Institucija braka i današnji vakat

Seks, ljubav, erotika, odnosi među (s)polovima... Molimo ponašajte se kulturno.

Moderators: _BataZiv_0809, Euridika

Locked
zoomba

#476 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

HAVANA wrote:
sekerbay wrote:Ili vjernice :)
Al ope dođemo na isto, reko bi drug ateista :)
Haj jebat 4 se nekako i moze :cry: al valja brinuti o 4,jos ako izradjaju djece...Nan1,Nan 2 ,pelene i vlazne maramice...samo za to da i vikende radis.Nes imat kad guzit.

:lol:
S4mpion

#477 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by S4mpion »

Brak je društvena tvorevina čija je osnovna funkcija da zagarantuje određena prava i uredi obaveze među onima koji u njega stupaju, za dobrobit kompletnog društva, ne samo pojedinca.

Čak i buntovnici, koji ne vjeruju u brak, protive mu se, koji žive u ubjeđenju kako je brak glupost, samo mrtvo slovo na papiru, su ukroćeni od strane uređenog društva na način da su im prava i obaveze regulisani i bez potpisivanja bilo kakvog papira. Drugim riječima, ne vjeruješ u brak?-nije ni bitno, nametnut ćemo ti ga, bit će ti dodijeljena ista prava i obaveze kao i ljudima koji su potpisali papir, a ti uokolo slobodno izigravaj buntovnika.
Seyfo

#478 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Seyfo »

Nastasia wrote:
Seyfo wrote:Brak je, kao institucija, prenesen u pravo i građanski život iz vjere (bilo koje) a zadržao se do današnjih dana jer djeca treba da imaju roditelje kao prvo, a kao drugo iz ekonomskih razloga i razloga opstanka, da sačuva porodicu kao osnovunu ćeliju društva.

A djeca koja nisu rodjena u braku nemaju roditelje?
Ja se nadam da se salis... U zivotinjskom svijetu,npr.kod pasa i macaka, ne zna se ko koga i kad taslaci,nema nikakvog reda i rodjeni potomci pojma nemaju ko im je otac. To nije ni bitno jer su to zivotinje,nerazumna bica koja se vode samo instinktima. Ljudi,pak,imaju i razum osim instinkta, pa taj razum ukljuce, pa su vremenom izmislili i brak,da bi djeca,bar vecinom,imala citav zivot jednog oca i jednu majku. To ti je uopsteno,dalje ne mogu stvarno.
Seyfo

#479 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Seyfo »

zoomba wrote:I hoce da je samo ona centar tvoga svijeta , bez dodatnih po serijatu :lol:
Kaze u jednom skecu jedan hrvatski komicar, "kako li oni izdrze po serijatu 4 zene a ne smiju popiti? Ja jednu trpim samo zato sto sam uvijek pijan. Sa 4 a trijwzan se mogu samo raznijeti. "
sekerbay

#480 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by sekerbay »

Paaa, da postoji jedna koja je u stanju podmirit sve potrebe( :oops:) koje imamo (ustvari, radi se o jednoj), sigurno je da ne bismo tražili drugu il treću, četvrtu.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#481 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Nurudin »

graue_maus

#482 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by graue_maus »

:komi: :novine1:
Euridika
Globalna šefica

#483 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Euridika »

Kako i na ovoj temi dođosmo do religije i poligamije u braku? :shock: Tačno ću se roknuti. :cry:

Ne podržavam poligamiju, smatram da je protuprirodna. Ne postoji način da ijedan muškarac može biti pravedan prema svim ženama, osim eventualno u čisto finansijsko-materijalnom smislu (što je po islamu u suštini i dovoljno). Ali u svim drugim segmentima je to nemoguće, i takav brak je ženama patnja. To što mnoge ne smiju to javno reći, ne znači da tako ne misle ili govore u anonimnosti i povjerljivosti.

I btw, nema tih potreba koje jednom muškarcu ne može ispuniti jedna žena, nijedan nije toliko "moćan" da može svaku noć zaredom zadovoljiti četiri žene (naravno, kad bi nešto takvo i bilo moguće organizirati i kad bi one na to pristale; ovo samo navodim kao hipotetski primjer). O emotivnim potrebama da ne govorim. Ne može se voljeti, stvarno voljeti više od jedne osobe. Osoba koja to za sebe kaže (da voli više partnera), zapravo ne voli nikog, odnosno voli samo sebe i ugađa svojim ćejfovima.

O poligamnim brakovima kao vidu milosrđa prema udovicama (posebno ratnim) neću ovdje pričati, već se dugo o tom raspravljalo na pdf Religija. Osim toga, u današnje vrijeme postoje i drugi načini kako nekome finansijski pomoći. Baška to što ovaj vid brakova nije dio bosanske baštine, osim u iznimno rijetkim slučajevima.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#484 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Nurudin »

Euridika wrote:
I btw, nema tih potreba koje jednom muškarcu ne može ispuniti jedna žena, nijedan nije toliko "moćan" da može svaku noć zaredom zadovoljiti četiri žene (naravno, kad bi nešto takvo i bilo moguće organizirati i kad bi one na to pristale; ovo samo navodim kao hipotetski primjer). O emotivnim potrebama da ne govorim. Ne može se voljeti, stvarno voljeti više od jedne osobe. Osoba koja to za sebe kaže (da voli više partnera), zapravo ne voli nikog, odnosno voli samo sebe i ugađa svojim ćejfovima.
misliš na Muhameda "alejhiselatu ve selamu , najljepšem uzoru svih svijetova koji nas je toliko volio" ? :D
Bloo
Globalna šefica

#485 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Bloo »

sekerbay wrote:Paaa, da postoji jedna koja je u stanju podmirit sve potrebe( :oops:) koje imamo (ustvari, radi se o jednoj), sigurno je da ne bismo tražili drugu il treću, četvrtu.
Tako'e... :oops:

I ja sam za poligamiju..za zene. :eh:
anchor85

#486 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by anchor85 »

HAVANA wrote:
sekerbay wrote:Ili vjernice :)
Al ope dođemo na isto, reko bi drug ateista :)
Haj jebat 4 se nekako i moze :cry: al valja brinuti o 4,jos ako izradjaju djece...Nan1,Nan 2 ,pelene i vlazne maramice...samo za to da i vikende radis.Nes imat kad guzit.
Pametno zboris Havana. A i jebanje 4 zene ja mislim da je velik problem. Dok jednu zadovolje, al ono bas kako treba, crknu. I valja to ponovit jos 3 puta :-)
I jos uz ovo, valja 4 zene trpit. Jedva mozete sa jednom na kraj izac, iole. Kako je tek sa 4? :-) :-) :-) Ja dijelim kancelariju sa 4 zene. Joj kad se raskokodakaju, hocu da se ubijem. Zamisli to 24/7? :-)
sekerbay

#487 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by sekerbay »

Euridika wrote:Ne postoji način da ijedan muškarac može biti pravedan prema svim ženama,
E moja ti, jezik je ono šta treba pazit.
Golemo je ovo što si napisala.
Optuži ti redom i poslanike i ashabe i one koji su ih slijedili, ma svima nalijepi da su nepravedni.
Euridika wrote:takav brak je ženama patnja
De ba zaviri u one šejtanske, indijske ćitabe i astrologije, morebit da tam piše je l patnja il nije.
Ili si postala glasnogovornik svih žena na dunjaluku, kao i onih koje su bile prije njih :)
IL morebit treba da postavljam oglase u kojima hanume traže žene za svoje muževe?
Euridika wrote:nema tih potreba koje jednom muškarcu ne može ispuniti jedna žena
Aha, opet glasnogovornik :)
Da nisi pravila kake ankete među ženama i muškarcima pa znaš o čemu pričaš?
Šta ćemo sa 30% žena koje nemaju potrebu za sexom a udate su? Il ćemo i tu statistiku proglasiti lažnom :)
Šta ćemo sa muškaraca koji mogu 5,6 il više puta dnevno a 70% žena ne može?
Šta ćemo u vremenu kad žena ima menstruaciju?
Euridika wrote:Ne može se voljeti, stvarno voljeti više od jedne osobe
Aha, što ne kažeš da si u prethodnom životu bila muško pa znaš o čemu govoriš :)
OK, istinu si rekla kad govoriš iz ugla žene, barem ogromne većine. Većina žena ne može voljeti više partnera istovremeno i to je jedan od razloga zabrane takvih brakova.
Što se tiče muškaraca, definitivno možemo,barem većina.
Smijem se zakleti najvećom zakletvom da mogu voljeti drugu il treću bez da prva bude zakinuta.

I čuj, finansijska pomoć udovicama :)
Pa da, ta nema nekih prohtjeva. Ako ima, nek kupi dildo il nek se švalera. Njena djeca mogu odrastati bez babe.
Jebo ba činjenicu da je procentualno veći broj nevaspitane i manje obrazovane djece iz porodica u kojima nema babe.
Da, da, udovica tako lahko izlazi na kraj sa podivljalim tinejdžerima :)
Njima ne treba babo ko prvi uzor, nek to bude neki ćelo il sličan krimos.
Haj da ne idem dalje, i ovo je previše.
Ako bih želio da prepričam ovaj post i skratim ga, reći ću da svako bira za sebe, jok da govori u ime svih.
I ovo moje nije niš do mišljenje većine tj svjestan sam da imam veliki broj insana koji ga ne podržavaju.
S tim u vezi, neka je sretno :)
Bloo
Globalna šefica

#488 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Bloo »

Sejh Zlaja, jesi li to ti? :shock:
sekerbay

#489 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by sekerbay »

Bloo wrote:ja sam za poligamiju..za zene.
Govoriš iz iskustva?
Ne bih reko.

"jarane, kad odem na more, načisto poludim. Sexam se po 5,6 il više puta. Cura na kraju plače. Kod kuće je ok, barem za nju. ne viđamo se svakodnevno pa istrpi dva il tri puta"

Ovdje sam citiro rođaka koji je došo da se požali.
Od onako lijepe cure je napravio takvu da, kada bi je vidjeli, kazali bi da se bolji kopaju :lol:
I naravno, veza je pukla.
Al kome ja to pričam :lol:

Nego, ne skrnavi taj apostrof, živa i zdrava bila. :)
anchor85

#490 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by anchor85 »

sekerbay wrote:
Njena djeca mogu odrastati bez babe.
Mogu, i bit savrsena djeca, kulturna, odgojena, obrazovana, uspjesna. Djeca koja imaju hiljadu puta vise tolerancije i otvorenija su za drugo i razlicito od onih koje su odgojili i otac i mater. I obicno su to djeca koja puno ranije sazriju i nauce sta je zivot.
sekerbay wrote: Jebo ba činjenicu da je procentualno veći broj nevaspitane i manje obrazovane djece iz porodica u kojima nema babe.
Ta statistika je bila tacna i aktuelna nekad u 70im, pocetak 80ih. U mojoj okolini su uvijek takvi bili upravo oni koji su imali i oca i mater.
sekerbay wrote: Njima ne treba babo ko prvi uzor, nek to bude neki ćelo il sličan krimos.
Hahahahahaha, kako ograniceno. Nemas ti pojma sta toj djeci treba i ko im je uzor.
Pametno je sto si se sad zaustavio. I nemoj vise.
sekerbay

#491 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by sekerbay »

anchor85 wrote:Mogu
Govorimo o većini. Il je mjerodavno tek ako pobrojim narkomane iz svoje mahale koje su othranile udovice i puštenice :)
anchor85 wrote:kako ograniceno. Nemas ti pojma sta toj djeci treba i ko im je uzor.
Da, nauka koja to tvrdi je ograničena :mrgreen:
Ja samo prenosim šta kažu :)
Haj vozdrica.
insomnia78

#492 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by insomnia78 »

Vi zaboravljate kalve su to zene. Zene od malena naucene ko kosi ako vodu nosi inace radi misvak :-D
insomnia78

#493 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by insomnia78 »

Nije niko blesav da ozeni 4 azdahe
anchor85

#494 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by anchor85 »

sekerbay wrote:
anchor85 wrote:Mogu
Govorimo o većini. Il je mjerodavno tek ako pobrojim narkomane iz svoje mahale koje su othranile udovice i puštenice :)
anchor85 wrote:kako ograniceno. Nemas ti pojma sta toj djeci treba i ko im je uzor.
Da, nauka koja to tvrdi je ograničena :mrgreen:
Ja samo prenosim šta kažu :)
Haj vozdrica.
Rekla sam ti da su u mojoj okolini narkomani i krimosi iz potpunih porodica. Dakle, kakva je vecina, mi ne mozemo suditi.
Da, nauka jeste ogranicena, jer je ovo subjektivno i tesko se moze kvantificirati. Svako je razlicit i trebaju mu druge stvari u zivoti. Ne zelim da objasnjavam dalje, samo cu reci da nisi uopste u pravu.
I ne kontam kako tebi vjera dozvoljava, daje pravo da sudis drugima i prosudjujes kakav je ko? Mislila sam da samo Bog ima pravo na to.
zoomba

#495 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

Kako vi idete iz jedne krajnosti u drugu , bez ikakve sredine :D
sekerbay

#496 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by sekerbay »

Govorim o očevima kao prvim uzorima. To je ono što kaže nauka a gdje si ti fulala.
To što ti misliš da nisam u pravu a ne prilazes dokaze, slobodno možeš okačiti mačku o rep.
anchor85 wrote:ne kontam kako tebi vjera dozvoljava, daje pravo da sudis drugima i prosudjujes kakav je ko? Mislila sam da samo Bog ima pravo na to.
Ne kontaš I misliš :)
Ako neš ne znate, pitajte učene :) vjerujem da u Sarajevu imaš dovoljno učenih koji ti mogu pomoći i objasniti.
Ako ih ne nađeš, imaš stranicu ivz na kojoj možeš postaviti pitanje.
Što se mene tiče, dosta na ovu temu.
Jedino ponoviti da svako bira ono što mu odgovara.
zoomba

#497 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by zoomba »

Seyfo wrote:
zoomba wrote:I hoce da je samo ona centar tvoga svijeta , bez dodatnih po serijatu :lol:
Kaze u jednom skecu jedan hrvatski komicar, "kako li oni izdrze po serijatu 4 zene a ne smiju popiti? Ja jednu trpim samo zato sto sam uvijek pijan. Sa 4 a trijwzan se mogu samo raznijeti. "

:lol:

Ja znam jednoga sto ima dvije zene , al one su ko duhovi pored njega..
Euridika
Globalna šefica

#498 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Euridika »

Nurudin wrote:
Euridika wrote:
misliš na Muhameda "alejhiselatu ve selamu , najljepšem uzoru svih svijetova koji nas je toliko volio" ? :D
Nije svaki brak Muhammeda a.s. bio zasnovan na ljubavnim odnosima, niti je svaki od njih bio konzumiran. A ti to sigurno znaš.
Zato i jesam rekla da je u finansijskom smislu brak bio ispoštovan (vjerovatno). A u emotivnom ne. Naravno, ovdje treba napraviti odmak i reći da ni sve te žene nisu htjele brak s ljubavnim elementima. A sad da li je bilo onih koje su htjele ljubav, a nisu je dobile, ja o tom ne znam dovoljno da bih govorila (u smislu - nisam im se zavirivala u spavaću sobu). Pliz samo nemoj sad izvući Aišu r.a. i hadise. To je prežvakana priča i nije joj ovdje mjesto.
Euridika
Globalna šefica

#499 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Euridika »

sekerbay wrote:
Euridika wrote:Ne postoji način da ijedan muškarac može biti pravedan prema svim ženama,
E moja ti, jezik je ono šta treba pazit.
Golemo je ovo što si napisala.
Optuži ti redom i poslanike i ashabe i one koji su ih slijedili, ma svima nalijepi da su nepravedni.
Euridika wrote:takav brak je ženama patnja
De ba zaviri u one šejtanske, indijske ćitabe i astrologije, morebit da tam piše je l patnja il nije.
Ili si postala glasnogovornik svih žena na dunjaluku, kao i onih koje su bile prije njih :)
IL morebit treba da postavljam oglase u kojima hanume traže žene za svoje muževe?
Euridika wrote:nema tih potreba koje jednom muškarcu ne može ispuniti jedna žena
Aha, opet glasnogovornik :)
Da nisi pravila kake ankete među ženama i muškarcima pa znaš o čemu pričaš?
Šta ćemo sa 30% žena koje nemaju potrebu za sexom a udate su? Il ćemo i tu statistiku proglasiti lažnom :)
Šta ćemo sa muškaraca koji mogu 5,6 il više puta dnevno a 70% žena ne može?
Šta ćemo u vremenu kad žena ima menstruaciju?
Euridika wrote:Ne može se voljeti, stvarno voljeti više od jedne osobe
Aha, što ne kažeš da si u prethodnom životu bila muško pa znaš o čemu govoriš :)
OK, istinu si rekla kad govoriš iz ugla žene, barem ogromne većine. Većina žena ne može voljeti više partnera istovremeno i to je jedan od razloga zabrane takvih brakova.
Što se tiče muškaraca, definitivno možemo,barem većina.
Smijem se zakleti najvećom zakletvom da mogu voljeti drugu il treću bez da prva bude zakinuta.

I čuj, finansijska pomoć udovicama :)
Pa da, ta nema nekih prohtjeva. Ako ima, nek kupi dildo il nek se švalera. Njena djeca mogu odrastati bez babe.
Jebo ba činjenicu da je procentualno veći broj nevaspitane i manje obrazovane djece iz porodica u kojima nema babe.
Njima ne treba babo ko prvi uzor, nek to bude neki ćelo il sličan krimos.
Ako bih želio da prepričam ovaj post i skratim ga, reći ću da svako bira za sebe, jok da govori u ime svih.
I ovo moje nije niš do mišljenje većine tj svjestan sam da imam veliki broj insana koji ga ne podržavaju.
S tim u vezi, neka je sretno :)
Fuj!
Nastasia

#500 Re: Institucija braka i današnji vakat

Post by Nastasia »

Seyfo wrote:
Nastasia wrote:
Seyfo wrote:Brak je, kao institucija, prenesen u pravo i građanski život iz vjere (bilo koje) a zadržao se do današnjih dana jer djeca treba da imaju roditelje kao prvo, a kao drugo iz ekonomskih razloga i razloga opstanka, da sačuva porodicu kao osnovunu ćeliju društva.

A djeca koja nisu rodjena u braku nemaju roditelje?
Ja se nadam da se salis... U zivotinjskom svijetu,npr.kod pasa i macaka, ne zna se ko koga i kad taslaci,nema nikakvog reda i rodjeni potomci pojma nemaju ko im je otac. To nije ni bitno jer su to zivotinje,nerazumna bica koja se vode samo instinktima. Ljudi,pak,imaju i razum osim instinkta, pa taj razum ukljuce, pa su vremenom izmislili i brak,da bi djeca,bar vecinom,imala citav zivot jednog oca i jednu majku. To ti je uopsteno,dalje ne mogu stvarno.

Ne, ne šalim se, djeca rođena van braka imaju biološkog oca i biološku majku isto kao djeca rođena u braku.
A i mogu imati roditelje ako su razumne osobe napravile dijete, ako su nerazumne, džaba sto i jedan brak.

Uostalom, ni u braku otac ne može uvijek biti siguran da je baš on otac ;)
Locked