Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
zrakomlat

#476 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by zrakomlat »

Bodkin wrote:
mk ultra wrote:
shape of despair wrote:Kada sam tražio posao niko mi se nikad nije javio sa posao.ba oglasa a barem sam aplicirao na njih 20. Meni je posao.ba pravo šuhveli.
Odma ko mi se javio jesu firme koje su dale oglase na stranici biroa.
Gledam neki dan novčanicu od 500e, reko moja je jebote plata ta jedna novčanica.
možda će te zovnuti neka firma, prođeš 40 krugova nekih intervjua, dolazi milion puta, i na kraju ništa

tako je prijatelj u procredit banci dobio "posao", poslali ih u BG na neku obuku, bio 15 dana, vratio se i to je to, od njih 10 posao dobilo 1
to je meni ogroman bezobrazluk

ili koliko su mene u info bipu zvali puta, pa hajde vamo, pa donesi prezentaciju, pa 1 razgovor, pa drugi na engleskom, pa treći sa nekim njihovim kolegama što to već rade bla bla, dok su oni prebijali vrijeme i prali mi mozak našao posao na drugom mjestu :lol:
prevent ista stvar, hodaj, zajebaji se, oni naplate tu tvoju obuku od švicaraca i to masno, i na kraju imamo te u vidu :lol: (razligu :bih: )
Pa fakat ne znam kako vi kontate da to treba da izgleda? Dodji i evo ti posao nakon pola sata ragvovora?
Ne znam, ja imam pozitivno iskustvo sa posao.ba. Dva sam posla dobio preko njih, u smislu, da sam se javio na oglase koje su oni objavili. Osim toga još jedan mi je ponuđen, ali ja odbio i zajebo se ko niko tad, al jbg. Na još 5 sam bio na razgovoru i nije mi ponuđeno ništa (Cola, Lok, Procredit, BBI, Sberbanka) s tim da su ove zadnje dvije iz zagrade jedino poslale službeno da nisam primljen.

Dok nisam dobio prvi posao, poslao sam jedno 5000 prijava :D i niko ništa (osim tih u zagradi) ali sam nastavio slati iako sam smatrao da to uzaludno radim. Kad sam dobio prvu šansu ne znam ni ja kako i počeo raditi, onda sam bio zanimljiviji poslodavcima, pa iako nisu i dalje nudili većina ništa, makar bi me pozvali na bezze razgovor, pa se nauči ponašati i na tome. Ali u moru tih razgovora nešto se i ubolo, nakupilo se nešto staža, bilo je i plata na nivou sadake, a bilo je i odličnih.
madner

#477 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by madner »

mirsek wrote:
madner wrote:Zle firme, sa svojim sebicnim interesima. :D
Hoce ko gradjevinari, troskovi kvadrata ispod 1000 KM a prodajna cijena 3000-5000 KM. Gladne oci.
Srecom i radnici postaju zdravo sebicni. :D
Dodje to sa vise od 4 mjeseca staza.
lethalthreat

#478 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by lethalthreat »

Thorgerson wrote:Posla ima.

Nema para. Za vecinu ih nema.

U Bosni je sasvim normalna pojava da imas privatnu firmu gdje je parkiran BMW ili Mercedes od 170.000 KM. I malo dalje su parkirani automobili ono Astra, Pezo 307 auta do max 10-11.000 KM...znaci krntije koje su izjebane vani i poslane ovdje da se habaju.

Ok - vlasnik snosi rizik, treba da zaradi. Ali mora li vlasnik jbmu imati vozni park od haman milion, nekretnine u vrijednosti od više miliona. A da mu radnik skrpi nekakav kredit zajedno sa zenom da kupi trosoban stan od 50m2 i zaduze se na 30 godina.

Kod nas su ljudi skromni, preskromni, užasno skromni. To je valjda malo i posljedica rata. Šuti, nek se ima šta pojest popit. Ne do bog živit malo.

Ako ti nemas novca da jednom godišnje odeš u min hotel sa 4* nekih 7 do 10 dana na more. Ako ti nemaš novca da odradiš godišnje još 2-3-4 putovanja po Evropi malo van sezone. Ako nemaš para za nekih 7-10 dana planine da se malo i tu odmoriš. Ako moraš uzimati kredit za sve iznad 400-500 KM - jebaji ti taj život, to nije život, to je životarenje. Naravno, kad se navikneš na to ne smeta ti. Ali fazon je da ovako srednja klasa živi na zapadu.

Naravno, za ovo gore nije potrebno nesto puno novca. Dvoje da radi, da imaju ukupno 4-5.000 KM. To je to. Ništa više ni manje za jedan prosječan i fin život. Ali takvih u BiH je veoma malo.

I kod god ne može da živi ovako iznad, da ima ovaj iznsos primanja mjesečno da donese u kuću - pod hitno mora da ide iz ove vukojebine! To vam mora biti jasno ko dan.

p.s. Ne želim da ulazim u to šta je nekome ćeif. Ja govorim generalno. Generalno nema šanse da može biti veći ćeif popit kafu na Bjelašnici pojest pitu i uštipke (i tako 20x godisnje), od toga da malo odeš npr do Majorke ili Malage, van sezone za neke sitne pare, pa dole popiješ kaficu. Da je ovo na Bjelašnici bolje, onda bi turisti dolazili na Bjelašnicu i ne bi išli na Malagu.
Fino rečeno :thumbup: Posla ima, ali novca nema. A nema ga jer nema ekonomije, nema politike, nema države. I nema interesa da svega toga bude. Cifre i računice koje se ovdje spominju 95% radno sposobnih ljudi mogu samo sanjati i gledati na papiru. Kreni 20 km u bilo kojem smjeru od Sarajeva i zaviri u realni sektor i vidjet ćeš da ljudi "žive" od 400-600 KM mjesečno. I mnogi se šutaju nogom u guzicu jer imaju i toliko.

Šta je sa drugim faktorima, dobar posao ne čini valjda isključivo samo plata? Neko želi manje novca ali više slobode, bolje uslove, manje radnih sati, više vremena provedenih sa porodicom, više terenskog/manje kancelarijskog rada i obrnuto. Mogućnosti da ovdje biraš posao su nikakve, uzmi ili ostavi to što ti se nudi i ne pitaj previše. Čast izuzecima.

Bez temeljitih promjena cjelovite društveno-ekonomske situacije nema ni boljitka, a bojim se da do toga neće doći još dugo. Svjedoci smo nekih minimalnih pomaka ali sve je to još uvijek jalovo i u embrio fazama. Još će vode našim rijekama poteći dok ljudi i ovdje ne budu u mogućnosti da ljetuju i zimuju po 10-ak dana godišnje, da uvežu još 2-3 produžena vikenda, da trudnice po povratku sa porodiljskog ne dočeka otkaz, da u rijetke slobodne dane vikenda ne moraš gazdi ići prati auto, da svojim mjesečnim primanjima možeš sebi priuštiti sve ono što se na zapadu zove "normalan život" a kod nas valjda "luksuz".
Hajvan

#479 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Hajvan »

madner wrote:
mirsek wrote:
Hoce ko gradjevinari, troskovi kvadrata ispod 1000 KM a prodajna cijena 3000-5000 KM. Gladne oci.

a bio je respektabilan forumash….

vidite u shta se pretvorio…

:sad:
mirsek

#480 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by mirsek »

madner wrote:
mirsek wrote:
Isto kao i zdrav odnos prema radnicima. Ko je dovoljno promucuran. :D
lajkujMe

#481 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by lajkujMe »

Sebican radnik je dobar radnik.
A onaj koji lize pakas gazdi da bi "sacuvao" radno mjesto je donji.
Na proslom poslu bio sam taj sto hoce gazdi ugoditi. Sto sam vise ugadjao to sam vise donji postao.
Na sadasnjem poslu ne udovoljavam gazdi ali nikako, kad kaze ostani duze ja mu kazem e ne mozee, kad kaze haj odradi nesto van specifikacija posla kazem ne mozeee.
Kad me pitao jel dobar gazda reko sam ima i boljih.
Rezultat? 5 povecanja plata, dodatne benificije i postovanje gazde iako radim 1/2 onoga sto mogu jer mi se ne da vise derati guzove na tudja bogatsva.
Kad bude moja firma radicu vise od 8 sati, pita mene gazda bolan sto neces da izadjes u susret, da odradis "ponekad" prekovremeno za dobrobit firme, rekoh, kad me budes platio za taj prekovremeni i to x2 veca satnica hocu, kad mi budes prepisao pola firme i budem od svog rada mogao kupiti Audija A6 ko i on e onda cu raditi i 12 sati nije frka :)
Ovo ne znaci da ne radim svoj dio posla ne bi on mene drzao da dangubim po vazda uradim ono sto je moj posao, donosim mu profit i kvalitetan sam radnik. A to moras dokazati i pokazati i ne dati na sebe da ne bi bio donji.
edo_79

#482 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

Mea_parvitas wrote:
edo_79 wrote:
Primanja 900KM:
- 350 kredit stambeni
- 150 režije
- 100 hrana
- 100 gorivo
- 100 poguraj starce (jer imaju minimalne penzije, jednu stari da za lijekove, a drugom stara krpi rupe u budžetu)
- 100 odjeća i obuća

Ostane: 0 KM
Pokvari se auto - zavali se do plate, hoćeš sebi nešto vanserijski kupit - nemoj sad vidjećemo od iduće plate, pokvari se mobitel - jebigica tako ti grah pao, hoćeš sat - ne treba mi sat jer imam na mobitelu, i šta nam ostane. Ništa ne ostane, a gdje mi je more - o moru i ne razmišljam jer NEMERE
Izvini, 100 KM za hranu? O koliko osoba pricamo? 3 KM dnevno? Nema sanse...

Minimum je 3000 KM za 2 osobe, da bi imao normalan zivot, sve ispod je razlog zasto ljudi odlaze. Ja sam i iznad tog novca, pa opet duboko razmisljam da li da idem.
1 osoba prijatelju .... s tim što imam jedan obrok u firmi, cijeli dan sam na poslu, pa računam samo obrok akd dođem kući
Tomahawk11
Globalni moderator

#483 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Tomahawk11 »

Malo je 100 KM i za jednu osobu.
edo_79

#484 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote:Malo je 100 KM i za jednu osobu.
Ko te pita jarane .... sad znaš što ja vazda slike hrane zavaljujem po forumu :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#485 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Tomahawk11 »

edo_79 wrote:
Tomahawk11 wrote:Malo je 100 KM i za jednu osobu.
Ko te pita jarane .... sad znaš što ja vazda slike hrane zavaljujem po forumu :D
Ma znam, ljudi svašta rade, bave se magijom da spoje mjesec s mjesecom, živi se nadrealan život :roll:
Kiki_Musampa

#486 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Kiki_Musampa »

Za jednu godinu rada, ja i žena u štedimo 0,sve sto imamo krpimo, i svaki vanredni izdatak je kredit. Za to isto vrijeme, njena sestra u Njemackoj živi, svake godine na GO potroše par hiljada €, a pored toga se namjesti stan, kupi auto itd. Oni ginu radeći, al jebemu, ginemo i mi. Cijena benzina je skoro ista, cijene namirnica manje, krije veće.... Koji djavo sam jos ovdje, to ni sam ne znam :skoljka:
edo_79

#487 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

Tomahawk11 wrote:Ma znam, ljudi svašta rade, bave se magijom da spoje mjesec s mjesecom, živi se nadrealan život :roll:
Jbg .... baš nadrealan život, jer neke obične stvari, tipa otići na more 2-3 dana, bez da se uvališ u kredit i da jedeš kifle sljedećih 5-6 mjeseci spada u domen naučne fantastike. I onda ljudi kažu što se ne ženiš, što ne praviš djecu, kako bolan kad jedva sam sa sobom na kraj izlazim ......
Tomahawk11
Globalni moderator

#488 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Tomahawk11 »

edo_79 wrote:
Tomahawk11 wrote:Ma znam, ljudi svašta rade, bave se magijom da spoje mjesec s mjesecom, živi se nadrealan život :roll:
Jbg .... baš nadrealan život, jer neke obične stvari, tipa otići na more 2-3 dana, bez da se uvališ u kredit i da jedeš kifle sljedećih 5-6 mjeseci spada u domen naučne fantastike. I onda ljudi kažu što se ne ženiš, što ne praviš djecu, kako bolan kad jedva sam sa sobom na kraj izlazim ......
Apsolutno, u takvoj situaciji nema uslova za jednog insana, a tek za više njih...
Sve je manje i onih koji se vode onom - svako ima svoju nafaku.
Maraschino

#489 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Maraschino »

edo_79 wrote:
Primanja 900KM:
- 350 kredit stambeni
- 150 režije
- 100 hrana
- 100 gorivo
- 100 poguraj starce (jer imaju minimalne penzije, jednu stari da za lijekove, a drugom stara krpi rupe u budžetu)
- 100 odjeća i obuća

Pokvari se auto - zavali se do plate, hoćeš sebi nešto vanserijski kupit - nemoj sad vidjećemo od iduće plate, pokvari se mobitel - jebigica tako ti grah pao, hoćeš sat - ne treba mi sat jer imam na mobitelu, i šta nam ostane. Ništa ne ostane, a gdje mi je more - o moru i ne razmišljam jer NEMERE
Tih 900 ili 1000KM je vrednija nego 2.500-3.000 € u D ili NL
edo_79

#490 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

Maraschino wrote:
edo_79 wrote:
Primanja 900KM:
- 350 kredit stambeni
- 150 režije
- 100 hrana
- 100 gorivo
- 100 odjeća i obuća

Pazi prijatelju, da bi nešto zaradio moraš raditi .... ali postavljati ovakve naslove na forumu tipa ''Kaže nema posla u BiH???'' Ima posla u BiH preko glave, ali nit je dovoljno plaćen, niti ga rade ljudi koji bi trebali, čast izuzecima ali u velikoj većini slučajeva se ide više sistemom podobnosti nego stručnosti ....
Maraschino

#491 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Maraschino »

edo_79 wrote:
Maraschino wrote:
edo_79 wrote:
Primanja 900KM:
- 350 kredit stambeni
- 150 režije
- 100 hrana
- 100 gorivo
- 100 odjeća i obuća

Pazi prijatelju, da bi nešto zaradio moraš raditi .... ali postavljati ovakve naslove na forumu tipa ''Kaže nema posla u BiH???'' Ima posla u BiH preko glave, ali nit je dovoljno plaćen, niti ga rade ljudi koji bi trebali, čast izuzecima ali u velikoj većini slučajeva se ide više sistemom podobnosti nego stručnosti ....
Apsolutno se slazem. Poznajem dosta tih privatnika koji se prema ''svojoj''firmi odnose kao prema ''svom'' vlasnistvu. Sve koje znam da su se tako odnosili nisu dobro zavrsili neki prije neki poslije. Tvoje je sto ti na kraju ostane a ne ono sto je u blagajni.
Svi oni koji su zaposljavali porodicu da ne bi plati strucnu osobu, nisu dobro prosli.
Sada posla ima za dobrog radnika ali ga treba adekvatno platiti. Povecanje plata povlaci niz drugih povecanja tako da je to zatvoren lanac. Imat ces u masi vise para a vise ces i davati.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#492 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by japin_mutapi »

Maraschino wrote:
edo_79 wrote:
Primanja 900KM:
- 350 kredit stambeni
- 150 režije
- 100 hrana
- 100 gorivo
- 100 odjeća i obuća

al u kurcu
edo_79

#493 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

Maraschino wrote: Apsolutno se slazem. Poznajem dosta tih privatnika koji se prema ''svojoj''firmi odnose kao prema ''svom'' vlasnistvu. Sve koje znam da su se tako odnosili nisu dobro zavrsili neki prije neki poslije. Tvoje je sto ti na kraju ostane a ne ono sto je u blagajni.
Svi oni koji su zaposljavali porodicu da ne bi plati strucnu osobu, nisu dobro prosli.
Sada posla ima za dobrog radnika ali ga treba adekvatno platiti. Povecanje plata povlaci niz drugih povecanja tako da je to zatvoren lanac. Imat ces u masi vise para a vise ces i davati.
Ja radim u realnom sektoru kao prevodilac, tehnička je terminologija u procesnoj industriji, raspon je od mašinstva i elektrotehnike, pa do automatizacije, prava, prodaje, nabave, finansija, investicionih projekata itd itd .... Nedavno su nam dolazili neki stranci, otpucali sastanak od jedno 4 sata (u paketu bez pauze) i pita mene sad jedan od njih šta sam po struci, reko nisam ništa, gimnazijalac .... lik :shock: .....

Nemože čovjek da shvati da se sastanak od 4 sata trajanja (koji je usput bio i nenajavljen, za sastanak sam saznao 10 minuta prije početka, bukvalno) radi samo sa jednim prevodiocem, kaže meni to se kosi sa svim standardima, još kad sam mu rekao da dobijam 450€ mjesečno za taj posao, kaže on meni ''ja trošim duplo toliko samo na telefonski račun, a to za šta ti radiš je u najmanju ruku sramota ..... Jbg dobrodošli u BiH, državu gdje sva logika i normala prestaje .....
JThomas

#494 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by JThomas »

ukratko - posla ima. eto ti pet poslova radiš :mrgreen:

"samo" nema dostojne naknade...
edo_79

#495 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

JThomas wrote:ukratko - posla ima. eto ti pet poslova radiš :mrgreen:

"samo" nema dostojne naknade...
Pa to sam ja odmah rekao .... ima posla ... al nema para :D :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#496 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Tomahawk11 »

Dakle, riješili smo misteriju iz naslova...posla ima.
lajkujMe

#497 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by lajkujMe »

Meni je najjace od svega ovdje, nase gazde, vlasnici firmi.
Njih 90% je ubijedjeno da je 600 do 700 km plata taman za sve.
Nije ono fazon lazem sebe lazem tebe, nego 100% uvjereni.
Tu su i radnici krivi dopustaju sebi "iz nuzde" da bivaju potplaceni i maltretirani, vjeruj bolje ces proci da se zalis na uvjete rada nego da sutis.
Od sutnje neces nista dobiti od zaljenja hoces, malo rizikujte narode.
Prije 4 mjeseca imao sam raspravu s direktorom.
Ja mu se zalio kako mi je plata od 1000km "sitnis".
Digao mu se ego i kao trebao bih biti zadovoljan imam nadprosjecnu platu za BIH uslove, samo sam mu rekao da je natprosjecna platna gora od najjgore plate u Njemackoj.
Pa je pocela njegova suplja kako na zapadu samo rade umore s istrose se nemaju onaj merak kao kod nas.
Tu mu opet uzvratim i kazem mu da istroseni imaju 3 godisnja u godini i plus slobodne vikende plus mogu "naraditi" slobodne dane i znaju zasta rade.
On opet nemaju oni nas bosanski merak, odgovorim mu jbg direktore milion bosanaca nece bosanski merak nego Njemacku disciplinu i odgovornost a jos milion se priprema za isto, sta ces za godinu neces imati radnika.
Odmahnuo rukom kaze ima sila nezaposlenih.
Par dana poslije toga kritican radnik (vozac) mu dao otkaz zbog sile prekovremenih jer nije htio nabaviti dodatnu osobu da ga rastereti.
4 mjeseca kasnije jos uvijek nije nasao radnika, samo troje se prijavilo na oglase, ni jedan nije htio da pocne sa radom kad su culi uvjete.
Ps. Direktor upravo u dostavi s kombijem jer nema mu ko voziti :|
Maraschino

#498 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by Maraschino »

Tomahawk11 wrote:Dakle, riješili smo misteriju iz naslova...posla ima.
I to je dobro. Veca mogucnost ako nisi zadovoljan jednim poslodavcem da trazis drugi posao i drugog poslodavca.
Inace to je sustina i prednost EU.
vjesticanametli

#499 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by vjesticanametli »

Kad niko nece ima ko mora :thumbup: samo nek vozi :lol:
edo_79

#500 Re: Kaže nema posla u BiH??? - Posao.ba.....

Post by edo_79 »

vjesticanametli wrote:Kad niko nece ima ko mora :thumbup: samo nek vozi :lol:
Još ga treba natjerat da radi prekovremeno, bez plaćenih prekovremenih sati, pa da vidi ''bosanskog meraka'' :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Locked