Alija-Tito?

Locked
insomnia78

#476 Re: Alija-Tito?

Post by insomnia78 »

Ti mozes samo biti Musliman. Doduse ne mozes ni to. Zajebo te Alija u ‘olideinu
CPT

#477 Re: Alija-Tito?

Post by CPT »

jeza u ledja wrote:Ja ga krivim sto je bezglavo usao u nesto bez da je znao sta ga ceka. Ne kazem da se rat mogao izbjeci vec da je pocetak, tok, karakter i konacno ishod istog mogao biti drukciji. Otprilike on je bio ko Chamberlain, a nama je trebao Churchill.
Ono kad si general poslije rata i tudjim gloginje mlatis. Eto Hrvati uletjeli spremni a Albanci jos spremniji. NC nc nc.
espn

#478 Re: Alija-Tito?

Post by espn »

Ljuci wrote:
Haman2 wrote:
Ljuci wrote:Na izborima se pokaze dominacija Alijine misli i djela. Muslimani ga vole i postuju njegovo djelo.
Mozda, mozda. Istorija ce dati ocjenu o svakom drzavniku pa ni Alija Izetbegovic nece biti izuzetak.
Haski sud je napisao stranice historije desavanja na prostoru BiH tako da je Alija cist. To sto ti zelis bogatiju zemlju dovoljno je da se osvrnes na Afganistan koji jos grca u ratu i ljudi to prihvataju mirno kao realnost. Ne mozes kriviti covjeka za svoje stanje. Mozda si ti kriv zbog toga.
On je kriv što je propala ekonomija i što je izvršena privatizacijska pljačka? Kako to da bosanci nemaju takvih problema kad odu u inostranstvo?
CPT

#479 Re: Alija-Tito?

Post by CPT »

espn wrote:On je kriv što je propala ekonomija i što je izvršena privatizacijska pljačka? Kako to da bosanci nemaju takvih problema kad odu u inostranstvo?
Iste takve probleme ima SLO, HR i SRBIJA. Bice da je do Alije. Usput YU ekonomija je "propala" puno prije Alije a masovno napustanje BIH je pocelelo '60tih...
Ljuci

#480 Re: Alija-Tito?

Post by Ljuci »

Vi zelite u EU a ja zelim zivjeti u Kabul kad se smire sukobi. Sta vas ceka u tom EU? Mislite da se tamo dijele kolaci? Okrenite se malo oko sebe i pogledajte tolike muslimanske zemlje u kojima mozete zivjeti, ako vam se ne svidja BiH.
PM72

#481 Re: Alija-Tito?

Post by PM72 »

dabogda te deportovali u Kabul
Maraschino

#482 Re: Alija-Tito?

Post by Maraschino »

Image
CPT

#483 Re: Alija-Tito?

Post by CPT »

Image
Maraschino

#484 Re: Alija-Tito?

Post by Maraschino »

Image
espn

#485 Re: Alija-Tito?

Post by espn »

Što je cijeli istok navro u EU? Odakle ovi milioni migranata? Što ne idemo mi evropljani tamo, a oni ovamo?
CPT

#486 Re: Alija-Tito?

Post by CPT »

espn wrote:Što je cijeli istok navro u EU? Odakle ovi milioni migranata? Što ne idemo mi evropljani tamo, a oni ovamo?
Jer su Evropljani (zbog svojih interesa) vise puta razhebali taj dio planete. Ili si taj dio prespavao.
Ljuci

#487 Re: Alija-Tito?

Post by Ljuci »

PM72 wrote:dabogda te deportovali u Kabul
Drugo me zlo ne naslo. Uzivao bih u dzamijama i slusao bih ezane sa svih strana. Klannjao bih i imao bih puno zena u hidzabu.
PM72

#488 Re: Alija-Tito?

Post by PM72 »

Ljuci wrote:
Drugo me zlo ne naslo. Uzivao bih u dzamijama i slusao bih ezane sa svih strana. Klannjao bih i imao bih puno zena u hidzabu.
Idi i uživaj.Ja ti iskreno želim da ti se sve želje ispune.
espn

#489 Re: Alija-Tito?

Post by espn »

Ljuci wrote:
Pitanje za tebe, zašto muslimani vole EU i umiru ne bi li došli do nje?
insomnia78

#490 Re: Alija-Tito?

Post by insomnia78 »

Gori ste vi sto se lozite na djecije trolanje
Ljuci

#491 Re: Alija-Tito?

Post by Ljuci »

espn wrote:
Ljuci wrote:
Pitanje za tebe, zašto muslimani vole EU i umiru ne bi li došli do nje?
Umiru jer su tamo ratni sukobi a kad se smiri vratice se svi. Ti ljudi su poput Bosanaca u vrijeme rata izbjeglice i oni privremeno traze utociste u Europi a kad se smiri rat svi ce se oni vratiti nazad. Nema ljepse zemlje od muslimanske zemlje. Inshallah, kad se smiri Afganistan ja cu otici da zivim u Afganistan da bih zivio u sjeni Serijata.
Ljuci

#492 Re: Alija-Tito?

Post by Ljuci »

Evo vec blizu je da se smiri sukob u Afganistanu jer Amerika pregovara sa Talibanima i Talibani ce se ukljuciti u politicki zivot Afganistana, tako da ce se ta zemlja obnoviti i biti okicena mnogobrojnim dzamijama gdje ce se muslimani klanjati. Pocet ce da se ekonomski razvija i Afganistan je bogat prirodnim resursima tako da ce to biti zemlja blagostanja i mnogo bogatija zemlja od Bosne.
Tempo
ZeModerator

#493 Re: Alija-Tito?

Post by Tempo »

Ljuci wrote:Evo vec blizu je da se smiri sukob u Afganistanu jer Amerika pregovara sa Talibanima i Talibani ce se ukljuciti u politicki zivot Afganistana, tako da ce se ta zemlja obnoviti i biti okicena mnogobrojnim dzamijama gdje ce se muslimani klanjati. Pocet ce da se ekonomski razvija i Afganistan je bogat prirodnim resursima tako da ce to biti zemlja blagostanja i mnogo bogatija zemlja od Bosne.

:D :D :D
Ljuci

#494 Re: Alija-Tito?

Post by Ljuci »

Sirija kad se smiri, moze biti utociste Bosanaca koji ce naseliti Damask i Aleppo i da tamo daju doprinos izgradnji muslimanske zemlje Sirije. Bez rada se nista ne moze dobiti. Sta misle neki Bosanci? Da mogu otici u EU i graditi krscanske zgrade a imajuci dovoljno prostora da grade porusenu Siriju. Bosnjaci moraju znati da su nekada mogli ici za EU a sada EU se cudi Bosancima sto ne idu u muslimanske zemlje poput Sirije ili Jemena.
jeza u ledja

#495 Re: Alija-Tito?

Post by jeza u ledja »

CPT wrote:
jeza u ledja wrote:Ja ga krivim sto je bezglavo usao u nesto bez da je znao sta ga ceka. Ne kazem da se rat mogao izbjeci vec da je pocetak, tok, karakter i konacno ishod istog mogao biti drukciji. Otprilike on je bio ko Chamberlain, a nama je trebao Churchill.
Ono kad si general poslije rata i tudjim gloginje mlatis. Eto Hrvati uletjeli spremni a Albanci jos spremniji. NC nc nc.
Slovenci su usli najspremniji. :lol:

PS: Ti si bio na tuti u Sloveniji kad je rat poceo. Rata zglave nisi vidio, a ovdje laprdas o tudjim kurcevima onima koji itekako jesu. Sjedi, dijete jer ovdje odrasli pricaju.
Last edited by jeza u ledja on 03/09/2019 02:27, edited 1 time in total.
cyprus

#496 Re: Alija-Tito?

Post by cyprus »

Koristim priliku da se još jednom umješam u ovu trol temu...

Ovdje se vrlo pogrešno kao ishodišna godina za procjenu Alijinog državničkog lika i djela uglavnom uzima 1992, eventualno 1991. godina... Ali tad je već bilo kasno... Tad već nije postojao gotovo nikakav manevarski prostor... Ja ću se recimo složiti da bi u toj situaciji rijetko ko na Alijinoj poziciji mogao izvući nešto mnogo bolje... Pritom mislim i na tok rata, i na Dejton...

Alija (zapravo ne mislim samo na njega, nego na čitav tadašnji SDA vrh, ali eto on je istaknuta figura u tom procesu) je stvar zajebo 1990-te godine, kada je umjesto racionalne, plemenite i civilizacijske multietničke platforme odabrao pogubnu i anticivilizacijsku ideju kreiranja monoetničkog kleronacionalističkog pokreta, i time postao ravnopravan saučesnik sa druga dva kleronacionalistička monoetnička pokreta u rastakanju ovog izrazito heterogenog multikulturnog društva... Time im je dao potpuni legitimitet za vođenje nacionalističke politike i gledanje ljudi oko sebe kroz prizmu 'naši i njihovi'... Doduše, Alija sa svojim bekgraundom nikako nije ni mogao biti nosioc multietničke politike, što znači da se pojava njega i njemu sličnih nije ni trebala desiti na BH političkom nebu...

Multietničkoj državi u nastajanju, kakva je bila Bosna i Hercegovina je trebao neko ko bi mogao predstavljati ljude iz sva tri naroda (i ostale), a Alija je bio lider jednog naroda, čak ga zovu i ocem te nacije... Čak se nije ni trudio da promjeni taj imidž... Zar se onda ne nameće logično pitanje - kako otac jedne nacije može predstavljati i ostale nacije/narode u okviru jedne, ponavljam izrazito multietničke i multikulturne države?

Ja naravno nisam blesav da smatram/tvrdim da Milošević/Tuđman/Karadžić/Boban ne bi krenuli u poduhvat kakav su krenuli i da je umjesto Alije bio nekako potpuno drugačiji, ali čvrsto vjerujem da bi mnoge stvari 1992. godine bile drugačije... Prosječan Srbin je tako npr. imao samo dvije opcije pred sobom - ići za svojima vs ići za Alijom? Za veliku većinu to uopšte nije bila nikakva dilema... Sa ove strane je ostala samo stroga moralno-intelektualna avangarda među Srbima ili oni Srbi koji se jednostavno nisu stigli na vrijeme snaći... Međutim, da je prosječni Srbin pred sobom imao dilemu - nacionalizam vs suživot... E to bi već bila dilema... Ne sumnjam da bi u tom ludilu ogroman broj Srba svakako izabrao nacionalizam, ali uvjeren sam da taj broj ne bi bio ni približno velik, niti dominantan kao što je u ovom slučaju bio... A to bi već imalo određene implikacije na stanje na terenu...
insomnia78

#497 Re: Alija-Tito?

Post by insomnia78 »

:lol: :lol: :lol:
cyprus

#498 Re: Alija-Tito?

Post by cyprus »

:pliska:
insomnia78

#499 Re: Alija-Tito?

Post by insomnia78 »

Bijahu prisiljeni na genocid, na skrivanje zlocinaca i slavljenje istog
insomnia78

#500 Re: Alija-Tito?

Post by insomnia78 »

Visegradski Srbi bi da nije bilo Alije tacno prekrenuli i nastavili suzivot sa komsijama muslimanima
Locked