ne moze, bio jutros. Traze i oniAang wrote: ↑01/07/2021 12:31Adikko banka, gotovinski brzi kredit do 10.000 KM, ne moraš biti njihov korisnik daju svima, samo ti osobna trebamadesa wrote: ↑30/06/2021 15:28
skoro sve banke daju da se zahtjev popuni u firmu. Prosjek plate , da li ima jos obustava i sl. i tAJ zahtjev svaki potpisuje direktor. Meni treba da li neko poznaje koja banka bez tog zahtjeva moze dati kredit nekoj osobi. Bio je u Vakufskoj,Sberbank,Raifaisen,Unicredit i ne daju bez ovjerenog zahtjeva.
BANKE ALL ABOUT!!!
Moderator: anex
- madesa
#476 Re: Banke All about
-
Aang
-
zrakomlat
#478 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
Aha. Pa znači vratili svima jer je, pretpostavljam, svima bila procentualna. To treba zabraniti svakako. Imaš majstore kamatu pa zarađuj. Ali banke reklamiraju kamatu od 5% , a ovamo te rokne obradom kredita i vođenjem kreditnog računa.azdralovic wrote: ↑02/07/2021 08:24nisu tuzili za naknadu, nego zasto je naknada procentualna... jer za recimo nenamjenski kredit od 10 i 50 hiljada, procedura koju banka obavi je identicna, a ovaj od 50hiljada placa vecu naknadu...zrakomlat wrote: ↑13/06/2021 11:07 Ali na stranu sve to, naknada za obradu kredita je najveća pljačka. To kod nas samo ima. U Srbiji ne neko tužio banku za to i dobio na sudu. Pa tužio još jedan i dobio, pa se na tom primjeru organizirala grupa ljudi, tužili kolektivno i dobili. Banka dužna vratiti te pare.
Prijatelj bio u Srbiji nedavno 7 dana. Vozajuci se autom i slušajući radijski program, često bi čuo obaviještenje, poziv građanima da se prijave tu i tu da bi im bile isplaćene tj vraćene bilo kad od "tog i tog" datuma, nelegalno naplaćene naknade za obradu kredita.
tako da ih je NBS obavezala da naknada za obradu kredita mora biti fiksna ukoliko nema neka posebna procedura za takav kredit. I onda su uradjeni povrati ovima koji su platili procenat umjesto fiksnih naknada...
- BadSanta
#479 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
Mrzim Rajfajzen....m r z i m ih!!!
Ne daju uzeti samo karticu s kojom bi mjesecna naknada bila 1,99KM, vec uvaljuju pakete od 5KM mjesecno.
Zna li iko po kojem zakonskom osnovu poslodavac ima pravo od mene traziti da platu primam preko ove glupe banke? Kao Rajfajzen im je poslovni partner ... Pa šta to mene briga?
Jedino dopustaju da se zadrzim u svojoj banci (intesa) ako sam ' necim vezana za njih' , ' imam neku obavezu prema njima'. Ima neko ideju kakvu bih to obavezu mogla stvoriti, a da nije kredit?
Ne daju uzeti samo karticu s kojom bi mjesecna naknada bila 1,99KM, vec uvaljuju pakete od 5KM mjesecno.
Zna li iko po kojem zakonskom osnovu poslodavac ima pravo od mene traziti da platu primam preko ove glupe banke? Kao Rajfajzen im je poslovni partner ... Pa šta to mene briga?
Jedino dopustaju da se zadrzim u svojoj banci (intesa) ako sam ' necim vezana za njih' , ' imam neku obavezu prema njima'. Ima neko ideju kakvu bih to obavezu mogla stvoriti, a da nije kredit?
-
Android Knego
-
Hakiz
- Dope_Man
#482 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
Radim u banci, jednoj od vecih na nasem trzistu. Znam vrlo dobro kolika se frka dize da se rijesi bilo koja prituzba gdje klijent napise da ce se obratiti agenciji za bankarstvo, a pogotovo kad se zaista obrati. Tako da se mozes smijati do zore, ali nije bas sve u ovoj nakaradi od drzave namjesteno tako da obican covjek nema nikakav mehanizam da se bori za bilo sta, bar kada je u pitanju borba protiv privatnog sektora onda je moguce svasta.
Druga je stvar npr. pokusati se zaliti na javne tendere, oglase za posao u drzavnoj sluzbi i slicno. To je drugi svijet u kojem se vec sve zna po stranackim linijama.
Nema zakonskog osnova da te iko tjera u ovu ili onu banku, moze te samo tjerati jer mu se hoce i znajuci da se bojis za posao.BadSanta wrote: ↑03/07/2021 12:51 Mrzim Rajfajzen....m r z i m ih!!!
Sto se tice paketa, trebalo bi da mozes uzeti u svakoj samo obicni racun. U zadnje vrijeme sve vece banke su krenule sa tim forsiranjem paketa i na sve nacine klijenta pokusavaju uvuci u paket, ali nisi u obavezi i uvijek mozes iskljucivo naglasiti da zelis samo racun sa debitnom.
Mada realno paket od nekih 4-5 KM se generalno isplati, u svakoj dobijes u paketu i mobilno bankarstvo i/ili internet bankarstvo, eventualno i neku soping karticu ako je zelis i mozda jos neku sitnicu. A danas je definitivno lakse i bolje placati racune i slicno dok pijes jutarnju kafu nego se zajebavati sa cekanjima na salterima.
-
Android Knego
#483 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
Hajd kad si već upućen da te priupitam nešto.
Podignem stambeni kredit na 10-ak godina. I ne prođe ni godina šalje mi banka obavijest da zbog "porasta euribora", a uz koji je moj kredit vezan, moraju povećati kamatu/ratu.
Prođe par godina i ja se sjetim da na internetu potražim vrijednosti eurobora, da vidim kako se to uopšte kreće. Naravno, pronađem da je kretanje vrijednosti euribora valovita krivulja koja stalno raste i pada.
Zaključim da je povećanje kamate pozivanjem na euribor prevara u rangu seoske varalice. Urade to svima, pa ako se kasnije neko požali onda će to i vratiti. Ako ne, ušutiće se k'o zadnje p*zde.
Sad me zanima, jesam li ja imao pravo na žalbu, jesam li imao šanse da se to riješi u moju korist i nakon koliko vremena ti marifetluci zastarijevaju?
Usput, meni su ovu igranku smjestili prevaranti iz Rajfajzen banke.
-
Hakiz
#484 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
Daj neki primjer. Da je kazna ili odluka agencije, zbog običnog čovjeka, ne političke borbe, baš zaboljela neku banku. Ali, baš zaboljela.Dope_Man wrote: ↑04/07/2021 11:30Radim u banci, jednoj od vecih na nasem trzistu. Znam vrlo dobro kolika se frka dize da se rijesi bilo koja prituzba gdje klijent napise da ce se obratiti agenciji za bankarstvo, a pogotovo kad se zaista obrati. Tako da se mozes smijati do zore, ali nije bas sve u ovoj nakaradi od drzave namjesteno tako da obican covjek nema nikakav mehanizam da se bori za bilo sta, bar kada je u pitanju borba protiv privatnog sektora onda je moguce svasta.
Ili su banke bezgrešne, pa nije bilo prilike.
Da banke hoće imati radno vrijeme do 20 sati pa da njihovi klijenti ne moraju uzimati izlaz sa posla, to bi bilo veliko. Briga za klijenta
Možda se agencija ne bavi tim trivijalnostima, ali onima koji moraju uzeti izlaz je to toliko važno da bi trebala.
A i povećala bi se zaposlenost, dobit za državu i građane
-
azdralovic
#485 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
Ako bas hoces primjer, odluke o upravljanju kreditnim rizikom bole banke svake godine... Gubici po osnovu "nezdravih kredita" su vjerovatno i jedan od najvecih trosaka...Hakiz wrote: ↑04/07/2021 16:42Daj neki primjer. Da je kazna ili odluka agencije, zbog običnog čovjeka, ne političke borbe, baš zaboljela neku banku. Ali, baš zaboljela.Dope_Man wrote: ↑04/07/2021 11:30
Radim u banci, jednoj od vecih na nasem trzistu. Znam vrlo dobro kolika se frka dize da se rijesi bilo koja prituzba gdje klijent napise da ce se obratiti agenciji za bankarstvo, a pogotovo kad se zaista obrati. Tako da se mozes smijati do zore, ali nije bas sve u ovoj nakaradi od drzave namjesteno tako da obican covjek nema nikakav mehanizam da se bori za bilo sta, bar kada je u pitanju borba protiv privatnog sektora onda je moguce svasta.
Ili su banke bezgrešne, pa nije bilo prilike.
Da banke hoće imati radno vrijeme do 20 sati pa da njihovi klijenti ne moraju uzimati izlaz sa posla, to bi bilo veliko. Briga za klijenta
Možda se agencija ne bavi tim trivijalnostima, ali onima koji moraju uzeti izlaz je to toliko važno da bi trebala.
A i povećala bi se zaposlenost, dobit za državu i građane![]()
s druge strane, toliko ozbiljno se shvata FBA, da ce rijetko koja banka sebi uopste dopustiti da dodje do nivoa nekog znacajnog pregleda ili kazne... bilo kakve primjedbe, pregledi, upiti od strane FBA imaju najvisi prioritet kod bilo koje od banaka...
o radnom vremenu ni u drugim industrijama se ne uplice drzava, pa sto bi bankama ?
- Bullet Tooth Tony
#486 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
Gdje u Evropi banke rade do 20:00 h, o vikendima ne treba ni pricati ... mozda par poslovnica subotom do 12 ...
-
Hakiz
#487 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
To bi trebalo promijeniti. Ne može država narediti da platni promet ide preko banaka, a onda dozvoliti bankama da prave problem klijentima. Problem u vidu gubljenja dnevnice koje firme odbiju od plate radniku koji uzme izlaz. Ili odbitak dana od godišnjeg odmora. Radno vrijeme banke sada direktno šteti i stvara trošak klijentu. Da je platni promet izbor, da mogu birati hoću li platu primati preko banke, na ruke ili kao nekada preko zavoda za platni promet, onda bi bilo uredu jer je banka moj izbor. Ali kada je silom nametnuta, nije uredu.azdralovic wrote: ↑05/07/2021 08:50
o radnom vremenu ni u drugim industrijama se ne uplice drzava, pa sto bi bankama ?
Slično mislim i za sve ostale službe, administrativne, sa kojima po dili zakona građanin mora imati posla. Sve bi po zakonu trebale raditi od 8 do 20.
Meni bi to mogao biti razlog za glasanje za neku partiju.
Last edited by Hakiz on 05/07/2021 13:08, edited 1 time in total.
-
Hakiz
#488 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
Kakve ima veze to što je u Evropi tako kako je? Što ne kažemo, u Americi ljudi dobijaju poklone kada otvore račun, hajdemo se porediti sa Amerikom?Bullet Tooth Tony wrote: ↑05/07/2021 10:19 Gdje u Evropi banke rade do 20:00 h, o vikendima ne treba ni pricati ... mozda par poslovnica subotom do 12 ...
-
azdralovic
#489 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
U dobu elektronskih usluga i uplatno/isplatno/konverzijskih bankomata ne vidim da to pije vode.Hakiz wrote: ↑05/07/2021 13:04To bi trebalo promijeniti. Ne može država narediti da platni promet ide preko banaka, a onda dozvoliti bankama da prave problem klijentima. Problem u vidu gubljenja dnevnice koje firme odbiju od plate radniku koji uzme izlaz. Ili odbitak dana od godišnjeg odmora. Radno vrijeme banke sada direktno šteti i stvara trošak klijentu. Da je platni promet izbor, da mogu birati hoću li platu primati preko banke, na ruke ili kao nekada preko zavoda za platni promet, onda bi bilo uredu jer je banka moj izbor. Ali kada je silom nametnuta, nije uredu.azdralovic wrote: ↑05/07/2021 08:50
Slično mislim i za sve ostale službe, administrativne, sa kojima po dili zakona građanin mora imati posla. Sve bi po zakonu trebale raditi od 8 do 20.
Dodatno, vecina banaka ima poslovnice koje pocinju u 7:30 a zavrsavaju u 18 ili cak 20 sati... na kraju krajeva rade i subotom...
A ne znam sta radis u banci da ti treba citav dan slobodan, ja stan kupio na pauzama na poslu
-
Hakiz
#490 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
Ti nisi jedinica mjere. Kao ni ja. Ljudi žive i rade na raznim lokacijama, nije svakome poslovnica blizu. Najduže što sam ja vidio je da poslovnica radi do 18 sati. Zamisli nekoga iz Sarajeva ko radi do 8-16.30 ili 9-17 na primjer na Vlakovu ili ko zna gdje. Subotom, sada za vrijeme korone, ne radi ni jedna, a kada su radile, radile su do 12 ili do 13.azdralovic wrote: ↑05/07/2021 14:26U dobu elektronskih usluga i uplatno/isplatno/konverzijskih bankomata ne vidim da to pije vode.Hakiz wrote: ↑05/07/2021 13:04
To bi trebalo promijeniti. Ne može država narediti da platni promet ide preko banaka, a onda dozvoliti bankama da prave problem klijentima. Problem u vidu gubljenja dnevnice koje firme odbiju od plate radniku koji uzme izlaz. Ili odbitak dana od godišnjeg odmora. Radno vrijeme banke sada direktno šteti i stvara trošak klijentu. Da je platni promet izbor, da mogu birati hoću li platu primati preko banke, na ruke ili kao nekada preko zavoda za platni promet, onda bi bilo uredu jer je banka moj izbor. Ali kada je silom nametnuta, nije uredu.
Dodatno, vecina banaka ima poslovnice koje pocinju u 7:30 a zavrsavaju u 18 ili cak 20 sati... na kraju krajeva rade i subotom...
A ne znam sta radis u banci da ti treba citav dan slobodan, ja stan kupio na pauzama na poslu![]()
Što se tiče elektronskih usluga. Ne možeš jednu uslugu uslovljavati drugom, pogotovo ako nisu direktno vezane. Da bi koristio elektronsko bankarstvo moraš imati kompjuter ili mobitel/tablet. Moralo bi krivično djelo biti uslovljavanje korištenje jedne usluge dodatnim troškom za opremu ako je ta usluga naređena od države. Država mora misliti i na ljude koji iz bilo kog razloga ne mogu ili ne žele koristiti druge usluge/proizvode. Nije to da neko nešto hoće iz svog meraka ili hira ili i potrebe ali koja mu nije naređena. Ako je to slučaj, onda neka kupuje opremu ili usluge koji su mu potrebni za korištenje željene osnovne usluge. Ali ako ti država naredi da korsitiš usluge banke ili druge administratine institucije, korištenje usluga banke/institucije t ine smije naijeti štetu, ili te izložiti dodatnom trošku/teškoći. Znam da nije sada tako, ali bi trebalo biti. I to zakonom regulisano.
Ja sam imao razmjenu mišljenja sa testiranjem na koronu kada su mi rekli dobiću rezultat na Viber. Nije problem u tome što ću dobiti na VIber, ali nisu me ni pitali hoću li Viber. šta ako iz nekih ličnih razloga ne koristim društvene mreže, pa ni Viber? Ne smiješ me tjerati da koristim Viber da bih dobio rezultat testiranja. Naravno, možeš ga dobiti i od ljekara, ali taj stav "Dobićete na Viber" ne pitajući me ništa je bezobrazan i mora biti zabranjen.
Meni je jasno da 99% ljudi se ponaša na sličan način, ali država mora misliti na svih 100% svojih državljana,, to jeste i na one koji ili iz ne mogu se ponašati "kao normalni" ili ne krše zakone ponašajući se drugačije od tih 99%.
Opet, ako je to lični izbor, ako nešto ne moram ali hoću, onda je moj problem da ispunim sve uslove za to koliko god skupi, glupi, nepovoljni itd bili.
Ali ako sam zakonom natjeran da koristim neku uslugu, ne smije mi se korištenje te usluge otežati. Štaviše, moralo bi mi se olakšati što je moguće više. Da smo mi kao što nismo banke bi radile od 8 do 20 i subotom do 16 tako što bi svakoj stranci bilio jasno da ako nema takvog zakona, neće dobiti glasove. I druge stvari bi se tako mogle srediti, samo da smo mi, građani, raspoloženi da se potrudimo. To je demokratski način kako građani mogu te stvari sebi obezbijediti. Koliko god se to razlikovalo od drugih država. Mene intereuje moja, ne druge. A država bi bila ljepša za život u njoj.
To jeste, kao što se iz mog pisanje vidi, stvar je u principima.
Znam da je utopistički, ali nema veze.
P.S. Samo mi ne slominji bankomate. Znam osobu koja je nekoliko izlazaka sa posla morala imati da bi riješila problem nastao upravo zbog bankomata, skidanja sa računa, a neisplaćivanja novca na bankomatu.
Eto šta bi agencija za bankarstvo trebala narediti bankama i kažnjavati ih zbog toga.
Naime, toj osobi kada je ubacila karticu u bankomat i otkucala sumu koju je htjela podići, ta suma je skinuta sa računa, a bankomat je tek poslije javio da ne može isplatiti novac. To je klasična krađa, banka je skinula sa računa, a nije isplatila. Nemoguće da ne može softver bankomata raditi tako da prvo provjeri ima li novca, ako nema samo javi da nema, a ako ima isplati i u trenutku isplate skida sa računa. U ovom slučaju softver je prvo skinuo sa računa, tek onda provjerio ima li novca u bankomatu, i kako nije bilo, nije isplatio. Povrat na račun je trajao mjesec. A skidanje sa računa iste sekunde. To je briga banke za klijente?
Ako naredba da se softver bankomata banaka kojima je "problematičan" promijeni da prvo provjeri može li isplatiti umjesto da prvo skida pa onda provjerava nije posao agencije za bankarstvo, ništa nije.
-
Hakiz
#491 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
NIje problem koliko provedem u banci. Znam firmu, a sigurno nije jedina, koja izlaz od sat vremena reguliše tako da ukida dnevnicu ili oduzima dan od godišnjeg. Pa ljudi koji žele izaći samo na sat iz razloga koji nisu opravdani (zdravlje, sudski pozivi i slično), u toj firmi uzimaju cijeli dan jer im se odbija cijeli dan makar bili na izlazu samo sat.azdralovic wrote: ↑05/07/2021 14:26
A ne znam sta radis u banci da ti treba citav dan slobodan, ja stan kupio na pauzama na poslu![]()
-
azdralovic
#492 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
ne bih dalje onda na ovu temuHakiz wrote: ↑05/07/2021 15:17To jeste, kao što se iz mog pisanje vidi, stvar je u principima.azdralovic wrote: ↑05/07/2021 14:26
U dobu elektronskih usluga i uplatno/isplatno/konverzijskih bankomata ne vidim da to pije vode.
Znam da je utopistički, ali nema veze.
-
Hakiz
#493 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
Poštujem.
Ali, interesantno, nema komentara na situaciju kada bankomat skine sa računa prvo, pa onda javi da ne može izvršiti isplatu. To jeste, na najobičniju krađu klijentovog novca od strane banke. Meni se desilo sa malim iznosom, a kao što sam pisao,, znam osobu kojoj se desilo sa velikim. I da agencija ne kažnjava banke za namjerno programiranje bankomata da tako rade. Pa posljedično pravljenje i troška i oduzimanje vremena klijentu da to rješava. To ćemo ignorisati jer ne možemo podvesti pod šuplju na koju "ne bismo dalje onda", jer je stvarna situacija.
Nema, zaista, potrebe dalje, banke su nužno zlo koje je spremno na sve i agencija ih pušta da to budu.
-
azdralovic
#494 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
Za konkretnu situaciju, ocigledno je greska bankomata u pitanju...moze se desiti pored toga i da nema novca u bankomatu (sto bi bankomat trebao znati) da se desi greska sa isplatnim mehanizmom, novcanice se zaglave, kaseta s novcem je neispravna itd... bezbroj je razloga zasto bi bankomat procesirao transakciju a neisplatio novac... banke s kojima sam ja radio obicno bilo kakve greske u isplatama sravne pri sljedecem punjenju bankomata, a to ti je minimalno jednom sedmicno... frekventne lokacije se pune dnevno...Hakiz wrote: ↑06/07/2021 11:47Poštujem.
Ali, interesantno, nema komentara na situaciju kada bankomat skine sa računa prvo, pa onda javi da ne može izvršiti isplatu. To jeste, na najobičniju krađu klijentovog novca od strane banke. Meni se desilo sa malim iznosom, a kao što sam pisao,, znam osobu kojoj se desilo sa velikim. I da agencija ne kažnjava banke za namjerno programiranje bankomata da tako rade. Pa posljedično pravljenje i troška i oduzimanje vremena klijentu da to rješava. To ćemo ignorisati jer ne možemo podvesti pod šuplju na koju "ne bismo dalje onda", jer je stvarna situacija.
Nema, zaista, potrebe dalje, banke su nužno zlo koje je spremno na sve i agencija ih pušta da to budu.
Programiranja bankomata ionako ne radi banka nego serviser istog, sve banke u BiH ti koriste manje vise 2-3 ista proizvodjaca i modela bankomata...
I kad smo kod toga, je li se "osoba koju znas" zalila nekome na to? Naprimjer agenciji? Je li trazila da bude obestecena? Ista ?
A rekao sam utopijske situacije ne bih komentarisao...
-
Hakiz
#495 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
Nije agenciji jer ne vjeruje, kao ni ja, da agencija išta radi. Ako i radi, krije pa mi to ne znamo. Banke svakako kriju ako ih agencija kazni. Tako se ne gradi povjerenje u agenciju, ali nema veze. Agenciji svakako svejedno vjeruje li im se, oni zaštićeni "ko međedi" i primaju ogromne plate radili ili ne radili. Ne može ih klijent na izborima smijeniti
Na kraju je toj osobi vraćen novac na račun, već sam rekao. Uz dodatne troškove i gubljenje njenog radnog vremena izlaska sa posla zbog radnog vremena banaka, što sam i naveo kao problem klijentima.
Nije greška bankomata, tako je bankomat programiran da radi, znači namjerno je, ne greška.
Na kraju je toj osobi vraćen novac na račun, već sam rekao. Uz dodatne troškove i gubljenje njenog radnog vremena izlaska sa posla zbog radnog vremena banaka, što sam i naveo kao problem klijentima.
Nije greška bankomata, tako je bankomat programiran da radi, znači namjerno je, ne greška.
- drndalo
#496 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
E cuj bezbroj... A vrlo jednostavno to ne bi smjelo da se desi niti jednom, ni zbog jednog razloga...bezbroj je razloga zasto bi bankomat procesirao transakciju a neisplatio novac
Pare su osjetljiva stvar, vole da bjeze... Ako ima ikakvu gresku, bankomat treba da se zablokira, naravno ponistavajuci transakciju sa tog racuna jer nije provedena.
Tek kad je sve u redu, bez greski, onda na kraju neka tereti racun. Dakle provjera, stanja i gotovine u masini. Pa ako ima, isplata, i onda terecenje racuna za tu sumu.
-
azdralovic
#497 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
postoji i mehanicki kvar na bankomatu... ima dovoljno novca u kaseti, ali mu zaglavi mehanizam npr... takodjer u lancu ima nekoliko koraka, nije to bas tako jednostavno, prvo terecenje radi karticni procesor, a tebi pare budu "rezervisane" na racunu, a onda kad se karticni procesor i banka sravne pojavi ti se transakcija na tvom izvodu... nekada se ovo obavi u par sekundi a nekada potraje... i sad karticni procesor je dobio info da ima novca na racunu, rezervisao je trazeni iznos i poslao signal nazad bankomatu da izvrsi isplatu, i to je momenat kad je transakcija failed...drndalo wrote: ↑06/07/2021 17:16E cuj bezbroj... A vrlo jednostavno to ne bi smjelo da se desi niti jednom, ni zbog jednog razloga...bezbroj je razloga zasto bi bankomat procesirao transakciju a neisplatio novac
Pare su osjetljiva stvar, vole da bjeze... Ako ima ikakvu gresku, bankomat treba da se zablokira, naravno ponistavajuci transakciju sa tog racuna jer nije provedena.
Tek kad je sve u redu, bez greski, onda na kraju neka tereti racun. Dakle provjera, stanja i gotovine u masini. Pa ako ima, isplata, i onda terecenje racuna za tu sumu.
E sad dok se banka i karticni procesor a i stanje bankomata ponovo sravne tebi stoji ta rezervacija na racunu...
- drndalo
#498 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
Ma znam ja za to, ali nije musterija ta koja bi trebala da ispasta zbog toga...azdralovic wrote: ↑07/07/2021 09:36postoji i mehanicki kvar na bankomatu... ima dovoljno novca u kaseti, ali mu zaglavi mehanizam npr... takodjer u lancu ima nekoliko koraka, nije to bas tako jednostavno, prvo terecenje radi karticni procesor, a tebi pare budu "rezervisane" na racunu, a onda kad se karticni procesor i banka sravne pojavi ti se transakcija na tvom izvodu... nekada se ovo obavi u par sekundi a nekada potraje... i sad karticni procesor je dobio info da ima novca na racunu, rezervisao je trazeni iznos i poslao signal nazad bankomatu da izvrsi isplatu, i to je momenat kad je transakcija failed...drndalo wrote: ↑06/07/2021 17:16
E cuj bezbroj... A vrlo jednostavno to ne bi smjelo da se desi niti jednom, ni zbog jednog razloga...
E sad dok se banka i karticni procesor a i stanje bankomata ponovo sravne tebi stoji ta rezervacija na racunu...
-
azdralovic
#499 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
slazem se ali sta cesdrndalo wrote: ↑07/07/2021 09:46Ma znam ja za to, ali nije musterija ta koja bi trebala da ispasta zbog toga...azdralovic wrote: ↑07/07/2021 09:36
postoji i mehanicki kvar na bankomatu... ima dovoljno novca u kaseti, ali mu zaglavi mehanizam npr... takodjer u lancu ima nekoliko koraka, nije to bas tako jednostavno, prvo terecenje radi karticni procesor, a tebi pare budu "rezervisane" na racunu, a onda kad se karticni procesor i banka sravne pojavi ti se transakcija na tvom izvodu... nekada se ovo obavi u par sekundi a nekada potraje... i sad karticni procesor je dobio info da ima novca na racunu, rezervisao je trazeni iznos i poslao signal nazad bankomatu da izvrsi isplatu, i to je momenat kad je transakcija failed...
- Dope_Man
#500 Re: Bezobrazno visoke mjesečne naknade domaćih banaka za održavanje tekućeg računa
Volio bih da ti mogu pomocu ali nazalost nisam upucen u taj dio. Ja sam analitika/podaci i pored mene znaju proci prituzbe kad treba provjera podataka i slicno, ali o kreditu kao proizvodu vrlo malo znam opcenito.
Poslovna ideja: Napraviti masinu koja nikad nece zatrokirati i zgrnuti milione, ako ne milijarde... al je jos niko napravio nije, niti ce.
Nije ni banci drago da se sravnjava jer je ATM pukao iz jednog od milion razloga, al hebiga.. masina kao i svaka druga zapne ponekad. Ja recimo nisam imao puno losih iskustava. Samo jednom mi UC ATM nije htio procitati karticu dok nisam izvukao i ubacio opet i malo me prepao tad da je nece vratiti nikako.