Svaka čast na ovoj rečenici!nendertalac wrote:koliko je demokratija opasna za nepismene toliko su i kompjuteri opasni za primitivne.
Kompletan intervju Gorana Bregovica za BiH Dane
-
nendertalac
#477 Re: Brega
Sta te to toliko muci u zivotu pa si ovako agresivan?Balinovac wrote:Meni nije muka bas mi je dobro i nebi se mijenjao ni sa kim da sutra budem na kosevu,da gledam onog SUPKA Bregovica.nendertalac wrote:Pa vidis, lekcija broj 1 -Balinovac wrote: dokle si najdalje putovala, ja sam na zapadu 12 godina![]()
![]()
jesi li vidila more, je li slano?![]()
Edukacijsko putovanje po cijelom svijetu puno se razlikuje od zivota na zapadu. Mozda je upravo to tvoj problem - tebi je sad muka sto si ti negdje bog zna gdje, a Goran Bregovic i Bijelo Dugme su ovdje i svirace koncert na kom ce ljudima biti DOBRO!
ZAPAD - SVIJET
ZIVOT - EDUKACIJSKO PUTOVANJE
Nadji nekoga ko ce ti objasniti razliku izmedju ovih termina.
-
bosniaque
Piše: Momir Dejanović
Pljuni i zapjevaj
Ponovno okupljanje "Bijelog dugmeta" i najavljeni koncerti u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu bez sumnje su prvorazredan društveni događaj. Biće to istinski praznik za nekoliko stotina hiljada građana svih generacija koji će uživati u živoj svirci i neponovljivom ambijentu druženja, pjesme i moguće generacijske, nacionalne, vjerske, kulturne i ideološke tolerancije i zajedništva na ovim prostorima.
Biće to u svakom slučaju nešto više od rokenrola, novca, spektakla, nostalgije i koka-kola marketinga, nešto što bi moglo biti granica ili blizina granici između zlog i boljeg vremena na ovim prostorima.
"Dugme" je prva jugoslovenska institucija koja se raspala 1989. godine. "Dugme" se raspalo zato što je bila nadnacionalna, nadrepublička i natprovincijska institucija. "Dugme" je institucija koja je mogla ili može funkcionisati jedino u jugoslovenskom ili balkanskom ambijentu. Bregović je pokušao pjesmom braniti Jugu i Jugicu od krvavog raspada, iako je bio svjestan tragične istine o Jugoslaviji kao materi i maćehi. Obistinile su se njegove opominjujuće riječi da "ko ne sluša pjesmu, slušaće oluju". Sve što se dešavalo u jugoslovenskoj i našoj tragediji ličilo je na njihov ružan san, sa svatovima bez pjesme i dragim ljudima koji su tiho, bez glasa odlazili nekud.
Raspadom grupe "Dugme" nije prestalo da postoji. U proteklih šesnaest godina "Dugme" je nastavilo da živi zahvaljujući svojim pjesmama. Pamtili smo ih po pjesmama njihovim. Njihovo ponovno okupljanje udahnuće novi život antologijskim pjesmama i potvrditi potrebu i mogućnost obnavljanja institucija i vrijednosti koji vežu ljude na ovim prostorima. Svojom pojavom i nastupima "Dugme" može sasvim sigurno imati terapijski učinak na procese pomirenja, zbližavanja, otrežnjenja i integracije na ovim prostorima.
Izbor Sarajeva, Zagreba i Beograda za koncerte nije slučajan. U tom trouglu nalazi se Bregovićev i naš emotivni prostor koji smo bili privremeno izgubili u vremenu podjela, mržnje i destrukcije. "Dugme" je, vjerovatno, jedina institucija na ovim prostorima koja u ovom trenutku može okupiti toliki broj različitih ljudi na jednom ili više mjesta. Na koncertima "Dugmeta" zajedno će biti i uživati oni koji pamte njihove početke i oni koji nisu bili ni rođeni u vrijeme njihovog raspada, oni koji su se mrzjeli i mislili da treba da žive odvojeno zato što pripadaju ovom ili onom nacionu ili vjeri i oni koji su nedavno pucali jedni na druge. Ovi koncerti mogli bi biti mjesta našeg pročišćenja i simbolički početak vraćanja ovog prostora i ljudi u njihovo prirodno i normalno stanje.
Ovo je prilika i da se pljune na proteklih petnaest godina gluposti, zabluda, promašaja i prevara. Pljunuti po bagri, šljamu, budalama i papcima koji donesoše ili još donose krv, mržnju, podjele, siromaštvo i beznađe na ove prostore. Pročistiti se pljuvanjem i zapjevati za novo i bolje vrijeme.
samo je zaboravio navesti da ce se koncert dugmeta u beogradu odrzati na vidov dan, dali slucajno ili ne....nevjerujem!

-
nendertalac
Balinovac wrote:Agresivan???? odakle ti to nism nikog razvalio..
Stvarno imas problema sa izrazavanjem. Koji jezik ucis tamo? Citas li nesto? Evo ako hoces ja cu organizovati ovdje neke dobrovoljne priloge pa da ti posaljemo par dobrih knjiga da citas. Recimo RETORIKU, FUNKCIONALNE STILOVE, i slicno. Odakle bi mogli poceti? Jesi li spreman da uzmes jedan mali test da vidimo na kom si nivou sada? Lakse ce nam biti da ti pomognemo.
-
Balinovac
STVARNO SI TI NEKI NAPORAN TIPnendertalac wrote:Balinovac wrote:Agresivan???? odakle ti to nism nikog razvalio..
Stvarno imas problema sa izrazavanjem. Koji jezik ucis tamo? Citas li nesto? Evo ako hoces ja cu organizovati ovdje neke dobrovoljne priloge pa da ti posaljemo par dobrih knjiga da citas. Recimo RETORIKU, FUNKCIONALNE STILOVE, i slicno. Odakle bi mogli poceti? Jesi li spreman da uzmes jedan mali test da vidimo na kom si nivou sada? Lakse ce nam biti da ti pomognemo.
Hjade malo ohladi.
-
nendertalac
#482 Re: Brega
Frutek,Frutek wrote:Ja što sam proputovo svijeta, ti nećeš da živiš još 100 godina. Ali ja imam obraza i ponosa, pa ne dam da mi neka bjelosvjetska gnjida nikakvog morala, vrijeđa grad i državu nakon što je došo turistički par dana u ovu propaćenu zemlju.nendertalac wrote:Fruteku, Balinovcu i ostaloj mnogobrojnoj rodbini i prijateljima -
Najvise bih voljela kad bi vas mogla poslati na jedan edukacijski put oko svjeta, barem jedno 5 godina.
Ti, vidim, zatvaraš oči, šutiš i još braniš čovjeka koji je vređo u najtežim momentima ovu zemlju, a evo i danas, vređa veliki grad Sarajevo, državu BiH, i njenog prvog predsjednika. Na čast neka ti je
Kad malo ohladis glavu mozda budemo mogli i popricat.
-
FFK as Lucy01
Mislim da je Madona prva dovela do savrsenstva koncept negativne reklame.
Na ovoj temi koja od otvaranje (od juce, ako se ne varam) ima 20 stranica i na kojoj se stvari tek zahuktavaju, odlicno je obradjen upravo taj koncept. Brega, ako mu je nedostajalo reklame za koncert, ovdje na sarajevo-x je dobio i previse, bez potrosene marke. Zao mi je sto mi Bosanci nosmo uspjeli da se ispraksamo u jednoj veoma korisnoj vrlini: ignorancija.
Oni koji ga zele gledati ce ici na koncert, bez obzira sta ovi koji ga nece i ne zele gledati napisu na ovom ili bilo kojem drugom forumu.
Interesuje me samo, odkad se to patriotizam mjeri muzikom i njenim izvodjacima? Jer, ako je to tako, vise od 60% populacije u BiH danas slusa turbo-folk koji dolazi direktno iz Srbije. Ili jos gore, slusa turbo-folk pjevacicu cije je muz direktni uzrok smrti i patnji mnogih Bosnjaka?
Znam i razumijem da uvijek vise boli kada ti neko "tvoj" okrene ledja, ali ne vidim cemu sva ova prepucavanja, vrijedjanja, ukidanja, zabranjivanja.....ko ga voli, dzaba mu nek' ide na koncert. Mislim da je demokratija na nasim prostorima jos uvijek nepoznanica, jer po meni demokratija znaci braniti necije pravo da odluci i misli drugacije.
Na ovoj temi koja od otvaranje (od juce, ako se ne varam) ima 20 stranica i na kojoj se stvari tek zahuktavaju, odlicno je obradjen upravo taj koncept. Brega, ako mu je nedostajalo reklame za koncert, ovdje na sarajevo-x je dobio i previse, bez potrosene marke. Zao mi je sto mi Bosanci nosmo uspjeli da se ispraksamo u jednoj veoma korisnoj vrlini: ignorancija.
Oni koji ga zele gledati ce ici na koncert, bez obzira sta ovi koji ga nece i ne zele gledati napisu na ovom ili bilo kojem drugom forumu.
Interesuje me samo, odkad se to patriotizam mjeri muzikom i njenim izvodjacima? Jer, ako je to tako, vise od 60% populacije u BiH danas slusa turbo-folk koji dolazi direktno iz Srbije. Ili jos gore, slusa turbo-folk pjevacicu cije je muz direktni uzrok smrti i patnji mnogih Bosnjaka?
Znam i razumijem da uvijek vise boli kada ti neko "tvoj" okrene ledja, ali ne vidim cemu sva ova prepucavanja, vrijedjanja, ukidanja, zabranjivanja.....ko ga voli, dzaba mu nek' ide na koncert. Mislim da je demokratija na nasim prostorima jos uvijek nepoznanica, jer po meni demokratija znaci braniti necije pravo da odluci i misli drugacije.
-
nendertalac
U cemu je tu problem? Sto nije uspjeo da potrefi da svira u Zagrebu za Bozic, u Sarajevu za Bajram i u Beogradu na Vidovdan. Evo planiraju hapsenje Mladica i Karadzica do Vidovdana, ko zna mozda fakat bude najbolji dernek koji je Beograd ikad vidjeo.bosniaque wrote:
samo je zaboravio navesti da ce se koncert dugmeta u beogradu odrzati na vidov dan, dali slucajno ili ne....nevjerujem!
Glupo je drzati se nekakvih nacionalnih praznika kao argumenata za bilo sta. Srbijancima Vidovdan puno znaci - pa nek znaci.
Ja Vam moram reci jednu stvar zbog koje sam ponosna na Sarajevo -
Ja sam u sred rada mogla otici u pravoslavnu crkvu za bozic i niko me nije ni ruzno pogledao. TO su stvari koje predstavljaju osnovnu i najvrijedniju razliku izmedju Banjaluke i Sarajeva! Ovo nije Alijino Sarajevo. A i to sto je bio komandant vojske BiH u vrijeme rata, ne znaci da bi sva ta voska koja je putem izbora pala pod njegovu komandu da su mogli birati za koga se boriti - izabrali Aliju.
Ja ne znam koliko ste vi svjesni da ste upravo vi ti koji se ovako izrazavate i koji se ovako ponasate - ljudi koji blate i ovu drzavu i ovaj grad!
-
nendertalac
Draga Lucy,Lucy01 wrote:Mislim da je Madona prva dovela do savrsenstva koncept negativne reklame.
ako je tebi "ignorancija" vrlina, ti si stvarno tezak slucaj.
-
nendertalac
Ne brini se. Mozemo poceti sa jednostavnijim stvarima.Balinovac wrote:STVARNO SI TI NEKI NAPORAN TIPnendertalac wrote:Balinovac wrote:Agresivan???? odakle ti to nism nikog razvalio..
Hjade malo ohladi.
evo:
http://www.dicologos.org/pls/dictionary ... _code=4395
Last edited by nendertalac on 14/06/2005 20:01, edited 1 time in total.
-
FFK as Lucy01
U slucaju prepucavanja na forumu, oko toga da li ici ili ne ici na koncert Dugmeta, a u kojem slucaju su oni koji ce ici vec kupili karte a oni koji nece, nisu niti imaju namjeru da ih kupe, ignorancija nije samo vrlina, vec potrebanendertalac wrote:
Draga Lucy,
-
nendertalac
Moras pogledat sta tacno znaci rijec koju koristis.Lucy01 wrote:U slucaju prepucavanja na forumu, oko toga da li ici ili ne ici na koncert Dugmeta, a u kojem slucaju su oni koji ce ici vec kupili karte a oni koji nece, nisu niti imaju namjeru da ih kupe, ignorancija nije samo vrlina, vec potrebanendertalac wrote:
Draga Lucy,
-
ado-šampion
Edit wrote:Vrlo zanimljiva mi je ova hajka....
postoji dakle nekoliko mogucnosti za nastavak ove sage:
- Brega posalje sve u PM i otkaze koncert u Sarajevu
- Koncert se odrzi, radi svih onih koji bi zeljeli da cuju Bijelo Dugme jos jednom, ali... nepoznati donator pokupuje preostale karte kod tapkarosa, pa ih podijeli onima koji zele politizirati koncert... koji ce se onda svojim ponasanjem i pjevanjem posrati u ceif svima ostalima...
Ne znam koja bi od ovih varijanti bila gora i poraznija za Sarajevo.
Ipak se nekako potajno nadam da bi se mogla desiti ona treca varijanta - a to je da se koncert odrzi na nivou i na radost onih koji su kupili karte sa jednostavnom zeljom da slusaju tu muziku...
Kad je mogao s_pak Merlin, s_pak Dzinovic, s_pak HariMata Hari... o s_pcima narodnjacima da i ne govorimo.... onda valjda moze i Brega, makar bio i on s_pak, (taj nick za nejga nije nista novo, interview takodje ne nosi nista novo - novo je da je nepodobno biti s_pak) svirati u Sarajevu u grupi koja bila simbol Sarajeva dugi niz godina.
...ccc, ado ado, ako ne znas fino se izrazavati nemoj ni postavljati komentare!!
moderator
-
FFK as Lucy01
Pogledala sam sta tacno znaci i evo sta sam nasla:nendertalac wrote:Moras pogledat sta tacno znaci rijec koju koristis.Lucy01 wrote:U slucaju prepucavanja na forumu, oko toga da li ici ili ne ici na koncert Dugmeta, a u kojem slucaju su oni koji ce ici vec kupili karte a oni koji nece, nisu niti imaju namjeru da ih kupe, ignorancija nije samo vrlina, vec potrebanendertalac wrote:
Draga Lucy,
Merriam-Webster Online Dictionary
One entry found for ignore.
Main Entry: ig·nore
Pronunciation: ig-'nOr, -'nor
Function: transitive verb
Inflected Form(s): ig·nored; ig·nor·ing
Etymology: obsolete ignore to be ignorant of, from French ignorer, from Latin ignorare, from ignarus ignorant, unknown, from in- + gnoscere, noscere to know -- more at KNOW
1 : to refuse to take notice of
2 : to reject (a bill of indictment) as ungrounded
Posto zivim na engleskom govornom podrucju, Merriam-Webster je najveci autoritet na podrucju jezika, a znacenje rijeci je isto na svim jezicima i u ovom slucaju je boldirano i podvuceno. Pozdrav.
-
Kikica_mala
bipsich wrote:Razlika izmedu mene i vas sto ja pamtim, a kod vas zica u glavi jebiga ne memorise. Klanja, granatiranje, 15000 ubijenih ljudi samo u Sarajevu. Sta vam ja mogu, kad mozete pljunuti na sebe. Hvala Bogu da nisam iz mjesanog braka. Zao mi vas je, morate zivjeti u Sa , a ne volite ovaj grad, morate gledati ljiljane, a ne volite ih. Nema problema, samo vi sutra , Srbujte, ja necu, necu zbog djece Srebrenice, zbog 3,5 godine bez struje, 50.000 silovanih zena, itd. Ma uostalom sto vam ja ovo objasnjavam ko vas jebe. Ja znam ko sam i sta sam , znate li vi ???
Profesori sto sjedite u dijaspori i pravite anonimne pozive iz Svedske ili odakle vec,Frutek wrote:Ja što sam proputovo svijeta, ti nećeš da živiš još 100 godina. Ali ja imam obraza i ponosa, pa ne dam da mi neka bjelosvjetska gnjida nikakvog morala, vrijeđa grad i državu nakon što je došo turistički par dana u ovu propaćenu zemlju.
Ti, vidim, zatvaraš oči, šutiš i još braniš čovjeka koji je vređo u najtežim momentima ovu zemlju, a evo i danas, vređa veliki grad Sarajevo, državu BiH, i njenog prvog predsjednika. Na čast neka ti je
niste skontali sustinu.
Brega nije jebo ni aliju ni nikoga.
Brega je zajebao fundametaliste i islamiste, radikalce iz Zelenih Beretki i Patriotske lige. I nafurane izbjeglice.
Vise je prijatelju Brega ucinio za 7 dana za ovaj grad, nego svi ostali koji se u prsa busaju. A pogotovu vise nego oni koji u udobnosti Zapada strancima go*na lizu.
Naime, dokazao je da se na njega, koji je dosao mratav hladan u svoj rodni grad mora ici bombama, da ga se zaustavi.
Dokazao je cijelom svijetu kakvo je to Sarajevo u kojem mi zivimo.
Zato Midheta Kurspahic, maloprije na Hayatovom dnevniku, sva sjebana kaze "neopravdano se u medijima u Evropi ovoj laznoj prijetnji daje toliki publicitet" .
Jedini Bregin problem, nisu njegove izjave, ili sve sto ti i tebi slicni pisete, vec cinjenica da je dijete mjesanog braka, i da mu je zena s kojom ima troje djece Muslimanka, a da je Dzenanin babo hadzija i imam.
E to jebe koncepciju, primitivcima i radikalcima.
Brega je duh i dusa mog i naseg Sarajeva, multinacionalnog i multikonfesionalnog.
Kakav god da je.
I na njega ne mozes nicim drugim nego bombom i metkom.
E zato vas je sviju Brega u zemlju zakuco za par dana.
Muzikom i pjesmom, a ne bombom i metkom.
I jos se Hayatovci cude sto nemaju plate od aprila.
Kako je krenulo, nece plata biti ni do decembra.
Niko nece da se kod njih reklamira.
J*bo fundamentaliste.
Pozdrav profesoru bipsichu i njegovoj raji!
I nastavite lizati go*na na zapadu.
I mojne nama tintisra o Aliji, drzavi i narodu.
J*bo vas je Brega, j*ebo vas je Brega, j*ebo vas je Brega, j*ebo vas je Brega, j*ebo vas je Brega...................
-
bosniaque
nendertalac wrote:bosniaque wrote:U cemu je tu problem? Sto nije uspjeo da potrefi da svira u Zagrebu za Bozic, u Sarajevu za Bajram i u Beogradu na Vidovdan. Evo planiraju hapsenje Mladica i Karadzica do Vidovdana, ko zna mozda fakat bude najbolji dernek koji je Beograd ikad vidjeo.
Glupo je drzati se nekakvih nacionalnih praznika kao argumenata za bilo sta. Srbijancima Vidovdan puno znaci - pa nek znaci.
Ja Vam moram reci jednu stvar zbog koje sam ponosna na Sarajevo -
Ja sam u sred rada mogla otici u pravoslavnu crkvu za bozic i niko me nije ni ruzno pogledao. TO su stvari koje predstavljaju osnovnu i najvrijedniju razliku izmedju Banjaluke i Sarajeva! Ovo nije Alijino Sarajevo. A i to sto je bio komandant vojske BiH u vrijeme rata, ne znaci da bi sva ta voska koja je putem izbora pala pod njegovu komandu da su mogli birati za koga se boriti - izabrali Aliju.
Ja ne znam koliko ste vi svjesni da ste upravo vi ti koji se ovako izrazavate i koji se ovako ponasate - ljudi koji blate i ovu drzavu i ovaj grad!
respekt, i treba da mozes otici i ti u crkvu i ja u dzamiju, normalno hvala bogu da je tako i tako treba i da ostane!
u opste ne usporavam tvoje pravo da ides u crkvu, to je tvoja privatna stvar!
nije tacno da borci nisu mogli birati bilo je jos vojska u bosni i hercegovini ali je samo jedna bila legalna Armija Republike Bosne i Hercegovine, e sada sto brega konta da je to bila samo alijina vojska vidi se koliko mrzi bosnjake i sve ne srpsko, e iz tih razloga je brega odabro vidov dan kao sto ga je i milosevic izabro pred agresiju na cijeli balkan, znaci obojica su iste *izde!
-
nendertalac
Nisi ti napisala "TO IGNORE" - ti si napisala "IGNORANCIJA JE VRLINA"Lucy01 wrote:Pogledala sam sta tacno znaci i evo sta sam nasla:nendertalac wrote:Moras pogledat sta tacno znaci rijec koju koristis.Lucy01 wrote: U slucaju prepucavanja na forumu, oko toga da li ici ili ne ici na koncert Dugmeta, a u kojem slucaju su oni koji ce ici vec kupili karte a oni koji nece, nisu niti imaju namjeru da ih kupe, ignorancija nije samo vrlina, vec potreba
Merriam-Webster Online Dictionary
One entry found for ignore.
Main Entry: ig·nore
Pronunciation: ig-'nOr, -'nor
Function: transitive verb
Inflected Form(s): ig·nored; ig·nor·ing
Etymology: obsolete ignore to be ignorant of, from French ignorer, from Latin ignorare, from ignarus ignorant, unknown, from in- + gnoscere, noscere to know -- more at KNOW
1 : to refuse to take notice of
2 : to reject (a bill of indictment) as ungrounded
Posto zivim na engleskom govornom podrucju, Merriam-Webster je najveci autoritet na podrucju jezika, a znacenje rijeci je isto na svim jezicima i u ovom slucaju je boldirano i podvuceno. Pozdrav.
Hajde nadji jedan tako dobar rijecnik kao sto je taj - ali Bosanske rijeci. Ili Srpso-Hrvatske.
-
ado-šampion
Najbolje nek neko zatvori ovu temu!