Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Sve o l izborima, strankama, kandidatima...
Locked
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#476 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Truba »

nas je problem administracija
i ono što ja kažem ilirske face :D

dakle niko normalan neće u policiju politiku u kuhare :D da mu se ne zgadi
Styling

#477 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Styling »

Hajvan wrote: 30/05/2023 10:34 nije problem manjak policajaca, vec nestrucnost, neobrzovanost, bahatost, lijenost, korumpiranost zaposlenih policajaca

Image
Sve su to tetici, dajidzici, amidjici, koji su zaposjeli sluzbena auta iz kojih ne izlaze. Vecina ima, u prosjeku, 10-15 kg viska, razdrljeno i bahato. Kad mu jos skrenes paznju na nesto prijeti da cete privesti i usutkuje te, kao da smo mi njima na usluzi a ne oni nama.

Nocne smjene provode kod nocnih cuvara na kafama, u kladionicama. provozaju se malo i razduze smjenu.

Ja sam se zarekla da cu od sada svaku bahatost snimati i pustati u javnost.

Jos jedna stvar koju obavezno trbea uvesti a to je snimanje poziva gradjana prema policiji. Da se vidi koliko puta su intervenisali i ako nisu zasto nisu.
drug_profi

#478 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by drug_profi »

JoseMujica wrote: 30/05/2023 10:16 plijeniti imovinu i naplatiti kazne
A kaže nema imovine, nema posla, nema prihoda...
U redu burazeru, izađemo ti u susret. Daćemo ti posao da lijepo odradiš kaznu.
Hakiz

#479 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

Styling wrote: 30/05/2023 10:43
Hajvan wrote: 30/05/2023 10:34 nije problem manjak policajaca, vec nestrucnost, neobrzovanost, bahatost, lijenost, korumpiranost zaposlenih policajaca

Image
Sve su to tetici, dajidzici, amidjici, koji su zaposjeli sluzbena auta iz kojih ne izlaze. Vecina ima, u prosjeku, 10-15 kg viska, razdrljeno i bahato. Kad mu jos skrenes paznju na nesto prijeti da cete privesti i usutkuje te, kao da smo mi njima na usluzi a ne oni nama.

Nocne smjene provode kod nocnih cuvara na kafama, u kladionicama. provozaju se malo i razduze smjenu.

Jos jedna stvar koju obavezno trbea uvesti a to je snimanje poziva gradjana prema policiji. Da se vidi koliko puta su intervenisali i ako nisu zasto nisu.
Nije slučajno u EU zabranjeno prodavati mobitele koji mogu snimati razgovore. Pa je i Google morao skloniti sa storea u Evropi aplikacije koje snimaju direktno sa linije. Kakva privatnost, ukombinuje se to za recimo prijedlogom zakona u Francuskoj (nasreću pao) da se ne smije snimati policija dok interveniše i jasno je da polako diktature se vraćaju u Evropu.

Nazvao ja jedno veče hitnu, osobi kojoj je pozlilo više od 80 godina, oni se nešto izvlače, mrsko im doći, a ja pacijenta ne mogu dovesti sam, nemam auto, ne mogu ga nositi do taksija, rekoh snimate li razgovor. Snimamo. Kažem snimam i ja, samo da ostane dokumentovano da ne želite doći na intervenciju ako dođe do suđenja. Došli su.

Živjeli azijski ROM-ovi za mobitele :lol:
Styling

#480 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Styling »

Hakiz wrote: 30/05/2023 11:11
Styling wrote: 30/05/2023 10:43

Nije slučajno u EU zabranjeno prodavati mobitele koji mogu snimati razgovore. Pa je i Google morao skloniti sa storea u Evropi aplikacije koje snimaju direktno sa linije. Kakva privatnost, ukombinuje se to za recimo prijedlogom zakona u Francuskoj (nasreću pao) da se ne smije snimati policija dok interveniše i jasno je da polako diktature se vraćaju u Evropu.

Nazvao ja jedno veče hitnu, osobi kojoj je pozlilo više od 80 godina, oni se nešto izvlače, mrsko im doći, a ja pacijenta ne mogu dovesti sam, nemam auto, ne mogu ga nositi do taksija, rekoh snimate li razgovor. Snimamo. Kažem snimam i ja, samo da ostane dokumentovano da ne želite doći na intervenciju ako dođe do suđenja. Došli su.

Snimanje o kojem ja govorim nije putem mobitela nego u centru koji se zove. Kao sto recimo, Telemach ili Logosoft te upozore da se razgovor snima zbog unaprijedjenja usluga. Tako treba postojati centralni call centar za sve hitne sluzbe, kao u USA, gdje ce biti centralni dispecer i gdje ce se razgovori snimati. Dispecer ce zavisno od vrste poziva slati patrole, hitnu, vatrogasce, itd, na lice mjesta.
Hakiz

#481 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

Styling wrote: 30/05/2023 11:20
Hakiz wrote: 30/05/2023 11:11

Snimanje o kojem ja govorim nije putem mobitela nego u centru koji se zove. Kao sto recimo, Telemach ili Logosoft te upozore da se razgovor snima zbog unaprijedjenja usluga. Tako treba postojati centralni call centar za sve hitne sluzbe, kao u USA, gdje ce biti centralni dispecer i gdje ce se razgovori snimati. Dispecer ce zavisno od vrste poziva slati patrole, hitnu, vatrogasce, itd, na lice mjesta.
Policija, hitna itd sve snimaju. To ne trebaš posebno tražiti da se uvede, već se to radi.

Stvar je u tome da sutra snimak iz tog centra može nestati ako recimo tižiš neku od tih službi, institucija, firmi. Zoveš instituciju, ona snima, snimak ostaje u toj instituciji, nije u nekoj nezavisnoj instituciji. Tužiš instituciju, snimak slučajno nestane ako joj ne odgovara.

Zato se pobrineš da i ti imaš svoju kopiju, svoj snimak tog razgovora.

Za centar tipa 911 u SAD ili 112 u Evropi se slažem.

Mi ga nemamo između ostalog i zato što RS ne dozvoljava. Želi da ima svoj, a da FBiH ima svoj. Hoće da i u tome budu odvojeni.

A zašto već nemaju svoj, to je već drugo pitanje :lol:

Ali, problem je sa tim centrom i u FBiH. Nazoveš centar, on obavijesti službu i služba tada mora intervenisati. Ne može kao sada kada zoveš direktno službu odlučiti da neće intervenisati. Morali bi i hitna i policija više raditi. Zato ne žele takav centar.

Zloupotreba, da zoveš i intervenciju bez razloga, se riješi tako što platiš 10.000 za svaki nepotreban poziv.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#482 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

Image
veliko je pitanje šta se broji pod policajcem. ako je zaposlenik u mupu onda to nije sve policija.

a da se primjetiti i potreban broj policajaca između država gdje postoji visoka građanska svijest i juga.
Hajvan

#483 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hajvan »

Chmoljo wrote: 30/05/2023 11:48

veliko je pitanje šta se broji pod policajcem. ako je zaposlenik u mupu onda to nije sve policija.

a da se primjetiti i potreban broj policajaca između država gdje postoji visoka građanska svijest i juga.

moguce da je i veci broj policajaca na 100 hiljada

ko zna koji se broj stanovnika Bosne uzeo u obzir
Hakiz

#484 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

Nije važno koliko već kako :lol:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#485 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by JoseMujica »

Image

ma jebat ih...broj ništa ne znači ako ih ne upotrebljavaš kako treba...kod nas ih na svakom čošku, a mastrubiraju :roll:

neki dan sjedim s jaranom u kafani...drot je 2-3 sata odsjedio sto do nas...kaže ovaj drug jel nas ovo sluša po zadatku :lol: :lol: :lol: :lol:

eno ih svako jutro patrola na Vrbanji i hladno svako auto odozgo iz Ljubljanske preko duple pune na most skreće :kiss:

nisu problem brojevi koliko bezglavost i pogrešna upotreba...naš sistem je dizajniran tako da se samo bavi prevrtanjem papira i da niko ne talasa i to se neće zadugo promjeniti...potpuno je više nebitno ko sjedi u Vladi
Chmoljo

#486 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

Hajvan wrote: 30/05/2023 11:51

jah...
Styling

#487 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Styling »

Hajvan wrote: 30/05/2023 11:51

Obzirom na to koliko policijskih agencija imamo na nivou BiH, i nije veliki broj.
drug_profi

#488 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by drug_profi »

Pitanje je sta se podrazumjeva pod brojem policajaca. Klasicni MUP prasinari ili i ostale policijske agencije, specijalne postrojbe, SIPA i sl.
Chmoljo

#489 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

JoseMujica wrote: 30/05/2023 11:54
ma jebat ih...broj ništa ne znači ako ih ne upotrebljavaš kako treba...kod nas ih na svakom čošku, a mastrubiraju :roll:

neki dan sjedim s jaranom u kafani...drot je 2-3 sata odsjedio sto do nas...kaže ovaj drug jel nas ovo sluša po zadatku :lol: :lol: :lol: :lol:

eno ih svako jutro patrola na Vrbanji i hladno svako auto odozgo iz Ljubljanske preko duple pune na most skreće :kiss:

nisu problem brojevi koliko bezglavost i pogrešna upotreba...naš sistem je dizajniran tako da se samo bavi prevrtanjem papira i da niko ne talasa i to se neće zadugo promjeniti...potpuno je više nebitno ko sjedi u Vladi
ne sporim da ih ima neizainteresovanih. ali da postoji manjak, postoji. to mi govore ozbiljni ljudi kojima otkucava do penzije i nije da se moraju nešto pretjerano sekirati kako će se ubuduće.

u nekim opštinama su izgrađena cijela nova naselja kojih prije rata nije bilo. u odnosu na bivšu državu usložnio se kriminalitet debelo, a tu su uvijek i famozna bolovanja i godišnji odmori gdje je uvijek prisutan manjak ljudi iako ih na papiru imaš.

mislim da ni kvartovska policija nije dobro rješenje, jer uvijek postoji opasnost od uvezivanja istih policjaca koji stalno patroliraju na jednom mjestu i kriminalaca, tako da je rotacija ljudi neophodna.

u opštoj bolikurac atmosferi gdje je doktorska, profesorska i svaka druga profesija degradirana i izvana i iznutra, naravno da je i policija isto doživjela. ipak, ne može se poreći da godinama u policiju nije zapošljavano, a ljudi odlaze brže nego u ostalim djelatnostima (30 godina efektivnog je puni staž od 40). bez sveobuhvatne analize svi mi manje više napamet pričamo. ali policija se relativno brzo može urediti, jer ipak tu postoji princip subordinacije i znam za dosta slučajeva kažnjavanja, odbijanja od plata, disciplinskih za razliku od ostalih budžetskih djelatnosti.

ali ako očekujemo samo da pojačamo rad policije, a ostalo ništa, ništa se desiti neće.
Chmoljo

#490 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Chmoljo »

drug_profi wrote: 30/05/2023 12:04 Pitanje je sta se podrazumjeva pod brojem policajaca. Klasicni MUP prasinari ili i ostale policijske agencije, specijalne postrojbe, SIPA i sl.
upravo tako. da ne govorimo o tome da i sam kantonalni mup ima cijeli sektor za administraciju koji nema veze sa policijskim poslom, tako da je pitanje jesu li i oni ubrojani ovdje ili nisu.

ono što hronično fali su pozornici u kantonalnom mupu.
madner

#491 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by madner »

Sjever obicno administraciju ne broji, niti imaju pravo na beneficije.

Oduzimanje imovine bi bilo rjesenje da vecine ovih ima imovinu. Ali bar na papiru nema nista.
Hakiz

#492 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hakiz »

Kada autobus ne može da stane na stanicu zbog parkiranih automobila, kada ne možeš proći trotoarom zbog parkiranih automobila, kada neko derneči u 4 ujutro ti ne možeš spavati (a sutra na poslu voziš avion sa 200 duša u njemu), a policiji treba 2 sata da inerveniše, dernek završi dok dođu itd, je li ti bitno koliko tona droga je zaplijenjeno u nekoj akciji?

Kada ti nerad policije pravi desetak malih problema svaki dan, utisak je da policija ne radi. Većina ljudi se ne drogira, nebitna im je zaplijena. One svakodnevne "sitne" stvari koje policija ne rješava a koje život znače većini su važnije

Sa druge strane, zaplijena droge se može veličanstveno izreklamirati na TV, uklanjanje automobila sa stanice i trotoara i ne može tako grandiozno.
Hajvan

#493 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Hajvan »

Hakiz wrote: 30/05/2023 12:13 Kada autobus ne može da stane na stanicu zbog parkiranih automobila, kada ne možeš proći trotoarom zbog parkiranih automobila, kada neko derneči u 4 ujutro ti ne možeš spavati (a sutra na poslu voziš avion sa 200 duša u njemu), a policiji treba 2 sata da inerveniše, dernek završi dok dođu itd, je li ti bitno koliko tona droga je zaplijenjeno u nekoj akciji?

Kada ti nerad policije pravi desetak malih problema svaki dan, utisak je da policija ne radi. Većina ljudi se ne drogira, nebitna im je zaplijena. One svakodnevne "sitne" stvari koje policija ne rješava a koje život znače većini su važnije

Sa druge strane, zaplijena droge se može veličanstveno izreklamirati na TV, uklanjanje automobila sa stanice i trotoara i ne može tako grandiozno.
:thumbup:
Truba

#494 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Truba »

otac uzeo od neke žene auto...

i to treba prispitati čije ubitačno sredtvo voziš i zašto
gdje ti je punomoć :D
madner

#495 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by madner »

Problem napraviti punomoc.

To se i radi da ti ne mogu nista, kada nemas imovine ne mogu ti oduzeti istu.

Rjesilo bi se sve ovom opcijom prinudnog rada.
Truba

#496 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Truba »

eto problem mu je bio i vozačka
kod nas je sve problem
pa nek izvadi punomoć
:mrgreen:
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#497 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by _BataZiv_0809 »

Hakiz wrote: 30/05/2023 12:13 Kada autobus ne može da stane na stanicu zbog parkiranih automobila, kada ne možeš proći trotoarom zbog parkiranih automobila, kada neko derneči u 4 ujutro ti ne možeš spavati (a sutra na poslu voziš avion sa 200 duša u njemu), a policiji treba 2 sata da inerveniše, dernek završi dok dođu itd, je li ti bitno koliko tona droga je zaplijenjeno u nekoj akciji?

:thumbup:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#498 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by JoseMujica »

Chmoljo wrote: 30/05/2023 12:05
JoseMujica wrote: 30/05/2023 11:54

ne sporim da ih ima neizainteresovanih. ali da postoji manjak, postoji. to mi govore ozbiljni ljudi kojima otkucava do penzije i nije da se moraju nešto pretjerano sekirati kako će se ubuduće.

u nekim opštinama su izgrađena cijela nova naselja kojih prije rata nije bilo. u odnosu na bivšu državu usložnio se kriminalitet debelo, a tu su uvijek i famozna bolovanja i godišnji odmori gdje je uvijek prisutan manjak ljudi iako ih na papiru imaš.

mislim da ni kvartovska policija nije dobro rješenje, jer uvijek postoji opasnost od uvezivanja istih policjaca koji stalno patroliraju na jednom mjestu i kriminalaca, tako da je rotacija ljudi neophodna.

u opštoj bolikurac atmosferi gdje je doktorska, profesorska i svaka druga profesija degradirana i izvana i iznutra, naravno da je i policija isto doživjela. ipak, ne može se poreći da godinama u policiju nije zapošljavano, a ljudi odlaze brže nego u ostalim djelatnostima (30 godina efektivnog je puni staž od 40). bez sveobuhvatne analize svi mi manje više napamet pričamo. ali policija se relativno brzo može urediti, jer ipak tu postoji princip subordinacije i znam za dosta slučajeva kažnjavanja, odbijanja od plata, disciplinskih za razliku od ostalih budžetskih djelatnosti.

ali ako očekujemo samo da pojačamo rad policije, a ostalo ništa, ništa se desiti neće.
imaju oni dugogodišnji problem i sa činovanjima....dokle je zapelo da se vidilo kad je onaj stari komesar otišao u penziju nisu imali nikoga da aplicira za to mjesto.

video nadzor bi dosta problema rješio, barem glavnih saobraćajnica i saobraćajnih čvorišta...efikasnije nego da ti vodoinstalateri, električari, pekari itd. preobučeni u policajce šetkaju ulicama i sjede po kafanama
drug_profi

#499 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by drug_profi »

nadzorni centar, kamera 360°na svakom većem raskršću. Saobraćajne kamere sa mjerenjem brzine na svakom semaforu BMS.
pohranjivanje snimaka 24 ili 48 sati.

Nenajavljene "racije" preko tih 360°kamera u smislu da će se svakid an zadužiti grupa policajaca da pregleda snimke random lokacije i da pišu naloge za svaki uočen prekršaj.
Parkiranje u niši, na trotoaru, nepropuštanje pješaka, prolaske kroz crveno na bočnim ulazima u raskršće gdje nema senzora... itd.

Pa će se onda početi dobro paziti. Ne trebaju trupe na terenu. Treba samo izvjesnost kazne da poraste.

A uz to mora ići i potpuna reforma kaznenog sistema, jer ne smije biti moguće da ne platiš kazne. Znači to ne smije ostati kao ikakva mogućnost. Osim ako si umro.
Styling

#500 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2023-2026

Post by Styling »

Truba wrote: 30/05/2023 12:31 eto problem mu je bio i vozačka
kod nas je sve problem
pa nek izvadi punomoć
:mrgreen:
Ako nema auto registrovano na sebe a nema vozacku i uzme tudje auto, krivac treba biti i onaj ko mu je dao auto. Ako osoba cije je auto vozio prilikom prekrsaja kaze da je pocinilac samovoljno i bez saglasnosti vlasnika uzeo vozilo, onda pocinioca treba teretiti i za kradju.

Ista stvar treba biti i ako ima vozacku a nema ovlastenje da vozi tudje auto. Krivicu treba snositi i onaj ko mu je dao vozilo bez odgovarajuce dokumentacije. Sve se moze, samo treba imati volje.
Locked