Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
malocvijece

#476 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by malocvijece »

Ova kraljica je čitav dan na temi. Ovdje me presjeci ako je to jedna osoba :lol:
Hakiz

#477 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Hakiz »

The BEN10 wrote: 24/11/2021 08:31
konami666 wrote: 24/11/2021 07:45 Pa jesu potplaćeni, nije to nikakav mit. Pogotovo u brdovitoj Bosni. Mislim da je pravo pitanje da li su kriminalci troglavog zmaja preplaćeni? Po limuzinama i odijelima sa ročišta se može vidjeti da jesu. Dok ovi spavaju na ulici ogrnuti u deke.
Hebo ga ti, možeš li pročitati to šta sami rudari izjavljuju - a to je da NEMA NIJEDNOG sa OSNOVNOM platom manjom od 1100 KM! :-)
Kad se na to dodaju topli, prevoz i ostalo, izađu na 1500 KM.

To su činjenice! :-D
Bolje ići na naftnu platformu na okean. Isto glava u torbi, ali puno veće pare. Samo, za taj posao treba štela...
vjeshalica

#478 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by vjeshalica »

KraljicaIzJajca wrote: 24/11/2021 18:21 Amir Kulagić, rudarski inspektor zaštite na radu u „Brezi“, nam kaže da je „Breza“ daleko od europskih standarda po zaštiti na radu, ispravnosti mehanizacije, održavanju rudarskih prostorija, protupožarnoj zaštiti, ali i tehnologiji i investicijama.

Godine 2014. je bilo 250 povreda na radu. U periodu od 2009. do 2013. je 31 radnik ostao invalid od posljedica povreda na radu. U slovenskom rudniku ugljena „Velenje“, koji je u Jugoslaviji bio daleko iza „Breze“, a sada je lider u regiji, godišnje jedan radnik postane invalid rada. Radnici „Breze“ najčešće odlaze na bolovanje zbog bolesti dišnih organa, bolesti mišično-koščanog sustava te bolesti lokomotornog sustava, koje su uzrokovane nefiziološkim položajem tijela pri radu i teškim fizičkim radom.

U normalnoj državi, ovakvi rudnici bi se zatvorili, ili bi se ulagalo u iste.
Nema potrebe radije cemo im dati oko 600KM plate. Neskolovana kicma moze to podnijeti. :mrgreen:
Ove kancelarijske ublehe vjerovatno imaju profesionalno oboljenje urasle dlake u guzici od sjedenja i modre prste od debilnog tipkanja. :mrgreen:
anex
Nindža revizor
Grijem se na: čumur
Vozim: Scott i Kuga
Horoskop: imam

#479 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

U pravu si.
Umjesto toga trebali su se posrat na ulaz u vladu i svo smeće tu ostaviti.

Kad čistačica ima veću platu od mene koji idem 1000 metara u zemlju, nek je onda i zaradi. ;)
Gerro
ModeratorNaBezCenzure

#480 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Gerro »

anex wrote: 24/11/2021 18:27 U pravu si.

Kad čistačica ima veću platu od mene koji idem 1000 metara u zemlju, nek je onda i zaradi. ;)
Tako je, najlakse se istresti na cistacicu i njoj pokazati zube. Najludji si.
swanfilter

#481 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by swanfilter »

KraljicaIzJajca wrote: 24/11/2021 18:21 Amir Kulagić, rudarski inspektor zaštite na radu u „Brezi“, nam kaže da je „Breza“ daleko od europskih standarda po zaštiti na radu, ispravnosti mehanizacije, održavanju rudarskih prostorija, protupožarnoj zaštiti, ali i tehnologiji i investicijama.

Godine 2014. je bilo 250 povreda na radu. U periodu od 2009. do 2013. je 31 radnik ostao invalid od posljedica povreda na radu. U slovenskom rudniku ugljena „Velenje“, koji je u Jugoslaviji bio daleko iza „Breze“, a sada je lider u regiji, godišnje jedan radnik postane invalid rada. Radnici „Breze“ najčešće odlaze na bolovanje zbog bolesti dišnih organa, bolesti mišično-koščanog sustava te bolesti lokomotornog sustava, koje su uzrokovane nefiziološkim položajem tijela pri radu i teškim fizičkim radom.

U normalnoj državi, ovakvi rudnici bi se zatvorili, ili bi se ulagalo u iste.

Zbog neulaganja drzava sebi pravi beskorisne invalide kao kao na lageru. Dodaj minus zbog placanja istih.

Mada, kako kod nas stvari idu, koliko se mulja po ovom pitanju, i ovo je za provjeriti ...
KraljicaIzJajca

#482 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by KraljicaIzJajca »

Šah Mat :thumbup:
KraljicaIzJajca

#483 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by KraljicaIzJajca »

Gerro wrote: 24/11/2021 18:30

Tako je, najlakse se istresti na cistacicu i njoj pokazati zube. Najludji si.
Realno, grad je prljav cijelih godinu dana.
vjeshalica

#484 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by vjeshalica »

Tipko bi sad besmislice u cancelariji i trunio Gretinu demagogiju :mrgreen:
Revolucionar ★

#485 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Revolucionar ★ »

Nije problem u kopačima, niti lancu proizvodnje. Problem je u tome što se u uprave, odbore i komisije naprimalo boga oca, stranackih pijuna i svega, da novca nema niti za razvoj proizvodnje i modernizaciju, povećanje plata. To je bomba koja ce implodirat, nesto poput GRAS-a, samo sto rudnici uporiste u buducnosti nemaju nikakvo. Na svakog kopaca ima 3 budzovana u foteljici, i to je kljucni problem.
Glanzer

#486 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Glanzer »

KraljicaIzJajca wrote: 24/11/2021 18:14 Uslovi rada rudara:

Zadnja velika nesreća se dogodila prije tri godine kada je izbio požar i njihov je kolega poginuo. Ugušio ga je monoksid. Hodnici kojima hodamo su tada izgorjeli i urušili se. Da su hodnici podgrađeni betonom, a ne drvom, to se vjerojatno ne bi dogodilo. Požar se ne bi mogao raširiti. Da ima više senzora koji prate promjene u rudniku, možda požar ne bi ni izbio. Ali metar uređenja takvih, sigurnijih, rudnika stoji 3000 eura, dok metar hodnika u „Brezi“ stoji maksimalno 1000 eura, kaže nam Amir Kulagić, rudarski inspektor zaštite na radu u „Brezi“.
Pa ako si stručnjak i inspektor zatvori okno, al ja znam da si uhljeb koji suti i klima glavom da se ne zamjeri isto tako i rudari sute sto je u Brezi u rudniku 30tak pravnika.
The BEN10

#487 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by The BEN10 »

Revolucionar ★ wrote: 24/11/2021 18:34 Nije problem u kopačima, niti lancu proizvodnje. Problem je u tome što se u uprave, odbore i komisije naprimalo boga oca, stranackih pijuna i svega, da novca nema niti za razvoj proizvodnje i modernizaciju, povećanje plata. To je bomba koja ce implodirat, nesto poput GRAS-a, samo sto rudnici uporiste u buducnosti nemaju nikakvo. Na svakog kopaca ima 3 budzovana u foteljici, i to je kljucni problem.
Tako je.
anex
Nindža revizor

#488 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Gerro wrote: 24/11/2021 18:32 Da si učio ne bi išao 1000 metara u zemlju. :oops:
Pravdati se tebi neću.
A otkud znaš da nisam ućio školu?

Sigurno imam jednu školu više od tebe jer imam 2 završene ;)
anex
Nindža revizor

#489 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Neko je tražio nedavno da se otvori ova tema ponovo, evo otvorit ću je ja...

Možda ću biti dosadan, al započet ću sa parama. Svi smo vidjeli da su po TVu i portalima puna usta povećanja plate za 230,00 KM linearno svima.

Samo ću reći jedno, OK obećali su pa vidjet ćemo da li će to biti tako. ALI ima nešto što nisu rekli vezano za to...a to je da u tu sumi ulazi već cca. 150 KM koje rudari već imaju, suma koju smo dobili prošle godine kao povećanje.

Druga stvar je što će svakom ko ode na godišnji odmor ta suma biti uskraćena taj mjesec.

Svako ko bude na bolavanju, biće mu umanjena ta cifra za broj dana koje nije radio.

Sto znači svako ko ne izradi cijeli mjesec, neće ni dobiti tu cifru od 230,00 KM.

Zanimljivo, ha...?
Sanjarko

#490 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Sanjarko »

rahmetli stari uvijek govorio da nek sidzu oni/glavonje dole za te pare, govorio da rudarima treba bit plata 6.000 KM, kao u glavonja, davno mi poznanik se tek zaposlio u RMU Zenica, i imao platu od 400 KM ili 600 nesjecam se, tamo negdje oko 2002 godine
channel10

#491 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by channel10 »

anex wrote: 03/06/2022 19:59 Neko je tražio nedavno da se otvori ova tema ponovo, evo otvorit ću je ja...

Možda ću biti dosadan, al započet ću sa parama. Svi smo vidjeli da su po TVu i portalima puna usta povećanja plate za 230,00 KM linearno svima.

Samo ću reći jedno, OK obećali su pa vidjet ćemo da li će to biti tako. ALI ima nešto što nisu rekli vezano za to...a to je da u tu sumi ulazi već cca. 150 KM koje rudari već imaju, suma koju smo dobili prošle godine kao povećanje.

Druga stvar je što će svakom ko ode na godišnji odmor ta suma biti uskraćena taj mjesec.

Svako ko bude na bolavanju, biće mu umanjena ta cifra za broj dana koje nije radio.

Sto znači svako ko ne izradi cijeli mjesec, neće ni dobiti tu cifru od 230,00 KM.

Zanimljivo, ha...?
Nije zanimljivo, a sumnjam da cete dobiti ta povecanja odmah, ako ih ikad i dobijete jer..... ne mozete vi imati vecu vrijednost boda nego firma koja vas odrzava u zivotu i koja upumpava milione u vasu firmu da bi opet neispunjavali plan, a dobijali redovno plate i to sa vecim bodom od njih.

Mislim budi posten pa reci je li to realno?

Vjerujem da je to Novalicu, SDA i SBB- u normalno, ali....
anex
Nindža revizor

#492 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Bodovi uopšte nisu povećani. Ostaju isti.
Ovo je stavka na platnoj listi mimo svih stavki.
Linearno povećanje u tom iznosu.

Obećanje ludom radovanje...
channel10

#493 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by channel10 »

anex wrote: 03/06/2022 23:37 Bodovi uopšte nisu povećani. Ostaju isti.

Pa to povecanje koje treba da bude je realizacija povecanja boda koji je obecan samo sto bi trebali ukupnu sumu koja bi se dobila od tog povecanja boda podijeliti na sve radnike isto, a ne da oni sto imaju vise da sad imaju jos vise i da se pravi jos veca razlika izmedju administracije i proizvodnih radnika.

Ali cisto sumnjam da ce se to desiti jer sam gore napisao zbog cega.
n+1

#494 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by n+1 »

anex wrote: 03/06/2022 23:37 Bodovi uopšte nisu povećani. Ostaju isti.

I koja je onda s tim povećanjem i ostalim dodacima plata koju rudar može očekivati?
anex
Nindža revizor

#495 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

Ako je sada prosječna plata u Zenici 850,00-900,00 KM onda bi trebala biti 1130,00 KM sa povećanjem.
problemnatravunu

#496 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by problemnatravunu »

Sanjarko wrote: 03/06/2022 21:02 rahmetli stari uvijek govorio da nek sidzu oni/glavonje dole za te pare, govorio da rudarima treba bit plata 6.000 KM, kao u glavonja, davno mi poznanik se tek zaposlio u RMU Zenica, i imao platu od 400 KM ili 600 nesjecam se, tamo negdje oko 2002 godine
Samo, ne zaboravimo, da za tu platu treba produktivnost biti ogromna, mislim džaba priča (i istina) da je posao težak i opasan,
ali ako nema profita iz njega , o čemu pričamo....jbga , kapitalizam
anex
Nindža revizor

#497 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by anex »

problemnatravunu wrote: 04/06/2022 08:47
Sanjarko wrote: 03/06/2022 21:02 rahmetli stari uvijek govorio da nek sidzu oni/glavonje dole za te pare, govorio da rudarima treba bit plata 6.000 KM, kao u glavonja, davno mi poznanik se tek zaposlio u RMU Zenica, i imao platu od 400 KM ili 600 nesjecam se, tamo negdje oko 2002 godine
Samo, ne zaboravimo, da za tu platu treba produktivnost biti ogromna, mislim džaba priča (i istina) da je posao težak i opasan,
ali ako nema profita iz njega , o čemu pričamo....jbga , kapitalizam
Evo ja se slažem da mora biti produktivnost na prvom mjestu da bi imao platu adekvatnu potrebama za život.

Ali...kako to da su rudnici u gubitku a EP milionima u dobitku na osnovu proizvodnje koju imaju rudnici?
Kao mi smo lezihljebovići koji malo nešto rade a oni su jebenjaši koji crkavaju, znoje se i GINU pa su u plusu svake godine?
Ci-Nick

#498 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by Ci-Nick »

Nemoj ništa protiv Elektroprivrede,.. evo otpisat će rudnicima svih 220 miliona avansa,..
Nije problem u Elektroprivredi nego u socijalnim cijenama struje za domaćinstva.
Da je u posljednih 20 godina cijena struje za domaćinstva bila bar na nivou proizvodne odnosno 20% veća, to bi bilo 1,2 milijarde KM prihoda više a to bi omogućilo i investicije u Elektroprivredi i bolje cijene uglja prema rudnicima.
Nije logično da od Zenice do Mostara i nazad trebaš 70 KM goriva za auto i da za isti novac prosječno domaćinstvo ima obezbjeđenu struju za sve potrebe osim grijanja za mjesec dana.
Jednostavno rečeno sve su nam vrijednosti nekako pogrešno postavljene.
Mnogo veći dio kolača uzimaju oni koji ništa ne proizvode.
Raznorazne agencije, javna preduzeća, administracija, vojska, policija, zdravstvo, politika, banke,.. uzmu 80 % novostvorene vrijednosti a oni koji je stvaraju, rudari, građevinski radnici, metalski radnici, prehrambena industrija,.. njima tek neke mrvice.
channel10

#499 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by channel10 »

anex wrote: 04/06/2022 08:42 Ako je sada prosječna plata u Zenici 850,00-900,00 KM onda bi trebala biti 1130,00 KM sa povećanjem.
Bio je davno na tv komentar rudara iz Stranjana. Plata je tada bila sa TO i ostalim dodacima 1500..

Od tada su dobili dva povecanja.
n+1

#500 Re: Rudari: potplaćeno zanimanje - mit ili stvarnost

Post by n+1 »

channel10 wrote: 04/06/2022 11:22
anex wrote: 04/06/2022 08:42 Ako je sada prosječna plata u Zenici 850,00-900,00 KM onda bi trebala biti 1130,00 KM sa povećanjem.
Bio je davno na tv komentar rudara iz Stranjana. Plata je tada bila sa TO i ostalim dodacima 1500..

Od tada su dobili dva povecanja.
I meni se čini da nije realna brojka koju je kolegao naveo.
Post Reply