i ono što ja kažem ilirske face
dakle niko normalan neće u policiju politiku u kuhare
Sve su to tetici, dajidzici, amidjici, koji su zaposjeli sluzbena auta iz kojih ne izlaze. Vecina ima, u prosjeku, 10-15 kg viska, razdrljeno i bahato. Kad mu jos skrenes paznju na nesto prijeti da cete privesti i usutkuje te, kao da smo mi njima na usluzi a ne oni nama.
A kaže nema imovine, nema posla, nema prihoda...
Nije slučajno u EU zabranjeno prodavati mobitele koji mogu snimati razgovore. Pa je i Google morao skloniti sa storea u Evropi aplikacije koje snimaju direktno sa linije. Kakva privatnost, ukombinuje se to za recimo prijedlogom zakona u Francuskoj (nasreću pao) da se ne smije snimati policija dok interveniše i jasno je da polako diktature se vraćaju u Evropu.Styling wrote: ↑30/05/2023 10:43Sve su to tetici, dajidzici, amidjici, koji su zaposjeli sluzbena auta iz kojih ne izlaze. Vecina ima, u prosjeku, 10-15 kg viska, razdrljeno i bahato. Kad mu jos skrenes paznju na nesto prijeti da cete privesti i usutkuje te, kao da smo mi njima na usluzi a ne oni nama.
Nocne smjene provode kod nocnih cuvara na kafama, u kladionicama. provozaju se malo i razduze smjenu.
Ja sam se zarekla da cu od sada svaku bahatost snimati i pustati u javnost.
Jos jedna stvar koju obavezno trbea uvesti a to je snimanje poziva gradjana prema policiji. Da se vidi koliko puta su intervenisali i ako nisu zasto nisu.
Snimanje o kojem ja govorim nije putem mobitela nego u centru koji se zove. Kao sto recimo, Telemach ili Logosoft te upozore da se razgovor snima zbog unaprijedjenja usluga. Tako treba postojati centralni call centar za sve hitne sluzbe, kao u USA, gdje ce biti centralni dispecer i gdje ce se razgovori snimati. Dispecer ce zavisno od vrste poziva slati patrole, hitnu, vatrogasce, itd, na lice mjesta.Hakiz wrote: ↑30/05/2023 11:11Nije slučajno u EU zabranjeno prodavati mobitele koji mogu snimati razgovore. Pa je i Google morao skloniti sa storea u Evropi aplikacije koje snimaju direktno sa linije. Kakva privatnost, ukombinuje se to za recimo prijedlogom zakona u Francuskoj (nasreću pao) da se ne smije snimati policija dok interveniše i jasno je da polako diktature se vraćaju u Evropu.Styling wrote: ↑30/05/2023 10:43
Sve su to tetici, dajidzici, amidjici, koji su zaposjeli sluzbena auta iz kojih ne izlaze. Vecina ima, u prosjeku, 10-15 kg viska, razdrljeno i bahato. Kad mu jos skrenes paznju na nesto prijeti da cete privesti i usutkuje te, kao da smo mi njima na usluzi a ne oni nama.
Nocne smjene provode kod nocnih cuvara na kafama, u kladionicama. provozaju se malo i razduze smjenu.
Ja sam se zarekla da cu od sada svaku bahatost snimati i pustati u javnost.
Jos jedna stvar koju obavezno trbea uvesti a to je snimanje poziva gradjana prema policiji. Da se vidi koliko puta su intervenisali i ako nisu zasto nisu.
Nazvao ja jedno veče hitnu, osobi kojoj je pozlilo više od 80 godina, oni se nešto izvlače, mrsko im doći, a ja pacijenta ne mogu dovesti sam, nemam auto, ne mogu ga nositi do taksija, rekoh snimate li razgovor. Snimamo. Kažem snimam i ja, samo da ostane dokumentovano da ne želite doći na intervenciju ako dođe do suđenja. Došli su.
Živjeli azijski ROM-ovi za mobitele![]()
Policija, hitna itd sve snimaju. To ne trebaš posebno tražiti da se uvede, već se to radi.Styling wrote: ↑30/05/2023 11:20Snimanje o kojem ja govorim nije putem mobitela nego u centru koji se zove. Kao sto recimo, Telemach ili Logosoft te upozore da se razgovor snima zbog unaprijedjenja usluga. Tako treba postojati centralni call centar za sve hitne sluzbe, kao u USA, gdje ce biti centralni dispecer i gdje ce se razgovori snimati. Dispecer ce zavisno od vrste poziva slati patrole, hitnu, vatrogasce, itd, na lice mjesta.Hakiz wrote: ↑30/05/2023 11:11
Nije slučajno u EU zabranjeno prodavati mobitele koji mogu snimati razgovore. Pa je i Google morao skloniti sa storea u Evropi aplikacije koje snimaju direktno sa linije. Kakva privatnost, ukombinuje se to za recimo prijedlogom zakona u Francuskoj (nasreću pao) da se ne smije snimati policija dok interveniše i jasno je da polako diktature se vraćaju u Evropu.
Nazvao ja jedno veče hitnu, osobi kojoj je pozlilo više od 80 godina, oni se nešto izvlače, mrsko im doći, a ja pacijenta ne mogu dovesti sam, nemam auto, ne mogu ga nositi do taksija, rekoh snimate li razgovor. Snimamo. Kažem snimam i ja, samo da ostane dokumentovano da ne želite doći na intervenciju ako dođe do suđenja. Došli su.
Živjeli azijski ROM-ovi za mobitele![]()
veliko je pitanje šta se broji pod policajcem. ako je zaposlenik u mupu onda to nije sve policija.
ma jebat ih...broj ništa ne znači ako ih ne upotrebljavaš kako treba...kod nas ih na svakom čošku, a mastrubiraju
ne sporim da ih ima neizainteresovanih. ali da postoji manjak, postoji. to mi govore ozbiljni ljudi kojima otkucava do penzije i nije da se moraju nešto pretjerano sekirati kako će se ubuduće.JoseMujica wrote: ↑30/05/2023 11:54
ma jebat ih...broj ništa ne znači ako ih ne upotrebljavaš kako treba...kod nas ih na svakom čošku, a mastrubiraju![]()
neki dan sjedim s jaranom u kafani...drot je 2-3 sata odsjedio sto do nas...kaže ovaj drug jel nas ovo sluša po zadatku![]()
![]()
![]()
![]()
eno ih svako jutro patrola na Vrbanji i hladno svako auto odozgo iz Ljubljanske preko duple pune na most skreće![]()
nisu problem brojevi koliko bezglavost i pogrešna upotreba...naš sistem je dizajniran tako da se samo bavi prevrtanjem papira i da niko ne talasa i to se neće zadugo promjeniti...potpuno je više nebitno ko sjedi u Vladi
upravo tako. da ne govorimo o tome da i sam kantonalni mup ima cijeli sektor za administraciju koji nema veze sa policijskim poslom, tako da je pitanje jesu li i oni ubrojani ovdje ili nisu.drug_profi wrote: ↑30/05/2023 12:04 Pitanje je sta se podrazumjeva pod brojem policajaca. Klasicni MUP prasinari ili i ostale policijske agencije, specijalne postrojbe, SIPA i sl.
Hakiz wrote: ↑30/05/2023 12:13 Kada autobus ne može da stane na stanicu zbog parkiranih automobila, kada ne možeš proći trotoarom zbog parkiranih automobila, kada neko derneči u 4 ujutro ti ne možeš spavati (a sutra na poslu voziš avion sa 200 duša u njemu), a policiji treba 2 sata da inerveniše, dernek završi dok dođu itd, je li ti bitno koliko tona droga je zaplijenjeno u nekoj akciji?
Kada ti nerad policije pravi desetak malih problema svaki dan, utisak je da policija ne radi. Većina ljudi se ne drogira, nebitna im je zaplijena. One svakodnevne "sitne" stvari koje policija ne rješava a koje život znače većini su važnije
Sa druge strane, zaplijena droge se može veličanstveno izreklamirati na TV, uklanjanje automobila sa stanice i trotoara i ne može tako grandiozno.
Hakiz wrote: ↑30/05/2023 12:13 Kada autobus ne može da stane na stanicu zbog parkiranih automobila, kada ne možeš proći trotoarom zbog parkiranih automobila, kada neko derneči u 4 ujutro ti ne možeš spavati (a sutra na poslu voziš avion sa 200 duša u njemu), a policiji treba 2 sata da inerveniše, dernek završi dok dođu itd, je li ti bitno koliko tona droga je zaplijenjeno u nekoj akciji?
Kada ti nerad policije pravi desetak malih problema svaki dan, utisak je da policija ne radi. Većina ljudi se ne drogira, nebitna im je zaplijena. One svakodnevne "sitne" stvari koje policija ne rješava a koje život znače većini su važnije
Sa druge strane, zaplijena droge se može veličanstveno izreklamirati na TV, uklanjanje automobila sa stanice i trotoara i ne može tako grandiozno.
imaju oni dugogodišnji problem i sa činovanjima....dokle je zapelo da se vidilo kad je onaj stari komesar otišao u penziju nisu imali nikoga da aplicira za to mjesto.Chmoljo wrote: ↑30/05/2023 12:05ne sporim da ih ima neizainteresovanih. ali da postoji manjak, postoji. to mi govore ozbiljni ljudi kojima otkucava do penzije i nije da se moraju nešto pretjerano sekirati kako će se ubuduće.JoseMujica wrote: ↑30/05/2023 11:54
ma jebat ih...broj ništa ne znači ako ih ne upotrebljavaš kako treba...kod nas ih na svakom čošku, a mastrubiraju![]()
neki dan sjedim s jaranom u kafani...drot je 2-3 sata odsjedio sto do nas...kaže ovaj drug jel nas ovo sluša po zadatku![]()
![]()
![]()
![]()
eno ih svako jutro patrola na Vrbanji i hladno svako auto odozgo iz Ljubljanske preko duple pune na most skreće![]()
nisu problem brojevi koliko bezglavost i pogrešna upotreba...naš sistem je dizajniran tako da se samo bavi prevrtanjem papira i da niko ne talasa i to se neće zadugo promjeniti...potpuno je više nebitno ko sjedi u Vladi
u nekim opštinama su izgrađena cijela nova naselja kojih prije rata nije bilo. u odnosu na bivšu državu usložnio se kriminalitet debelo, a tu su uvijek i famozna bolovanja i godišnji odmori gdje je uvijek prisutan manjak ljudi iako ih na papiru imaš.
mislim da ni kvartovska policija nije dobro rješenje, jer uvijek postoji opasnost od uvezivanja istih policjaca koji stalno patroliraju na jednom mjestu i kriminalaca, tako da je rotacija ljudi neophodna.
u opštoj bolikurac atmosferi gdje je doktorska, profesorska i svaka druga profesija degradirana i izvana i iznutra, naravno da je i policija isto doživjela. ipak, ne može se poreći da godinama u policiju nije zapošljavano, a ljudi odlaze brže nego u ostalim djelatnostima (30 godina efektivnog je puni staž od 40). bez sveobuhvatne analize svi mi manje više napamet pričamo. ali policija se relativno brzo može urediti, jer ipak tu postoji princip subordinacije i znam za dosta slučajeva kažnjavanja, odbijanja od plata, disciplinskih za razliku od ostalih budžetskih djelatnosti.
ali ako očekujemo samo da pojačamo rad policije, a ostalo ništa, ništa se desiti neće.
Ako nema auto registrovano na sebe a nema vozacku i uzme tudje auto, krivac treba biti i onaj ko mu je dao auto. Ako osoba cije je auto vozio prilikom prekrsaja kaze da je pocinilac samovoljno i bez saglasnosti vlasnika uzeo vozilo, onda pocinioca treba teretiti i za kradju.