Pitanje za vjernike

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
zijancer

#476 Re: Pitanje za vjernike

Post by zijancer »

u današnje vrijeme, osloboditi roba od ropstva značilo bi, otprilike, skinuti nekome kredit s vrata-otplatiti ga :|
Ramzess Veliki

#477 Re: Pitanje za vjernike

Post by Ramzess Veliki »

Ma gledao sam robove u onog smeca od seika koji drzi hotel pored chabe.
Smrcak15

#478 Re: Pitanje za vjernike

Post by Smrcak15 »

zijancer wrote:u današnje vrijeme, osloboditi roba od ropstva značilo bi, otprilike, skinuti nekome kredit s vrata-otplatiti ga :|
bravo, :thumbup: to je dosad najbolja definicija sto sam cuo do danas.
zijancer

#479 Re: Pitanje za vjernike

Post by zijancer »

Ramzess Veliki wrote:Ma gledao sam robove u onog smeca od seika koji drzi hotel pored chabe.
ima bližih primjera, gazde
nema godišnjeg, nema plate, radna sedmica 7/7

to za šeike i arape, također na čaršiji ljetos, mršava crnkinja za stolom sa porodicom arapa..svi buckasti..
i ona pije nekakav sok sjedeći tu, ali hitro prilazi svakom djetetu koje se pospe kapljicom, ili mu nešto ispadne ili ženi treba nešto dodati
nikada ranije to nisam uživo vidjela
Ramzess Veliki

#480 Re: Pitanje za vjernike

Post by Ramzess Veliki »

zijancer wrote:
Ramzess Veliki wrote:Ma gledao sam robove u onog smeca od seika koji drzi hotel pored chabe.
ima bližih primjera, gazde
nema godišnjeg, nema plate, radna sedmica 7/7

to za šeike i arape, također na čaršiji ljetos, mršava crnkinja za stolom sa porodicom arapa..svi buckasti..
i ona pije nekakav sok sjedeći tu, ali hitro prilazi svakom djetetu koje se pospe kapljicom, ili mu nešto ispadne ili ženi treba nešto dodati
nikada ranije to nisam uživo vidjela
Dubai je pun toga, prebogate gazde radnike placaju jadnike iz Pakistana, Jemena itd samo toliko da ne crknu od gladi. Nista ne mogu ustedjeti, nemaju para da se vrate i tako ih drze u ropskoj ovisnosti. To isto rade i visokoobrazovanim ljudima, uposle ga, zatim mu rastezu sa placanjem i zatim placaju sa zaostatkom od 5-6 mjeseci pa ako mu nisi po volji otpusti te a ne plati sto je duzan.
Idemedosumom

#481 Re: Pitanje za vjernike

Post by Idemedosumom »

Irsar wrote: Uh oh, nezgodno je samo što nam generacije prvih muslimana, među kojima i mnogi robovlasnici, govore drugačije.
Eh, šta su sve pojedinci iz redova prvih generacija činili, jako nezgodno, ali za njih.
Irsar wrote: Ropstvo Allahu nije isto što i ropstvo čovjeku, oba mogu postojati u isto vrijeme jer podrazumijevaju različite stvari iako se zovu isto. Tvoje nerazumijevanje Islama je očito.
Meni moje (ne)razumijevanje, tebi tvoje.

Image
славянин

#482 Re: Pitanje za vjernike

Post by славянин »

ultrasarajevo87 wrote:
славянин wrote:
insomnia78 wrote:Doduse izgleda da je za status u dzenetu prece izbjegavati krmetinu nego ne drzati robove. SviLja je direktno i jasno zabranjena za razliku od ropstva. Lijepo je ono osloboditi roba al nije pod moranje
Zna Bog zasto ... doduse ne znam ako slaninu saperes Zemzemom dali to uklanja negativne efekte ? :D
Upravo zbog ovakvih stvari Bog će nas "nagraditi" još jednim genocidom. Ali to ništa novo nije, jer Bošnjaci prirodno pljuju po svojoj vjeri. Bog zaista neće promijeniti stanje jednog naroda, sve dok taj isti narod ne promijeni svoje stanje, a mi stanje ovog naroda mijenjamo isključivo u negativnom pravcu.

Lako je sad pisati ovakve komentare, dok si mlad i još misliš da si u pravu za sve, da je tvoje mišljenje broj jedan, ali kad stanete pred Boga vidjet ćete sve. Molit ćete Boga da dobijete drugu šansu, a nje biti neće.

Ne trebamo nikoga prisiljavali na pokajanje, ali uvjeren sam da će većina vas online Ateista kad tad spoznati Istinu. Neka vam Bog da svako dobro svakako, amin.
Daleko od toga, to je bila sala naravno ... :wink: Problem je kao sto si sada i sam definirao sto jedenje svinjetine je po tebi veci problem i vise reagujes na to nego na pitanja o robstvu ....

Slazem se sa tobom u potpunosti, samo sto ja zamisljam Bosnu i Bosnjake / Bosance kao prije svega odgovorne samim sebi i nacionalo orjentisane a ne razvucene i ocima uprtim prema nekakvim tamo dalekim "bratskim" zemljama dok placemo za njihovim jadima... Gledajmo sebe jer niko drugi nece.Vjera nema veze sa nacijom i oslanjati se na Islam koji upravo podriva ideju nacionalne drzave jeste slabljenje nacije a jacanje pan-Islamizma koji ne funkcionise.
mali jomu

#483 Re: Pitanje za vjernike

Post by mali jomu »

zijancer wrote: u današnje vrijeme, osloboditi roba od ropstva značilo bi, otprilike, skinuti nekome kredit s vrata-otplatiti ga :|

sve ono sto ugrozava slobodu u svemu i svacemu..... a ne moze se toga kutarisat je robovanje tome

osloboditi roba ili robovati necemu je sirok pojam, a tice se slobode u onome sto bi htjeo ili ne bi htjeo, i tvoje mogucnosti u svemu tome sa razmjerom remecenja i ne remecenja nikog drugog u njegovoj slobodi ili ne slobodi u bilo cemu.....
ultrasarajevo87

#484 Re: Pitanje za vjernike

Post by ultrasarajevo87 »

Ramzess Veliki wrote:
ultrasarajevo87 wrote:Ropstvo i normalan um ne idu jedno uz drugo.

Sva sreća pa su muslimani i započeli sa oslobađanjem robova prvi. Zamislite da npr Ebu Bekr r.a. nije oslobodio Bilala r.a. koliko bi još ljudi ostali robovi u tom periodu? SVI!

Ovdje su mnogi dočekali moje pitanje kao samo izgovor da se napada Islam, ali Islam će odoljeti svim napadima, jer mi smo do groba uvjereni u ispravnost Allahovu i služenje Gospodaru azze ve džel Poslanika Muhammeda.
A zasto je ropstvo jos uvijek aktuelno u muslimanskim zemljama kao sto su Saudija i Emirati?
Ne znam, jer ne živim tamo, niti sam šeik, niti imam volje da idem tamo sem aBd u Mekku i Medinu.

Treba shvatiti da Arapi nikakvo mjerilo nisu ničega. Pa Islam će se prvo "čistiti" od Arapa pa onda od ostalih.
insomnia78

#485 Re: Pitanje za vjernike

Post by insomnia78 »

Ma jes. Zabrana udatih osim onih koje zarobite se vjerovatno odnosi na ove sa kreditom. A ove “koje posjedujete su bezbeli radnice tvoje ako imas firmu
zagortenej

#486 Re: Pitanje za vjernike

Post by zagortenej »

Šta je sa žirantima?
insomnia78

#487 Re: Pitanje za vjernike

Post by insomnia78 »

Ulema se razilazi po tom pitanju
Boemica

#488 Re: Pitanje za vjernike

Post by Boemica »

:lol: :lol:
Hadzi Lojo

#489 Re: Pitanje za vjernike

Post by Hadzi Lojo »

ultrasarajevo87 wrote:
Ramzess Veliki wrote:
ultrasarajevo87 wrote:Ropstvo i normalan um ne idu jedno uz drugo.

Sva sreća pa su muslimani i započeli sa oslobađanjem robova prvi. Zamislite da npr Ebu Bekr r.a. nije oslobodio Bilala r.a. koliko bi još ljudi ostali robovi u tom periodu? SVI!

Ovdje su mnogi dočekali moje pitanje kao samo izgovor da se napada Islam, ali Islam će odoljeti svim napadima, jer mi smo do groba uvjereni u ispravnost Allahovu i služenje Gospodaru azze ve džel Poslanika Muhammeda.
A zasto je ropstvo jos uvijek aktuelno u muslimanskim zemljama kao sto su Saudija i Emirati?
Ne znam, jer ne živim tamo, niti sam šeik, niti imam volje da idem tamo sem aBd u Mekku i Medinu.

Treba shvatiti da Arapi nikakvo mjerilo nisu ničega. Pa Islam će se prvo "čistiti" od Arapa pa onda od ostalih.
Ovo si sto posto u pravu.
Ali meni je najarogantnije sa njihove strane sto oni umislili da su bogomdani, eto oni znaju arapski jezik a mi drugi smo drugorazredni.

ja se sa jednim posvadjao,reko djaba vam je sto vam je arapski jezik maternji a niste shvatili poruke Kurana, pobiste se medjusobno ko vukovi, znate li vi uopce sta vas ceka ako ratujes sa bratom po vjeri.

Umalo se ne pomlatismo!
zijancer

#490 Re: Pitanje za vjernike

Post by zijancer »

čuči li u svakom od nas robovlasnik?
kako to počinje?
nemam boljeg objašnjenja od čaše vode
zagortenej

#491 Re: Pitanje za vjernike

Post by zagortenej »

Abu Sa’id Al Khudri said “The Apostle of Allaah(ﷺ) sent a military expedition to Awtas on the occasion of the battle of Hunain. They met their enemy and fought with them. They defeated them and took them captives. Some of the Companions of Apostle of Allaah (ﷺ) were reluctant to have relations with the female captives because of their pagan husbands. So, Allaah the exalted sent down the Qur’anic verse “And all married women (are forbidden) unto you except those (captives) whom your right hand posses.” This is to say that they are lawful for them when they complete their waiting period.
Sunan Abi Dawud 2155
Ramzess Veliki

#492 Re: Pitanje za vjernike

Post by Ramzess Veliki »

ultrasarajevo87 wrote:
славянин wrote:
insomnia78 wrote:Doduse izgleda da je za status u dzenetu prece izbjegavati krmetinu nego ne drzati robove. SviLja je direktno i jasno zabranjena za razliku od ropstva. Lijepo je ono osloboditi roba al nije pod moranje
Zna Bog zasto ... doduse ne znam ako slaninu saperes Zemzemom dali to uklanja negativne efekte ? :D
Upravo zbog ovakvih stvari Bog će nas "nagraditi" još jednim genocidom. Ali to ništa novo nije, jer Bošnjaci prirodno pljuju po svojoj vjeri. Bog zaista neće promijeniti stanje jednog naroda, sve dok taj isti narod ne promijeni svoje stanje, a mi stanje ovog naroda mijenjamo isključivo u negativnom pravcu.

Lako je sad pisati ovakve komentare, dok si mlad i još misliš da si u pravu za sve, da je tvoje mišljenje broj jedan, ali kad stanete pred Boga vidjet ćete sve. Molit ćete Boga da dobijete drugu šansu, a nje biti neće.

Ne trebamo nikoga prisiljavali na pokajanje, ali uvjeren sam da će većina vas online Ateista kad tad spoznati Istinu. Neka vam Bog da svako dobro svakako, amin.
Ti nisi nikakav autoritet da govoris ljudima koje ne poznajes sta ih ceka ili ne ceka. Nisi nikakav Bozji posrednik na zemlji, niti ces biti. Ja kad stanem pred Boga to ce biti izmedju Njega i mene, i nije me nicega strah od njega. Bilo ga ili ne bilo. I ti nisi autoritet da dijelis savjete ovom narodu kakvi treba da budu da bi izbjegli genocid, kako te nije sramota te rijeci uzimati u svoja usta?

Edit ... odvadio ...
Last edited by Ramzess Veliki on 28/09/2018 17:23, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#493 Re: Pitanje za vjernike

Post by Bloo »

zijancer wrote:čuči li u svakom od nas robovlasnik?
kako to počinje?
nemam boljeg objašnjenja od čaše vode
Ti si moj islamski Gautama..
insomnia78

#494 Re: Pitanje za vjernike

Post by insomnia78 »

Odvadi Ramize Allah te nagradio
ultrasarajevo87

#495 Re: Pitanje za vjernike

Post by ultrasarajevo87 »

Ramize, ako sam te na koji način uvrijedio ili ostale forumaše ovim putem se izvinjavam. Svakom svacije! Pozdrav i svako dobro svima, bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost. :bih:
ExNihilo

#496 Re: Pitanje za vjernike

Post by ExNihilo »

U današnjoj lekciji učimo pisati ime vjere kojoj pripadamo i koju po forumima zdušno branimo. Islam se, dakle, piše malim početnim slovom, a ne velikim.
animals

#497 Re: Pitanje za vjernike

Post by animals »

E kad bi Bog svakog primao bio bi salterski radnik..
Last edited by animals on 28/09/2018 18:51, edited 1 time in total.
MarlboroGold

#498 Re: Pitanje za vjernike

Post by MarlboroGold »

Genocid se ne izbjegava vjerom u Boga, već lukavom politikom.
Irsar

#499 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

Idemedosumom wrote:
Irsar wrote: Uh oh, nezgodno je samo što nam generacije prvih muslimana, među kojima i mnogi robovlasnici, govore drugačije.
Eh, šta su sve pojedinci iz redova prvih generacija činili, jako nezgodno, ali za njih.
Činili na očigled sviju, uključujući i Poslanika Muhammeda. Ništa nezgodno, usput rečeno.
Irsar

#500 Re: Pitanje za vjernike

Post by Irsar »

Ramzess Veliki wrote:Ti nisi nikakav autoritet da govoris ljudima koje ne poznajes sta ih ceka ili ne ceka. Nisi nikakav Bozji posrednik na zemlji, niti ces biti. Ja kad stanem pred Boga to ce biti izmedju Njega i mene, i nije me nicega strah od njega. Bilo ga ili ne bilo. I ti nisi autoritet da dijelis savjete ovom narodu kakvi treba da budu da bi izbjegli genocid, kako te nije sramota te rijeci uzimati u svoja usta?
A možda on baš i jeste autoritet. Jer, osim tvojih pukih izjava "nisi autoritet!", nemamo ništa od tebe, a još se sjećam tvojih upisa kako ne možemo znati niti da li Bog postoji. Shodno tome, za nekog ko nema pojma niti da li Bog postoji, niti ima li taj Bog neke nužne osobine, rekao bih sljedeće: ti nisi autoritet da ikome kažeš da nije autoritet u bilo čemu. :wink:

Ali ono, možeš se nastaviti pretvarati kao da si jako uvrijeđen i kao da ti imaš neki duboki uvid u ove stvari, iako po vlastitom priznanju pojma nemaš ni o čemu (u vezi tema o Bogu i vjeri).
Post Reply