blenta wrote:da mi je neko rekao, sasvim nevezano za tebe i tvoje shkrabotine na ovom forumu, da argumentom koji daje moguchnost polaganja prava na teritoriju, mozhe smatrati chinjenicu da je neki narod na njoj zhivio prije 2000 godina, nazvala bih ga potpunom budalom i smatrala da je takvim idiotskim razmishljanjem sam sebe diskvalifikovao na nachin da ga vishe niko ne mozhe shvatiti ozbiljno ni kad kazhe da ptice lete.
A jel'? Bosanska drzavnost se temelji na dalekoj istoriji. Da nije bilo nase Bosanske drzave i Tvrtka, sigurno ne bi bili u AVNOJ-u. Zar ne? A priznate granice danas su AVNOJ-evske. Zar ne?
Britanci su vladali tom regijom, pa su fino rekli da ta zemlja pripada i Palestincima i Jevrejima i da je imaju pravo naseljavati. Rekli to dalekih 40-tih.
Sve relevatni istoricari kao i UN rezolucije su davnih dana dale pravo na postojanje i Izraela i Palestine koje se izmedju ostalog i temelji na Judeji.
I znaci ti sad gledas trenutak vremenski kad ti odgovara i donosis odluke kako hoces. Pa to je tzv. kvazi-istorija.
to da jevrejima ne daje za pravo da otmu tudju zemlju zato shto su njihovi preci tu zhivjeli prije 2000 godina je aksiom.
Niko nikome ne daje pravo da otima bilo sta. Velika vecina jevreja se doselila tu jer su imali legalno pravo (dato od Britanaca) takodje. Nazalost, manjina (ekstremna) je pribjegla metodama sile i protjerala pojedine Palestince. Zato treba da plate danas stetu svima tima.
A kakve to veze ima sa pravom da se doselis i zivis?
a aksiomi se ne dokazuju.
Da, a ko je aksiome definisao? U politici se aksiomi zovu dogme, a u religiiji one koji su "bukvalisti" zovu ekstremima i fundamentalistima.
budala zna da ptice lete, da je mlijeko bijelo, a tek pametan chovjek. medjutim, ti idesh zamornom linijom kojom hocesh da ti neko dokazuje ono shto je ochito.
Pa ne mislis valjda da je politika tako jednostavna kao da mlijeko je bijelo? Da li ti znas da je ljudski razvoj u oblasti drustvenih nauka mali spram razoja u domenu prirodnih nauka?
Znas, kad ljudi dodju i kazu ili kako ja kazem ili nista jer je to aksiom, mnogi su skloni da te nazovu "tvrdo-linijasima". Da ti nisi jedan od njih?
Bosnian_spring wrote: I generalno svako moze gledati istoriju kako hoce - to je rastegljiva kategorija.
Ima i slika gdje su Jevreji zivjeli tisucljecima u Judeji na svoj zemlji dok ih nisu prognali sa nje.
I sta cemo sad? Ko je u pravu? Istorija moze nam dati samo neke naznake ali nikako nije glavna stvar.
Da ti malo nacrtam.......Na primjeru Bosne, posto ocito ne kontas neke osnovne stvari.
Kako sam ti rekao znaci ako je tebi "10-20 godina" frisko vrijeme, onda cetnici imaju pravo na cijelu Bosnu malte'ne jer su tad drzali sa smrdskom gotovo 70% teritorije.
- Ili ako ti je mozda 1941. "friska' onda je to sve bilo pod srpskim kraljem.
- Ili ako ti je mozda 1943 "friska" onda je sve to bila NDH.
- Ili ako gledas jos dalje, onda je Bosna Nemanjicka jer je to nekad sve bila "Velika Srbija"
- Ili ako gledas jos dalje, onda je Bosna nasa velika i zauzima pola-Balkana.
evo, ja mislim da su adem i hava bili muslimani kao prvi i jedini ljudi na zemlji i da imam pravo busha istjerati iz bijele kuche. to je glupost, zar ne?
Pa jeste i to upravo dokazuje moju poantu (usput, nikad necu reci poentu iz meni znanih razloga).
glupost je i da jevreji imaju pravo na teritorij zato shto su njihovi preci tu zhivjeli prije 2.000 godina.
Logicno. Isto kao sto je i glupost uzeti neke mape iz 1947 i mahati necim.
To nista ne dokazuje. Samo mirovni sporazum i dogovor nesto gradi.
neprezhaljenost i sjeta koji obuzmu nekog pripadnika necheg kad se sjeti kako je to chemu on pripada nekad imalo neshto shto sad nema, a shto danas nema veze sa stvarnoschu, ti zhelish podvaliti kao argument. zhelish postaviti jednakost izmedju prava zhivih palestinaca da im se vrati zemlja koja im je oduzeta prije par desetina godina i nastavlja se oduzimati sa nechim shto je bilo prije nekoliko hiljada godina. i sam znash da to nije nikakav argument, nego plitka retorika, jer ti argumenata i nemash.
Evo da iskreno priznam i mene sjeta obuzima za dobom kad je Bosnom Tvrtko vladao ali isto me i sjeta obuzme za ono malo crkavice sto smo imali (neka sklepana vikendica za koju je babo radio cijeli zivot) u Prijedoru. A to su mi cetnici razvalili. I sta cu ja sada od te sjete? Ubijati okolo. Necu - nazalost niko mi nece to nadoknaditi, sto nije pravedno i ljutim se sto to nije ukljuceno u ratne stete. I sta ja tu sad mogu? De mi objasni? Da idem i vezem bombe i rokam ljude tamo i sam dijelim pravdu.
Usput, u Palestini nije svima oduzeta zemlja, nego samo nekim. I nisam siguran koliko ima jos "sjete" kod odredjenih ljudi jer njihova djeca nikad to nisu ni vidila ni osjetila.
Ali, eto. Svi imaju pravo na to i kad sam ja to oduzimao pravo ikome?
Zna se kako u normalnom svijetu se ta prava ostvaruju - reparacija stete ili povrat imovine. A ne neka istorijska prava i nebuloze.
da pogledamo: njemachka placha penzije zhrtvama njihovih logora iz drugog svjetskog rata. irak je, chini mi se, morao plachati odshtetu kuvajtu nakon rata 91. kod nas se pricha i radi na restituciji imovine nacionalizovane nakon drugog svjetskog rata. to je sve u skladu sa medjunarodnim pravom. bila je i agrarna reforma. ali niko ne spominje da mu se vrati ta zemlja oduzeta njegovim precima. tek uzdishe. a to je bilo prije 100, a ne 2000 godina. hajde ti sad meni navedi samo jedan primjer gdje je, po medjuarodnom pravu (dakle, mimo sjetnih uzdisaja o tome kakve je peshta nekad kupleraje imala), kao objektivnom i jedinom razumno prihvatljivom okviru, nekom vrachena neka zemlja koja je oduzeta prije, eto, 200, a ne 2000 godina. nema toga. a zashto nema? zato shto je kriterij medjuarodno pravo. po tom pravu je neko ko smatra da mu se vrati neshto shto su njegovi preci imali prije 2000 godina idiot ili demagog.
Eto vidis, steta se moze platiti, zar ne?
Ja nikad nisam ni tvrdio da je potkovan stav Izraela o pravu na zemlju. Ja samo kazem da to isto vazi i za Palestince.
I jedni i drugi moraju da se naviknu na postojanje drugog. Problem je samo sto Palestinci sad vide da je nekako sve njihovo do Irana i da ima neka cudna "pan-islamska" drzava za koju se valja boriti a unistenje Izraela je prvi korak u tom zamisljenom ratu.
Prema medjunarodnom pravu, Izrael je dobio pravo na drzavu jer je ta ista Britanija koja je imala vlast 1947. tako to odlucila. I to je "toliko pravicno" koliko je i pravicno sto su se arapi naselili kad su se naselili.
naravno, druga strana macha i jeste u tome shto izrael cheka tih "200 godina", nastojechi da odrzhi status quo, chak ga popravljajuchi u svoju korist, stalno zabijajuchi klinove jevrejskih naselja u ionako skuchene palestinske teritorije. na kraju zheli palestince dovesti pred svrshen chin (shto i radi) i zadrzhati status quo.
Pa ima i toga. Nije ti ova losa. Mada, danas su manje vise granice utvrdjene (osim Jerusalema), tako da to vise nema ni nekog prevelikog smisla.
Isto kao i pitanjce - znajuci to sto Palestinci insistiraju na ratu. Sto nisu lijepo tamo davnih dana uzeli cak vise zemlje kad se moglo i "mirna Bosna"? Ne, oni su htjeli da uniste 100% Izrael. U toj glupavoj borbi su saom gubili i gubili.
Trebalo im je preko 40-50 godina da skontaju da je mnogo bolje doci za sto, pregovarati i imati npr. Ameriku da ti pomogne (Klinton).
(Allaha ti, brate muslimanu, kad se u sarajevu govorilo poanta?

)
Poenta se govorila u Beogradu. Poanta u Zagrebu. U Sarajevu mijesano,
sestro draga. Ja vise volim poantu i eto. Sta to dokazuje?
Svuda sam putovao i mozda i rijeci pokupio, a mozda i nisam. Zar to imaju neke granice u nasem Bosanskom jeziku? Ili ako hoces zar mislis da mi imamo tako orginalan jezik da ama bas nista ne uzimamo od susdjeda (eto bas necu reci komsija

)
I sestro draga, Allaha ti isto, mozes li da preskocis ove neslane opaske.
i jeste na liniji opravdavanja zlochina u kom se za mjerodavan faktor zheli priznati snaga zlochinca i nishta drugo. neko kao ti ne mozhe principijelno podrzhavati cioniste i cionistichki izrael, a da time ne podrzhava republiku srpsku i karadzhicha sa npr. pochetka 95.
To dvoje nema veze.
Ja sam se borio protiv smrdske, kao i agresije i to je posten rat bio. Medjunarodno priznata Bosna je napadnuta od cetnika i tu nema sta.
Izrael je medjunarodno priznata drzava od davnih dana, i gotovo sve arapske drzave je priznaju i UN i svi faktori. Eto i nasa Bosna takodje.
Usput, Izrael je bio od prvih drzava koji je priznao Bosnu i priznao da je izvrsen genocid nad nama Bosnjacima. Pogledaj malo kako u Beogradu postoji zestokii anti-semitizam jer isti posmatraju Izrael kao neprijatelj cetnika. Pogledaj par mojih postova unazad pa ce ti biti mnogo jasnije.
(Rijec "cionist" je novijeg porijekla u Sarajevu. Zar ne? Gdje si to pokupila. Tako se nikad ba' nije govorilo. Eto vidis kako su ti argumenti malo smijesni koje koristis? Kontas li?)
a to shto spominjesh Allaha, ratishta oko sarajeva, previshe je providno, do kicha chak, ochit je pokushaj da se prodash kao musliman i boshnjak,
Kako rekoh ostavi casni Islam po strani, i ne diraj mi u vjeru. Ja nemam nikome sta da se pravdam i glumim.
Ako znas imalo znala bi toliko da su ti tvoji "cionisti" kako ih nazivas ili ekstremi izraelski veoma "pjenjivi" i ne bi ni mrtvi nikad se izjednacili sa drugima, a kamoli se predstavljali ono sto nisu.
Eto ja nisam strucnjak za njihovu vjeru, ali toliko malo znam. I ovjde ih ima na zapadu i ja ih izbjegavam u velikom luku.
jer tvoji cionistichki argumenti tada imaju vechu snagu.
To su moji argumenti. Raspitaj se malo sta misle ti "cionisti" kako ih zoves. Oni misle isto kao Hamas samo sa negativnim predznakom.
Ako postojanje Izraela je tebi neprihvatljivo, onda ti ocito nisi bas cista sa nekim stvarima. Danas, samo teroristima to nije prihvatljivo. Razmisli malo.
podsjechash time na chovjeka kome nakon pljachke banke policija pokuca na vrata, a on che, prije nego shto su ga ishta i upitali i spomenuli shto su doshli: "nisam ja opljachkao banku".

Ne kontam bas, ali nije ni vazno.
Ja samo ovdje vidim situaciju, da kad JAKI argumenti koje podastrem ostave bez teskta mnoge ovdje, onda se prelazi na licni napad i pljuvanje.
To je odlika kad neko ne moze nesto da napise.
Situacija je ona, kad lopov vidi da je uhvacen, onda pocne vikati: "Hvatajte lopova"
no, xon ti je to, kao uostalom i sve drugo, fino objasnio.
A da niste ti i xon jedno te isto

Ajde, neka, pisi sa vise istih nikova, sta ima veze, bitna je tezina komentara i argument a ne nick.