Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post Reply
Edin H.

#476 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Edin H. »

Gojeni H wrote:
Edin H. wrote:Jos prije rata kada je izasao prevod "Satanskih stihova" Salmana Rusdija sljedeci dan je bio razbijen izlog u knjizare u Titovoj. :-)
Kad ste vi komunisticke sluge bili zatvoreni. :oops:
Satanski stihovi sad u skoro svakoj knjizari ... i niko ne razbija izloge. :D

SDA demokratija :izet:
General War

#477 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

Connaisseur Karlin wrote:
General War wrote:
meni treba takav argument , znaci ti si otvorio temu bez dokaza :D :-) :lol:
Nisam te ni zvao :D
otvorio si temu,a ne znas razlog Borisovog davanja oktaza :lol:

gdje je clanak? zasto ga netko drugi ne objavi :D

zasto Boris nije postavio clanak na blog :D
:-) Ne da znam, vec je i boris sam napisao razlog...haj ne smaraj ko kava tetkica zeljna paznje, vec ako te interesuje - nadji. :kakoste:
Connaisseur Karlin

#478 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Connaisseur Karlin »

General War wrote:
General War wrote:
Nisam te ni zvao :D
otvorio si temu,a ne znas razlog Borisovog davanja oktaza :lol:

gdje je clanak? zasto ga netko drugi ne objavi :D

zasto Boris nije postavio clanak na blog :D
:-) Ne da znam, vec je i boris sam napisao razlog...haj ne smaraj ko kava tetkica zeljna paznje, vec ako te interesuje - nadji. :kakoste:
napisao je vrlo generaliziran odgovor , u sustini, on nije konkretno opisao ili obrazlozio neobjavljeni clanak :)
pozdravio sa citateljima/kama njegove kolumne, sto je potpuno ocekivajuci gst :)

NEMA CLANKA< zasto ga ne objavi na blogu, na nekom drugom izovru :D
insomnia78

#479 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by insomnia78 »

Skonto i on
General War

#480 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

ZLATNA TEZA za iznimne dosege na polju negdje gledanja "To je moja teza koju sam negdje vidio."

Denis Latin u TV emisiji "Latinica "
General War

#481 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

insomnia78 wrote:Skonto i on
Image

Za ovakve je bas Feral se ubio: :D

'Jeste li spavač Al-Qa'ide i ako niste je li to zato što neprijatelj nikad ne spava?

1) Kako se zovete?

2) Kakvo vam je to smiješno ime?

3) Tko vam je dao takvo ime?

4) Zašto su vam roditelji dali baš arapsko ime?

5) Jeste li to ime dobili pri krštenju?

6) Kako to mislite: niste kršteni?

7) Zar ne vjerujete u Boga?

8 Od koga ste dobili te dezinformacije da je Allah gospodar svjetova, sveopći dobročinitelj i milostivi gospodar Sudnjega dana?

9) Kojeg proroka: Nostradamusa?

10) Zašto se odmah vrijeđate?

11) Jeste li ogladnjeli?

12) Može ham-and-eggs?

13) Kako to mislite: ham-and-eggs bez šunke?

14) Pa šta onda ako vam to zabranjuje vjera, kad vam mi to dopuštamo?

15) Jeste li za jedan schnapps?

16) Kako to mislite: schnapps bez alkohola?

17) Pa čime onda da nazdravimo vašem sretnom dolasku?

18) Zašto mislite da vas provociramo?

19) A u čemu je razlika između provokacije i zajebancije?

20) Šta fali zajebanciji?

21) A zašto ne na vaš račun?

22) Uostalom, otkud vama vaš račun?

23) U kojoj ste ga banci otvorili?

24) Pa kakav račun može postojati osim bankovnog?

25) A tko bi trebao znati, ako vi ne znate?

26) Želite da posumnjamo kako posjedujete tajni račun?

27) Zašto vas nervira naše inzistiranje oko računa?

28) Želite nam sakriti da tajno financirate Al-Qa'idu?

29) A kako je onda financirate: javno?

30) Imate li kakav dokaz da nemate nikakve veze s Al-Qa'idom?

31) A tko bi ga trebao imati: možda mi?

32) Znate li nekoga tko ima veze s Al-Qa'idom?

33) Baš nikoga?

34) A Osama Bin Laden?

35) Kako to mislite: valjda?

36) Ima ili nema?

37) A zašto ste nam onda lagali da ne znate nikoga?

38) Gdje ste to «samo» čuli za Osamu Bin Ladena?

39) Na kojoj televiziji?

40) Jeste li to kome prijavili?

41) Tko ovdje postavlja pitanja: mi ili vi?

42) Zar ne znate da je vaša dužnost prijaviti svaku informaciju o Bin Ladenu i Al-Qa'idi?

43) Hoćete reći da to što ste čuli na televiziji nije informacija?

44) Otkud znate da su to svi čuli?

45) Zašto ste nervozni?

46) Hoćete reći da mi izmišljamo?

47) Dobro, zašto onda niste nervozni?

48) Eto, je li sad vidite da ste nervozni?

49) Zašto niste otišli na hadž?

50) Zar to nije vaša vjerska dužnost?

51) Pa kakve to veze ima da ste bili prije pet godina?

52) Je li vam netko branio da odete i ove godine?

53) Znate li koliko je ljudi tamo poginulo u stampedu?

54) Je li vam žao što niste bili među njima?

55) Otkud vam drskost da nas pitate kakvo je to pitanje?

56) Mislite li da je normalnije što ste došli ovamo umjesto da ste otišli na hadž?

57) Kako može biti normalnije nešto što nije vaša vjerska dužnost?

58) Sigurni ste da ne razumijete pitanje?

59) A da vi niste i ovamo došli po vjerskoj dužnosti?

60) Nego po kakvoj dužnosti?

61) Vi, dakle, izbjegavate dužnosti?

62) Ako ne izbjegavate, hoćete li nam lijepo priznati tko vas je ovamo poslao?

63) Hoćete da povjerujemo kako ste ovamo došli svojevoljno?

64) A zašto onda također svojevoljno niste ostali tamo?

65) Je li vama normalno da se naši momci bore za zemlju iz koje ste vi pobjegli?

66) Pa šta onda ako niste iz Iraka?

67) Nego odakle ste?

68) Gdje vam je to?

69) A zašto bismo mi morali znati za svaku zabit?

70) A po čemu to nije zabit?

71) Kolijevka čega?

72) Kakve civilizacije?

73) Je li se vi to nešto čudite?

74) A zašto bismo mi morali čuti za civilizaciju koja se nije makla dalje od svoje kolijevke?

75) Imate li ikakav dokaz o raširenosti te vaše civilizacije osim toga što ste vi kao njezin predstavnik utekli iz te kolijevke i došli ovamo?

76) Šta je stvar opće kulture?

77) Jeste li vi to nas došli učiti kulturi?

78) O kakvom podcjenjivanju govorite?

79) A vi tu zemlju toliko cijenite da ste pobjegli iz nje i prepustili našim momcima da se bore za nju?

80) Ne vjerujete da će se naši momci boriti i za vašu zemlju?

81) Biste li imali nešto protiv toga da se naši momci bore za vašu zemlju?

82) Jesmo li mi vas pitali jeste li vi za mirno rješenje ili smo vas pitali nešto drugo?

83) Pa zašto onda ne odgovorite?

84) Šta je besmisleno?

85) A nije besmisleno da Slovenci stavljaju glave u torbe i idu vašu zemlju?

86) Niste čuli da Slovenija šalje četiri vojnika u Irak?

87) Koliko ćete nam puta ponoviti da niste iz Iraka?

88) Mislite da Slovenija nema još četiri vojnika i za vašu zemlju?

89) Odakle vam podaci o slovenskoj vojsci?

90) Na osnovu čega mislite to što mislite, ako nemate nikakvih podataka?

91) Otkud vam pravo da nešto bubnete tek tako?

92) Jeste li oženjeni?

93) Mislite li da vaša supruga i po Europi treba hodati prekrivena baobabom?

94) Šta: kakvim baobabom?

95) Mislite da mi ne znamo da vi znate na šta mi mislimo?

96) Nego kako se to zove?

97) A zašto bismo mi morali znati razliku između baobaba i tog, kako ste rekli, nikaba?

98) Znate li šta vam slijedi ako još jednom spomenete opću kulturu?

99) A želite li saznati?

100) Mislite li vi da smo mi u Europi poludjeli?

101) Pa otkud vam onda ideja da bismo vas primili i dali vam državljanstvo?
Gojeni H

#482 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Gojeni H »

General War wrote: Ne znam gdje radis, al gazda da ti da na zapadu otkaz za ovo a to ti posao i radi jezika si i zaposlen...dobro bi omastio brke na sudu.
I nema nikakve veze sa Rosane...koja prica ono sto joj nije posao i nicim izazvana.
Generale, ne znam u kakvom ti balonu zivis. Skidose novine onog karikaturistu sto je nacrtao Netanjahua eks-pres-no, bez ikakve narocite pompe. I sta? Nikom nista.

Sto opet ne znaci da se ne treba boriti za slobodu rijeci, barem kod nas. Mozda mozemo biti i bolji od drugih.
Gojeni H

#483 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Gojeni H »

japin_mutapi wrote:libo baira tuki za dežulovićem
i negativna reklama je reklama još uz to i besplatna
Fakat bi jos mogao postati branilac islama. Aman jarabi.
Gojeni H

#484 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Gojeni H »

dezurni_ucenik wrote:

Zamisljam neku nasu Rozen. Da je tako govorila proiv Bosnjaka, i da je dobila otkaz. Ovdje se ne bi moglo disati od kmecanja fgrovaca.
Bio je Vucina. I svi iz FGR su se digli da brane njegovo pravo na slobodu govora. Sto se ja slazem, on treba da bude slobodan da izrazi svoje misljenje - javno. Isto kao i ja, da mu na to odgovorim - da je pun govana. Posteno.
HAVANA

#485 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by HAVANA »

Edin H. wrote:Barem vise nece peglati Kozu u rane jutarnje sate. :D

Sta je s Kozom? (za one koji ne znaju bivsi popularni DJ diskoteke BB).

Drzao je Nostalgiju na Carsiji, ali je morao zatvoriti.
Zadnji put malo popili kod rake ima godina.Nista,ne radi nostalgija,seta cuku i tako...
Heller

#486 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Heller »

HAVANA wrote:
Edin H. wrote:Barem vise nece peglati Kozu u rane jutarnje sate. :D

Sta je s Kozom? (za one koji ne znaju bivsi popularni DJ diskoteke BB).

Drzao je Nostalgiju na Carsiji, ali je morao zatvoriti.
Zadnji put malo popili kod rake ima godina.Nista,ne radi nostalgija,seta cuku i tako...
E sad ni Borisa ne zove više :mrgreen:
kakavdanakneiskustvu

#487 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by kakavdanakneiskustvu »

Toffee karamela wrote:
hAZNADAR wrote: A mentalitet je posebna prica. Pokazalo se u ratovima zadnjih godina u Iraku, Siriji,... da isto kao da u podrumu imaju razlicite zastave. Pa kad god koji "oslobodioc" dodje - euforija radosti i parola.
Kako god je tesko zabu u vodu natjerati - tako i Arape da urlaju i mahnitaju na ulici u ovo ili oni ime.
koga ba briga za arapski mentalitet i za njihovu sklonost urlanju na bilo koji povod? hoćemo li se to sad i mentalitetom arabizirati pošto dijelimo religiju s njima? izlaziti na ulicu i urlati i čupati dugokose posjetioce likovne akademije čim nam nešto zasmeta?

kakvo je to pitanje,normalno da hocemo kad nas provociraju time sto u vrijeme ramazana oni otvaraju nekakav festival
LBVIEW

#488 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by LBVIEW »

I, dokle smo?
Jesu li Bosnjaci, onako kolektivno - a jedino se njih kolektivno i ocjenjuje, inace se kmeci o generalizaciji- pali na nivo Dodika/Covica? :mrgreen:
Jer, Vildana je Bosnjakinja ili mozda Bosanka - unaprijed se ispricavam ukoliko sam je pogresno svrstao medju balije- pa indukcijom, koja jel-te vrijedi jedino za Bosnjake :mrgreen: , dodjosmo do dokaza za gorepomenutu tezu. :mrgreen:
Btw., naravno da sam generalno protiv cenzure, a pogotovo u slucaju Dezulovica koji je uvijek bio samo svoj - Vildana je, ako je vec nekog htjela cenzurirati, za zrtvu trebala izabrati nekog drugog, poput onog jade sto za sitne solde i onu stvar :mrgreen: u tom istom Oslobodjenju iz Beograda pise bljuvotine na racun BiH i Bosnjaka.
Sto se pak tog lista tice, potpisujem sve sto je dr. Gog rekao.
Banksy

#489 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Banksy »

LBVIEW wrote:
I, dokle smo?
Jesu li Bosnjaci, onako kolektivno - a jedino se njih kolektivno i ocjenjuje, inace se kmeci o generalizaciji- pali na nivo Dodika/Covica?
Bošnjaci nisu, ali možda Oslobođenje jeste.

I opet je, kao ko zna koliko puta dosad, relativno benigna stvar na ledinu istjerala krupnija pitanja,

Sad, kad je Vildana pojasnila razloge neobjavljivanja Dežulovićeve kolumne,

odbila sam objaviti kolumnu koja je - po mom uredničkom sudu - bila ne naročito uspješna satira, čiji glavni likovi nisu bili živući političari već Poslanik Muhammed. Duboko vjerujem u novinarske slobode, ali mislim da imamo i odgovornost i obavezu da poštujemo pravo svakog čovjeka da vjeruje i da svoju vjeru iskazuje u skladu sa njezinim običajima.

Nemam uopće dilema: ramazan nije mjesec za viceve o Poslaniku“, navela je Selimbegović.
Ostaje još samo pitanje:

Zašto u Sarajevu, 2018. ismijavanje Poslanika u vrijeme ramazana ne može,

a ismijavanje nekog drugog poslanika u vrijeme korizme može.

Kod kršćanskih kaura, recimo, takvih dilema oko prorokova izgleda nema: kod njih se netko s tim zaista dobro zajebava.

Svih onih pet stotina godina, naime, sve od renesanse do danas, katolički bogoprorok Isus Krist ne samo da se ustrajno ukazuje, pokazuje i prikazuje gdje može i ne može – od crkvenih oltara, svetačkih sličica i dječjih slikovnica do naslovnica magazina, privjesaka, majica, golemih kipova i hollywoodskih blockbustera – i svih tih pet stotina godina prikazuje se vazda isto, kao plavooki frontman kakve sweet-metal grupe, dugačke plave kose i brižljivo njegovanih uvojaka: punih pet stotina godina točno se tako, kao da će sad u oblaku umjetnog dima sići s križa i uz laserski light-show zapjevati “Final Countdown” iz Knjige Otkrivenja, prikazuje i na Leonardovim i Rafaelovim slikama, i u Zeffirellijevim i u Gibsonovim filmovima, i u Parkerovu i Stoneovu South Parku, i što učenjaci na zapadu rade nakon tih pet stotina godina? Snimaju dokumentarne filmove i mrtvi se ozbiljni pitaju kako je izgledao Isus Krist!

Tako je, da skratim, prije koju godinu britanski BBC - blago posumnjavši da bi semitski mađioničar iz Galileje prije dvije hiljade godina mogao izgledati kao skandinavska Instagram-zvijezda jutros stigla iz stockholmskog Yrkeshögskolan för Hudvård & Spa kozmetičkog salona - pozvao uglednog forenzičkog antropologa Richarda Neavea, stručnjaka za facijalnu rekonstrukciju sa Sveučilišta u Manchesteru, da rekonstruira mogući stvarni fizički izgled Isusa Krista. Ovaj pak na temelju višegodišnjih forenzičkih istraživanja dvije hiljade godina starih kostura i lubanja Kristovih zemljaka i suvremenika, za BBC-jev dokumentarac “Sin Božji” napravio rekonstrukciju Isusova lica, i što? Na opće zaprepaštenje, Isus ispao tamnoputi neki vozač kamiona jakih čeljusti, velikog nosa, crnomanjaste kose, tamnih smeđih očiju i gustih brežnjevljevskih obrva: umjesto visokog, lijepog i plavog švedskog sweet-metal pjevača ispao, kako bih rekao, redar na njegovu koncertu u Plovdivu.

Katolički učenjaci i njihovi najbolji učenici na to su, jasno, pobjesnili i optužili BBC da je Isusa prikazao kao neandertalca, nehotice tako otvorivši važno teološko pitanje: zašto bi bilo blasfemično i uvredljivo za Krista ako je bio crnpurast, dežmekast, grd i ružan, ili barem grd i ružan za naše zapadne Instagram-standarde? Što, recimo, ako je bio šepav? Što ako je bio debeo, ćelav, razrok ili golemih, klempavih ušiju? Pa nije Isus po Judeji obilazio audicije za manekena muških gaća Calvin Klein ili voditelja na OBN-u!
Sve ostalo je pitanje uređivačke politike privatnog medija i eventualne intervencije, cenzure ili samocenzure urednika, ali i slobodnih odluka kolumniste.
Ali na ovo iznad bi neko iz Oslobođenja trebao odgovoriti.
kakavdanakneiskustvu

#490 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by kakavdanakneiskustvu »

Banksy wrote:
LBVIEW wrote:
I, dokle smo?
Jesu li Bosnjaci, onako kolektivno - a jedino se njih kolektivno i ocjenjuje, inace se kmeci o generalizaciji- pali na nivo Dodika/Covica?

I opet je, kao ko zna koliko puta dosad, relativno benigna stvar na ledinu istjerala krupnija pitanja,

odbila sam objaviti kolumnu koja je - po mom uredničkom sudu - bila ne naročito uspješna satira, čiji glavni likovi nisu bili živući političari već Poslanik Muhammed. Duboko vjerujem u novinarske slobode, ali mislim da imamo i odgovornost i obavezu da poštujemo pravo svakog čovjeka da vjeruje i da svoju vjeru iskazuje u skladu sa njezinim običajima.

Nemam uopće dilema: ramazan nije mjesec za viceve o Poslaniku“, navela je Selimbegović.
Ostaje još samo pitanje:

Kod kršćanskih kaura, recimo, takvih dilema oko prorokova izgleda nema: kod njih se netko s tim zaista dobro zajebava.

Svih onih pet stotina godina, naime, sve od renesanse do danas, katolički bogoprorok Isus Krist ne samo da se ustrajno ukazuje, pokazuje i prikazuje gdje može i ne može – od crkvenih oltara, svetačkih sličica i dječjih slikovnica do naslovnica magazina, privjesaka, majica, golemih kipova i hollywoodskih blockbustera – i svih tih pet stotina godina prikazuje se vazda isto, kao plavooki frontman kakve sweet-metal grupe, dugačke plave kose i brižljivo njegovanih uvojaka: punih pet stotina godina točno se tako, kao da će sad u oblaku umjetnog dima sići s križa i uz laserski light-show zapjevati “Final Countdown” iz Knjige Otkrivenja, prikazuje i na Leonardovim i Rafaelovim slikama, i u Zeffirellijevim i u Gibsonovim filmovima, i u Parkerovu i Stoneovu South Parku, i što učenjaci na zapadu rade nakon tih pet stotina godina? Snimaju dokumentarne filmove i mrtvi se ozbiljni pitaju kako je izgledao Isus Krist!

Tako je, da skratim, prije koju godinu britanski BBC - blago posumnjavši da bi semitski mađioničar iz Galileje prije dvije hiljade godina mogao izgledati kao skandinavska Instagram-zvijezda jutros stigla iz stockholmskog Yrkeshögskolan för Hudvård & Spa kozmetičkog salona - pozvao uglednog forenzičkog antropologa Richarda Neavea, stručnjaka za facijalnu rekonstrukciju sa Sveučilišta u Manchesteru, da rekonstruira mogući stvarni fizički izgled Isusa Krista. Ovaj pak na temelju višegodišnjih forenzičkih istraživanja dvije hiljade godina starih kostura i lubanja Kristovih zemljaka i suvremenika, za BBC-jev dokumentarac “Sin Božji” napravio rekonstrukciju Isusova lica, i što? Na opće zaprepaštenje, Isus ispao tamnoputi neki vozač kamiona jakih čeljusti, velikog nosa, crnomanjaste kose, tamnih smeđih očiju i gustih brežnjevljevskih obrva: umjesto visokog, lijepog i plavog švedskog sweet-metal pjevača ispao, kako bih rekao, redar na njegovu koncertu u Plovdivu.

Katolički učenjaci i njihovi najbolji učenici na to su, jasno, pobjesnili i optužili BBC da je Isusa prikazao kao neandertalca, nehotice tako otvorivši važno teološko pitanje: zašto bi bilo blasfemično i uvredljivo za Krista ako je bio crnpurast, dežmekast, grd i ružan, ili barem grd i ružan za naše zapadne Instagram-standarde? Što, recimo, ako je bio šepav? Što ako je bio debeo, ćelav, razrok ili golemih, klempavih ušiju? Pa nije Isus po Judeji obilazio audicije za manekena muških gaća Calvin Klein ili voditelja na OBN-u!
Sve ostalo je pitanje uređivačke politike privatnog medija i eventualne intervencije, cenzure ili samocenzure urednika, ali i slobodnih odluka kolumniste.

a dupli standardi jbg,neki vjernici su očito bitniji od drugih vjernika
sinuhe

#491 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by sinuhe »

Svojevremeno su Vedranu Rudan citirali u Saffu nakon sto je napala katolicku crkvu ili nesto tome slicno misleci naravno da su na istoj strani sa Vedranom.
Otprilike takvu ulogu ima i taj Boris u bosnjackoj medijskoj carsiji.
LBVIEW

#492 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by LBVIEW »

Banksy wrote:
LBVIEW wrote:
I, dokle smo?

Ostaje još samo pitanje:

Odgovor na to pitanje je dao doktor - rezimski medij koji se bavio odstrijelom politicki nepodobnih i u proslom rezimu. A Kemo moze danas vani nekom glumatati perjanicu kritickog i nezavisnog novinarstva, - kad je trebalo pokazati to na djelu, do "5 do 12" se bilo uz JNA.
hAZNADAR

#493 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by hAZNADAR »

Banksy wrote:
Nesumnjivo je ovo velika greska Oslobodjenja.

Ali da li je sve to vrijedno dosadasnje vriske o diktaturi SDA, nazadnoj islamskoj kulturi, rezimskim medijima i cenzuri, i sto se od jednog kolumniste pravi sveta krava samo zato sto je idol jedne raje?

Greska Oslobodjenja je sto je ranije dopustila tekst o "semitskom madionicaru" odnosno Isusu. Ako vec pazi na takve stvari.
Banksy

#494 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Banksy »

LBVIEW wrote:
Banksy wrote:
LBVIEW wrote:
I, dokle smo?

Ostaje još samo pitanje:

Odgovor na to pitanje je dao doktor - rezimski medij koji se bavio odstrijelom politicki nepodobnih i u proslom rezimu. A Kemo moze danas vani nekom glumatati perjanicu kritickog i nezavisnog novinarstva, - kad je trebalo pokazati to na djelu, do "5 do 12" se bilo uz JNA.
Mračni režim je bio mračni, zato smo ga i srušili. Govorimo o današnjoj, demokratskoj BiH ravnopravnih naroda i građana, i o slobodnim medijima. Iako je Oslobođenje privatni medij, neko bi morao odgovoriti:

Ned071

#495 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by Ned071 »

ne treba na to neko odgovoriti, samo je jedna osoba koja na to treba odgovoriti
General War

#496 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

Gojeni H wrote:
General War wrote: Ne znam gdje radis, al gazda da ti da na zapadu otkaz za ovo a to ti posao i radi jezika si i zaposlen...dobro bi omastio brke na sudu.
I nema nikakve veze sa Rosane...koja prica ono sto joj nije posao i nicim izazvana.
Generale, ne znam u kakvom ti balonu zivis. Skidose novine onog karikaturistu sto je nacrtao Netanjahua eks-pres-no, bez ikakve narocite pompe. I sta? Nikom nista.

Sto opet ne znaci da se ne treba boriti za slobodu rijeci, barem kod nas. Mozda mozemo biti i bolji od drugih.
Ne znam stvarno okolnosti za koje je taj dobio otkaz zbog karikature pa ne mogu ici u diskusiju. Ni sam ni ja za bezveze hraljanje novinara da se razumijemo.
Ono sto mene vrijedja je ocigledno uvodjenje nekih nepisanih pravila i autocenzire.

Ali kad se prica razvila...pa to ocito postaje pravilo u seheru, samo par mjeseci i Orhan Pamuk se izlevati po nekoj novoj matrici nezamjeranja novom gazdi sa bosfora, pa slijedom toga i Mesicevo odbijanje nagrade.
Znaci seres se po dokazanim prijateljima po kriterijumu koji ovaj dio javnosti BiH i ne poznaje....zar ti nije to sumnjivo i sta je granica?
General War

#497 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by General War »

Banksy wrote:
Mračni režim je bio mračni, zato smo ga i srušili. Govorimo o današnjoj, demokratskoj BiH ravnopravnih naroda i građana, i o slobodnim medijima. Iako je Oslobođenje privatni medij, neko bi morao odgovoriti:

...a sto Orhana Pamuka izlevatise za nagradu? Mislim da politicko sarajevo nesto petlja koje ce mu se obit o glavu prije ili poslije.
hAZNADAR

#498 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by hAZNADAR »

U cijeloj ovoj prici je samo jedna recenica presudna. Odnosno dvije rijeci "semitski madjionicar". Ma mozda samo madjionicar jer niej sporno da je Isus bio semit.

Cijeli tekst koji je izasao u Oslobodjenju uopce ne ismijava Poslanike vec nase poimanje njihovog izgleda. Samo sa tim rijecima "semitski madjionicar" je Isisu oduzeto pravo da je pravio cuda i samim tim da je uopce Poslanik.
Takav tekst je za blogova ili medija koji su inace satiricni,.... ali takvi tekstovi obicno ne izlaze u ozbiljnijim medijima.
Postavlja se pitanje zasto onda niko nije reagovao na dezulovicev tekst gdje spominje semitskog madjionicara.

Ovo me pomalo podsjeca na onu nekadasnju frku oko hapsenja i isporuke alzirske grupe.
Kada je sira javnost samo blago osudila to a vehabije nadigle frku kao da je smak svijeta. Zato sto im se hebalo za drugim nepravdama - stitili su svoje.
Tako da je i ovdje drama jedino ili samo od fgr koji su ustali u zastitu svog.
I jedni i drugi su u svojoj drami mnogo toga slagali, preuvelicali,.nadodali o diktaturi, totalitarizmu,... identicna reakcija.

Kad ideologija poprimi sektaske dimenzije,..
volta dzontra

#499 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by volta dzontra »

Zato sto ismijavanje “semitskog madjionicara” zabavlja citateljstvo Oslobodjenja a ismijavanja drugog poslanika ljuti citateljstvo iste novine.

ovo naricanje nad Oslobodjenjem kao nekim luconosom slobodne rijeci je pateticno...
Firma ko firma. Odlucili su da bi im ismijavanje moglo poslovno stetiti

ne vidim koje ne to ideale izdalo Oslobodjenje da ih nije vec izdalo. Parapoliticki dnevnik u sluzbi jednog poslovno-politickog lobija. tko je ocekivao nesto drugo ili je glup ili naivan
hAZNADAR

#500 Re: Boris Dežulović više ne piše za Oslobođenje.

Post by hAZNADAR »

volta dzontra wrote:Zato sto ismijavanje “semitskog madjionicara” zabavlja citateljstvo Oslobodjenja a ismijavanja drugog poslanika ljuti citateljstvo iste novine.

ovo naricanje nad Oslobodjenjem kao nekim luconosom slobodne rijeci je pateticno...
Firma ko firma. Odlucili su da bi im ismijavanje moglo poslovno stetiti

ne vidim koje ne to ideale izdalo Oslobodjenje da ih nije vec izdalo. Parapoliticki dnevnik u sluzbi jednog poslovno-politickog lobija. tko je ocekivao nesto drugo ili je glup ili naivan
Nije u tekstu ismijan semitski madionicar vec nase poimanje njegovog izleda. Stereotipi danasnjice.
Muhamed je takodjer u prici isto sa fokusom o nasem poimanju njegovog izgleda. Samo je ta jedna rijec madjionicar u svemu ovome sporna.

A ako je Oslobodjenje inace jedini nas list godine u svijetu - u necijoj sluzbi pa cenzurise - koji medij po tebi to nije i da bi objavio najnoviji tekst. Kojeg jos nismo procitali i neznamo uopce jeli priblizno strasno kao rijec madjionicar.
Post Reply