KJKP RAD

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zippoo87

#476 Re: KJKP RAD

Post by zippoo87 »

konektovan wrote: 07/01/2026 18:05
_BataZiv_0809 wrote: 07/01/2026 18:02
konektovan wrote: 07/01/2026 17:45

Sta lupas zivota ti, tk.bastion sdp komunjara... :lol:
Pa bolan ne bio u Gracanici ti sdp... :-)
https://gracanica.gov.ba/biografija/

Image
Joj bato haj i ti ne lupaj zivota ti..pitaj zippa ko je godinama na vlasti u Gracanici bio?!
I pitaj ga da li je povratak zelenih termita na vlast zlo, j da ce 100 puta biti gore nego sad, a hvali se danas kako mu je Gracanica cista, uredna, ociscema..radne akcije na svakom cosku. :lol:
Kakvi ste vi komedijasi...
Da ne ulazim u dubinu sa tobom,jer botujes...evo ukratko.
Nase javno komunalno preduzece je radilo odlicno uvijek,jer su ga vodili dobri direktori ,nije preduzece vodila stranka ni SDP a ne vodi ga sada ni SDA.
Da li ti to mozes razumjeti ?
Ja ipak malo bolje od tebe znam Gracanicu,pa odvadi ti malo sa svojim botovanjem.
Ja sto je dobro pohvalim,sto nije dobro,kudim. Ja nisam taj koji od nekog zavisi i koji botuje...sve sto sam ikada napisao na ovom forumu su licno moji stavovi a ne stavovi stranke ili koga vec. Ja znam da je tebi ovo sada malo teze razumjeti,ali tako je kako je.

Sto se SDA tice...u Gr je to hamelj isto,sve gola seljadija i interesne skupine. I to nije najgore,najgore je sto je kod SDA sve po vertikali,pa je sada vec ogroman broj uhljeba iz drugih gradova nasao utociste u Gracanici...citaj policija,Posta,Bolnica,itd itd...sve seljadija iz okoline Lukavca,ima ih i iz Zivinica. To je taj problem sa SDA...ovdje nije licni problem protiv novog Gradonacelnika Dzebe ali i on je taj SDA udarnik...samo ide po kojekakvim manifestacijama da se slika ali nesto pokusavaju i raditi u gradu. Okupio je neku mladju ekipu oko sebe,za savjetnike pa rade nesto.
Naravno,sve ono sto nije valjalo kod Dase,ne ispravlja ni on...u Opstini je sve iste,isti ljudi,stiti se kriminal i sve isto...ne mozes doci ni do kakvih informacija sta rade sluzbe,sistematizacija je tabu tema,odluke neke...sve isti K.

Eto ukratko,nije ovo tema za to ali cisto da se ne provaljujes,jer "znas puno" o Gracanici :D
Hajlac

#477 Re: KJKP RAD

Post by Hajlac »

Image

Uka pitali gdje je hiljadu radnika preduzeća Rad kad zovu ljude s biroa, on odgovorio: "U kancelarijama"

Debili jedni, imali ste DVA mandata da ako treba i zakon promijenite kako bi bilo jednostavnije otpustiti neradnike i uhljebe :twisted:
Po vertikali imate vlast od drzavnog do kantonalnog i cak opstinskog nivoa, stoko korumpirana nesposobna. Dobri ste samo u spinovanju/PR-u.
A puna su vam usta bila price i obecanja da cete sve totalno drugacije i bolje od SDA hobotnice raditi. Govna neopjevana.

https://www.klix.ba/vijesti/bih/uka-pit ... /260107178
last mohicans

#478 Re: KJKP RAD

Post by last mohicans »

Thorgerson wrote: 07/01/2026 22:03 Gras nema nista sa stajalistima. Stoga ne kontam zasto bi npr revizor cistio.

Ne branim. Nego samo treba poredati stvari kakve jesu.

Rad je duzan da odrzava i cisti snijeg.

Kraj price.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/inspekc ... /260105092
Nije uvijek prioritet ispasti pametnica, pa se prosuti ko so za topljenje snijega.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#479 Re: KJKP RAD

Post by konektovan »

Hajlac wrote: 07/01/2026 22:38 Image

Uka pitali gdje je hiljadu radnika preduzeća Rad kad zovu ljude s biroa, on odgovorio: "U kancelarijama"

Debili jedni, imali ste DVA mandata da ako treba i zakon promijenite kako bi bilo jednostavnije otpustiti neradnike i uhljebe :twisted:
Po vertikali imate vlast od drzavnog do kantonalnog i cak opstinskog nivoa, stoko korumpirana nesposobna. Dobri ste samo u spinovanju/PR-u.
A puna su vam usta bila price i obecanja da cete sve totalno drugacije i bolje od SDA hobotnice raditi. Govna neopjevana.

ma ovaj mali ne zna je li dos'o ili poš'o...finogradska raja. :-)
ramizovstrasni388

#480 Re: KJKP RAD

Post by ramizovstrasni388 »

Pojma ti nemaš, čuj jednostavno što ne otpuste uhljebe, pa ako ima ugovor na neodređeno ni pejgamber mu ne može dat otkaz u državnoj firmi
moon_walker_90

#481 Re: KJKP RAD

Post by moon_walker_90 »

ramizovstrasni388 wrote: 08/01/2026 00:39

Pojma ti nemaš, čuj jednostavno što ne otpuste uhljebe, pa ako ima ugovor na neodređeno ni pejgamber mu ne može dat otkaz u državnoj firmi
Ima nacina samo se ne zeli to rijesiti.
sefket_ramadani

#482 Re: KJKP RAD

Post by sefket_ramadani »

moon_walker_90 wrote: 08/01/2026 00:49

de nam pojasni kako. Podijelis otkaze, ljudi te tuze, i sud vrati na posao. I sve mu moras isplatit dok je postupak trajao.
JOINT_1921
Vozim: odlično

#483 Re: KJKP RAD

Post by JOINT_1921 »

Reorganizacija, nova sistematizacija, gdje ima volje nadje se i rjesenje, a ne samo gladis kitu i govoris mi smo ovo naslijedili
Slo Burner
Grijem se na: Pelet
Vozim: Bembaru

#484 Re: KJKP RAD

Post by Slo Burner »

Onako posmatrajuci sa strane, meni se ovaj Dzebo u Gracanici cini skroz ok.
Daso je svoje trebao zavrsiti jos prije dva mandata
Dimu1927

#485 Re: KJKP RAD

Post by Dimu1927 »

moon_walker_90 wrote: 08/01/2026 00:49

Ima, osnujes stranku i predstavis nam takav program, ciscenje uhljebskog glasackog tijela i lagano na izbore pomesti i onda ekspresno mjenjanje svih mogucih zakona i pravilnika i sistematizacija da bi ljude tek tako mogao otpustati bez sudskog epiloga u njihovu korist

Imas moj glas
nepass1

#486 Re: KJKP RAD

Post by nepass1 »

Evo na klixu prioriteti za ciscenje ulica. Moja ulica drugi prioritet. U cetiri dana nikad grtalica nije prosla ulicom. Dosla je do ulice ali u moju nije ulazila.
Dimu1927

#487 Re: KJKP RAD

Post by Dimu1927 »

Nisi ti to dobro vidio vjerovatno je 202 prioritet...

Kakvi mamlazi pa sad su se jos vise ukopali sa ovim, jer neke ulice koje su bilo kakav prioritet ne sad nego godinama ne ciste snijeg dok se sam ne otopi

O ljetnom odrzavanju da ne pricam, nekad su se i prale ulice, neke ulice ni poslije radova u centru nikad nisu oprane, ni da se nekad obidju metlom, smece pokupi...
nivla

#488 Re: KJKP RAD

Post by nivla »

nepass1 wrote: 08/01/2026 08:47 Evo na klixu prioriteti za ciscenje ulica. Moja ulica drugi prioritet. U cetiri dana nikad grtalica nije prosla ulicom. Dosla je do ulice ali u moju nije ulazila.
moja ulica je prioritet broj 1 u novom sarajevu, naravno tanko se cistilo kad je napadalo prvi dan 40cm snijega, prva grtalica prosla izmedju 7 i 8 navece
Dimu1927

#489 Re: KJKP RAD

Post by Dimu1927 »

Pogledas raskrsnice na glavnoj sve ti je jasno, rijetko gdje izlivne trake da su ociscene, sama raskrsnica gdje sine prolaze jedva se dva auta mimoidju iz bocnih ulica a inace su po 4... kad to nisu uspjeli malo zgrnuti i uljuditi sta reci fakat...
nepass1

#490 Re: KJKP RAD

Post by nepass1 »

nivla wrote: 08/01/2026 09:00
nepass1 wrote: 08/01/2026 08:47 Evo na klixu prioriteti za ciscenje ulica. Moja ulica drugi prioritet. U cetiri dana nikad grtalica nije prosla ulicom. Dosla je do ulice ali u moju nije ulazila.
moja ulica je prioritet broj 1 u novom sarajevu, naravno tanko se cistilo kad je napadalo prvi dan 40cm snijega, prva grtalica prosla izmedju 7 i 8 navece
U starom gradu mi je prvi prioritet ali samo ciste ulicu koja vodi do moje. Ali tu je papanluk sa parkingom tako da ne bih ni ja grtalicu provukao.
Logovan

#491 Re: KJKP RAD

Post by Logovan »

I šta sa tim? Ništa. Vidiš koji ti je prioritet ulica, vidiš da to nije baš tako, iznerviraš se i eto. :D
made_in_sarajevo

#492 Re: KJKP RAD

Post by made_in_sarajevo »

Moja je prvi prioritet pa grtalice ni na mapi
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#493 Re: KJKP RAD

Post by Pitar sa Kariba »

Po Starom Gradu osim čaršije čiste samo za Gras i do kontejnera RAD-a. Q iko misli na bolesne i stare.
Thorgerson

#494 Re: KJKP RAD

Post by Thorgerson »

last mohicans wrote: 07/01/2026 23:08
Thorgerson wrote: 07/01/2026 22:03 Gras nema nista sa stajalistima. Stoga ne kontam zasto bi npr revizor cistio.

Ne branim. Nego samo treba poredati stvari kakve jesu.

Rad je duzan da odrzava i cisti snijeg.

Kraj price.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/inspekc ... /260105092
Nije uvijek prioritet ispasti pametnica, pa se prosuti ko so za topljenje snijega.
Ok, prosuo se, pa?

I dalje stojim pri misljenju da je bolje da imamo opremljeni subjekat koji ce biti spreman aktivirati da ocisti ulice. To je Rad.

Ali ok, ocekujte eto da stanari ciste ulice, da revizori lopataju stanice i sl. Evo vidimo kako to izgleda u stvarnosti.
Hajlac

#495 Re: KJKP RAD

Post by Hajlac »

Iskreno, preglup mi je taj sistem/ocekivanje da se JGS bavi ciscenjem ceste (sto prosirenje jeste!) i trotoara/pjesacke staze na dijelu gdje staje bus/trolejbus, pa i tramvaj vala.

GRAS se treba baviti iskljucivo primarnom djelatnoscu a to je prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobracaju.
Isto tako oduvijek mi je bio debilizam ono GRAS-ovo bavljenje jebenim turistickim prevozom, mislim wtf koji ce kurac GRAS-u dvospratni turisticki skupocjeni busevi a vamo nemaju ni za dijelova da zakrpe gradska vozila?

RAD i PARK su primarno zaduzeni za gradsku cistocu, ukljucujuci i gradska stajalista, i vozdra!

Usrane podijeljene nadleznosti, slicno kao i debilizam oko relacije opstine-kanton-grad. :twisted:

Jos ce traziti da Mjesna zajednica cisti JGS prosirenja i trotoare.
peca777

#496 Re: KJKP RAD

Post by peca777 »

Samo privatizirati sve i lupati penale za svaki neizvrseni posao.

Sve sto je javno je smece
Hajlac

#497 Re: KJKP RAD

Post by Hajlac »

peca777 wrote: 08/01/2026 11:40 Samo privatizirati sve i lupati penale za svaki neizvrseni posao.

Sve sto je javno je smece
Apsolutno se ne slazem.

Svugdje gdje je to uradjeno, DRASTICNO su porasla javna izdvajanja / troskovi za isti nivo usluga uz manje transparentnosti, a izvrsavanje i ulaganje u iste pak smanjeno jer privatniku nije cilj ulagati vec sto vise izvuci iz budzeta odnosno javnog novca, uz sto manje revizija i uvida u stvarne troskove poslovanja naspram marzi/profita privatniku.
Odlican primjer je Britanija - Zeljeznice, Vodovodi, EP...
Bankama i stranim tajkunskim kompanijama takav sistem odgovara jer se lokalna vlast sve vise zaduzuje a zbog toga onda i rasprodaje resurse i usluge za koje je uvijek zagarantovan prihod (osnovne usluge bez kojih grad ne moze funkcionisati i gdje se podrazumijeva monopol poput vodovoda).

Rjesenje je u drasticnom povecanju interesovanja gradjana kroz lokalnu vlast o kriminalu, nepotizmu, visku radnika, unistavanju kupljene opreme i vozila i slicno, te stvaranju uredjenog sistema transparentnih javnih nabavki (nista tajni Stetini Ugovori i slicno), inspekcija i sudova koji ce za primjer buducim lopinasima osuditi dosadasnje najgore pojedince iz javnih kompanija na zatvorske kazne + oduzimanje imovine.
Last edited by Hajlac on 08/01/2026 12:11, edited 3 times in total.
Hajlac

#498 Re: KJKP RAD

Post by Hajlac »

Bečarević predstavio finansijska poslovanja komunalnih preduzeća u 2018. i 2024. godini, pogledajte iznose

Rad

Godina 2024.: u minusu 3.192.244 KM

Godina 2018.: 192.668 KM

"Kaže i da je SBiH predlagao restruktruiranje svih preduzeća, ali je ova stranka tada izbačena iz Vlade KS.

"Konstantno prebacivanje odgovornosti na one prije je sada već loša izlika i isprazna priča, jer stranke Trojke su na vlasti punih šest godina kada je kupljena zadnja mašina u KJKP Rad, a Kanton zadužen 850 miliona KM. Na kraju, poslovanje komunalnih preduzeća nije unaprijeđeno, što je obećano, već su gotovo sva doživjela drastičan pad finansijskih pokazatelja i postala su ovisna od pomoći iz budžeta KS", zaključuje Bečarević."
https://www.klix.ba/biznis/privreda/bec ... /260108084
Haris.ba

#499 Re: KJKP RAD

Post by Haris.ba »

sefket_ramadani wrote: 08/01/2026 06:10
de nam pojasni kako. Podijelis otkaze, ljudi te tuze, i sud vrati na posao. I sve mu moras isplatit dok je postupak trajao.
Jaran iz Rada ako mene laze, lazem i ja vas. Kaze otkako je trojka da je primljeno oko 300 ljudi. Dosta je bilo i zamjena zbog penzije. Ali, pofino se primilo i izmisljenih pozicija.
On se zafrkava da ima toliko kancelarijskog materijala da kad bi ih poslali na kurs programiranja da bi mogli biti najjaca it firma.

Kaze da se pravilnik o sistematizaciji stimao kome stigne. I tako zadovoljis zakon. Sve po propisu. Nista nezakonito.

Kada promjenis pravilnik o sistematizaciji i ukines bespotrebne pozicije nema tuzbi i vracanja na posao.

Ali, to se nikada nece desiti. Javne firme su dio izbornog plijena. I zaposljavanja u njima su nesto od cega politika nece odustati.

Pa, evo - trojka ne zeli 8 godina da sprovede presudu ustavnog suda i spusti nadleznosti na opcine.
Bas, izmedju ostalog, zbog upravljanja komunalnim firmama.
Last edited by Haris.ba on 08/01/2026 12:11, edited 1 time in total.
moimoi

#500 Re: KJKP RAD

Post by moimoi »

Hajlac wrote: 08/01/2026 11:25 Iskreno, preglup mi je taj sistem/ocekivanje da se JGS bavi ciscenjem ceste (sto prosirenje jeste!) i trotoara/pjesacke staze na dijelu gdje staje bus/trolejbus, pa i tramvaj vala.

GRAS se treba baviti iskljucivo primarnom djelatnoscu a to je prevoz putnika u gradskom i prigradskom saobracaju.
Isto tako oduvijek mi je bio debilizam ono GRAS-ovo bavljenje jebenim turistickim prevozom, mislim wtf koji ce kurac GRAS-u dvospratni turisticki skupocjeni busevi a vamo nemaju ni za dijelova da zakrpe gradska vozila?

RAD i PARK su primarno zaduzeni za gradsku cistocu, ukljucujuci i gradska stajalista, i vozdra!

Usrane podijeljene nadleznosti, slicno kao i debilizam oko relacije opstine-kanton-grad. :twisted:

Jos ce traziti da Mjesna zajednica cisti JGS prosirenja i trotoare.
Nije debilizam. Oni su odgovorni za svoja stajalista sto ukljucuje i nadstresnice. Po toj logici bi rad trebao biti zaduzen i za njihove nadstresnice. Ciscenje, odrzavanje, zamjenu stakala pa i potencijalne nesrece.
Ukoliko gras nema masineriju neka uzme privatnu firmu koja ce se brinuti o stajalistima.
Post Reply