elcaliente wrote:Kada krenes prodas ovdje sve nekretnine, poneses pare za Njemacku i odmah gore kupis stan. Uz to imas platu gore 4,5,6 hiljada eura za 10 godina si milioner uz put imas kulturne sadrzaje, kineske, grcke i africke restorane.
Milina.

elcaliente wrote:Kada krenes prodas ovdje sve nekretnine, poneses pare za Njemacku i odmah gore kupis stan. Uz to imas platu gore 4,5,6 hiljada eura za 10 godina si milioner uz put imas kulturne sadrzaje, kineske, grcke i africke restorane.
Milina.

Lajavikrelac wrote:Evo ga još jedan "ima posla ali narod neće da radi"![]()
Eto što ti ne probaš tako nešto misliš li da je obrađivanje zemlje hobi i zajebancija? I kad proizvedeš kome ćeš to prodati? Prošle godine sam bacio preko 50 kg grožđa sa vikendice jer ga neće niko a džabe sam dijelio narodu. Ove godine radio total i motorka. Ove godine rodilo jabuka ne pamti se, gdje je otkup? Soka od jabuke na sve strane budi pošto, Vitaminka i još par manjih firmi ni odgriska otkupila nije, kome misliš prodati? Rusima? Usrali naši ne može...Ali zato Dodin sin isto ima plantažu jabuka koja odlično zarađuje što li Bože moj....
![]()
Jest, digao kredit i pozajmicu samo da bi mene izgotivio, a stan je pozajmio od komšije na mjesec dana da mi se pokaže....
Zapošljavanje radnika iz BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svih drugih država van EU u Njemačkoj neće biti moguće bez radnih viza, rečeno je u Privrednoj komori Republike Srpske.
U Privrednoj komori RS-a ističu da nisu tačne informacije da će svi radnici od 1. januara moći bez radne vize naći posao u Njemačkoj, što je izazvalo zabrinutost domaćih privrednika.
"Prema informacijama koje su dostupne na zvaničnoj internet stranici Ministarstva rada Njemačke, zapošljavanje radnika iz BiH ili drugih zemalja bivše Jugoslavije, ali i svih drugih država van EU, neće biti moguće bez radnih viza. Posao će, prema zvaničnim informacijama, moći dobiti samo oni radnici koji imaju kvalifikacije i kompetencije na nivou njemačkih radnika, uz obavezno posjedovanje radne vize", rekao je portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević.
Prema njegovim riječima, ako radnici imaju znanja i vještine za obavljanje određenog posla u BiH, to istovremeno ne znači da bi mogli isti taj posao obavljati i u Njemačkoj.
"Za posao u Njemačkoj neophodna su njima potrebna i znanja i vještine, uz dobro poznavanje njemačkoj jezika", naglasio je Blagojević.
On je dodao da je aktuelnim zakonom koji je na snazi u Njemačkoj bilo definisano privlačenje radnika deficitarnih zanimanja, a izmjenama zakona otvaranje njemačkog tržišta rada bit će okrenuto ka svim profilima, ali uz poštivanje jasnih normi.
"Važno je napomenuti da ova pravila važe za sve države van EU, a ne samo za zemlje bivše Jugoslavije", rekao je Blagojević.
Izmjena njemačkog zakonodavstva izazvala je strah među domaćim privrednicima da će podstaći već izražen odliv radne snage sa domaćeg tržišta rada, ali su detaljna tumačenja Ministarstva rada Njemačke pokazala da je taj strah uglavnom bio predimenzioniran.
Njemačka je zbog potreba svoje privrede posegla za izmjenama zakona koji se odnosi na useljenike, a stupit će na snagu 1. januara.
Najveća evropska ekonomija tim zakonom pokušava dovesti što više radne snage iz takozvanih trećih zemalja zbog nedostatka kvalifikovanih radnika uz pojednostavljene procedure, ne samo za visokoobrazovani kadar, već i za one koji imaju završenu srednju školu.
Pa nije da nije, sela se prazne, generalno gubimo stanovnistvo a medresa smo nakucali na sve strane. Malo je progutalo ono uvodjenje vjeronauke u skole ali dugorocno mrka kapa i imamima, jedino ako ne bude na 10 stanovnika jedan imamSeyfo wrote:To za imame je vise incident nego pravilo,vjerovatno zato sto im je u tim krajevima niska plata. U ostatku drzave su bolje plate plus mimo plate se moze masalah zaraditi. Toliko da im nigdje nije bolje,kakvo pranje njemackih guzica ,kakvi bakraci.
Duse drage, reko bi covjek kraj sa krajem spajaju i zive od platemousstapha wrote:http://balkans.aljazeera.net/vijesti/je ... -tabu-tema
takve firme već funkcionišu na divlje i uz svesrdnu pomoć nekoga iz politike da se ne zatvore, ma čime se bavili, trgovinom, građevinom itdmuzicar_iz_parka wrote:Ako stvarno dođe do totalne liberalizacije, dosta firmi može ključ u bravu da stavi. Posebno one sa sirotinjskim platama, jer realno i da hoće ne mogu nešto povećati plate, jer su niske plate glavni razlog postojanja mnogih.
Opet čisto sumnjam da će i zbog inostranog interesa doći do tog zakona, dosta njemačkih firmi ima korist od niskih cjena rada njihovih kooperanata u BiH.
Svaka cast, ja kao turista mahom sprzim pare, kao i motorna vozilaprha wrote:Turizam i autakonjislav wrote:Radeći šta?prha wrote:Ima i nas koji se vracamo u Bosnu! <3
Jebote mogu isto zaradit u Bosni ko u Americi, a hiljadu puta manje troskova.
Pozz
Seyfo wrote:Nijemci nisu glupi pa uvode liberalizaciju,nego primorani. S druge strane,dosta im je imigranata i divljine a skontali su da su jugosi pitomiji i spremniji na asimilaciju. Tako da ce olabaviti prema ex yu zemljama ali naravno ne svakom nego samo onima koji im trebaju. Oni koji traze posao a mole boga da ga ne nadju,koji nista ne znaju a nece ni da nauce, njima ce sve biti isto.
Ovi iz Istocne Evrope u Engleskoj nakon godinu dana preklinju gazdu da im da otkaz jer se onda mogu nakaciti na socijaluSeyfo wrote:Tesko ikako ikad. Tamo te i odvede radno mjesto.
Za porodicne ljude, narocito sa malom djecom, Svabija je raj na zemlji. Sve je maksimalno uredjeno. Vrtici, skole, sve za deset. Razbolio se mali od jarana, odmah zavrseni nalazi, nema 'dodjite za 7 dana'. Lijekovi besplatni. Sve brzo i efikasno. Idu sve dalje kada je u pitanju briga za djecu. Roditeljske brige su svedene na minimum.konjislav wrote:Neovisno od onoga do sada napisanog da ostavim svoju pricu.
Naime, ja sam od njemackih firmi jos prije 3 godine dobijao ponude za posao, sve uredjeno, dobra plata, sve po PS-u, itd. Ja nisam isao, ostao sam u rodnom Sarajevu. Od toga prodjose 3 godine u kojima sam vidio da nista ne ide na bolje, politicka i drustvena situacija se samo pogorsava u Sarajevu, u ostatku BiH je samo jos gore. Stvari iz svakodnevnice normalnog covjeka je totalno haoticno i neuredjeno i to me prije nije toliko doticalo jer sam bio student i mlad i lud. Sada kako imam porodicu i novorodjence, ovo me puno vise pogadja nego prije i to zasluzeno.
Ja sam pokusavao neko vrijeme da se oduprem tom odlasku, medjutim doslo je vrijeme da se ide.
Je li njima za ljubav suptilno podrzavas SDA?seln wrote:Kao primjer bih naveo mene i jednog rodjaka. Obojica bez uhljebljenja, bez stele, bez partijske knjizice...
ja sam vidio izlaz u odlasku vani i otisao sam. Jebi ga, nemam pionirski duh, nisam poduzetnik, jednostavno je tako.
On je ostao i osamostalio se. Zaradjuje otprilike kao i ja ovdje, a s tim se dole moze zivjeti vise nego dobro.
E, sad... od, recimo, stotinjak rodjaka, prijatelja, poznanika... osamostalila su se cetvorica. Od ostalih, neki su vani, ima i dva-tri uhljeba, a ostali zive od danas do sutra.
Apsolutno!vaučer wrote:Apsolutna glupost.Melbourne_Australia wrote: Samo lud covjek koji ima dobru platu i svoj stan ili kucu ce otici vani....Ali bas lud moras biti...A da ne pricam o ljudima i porodicama u kasnim tridesetim...Uglavnom idu ljudi koji tesko zive , kokuzluk ih sjeba...Ljudi rade za milju 1200 ili 1300 eura...To je gore plata ko kod nas 600 km....Nego ljudi nece da kazu da idu zbog kokuzluka, lakse je pricati o drugim stvarima....Ponudi tim ljudima milju i nesto platu , nikad nece otici..
Kuća, stan i plaća uopće nisu presudni elementi.
Ja sam ostavio otplaćen stan, plaću preko 1500KM i otišao sam s obitelji na polovici tridesetih.
Zašto?
Jer nisam mogao gledati svoje dijete kako odrasta u Bosni i Hercegovini.
Meni je svaki dan u BIH prije odlaska bio sve gori i gori. Bilo sunce, bila kiša, imao ili nemao novca - svaki dan je bio premazan istim beznađem. Ništa to nije moglo promjeniti - jer se ništa nije mjenjalo godinama (niti je u godinama otkad sam otišao). Ovaj val iseljavanja po meni je ponajviše motiviran sličnim profilom beznađa - koje nije isključivo ekonomske prirode, već je proizvod decenija izluđivanja ljudi u zdrav mozak, gdje ispadaš lud jer si normalan, gdje te se spotiče jer želiš napredovati i rasti.
Bas neki dan gledam reportazu o ljudima koji bjeze iz Svicarske. Jedna od zena, Njemica, sumira: "ubila me je hladnoca u medjuljudskim odnosima". A toga opet gdje god krenes.konjislav wrote: planiram kasnije ici u Svicarsku poslije 6 godina u Njemackoj nakon sto dobijem njemacko drzavljanstvo, odnosno EU pasos, a tada ce mi mnogo korisniji biti njemacki jezik nego svedski ili norveski, spanski, portugalski, itd.