Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
victom

#476 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by victom »

Smrcak15 wrote:
e moj victome, neces ti daleko dogurati sa takvim razmisljanjem.
Iskreno, kad ti prolaziš, mogu i ja ;)
Smrcak15

#477 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

victom wrote:@Smrcak

ja sam bio i vjernik i nevjernik i prošao sam cijeli ciklus.
Znam o čemu pričam, i dugo sam vremena proveo dumajući.

Vjernicima (kao tebi) je spektar razmišljanja ograničen samim vjerskim propisima.
Da bi ti bio objektivan, morao bi prvo napustiti religiju. Malo ohladiti. Onda dati šansu svim religijama, Isčitati o svakoj ponešto.
Nijednu opciju isključiti. Uporediti. itd.
jer ti sad ne vidiš šumu od drveća.
prejeduciras stvari previse, ne ide to tako

ja kad sam citao o drugim religijama , ne samo da sam citao o krscanstvu i judaizmu, nego i hinduizmu, budizmu, pa cak i voodoo me interesovalo :run:

ja volim da sporedim i analiziram, da vidim u sta drugi ljudi vjeruju, na cemu baziraju svoja vjerovanja itd

da bi ti meni dosao ovdje i govorio da ne vidim sumu od drveca, a mozda bas kad sam ja citao ove relgije svijeta, davno nekad mozda si ti upravo u tom periodu bio pobornik Kurana i pozivao njemu , moooj vrli vitcome....
victom

#478 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by victom »

Smrcak15 wrote:
victom wrote:@Smrcak

ja sam bio i vjernik i nevjernik i prošao sam cijeli ciklus.
Znam o čemu pričam, i dugo sam vremena proveo dumajući.

Vjernicima (kao tebi) je spektar razmišljanja ograničen samim vjerskim propisima.
Da bi ti bio objektivan, morao bi prvo napustiti religiju. Malo ohladiti. Onda dati šansu svim religijama, Isčitati o svakoj ponešto.
Nijednu opciju isključiti. Uporediti. itd.
jer ti sad ne vidiš šumu od drveća.
prejeduciras stvari previse, ne ide to tako

ja kad sam citao o drugim religijama , ne samo da sam citao o krscanstvu i judaizmu, nego i hinduizmu, budizmu, pa cak i voodoo me interesovalo :run:

ja volim da sporedim i analiziram, da vidim u sta drugi ljudi vjeruju, na cemu baziraju svoja vjerovanja itd

da bi ti meni dosao ovdje i govorio da ne vidim sumu od drveca, a mozda bas kad sam ja citao ove relgije svijeta, davno nekad mozda si ti upravo u tom periodu bio pobornik Kurana i pozivao njemu , moooj vrli vitcome....
pa je li ima faza u tvom životu kada si bio nevjernik ? ili si vazda bio vjernik ?
Optimus Prime

#479 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Optimus Prime wrote:
Smrcak15 wrote:
sta ba jesam li preslusao, kakvo ba trolanje, o cemu ti to svega ti??????

jasno ti je zvuk kucanja u pocetku, onaj prvi pulsar, pa sve ide brze i brze, zvaicno od frekvencije pulsaranja pulsara
Objasnjeno ti je takodjer vise puta da se zvuk ne siri u vakuumu i da je to sto cujes, samo uz pomoc aparata vjestacki stvoren zvuk koji simulira elektomagnetne talase koji dopiru od pulzara.
zamisli se ovako

ja radim pokret rukom kao kad neko kuca, ali pokret rukom radi u prazan prostor, i necuje se nista

znaci izgleda kao kad kucam, ali nista se necuje

ali kad mi neko prinesete tvrdi materijal, recimo drvo, pa ja udarim rukom od drvo zvuk se cuje

tako isto ne cuje se pulksar u svemiru jer nema zraka da prenosi taj zvuk, pa kad prineses radioteleskop je ekvivalentno kada neko meni prinese tvrd materijal u koji ja kucam rukom, pa to daje zvuk, tako isto pulsar daje zvuk kada mu prineses radio teleskop.
Da zavrsim sa ovom pricom o pulzarima.

Ja mislim da je kuran u tom ajetu ustvari opisao Ninja_Shuriken zvijezde:
Image

Radí se o zvijezdi koja kuca kad je bacis, a zna i busiti.
Smrcak15

#480 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
ziv covjek je covjek -----ziva zvijezda je zvijezda
mrtav covjek je i dalje covjek---mrtva zvijezda je i dalje zvijezda

morski pas(riba) nikad nije pas
niti sa smrcu postaje pas
Nije.
JEr je mrtva

i iiiiiiiiiiiiiiiiiii
sastoji se samo od čega?
dobroi Tvrdokorni rece, udarili ateisti na nauku bogami :-)

NASA stranica:
https://www.nasa.gov/press/2014/october ... -dead-star
Astronomers have found a pulsating, dead star beaming with the energy of about 10 million suns. This is the brightest pulsar – a dense stellar remnant left over from a supernova explosion – ever recorded. The discovery was made with NASA's Nuclear Spectroscopic Telescope Array, or NuSTAR.

Pulsars belong to a class of stars called neutron stars. Like black holes, neutron stars are the burnt-out cores of exploded stars, but puny in mass by comparison.

https://www.space.com/27385-pulsar-disc ... eacon.html
A compact dead star known as a pulsar is the source for one of two superbright X-ray signals from a distant galaxy,

ateisti krenuli napad na nauku samo da bi odbranili ateizam :lol:
Smrcak15

#481 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

victom wrote: pa je li ima faza u tvom životu kada si bio nevjernik ? ili si vazda bio vjernik ?
vazda bio
Bloo
Globalna šefica

#482 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
Ne branim ništa ja ovdje.
Da li barem iščitaš te stranice što mi šalješ?
Pulsars aren't really stars — or at least they aren't "living" stars. Pulsars belong to a family of objects called neutron stars that form when a star more massive than the sun runs out of fuel in its core and collapses in on itself.
https://www.space.com/32661-pulsars.html

To što je tebi izraz ZVIJEZDA pokriva svu klasifikaciju je tvoj ignorantski problem. Zato i ne kontaš morskog psa.

A sad idi gledaj šuriken.
victom

#483 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by victom »

Smrcak15 wrote:
victom wrote: pa je li ima faza u tvom životu kada si bio nevjernik ? ili si vazda bio vjernik ?
vazda bio
u tome i leži problem. rodio si se u sektu.
HardcoreMX

#484 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

Bloo wrote: Nisu zvijezde per se...
nisu "živi"
već su neutronske zvijezde
ergo analogija Optimusova o morskim psima...
Optimus Prime wrote: Naravno da negiram. To je opceprihvacena cinjenica da pulzari nisu zvijezde.
Zvijezde u biti imaju vise slicnosti sa planetama nego sa pulzarima, sa obzirom da su za razliku od pulzara sastavljeni od atoma.
pa kazem..negiras naucne izvore...jasno pise neutron star(neutronska zvijezda)..eto i bloo kaze..
interesantno..takodjer Qur'an kaze da to nije samo zvijezda...the knocker, u nastavku sure The Piercing Star!..
Smrcak15

#485 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Optimus Prime wrote: Da zavrsim sa ovom pricom o pulzarima.

Ja mislim da je kuran u tom ajetu ustvari opisao Ninja_Shuriken zvijezde:
Image

Radí se o zvijezdi koja kuca kad je bacis, a zna i busiti.
bravo bravo bravo, tako te volim kada postiras gluposti i dokazes narodu da nemas argumenta pa onda hvataj se na salu , sta ti drugo preostaje. :wink:

ovdje kad tvrdim nesto postiram respektabilne izvore kao NASA na primjer, dok ti meni ninja zvijezde postiras :kiss:

i jos nesto da kazem, dok god budete nelogicni , i neiskreni prema sebi bit ce te bjeni u intelektualnom smislu, cim napustis nauku i okrenes joj ledja, ima da te nema :kiss:

vidis da je i BLoo digla ruku na nauku u odbrani ateizma :D a nazadni vjernik iz mracnog doba stao u njenu odbranu :lol:
Smrcak15

#486 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
Ne branim ništa ja ovdje.
Da li barem iščitaš te stranice što mi šalješ?
Pulsars aren't really stars — or at least they aren't "living" stars. Pulsars belong to a family of objects called neutron stars that form when a star more massive than the sun runs out of fuel in its core and collapses in on itself.

To što je tebi izraz ZVIJEZDA pokriva svu klasifikaciju je tvoj ignorantski problem. Zato i ne kontaš morskog psa.

A sad idi gledaj šuriken.
to sto taj kaze nije really stars misli se na zivu zvijezdu sa nuklearni reakcijama koja isijava svjetlost

hoce da ti kaze Pulsarom se ne misli na zivu zvijezdu koja sa nuklearni reakcijama isijava svjetlost
HardcoreMX

#487 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

MarlboroGold wrote: Pa i nije klasična zvijezda, jer nema ta svojstva. Pulsar se klasifikuje kao neutronska zvijezda i nastaje nakon izumiranja klasične zvijezde i eksplozije/supernove.
pa ni Qur'an ne kaze da je klasicna zvijezda kao sto velis i kao sto vidis...Qur'an na drugim mjestima spominje zvijezde i u uopcenitom smislu..
Smrcak15

#488 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

victom wrote:
Smrcak15 wrote:
vazda bio
u tome i leži problem. rodio si se u sektu.
kako sam se rodio kad niko uj familiji nije bio religiozan

nego sam imao teske komunjare u rodbini koji ni osuneceni nisu bili a volili su i podmastit brkove sa klempom :lol:

ja kao dijete ucio roditelje islamu, da bi ti meni dosao sad i rekao ja se rodio u sekti :kiss: ma ljubi te majka tako znanog
Smrcak15

#489 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

HardcoreMX wrote:
MarlboroGold wrote: Pa i nije klasična zvijezda, jer nema ta svojstva. Pulsar se klasifikuje kao neutronska zvijezda i nastaje nakon izumiranja klasične zvijezde i eksplozije/supernove.
pa ni Qur'an ne kaze da je klasicna zvijezda kao sto velis i kao sto vidis...Qur'an na drugim mjestima spominje zvijezde i u uopcenitom smislu..
ne bi me cudilo od ovih da kad prodju pored mrtvog covjeka da kazu, ne nije to covjek :-)
Bloo
Globalna šefica

#490 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
to sto taj kaze nije really stars misli se na zivu zvijezdu sa nuklearni reakcijama koja isijava svjetlost

hoce da ti kaze Pulsarom se ne misli na zivu zvijezdu koja sa nuklearni reakcijama isijava svjetlost
Ne moraš mi prevoditi, engleski mi je više nego izvrstan.
S obzirom da se razilazimo u osnovnim pojmovima iz astronomije i astrofizike, te da postaš zvukove motora i helikoptera, ne vidim dalju svrhu u raspravi sa tobom.

I ne zaboravi... svi su pulsari neutronske zvijezde, ali nisu sve neutronske zvijezde pulsari ;)
Optimus Prime

#491 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Optimus Prime »

HardcoreMX wrote:
Mislis, ono u fazonu da su locirane u prvom od sedam nebesa te da sluze kao rakete protiv sejtana.

Autoru kurana nije bilo jasno ni da je sunce obicna zvijezda
a kamli da postoji nesto slicno pulzarima.
Smrcak15

#492 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:

Ne moraš mi prevoditi, engleski mi je više nego izvrstan.
S obzirom da se razilazimo u osnovnim pojmovima iz astronomije i astrofizike, te da postaš zvukove motora i helikoptera, ne vidim dalju svrhu u raspravi sa tobom.

I ne zaboravi... svi su pulsari neutronske zvijezde, ali nisu sve neutronske zvijezde pulsari ;)
nisi ti sav svoja svega mi eto :-) cuj postiram zvukove motora i helikoptera hahahahhaha
pa ti si legenda ba stvarno

cudo nisi me optuzila da sa rezao drva motorkom u sumi i onako snimao i postirao na yuotube

Allah o pulsarima ma koliko se to vama ne svidjalo, jasno ko dan sad:

Tako mi neba i onoga koji kuca! A znaš li ti šta je sto kuca? Zvijezda koja probija! (86:1-3)
Image
HardcoreMX

#493 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

Smrcak15 wrote: ne bi me cudilo od ovih da kad prodju pored mrtvog covjeka da kazu, ne nije to covjek :-)
radi se o klasifikaciji zvijezda...pulsari su obicno od supernove klase O...ovaj 'ateista' vjerovatno ne zna da je i Sunce vrsta zvijezde...
MarlboroGold

#494 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by MarlboroGold »

Zemljo otvori se...
Bloo
Globalna šefica

#495 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote: Allah o pulsarima ma koliko se to vama ne svidjalo, jasno ko dan sad:
Ima li šta o crvenim patuljcima?
Optimus Prime

#496 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Optimus Prime »

Smrcak15 wrote:
Tako mi neba i onoga koji kuca! A znaš li ti šta je sto kuca? Zvijezda koja probija! (86:1-3)
Image
Sasvim je jasno da se radi o Shurikenima.
HardcoreMX

#497 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by HardcoreMX »

Optimus Prime wrote: Mislis, ono u fazonu da su locirane u prvom od sedam nebesa te da sluze kao rakete protiv sejtana.

slabo te ide...nad Qur'anom nitko od ljudi niti drugih stvorenja nije proglasio autorsko pravo..nema po onom ili ovom...
MarlboroGold

#498 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by MarlboroGold »

HardcoreMX wrote:
Optimus Prime wrote: Mislis, ono u fazonu da su locirane u prvom od sedam nebesa te da sluze kao rakete protiv sejtana.

slabo te ide...nad Qur'anom nitko od ljudi niti drugih stvorenja nije proglasio autorsko pravo..nema po onom ili ovom...
Pa naravno da nisu, jer bi se onda mogao baciti u smeće i izgubio bi svoju smisao. Nisu ni oni budale.
Optimus Prime

#499 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Optimus Prime »

HardcoreMX wrote: vjerovatno ne zna da je i Sunce vrsta zvijezde...
Ako ni Allah ne zna, onda valjda nije sramota
Bloo
Globalna šefica

#500 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

jadan Arthur..
Locked