Nova Dacia Logan
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Golfoljubac
Vidio sam sudar Logana i Golfa. Mozda je to sto je golf star 15-ak godina ali se solidno raspao. Otpali mu blatobrani.
-
ovan_
Nedavno vidjeh frontalno slupan Logan, onako bas lijepo udesen. Kako do sada nisam imao prilike da ga malo bolje sagledam (pa makar i slupanog) pridjem i vidim da mu se nisu otvorili zracni jastuci. Auto je inace parkiran ispred jednog Renoovog dilera u Njemackoj a sluzio je kao probno za eventualne kupce.
-
džetro
Ama nešto mi alarmantno ovo sa zračnim jastucima. Čuo si da je Saša Papac neki dan nastradao vozeći se ulicama Beča, isto mu se nisu aktivirali zračni jastuci, gadno ozlijedio lice. A mislim da Pape ne vozi baš Daciu ili nešto jeftinije od 50.000 maraka. Šta je s ovim jastucima? Jel se to uopšte otvara?
Daciji se na EURO NCAP testu otvoriše oba, ostalim autima isto, pa rek'o šta je u pitanju?
Usput, mene uopće nije strah voziti auto bez jastuka, nisam kupio auto da se sudaram s njim i jeste da sam naručio oba prednja, ali po svim istraživanjima 79 posto zaštite kod sudara čini vezan pojas, a samo 3 posto zračni jastuk! Čitao sam to u jednom magazinu, čini mi se u 8. mjesecu.
A znam i jednog što se nije vezao a ima čak šest jastuka u autu, ono, bočni, zguza šta ja znam, nema gdje ih nema. I najeb'o ko žuti pri 65 na sat ( tako kaže) kad je na gradskoj magistrali udario Passatom u Iveco kombi odzada. Dobro se nabio, polomio zglob, rame, istegao mišiće i ugruvo se, ali jastuk ga još opekao po licu i sjebao mu naočale tako da u mu se polomile i opalile ga po obrazima ispod očiju. Valjda kako se zabio u njega kako nije bio vezan, nemam pojma. A nije mogao ni čuti , pet mu dana zujalo i krvario na uši od eksplozije jastuka.
Nisam protiv jastuka, ali isto ni oni baš ne miluju. Da je bio samo vezan, a bez zračnog jastuka vjerovatno bi bolje prošao.
Daciji se na EURO NCAP testu otvoriše oba, ostalim autima isto, pa rek'o šta je u pitanju?
Usput, mene uopće nije strah voziti auto bez jastuka, nisam kupio auto da se sudaram s njim i jeste da sam naručio oba prednja, ali po svim istraživanjima 79 posto zaštite kod sudara čini vezan pojas, a samo 3 posto zračni jastuk! Čitao sam to u jednom magazinu, čini mi se u 8. mjesecu.
A znam i jednog što se nije vezao a ima čak šest jastuka u autu, ono, bočni, zguza šta ja znam, nema gdje ih nema. I najeb'o ko žuti pri 65 na sat ( tako kaže) kad je na gradskoj magistrali udario Passatom u Iveco kombi odzada. Dobro se nabio, polomio zglob, rame, istegao mišiće i ugruvo se, ali jastuk ga još opekao po licu i sjebao mu naočale tako da u mu se polomile i opalile ga po obrazima ispod očiju. Valjda kako se zabio u njega kako nije bio vezan, nemam pojma. A nije mogao ni čuti , pet mu dana zujalo i krvario na uši od eksplozije jastuka.
Nisam protiv jastuka, ali isto ni oni baš ne miluju. Da je bio samo vezan, a bez zračnog jastuka vjerovatno bi bolje prošao.
-
The_Flyer2002
ma sve ti to zavisi. u mene buraz slupo auto nissan-a (prednji kraj i zadnji -lancani bio) i nisu mu se otvorili jastuci.
prijatelj u mitsu lanceru udario zadnjim krajem u banderu i jastuci se aktivirali.
uglavnom -- zracni jastuci se aktiviraju od jacine i brzine udara. neki su programirani da se ne otvore na udare manje od 20 kmh. zato postoje pojasevi.
ako sumnjas na otvaranje zracnih jastuka onda ih mozes nastelovat da budu osjetljiviji ali onda se pazi.
prijatelj u mitsu lanceru udario zadnjim krajem u banderu i jastuci se aktivirali.
uglavnom -- zracni jastuci se aktiviraju od jacine i brzine udara. neki su programirani da se ne otvore na udare manje od 20 kmh. zato postoje pojasevi.
ako sumnjas na otvaranje zracnih jastuka onda ih mozes nastelovat da budu osjetljiviji ali onda se pazi.
-
Coco_Marocco
E raja, jucer citam u novinama da je izasao Logan sa 1.5 DCI masinom, ciijena 7250 eura - bazni model.
-
džetro
Jeste, bit će, mislim predstavljen i u Frankfurtu. Čitao sam na b92 da su u Srbiji taksisti naručili oko milje komada dizela na neviđeno, davali kaparu samo da ga dobiju čim iziđe. Kombinacija robusan i jeftin Logan + moderan dizel + prostranost za njih je kao stvorena.Coco_Marocco wrote:E raja, jucer citam u novinama da je izasao Logan sa 1.5 DCI masinom, ciijena 7250 eura - bazni model.
Prva verzija bit će DCi sa 65 konja, ona najslabija, ali kasnije će se prodavati i sa 80KS. Ova 65-ica je doživjela neke promjene, uglavnom dizne su malo prilagođenije lošijem gorivu i takve stvari. U odnosu na obični Logan, kojem čak i Auto motor und sport hvali miran rad motora (benzinca 1,4) dizelaš će biti dodatno zvučno izoliran.
Inače, krajem godine ili početkom iduće trebao bi izići najjači Logan, sa Meganeovim 1,6 16V motorom i 115 KS i , nećete vjerovati, satelitskom navigacijom u opciji te novim izborom naplataka i unutrašnje opreme, kao i novim sportskim sjedalima.
-
dugi
Naravno da mogu biti smrtonosni jer zracni jastuci imaju izlaznu brzinu od 180-210 km/hQler wrote:samo da kazem za ove zracne, oni ti mogu samo odmoci ako nisi vezan. to ti i svi proizvodjaci kazu. zato u kombinaciji sa pojasom mnogo pomognu, ali bez pojasa su smrtonisni, bez zezanja, mogu te ubiti![]()
-
Coco_Marocco
Ma u Sarajevu zracni jastuk svakako nema neku svrhu, 80% vozača da napravi udes nebi ni potrefili u njega zbog polozaja u kojem voze, btw. mozda da ugrade jedan u centralnu konzolu gdje stoje kas i pepeljara tu bi vec bilo efekta - 
-
icatenej
E ovo me je fakat nasmejalo i ulepsalo danCoco_Marocco wrote:Ma u Sarajevu zracni jastuk svakako nema neku svrhu, 80% vozača da napravi udes nebi ni potrefili u njega zbog polozaja u kojem voze, btw. mozda da ugrade jedan u centralnu konzolu gdje stoje kas i pepeljara tu bi vec bilo efekta -
-
Golden
svaka castCoco_Marocco wrote:Ma u Sarajevu zracni jastuk svakako nema neku svrhu, 80% vozača da napravi udes nebi ni potrefili u njega zbog polozaja u kojem voze, btw. mozda da ugrade jedan u centralnu konzolu gdje stoje kas i pepeljara tu bi vec bilo efekta -
-
dugi
Coco_Marocco wrote:Ma u Sarajevu zracni jastuk svakako nema neku svrhu, 80% vozača da napravi udes nebi ni potrefili u njega zbog polozaja u kojem voze, btw. mozda da ugrade jedan u centralnu konzolu gdje stoje kas i pepeljara tu bi vec bilo efekta -
U mojoj raji se taj polozaj zove golfisticki nacin voznje
-
The_Flyer2002
dugi wrote:Coco_Marocco wrote:Ma u Sarajevu zracni jastuk svakako nema neku svrhu, 80% vozača da napravi udes nebi ni potrefili u njega zbog polozaja u kojem voze, btw. mozda da ugrade jedan u centralnu konzolu gdje stoje kas i pepeljara tu bi vec bilo efekta -![]()
![]()
svala ti cast, uzeo si mi rijec iz tastature
U mojoj raji se taj polozaj zove golfisticki nacin voznje![]()
- Pooll
Coco_Marocco wrote:Ma u Sarajevu zracni jastuk svakako nema neku svrhu, 80% vozača da napravi udes nebi ni potrefili u njega zbog polozaja u kojem voze, btw. mozda da ugrade jedan u centralnu konzolu gdje stoje kas i pepeljara tu bi vec bilo efekta -
OVAJ ODGOVOR CU UOKVIRITI I NA ZID!!! Ludilo!!!
-
mexx25
-
mexx25
-
The_Flyer2002
pogledaj dvi -tri stranice prije.mexx25 wrote:http://www.autoblog.com/entry/1234000590053386/
nikakva novost -- ovo je bila namjestaljka
-
džetro
Dakle, da završimo ovo jednom za svagda. Zagrebački Jutarnji list u broju od utorka, 13. 09. ove godine piše:
Riješen misterij Logana: ADAC se izvinuo Renaultu, Daciji i svim svojim čitateljima u svezi sa prevrtanjem modela Dacia Logan. Za prevrtanje automobila ADAC krivi isključivo gumu koja nije bila dovoljno napumpana pa je spala sa naplatka i time prouzročila prevrtanje automobila. Nakon objavljene vijesti o prevrtanju prouzročena je medijska šteta Daciji i ADAC je učinio sve da je ispravi. Organiziran je novi test u prisustvu predstavnika Renaulta i Dacije te je Logan u potpunosti odradio test bez problema. Zaključak ADAC-a je: Dacia Logan je u potpunosti siguran automobil od prevrtanja.
Riješen misterij Logana: ADAC se izvinuo Renaultu, Daciji i svim svojim čitateljima u svezi sa prevrtanjem modela Dacia Logan. Za prevrtanje automobila ADAC krivi isključivo gumu koja nije bila dovoljno napumpana pa je spala sa naplatka i time prouzročila prevrtanje automobila. Nakon objavljene vijesti o prevrtanju prouzročena je medijska šteta Daciji i ADAC je učinio sve da je ispravi. Organiziran je novi test u prisustvu predstavnika Renaulta i Dacije te je Logan u potpunosti odradio test bez problema. Zaključak ADAC-a je: Dacia Logan je u potpunosti siguran automobil od prevrtanja.
-
The_Flyer2002
eto vidis 
-
The_Flyer2002
hahahamexx25 wrote:ma jebes takvo auto i onako je ruzno do bola valja ga svaki dan gledat i spred kuce i mislit o njemu hocel se prevrnut jel guma dobra i tako to
odh ja sa
ma ja potpuno je druga prica kad se ima golf II D kojem NEMA SANSE da se ista desi
- Pooll
The_Flyer2002 wrote:hahahamexx25 wrote:ma jebes takvo auto i onako je ruzno do bola valja ga svaki dan gledat i spred kuce i mislit o njemu hocel se prevrnut jel guma dobra i tako to
odh ja sa
ma ja potpuno je druga prica kad se ima golf II D kojem NEMA SANSE da se ista desi![]()
![]()
-
džetro
Kad samo vidim ovaj novi Megane sedan ili kad se sjetim onog starog Meganea, pa to se zove nakalemljeno bez ukusa. Logan je OK, jer je od početka rađen kao limuzina! Jedino bih morao kritizirati malen izbor boja i još manji izbor unutrašnjih dezena sjedala.
Ali kad skontaš da i japanci i danas insistiraju na tri nijanse sive za 35.000 maraka, onda je opet Logan prilično O.K.