Dešavanja u EU

Post Reply
gabonski udav

#476 Re: Dešavanja u EU

Post by gabonski udav »

Pa sto ne bi nametali, pogotovo sto je ocigledno da mogu nametati. I u politici, kao i u zivotu, svako gleda samo svoj interes, pa tako i Bugari. Jebu koga mogu jebati, a sto/ako budu rasli i budu jos veci bice veci i nagon za jebanjem.To je prirdono i normalno u politici.
Point.

#477 Re: Dešavanja u EU

Post by Point. »

Ne mogu jebati tako da negiraju jednoj naciji narodu pravo na postojanje i kako da se izjašnjavaju.
Hakiz

#478 Re: Dešavanja u EU

Post by Hakiz »

Point. wrote: 31/07/2025 22:50 Ne mogu jebati tako da negiraju jednoj naciji narodu pravo na postojanje i kako da se izjašnjavaju.
Mogu.

Ne bi trebali, nije pošteno itd, ali mogu.
gabonski udav

#479 Re: Dešavanja u EU

Post by gabonski udav »

Kako ne mogu? Pa eto vidis da mogu i to odmah nakon sto su ih Grci izjebali i natjerlai ih da promjene ime drzave, imena institucija i jos nekih drugih stvari. Grci su ih jebali 30 godina dok Makedonci nisu popustili i cim su Grcima popusili, zajahali Bugari.

ALi to je tako oduvijek bilo, razlika je samo sto sticajem okolnosti, zadnjih par godina, surova realnost i beskrupuloznost politike iz dotadasnjih perifernih dijelova svijeta, dosla u srce civilizacije - evropu.

dok su se ljudi iskorjenjivali po afrikama, centralnim i juznim amerikama, po kambodzama...i ti i ja i vecina "civilizovanog svijeta" je gledala romanticne komedije.
Point.

#480 Re: Dešavanja u EU

Post by Point. »

Možda treba presipitati tu uniju i je li vrijedno ako će te Bugari maltretirati. Slično je već Hrvatska krenula šiljiti na BiH.
gabonski udav

#481 Re: Dešavanja u EU

Post by gabonski udav »

Pa nema se tu sta preispitivati jer se to oduvijek podrazumjevalo. To je politika. Stotinu lica, licemjerje, trostruki standardi...i sve to u isto vrijeme. Pa evo i mi smo svjez primjer - najveci i najagilniji sponzori rezololucije o genocidu u Srebrenici su u isto vrijeme najveci pokrovitelji Izraela koji pravi Srebrenicu na sedmicnoj bazi u Gazi. Apsurd nad apsurdima, mada u politici zapravo nema apsurda jer se oni podrazumjevaju.

Tako je i sa EU. Nema tu nekog utabanog sablona, nema obecanja, nema garancija, nema niceg sigurnog. Stalno je to vaganje, preispitivanje, izvlacenje maksimuma iz postojecih okolnosti...
AleksoMKD

#482 Re: Dešavanja u EU

Post by AleksoMKD »

Point. wrote: 31/07/2025 22:15 Jer nisu Titi smjeli pisnuti, sad koki porasle sise u EU jer im je EU dozvolila da glume bitnost. Čuj Bugari bi nekome nešto nametali.
Da, no interesantno kako i oni i EU lagano presli preko toga. Priznavali skoro 50 godina i odjenom ne proznaju.
gabonski udav wrote: 31/07/2025 23:04 Kako ne mogu? Pa eto vidis da mogu i to odmah nakon sto su ih Grci izjebali i natjerlai ih da promjene ime drzave, imena institucija i jos nekih drugih stvari. Grci su ih jebali 30 godina dok Makedonci nisu popustili i cim su Grcima popusili, zajahali Bugari.
In hindsight, da smo izdrzali do Ruske invazije na Ukrajinu mislim da bi nas Amerikanci ubacili u NATO ovako ili onako.

No pritisak je bio neverovatan i EU i Ameri su zajedno pritisli da s promeni ime i eto.
gabonski udav

#483 Re: Dešavanja u EU

Post by gabonski udav »

AleksoMKD wrote: 01/08/2025 15:53

No pritisak je bio neverovatan i EU i Ameri su zajedno pritisli da s promeni ime i eto.
Ma bi li ili ne bi, to niko ne zna, mada poptuno shvatam usranu situaciju jer nije lako igrati u kontinuitetu sa slabim kartama. Makedonske vlasti su uvijek isle niz dlaku zapadnim silama i mislim da nema boljeg primjera, nazalost negativnog, bas od makedonije u kontekstu da uvloacenje u dupe samo po sebi nije dovoljno ni garancije bilo cega, a jos je gore sto je evropa eksplicitno slagala jer je to i jeste bio razlog (vjerovatno sasvim racionalna odluka makedonskih vlasti) da se popusti grcima, ali dzaba...Slagase kurvini sinovi.
AleksoMKD

#484 Re: Dešavanja u EU

Post by AleksoMKD »

gabonski udav wrote: 03/08/2025 00:18 Ma bi li ili ne bi, to niko ne zna, mada poptuno shvatam usranu situaciju jer nije lako igrati u kontinuitetu sa slabim kartama. Makedonske vlasti su uvijek isle niz dlaku zapadnim silama i mislim da nema boljeg primjera, nazalost negativnog, bas od makedonije u kontekstu da uvloacenje u dupe samo po sebi nije dovoljno ni garancije bilo cega, a jos je gore sto je evropa eksplicitno slagala jer je to i jeste bio razlog (vjerovatno sasvim racionalna odluka makedonskih vlasti) da se popusti grcima, ali dzaba...Slagase kurvini sinovi.
Tocno tako.

Jednostavno su toliko mocniji da su na kraju uradili sta su naumili.

Bukvalno su doneli Zaeva na vlast, spasili ga kada zamalo nije pala vlada i promenili ime. Bugari jedva docekali i sad idemo u nedogled.
El_comadante

#485 Re: Dešavanja u EU

Post by El_comadante »

Ja da sam Makedonac nebi ganjao EU zbog Bugara. Dosta što ste u NATO to je garancija mira i stabilnosti a EU manje više. Da nas BiH hoće primiti u NATO a EU manje više. Kad eto Albaniju neće da prime.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#486 Re: Dešavanja u EU

Post by Velkoski »

I još bih vratio ime
AleksoMKD

#487 Re: Dešavanja u EU

Post by AleksoMKD »

El_comadante wrote: 05/08/2025 19:10 Ja da sam Makedonac nebi ganjao EU zbog Bugara. Dosta što ste u NATO to je garancija mira i stabilnosti a EU manje više. Da nas BiH hoće primiti u NATO a EU manje više. Kad eto Albaniju neće da prime.
Velkoski wrote: 05/08/2025 19:14 I još bih vratio ime
Za to se nije trebalo ni poceti pregovarati za EU a sada je kasno.

Tu moramo dodati i da Albanski su politicari u Makedoniji, Kosovu i Albaniji izjavili da buducnost vide u EU tako da svaka promena sada povlaci druge probleme, nemire u najmani slucaj a rat u najgorem slucaju.

Ako se to deki Grcka, Bugarska i Albanija bi nas lako odsekli od ostatka sveta i kraj price.

Isti tako svaka vlast koj bi se to usudila napraviti bi odma pala jer bez Albanaca nemozes imati vladu plus bi ih proglasili anti Evropskim.
El_comadante

#488 Re: Dešavanja u EU

Post by El_comadante »

AleksoMKD wrote: 06/08/2025 15:56
El_comadante wrote: 05/08/2025 19:10 Ja da sam Makedonac nebi ganjao EU zbog Bugara. Dosta što ste u NATO to je garancija mira i stabilnosti a EU manje više. Da nas BiH hoće primiti u NATO a EU manje više. Kad eto Albaniju neće da prime.
Velkoski wrote: 05/08/2025 19:14 I još bih vratio ime
Za to se nije trebalo ni poceti pregovarati za EU a sada je kasno.

Tu moramo dodati i da Albanski su politicari u Makedoniji, Kosovu i Albaniji izjavili da buducnost vide u EU tako da svaka promena sada povlaci druge probleme, nemire u najmani slucaj a rat u najgorem slucaju.

Ako se to deki Grcka, Bugarska i Albanija bi nas lako odsekli od ostatka sveta i kraj price.

Isti tako svaka vlast koj bi se to usudila napraviti bi odma pala jer bez Albanaca nemozes imati vladu plus bi ih proglasili anti Evropskim.
Pa dobro kad ste krenuli pristupati EU ko je očekivao da će Bugarska praviti ovoliko probleme, da EU nepriznaje odluke suda u Strasbourgu. Onda bi ostavio deklarativno da hoćemo u EU ali suštinski bih radio suprotno.
AleksoMKD

#489 Re: Dešavanja u EU

Post by AleksoMKD »

El_comadante wrote: 06/08/2025 16:19 Pa dobro kad ste krenuli pristupati EU ko je očekivao da će Bugarska praviti ovoliko probleme, da EU nepriznaje odluke suda u Strasbourgu. Onda bi ostavio deklarativno da hoćemo u EU ali suštinski bih radio suprotno.
Da sasvim tacno.

Nadamo se da za sada ide tako no videcemo kakvi pritisci slede.
gabonski udav

#490 Re: Dešavanja u EU

Post by gabonski udav »

AleksoMKD wrote: 05/08/2025 13:47
gabonski udav wrote: 03/08/2025 00:18 Ma bi li ili ne bi, to niko ne zna, mada poptuno shvatam usranu situaciju jer nije lako igrati u kontinuitetu sa slabim kartama. Makedonske vlasti su uvijek isle niz dlaku zapadnim silama i mislim da nema boljeg primjera, nazalost negativnog, bas od makedonije u kontekstu da uvloacenje u dupe samo po sebi nije dovoljno ni garancije bilo cega, a jos je gore sto je evropa eksplicitno slagala jer je to i jeste bio razlog (vjerovatno sasvim racionalna odluka makedonskih vlasti) da se popusti grcima, ali dzaba...Slagase kurvini sinovi.
Tocno tako.

Jednostavno su toliko mocniji da su na kraju uradili sta su naumili.

Bukvalno su doneli Zaeva na vlast, spasili ga kada zamalo nije pala vlada i promenili ime. Bugari jedva docekali i sad idemo u nedogled.
Da, mada opet razumijem da je mala Makedonija okruzena sa puno vecim ajkulama primorana da trazi jakog zastitnika, a nema koga drugog osim EU. Lako je kritikovati i biti general poslije bitke, ali situacija zaista jeste teska jer si naprosto osudjen da molis za zastitu EU. Zajebano.
apsidejzi

#491 Re: Dešavanja u EU

Post by apsidejzi »

Danas se desila jedna stvar koja me je iznenadila i nisam bas 100% siguran sta to znaci. Naime, jucer su Trump i Putin imali taj (vjerovatno historijski) sastanak gdje je Putin lijepo zamolio Trumpa da se napravi mir. Ne primirje, nego mir. Da se sjedne za sto sa svim stranama i dogovori dugorocni mir. Ocito je Putin svjestan da nije uspio u namjeri i da ovo kosta vise nego sto treba i sto moze podnijeti, i sad bi da se napravi mir. Mir ce biti bolan, ali svi su svjesni da je nemoguce napraviti mir bez Ukrajine i EU. I upravo zbog ove EU sam odlucio napisati ovaj post jer vrlo brzo nakon tog sastanka sa Putinom, Trump je sa svojom ekipom pozvao EU da im izlozi ovo iznad. Na sastanku su prisustvovali sef NATO-a (sto je ocekivano), Ursula kao predsjednik EU ili koja je vec titula sto je takodjer ocekivano. Ucestvovao je Zelenski naravno i onda imamo sao pet evropskih drzava sto je meni malo neocekivano. Ucestvovali su: Njemacka, Italija, Finska, Poljska i Britanija.

Zasto samo ovih pet drzava? Finsku i Poljsku mogu razumjeti jer su na granicama. Vjerovatno ce taj trajni mir znaciti da NATO nesmije staviti nuklearke u ove granicne drzave i ove drzave moraju biti svjesne da ako dozvole to NATO-u da to znaci rat. To mogu razumjeti takodjer. Njemacka je tu jer je najveca ekonomija i najvise se boji Rusije i zeli da bude kljucni faktor u svemu. I to mogu razumjeti. Britanija kao guzna muha Amerike i kao otpali clan EU se zeli pitati za sve u svijetu. Haj i njih mogu razumjeti. Italiju ne kontam. Isto tako ne kontam sto nema Francuske. Spanije nema jer su daleko i najmanje ih dotice ovaj sukob. Jedini su se i bunili protiv 5% tako da razumijem sto njih nema. Otale EU drzave su previse male da bi se pitale. Mozda Svedska fali za tim stolom ali ni oni nisu nesto aman bitan faktor.

Italija i Francuska su mi nejasne. Sto jednih ima a drugih nema... Zanimljiv rasplet. Ja ovaj sastanak vidim kao vjerovatno historijski a vrijeme ce pokazati. Zavisi kako se sve dogovori i da li ce uspjeti a velike su sanse da hoce.
Point.

#492 Re: Dešavanja u EU

Post by Point. »

Čudi me da se tu laktara jedna Italija a Francuske nema.
HarTar

#493 Re: Dešavanja u EU

Post by HarTar »

Narkomani i psihički bolesnici vode EU...
konami666

#494 Re: Dešavanja u EU

Post by konami666 »

HarTar wrote: 19/08/2025 15:19 Narkomani i psihički bolesnici vode EU...
Đesi turkofilu, šta ima u Turskoj jel padaju zgrade :D
HarTar

#495 Re: Dešavanja u EU

Post by HarTar »

konami666 wrote: 19/08/2025 15:26
Paglu si, a da toga nisi ni svjestan, nažalost: :(
Quaresma

#496 Re: Dešavanja u EU

Post by Quaresma »

Dobra Meloni, sta zajebavas.

Vjerovatno i dobru pastu pravi.
Point.

#497 Re: Dešavanja u EU

Post by Point. »

Imaš li dokaz da su narkomani i psihički bolesnici?
HarTar

#498 Re: Dešavanja u EU

Post by HarTar »

Point. wrote: 19/08/2025 17:39
Imaš li dokaz da su narkomani i psihički bolesnici?
Imam da su psihički bolesnici, da nisu ne bi Izraelu slali oružje i pružali svu moguću podršku da izvrši genocid u Gazi.
HarTar

#499 Re: Dešavanja u EU

Post by HarTar »

Quaresma wrote: 19/08/2025 17:24
Dobra Meloni, sta zajebavas.

Vjerovatno i dobru pastu pravi.
Dobra je i u duši :thumbup: https://www.facebook.com/share/v/19jPmGwtqX/
konami666

#500 Re: Dešavanja u EU

Post by konami666 »

HarTar wrote: 19/08/2025 17:21
konami666 wrote: 19/08/2025 15:26
Paglu si, a da toga nisi ni svjestan, nažalost: :(
Joj šta ću sad, turkofil mi reče da sam paglu, tuga golema :(
Post Reply