(s)Republika Hrvatska 1990/1995
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
emillio estevez
- Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110
#476 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Citao sam knjigu od Tromblona , dosta je bio razocaran .
Ovaj isjecak je dobar .
Ovaj isjecak je dobar .
- tip-top
#477 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Istina je da su nakon pada Vukovara,cetnici zarobili neke hrvatske civile i protjerivali ih na teritorij pod kontrolom HV preko Bosne - Bijeljine.. To vrlo dobro znam!! Istina je i da su srbi u selima oko Bijeljine,sacekivali te autobuse i tukli hrvatske izbjeglice.. Vrhunac cinizma je taj,sto su srpski clanovi Muzicke omladine Bijeljine,odrzali "humanitarni koncert" za stradale vukovarce.. Naravno,mislilo se na "postradale" srbe u Vukovaru. Ovi dogadjaji,znacajni su u mom zivotu,jer sam imao dosta prijatelja i poznanika koji su bili Srbi. Dvojica njih me jedne veceri,dok smo iz daljine slusali kanonade sa Vukovarskog ratista,pitali sta ja mislim o tome.. Ja sam odgovorio nesto eto... u stilu da se ne svadjam bas sa njima.. prilicno neodredjeno. Ali to im nije bilo dovoljno.. Ocito! Naljutili se i digli nos do neba.. Tek tad,kads vidjeh kakvi su idioti,ja sam im rekao da je po mojim poznavanjima geografije.. Vukovar vazda bio - u Hrvatskoj.
Vidi se dakle,da su uloge vec bile podijeljene. A i dan-danas,hoce nesto da mi bude,kad se sjetim one predratne krtilatice "mirno spavajte,rata nece biti" Ili ona idiotsko-gandijevska "za rat je potrebno dvoje". Kao sto smo vidjeli,za rat je sasvim dovoljno i jedno.. A upravo uvidjamo,da je za MIR POTREBNO DVOJE.. Ispravite me ako grijesim..
Vidi se dakle,da su uloge vec bile podijeljene. A i dan-danas,hoce nesto da mi bude,kad se sjetim one predratne krtilatice "mirno spavajte,rata nece biti" Ili ona idiotsko-gandijevska "za rat je potrebno dvoje". Kao sto smo vidjeli,za rat je sasvim dovoljno i jedno.. A upravo uvidjamo,da je za MIR POTREBNO DVOJE.. Ispravite me ako grijesim..
- osa
#478 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
danas je godišnjica pada vukovara, evo šta kaže zapovjednik obrane, realno, vojnički, a bilo je povika o prodaji, dogovorima sa srbima i sl.
Jastreb: Vukovar se mogao spasiti da su srušeni mostovi na Dunavu
Izgleda kao prije 20 godina, premda ga muče noge pa se i manje kreće. No, jednako vedar, ponosan i pun elana! Takav je i danas zapovjednik povijesne obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb, s kojim smo se podsjetili slavnih dana vukovarske epopeje.
Imate li dojam da je s jedne strane Hrvatska sve svjesnija kapitalne uloge Vukovara u stvaranju države, dok s druge strane traje proces potpunog obezvređivanja, rekao bih, posljednjega hrvatskog ratnog mita?
Da, s jedne strane iz godine u godinu sve je grandioznija istina i žrtva Vukovara i sve je jasnije da nije bilo Vukovara da ne bi bilo ni Bljeska ni Oluje. Znate zašto to mislim? Zato što je baš na Vukovaru slomljena glavnina srpskih snaga. Oni se od te bitke nikad nisu oporavili. Vidite, Srbija i tadašnja JNA u prvim su planovima zacrtali slomiti Hrvatsku sa 13 brigada. To su bile njihove početne procjene. Međutim, JNA je samo na Vukovaru angažirala 25 brigada!
Neki vam zamjeraju da su vaše ratne procjene pretjerane i da nisu precizne...
To mogu govoriti samo oni koji ne poznaju ustroj JNA i koji ne znaju što su još mobilizirali na nas kao paravojne snage. Međutim, ni jedan relevantni vojni analitičar ni u Hrvatskoj niti u Srbiji, a koliko znam niti u svijetu, nije demantirao brojke koje iznosim i u knjizi. Brojke kojima ja baratam su brojke koje se temelje i na ustroju JNA, ustroju njihovih brigada i vojne operative.
Koje su to brojke?
Za napad 18. studenoga, na dan pada Vukovara, JNA i Srbija angažirali su 85.000 vojnika protiv nas. Tu imate vojnike JNA i sve moguće paravojne jedinice. Na završni udarac obrani grada angažirali su tisuću tenkova, cijelo ratno zrakoplovstvo djelovalo je po Vukovaru, cijela ratna flotila i oko tisuću topova. Posve precizne podatke, osim Srba, nema nitko, to je jasno, no koliko ja poznajem ustroj JNA i kad vidite koje su brigade sve angažirali, a znate što je sve u sastavu tih brigada, to su vam te brojke. Moja knjiga već godinama kola i po Beogradu, analizirali su je i brojni stručnjaci u Europi, nikad nitko nije rekao da su moje procjene netočne. Nitko osim jednog! To je povjesničar Marijan, koji piše povijest onako kako misli da bi bilo poželjno za konkretnu vlast. Jedini on problematizira moje brojke, čak se usudio reći da ja ne poznajem ustroj oklopnih brigada. Meni je zapravo ispod nivoa razgovarati s čovjekom koji meni, koji sam profesionalni vojnik od 15. godine, kaže da uopće ne znam što je to oklopna brigada. I on analizira moje bitke, a da pritom nema niti jednu moju pisanu zapovijed, jer takvih nema.
Što bi se u vojnom smislu dogodilo da je Vukovar pao dva tjedna nakon prvog napada?
Pa, u prvom redu, mi danas ne bismo ovdje sjedili i razgovarali. Ovo bi bila Srbija! Beograd je imao za plan rasjeći Hrvatsku na četiri dijela, tako da jedan drugome ne može pomoći, i onda lomiti dio po dio. Za Vukovar su imali tri plana: pad za jedan dan, jer je prvi dan bio žestoki napad, pa novi plan, pad za osam dana, i onda su napravili plan u kojem nisu planirali datum. Dakle, opći napadi i ofenziva do kraja. Osijek su planirali zaokružiti, ali ne i napadati, jer su planirali da padne vremenom, i žurili bi se spojiti sa srpskim snagama u zapadnoj Slavoniji, s Uzelčevim korpusom koji je tamo već bio. Tamo su imali oko 250 tenkova, ovdje ih je bilo oko tisuću, dakle kad sve skupe negdje oko 1300 tenkova bi krenulo prema Zagrebu. S tim što prvi plan generalštaba nije bio s tim snagama ući u Zagreb, nego izbiti na liniju talijanske i austrijske granice, dakle da vrate i Sloveniju natrag. Međutim, oni su imali strahovite gubitke na Vukovaru, pa su planove reducirali. Na Vukovar su dovukli sve što su imali. Njihova udarna brigada, gardijska oklopno-mehanizirana divizija, ta udarna pesnica JNA koja je kompletna stigla na Vukovar 14. listopada, imala je za samo dva sata bitke 36 izgubljenih tenkova. Zbrojite tenkovsku posadu pa ćete vidjeti i gubitke u dva sata!
Srbima je na Vukovaru poginuo i jedan general...
Da, na Vukovaru im je poginuo general Bratić, zapovjednik Novosadskog korpusa. I to u tenku! Znate, cijeli vojni vrh JNA na čelu s Ađićem dolazio je do Vukovara, bili su u Negoslavcima. Ti su njihovi proboji išli jako teško, pa su oni, da podignu moral, slali tamo cijeli vrh generalštaba. Došli su da oni sami riješe taj problem. Kao primjer su stavili Bratića u tenk i tako su izgubili zapovjednika.
Nakon što godinama nisu ni sudjelovali u mimohodu, sada njihov predstavnik Stanimirović tvrdi da zapravo rat u Vukovaru nisu započeli!
Ma mene ne zanima što govori Stanimirović, nego što su naši na to odgovorili. Dakle, taj je čovjek, kako znamo, bio dio vlade 'republike srpske Krajine', bio je u pravosuđu, dakle bio je tamo gdje se odlučivalo o sudbinama ljudi. Od takvog čovjeka ne očekujem ništa. Vidio sam reakcije Hebranga i Šeksa, ali sam očekivao da će glasno nastupiti vrh države, jer je to navodno pred njima rekao!
Kako gledate na Tadićev dolazak na Ovčaru?
O samom dolasku imam pozitivan stav, tim prije jer je rečeno da je to službeni stav države Srbije. Čovjek se, dakle, ispričao, i to je važno u kontekstu činjenice da mi sa Srbijom moramo surađivati, jer susjeda ne možemo birati. Ono što me strašno smeta je činjenica da nije rekao tko je bio agresor na RH. Da je to precizirao, sve što Stanimirović ili Pupovac na tu temu kažu bilo bi besmisleno! Zato to Tadiću zamjeram.
Jeste li dobivali pomoć u Vukovar?
Jesmo, stizali su i dragovoljci i naša vojska, dobivali smo i oružje. No, mi smo očekivali više i nadali se da će doći više. Znate, meni je danas kristalno jasno ono što tada nisam percipirao: da tada jednostavno nismo imali. Ja, uvjeren da hrvatska vojska stasava, pišem nadobudno pismo Tuđmanu i kažem mu - ne šaljite mi vojnike koji nisu krv vidjeli, jer se ovdje gine svaki dan. Kasnije shvatim da takvih praktički nije bilo!
Pitanje koje će trajati koliko i hrvatska država: je li se Vukovar mogao spasiti?
Kad smo Borković i ja došli u grad, 29. kolovoza, tada više nije bilo spasa. Naime, da su srušeni mostovi na Dunavu u sedmom ili osmom mjesecu, Vukovar se mogao spasiti. Osim toga, tada se još mogla uspostaviti obrana na relaciji Ilok - Šid. Očito nije bilo hrabrosti da se, recimo, u srpnju 1991. sruše mostovi na Dunavu, a to bi, odgovorno tvrdim, spasilo Vukovar. Kad smo mi došli moglo se samo ono što se dogodilo: dati častan otpor i pružiti ostatku Hrvatske tri mjeseca da se pripremi za rat. To se i dogodilo, jer je u ta tri mjeseca stvoreno 56 brigada. To je spasilo i stvorilo hrvatsku državu. Za to vrijeme branitelji Vukovara nisu samo stvorili to vrijeme, već su i uništili glavninu snaga JNA. Tamo je ostalo više od 400 srpskih tenkova, tamo su pali deseci zrakoplova. Osobno sam naredio da se, recimo, sruši most na Gunji, premda nisam imao odobrenja za to, ali je to spasilo ostatak istočne Slavonije. Da taj most nismo srušili, Tuzlanski korpus ojačan brigadama iz Srbije udario bi bočno, i to ne bismo izdržali. Vinkovci, Županja i Vukovar pali bi za koji dan borbe. U ratu morate imati hrabrosti donositi odluke koje možda sutra neće biti idealne, nije bilo izbora. Zvao me Tuđman tada...
Što vam je rekao?
Tuđman me pitao je li točno da se planira srušiti taj most. Ja sam mu rekao da, ako on zapovjedi da ga se ne sruši, da ću ga ja poslušati, ali sam mu objasnio zašto je to nužno. Saslušao me i nije mi zapovjedio da ne rušim.
Kakvu ste komunikaciju imali s Tuđmanom?
S Tuđmanom sam se iz Vukovara čuo svaki dan više puta, ali baš svaki dan. Imao sam izravnu vezu preko Stožera za Civilnu zaštitu u Saboru. Razgovarali smo o svemu, kako teče obrana, kakav je moral, imamo li oružja, držimo li se ili ne, krajnje praktične stvari, ali nije to bio razgovor u smislu organizirajte obranu tako i tako napadnite tu i tu. Sa Šuškom sam imao puno manje kontakata, ali sam se zato čuo s Tusom i Agotićem dosta često, naravno kasnije i sa Stipetićem.
Tuđman je, dakle, shvatio što se sve tamo događalo?
Da, i moram reći da se držao vrlo korektno, sve je shvatio, pomagao je koliko je god mogao, ja sam tek kasnije shvatio da više nismo imali ni vojske niti oružja, i baš zato što je komunikacija bila korektna iznenadilo me kako se prema meni ponašao kad sam izašao iz Vukovara.
Kako ste sami u sebi riješili dilemu - ima li oružja pa ga ne šalju, ili ga uopće nema?
Dosta teško, jer sam mislio da oružja ima. Znate, meni nikad nitko nije rekao 'oružja nema, snađi se kako znaš'! Nego, stalno je bilo: stići će! I stizalo je nešto, nešto izvana, nešto svaki put kad bi pala kakva vojarna, ali nikad dovoljno. To nas je činilo bijesnima i zato smo bili dešperatni i optuživali. Danas znam da nam se nije moglo pomoći koliko je trebalo. Da mi je netko rekao da oružja nema i da ga neće biti, Vukovar ne bi doživio onaj pokolj, jer bismo mi vjerojatno organizirali vojni proboj i izvukli ljude. To se moglo sve do pada Marinaca.
To je ključna točka, pad Marinaca, zar ne?
Da, 1. listopada padaju Marinci i mi smo u okruženju. Njihova 252. oklopna brigada punom snagom kreće u Marince, ulaze unutra i sijeku nam sve veze s Hrvatskom. Nakon toga ne stiže više oružje. Dva tjedna kasnije izlazim iz Vukovara da organiziram napad izvana, jer nam je kapitalno važno da vežemo Bogdanovce sa snagama Nuštra i onda se događa nešto što zovem svjetskom podvalom.
Što se događa?
Vidite, u Đakovo dva tjedna prije pada Marinaca stižu Liječnici bez granica, i premda je pomoć liječnika potrebna svaki dan i sat istočnoj Slavoniji, oni ne rade ništa nego sjede u Đakovu. Na dan i u sat našeg proboja u Marince, koji je vojnički išao odlično, oni kreću iz Đakova i kao klin ulaze između nas i Srba, i mi zbog konvoja dobivamo zabranu daljnjeg napredovanja. Oni tobože idu pomoći Vukovaru, a faktički Srbi tu u pola naše akcije dobivaju vrijeme da se pregrupiraju i naš proboj propada. To je 13. listopada 1991. To je prava istina i ja sam uvjeren da nam te snage jednostavno nisu dale da obranimo Vukovar.
Je li u Vukovaru bilo pete kolone?
Da, i bila je iznimno snažna. Evo samo nekoliko primjera. Imali smo stotinu velikih požara. Čim dečki krenu gasiti, rade snajperi! Čim izlazimo iz zapovjedništva svaki dan rade snajperi! I to malokalibarski, oni koje i ne čujete! Zatim, curile su informacije, pogotovo iz općinskih struktura, to smo sve slali sudu u Osijek...
Je li u obrani bilo Srba?
Je, negdje između jedan i dva posto hrvatskih Srba je branilo Vukovar. Ja ih do neba cijenim, ali sad se i taj broj napuhuje, pa po nekima ispada da su glavninu obrane činili Srbi. To je glupost!
Obrana Vukovara ušla je u vojnu literaturu, ali sam čuo da ne volite kad se izdvaja neki dio te obrane, primjerice Trpinjska cesta, iako je baš ona poznata kao groblje srpskih tenkova.
Da, ne volim ta izdvajanja. Recimo, u Bogdanovcima je Zvonko Manjkas uništio 12 tenkova, Zdenko Horvat na Buđaku je uništio 14 tenkova! Tu su Pero Janjić i brojni drugi... sve vam je to jedna te ista Trpinjska cesta...
Kako je obrana grada funkcionirala unutra u logističkom smislu?
Sjajno. Imali smo cijelo vrijeme struju jer nam je inženjer Mravak genijalnim rješenjima to omogućio. Imali smo stalno hrane, nikad je nije manjkalo.
Jeste li imali neke dojave o kretanju agresora?
Jesmo, ali moram reći ne od naših službenih obavještajaca. Imali smo dojave iz Srbije i BiH, tako da smo znali čim se formira veća kolona oklopnih vozila da to kreće prema nama, i po tome smo slagali obranu. Recimo, za povijesnu kolonu, gdje Beograđani bacaju cvijeće na tenkove koji idu na nas, znali smo i kad kreće i koliko ih je.
Vukovarska bolnica?
Mjesto heroja! To je bila bolnica! Šest katova bolnice izmjestili su u podrum, a imali smo takvog neprijatelja da je jednom bomba od 250 kilograma pala na bolnicu, probila šest katova i završila u krevetu jednog borca! Zamislite mozak i savjest tog pilota? Koliko je tamo bilo divnih ljudi, svi znate za dr. Bosanac i dr. Njavru, ali su i drugi doktori bili sjajni, a tek medicinske sestre, ti brojni neznani heroji...
Jeste li znali da ćemo se vratiti u Vukovar?
Da, apsolutno, ali znate, uz ostalo, zbog čega? Zato jer su se sami Srbi držali kao da će svaki dan otići...
Kako to mislite?
Pa, Srbi su sve samo opljačkali u Vukovaru i okolici, a baš ništa nisu sagradili! Oni su UNPROFOR primili samo zato da legaliziraju svoju pljačku. Pa nema veće sramote za agresore Vukovara od slike tog grada 1998. Tuđman me imenovao u jedan odbor 1998. za pregovore o reintegraciji, pa sam gledao te pregovarače: jedva su čekali kraj rata! Što se tiče razine okupacije, moram reći da su moji Nijemci izgledali kao da su svinje tamo živjele. Pa onda ona sramota u Šidu! Oni su u Šidu godinama organizirali sajam opljačkane robe! Televizori, traktori, vozila, dijelovi kuća, sve što se dalo pokrasti! Nikad ništa nije vraćeno. Samo u mojoj obitelji procijenjena je šteta deset milijuna kuna...
Pa kolika je onda, po vama, ukupna šteta u tom području?
Uzmete li obzir koliko je vukovarska regija bila bogata prije rata, mislim da je ratna šteta u istočnoj Slavoniji veća od deset milijardi eura.
Da se sutra povijest ponovi, što bi radio Jastreb?
Sve bih ponovio, samo bih bio puno žešći prema petoj koloni. Sve bih napravio da nastane hrvatska država i zato ne volim ovu malodušnost danas. Ako tko ima pravo na nju, onda smo to mogli biti mi u Vukovaru. Nismo bili ni tada, a ja vam danas kažem da će za deset godina Hrvatska biti bogata zemlja ponosnih ljudi. Vjerujte mi, jer ja sam u Hrvatsku vjerovao i kad mnogi nisu.
Vodili smo evidencije, poginulo je 15.000 Srba
Kakve su vaše procjene o srpskim gubicima?
Srbi su na Vukovaru imali oko 15.000 poginulih i oko 45.000 ranjenih. Postoji knjiga jednog gospodina iz Australije koji je cijeli rat bio na srpskoj strani, bio je s njima baš u okolici Vukovara, i to cijeli rat, i on u svojoj knjizi navodi da su Srbi imali više od 30.000 poginulih samo na Vukovaru.
Odakle vama brojka od 15.000 poginulih Srba samo na Vukovaru?
Mi smo svaki dan vodili evidenciju o ratnim događajima, o ranjenima i ubijenima na našoj i njihovoj strani. Ako imate pješački napad pa ga odbijete, konstatirate poginule na našoj i na njihovoj strani, ako imate tenkovski napad znate koliko ste uništili tenkova i koliko je ljudi unutra, itd.
No, niti taj podatak koji navodim u knjizi nikad nitko nije demantirao. Jedini podatak koji je iscurio sa srpske strane objavljen je u crnogorskom časopisu Monitor; oni su naveli da su Srbi imali osam tisuća poginulih na Vukovaru. To je jedina brojka koja je od njih došla, mislim da je definitivno premalena.
Jastreb: Vukovar se mogao spasiti da su srušeni mostovi na Dunavu
Izgleda kao prije 20 godina, premda ga muče noge pa se i manje kreće. No, jednako vedar, ponosan i pun elana! Takav je i danas zapovjednik povijesne obrane Vukovara Mile Dedaković Jastreb, s kojim smo se podsjetili slavnih dana vukovarske epopeje.
Imate li dojam da je s jedne strane Hrvatska sve svjesnija kapitalne uloge Vukovara u stvaranju države, dok s druge strane traje proces potpunog obezvređivanja, rekao bih, posljednjega hrvatskog ratnog mita?
Da, s jedne strane iz godine u godinu sve je grandioznija istina i žrtva Vukovara i sve je jasnije da nije bilo Vukovara da ne bi bilo ni Bljeska ni Oluje. Znate zašto to mislim? Zato što je baš na Vukovaru slomljena glavnina srpskih snaga. Oni se od te bitke nikad nisu oporavili. Vidite, Srbija i tadašnja JNA u prvim su planovima zacrtali slomiti Hrvatsku sa 13 brigada. To su bile njihove početne procjene. Međutim, JNA je samo na Vukovaru angažirala 25 brigada!
Neki vam zamjeraju da su vaše ratne procjene pretjerane i da nisu precizne...
To mogu govoriti samo oni koji ne poznaju ustroj JNA i koji ne znaju što su još mobilizirali na nas kao paravojne snage. Međutim, ni jedan relevantni vojni analitičar ni u Hrvatskoj niti u Srbiji, a koliko znam niti u svijetu, nije demantirao brojke koje iznosim i u knjizi. Brojke kojima ja baratam su brojke koje se temelje i na ustroju JNA, ustroju njihovih brigada i vojne operative.
Koje su to brojke?
Za napad 18. studenoga, na dan pada Vukovara, JNA i Srbija angažirali su 85.000 vojnika protiv nas. Tu imate vojnike JNA i sve moguće paravojne jedinice. Na završni udarac obrani grada angažirali su tisuću tenkova, cijelo ratno zrakoplovstvo djelovalo je po Vukovaru, cijela ratna flotila i oko tisuću topova. Posve precizne podatke, osim Srba, nema nitko, to je jasno, no koliko ja poznajem ustroj JNA i kad vidite koje su brigade sve angažirali, a znate što je sve u sastavu tih brigada, to su vam te brojke. Moja knjiga već godinama kola i po Beogradu, analizirali su je i brojni stručnjaci u Europi, nikad nitko nije rekao da su moje procjene netočne. Nitko osim jednog! To je povjesničar Marijan, koji piše povijest onako kako misli da bi bilo poželjno za konkretnu vlast. Jedini on problematizira moje brojke, čak se usudio reći da ja ne poznajem ustroj oklopnih brigada. Meni je zapravo ispod nivoa razgovarati s čovjekom koji meni, koji sam profesionalni vojnik od 15. godine, kaže da uopće ne znam što je to oklopna brigada. I on analizira moje bitke, a da pritom nema niti jednu moju pisanu zapovijed, jer takvih nema.
Što bi se u vojnom smislu dogodilo da je Vukovar pao dva tjedna nakon prvog napada?
Pa, u prvom redu, mi danas ne bismo ovdje sjedili i razgovarali. Ovo bi bila Srbija! Beograd je imao za plan rasjeći Hrvatsku na četiri dijela, tako da jedan drugome ne može pomoći, i onda lomiti dio po dio. Za Vukovar su imali tri plana: pad za jedan dan, jer je prvi dan bio žestoki napad, pa novi plan, pad za osam dana, i onda su napravili plan u kojem nisu planirali datum. Dakle, opći napadi i ofenziva do kraja. Osijek su planirali zaokružiti, ali ne i napadati, jer su planirali da padne vremenom, i žurili bi se spojiti sa srpskim snagama u zapadnoj Slavoniji, s Uzelčevim korpusom koji je tamo već bio. Tamo su imali oko 250 tenkova, ovdje ih je bilo oko tisuću, dakle kad sve skupe negdje oko 1300 tenkova bi krenulo prema Zagrebu. S tim što prvi plan generalštaba nije bio s tim snagama ući u Zagreb, nego izbiti na liniju talijanske i austrijske granice, dakle da vrate i Sloveniju natrag. Međutim, oni su imali strahovite gubitke na Vukovaru, pa su planove reducirali. Na Vukovar su dovukli sve što su imali. Njihova udarna brigada, gardijska oklopno-mehanizirana divizija, ta udarna pesnica JNA koja je kompletna stigla na Vukovar 14. listopada, imala je za samo dva sata bitke 36 izgubljenih tenkova. Zbrojite tenkovsku posadu pa ćete vidjeti i gubitke u dva sata!
Srbima je na Vukovaru poginuo i jedan general...
Da, na Vukovaru im je poginuo general Bratić, zapovjednik Novosadskog korpusa. I to u tenku! Znate, cijeli vojni vrh JNA na čelu s Ađićem dolazio je do Vukovara, bili su u Negoslavcima. Ti su njihovi proboji išli jako teško, pa su oni, da podignu moral, slali tamo cijeli vrh generalštaba. Došli su da oni sami riješe taj problem. Kao primjer su stavili Bratića u tenk i tako su izgubili zapovjednika.
Nakon što godinama nisu ni sudjelovali u mimohodu, sada njihov predstavnik Stanimirović tvrdi da zapravo rat u Vukovaru nisu započeli!
Ma mene ne zanima što govori Stanimirović, nego što su naši na to odgovorili. Dakle, taj je čovjek, kako znamo, bio dio vlade 'republike srpske Krajine', bio je u pravosuđu, dakle bio je tamo gdje se odlučivalo o sudbinama ljudi. Od takvog čovjeka ne očekujem ništa. Vidio sam reakcije Hebranga i Šeksa, ali sam očekivao da će glasno nastupiti vrh države, jer je to navodno pred njima rekao!
Kako gledate na Tadićev dolazak na Ovčaru?
O samom dolasku imam pozitivan stav, tim prije jer je rečeno da je to službeni stav države Srbije. Čovjek se, dakle, ispričao, i to je važno u kontekstu činjenice da mi sa Srbijom moramo surađivati, jer susjeda ne možemo birati. Ono što me strašno smeta je činjenica da nije rekao tko je bio agresor na RH. Da je to precizirao, sve što Stanimirović ili Pupovac na tu temu kažu bilo bi besmisleno! Zato to Tadiću zamjeram.
Jeste li dobivali pomoć u Vukovar?
Jesmo, stizali su i dragovoljci i naša vojska, dobivali smo i oružje. No, mi smo očekivali više i nadali se da će doći više. Znate, meni je danas kristalno jasno ono što tada nisam percipirao: da tada jednostavno nismo imali. Ja, uvjeren da hrvatska vojska stasava, pišem nadobudno pismo Tuđmanu i kažem mu - ne šaljite mi vojnike koji nisu krv vidjeli, jer se ovdje gine svaki dan. Kasnije shvatim da takvih praktički nije bilo!
Pitanje koje će trajati koliko i hrvatska država: je li se Vukovar mogao spasiti?
Kad smo Borković i ja došli u grad, 29. kolovoza, tada više nije bilo spasa. Naime, da su srušeni mostovi na Dunavu u sedmom ili osmom mjesecu, Vukovar se mogao spasiti. Osim toga, tada se još mogla uspostaviti obrana na relaciji Ilok - Šid. Očito nije bilo hrabrosti da se, recimo, u srpnju 1991. sruše mostovi na Dunavu, a to bi, odgovorno tvrdim, spasilo Vukovar. Kad smo mi došli moglo se samo ono što se dogodilo: dati častan otpor i pružiti ostatku Hrvatske tri mjeseca da se pripremi za rat. To se i dogodilo, jer je u ta tri mjeseca stvoreno 56 brigada. To je spasilo i stvorilo hrvatsku državu. Za to vrijeme branitelji Vukovara nisu samo stvorili to vrijeme, već su i uništili glavninu snaga JNA. Tamo je ostalo više od 400 srpskih tenkova, tamo su pali deseci zrakoplova. Osobno sam naredio da se, recimo, sruši most na Gunji, premda nisam imao odobrenja za to, ali je to spasilo ostatak istočne Slavonije. Da taj most nismo srušili, Tuzlanski korpus ojačan brigadama iz Srbije udario bi bočno, i to ne bismo izdržali. Vinkovci, Županja i Vukovar pali bi za koji dan borbe. U ratu morate imati hrabrosti donositi odluke koje možda sutra neće biti idealne, nije bilo izbora. Zvao me Tuđman tada...
Što vam je rekao?
Tuđman me pitao je li točno da se planira srušiti taj most. Ja sam mu rekao da, ako on zapovjedi da ga se ne sruši, da ću ga ja poslušati, ali sam mu objasnio zašto je to nužno. Saslušao me i nije mi zapovjedio da ne rušim.
Kakvu ste komunikaciju imali s Tuđmanom?
S Tuđmanom sam se iz Vukovara čuo svaki dan više puta, ali baš svaki dan. Imao sam izravnu vezu preko Stožera za Civilnu zaštitu u Saboru. Razgovarali smo o svemu, kako teče obrana, kakav je moral, imamo li oružja, držimo li se ili ne, krajnje praktične stvari, ali nije to bio razgovor u smislu organizirajte obranu tako i tako napadnite tu i tu. Sa Šuškom sam imao puno manje kontakata, ali sam se zato čuo s Tusom i Agotićem dosta često, naravno kasnije i sa Stipetićem.
Tuđman je, dakle, shvatio što se sve tamo događalo?
Da, i moram reći da se držao vrlo korektno, sve je shvatio, pomagao je koliko je god mogao, ja sam tek kasnije shvatio da više nismo imali ni vojske niti oružja, i baš zato što je komunikacija bila korektna iznenadilo me kako se prema meni ponašao kad sam izašao iz Vukovara.
Kako ste sami u sebi riješili dilemu - ima li oružja pa ga ne šalju, ili ga uopće nema?
Dosta teško, jer sam mislio da oružja ima. Znate, meni nikad nitko nije rekao 'oružja nema, snađi se kako znaš'! Nego, stalno je bilo: stići će! I stizalo je nešto, nešto izvana, nešto svaki put kad bi pala kakva vojarna, ali nikad dovoljno. To nas je činilo bijesnima i zato smo bili dešperatni i optuživali. Danas znam da nam se nije moglo pomoći koliko je trebalo. Da mi je netko rekao da oružja nema i da ga neće biti, Vukovar ne bi doživio onaj pokolj, jer bismo mi vjerojatno organizirali vojni proboj i izvukli ljude. To se moglo sve do pada Marinaca.
To je ključna točka, pad Marinaca, zar ne?
Da, 1. listopada padaju Marinci i mi smo u okruženju. Njihova 252. oklopna brigada punom snagom kreće u Marince, ulaze unutra i sijeku nam sve veze s Hrvatskom. Nakon toga ne stiže više oružje. Dva tjedna kasnije izlazim iz Vukovara da organiziram napad izvana, jer nam je kapitalno važno da vežemo Bogdanovce sa snagama Nuštra i onda se događa nešto što zovem svjetskom podvalom.
Što se događa?
Vidite, u Đakovo dva tjedna prije pada Marinaca stižu Liječnici bez granica, i premda je pomoć liječnika potrebna svaki dan i sat istočnoj Slavoniji, oni ne rade ništa nego sjede u Đakovu. Na dan i u sat našeg proboja u Marince, koji je vojnički išao odlično, oni kreću iz Đakova i kao klin ulaze između nas i Srba, i mi zbog konvoja dobivamo zabranu daljnjeg napredovanja. Oni tobože idu pomoći Vukovaru, a faktički Srbi tu u pola naše akcije dobivaju vrijeme da se pregrupiraju i naš proboj propada. To je 13. listopada 1991. To je prava istina i ja sam uvjeren da nam te snage jednostavno nisu dale da obranimo Vukovar.
Je li u Vukovaru bilo pete kolone?
Da, i bila je iznimno snažna. Evo samo nekoliko primjera. Imali smo stotinu velikih požara. Čim dečki krenu gasiti, rade snajperi! Čim izlazimo iz zapovjedništva svaki dan rade snajperi! I to malokalibarski, oni koje i ne čujete! Zatim, curile su informacije, pogotovo iz općinskih struktura, to smo sve slali sudu u Osijek...
Je li u obrani bilo Srba?
Je, negdje između jedan i dva posto hrvatskih Srba je branilo Vukovar. Ja ih do neba cijenim, ali sad se i taj broj napuhuje, pa po nekima ispada da su glavninu obrane činili Srbi. To je glupost!
Obrana Vukovara ušla je u vojnu literaturu, ali sam čuo da ne volite kad se izdvaja neki dio te obrane, primjerice Trpinjska cesta, iako je baš ona poznata kao groblje srpskih tenkova.
Da, ne volim ta izdvajanja. Recimo, u Bogdanovcima je Zvonko Manjkas uništio 12 tenkova, Zdenko Horvat na Buđaku je uništio 14 tenkova! Tu su Pero Janjić i brojni drugi... sve vam je to jedna te ista Trpinjska cesta...
Kako je obrana grada funkcionirala unutra u logističkom smislu?
Sjajno. Imali smo cijelo vrijeme struju jer nam je inženjer Mravak genijalnim rješenjima to omogućio. Imali smo stalno hrane, nikad je nije manjkalo.
Jeste li imali neke dojave o kretanju agresora?
Jesmo, ali moram reći ne od naših službenih obavještajaca. Imali smo dojave iz Srbije i BiH, tako da smo znali čim se formira veća kolona oklopnih vozila da to kreće prema nama, i po tome smo slagali obranu. Recimo, za povijesnu kolonu, gdje Beograđani bacaju cvijeće na tenkove koji idu na nas, znali smo i kad kreće i koliko ih je.
Vukovarska bolnica?
Mjesto heroja! To je bila bolnica! Šest katova bolnice izmjestili su u podrum, a imali smo takvog neprijatelja da je jednom bomba od 250 kilograma pala na bolnicu, probila šest katova i završila u krevetu jednog borca! Zamislite mozak i savjest tog pilota? Koliko je tamo bilo divnih ljudi, svi znate za dr. Bosanac i dr. Njavru, ali su i drugi doktori bili sjajni, a tek medicinske sestre, ti brojni neznani heroji...
Jeste li znali da ćemo se vratiti u Vukovar?
Da, apsolutno, ali znate, uz ostalo, zbog čega? Zato jer su se sami Srbi držali kao da će svaki dan otići...
Kako to mislite?
Pa, Srbi su sve samo opljačkali u Vukovaru i okolici, a baš ništa nisu sagradili! Oni su UNPROFOR primili samo zato da legaliziraju svoju pljačku. Pa nema veće sramote za agresore Vukovara od slike tog grada 1998. Tuđman me imenovao u jedan odbor 1998. za pregovore o reintegraciji, pa sam gledao te pregovarače: jedva su čekali kraj rata! Što se tiče razine okupacije, moram reći da su moji Nijemci izgledali kao da su svinje tamo živjele. Pa onda ona sramota u Šidu! Oni su u Šidu godinama organizirali sajam opljačkane robe! Televizori, traktori, vozila, dijelovi kuća, sve što se dalo pokrasti! Nikad ništa nije vraćeno. Samo u mojoj obitelji procijenjena je šteta deset milijuna kuna...
Pa kolika je onda, po vama, ukupna šteta u tom području?
Uzmete li obzir koliko je vukovarska regija bila bogata prije rata, mislim da je ratna šteta u istočnoj Slavoniji veća od deset milijardi eura.
Da se sutra povijest ponovi, što bi radio Jastreb?
Sve bih ponovio, samo bih bio puno žešći prema petoj koloni. Sve bih napravio da nastane hrvatska država i zato ne volim ovu malodušnost danas. Ako tko ima pravo na nju, onda smo to mogli biti mi u Vukovaru. Nismo bili ni tada, a ja vam danas kažem da će za deset godina Hrvatska biti bogata zemlja ponosnih ljudi. Vjerujte mi, jer ja sam u Hrvatsku vjerovao i kad mnogi nisu.
Vodili smo evidencije, poginulo je 15.000 Srba
Kakve su vaše procjene o srpskim gubicima?
Srbi su na Vukovaru imali oko 15.000 poginulih i oko 45.000 ranjenih. Postoji knjiga jednog gospodina iz Australije koji je cijeli rat bio na srpskoj strani, bio je s njima baš u okolici Vukovara, i to cijeli rat, i on u svojoj knjizi navodi da su Srbi imali više od 30.000 poginulih samo na Vukovaru.
Odakle vama brojka od 15.000 poginulih Srba samo na Vukovaru?
Mi smo svaki dan vodili evidenciju o ratnim događajima, o ranjenima i ubijenima na našoj i njihovoj strani. Ako imate pješački napad pa ga odbijete, konstatirate poginule na našoj i na njihovoj strani, ako imate tenkovski napad znate koliko ste uništili tenkova i koliko je ljudi unutra, itd.
No, niti taj podatak koji navodim u knjizi nikad nitko nije demantirao. Jedini podatak koji je iscurio sa srpske strane objavljen je u crnogorskom časopisu Monitor; oni su naveli da su Srbi imali osam tisuća poginulih na Vukovaru. To je jedina brojka koja je od njih došla, mislim da je definitivno premalena.
- Josip_Mo
#479 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Svijeće za Vukovar, Mostar 18. studeni 2010. Vukovarska ulica.

Slike c/p sa bljesak.info

Slike c/p sa bljesak.info
- osa
#480 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
willson wrote:Ja sam na stranici 5 izgubio strpljenje pa se izvinjavam ako je vec receno.
Tema je otisla sa Vukovara na zasto ne uskocise Bosanci+Bosnjaci = Muslimani kada nam je trebala pomoc.
Prvo Vukovar je bio zrtvovan od strane Zagreba , da li bi situacija bila drukcija da nije bilo Tome Mercepa neznam mozda i bi bila ali sada je to proliveno mlijeko.
Osa hajde ziv bio reci sta tebe muci , sto nisu Bosnjaci uskocili '91 u pomoc pa da vec tada prensemo rat u Bosnu a ne da cekamo do '92 godine da su to uradili vise bi Hrvatske bilo ne poruseno a mozda i manje okupirano .
Ja sam govorio sto je moj dzed meni rekao :"Hrvatska i Srbija se jebu a mi se po Bosni kupamo,pogledaj ofanzive u 2 Svje. Ratu pa ces vidjeti koliko ih se vodilo u Hr , koliko u Sr, a koliko u BiH"
Da je Alija usao u rat 91 godine JNA bi Bosnu pregazila u roku od 5 dana a svaka carsija bi danas bila Srebrenica , narod ne spreman , ne naoruzan i dezorjentisan , ja se sjecam kada je vojska iz Hr. i Slov. dosla u Zenicu zastave , torte i na svakog Srbina koji ih je cekao bio je po jos jedan od ona dva konstitutivna naroda.
Pola ljudi je nama zamjerilo kada smo opkolili kasarnu '92 vidi hajvana napadaju narodnu vojsku.
Sto se tice tog Viteza i Busovace to su bili krugovi okruzenja a to nije se uslo ili nije se htjelo se svodi na jednostavnu potrebu svjetske politike i lokalnih odnosa ulazilo se mnogo duboko u Vitez i Busovacu ali se poslije Krizanceva Sela vojska nije smjela pustiti da zauzme ta dva mjesta u Lasvanskoj kotlini jer bi se desilo Krizancevo Selo i vjerovatno bi Vitez i Busovaca danas se spominjali kao Srebrenica jer u situaciji kakva je bila vojska izgladnjena u Zenici glad vojska bi po ulasku u Vitez i Busovacu vjerovatno preskocila uzimanje zarobljenika i presla na likvidacije. to je bio prevelik rizik za Aliju i ostale jer bi to ih stavilo u istu ravan sa Srbima za pregovarackim stolom i iz pozicije zrtve bi presli u poziciju zlocinca.
nije valjda da bi ih gablecovali, nego tema je vukovar, i inervju iz prve ruke, realan po meni, osim u jastrbovoj procjeni srpskih žrtava, mislim da je pretjerao...
- osa
#481 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
velika karta s pravcima kretanja jedinica
istaknuti sudionici bitka
popis jedinica agresora i branitelja
http://www.jutarnji.hr/inografika--bitk ... ar/904964/
istaknuti sudionici bitka
popis jedinica agresora i branitelja
http://www.jutarnji.hr/inografika--bitk ... ar/904964/
- madner
#482 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
7500 hiljada
Ja sam mislio da su Srbi majstori mitomanije, ali vidim konkurencija je zestoka
Ja sam mislio da su Srbi majstori mitomanije, ali vidim konkurencija je zestoka
-
michio
#483 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
To mora da su Srbi napadali u ljudskim valovima(predvodio ih neki Solunac
), a Jastreb bilježio u blok.
- Nele9
#484 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
splavar šime wrote:Znam samo da kada se spomene ime VUKOVAR treba ustati i sa poštovanjem i svom iskrenošću odati počast tom herojskom gradu,kao i Srebrenici.Ja ne želim da kao Bošnjak snosim krivicu za pasivnost i glupa razmišljanja nekih naših političara da rata u BiH neće biti kako se tada govorilo dok se nekoliko kilometara od nas žarilo i palilo i pila Hrvatska krv iz vinskih čaša po Vukovaru i pjevalo se uz četničke zastave : Biće mesa i salate klaće mo Hrvate a za nekoliko dana bi će pokolj Muslimana. Žalosne su bile te slike pijane četničke rulje kako uz ulojene šubare vode svezane civile po Vukovaru a iz bolnice izvode bolesne i vode ih na masovna pogubljenja.Vukovar je simbol Hrvatskoga otpora ali i simbol izdaje Hrvatskoga datašnjega političkoga vrha koi su mogli dosta više pomoći tom herojskome gradu,malo me to posijeti na neke naše gradove u BiH koi su bili zaboravljeni također od Vrha politike.Nadam se da ću uskoro ako Bog da posijetiti sa svojom porodicom taj herojski grad Vukovar i barem sa jednom crvenom ružom odati poštovanje tom gradu kao što sam odao poštovanje i gradovima po BiH kao recimo Srebrenici, Prjedoru, Goraždu, Mostaru i još mnogim gradovima. Pozdrav VUKOVARU.
Istina je da su Bošnjaci jedan veoma naivan narod i da su opasni samo kad ne mogu nigdje dalje. To se potvrdilo i u ratu u Bosni. Ja sam imao 18 godina te 1991 i bio sam rasporedjen u ŠRO Zadar. Predsjednik Predsjedništva rahmetli Alija Izetbegović je rekao da se Bošnjaci i Hrvati ne trebaju odazivati na poziv u JNA i da lokalni sekratarijati ne trebaju da daju podatke JNA o regrutima. Ne samo zbog toga ali i zbog toga ja nisam otišao i nisam služio Srbo-JNA.
U kraju gdje ja živim je vrlo malo regruta otišlo u JNA, a Bošnjaci rezervisti se nisu skoro nikako ni odazvali. Mali broj Bošnjaka se priključio hrvatskom MUP-u, ZNG-u ili HOS-u.
Moj prvi komšija je bio protivoklopnom vodu u JNA i s jednim Albancem je prešao minsko polje da bi se predao hrvatskoj ZNG. U to vrijeme su uhvaćene dezertere po njegovim riječima predavali lokalcima gdje im se gubio svaki trag.
Imao sam i tu sreću da je moj otac bio relativno širih pogleda u to vrijeme tako da me je ˝natjerao˝ da ˝čitam izmedju redova˝. Istina je medjutim da se većina Bošnjaka ali i Hrvata u mom kraju ponašala nezainteresirano i samo su davali verbalnu podršku Hrvatskoj (ako i toliko). Medjutim to ne treba da čudi jer su isto ili slično reagovali 90% Bošnjaka čak i nakon pada Bijeljine, Bratunca, itd. Žalosno, ali istinito. Neka se stidi ko ima svijesti, a ko nema...
U svakom slučaju svo poštovanje s moje strane pokojnom Blagi Zadri, Miletu Dedakoviću, Malom Jastrebu, Žutim Mravima, i svim ostalim vukovarskim braniteljima i patriotama.
- Nele9
#485 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Ja pijem brate,japijem wrote:Nele9 wrote:splavar šime wrote:Znam samo da kada se spomene ime VUKOVAR treba ustati i sa poštovanjem i svom iskrenošću odati počast tom herojskom gradu,kao i Srebrenici.Ja ne želim da kao Bošnjak snosim krivicu za pasivnost i glupa razmišljanja nekih naših političara da rata u BiH neće biti kako se tada govorilo dok se nekoliko kilometara od nas žarilo i palilo i pila Hrvatska krv iz vinskih čaša po Vukovaru i pjevalo se uz četničke zastave : Biće mesa i salate klaće mo Hrvate a za nekoliko dana bi će pokolj Muslimana. Žalosne su bile te slike pijane četničke rulje kako uz ulojene šubare vode svezane civile po Vukovaru a iz bolnice izvode bolesne i vode ih na masovna pogubljenja.Vukovar je simbol Hrvatskoga otpora ali i simbol izdaje Hrvatskoga datašnjega političkoga vrha koi su mogli dosta više pomoći tom herojskome gradu,malo me to posijeti na neke naše gradove u BiH koi su bili zaboravljeni također od Vrha politike.Nadam se da ću uskoro ako Bog da posijetiti sa svojom porodicom taj herojski grad Vukovar i barem sa jednom crvenom ružom odati poštovanje tom gradu kao što sam odao poštovanje i gradovima po BiH kao recimo Srebrenici, Prjedoru, Goraždu, Mostaru i još mnogim gradovima. Pozdrav VUKOVARU.![]()
Istina je da su Bošnjaci jedan veoma naivan narod i da su opasni samo kad ne mogu nigdje dalje. To se potvrdilo i u ratu u Bosni. Ja sam imao 18 godina te 1991 i bio sam rasporedjen u ŠRO Zadar. Predsjednik Predsjedništva rahmetli Alija Izetbegović je rekao da se Bošnjaci i Hrvati ne trebaju odazivati na poziv u JNA i da lokalni sekratarijati ne trebaju da daju podatke JNA o regrutima. Ne samo zbog toga ali i zbog toga ja nisam otišao i nisam služio Srbo-JNA.
U kraju gdje ja živim je vrlo malo regruta otišlo u JNA, a Bošnjaci rezervisti se nisu skoro nikako ni odazvali. Mali broj Bošnjaka se priključio hrvatskom MUP-u, ZNG-u ili HOS-u.
Moj prvi komšija je bio protivoklopnom vodu u JNA i s jednim Albancem je prešao minsko polje da bi se predao hrvatskoj ZNG. U to vrijeme su uhvaćene dezertere po njegovim riječima predavali lokalcima gdje im se gubio svaki trag.
Imao sam i tu sreću da je moj otac bio relativno širih pogleda u to vrijeme tako da me je ˝natjerao˝ da ˝čitam izmedju redova˝. Istina je medjutim da se većina Bošnjaka ali i Hrvata u mom kraju ponašala nezainteresirano i samo su davali verbalnu podršku Hrvatskoj (ako i toliko). Medjutim to ne treba da čudi jer su isto ili slično reagovali 90% Bošnjaka čak i nakon pada Bijeljine, Bratunca, itd. Žalosno, ali istinito. Neka se stidi ko ima svijesti, a ko nema...
U svakom slučaju svo poštovanje s moje strane pokojnom Blagi Zadri, Miletu Dedakoviću, Malom Jastrebu, Žutim Mravima, i svim ostalim vukovarskim braniteljima i patriotama.ima puno istine u ovom što pišeš, radim u hrvatskoj imam puno familije i prijatelja, i sami kažu da su čak i u hrvatskoj početkom rata naši kalkulirali, bili neodlučni, međutim kažu da su bošnjaci porijeklom iz bihaća, cazina i uopšte krajine, odamh na početku krenuli u rat zajedno s hrvatima, a bogami nismo dopustiloi da nas iznenade ni u bosni, naši ljudi i političari jednostavno nisu znali izvući pouke iz vukovara, kao uostalom ni iz mnogo čega u historiji...
Samo molim Boga da mi omogući da pamtim što je moguće više i duže.
Nadam se da je rat promijenio nešto. Kontam vrlo malo ali i to je bolje nego ništa.
Jedna od najžešćih stvari kojih se sjećam je pad Zvornika. Zvorničani skoro svi hvataju maglu prema Tuzli, a raja iz Sapne, Goduša, Živinica brane Kulu grad pored Zvornika i ne samo to, već ubiše Arkanovog zeta ili šuru tako nešto.
Ovo je možda malo žešće ipak...Kalesijski borci ginu i krv liju za odbranu tog grada a u Tuzli ih naši hapse ako nose ljiljane (ovo je naravno prije 15-og maja 92). A o padu Bijeljine i Bratunca ću nekom drugom prilikom.
- Nele9
#486 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
stochar wrote:- poceo rat u sloveniji - mi gledali TV i ibretili se
- granatiran dubrovnik - mi gledali TV i ibretili se
- vukovar spaljen i zitelji masakrirani - mi gledali TV i ibretili se
- jastreb nam fino rek'o 'prodajte kravice kupite puskice' - mi gledali TV i ibretili se, mirno spavali jer 'rata nece biti'
- napad na selo ravno(BiH) - mi gledali TV i ibretili se
- napad na bosanski brod - mi gledali armina poharu i ljude sa cudnim grbovima 'PL BiH' i ibretili se
- poceo rat u velikom dijelu BiH, granatiranje sarajeva - u vogosci ljudi isli na pos'o, gledali TV i ibretili se
- poceo rat u 90% BiH, pokolj u bijeljini, foci, visegradu - ljudi u kalinoviku isli na pos'o do juna '92.
- 1995., armija bih ima 200.000 vojnika, u nekoliko dana pokolj nad 8.000 ljudi - mi gledali TV i ibretili se
poslije rata:
- politicari i njihovi ahbabi ukrali vise od 8 milijardi donacija - mi gledamo TV i ibretimo se
- plate padaju ili stagniraju, sve poskupljuje - mi gledamo TV i ibretimo se
- politicari sebi povecali plate za 100 posto a neki i vise - mi gledamo TV i ibretimo se
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#487 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Da, a zaboravio je i:Nele9 wrote:stochar wrote:- poceo rat u sloveniji - mi gledali TV i ibretili se
- jastreb nam fino rek'o 'prodajte kravice kupite puskice' - mi gledali TV i ibretili se, mirno spavali jer 'rata nece biti'
- napad na bosanski brod - mi gledali armina poharu i ljude sa cudnim grbovima 'PL BiH' i ibretili se
- poceo rat u velikom dijelu BiH, granatiranje sarajeva - u vogosci ljudi isli na pos'o, gledali TV i ibretili se
- poceo rat u 90% BiH, pokolj u bijeljini, foci, visegradu - ljudi u kalinoviku isli na pos'o do juna '92.
- 1995., armija bih ima 200.000 vojnika, u nekoliko dana pokolj nad 8.000 ljudi - mi gledali TV i ibretili se
poslije rata:
- politicari i njihovi ahbabi ukrali vise od 8 milijardi donacija - mi gledamo TV i ibretimo se
- politicari sebi povecali plate za 100 posto a neki i vise - mi gledamo TV i ibretimo se
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
- Demonstracije u Prištini '81 - mi gledali TV i ibretili se;
- Govor na Gazimestanu - mi gledali i ibretili se;
- XIV kongres SKJ - mi gledali i ibretili se;
- Tuđmanov govor nakon pobjede HDZ-a 1990 - mi gledali TV i ibretili se;
- Raškovićevi balvani 1990 - mi gledali TV i ibretili se.
A bilo je ibrećenja i ranije
-
ostrožac
#488 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
To su bila luda vremena. Mi u Cazinu smo velikom večinom bili na hrvatskoj strani. Dosta raje je tada već nabavljalo oružje jer za razliku od Sarajeva mi smo te 91 već bili u okruženju. I dok se to događa kasniji heroj 5 korpusa Atif Dudaković pod zapovjedanjem Mladića puca topovima po Zadru. Nakon toga dolazi nas braniti od Mladića. Niđe pameti. Moji su bili na strani autonomije i večina je danas u Kanadi. To ti je život. Kad ja napišem nešto onda me optuže da sam zamaskirani Hrvat. Pa oš '91 oš danas to je sve ludo. 
- felipe kajetano
#489 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Kako je pad odjeknuo...hm...oprecna su misljenja...mnogi odavde su bili u JNA tada...moj stariji komsija je za mene bio heroj kad se vratio otuda, neki drugi u komsiluku su ga iskreno gledali sa podozrenjem.
A zrtve
....pa Sljivancanin je zvao Jastreba da se licno njih dvojica obracunaju da vojske ne ginu uzalud...al' ne dodje Jastreb 
A zrtve
- Woody
- Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine
#490 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
A, odakle ti ovaj podatak sreće ti? Pa nije to bila neka srednjevjekovna bitka, pa da se kraljevi pomarišu i koji pobjedi raspusti protivničku vojsku uz najveće počasti.felipe kajetano wrote:....pa Sljivancanin je zvao Jastreba da se licno njih dvojica obracunaju da vojske ne ginu uzalud...al' ne dodje Jastreb
Na kraju, i da je tako bilo, pa nije ni Jastreb bio blećak pa da učini takvu notornu glupost. Kakve mu je garancije Šljivančanin davao? Možda međunarodnu arbitražu suda u Haag-u?
- felipe kajetano
#491 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Cojek ga zvao na "sake" da to rijese jbg, istina je....s obzirom da je Sljivancanin bio klasicna brkata oficircina od glave do pete ne bi me iznenadilo da je mislio ozbiljno 
- Zombie Ba
#492 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Ovo objašnjava sve svaka čast ne samo Vukovarstochar je napisao/la:- poceo rat u sloveniji - mi gledali TV i ibretili se
poslije rata:
- therrarrius
#493 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Sjecam se izjave Jastreba u kojoj kaze otprilike, da se Bosanci fataju puske jer sa Srbima nema mirnog razilazenja... a mi:''Rata nece biti, mirno spavajte''.
KONJI!!!
KONJI!!!
- Nele9
#494 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Utalite se s Kvibekom pa zajedničkim snagama do autonomije od Kanade. Za koga... za babu! For who... for father!ostrožac wrote:To su bila luda vremena. Mi u Cazinu smo velikom večinom bili na hrvatskoj strani. Dosta raje je tada već nabavljalo oružje jer za razliku od Sarajeva mi smo te 91 već bili u okruženju. I dok se to događa kasniji heroj 5 korpusa Atif Dudaković pod zapovjedanjem Mladića puca topovima po Zadru. Nakon toga dolazi nas braniti od Mladića. Niđe pameti. Moji su bili na strani autonomije i večina je danas u Kanadi. To ti je život. Kad ja napišem nešto onda me optuže da sam zamaskirani Hrvat. Pa oš '91 oš danas to je sve ludo.
Nisam se mogao suzdržat´.
- bokakotorska
#495 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Zadnje je vreme bilo kad se siroti Jastrebchich zalio na nemirni razlaz ?! Nisu dali coeku da mirno cepa po svome ?therrarrius wrote:Sjecam se izjave Jastreba u kojoj kaze otprilike, da se Bosanci fataju puske jer sa Srbima nema mirnog razilazenja... a mi:''Rata nece biti, mirno spavajte''.
KONJI!!!
Bruka, bolje da se nazivao Prepelica recimo, a umesto kariranog U na kapi je mogao da ima PEACE for example, no ? Ono iskrenuti Mercedes…
Mozda bi ga ti Srbi stalozenije kapirali u krajnjoj liniji da je cijeloj stvari prisao sa stanovista dobrog brend a ?
Stvarno je cudna ptica taj Jastreb, gde to ima jos mirnog razlaza sa puskama ?
Pravo kazes, dobri moj, a budale ga poslusale I eto sjajne pravice za sve.
http://www.youtube.com/watch?v=kqWgBZKeiHU
-
samo malo
#496 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Malo ti je ovo ofirno, da jeftinu demagogiju jednog ratnog zlocinca uzimas kao Dzon Vejnovski potez. I da Jastreba na tako ofiran nacin optuzujes za zrtve Vukovara.felipe kajetano wrote: A zrtve....pa Sljivancanin je zvao Jastreba da se licno njih dvojica obracunaju da vojske ne ginu uzalud...al' ne dodje Jastreb
Sto nije `95 dosao da se obracuna sa Jastrebom?
Uglavnom, Jastreb danas uzgaja sljive na svom imanju, a Sljivancanin trune u haskoj celiji.
-
samo malo
#497 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Ma stipu to, skoro kraj bitke za Vukovar, JNA poravnala cijeli grad sa zemljom, Sljivancanin u nekoj razvaljenoj kuci sa radio stanicom, Jovo hajd ukljuci kameru sad ce Veselin nesto pametno reci, i na vezi mu je Jastreb, a Sljivancanin ko Dzon Vejn zove Jastreba na obracun.Woody wrote:A, odakle ti ovaj podatak sreće ti? Pa nije to bila neka srednjevjekovna bitka, pa da se kraljevi pomarišu i koji pobjedi raspusti protivničku vojsku uz najveće počasti.felipe kajetano wrote:....pa Sljivancanin je zvao Jastreba da se licno njih dvojica obracunaju da vojske ne ginu uzalud...al' ne dodje Jastreb
Na kraju, i da je tako bilo, pa nije ni Jastreb bio blećak pa da učini takvu notornu glupost. Kakve mu je garancije Šljivančanin davao? Možda međunarodnu arbitražu suda u Haag-u?
Sila su ti brkati majori i pukovnici kad imaju slabijeg ispred sebe, onda se izivljavaju ko nad ranjenicima na Ovcari ili onom djecom iz Srebrenice, a kad im neko ravnopravan stane na crtu, ko usrane grlice izgledaju
http://www.youtube.com/watch?v=OUX7Omt0 ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=PzWbotjh ... re=related
- zambaklija
#498 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
evo pogledah sve te snimke REZA i meni se povraća 
- Nele9
#499 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Hvalamarkos wrote:Ne, sure mu je poginuo u Tenji od snajperaa zvao se Šaleta Vukotić inace prva zrtva SDG,a na Kula gradu mu je poginuo Ranbo ne znam mu ime ali jedan od njegovih najjacih boraca.Jedna od najžešćih stvari kojih se sjećam je pad Zvornika. Zvorničani skoro svi hvataju maglu prema Tuzli, a raja iz Sapne, Goduša, Živinica brane Kulu grad pored Zvornika i ne samo to, već ubiše Arkanovog zeta ili šuru tako nešto.
- piupiu
#500 Re: Kako je pad Vukovara i cijela 91' odjeknula u Bosni?
Decki, izvinite sto vam se mijesam u razgovor, ali moram primijetiti -- sta je ovdje testosteronaaaaaaaaaa!!!