Ništa u našem trenutnom shvatanju kozmologije ne upućuje na tvoje objašnjenje. Prihvatam da vjeruješ u to ali nadam se da shvataš da ja ne vidim objektivne razlioge da prihvatim tvoje objašnjenje/vjeru.vatrogasac wrote:Antropomorfizam. Unutar svemira koji je bio čestica i eksplozijom postao 'duhan' i unutar tog duhana vladaju zakoni nastajanja i nestajanja kojima ne podliježe Bog kao tvorac 'bozije cestice' kako je neki zovu i u načnim krugovima. Čovjek je kreator stolice, bojlera, kompjutera, ali nema ni blizu znaka jednakosti između njega i tih svih ljudskih kreacija. Slično je apsurdno stavljati znakove slicnosti između Boga i čovjeka.broj dva wrote:
Odakle taj um što stvara umove, koji um ga stvori ? I koji um stvori um što stvara umove ?
Kutak za ateističko-religijski trenutak
-
broj dva
#476 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
- Dope_Man
#477 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ajmo biti realni, zasto vjerujes? Rodio si se sa vjerom u tu ideju ili su te pak, kao i sve nas, kao malog naucili toj ideji, i to ideji vezanoj za jednu specificnu religiju koja god to bila, apsolutno nebitno? Poenta je da se sigurno nisi rodio sa tim uvjerenjem - naucen si tome kao mali. Gledam djecu koja rastu i koju isto tako uce istu ideju njihovi roditelji. Ne uplicem se, ne bih nikad rekao njihovoj djeci nesto drugo osim da razmisljaju i otkrivaju svijet, pogotovo kada porastu jer ne ocekujem da djeca od 4-5 godina razmisljaju o tome duboko, nisu ni sposobni za to.tuzlak1212 wrote:Zašto bi se hvatao u koštac s ovim ako otkako znam za sebe vjerujem da Bog postoji s tim da mi to niko nikad nije nametao? Prosto vjerujem i svako postavljanje pitanja i odgovor na pitanje će potvrdit moje vjerovanje. Kao što će kod ateista potvrditi nevjerovanje, veći je problem arogancija i egoizam kod pojedinaca u obje strane diskusije.Dope_Man wrote: I tu je kraj te ideje, ali naravno, niti jedan vjernik ne zeli da se pozabavi tim pitanjem. Jednostavno: "on postoji oduvjek" je odjednom sasvim dovoljno, a taj odgovor je neprihvatljim ako govoris o materiji koja cini univerzum. Sto sam i ranije na ovoj temi spominjao. Naravno, nikada se niko od vjernika nece uhvatiti u kostac sa ovim pitanjem.
E, ti si rekao da odbijas o toj ideji i razmisljati sada kada mozes. Posteno. Ja nisam odbio, ja sam prevazisao u jednom trenutku strah od kazne zbog sumnje (cemu sam takodjer naucen u sklopu cijele te ideje) i odlucio da razmislim o toj ideji. I evo me danas, ne vjerujem u tu ideju jer kad sam bez straha o njoj razmislio vise nije imala smisla.
- vatrogasac
#478 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Odvaja te jezik. Ni jedno drugo živo biće nije sposobno za gramatiku, prenošenje misli i znanja. Znaš koliko je to krupno odvajanje? Životinje mogu biti manje više pametne pa te to navede da se poistovijetiš, ali nemaju ljudske vještine za koje se veže razum.broj dva wrote:
Ništa nas ne odvaja od životinja jer i mi smo životinje. Inteligentne životinje,.inteligentnije od svih drugih nama poznatih ali i dalje.životinje.
- vatrogasac
#479 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
A šta je bilo prije čestice i šta je prouzrokovalo eksploziju. Ni sam agresivni antiteista Dawkins ne smije da to pripiše slučaju. Sva priča o tome mu počinje sa možda.broj dva wrote:Ništa u našem trenutnom shvatanju kozmologije ne upućuje na tvoje objašnjenje. Prihvatam da vjeruješ u to ali nadam se da shvataš da ja ne vidim objektivne razlioge da prihvatim tvoje objašnjenje/vjeru.vatrogasac wrote:Antropomorfizam. Unutar svemira koji je bio čestica i eksplozijom postao 'duhan' i unutar tog duhana vladaju zakoni nastajanja i nestajanja kojima ne podliježe Bog kao tvorac 'bozije cestice' kako je neki zovu i u načnim krugovima. Čovjek je kreator stolice, bojlera, kompjutera, ali nema ni blizu znaka jednakosti između njega i tih svih ljudskih kreacija. Slično je apsurdno stavljati znakove slicnosti između Boga i čovjeka.broj dva wrote:
Odakle taj um što stvara umove, koji um ga stvori ? I koji um stvori um što stvara umove ?
-
allem_77
#480 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Ne sumnjam da će te se vratiti u rikverc.exampLe. wrote:Pretvorismo temu u filozofiju.
-
broj dva
#481 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Jezik je funkcija inteligencije. I druge životinje komuniciraju, samo ne na našem nivou kompleksnosti.vatrogasac wrote:Odvaja te jezik. Ni jedno drugo živo biće nije sposobno za gramatiku, prenošenje misli i znanja. Znaš koliko je to krupno odvajanje? Životinje mogu biti manje više pametne pa te to navede da se poistovijetiš, ali nemaju ljudske vještine za koje se veže razum.broj dva wrote:
Ništa nas ne odvaja od životinja jer i mi smo životinje. Inteligentne životinje,.inteligentnije od svih drugih nama poznatih ali i dalje.životinje.
- Dope_Man
#482 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Zar je tesko prihvatiti odgovor "Ne znam" na neka pitanja?
Mozda i glavna razlika izmedju nauke i abrahamskih religija je upravo u tom jednostavnom "Ne znam". Nauka ne tvrdi da zna se, upravo suprotno, cudi se milionima stvari koje ne zna. Ljudi nagadjaju, na osnovu trenutnog znanja, ali na kraju dana na neka pitanja jednostavno postoji odgovor "Ne znam".
A u vjeri toga nema. Sve se zna. Ama bas sve. Bar je to tvrdnja, da je svaka moguca stvar objasnjena, pojasnjena.. pa eto vidimo i na zadnjih par stvari pokusaje da se neke moderne stvari (ne)uspjesno objasne iz jedne knjige od prije 1500 godina. Jer Knjiga je objasnila sve. Nema praznina. Ne smije ih biti.
Mozda i glavna razlika izmedju nauke i abrahamskih religija je upravo u tom jednostavnom "Ne znam". Nauka ne tvrdi da zna se, upravo suprotno, cudi se milionima stvari koje ne zna. Ljudi nagadjaju, na osnovu trenutnog znanja, ali na kraju dana na neka pitanja jednostavno postoji odgovor "Ne znam".
A u vjeri toga nema. Sve se zna. Ama bas sve. Bar je to tvrdnja, da je svaka moguca stvar objasnjena, pojasnjena.. pa eto vidimo i na zadnjih par stvari pokusaje da se neke moderne stvari (ne)uspjesno objasne iz jedne knjige od prije 1500 godina. Jer Knjiga je objasnila sve. Nema praznina. Ne smije ih biti.
-
broj dva
#483 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
A za prije Big Banga, nije problem reći "ne znam" kada već ne znam. Možda neću/nećemo nikada znati, a možda i hoćemo, ni to ne znam. Ali i dalje sam uvjeren da pojam božanstva ništa ne onjašnjava, to je kao pozivati se na magiju da.popuniš rupe u znanju tako da mi je moje "ne znam" iskrenije.
-
broj dva
#484 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Pretečeme me u 2 minute.Dope_Man wrote:Zar je tesko prihvatiti odgovor "Ne znam" na neka pitanja?
-
broj dva
#485 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Prije ili kasnije hoćemo. Ali za sada komuniciramo sa makar nekom dozom poštovanja i pristojnosti.allem_77 wrote:Ne sumnjam da će te se vratiti u rikverc.exampLe. wrote:Pretvorismo temu u filozofiju.
-
exampLe.
-
allem_77
#487 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Slažem se, ustvari Kur'an o tome govori. E sada Kur'an ne govori o tome koliko molekula ima atoma...broj dva wrote:
Jezik je funkcija inteligencije. I druge životinje komuniciraju, samo ne na našem nivou kompleksnosti.
- vatrogasac
#488 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Niko od nas ljudi ne zna, nemamo ni približno Božije znanje, ali nas Uputom stimuliše da otkrivamo i u toj Uputi daje osnovne informacije. Da nam je dato svo znanje ne bi imao smisao život na dunjaluku. Ovdje smi da obavimo nekoliko tih zadataka prije nastavka.Dope_Man wrote:Zar je tesko prihvatiti odgovor "Ne znam" na neka pitanja?
- vatrogasac
#489 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Prije će to biti povratak na partiju šaha na šta često liči sva ova priča.allem_77 wrote:Ne sumnjam da će te se vratiti u rikverc.exampLe. wrote:Pretvorismo temu u filozofiju.
MarlboroGold wrote:Šah matExNihilo wrote: Nego, šta ćemo onda sa državama koje pate od deflacije? Da li u tom slučaju Allah naređuje negativnu kamatnu stopu? Zamolit ću te da pojasniš malo kako si ovo zamislio.
![]()
![]()
-
exampLe.
#490 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Sve dok se ne vrijedjamo neka rasprave. 
- Dope_Man
#491 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Svidja mi se ovaj zadnji dio, malo bolje docarava nego sto sam ja napisao. U sustini mozemo bilo sta reci za prije Big Banga i naravno sve ima jednaku vjerovatnocu i jednakog smisla, jer niti jedno nije moguce dokazati. Bio to neki bezvremeni space wizard, Ljubicasti Jednorog koji je izbacio magicnu prasinu i tako kreirao materiju svemira ili nesto deseto.. ne znamo. Ali eto, neki rado stoje iza jednog od mogucih objasnjenja jer.. njima ima smisla. Ne moze tu ostati nepoznanica. Ne znati je strasno.broj dva wrote:A za prije Big Banga, nije problem reći "ne znam" kada već ne znam. Možda neću/nećemo nikada znati, a možda i hoćemo, ni to ne znam. Ali i dalje sam uvjeren da pojam božanstva ništa ne onjašnjava, to je kao pozivati se na magiju da.popuniš rupe u znanju tako da mi je moje "ne znam" iskrenije.
-
1Dante1
#492 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
"samo" nasa sposobnost.broj dva wrote:1Dante1 wrote:Pa otprilike i ja mislim slicno, samo sto to ne nih nazvao gljivicom. To je ono sto nas odvaja od zivotinja i po cemu odstupamo od prirode. Oslanjamo se vise na razum nego na instinkt za razliku od zivotinja. Nismo u skladu sa prirodom, u prirodi sve ima neku svrhu dok ju mi unistavamo i nismo prilagodjeni uslovima u prirodi. Ima nesto "vjestacko" u nama.allem_77 wrote:Filozof JS Mill (nekršćanin) je sažeo ono do čega smo sada došli: „Samo po sebi je jasno da jedino Um može stvoriti um.“
Bivši ateist Lee Strobel, koji je prije mnogo godina došao do ovog zaključka, komentira: „U osnovi, shvaćam da bih, ako želim ostati ateist, morao vjerovati da je ništa stvorilo sve; da je nešto neživo stvorilo život; da slučajnost stvara finu podešenost; da kaos stvara informaciju; da nesvijest stvara svijest; i da bezrazložnost stvara razlog. Toliko slijepe vjere je tu potrebno da je jednostavno bilo previše za mene.
Kako ateisti na ovom PF-u objašnjavaju kako su oni odlučili da budu to što jesu? Nemojte se referirati na vjerske knjige. Zamislite da ih nema, jer svakako većina vas ih nije ni pročitala.
Ja mogu iznijeti neku svoju trenutnu teoriju, naravno ne znači da je tačna? Da je u pitanju nešto u mozgu i srcu tih ljudi. Šta je to tačno, ne bih znao? Nazovimo to gljivica, koja je ušla u ljudski organizam i nekako se uvukla u srce i mozak. Postavlja se pitanje da li postoji lijek za tu gljivicu? Ili je to nešto slično kao sa osobama koji su homoseksualci? O homoseksualizmu bi nam Sara mogla nešto prozboriti? Vjerujem da ona vlada dobro ovom materijom? I da, vjerojatno ta gljivica nije naslijedna?
Ništa nas ne odvaja od životinja jer i mi smo životinje. Inteligentne životinje,.inteligentnije od svih drugih nama poznatih ali i dalje.životinje. A to "vještačko" je samo naša sposobnost da prirodu prilagodimo sebi.umjesto sebe prirodi. To što to radimo loše, uništavajući prirodu i osnovu za budućnost je već rezultat socioekonomskih (ne)prilika poput okrutnog kapitalizma i potrošačkog društva.
-
Hakiz
#493 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Da li je?broj dva wrote:Jezik je funkcija inteligencije. I druge životinje komuniciraju, samo ne na našem nivou kompleksnosti.vatrogasac wrote:Odvaja te jezik. Ni jedno drugo živo biće nije sposobno za gramatiku, prenošenje misli i znanja. Znaš koliko je to krupno odvajanje? Životinje mogu biti manje više pametne pa te to navede da se poistovijetiš, ali nemaju ljudske vještine za koje se veže razum.broj dva wrote:
Ako je vjerovati pričama o delfinima itd...
-
exampLe.
#494 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
https://healthypets.mercola.com/sites/h ... imals.aspx
A najinteligentnija zivotinja je?
Slucajnost...
A najinteligentnija zivotinja je?
Slucajnost...
-
1Dante1
#495 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Komuniciraju instinktivno, vezano za stvari koje su od vitalnog znacaja ko hrana, razmozavanje itd. sigurno ne mogu glabat o religijibroj dva wrote:Jezik je funkcija inteligencije. I druge životinje komuniciraju, samo ne na našem nivou kompleksnosti.vatrogasac wrote:Odvaja te jezik. Ni jedno drugo živo biće nije sposobno za gramatiku, prenošenje misli i znanja. Znaš koliko je to krupno odvajanje? Životinje mogu biti manje više pametne pa te to navede da se poistovijetiš, ali nemaju ljudske vještine za koje se veže razum.broj dva wrote:
-
belfy
#496 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
pa nismo ni mi sposobni razgovarati sonarski. tu su slijepi misevi, delfini i kitovi nekako daleko ispred nas... cak ni cvrkutom ne mozes dozvati pticu kao sto to druge price cine... uopste ne mozes komunicirati feromonima kao mravi. ne mozemo cak ni disati pod vodom ili letjeti... primjer ne prolazi iz jednostavnog razloga davno objasnjenog od jednog dosta pametnog covjeka - ako ocjenjujete ribu po njenoj sposobnosti penjanja na drvo, reci cete da je riba glupa ili nesposobna.vatrogasac wrote:Odvaja te jezik. Ni jedno drugo živo biće nije sposobno za gramatiku, prenošenje misli i znanja. Znaš koliko je to krupno odvajanje? Životinje mogu biti manje više pametne pa te to navede da se poistovijetiš, ali nemaju ljudske vještine za koje se veže razum.broj dva wrote:
-
Hakiz
#497 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Joj, ovo mi je super odgovor.
Po istom mehanizmu ljudi vjeruju u boga, jer, kako može biti drugačije.
A to što ni jedan čovjek na planeti ne zna jezik bilo kojeg drugog živog bića, pa tako ne može sa sigurnošću znati o čemu recimo, dva Varano guštera razgovaraju, to je sitnica.
Jer, mi ljudi smo rekli da ta dva guštera mogu razgovarati samo o temama o kojima mi mislimo da mogu razgovarati.
Ne kažem da to nije tačno, ali treba dokazati.
Po istom mehanizmu ljudi vjeruju u boga, jer, kako može biti drugačije.
A to što ni jedan čovjek na planeti ne zna jezik bilo kojeg drugog živog bića, pa tako ne može sa sigurnošću znati o čemu recimo, dva Varano guštera razgovaraju, to je sitnica.
Jer, mi ljudi smo rekli da ta dva guštera mogu razgovarati samo o temama o kojima mi mislimo da mogu razgovarati.
Ne kažem da to nije tačno, ali treba dokazati.
-
zijancer
#498 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Meni se čini da se jedino ne bave umjetnošću. 
-
zijancer
#499 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Što vodi do pitanja kad smo se mi počeli baviti time, i zašto?
-
allem_77
#500 Re: Kutak za ateističko-religijski trenutak
Dođosmo smo do životinja.
Meni je interesantno kako pčela matica za jedan dan izbaci jaja, tri puta svoje težine? Kao kada bi žena od 70 kg, za jedan dan rodila djece ukupne težine 210 kg.
Meni je interesantno kako pčela matica za jedan dan izbaci jaja, tri puta svoje težine? Kao kada bi žena od 70 kg, za jedan dan rodila djece ukupne težine 210 kg.