Biblija i Kuran

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
thepatriot

#476 Re: Biblija i Kuran

Post by thepatriot »

Pozdrav svim dobrim ljudima.

http://www.youtube.com/watch?v=BtJ1khTBZ5c

Molio bih za komentar videa koji je postavljen, posebno ovaj dio na samom kraju i lik pravog sadašnjeg Pape.
Prije svega volio bih da znam kako ljudi katolici i pravoslavci komentarišu ovaj video :?:
Nije mi namjera da nekog omalovažavam, samo želim čuti razmišljanje ljudi...

Takođe u videu ispod prikazane su neke stvari o poslaniku Muhamedu a.s. pa bih volio čuti komentar ljudi koji su muslimani odnosno Bošnjaci.

http://www.youtube.com/watch?v=RX63_ktc ... re=related
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#477 Re: Biblija i Kuran

Post by dr.gog »

Ne može na ovoj temi :) ,sorry.
Posebna tema sa minimum pripreme, možda.
statix

#478 Re: Biblija i Kuran

Post by statix »

Po meni su sve tri religije prljavih ruku i njiedna nije cista, naravno da Vatikan je umjesan u gotovo sve velike odluke koje se dogadjaju na zemlji. Dovoljno je reci da je vatikanska banka je najbogatija na zemlji i da se ne moze izracunati njihovo materijalno i novcano bogatsvo, a igra ogromnu ulogu na trzistu.
Wall street smatra tu ustanovu kao najveceg ulagaca na njihovom trzistu pa sad skontaj da li ima veze sa politikom.http://www.cai.org/bible-studies/vatican-billions
http://en.wikipedia.org/wiki/Avro_Manhattan
Evo knjiga Vatican billions
http://www.cephas-library.com/catholic/ ... ons_1.html
Pojmovi poput Knights of Malta, black pope itd... se povezuju za mnoge nepravde na ovom svijetu.
Arrivals, ipak po meni jedno obicno s*anje. Sve se kroz religiju pokusava objasniti. Cisti dokaz da svako vuce na svoju stranu i u takvom haosu koji vlada vec stotinama godina, odredjene skupine su sakupile enormna bogatsvta i preuzele moc u svoje ruke.
ljubav_aha

#479 Re: Biblija i Kuran

Post by ljubav_aha »

static,tema su Svete Knjige,a ne politicka manipulacija religioznih institucija
nuraH

#480 Re: Biblija i Kuran

Post by nuraH »

Najbolja knjiga na ovu temu, i svima je toplo preporućujem:

Bible,Quran and Science by Dr. Maurice Bucaille

''Mali broj ličnosti kasnog 20. vijeka je uticao na razmišljanje o nauci i Islamu više nego Dr. Maurice Henry Bucaille, francuski pisac i kirurg, dobitnik Medalje Francuske Legije Časti. Njegova strast za poređenjem religioznih tekstova sa otkrićima moderne nauke i historije privukla ga je u neobiču potragu da ustanovi da li bi religiozni tekstovi mogli da ravijetle događaje u historiji, kao što su progonstvo Jevreja iz Egipta ili Potop. To ga je neminovno navelo da sistematski prikupi naučnu sadržinu iz Biblije, Kur’ana i nauka.

Njegovo interesovanje za religijom je bilo bilo praćeno dubokom zabrinutošču da je religija bila marginalizovana pošto se život u zapadanjačkim zemljama preokrenuo u materijalističku formu. On je napisao tri knjige o nauci i religiji. Njihova zajednička tema je ono što je on nazvao arogancijom onih učenjaka koji su odbili da prihvate mogućnost postojanja Boga, ili da bi nauka mogla što da dozna iz tekstova objavljenih religija.''

------------------------

A što se tiče Kur'anskih Mudžiza preporucujem vam ovu knjigu i mislim da je puno bolja nego ona od Haruna Yahye:

Kuran ispred nauke i civilizacije - Mustafa Mlivo, dipl.ing.
PRO testant

#481 Re: Biblija i Kuran

Post by PRO testant »

nuraH wrote:Najbolja knjiga na ovu temu, i svima je toplo preporućujem:

Bible,Quran and Science by Dr. Maurice Bucaille

''Mali broj ličnosti kasnog 20. vijeka je uticao na razmišljanje o nauci i Islamu više nego Dr. Maurice Henry Bucaille, francuski pisac i kirurg, dobitnik Medalje Francuske Legije Časti. Njegova strast za poređenjem religioznih tekstova sa otkrićima moderne nauke i historije privukla ga je u neobiču potragu da ustanovi da li bi religiozni tekstovi mogli da ravijetle događaje u historiji, kao što su progonstvo Jevreja iz Egipta ili Potop. To ga je neminovno navelo da sistematski prikupi naučnu sadržinu iz Biblije, Kur’ana i nauka.

Njegovo interesovanje za religijom je bilo bilo praćeno dubokom zabrinutošču da je religija bila marginalizovana pošto se život u zapadanjačkim zemljama preokrenuo u materijalističku formu. On je napisao tri knjige o nauci i religiji. Njihova zajednička tema je ono što je on nazvao arogancijom onih učenjaka koji su odbili da prihvate mogućnost postojanja Boga, ili da bi nauka mogla što da dozna iz tekstova objavljenih religija.''

------------------------

A što se tiče Kur'anskih Mudžiza preporucujem vam ovu knjigu i mislim da je puno bolja nego ona od Haruna Yahye:

Kuran ispred nauke i civilizacije - Mustafa Mlivo, dipl.ing.

Ako pogledaš malo podtemu, i prelistaš je malo, vidjeti ćeš da su te knjige već davno pregledane i da su dati odgovori na njih.
nuraH

#482 Re: Biblija i Kuran

Post by nuraH »

Evo jedna odlična knjiga na ovu temu koju je napisao Hrvatski profesor, fizičar, znanstveni istraživač i publicist:

FILIP ĆORLUKIĆ - Kamo ideš čovječe
ljubav_aha

#483 Re: Biblija i Kuran

Post by ljubav_aha »

nuraH wrote:Evo jedna odlična knjiga na ovu temu koju je napisao Hrvatski profesor, fizičar, znanstveni istraživač i publicist:

FILIP ĆORLUKIĆ - Kamo ideš čovječe
nasla sma ovaj link

http://www.croatia.ch/zanimljivosti/060812.php

zar on nije Bosanac i Hercegovac ;-)
meni nije vazno,no s ozbirom da si spomenuo "vazan" detalj,ipak korekcija je ziasta nepohodna:

Rođen sam 06.01.1928. u selu Vrhovi kod Dervente u BiH. Osnovnu sam školu počeo pohađati u Derventi, a radi očeva premještaja u Tuzlu, tamo sam nastavio školovanje do početka šestog razreda gimnazije. U desetom mjesecu 44. g. se vojska NDH povlačila iz Tuzle, pa sam im se pridružio na putu prema Brčkom i kasnije otišao rođacima u Vrhove, odakle sam nastavio pohađati gimnaziju u sedam kilometara udaljenoj Derventi. 10. travnja 1945. sam zbog dolaska partizana s mnoštvom naroda krenuo prema Zagrebu, pa Bleiburgu. Sretno sam preživio zločine tog križnog puta i ponovno se vratio u Vrhove. Uz pomoć jednog politički visoko pozicionirang rođaka nastavak školovanja mi je dozvoljen tek nakon godinu dana. Maturirao sam 1948. g. Posredovanjem profesora fizike Šahbegovića, Ministarsvo prosvjete BiH dalo mi je stipendiju za studij fizike na PMF-u u Beogradu, gdje sam i diplomirao. Premda nisam bio član Partije, obzirom na izrazite sposobnosti praktičara prvi posao sam dobio u vojnoj industriji u svojstvu šefa poligona u tvornici eksploziva u Vitezu. Nakon godinu i pol prelazim u Maglaj, gdje sam u tada najsuvremenijoj tvornici papira i celuloze preuzeo posao šefa održavanja uređaja za mjerenje i automatizaciju. Dobro iskoristivši taj novi izazov, tijekom pet godina osposobio sam se u vrhunskog stručnjaka na tom tehničkom području, ali i u tehnologiji celuloze i papira. Krajem 1960. g. sam prešao u Zagreb, gdje me je Savezna privredna komora imenovala šefom Centra za automatizaciju industrije papira Jugoslavije, no uskoro sam postavljen za tehničkog direktora Zagrebačke tvornice papira. Početkom 1966. sam prešao u Industroprojekt, koji me je kao eksperta poslao u Etiopiju, gdje sam u ime carske vlade pola godine obavljao nadzor izgradnje rafinerije nafte koju su u Assabu na obali Crvenog mora gradili Sovjeti. Nakon toga sam tri godine obavljao nadzor na izgradnji Rafinerije nafte u Bos. Brodu. 1975. g. sam u svojstvu pomoćnika direktora međunarodnog tima pola godine radio na dovršenju i puštanju u pogon Tvornice celuloze u Bangladešu, a iduće godine sam tamo kao savjetnik za proizvodnju radio još dva mjeseca. 1978. g. sam u svojstvu direktora njemačko-turskog stručnog tima radio na puštanju u pogon tvornice celuloze u Jedrenama u Turskoj. Nakon toga sam ponovno prešao u Zagrebačku tvornicu papira, sa zadatkom dizajniranja, nabavke, montaže i puštanja u rad uređaja za komputorsko vođenje upravo dovršene velike papir mašine. To sam uspješno obavio, a zatim prešao u poduzeće ATM (automatizacija i tehnika mjerenja), u okviru kojega sam osnovao i vodio školu za specijalizaciju inženjera i tehničara u tom tehničkom području. 1990. sam otišao u mirovinu.

Od kada živite u Puli?

PROF. ĆORLUKIĆ: U Puli živim od 1.995. g. Tu sam mogao ostvariti mnogo bolje i mirnije uvjete za intelektualni rad. Imao sam mnogo planova, a Zagreb mi je bio prenaporan u svakom pogledu.

pametan,opredjelio se za more jadransko ;-)

PRODUZETAK TEKSTA:
http://74.125.95.132/search?q=cache:y5v ... clnk&gl=us
Static-X

#484 Re: Biblija i Kuran

Post by Static-X »

Haha, sto se tice prostora stare Juge, mnogima nije bitno gdje su rodjeni vec kojoj grupi naroda pripadaju :D ;-)
ljubav_aha

#485 Re: Biblija i Kuran

Post by ljubav_aha »

Static-X wrote:Haha, sto se tice prostora stare Juge, mnogima nije bitno gdje su rodjeni vec kojoj grupi naroda pripadaju :D ;-)

ili kako ih drugi "kategorisu" :lol:
Static-X

#486 Re: Biblija i Kuran

Post by Static-X »

ljubav_aha wrote:
Static-X wrote:Haha, sto se tice prostora stare Juge, mnogima nije bitno gdje su rodjeni vec kojoj grupi naroda pripadaju :D ;-)

ili kako ih drugi "kategorisu" :lol:
Mislis, kako sami sebe kategorisu :)
ljubav_aha

#487 Re: Biblija i Kuran

Post by ljubav_aha »

oboje :)
nuraH

#488 Re: Biblija i Kuran

Post by nuraH »

ja se izvinjavam, do mene je.
nisam znao da je rodjen u BiH.
u svakom slucaju knjiga je pravo dobra i svima je toplo preporucujem!
ljubav_aha

#489 Re: Biblija i Kuran

Post by ljubav_aha »

nuraH wrote:ja se izvinjavam, do mene je.
nisam znao da je rodjen u BiH.
u svakom slucaju knjiga je pravo dobra i svima je toplo preporucujem!

hvala na preporuci :-D
faka_

#490 Re:

Post by faka_ »

Semiramida wrote:Četiri su velike Božije objave: Zebur, Tevrat (Tora), Indžil (Jevanđelje) i Kur'an. Indžil (Jevanđelje) je objavljen Isa a.s. (Isusu) za njegova života u prvom stoljeću nove ere. Indžil, kao i prethodne velike Objave, je doživio strahovite izmjene tokom godina; potpuno je prekrojen, izmijenjen, prilagođen određenom vremenu, naravno sve od strane ljudi. Dovoljan dokaz za to su postojanje najmanje 4 Biblije danas (po Mateju, Marku, Ivanu i Luki). Nekad ih je bilo mnogo više (verzija), ali je Crkva neumorno sakupljala sva ostala izdanja, te ih spaljivala kao heretičke spise. (O tom se govori u mega popularnom "Da Vinčijevom kodu" Dan Brown-a. Crkvi nisu odgovarale verzije Biblije u kojima se ističu Isusove ljudske osobine. Kao što je poznato iz historije, za rimskog cara Konstantina, na I svešteničkom konziliju je izglasano proglašenje Isusa božanstvom! Iliti sinom Božijim. Izglasano!) U Indžilu se ipak mogu naći neke izvorne božanske riječi...

Kur'an je spušten posljednjem Božijem poslaniku Muhammedu a.s. u sedmom stoljeću kao uputa i lijek SVIM ljudima, posljednja Božija knjiga koja će do Sudnjeg dana ostati neizmijenjena. I zaista, ako se uporedi izdanje Kur'ana iz 2005. s nekim starim 14 stoljeća - nema niti jedne promjene. Kur'an ne poriče postojanje ranijih Božanskih objava i poslanika, al' nijednog ne uzdiže na nivo meleka (anđela), a kamoli božanstva.

Ako te zanima komparacija posljednje dvije objave, preporučujem ti knjigu "Sveštenikov put u islam". Pisana je još u 14. stoljeću. I može se naći u sarajevskim knjižarama.

a sta je s onim kad je Bog stvorio Adema i reko melecima da mu se pokore i svi se pokorili osim Iblisa....
izo izo

#491 Re: Biblija i Kuran

Post by izo izo »

esselamu alejkum

htio bih da ti odgovorim na pitanje, kur an je zadnja i posljednja objava cijelom covjecanstvu a Muahmmed a.s je posljednji Boziji poslanik, sto se tice biblije u njoj moze postojati nesto Bozijih rijeci a ne rijeci apostola proorka naucnika itd. jer da bi bila od Boga nesmije sadrzavati nijednu gresku jer Allah dz.s ne moze pogrijesiti, a ko si zainteresiran imam dosta argumenata na ovu temu i ako te interesuje javi se na email. Da ti Allah dz.s da uputu i izvede na pravi put iz zablude Amin
arte.fakt

#492 Re: Biblija i Kuran

Post by arte.fakt »

predavanje o Kuran-u , i naucnim cinjenicama u njemu...

http://www.youtube.com/user/halaldaware ... SElbILzvek

sve je veoma lijepo objasnjeno ... volio bih da cujem komentar poslije ovoga ...
Static-X

#493 Re: Biblija i Kuran

Post by Static-X »

arte.fakt wrote:predavanje o Kuran-u , i naucnim cinjenicama u njemu...

http://www.youtube.com/user/halaldaware ... SElbILzvek

sve je veoma lijepo objasnjeno ... volio bih da cujem komentar poslije ovoga ...

:thumbup:
Hvala na postu, imao sam priliku slusati dijelove ali nisam bio uspio naci cjelokupan govor.
erlman

#494 Re: Biblija i Kuran

Post by erlman »

http://www.youtube.com/watch?v=dY9jaxUkWT4

preporucujem da se pogleda ova debata pa sami zakljucite.
melac

#495 Re: Biblija i Kuran

Post by melac »

erlman wrote:http://www.youtube.com/watch?v=dY9jaxUkWT4

preporucujem da se pogleda ova debata pa sami zakljucite.
Ja nisam ništa mogao zaključitit? :roll:
erlman

#496 Re: Biblija i Kuran

Post by erlman »

Ja nisam ništa mogao zaključitit? :roll:[/quote]

tvoj problem
s_travnik

#497 Re: Biblija i Kuran

Post by s_travnik »

Biblija je izvedena iz grčke rijeći biblios, što u prevodu znači knjige
Alah Bibliju u Kuranu naziva knjigama ali razlika između Alahovih knjiga koje je on prije slao i današnje Biblije je ogromna. Biblija danas ukupno sadrži 73 knjige (Katolici) ili 66 knjige (Protestanti).Sada možete zamislit koliko je toga dopisano i šta je izmjenjeno ljudskom rukom ako uzmemo u okolnosti da je pet knjiga petoknjižja, jedna knjiga Davidova i četri knjige Jevanđelja i to ne napisanog od Isa as več od Luke Marka Ivana i Mateja .

Alahova knjiga koja je objavljena Musi as je Tevrat ona se u današnjoj bibliji naziva petoknjižje
Izgleda ovako
1.Knjiga Postanka
2.Knjiga Izlaska
3.Levitski zakonik
4.Knjiga Brojeva
5.Ponovljeni zakon

Druga Alahova knjiga je Zebur ona je objavljena Davudu as danas se u Bibliji naziva Davudovi psalmi

Treča Alahova knjiga je Indžil ona je objavljena Isa as danas se u Bibliji naziva Jevanđelje

Četvrta knjiga je Kuran objevljan Muhamedu as
U Kuranu se opisuju Jevreji kao ljudi koji nepoštuju Alahove zakone i svojim rukama pišu i dopisuju u knjigu

Krava
79. A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!

Allah za Kuran kaže da je on objava za cijelo čovječanstvo i da se neče mjenjati
Stvoritelj
31. Mi ćemo učiniti da Knjigu poslije naslijede oni Naši robovi koje Mi izaberemo;

Hidzra
9. Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!
callmethebreeeze

#498 Re: Biblija i Kuran

Post by callmethebreeeze »

bome, pred sudom ovi dokazi ne bi bili prihvaceni...
JimboJonez

#499 Re: Biblija i Kuran

Post by JimboJonez »

s_travnik wrote:Biblija je izvedena iz grčke rijeći biblios, što u prevodu znači knjige
Alah Bibliju u Kuranu naziva knjigama ali razlika između Alahovih knjiga koje je on prije slao i današnje Biblije je ogromna. Biblija danas ukupno sadrži 73 knjige (Katolici) ili 66 knjige (Protestanti).Sada možete zamislit koliko je toga dopisano i šta je izmjenjeno ljudskom rukom ako uzmemo u okolnosti da je pet knjiga petoknjižja, jedna knjiga Davidova i četri knjige Jevanđelja i to ne napisanog od Isa as več od Luke Marka Ivana i Mateja .

Alahova knjiga koja je objavljena Musi as je Tevrat ona se u današnjoj bibliji naziva petoknjižje
Izgleda ovako
1.Knjiga Postanka
2.Knjiga Izlaska
3.Levitski zakonik
4.Knjiga Brojeva
5.Ponovljeni zakon

Druga Alahova knjiga je Zebur ona je objavljena Davudu as danas se u Bibliji naziva Davudovi psalmi

Treča Alahova knjiga je Indžil ona je objavljena Isa as danas se u Bibliji naziva Jevanđelje

Četvrta knjiga je Kuran objevljan Muhamedu as
U Kuranu se opisuju Jevreji kao ljudi koji nepoštuju Alahove zakone i svojim rukama pišu i dopisuju u knjigu

Krava
79. A teško onima koji svojim rukama pišu Knjigu, a zatim govore: "Evo, ovo je od Allaha" - da bi za to korist neznatnu izvukli. I teško njima zbog onoga što ruke njihove pišu i teško njima što na taj način zarađuju!

Allah za Kuran kaže da je on objava za cijelo čovječanstvo i da se neče mjenjati
Stvoritelj
31. Mi ćemo učiniti da Knjigu poslije naslijede oni Naši robovi koje Mi izaberemo;

Hidzra
9. Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!
Nije točno
Biblija se sastoji od slijedećih knjiga:
Petoknjižje (pentateuh), povijesne knjige, psalmi, mudrosne knjige i proročke knjige - što čini STARI ZAVJET
NOVI ZAVJET se sastoji od: 4 evanđelja - Matej, Marko, Luka ("sinoptička evanđelja") i Ivan, Djela Aposotolska, Pavlove poslanice, Katoličke poslanice i Otkrivenje.
Napomena: katoličke poslanice se zovu katoličke ne zbog Katoličke Crkve, tj. zbog kanona KC, nego zbog "katoliciteta", tj upućenosti tih poslanica sveopćoj Crkvi, dok su Pavlove poslanice upućene lokalnim zajednicama - crkvama.

Razlika u broju knjiga između protestanata i katolika je iz slijedećeg razloga: Rana crkva (patrističko razdoblje) za kanon Biblije uzela je knjige iz prvog grčkog prijevoda Biblija, tzv. Septuaginte koji je nastao u židovskoj dijaspori u Aleksandriji u periodu od 3. do 1. stoljeća prije Krista. Taj prijevod i Židovi smatraju nadahnutim pa je ta tradicija samo nastavljena u judeo-kršćanskim zajednicama.
Za vrijeme romantizma (19. st.) protestanti prave reformu Biblije u skladu s tadašnjom krilaticom ("Ad fontes" - od izvora) pa tako se i vraćaju na izvorni hebrejski kanon Biblije i tada su iz njihovog kanona izostavljenje tzv. deuterokanonske knjige koje su u KC ostale kao kanon i dan danas.
s_travnik

#500 Re: Biblija i Kuran

Post by s_travnik »

Nisi svatio šta sam htio da kažem
Htio sam upravo reči da povijesne knjige, mudrosne knjige, proročke knjige, Djela Aposotolska, Pavlove poslanice, Katoličke poslanice i Otkrivenje ne dolaze od Allaha nego su napisane od strane ljudi. A Petoknjižje, psalmi i sinoptička evanđelja su izmjenjeni od ljudi tako da veoma malo ima Allahovog govora u njima recimo samo da su Jevreji nakon povratka iz Babilona ponovo sastavljali Tevrat (Toru) po svom nahođenju. Pavle i Petar su isto sastavljali djela iz novog zavjeta ali ih Allah u Kuranu ne spominje kao poslanike niti nadahnute ljude za pisanje Božije knjige.
Locked