Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#476 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Domaci izdajnik »

elcaliente wrote:Kada krenes prodas ovdje sve nekretnine, poneses pare za Njemacku i odmah gore kupis stan. Uz to imas platu gore 4,5,6 hiljada eura za 10 godina si milioner uz put imas kulturne sadrzaje, kineske, grcke i africke restorane.
Milina.
Image
Max Bunker

#477 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Max Bunker »

Lajavikrelac wrote:Evo ga još jedan "ima posla ali narod neće da radi" :-)

Eto što ti ne probaš tako nešto misliš li da je obrađivanje zemlje hobi i zajebancija? I kad proizvedeš kome ćeš to prodati? Prošle godine sam bacio preko 50 kg grožđa sa vikendice jer ga neće niko a džabe sam dijelio narodu. Ove godine radio total i motorka. Ove godine rodilo jabuka ne pamti se, gdje je otkup? Soka od jabuke na sve strane budi pošto, Vitaminka i još par manjih firmi ni odgriska otkupila nije, kome misliš prodati? Rusima? Usrali naši ne može... :skoljka: Ali zato Dodin sin isto ima plantažu jabuka koja odlično zarađuje što li Bože moj.... :-)

Jest, digao kredit i pozajmicu samo da bi mene izgotivio, a stan je pozajmio od komšije na mjesec dana da mi se pokaže.... :-)

Nemoj mi stavljati u usta riječi. Ja nigdje nisam rekao da ima posla ali da narod neće da radi, već da narod ne koristi ono što može koristiti.
Momka koji je napravio nešto u Kaknju sam spomenuo kao jedan od primjera. A imaš mora drugih uspješnih primjera od sitnog poduzetništva, stočarstva, zemljoradnje itd.
Mislim da je samo u zadnje tri godine mimo države, iz drugih izvora podijeljeno nekih četrdesetak miliona maraka podsticaja.

To što ti napisa za grožđe je školski primjer kako ne treba raditi i upravo dokazuješ ono o čemu sam pisao. Prvo se raspitaš šta bi dobro išlo, čime je naše tržište deficitarno, pa provjeriš kako ide oko otkupa (koja vrsta grožđa po kojoj cijeni itd.) pa onda sadiš.
Upravo si svojim primjerom potvrdio moj primjer za maline.

Da ti taj rođak u Njemačkoj ima luksuz, to ne znam niti me zanima. Samo ti govorim da ne može okretati puno love sa malo rada.
Domaci izdajnik

#478 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Nigdje majstore nisam rekao da okreće lovu nego sam mislio da sasvim normalno žive on, žena i djeca sa dvije prosječne plate. Žive a ne preživljavaju. Kontaš sad? Imaju za stan, auto, račune i obligacione troškove i godišnji bez da razmišljaju šta će poslije 15-tog u mjesecu i hoće li imati šta jesti. Mi smo nažalost zaboravili na ovim prostorima šta je mjerilo normalnog života još 1991 godine....Druga je stvar što većina naših goveđih glava smatra svakoga ko nije u svoju mahalu poslije godinu dana dojahao sa ganjc novim BMW-om ili Mercedesom namaH da je fukara i nesposoban....ha ja b'rte :nargila:

Druga stvar nije problem u sađenju i uzgoju nego u plasmanu! Šta ti vrijedi i informisanje, i raspitivanje, i podsticaj kad te nakupac zavrne dva dana pred otkup i berbu? Samo si i ti potvrdio koliko si upućen u stanje na tržištu jbg....I kad već se neko uhvatio za kapitalizam i tržište zašto je njemačka čokolada u DE marketima 0,99 eura, a identična Švicarska blizu 3 eura?
mousstapha

#479 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Zapošljavanje radnika iz BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svih drugih država van EU u Njemačkoj neće biti moguće bez radnih viza, rečeno je u Privrednoj komori Republike Srpske.
U Privrednoj komori RS-a ističu da nisu tačne informacije da će svi radnici od 1. januara moći bez radne vize naći posao u Njemačkoj, što je izazvalo zabrinutost domaćih privrednika.

"Prema informacijama koje su dostupne na zvaničnoj internet stranici Ministarstva rada Njemačke, zapošljavanje radnika iz BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svih drugih država van EU, neće biti moguće bez radnih viza. Posao će, prema zvaničnim informacijama, moći dobiti samo oni radnici koji imaju kvalifikacije i kompetencije na nivou njemačkih radnika, uz obavezno posjedovanje radne vize", rekao je portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.

Prema njegovim riječima, ako radnici imaju znanja i vještine za obavljanje određenog posla u BiH, to istovremeno ne znači da bi mogli isti taj posao obavljati i u Njemačkoj.

"Za posao u Njemačkoj neophodna su njima potrebna i znanja i vještine, uz dobro poznavanje njemačkoj jezika", naglasio je Blagojević.

On je dodao da je aktuelnim zakonom koji je na snazi u Njemačkoj bilo definisano privlačenje radnika deficitarnih zanimanja, a izmjenama zakona otvaranje njemačkog tržišta rada bit će okrenuto ka svim profilima, ali uz poštivanje jasnih normi.

"Važno je napomenuti da ova pravila važe za sve države van EU, a ne samo za zemlje bivše Jugoslavije", rekao je Blagojević.

Izmjena njemačkog zakonodavstva izazvala je strah među domaćim privrednicima da će podstaći već izražen odliv radne snage sa domaćeg tržišta rada, ali su detaljna tumačenja Ministarstva rada Njemačke pokazala da je taj strah uglavnom bio predimenzioniran.

Njemačka je zbog potreba svoje privrede posegla za izmjenama zakona koji se odnosi na useljenike, a stupit će na snagu 1. januara.

Najveća evropska ekonomija tim zakonom pokušava dovesti što više radne snage iz takozvanih trećih zemalja zbog nedostatka kvalifikovanih radnika uz pojednostavljene procedure, ne samo za visokoobrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.
Domaci izdajnik

#480 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Propaganda fail....PKRS :-)
mousstapha

#481 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Malo da se ublazi katastrofa. Ne treba zabiraviti da je odlaskom radne snage vise pogodjen RS.
Seyfo

#482 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Naravno da jeste,isti broj iselio iz oba entiteta a FBIH ima duplo vise stanovnika. Jel te stid Dodo?
muzicar_iz_parka

#483 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by muzicar_iz_parka »

Ako stvarno dođe do totalne liberalizacije, dosta firmi može ključ u bravu da stavi. Posebno one sa sirotinjskim platama, jer realno i da hoće ne mogu nešto povećati plate, jer su niske plate glavni razlog postojanja mnogih.

Opet čisto sumnjam da će i zbog inostranog interesa doći do tog zakona, dosta njemačkih firmi ima korist od niskih cjena rada njihovih kooperanata u BiH.
Seyfo

#485 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

To za imame je vise incident nego pravilo,vjerovatno zato sto im je u tim krajevima niska plata. U ostatku drzave su bolje plate plus mimo plate se moze masalah zaraditi. Toliko da im nigdje nije bolje,kakvo pranje njemackih guzica ,kakvi bakraci.
detroit-mercy

#486 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Seyfo wrote:To za imame je vise incident nego pravilo,vjerovatno zato sto im je u tim krajevima niska plata. U ostatku drzave su bolje plate plus mimo plate se moze masalah zaraditi. Toliko da im nigdje nije bolje,kakvo pranje njemackih guzica ,kakvi bakraci.
Pa nije da nije, sela se prazne, generalno gubimo stanovnistvo a medresa smo nakucali na sve strane. Malo je progutalo ono uvodjenje vjeronauke u skole ali dugorocno mrka kapa i imamima, jedino ako ne bude na 10 stanovnika jedan imam :mrgreen: .
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#487 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Duse drage, reko bi covjek kraj sa krajem spajaju i zive od plate :D
HAVANA

#488 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by HAVANA »

Meni suza posla.
elcaliente

#489 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Pa hoce i imami da lmaju 6000 eur platu, kada svi idu i postaju milioneri hoce i oni.
A kazu da fali imama po Njemackoj pravo, slabo Njemci upisuju tu skolu, valja puno uciti.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#490 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mk ultra »

muzicar_iz_parka wrote:Ako stvarno dođe do totalne liberalizacije, dosta firmi može ključ u bravu da stavi. Posebno one sa sirotinjskim platama, jer realno i da hoće ne mogu nešto povećati plate, jer su niske plate glavni razlog postojanja mnogih.

Opet čisto sumnjam da će i zbog inostranog interesa doći do tog zakona, dosta njemačkih firmi ima korist od niskih cjena rada njihovih kooperanata u BiH.
takve firme već funkcionišu na divlje i uz svesrdnu pomoć nekoga iz politike da se ne zatvore, ma čime se bavili, trgovinom, građevinom itd
elcaliente

#491 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by elcaliente »

Zar postoji neko ko vjeruje da su Njemci toliko glupi da ce uvesti totalnu liberizaciju??
Izmedzu 2020-2022 se predvidza sljedeca recesija, oni imaju blizu milion izbgjelica koji jos nisu usli na radno trziste. I ta liberizacija se nebi ticala samo par hiljada Bosanaca nego milione ljudi na citavom svijetu.
I perac pakasa iz Afganistana konkurise za taj posao sa Bosnjom kao i onaj iz Gane itd.
Zar mislite da su Njemci toliko glupi, sve je to do u milimetar ispalanirano a sa obzirom da desno krilo preuzima vodstvo najvece partije u Njemackoj poslije Angele i da su ultra desne stranke u porstu sve se to preko noci moze promjeniti.
Uostalom jel vi mislite da ce nasa vlast tako sjediti i gledati?? Sve to ima neki plan i dogovor.
Edin H.

#492 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

prha wrote:
konjislav wrote:
prha wrote:Ima i nas koji se vracamo u Bosnu! <3

Jebote mogu isto zaradit u Bosni ko u Americi, a hiljadu puta manje troskova.

Pozz
Radeći šta?
Turizam i auta :izet:
Svaka cast, ja kao turista mahom sprzim pare, kao i motorna vozila :wink:
Seyfo

#493 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Nijemci nisu glupi pa uvode liberalizaciju,nego primorani. S druge strane,dosta im je imigranata i divljine a skontali su da su jugosi pitomiji i spremniji na asimilaciju. Tako da ce olabaviti prema ex yu zemljama ali naravno ne svakom nego samo onima koji im trebaju. Oni koji traze posao a mole boga da ga ne nadju,koji nista ne znaju a nece ni da nauce, njima ce sve biti isto.
Edin H.

#494 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

Seyfo wrote:Nijemci nisu glupi pa uvode liberalizaciju,nego primorani. S druge strane,dosta im je imigranata i divljine a skontali su da su jugosi pitomiji i spremniji na asimilaciju. Tako da ce olabaviti prema ex yu zemljama ali naravno ne svakom nego samo onima koji im trebaju. Oni koji traze posao a mole boga da ga ne nadju,koji nista ne znaju a nece ni da nauce, njima ce sve biti isto.

Nakon koliko vremena se mozes nakaciti na socijalu i dovesti familiju?
Seyfo

#495 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Tesko ikako ikad. Tamo te i odvede radno mjesto.
Edin H.

#496 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Edin H. »

Seyfo wrote:Tesko ikako ikad. Tamo te i odvede radno mjesto.
Ovi iz Istocne Evrope u Engleskoj nakon godinu dana preklinju gazdu da im da otkaz jer se onda mogu nakaciti na socijalu :roll:
Kikibombona

#497 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

konjislav wrote:Neovisno od onoga do sada napisanog da ostavim svoju pricu.
Naime, ja sam od njemackih firmi jos prije 3 godine dobijao ponude za posao, sve uredjeno, dobra plata, sve po PS-u, itd. Ja nisam isao, ostao sam u rodnom Sarajevu. Od toga prodjose 3 godine u kojima sam vidio da nista ne ide na bolje, politicka i drustvena situacija se samo pogorsava u Sarajevu, u ostatku BiH je samo jos gore. Stvari iz svakodnevnice normalnog covjeka je totalno haoticno i neuredjeno i to me prije nije toliko doticalo jer sam bio student i mlad i lud. Sada kako imam porodicu i novorodjence, ovo me puno vise pogadja nego prije i to zasluzeno.
Ja sam pokusavao neko vrijeme da se oduprem tom odlasku, medjutim doslo je vrijeme da se ide.
Za porodicne ljude, narocito sa malom djecom, Svabija je raj na zemlji. Sve je maksimalno uredjeno. Vrtici, skole, sve za deset. Razbolio se mali od jarana, odmah zavrseni nalazi, nema 'dodjite za 7 dana'. Lijekovi besplatni. Sve brzo i efikasno. Idu sve dalje kada je u pitanju briga za djecu. Roditeljske brige su svedene na minimum.

U BiH drustveno-politicka situacija nikako ne ide na bolje. Sve je trulo, propadamo slobodnim padom. Opet smo iste izabrali. Strasno smo neuredni, neorgazovani, zaostali. Tesko je sve to vise trpjeti.

U Svabiji radnik ima sva prava i postovanje poslodavca. A koliko si sposoban i vrijedan, toliko ces zaraditi. Sve je individualno. Drzava ti pruza sve mogucnosti za napredovanje. Sve je sredjeno.

Odlaskom covjek gubi gnijezdo. Domovina je domovina, tvoj grad je tvoj grad. To je mozda najteze nadomjestiti.

Medjutim, kako se situacija razvija, uskoro cu vise prijatelja imati u Minhenu nego u Zenici. I zovu me stalno, kazu 'hajmo od Minhena praviti Zenicu'. :D Tako rade ovi moji sto su otisli, pokusavaju povuci sto vise ljudi da zadovolje drustveni aspekt zivota u Bavariji. :D

Uvidjam promjenu kod ljudi, narocito ovih sto su frisko otisli. Ne mogu slusati BH negativnosti, narocito BH politiku. Strasno ih nervira. Ne znam da li ce nakon izvjesnog vremena postati Insomnija. :D

I ja sam veoma blizu da odem. Njemacki svakako ucim, u pripravnosti sam. Puno je bolje kada odes sa dobrom podlogom, kada znas jezik. Mrzim taj osjecaj, da kao debil blejim i ne znam beknuti jezik drzave u kojoj se nalazim.
Kikibombona

#498 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

seln wrote:Kao primjer bih naveo mene i jednog rodjaka. Obojica bez uhljebljenja, bez stele, bez partijske knjizice...
ja sam vidio izlaz u odlasku vani i otisao sam. Jebi ga, nemam pionirski duh, nisam poduzetnik, jednostavno je tako.
On je ostao i osamostalio se. Zaradjuje otprilike kao i ja ovdje, a s tim se dole moze zivjeti vise nego dobro.
E, sad... od, recimo, stotinjak rodjaka, prijatelja, poznanika... osamostalila su se cetvorica. Od ostalih, neki su vani, ima i dva-tri uhljeba, a ostali zive od danas do sutra.
Je li njima za ljubav suptilno podrzavas SDA? :D
Kikibombona

#499 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Kikibombona »

vaučer wrote:
Melbourne_Australia wrote: Samo lud covjek koji ima dobru platu i svoj stan ili kucu ce otici vani....Ali bas lud moras biti...A da ne pricam o ljudima i porodicama u kasnim tridesetim...Uglavnom idu ljudi koji tesko zive , kokuzluk ih sjeba...Ljudi rade za milju 1200 ili 1300 eura...To je gore plata ko kod nas 600 km....Nego ljudi nece da kazu da idu zbog kokuzluka, lakse je pricati o drugim stvarima....Ponudi tim ljudima milju i nesto platu , nikad nece otici..
Apsolutna glupost.
Kuća, stan i plaća uopće nisu presudni elementi.
Ja sam ostavio otplaćen stan, plaću preko 1500KM i otišao sam s obitelji na polovici tridesetih.

Zašto?
Jer nisam mogao gledati svoje dijete kako odrasta u Bosni i Hercegovini.

Meni je svaki dan u BIH prije odlaska bio sve gori i gori. Bilo sunce, bila kiša, imao ili nemao novca - svaki dan je bio premazan istim beznađem. Ništa to nije moglo promjeniti - jer se ništa nije mjenjalo godinama (niti je u godinama otkad sam otišao). Ovaj val iseljavanja po meni je ponajviše motiviran sličnim profilom beznađa - koje nije isključivo ekonomske prirode, već je proizvod decenija izluđivanja ljudi u zdrav mozak, gdje ispadaš lud jer si normalan, gdje te se spotiče jer želiš napredovati i rasti.
Apsolutno!

Zanimljivo je da su najveci zagovornici ostanka u BiH sljedeca gospoda: Seln (Austrija), Insomnia (Francuska) i Fudo (Amerika).

Tipicna bosanska parodija.
pirmin

#500 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by pirmin »

konjislav wrote: planiram kasnije ici u Svicarsku poslije 6 godina u Njemackoj nakon sto dobijem njemacko drzavljanstvo, odnosno EU pasos, a tada ce mi mnogo korisniji biti njemacki jezik nego svedski ili norveski, spanski, portugalski, itd.
Bas neki dan gledam reportazu o ljudima koji bjeze iz Svicarske. Jedna od zena, Njemica, sumira: "ubila me je hladnoca u medjuljudskim odnosima". A toga opet gdje god krenes.
Post Reply