Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
car-x wrote:
jel lagumdzija ili lagumaš?
mislim da je ovo drugo jedan od rudara u ekipi.. ima on svoju ulogu, ali ne znam tačno šta radi.. osim njega ima prvi kopač, palioc mina, armirač, itd..
zavisi od govornog područja, a u pravu si jeste rudar tačnije palioc mina
topuz - buzdovan, buzdohan (opet zavis od govornog područja)
seljak_cojek wrote:zavisi od govornog područja, a u pravu si jeste rudar tačnije palioc mina
topuz - buzdovan, buzdohan (opet zavis od govornog područja)
a zbog buzdovana (buzduhana) ime su dobile krupne kruske..
buzduhanlije..
car-x wrote:
a sad se sjetih i riječi tekne.. to je ona "ladica" na peći..
kod nas je tekne ona kutija od drveta sto je prikovana teletu ili kakvom drugom hajvancetu u kosari za jasle da jede iz nje brasno ili sta mu se vec da!
P.S. caprkajuci po ovoj temi primijetio sma da mnogi pisu rijeci koje se gotovo ne koriste u upotrebi, vec ih koriste smao pisci u romanima!
KOD NAS se kaze ponekad umjesto rijeci KAMARA i rijec KIJAMET .npr.Ima toga KIJAMET......
A kijamet inace ima dva znacenja....kijamet kad je nevrijeme veliko i kijamet -kad hocemo da kazemo da ima neceg puno
car-x wrote:
kod nas je tekne ona kutija od drveta sto je prikovana teletu ili kakvom drugom hajvancetu u kosari za jasle da jede iz nje brasno ili sta mu se vec da!
P.S. caprkajuci po ovoj temi primijetio sma da mnogi pisu rijeci koje se gotovo ne koriste u upotrebi, vec ih koriste smao pisci u romanima!
car-x wrote:
to se kod nas kaze tekme; odatle stoka jede ili pije vodu.
Slazem se care,ali i danas u narodu,kad se radi o dokumentima,koristi se izraz "vazno je imati papire"
cage su ispisani papiri kod mene... znaci, papir na kojem nesto pise, ne prazan list papira (to je hartija ).
koristi se kao "dokument", "potvrda"... "imam cage da sam zavrsio skole", "imam cage od doktora da sam bolestan"...