Connaisseur Karlin wrote:arzuhal wrote:Connaisseur Karlin wrote:
Pa vjerovanje da je hidzab dio vjerovanja u Boga jeste nametnuto kao religijska obaveza u propisima ,a to je upravo vlro ogranicen nacin vjerovanja ,jer se dio garderobe poksava postaviti kao nivo zblizavanja Bogu.Moge zene su tako anucene da vjeruju. Znam osobe koje su bile na hadzu,a ne nose hidzab.

Znam muslimanke koje klanjaju i poste, a ne nose hidzab. Shvati,sistem procsiranja religijskih emocija se ne mora spustati na nivo nosenja marame,jer vjerovanje je iznad stupnja nosenja marame. Hidzab/marama je dodana sistematski kao sredstvo identifikacije muslimanki ,automatski namtnuto pravilo koje zene autoamtski identificira u javnosti na svakom koraku. Moras razumjeti da nije potrebno idetificirati svoju religiju komadom odjece. Zato danasnji Bosanjci to ne rade,jer bi se osjecali neugodno,a istovremeno daju podrsku zenama sa hidzabm,to je jako licemjeran i ruzan gest. Zasto se ne solidariste sa zenskim hidzabom i ne pocnete nositi kapice u javnom zivotu?

Čuj, zna osobe koje su bile na hadžu i koje klanjaju i poste a ne nose hidžab!? To je ništa...Ja znam muškarce i žene, muslimane i muslimanke, koji uopće ne obavljaju namaz osim slučajno, iako se naredba za obavljanje namaza u Kur'anu ponavlja više stotina puta (ne tek
povremno klanjanje kada ti duši prahne nego na način uvođenja namaza u svoj život kao svakodnevne vjerske obaveze), pa opet sebe smatraju muslimanima, vjeruju u Allaha i vjeruju da Muhamed Njegov poslanik i vjeruju u ahiret, i ja ih također smatram muslimanima.
Znam muškaraca, naprimjer, koji više dana u godini provedu pod utjecajem alkohola nego pod utjecajem posta, a vjeruju u Allaha, kao jedan moj nekadašnji komšija koji, kada se vraća s posla, tugu malo utopi u čaši rakije pa u jacijskom vaktu, dok se vraća kući, mahalom uči kelimei-šehadet da nebesa hoće da puknu...
Tako i u raznolikom odnosu ljudi spram hidžaba, mislim odnosu vjerujućih muškaraca i žena u odnosu spram hidžaba, muslimana i muslimanki...
Da,o tome govorim

Zato bi trebalo popustiti sa insistiranjem na nosenju hidzaba kao pravilu i obavezi,jer kao odjevni predmet nema religijsku funkciju,a, ne bi trabao biti mjerilo neceijg vjerovanja.

Nije vazna doticna formalonst hidzaba,a na kojoj se jako puno insistira.
Muhamed a.s. je tokom svog cijelog zivota nosio jedan od oblika turbana na glavi,pa danas niko do Bosanjaka ne slijedi njegov gest!
Da, ti govoriš o tome kako ljudi, u odnosu na okolnosti i/ili vlastiti emotivni odnos spram nečeg, imaju potrebu da određuju šta jeste u vjeri propis a šta nije. A trebaš to ostaviti i živjeti od islama onoliko koliko ti možeš, koliko ti tvoja vlastita vjera, s jedne strane, i objektivne okolnosti (prostor u kojem živiš, posao i sl.), s druge strane, dozvoljavaju, a ne da na osnovu te dvije stvari negiraš neki propis iz islama i izgrađuješ nekakav generalan stav.
Evo, ti pominješ nešto što je bio
običaj Poslanika, alejhi-selam, a ne
vjerski propis. Kažu da je Poslanik, alejhi-selam, samo dvaput u životu obavio namaz bez nekog pokrivala. Međutim nije vjerski propis da muškarac mora pokriti glavu.
Nikab ili ono što mi znamo kao zar, peča i sl. dakle potpuno pokrivanje žene, čak i lica, bio je propis samo za žene Muhammeda, alejhi-selam, odnosno majke vjernika, ne za ostale vjernice. To je bio dio kojeg su muškarci proširili ponajviše, zahtijevajući da i druge žene nose
nikab, dakle nešto što nije bilo propisano za njih.
Hidžabu-salah ili pokrivanje onih dijelova tijela kod žene koji se pokrivaju i za obavljanje namaza (svega osim lica, šaka i stopala), je propis za ostale punoljetne muslimanke.
No čak i da kažemo: dobro, Ljubinka, po tebi hidžab nije vjerska obaveza, to i dalje ostaje tvoj stav i ti ga možeš živjeti u vlastitoj režiji kako hoćeš (i druge žene koje tako misle), ali ne možeš raditi što rade u RS-u po pitanju bosanskog jezika, ne možeš ti reći "ja sam odlučila da hidžab nije vjerski propis i zato ni druge žene-muslimanke ne trebaju da hidžab smatraju vjerskim propisom"

Moraš, dakle, prestati sa "oslobađanjem od hidžaba" onih djevojke i žene muslimanske za koje je hidžab JEST vjerska obaveza i koje ga nose iz vjerskih razloga, a smatram svakako da nemaš ništa protiv toga da žena s hidžabom radi u pravosudnim institucijama ili pilotira avionom i sl.
Ne treba krojiti drugima ako se ne želi da i tebi drugi kroje...