Odlazak iz BiH?

Post Reply

Da li planirate trajno napustiti BiH?

DA
43
48%
NE
46
52%

Total votes: 89

The_Fluid

Post by The_Fluid »

edu wrote:..jer glupost je da vi nesto odlucujete o zemlji u koju dodjete jednom godisnje samo da se izljubite sa porodicom/rodbinom i pojedete 10 cevapa.....prema tome..napredak u nasoj zemlji postoji..ide to sporo ali ide..ko je prije 7-8 godina mogao pomisliti da cemo imati zajednicku vojsku?..zajednicke tablice?..ko je mogao pomisliti da ce vlasti republike srpske hapsiti ratne zlocince..(iako oni to rade preko neke stvari oni to rade!)..ko je mogao pomisliti da ce predsjednik republike srpske reci da je u srebrenici ubijeno 8000 ljudi....
Ko god je imao dovoljno godina da bude uniformisan za vrijeme agresije na BiH od 92-95, i ko je poslije rata malo razmislio mogao je sve to pomisliti i znati.

Sto se tice gluposti o odlucivanju, to je osnovno ljudsko pravo, edu, ko god ima bosansko-hercegovacki pasos i drzavljanstvo (a nalazi se u inostranstvu) ima jednako pravo kao ti ili ja ili bilo ko, ko zivi u BiH.
Tako je svuda na svijetu.

A ako vise nemaju bh. papire onda i ne odlucuju nego pokusavaju isto.
muha_sa

Post by muha_sa »

nineac wrote:Ma znam ja to, skola je skola, a to za landohanje dole, znam ja to, imam ja prijatelja dole koji bi mogli odmah vamo, zanatlija koji bi mogli sasvim super zivjeti, ali jok, vaznije svaku noc na pivu, nego normalno zivjeti. I svaku noc jedna te ista prica kako je lose, kako nema buducnosti, pa de onda trzni se!
sinak,ja sam zanatlija i to već 30.g,zanat koji je tražen i cijenjen svugdje--ovdje rintam i nikad nisam pomislio da bježim--ne žalim se---nisam gazda već radim kod gazde koji veze s mojom strukom nema
jusuff

Post by jusuff »

edu wrote:
danas wrote:
edu wrote: imas onaj link..meni se cini 25% omladine zeli napustiti bosnu?!
pa eto, to ti valjda govori nesto... :roll:
od 100 ljudi njih 25 zeli napustiti drzavu..iskren da budem..situacija je kurac i meni ovo nije katastrofalan podatak..mozda grijesim!?
uopce nije puno, ako je podatak tacan. mislim da je samo nesto manji procenat mladih britanaca koji zele napustiti uk.
zelja za promjenom klime i okruzenja nije nista svojsveno samo bih. zbog lose ekonomske situacije normalno je da je veci broj ljudi koji zele napustiti bih, ali, koga interesira evo linka
http://www.emigratenz.org/bye-bye-blighty.html
dinash

Post by dinash »

wow ... 20 strana komentara, a tema nije sex.

nedavno mi je prijateljica (inace redovni gost seher grada, od rata naovamo) pricala kako je nedavno opazila da NIKO ne zivi u sarajevu. od rata na ovamo SVI napustaju i sarajevo i bosnu, svi negdje odose, evo samo sto nisu. svi u pokretu, u nekoj tranziciji. zato se valjda i kaze zemlja u tranziciji.
Last edited by dinash on 12/12/2005 22:48, edited 1 time in total.
dinash

Post by dinash »

nineac wrote:Ma znam ja to, skola je skola, a to za landohanje dole, znam ja to, imam ja prijatelja dole koji bi mogli odmah vamo, zanatlija koji bi mogli sasvim super zivjeti, ali jok, vaznije svaku noc na pivu, nego normalno zivjeti. I svaku noc jedna te ista prica kako je lose, kako nema buducnosti, pa de onda trzni se!

skola je osnova svega ako si mlad i mislis nesto postici u evropi i dalje.
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

edu (citat):
danas (citat):
edu (citat):

imas onaj link..meni se cini 25% omladine zeli napustiti bosnu?!

pa eto, to ti valjda govori nesto...
od 100 ljudi njih 25 zeli napustiti drzavu..iskren da budem..situacija je kurac i meni ovo nije katastrofalan podatak..mozda grijesim!?
Pa i nije nista katastrofalno. 25% omladine cini 50% radne populacije jedne zajednice.
The_Fluid

Post by The_Fluid »

U prici o odlasku iz Bosne i hercegovine, imali smo slicnu temu malo prije, te mozemo uporediti danas sa vremenom od prije godinu dana.

Emigrirati, da ili ne i kako? - link (sest strana)

Tada je na pitanje Emigrirati, naketa izgledala ovako?

da 36%

ne 10%

ne razmishljam o tome
13%

josh uvijek razmishljam o tome
6%

chetvrtkom nema karata, u ponedjeljak tju
13%

da, shto prije
20%
muha_sa

Post by muha_sa »

folira prijateljica---pojma ona nema, u šehar dolaze,svakim danom novih stanovnika je više i više.
jusuff

Post by jusuff »

dinash wrote:wow ... 20 strana komentara, a tema nije sex.

nedavno mi je prijateljica (inace redovni gost seher grada, od rata naovamo) pricala kako je nedavno opazila da NIKO ne zivi u sarajevu. od rata na ovamo SVI napustaju i sarajevo i bosnu, svi negdje odose, evo samo sto nisu. svi u pokretu, u nekoj tranziciji. zato se valjda i kaze zemlja u tranziciji.
niko kranjcar? on ti je u splitu, drugarice
jusuff

Post by jusuff »

JahijaJilic wrote:
edu (citat):
danas (citat):
edu (citat):

imas onaj link..meni se cini 25% omladine zeli napustiti bosnu?!

pa eto, to ti valjda govori nesto...
Pa i nije nista katastrofalno. 25% omladine cini 50% radne populacije jedne zajednice.
ne zaboravi, barem 25% od onih koji kazu da bi napustiti bih bi od toga odustali ako bi bili suoceni sa realnom ponudom da to i ucine :)
Fair Life

Post by Fair Life »

jusuff wrote:uopce nije puno, ako je podatak tacan. mislim da je samo nesto manji procenat mladih britanaca koji zele napustiti uk.
zelja za promjenom klime i okruzenja nije nista svojsveno samo bih. zbog lose ekonomske situacije normalno je da je veci broj ljudi koji zele napustiti bih, ali, koga interesira evo linka
Razlozi su drasticno drugaciji...

Englezi bi napustili zemlju jer mogu, jer su avanturisti, zasitili su se zivota na jednom mjestu i zele otici... da bi se vratili. Upoznao sam ih mnogo. Trend mlade raje na zapadu je 'traveling'. Do svoje dvadesete godine kao 'backpackers' obidju pola svijeta, ali gnijezdo svijaju u GB. Ne napustaju GB iz potrebe za boljim zivotom.

Kod nas u BiH zelja za odlaskom jaca srazmjerno sa pojacanjem osjecaja beznadja i gasenjem nade za bolje sutra u svakom pojedincu spremnom za odlazak.

A sta je to sto gasi nadu za boljim sutra...

Na temi... N-GODISNJI PAKETI ZA DJECU KOJA NEMAJU...
link... http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... &start=700
G.O.D. wrote:SPISAK POTREBNIH LIJEKOVA I STVARI ZA AMBULANTU:

SANITETSKI MATERIJAL:
-tuferi
-flasteri
-alkohol
-rivanol
-bivacin sprej
-bivacin prah
-toplomjer

ANALGETICI:

-analgin
-baralgin
-brufen
-voltaren
-kofan

ANTIPIRETICI:

-paracetamol
-lekadol

ANTIBIOTICI:

-penbritin 250 i 500 mg
-eritromicin 250 i 500 mg
-bactrim 480
-ceporex 250 i 500 mg
-cixlav 625 i 1000 mg
-vibramicin
-bronhobos capsule i sirup

SEDATIVI:

-apaurin 5 i 2 mg
-melleril 25 mg
-melerette 10 mg

-kreme za ruke
-cinkova krema za herpes

-sirup protiv kaslja herbion
-rhinostop za hunjavicu

Potrepstine lijekova za mjedenicu.
spisak je blago opsiran,ali ovo nije naredjenje da se MORA prikupiti sve sa spiska...ukoliko se skupi dio ovoga bice odlicno!Ove stavke nisu jeftine pa zbog toga opet apelujem na forumase da se pridruze ovoj humanoj akciji,ako nista neka svako od nas bar zaviri u svoju kutijicu sa lijekovima i naci ce se nesto od ovih stvarcica sa ovog spiska...
UNAPRIJED HVALA!
pozdrav G.O.D.
Last edited by Fair Life on 12/12/2005 23:08, edited 1 time in total.
jusuff

Post by jusuff »

Fair Life wrote:
jusuff wrote:uopce nije puno, ako je podatak tacan. mislim da je samo nesto manji procenat mladih britanaca koji zele napustiti uk.
Razlozi su drasticno drugaciji...

Englezi bi napustili zemlju jer mogu, jer su avanturisti, zasitili su se zivota na jednom mjestu i zele otici... da bi se vratili. Upoznao sam ih mnogo. Trend mlade raje na zapadu je 'traveling'. Do svoje dvadesete godine kao 'backpackers' obidju pola svijeta, ali gnijezdo svijaju u GB. Ne napustaju GB iz potrebe za boljim zivotom.

Kod nas u BiH zelja za odlaskom jaca obrnuto reciprocno sa osjecajem beznadja i gasenjem svake nade za bolje sutra u svakom pojedincu spremnom za odlazak.
fair, procitah da zivis na engleskom govornom podrucju, pa valjda i razumijes engleski. postirah ti link, procitaj, ne radi se o backpackerima niti o avanuristima, dapace
JahijaJilic

Post by JahijaJilic »

Jusufe veliki si covjek. Sve si nam pojasnio.
Kod nas u BiH zelja za odlaskom jaca obrnuto reciprocno sa osjecajem beznadja i gasenjem svake nade za bolje sutra u svakom pojedincu spremnom za odlazak.
taxi_driver

Post by taxi_driver »

uh 20 stranica.jutros ih je bilo pet.sutra cu ja to lagano da procitam,veceras je vec kasno
stella_sa

Post by stella_sa »

taxi_driver wrote:uh 20 stranica.jutros ih je bilo pet.sutra cu ja to lagano da procitam,veceras je vec kasno
u kratkim crtama - jos uvijek cekam da mi posaljes papire :D
Shoba

Post by Shoba »

U Bosnu se necu NIKAD vratiti, ali ako bude belaja, dolazim odmah....DO KONACNE POBJEDE! :D (pa se vracam nazad u normalu)
danas

Post by danas »

Shoba wrote:U Bosnu se necu NIKAD vratiti, ali ako bude belaja, dolazim odmah....DO KONACNE POBJEDE! :D (pa se vracam nazad u normalu)
nije ti ta losa :D dolazim da se pridruzim revoluciji, to vazda :D
edu

Post by edu »

da..dolazite da se pridruzite revoluciji..kad je vec neko pokrene...

rijetki su oni koji su bili u stanju reci '95. da cemo mi imati zajednicku vojsku...
Annela

Post by Annela »

Stigao Edu na posao :-)
edu

Post by edu »

Annela wrote:Stigao Edu na posao :-)
malo kasnim..necet mi valjda zamjeriti.. :D :D :D
Annela

Post by Annela »

Oprosteno ti je, jer si juce sve nadoknadio :-)
edu

Post by edu »

novi dan nova nafaka.. :D :D ..ali stara tema.. :D :D :D
Annela

Post by Annela »

Ako nas moderator ne sredi sto zachatavamo temu :D
novalic

Post by novalic »

edu wrote:
Annela wrote:To je bas onaj nas Balkanski mentalitet. Za sve dance, svedjane itd rad u starackom domu gledaju kao i sve druge poslove. Jer znaju da ce i oni sami jednog dana biti stari i nemocni i da ce im trebati neko da im pomaze oko licne higijene.
Kolliko bi nasih stari ljudi u Bosni bili sretni da ima ko da im pomogne.
to sa mentalitetom nema veze..jedno je raditi u domu prati neciju guzicu i biti (adekvatno) (ne)skolovan za to..a drugo je raditi u domu a i prati neciju guzicu a znati o abdominalnoj hirurgiji vise nego i jedan svabo...
ovdje namjerno ili nenamjerno zaboravljas masu detalja.. da li je taj tako dobri poznavalac abdo-hirurgije poznavao jezik drzave u kojoj je prao guze, da li je mogao jos malo sacekati na posao ili je uzeo prvi koji mu se ukazao.. da li je ostao na tom poslu ili je uznapredovao.. i ako nije, zasto nije..

ja sam isto tako upoznala par skolovanih majmuna kojima je bio drazi vrabac u ruci...
edu

Post by edu »

Minnela wrote:
edu wrote:
Annela wrote:Stigao Edu na posao :-)
malo kasnim..necet mi valjda zamjeriti.. :D :D :D
Nema veze sto kasnis, bitno je da si vrijedan... Nadamo se da ce ova tema(uz tvoju pomoc :D ) danas dostici bar 40-tak stranica :D
bit ce mi zadovoljstvo.. :D :D ..ali zasto se ogranicavati na samo 40? :D :D :D
Post Reply