj glupavoj borbi su saom gubili i gubili.

Trebalo im je preko 40-50 godina da skontaju da je mnogo bolje doci za sto, pregovarati i imati npr. Ameriku da ti pomogne (Klinton).
(Allaha ti, brate muslimanu, kad se u sarajevu govorilo poanta? :D)
Poenta se govorila u Beogradu. Poanta u Zagrebu. U Sarajevu mijesano,
sestro draga. Ja vise volim poantu i eto. Sta to dokazuje?

Svuda sam putovao i mozda i rijeci pokupio, a mozda i nisam. Zar to imaju neke granice u nasem Bosanskom jeziku? Ili ako hoces zar mislis da mi imamo tako orginalan jezik da ama bas nista ne uzimamo od susdjeda (eto bas necu reci komsija :) )

I sestro draga, Allaha ti isto, mozes li da preskocis ove neslane opaske.
i jeste na liniji opravdavanja zlochina u kom se za mjerodavan faktor zheli priznati snaga zlochinca i nishta drugo. neko kao ti ne mozhe principijelno podrzhavati cioniste i cionistichki izrael, a da time ne podrzhava republiku srpsku i karadzhicha sa npr. pochetka 95.
To dvoje nema veze.

Ja sam se borio protiv smrdske, kao i agresije i to je posten rat bio. Medjunarodno priznata Bosna je napadnuta od cetnika i tu nema sta.

Izrael je medjunarodno priznata drzava od davnih dana, i gotovo sve arapske drzave je priznaju i UN i svi faktori. Eto i nasa Bosna takodje.

Usput, Izrael je bio od prvih drzava koji je priznao Bosnu i priznao da je izvrsen genocid nad nama Bosnjacima. Pogledaj malo kako u Beogradu postoji zestokii anti-semitizam jer isti posmatraju Izrael kao neprijatelj cetnika. Pogledaj par mojih postova unazad pa ce ti biti mnogo jasnije.

(Rijec "cionist" je novijeg porijekla u Sarajevu. Zar ne? Gdje si to pokupila. Tako se nikad ba' nije govorilo. Eto vidis kako su ti argumenti malo smijesni koje koristis? Kontas li?)
a to shto spominjesh Allaha, ratishta oko sarajeva, previshe je providno, do kicha chak, ochit je pokushaj da se prodash kao musliman i boshnjak,
Kako rekoh ostavi casni Islam po strani, i ne diraj mi u vjeru. Ja nemam nikome sta da se pravdam i glumim.

Ako znas imalo znala bi toliko da su ti tvoji "cionisti" kako ih nazivas ili ekstremi izraelski veoma "pjenjivi" i ne bi ni mrtvi nikad se izjednacili sa drugima, a kamoli se predstavljali ono sto nisu.

Eto ja nisam strucnjak za njihovu vjeru, ali toliko malo znam. I ovjde ih ima na zapadu i ja ih izbjegavam u velikom luku.
jer tvoji cionistichki argumenti tada imaju vechu snagu.
To su moji argumenti. Raspitaj se malo sta misle ti "cionisti" kako ih zoves. Oni misle isto kao Hamas samo sa negativnim predznakom.

Ako postojanje Izraela je tebi neprihvatljivo, onda ti ocito nisi bas cista sa nekim stvarima. Danas, samo teroristima to nije prihvatljivo. Razmisli malo.
podsjechash time na chovjeka kome nakon pljachke banke policija pokuca na vrata, a on che, prije nego shto su ga ishta i upitali i spomenuli shto su doshli: "nisam ja opljachkao banku". ;)
Ne kontam bas, ali nije ni vazno.

Ja samo ovdje vidim situaciju, da kad JAKI argumenti koje podastrem ostave bez teskta mnoge ovdje, onda se prelazi na licni napad i pljuvanje.
To je odlika kad neko ne moze nesto da napise.

Situacija je ona, kad lopov vidi da je uhvacen, onda pocne vikati: "Hvatajte lopova" :)
no, xon ti je to, kao uostalom i sve drugo, fino objasnio.
A da niste ti i xon jedno te isto :) Ajde, neka, pisi sa vise istih nikova, sta ima veze, bitna je tezina komentara i argument a ne nick.
Last edited by Bosnian_spring on 19/07/2006 21:01, edited 1 time in total.
Post Reply