Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
jahh

#476 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by jahh »

HAVANA wrote:A sto bi ja i neko drugi placao a ti i neko treci ne? 20 godina placam sume,rijeke,vode,istaknutu firmu,komoru,knjigovodju,plate,doprinose,kamate,bankovne transakcije,jebu me s radnim vremenom,kifom,kufom,fiskalnom kasom,carinjenima,kirije,uredjenja...Neko otvori radnju i mora napraviti 30000 km prometa u odredjenim djelatnostima da mu ostane 2000 milje plate dok sve podmiri od robe do troskova...A neko strpa dvicka, prihod dvicak ,rashod kurcic.Jel to ok?
Placas ga jer te tjeraju. Kao i druge sto hoce. Ne placas ga dobrovoljno. Da imas izbora, ne bi placao.

Tako trenutno i freelance-ari imaju izbora, i 'bore' se da ne budu primorani kao sto si i ti.

Tebi je krivo jer si ti primoran, a ovi jos nisu, pa bi volio da i oni budu. A u osnovi je to pljacka od strane drzave, i tebe i mene.
madner

#477 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Velkoski wrote:
madner wrote:
Velkoski wrote:Jeste, samo što tamo kad platiš porez i zdravstveno od toga imaš koristi i znaš šta si platio. A i nije Njemačka jedina država na svijetu :mrgreen:
Koliko para toliko muzike. Rjesenje za bolje zdravstvo u BiH je vise uplata, to vise uplata je vise poreza.
Nije, ali vecina ima vece poreze od BiH.
Ma da, u pravu si, trenutno ne kolju sve firme i obrte s tim uplatama, treba dodatno :thumbup: :mrgreen: Sreća i kompletno zdravstvo nam ne seli iz države :lol:

Ah da, u Njemačkoj imaš i normalan posao, freelancing ti dođe kao dodatni izvor zarade pa ni to nije problem :mrgreen:

Srećom, poznavajući tebe, znam da trollaš jer ti je dosadno :D
Naspram Njemacke ne kolju, imamo znatno nize poreze. Da bi ti poslodavac isplatio 1000 KM ovdje treba mu manje love nego Njemcu.

Freelanceri su obicno dobro placeni ljudi koji se samo time bave. Inace nisi freelancer, nego imas hobi. :D

Ma jok, gledam samo kako bi ljudi ne mogu spojiti uzrok i posljedice. Najednostavniji primjer su penzije, koliko god se uplati u taj fond, toliko se isplati. Dakle da bi penzije bile vece... :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#478 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Uuu, otvori firmu pa ću te pitati jesu li nameti niski. Toliko se isplati da svi rade na ugovor o radu, prijava je PREMIJA :mrgreen:

O penzijama nećemo, ja s 26 godina imam nula dana radnog staža, a radim već šest godina :thumbup: :mrgreen:
madner

#479 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Velkoski wrote:Uuu, otvori firmu pa ću te pitati jesu li nameti niski. Toliko se isplati da svi rade na ugovor o radu, prijava je PREMIJA :mrgreen:
Zelio bi ostati amoniman, no samo cu reci da je doo najbolji nacin da se plati manje poreza drzavi. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#480 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Nema šanse, više je od 10%, puno više, osim ako nisi otkrio neku rupu u zakonu :D

Btw, plaćanjem bilo čega ovoj državi direktno podržavamo vlast, koja je sve osim normalne, direktno podržavamo izgradnju nula kilometara autoputa, redukcije vode, uništene saobraćajnice i još mnogo toga. Nema teorije da mi budemo pravna država bez totalnog reseta koji vodu u neku vrstu rata, tako da... Vidjet ćemo i gdje ovo vodi :mrgreen:
madner

#481 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by madner »

Velkoski wrote:Nema šanse, više je od 10%, puno više, osim ako nisi otkrio neku rupu u zakonu :D

Btw, plaćanjem bilo čega ovoj državi direktno podržavamo vlast, koja je sve osim normalne, direktno podržavamo izgradnju nula kilometara autoputa, redukcije vode, uništene saobraćajnice i još mnogo toga. Nema teorije da mi budemo pravna država bez totalnog reseta koji vodu u neku vrstu rata, tako da... Vidjet ćemo i gdje ovo vodi :mrgreen:
Sve po zakonu. :D

To je suplja, vlast je jedno, drzava je drugo. Penzije, zdravstvo, skolstvo, infrastruktura se odrzavaju od uplata.
Totalni reset je najgori scenario. Najbolji je da imamo toliko freelancera koji solidno zaradjuju i nisu ovisni od vlasti da stvore kriticnu masu. :D
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure

#482 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Velkoski »

Ali ovdje, ako je vjerovati onome gore, u kritičnu masu mogu komotno ući i oni koji žive od dijasporskih para, a tih nije malo
HAVANA

#483 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by HAVANA »

jahh wrote:
HAVANA wrote:A sto bi ja i neko drugi placao a ti i neko treci ne? 20 godina placam sume,rijeke,vode,istaknutu firmu,komoru,knjigovodju,plate,doprinose,kamate,bankovne transakcije,jebu me s radnim vremenom,kifom,kufom,fiskalnom kasom,carinjenima,kirije,uredjenja...Neko otvori radnju i mora napraviti 30000 km prometa u odredjenim djelatnostima da mu ostane 2000 milje plate dok sve podmiri od robe do troskova...A neko strpa dvicka, prihod dvicak ,rashod kurcic.Jel to ok?
Placas ga jer te tjeraju. Kao i druge sto hoce. Ne placas ga dobrovoljno. Da imas izbora, ne bi placao.

Tako trenutno i freelance-ari imaju izbora, i 'bore' se da ne budu primorani kao sto si i ti.

Tebi je krivo jer si ti primoran, a ovi jos nisu, pa bi volio da i oni budu. A u osnovi je to pljacka od strane drzave, i tebe i mene.
Ko je bolan primoran? Jel ti stvarno mislis da sa 48 godina u guzici ne znam raditi na crno? To su djecije bolesti koje sam prebolovao u dvadesetim.Bilo koji ozbiljniji posao da radis,sa izgledima za rast i napredak moras raditi kao pravno lice.Sva ulaganja,investicije,sirenje djelatnosti traze dobar bilans stanja i uspjeha,promet preko racuna,kreditna zaduzenja...Na crno je za kokosare,uskog pogleda,ne znam ga da je na crno napravio pare.I ako jeste,u glavoboljama je velikim.Posebno vani ,sto cesto uzimate za primjer.Ovde u neredu jos moze,ali nece dugo.Nije niko lud da krv pisa i sve placa dok neko crne pare u jorgan mota.Svuda toga ima i zna se otprilike i procenat koji drzava ne moze suzbiti i kojeg ce uvijek biti.Ovo ovde je uzas.Krece,boje,grade,programiraju,trguju...sve na crno.I onda ne valja drzava.Ne valja,slazem se,gdje ce valjat sa ovim debilima na vlasti.Al ne valjamo ni mi.Qrcu ne valjamo.Zato nam i jeste ovako.Svi bi prava a niko obaveze.
NikolaKZ91

#484 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

A jel bas svi bi prava a ne obaveze? A zasto onda drzava ne pomogne da se covjeku sa visokom skolskom spremom koji je diplomirao na drzavnom univerzitetu nadje posao, vec 5-6 godina cami na birou??? Aj sto nema posao, vec za to vrijeme nema nikakvih primanja. U uredjenim drzavama takvi ljudi imaju odredjenu socijalnu pomoc, dok ti biro ne nadje posao. Mi ako se ne snadjemo, ladno umiremo od gladi. U Evropu u 21 vijeku e! Al ne, ovde u svim situacijama koje su nepovoljne po obicne ljude tipa porezi, kamate, cijene goriva, struje, namirnica cemo da se izjednacimo sa Evropom. A u pogledu plata i smanjenja nezaposlenosti cemo da budemo Uganda. I ti komentarises kako ovde ljudi hoce samo prava a ne obaveze?
HAVANA

#485 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by HAVANA »

Pricam o radu na crno i ljudima koji uzimaju solidne pare a uredno laju na drzavu.Puna ih je zemlja,puna.Ovo drugo smo se slozili da je qrac od drzave.Naravno da si u pravu.Isto tako ih je more na birou a hladno izlaze po 3000 ...i vise mjesecno.
NikolaKZ91

#486 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Ja i ne kazem da ljudi koji zaradjuju fine pare preko neta ne treba da plate taj porez, mada s druge strane drzava im ni na koji nacin njje pomogla, pa nzm zasto bi joj i placali. Al ok. Ovde je poenta da oni hoce da oporezuju tipa ako cetveroclanoj porodici sa minimalnim primanjima neko posalje tipa brat, sestra sta ja znam, 500-600 KM mjesecno. Zaista ne mogu da prihvatim da je to u redu. Ili tipa ima gro ljudi koji preko neta zaradjuju ispod prosjecne plate u BiH i oni treba da budu oporezovani isto. Neko je napisao kao meni je dnevnica negdje bila 80€ pa dok mi sve izodbijaju ostane mi 60% sta znam. Pa ok druze opet ti ostane neka suma, al sta ako nekome od 500-600 KM mjesecno drzava uzme 60-70 KM a pritom nema nikakvih primanja, kako da kupi drva, iskoluje djecu itd. Tih 14% njje puno ajde, ali nekome znaci kad mora od tipa 7000 KM koje zaradi ili dobije godisnje da uplati 800 KM. To je razlika hoce li moci da pregura jos jedan mjesec ili ne. Mislim da ubijem preko neta 100,000 godisnje stvarno mi ne bi bio problem da uplatim tih 14% al ako oni zele da ovo zazivi moraju da odrede neki iznos na god nivou koji se ne oporezuje
NikolaKZ91

#487 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Samo jos da dodam da svi ovde koji se bave time dobro znaju da pejpal skine 5,5% prilikom transfera, western union nmm pojma 10%, tako da mi dolazimo do znacajno vece sume od tih 10% koje se ovde pominje. Znaci 20% ako ne i vise
TRANCE

#488 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TRANCE »

Raja koja se bavi freelancingom nažalost nije svjesna šta im se sprema prema prijedlozima zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima, a koje planiraju usvojiti prije izbora.

Tako neko ko ostvari prihod od freelancinga će prvo morati platiti doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje od 18,5% i 13,5% (ukupno 32%).
Član 30.
http://www.parlamentfbih.gov.ba/dom_nar ... 20-bos.pdf

Nakon toga će slijediti porez na dohodak, 10% na prihod do 800 KM mjesečno i 20% na razliku preko 800 KM mjesečno, s tim da će imati pravo na porezni odbitak u iznosu od 10% od prihoda.
Članovi 42, 43, 45, 53
http://www.parlamentfbih.gov.ba/dom_nar ... ak_bos.pdf

Na primjeru:
Prihod: 3000 KM mjesečno.
Troškovi doprinosa (32% na prihode): 960 KM
Osnova za obračunavanje poreza: 3000 KM
Porezni odbitak (10% na prihode): 300 KM
Porezna osnovica: 2700 KM (3000 - 300)
Troškovi poreza: 460 KM, izračunato na način (800 x 0,1) + ((2700-800) x 0,2)
Neto plata: 1580 KM, izračunato na način: 3000 KM - 960 KM (doprinosi) - 460 KM (porez na dohodak)

Znači na prihod od npr. 3000 KM mjesečno, država će uzeti sebi 1420 KM ili 47,3%, a freelanceru će ostati 1580 KM.
Na prihod od 2000 KM mjesečno će uzeti 920 KM ili 46%, a freelanceru će ostati 1080 KM.
Na prihod od 1000 KM mjesečno će uzeti 420 KM ili 42%, a freelanceru će ostati 580 KM.
I tako dalje...
The BEN10

#489 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The BEN10 »

TRANCE wrote:Raja koja se bavi freelancingom nažalost nije svjesna šta im se sprema prema prijedlozima zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima, a koje planiraju usvojiti prije izbora.

Tako neko ko ostvari prihod od freelancinga će prvo morati platiti doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje od 18,5% i 13,5% (ukupno 32%).
Član 30.

Nakon toga će slijediti porez na dohodak, 10% na prihod do 800 KM mjesečno i 20% na razliku preko 800 KM mjesečno, s tim da će imati pravo na porezni odbitak u iznosu od 10% od prihoda.
Članovi 42, 43, 45, 53

Na primjeru:
Neto plata: 1580 KM, izračunato na način: 3000 KM - 960 KM (doprinosi) - 460 KM (porez na dohodak)

Znači na prihod od npr. 3000 KM mjesečno, država će uzeti sebi 1420 KM ili 47,3%, a freelanceru će ostati 1580 KM.
Na prihod od 2000 KM mjesečno će uzeti 920 KM ili 46%, a freelanceru će ostati 1080 KM.
Na prihod od 1000 KM mjesečno će uzeti 420 KM ili 42%, a freelanceru će ostati 580 KM.
I tako dalje...
Auuuu! :roll:
Kakva je situacija u regionu po ovom pitanju? Ili eto, u svijetu?
high_volume

#490 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by high_volume »

TRANCE wrote: prema prijedlozima zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima, a koje planiraju usvojiti prije izbora.

http://www.parlamentfbih.gov.ba/dom_nar ... 20-bos.pdf...
Ja ovo ne razumijem, ko je šta.... Bi li htio pojasniti šta znači "obveznik" doprinosa:
Pojmovi koji se koriste u ovom zakonu imaju sljedeće značenje:

a) Obveznici doprinosa su osiguranici, odnosno poslodavci u posebnim slučajevima u skladu sa odredbama zakona, a obveznici doprinosa koji se obračunavaju i plaćaju iz drugih izvora su: zavodi, fondovi, organi uprave i druga pravna ili fizička lica određena propisima o penzijskom i invalidskom osiguranju, zdravstvenom osiguranju i osiguranju od nezaposlenosti;

b) Obveznik obračunavanja i plaćanja doprinosa je poslodavac, odnosno drugi isplatilac prihoda koji je dužan da obračuna i plati doprinose u svoje ime i u korist osiguranika, odnosno, obveznik obračunavanja i plaćanja može biti i osiguranik u slučajevima propisanim ovim zakonom;
TRANCE

#491 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by TRANCE »

The BEN10 wrote:
TRANCE wrote:Raja koja se bavi freelancingom nažalost nije svjesna šta im se sprema prema prijedlozima zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima, a koje planiraju usvojiti prije izbora.

Član 30.

Članovi 42, 43, 45, 53

Na primjeru:

I tako dalje...
Mogu ti reći npr. situaciju za UK. Tu bi na prihod od 3000 KM mjesečno, odnosno 36 hiljada KM godišnje, što izađe 16300 funti platio 890 funti poreza na dohodak i 709 funti za penziono i ostalo bi ti 14701, dok je zdravstveno besplatno za sve rezidente. U FBiH bi to bilo prema novom zakonu 7710 funti i ostalo bi ti 8590 funte mjesečno. Sad da li se bolje živi u UK ili BiH s tim iznosima, to je već druga tema.
jahh

#492 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by jahh »

HAVANA wrote:
jahh wrote:

Ko je bolan primoran? Jel ti stvarno mislis da sa 48 godina u guzici ne znam raditi na crno? To su djecije bolesti koje sam prebolovao u dvadesetim.Bilo koji ozbiljniji posao da radis,sa izgledima za rast i napredak moras raditi kao pravno lice.Sva ulaganja,investicije,sirenje djelatnosti traze dobar bilans stanja i uspjeha,promet preko racuna,kreditna zaduzenja...Na crno je za kokosare,uskog pogleda,ne znam ga da je na crno napravio pare.I ako jeste,u glavoboljama je velikim.Posebno vani ,sto cesto uzimate za primjer.Ovde u neredu jos moze,ali nece dugo.Nije niko lud da krv pisa i sve placa dok neko crne pare u jorgan mota.Svuda toga ima i zna se otprilike i procenat koji drzava ne moze suzbiti i kojeg ce uvijek biti.Ovo ovde je uzas.Krece,boje,grade,programiraju,trguju...sve na crno.I onda ne valja drzava.Ne valja,slazem se,gdje ce valjat sa ovim debilima na vlasti.Al ne valjamo ni mi.Qrcu ne valjamo.Zato nam i jeste ovako.Svi bi prava a niko obaveze.
Zato i jesi tako isfrustriran. :lol:
MrShadow

#493 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by MrShadow »

Član 30.

Članovi 42, 43, 45, 53

Na primjeru:

I tako dalje...
konkretno na mom primjeru, uz 46% drzavi, 5.5 %koje uzme paypal i jos 30-40% koje imam troskova ja mogu kljuc u bravu staviti
ferratilis

#494 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by ferratilis »

Ako je neko sposoban da radi kao freelancer, onda je sposoban i da ode iz BiH. Ovim novim zakonom ce samo otjerati jos vise ljudi iz drzave. Na kraju ce samo Bingo placati porez (a i to je upitno) :D
SmokingMan

#495 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SmokingMan »

Sada sam u velikoj nedoumici oko ovoga,već mi propada plan kojeg sam razradio,nikao mi ne ide u prilog.
The BEN10

#496 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by The BEN10 »

TRANCE wrote:
The BEN10 wrote:
...
I tako dalje...
Mogu ti reći npr. situaciju za UK. Tu bi na prihod od 3000 KM mjesečno, odnosno 36 hiljada KM godišnje, što izađe 16300 funti platio 890 funti poreza na dohodak i 709 funti za penziono i ostalo bi ti 14701, dok je zdravstveno besplatno za sve rezidente. U FBiH bi to bilo prema novom zakonu 7710 funti i ostalo bi ti 8590 funte mjesečno. Sad da li se bolje živi u UK ili BiH s tim iznosima, to je već druga tema.
Dobro, poenta je u tome koliko država optereti samozaposlenika. A u našem slučaju, ako sam dobro skontao, to je deračina na kvadrat - praktično, uzmu ti bezmalo pola. Istovremeno, u UK ti ostane: 14701/16300=90%.
Jesam li dobro skontao?
NikolaKZ91

#497 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

Pa ako to uvedu ovim se ovde vise niko nece baviti i tacka. Neko ce otici a neko ce pronaci drugi posao. Samo nzm onda kako ce da obracunavaju ovi sto dobijaju pare iz dijaspore, jel i oni treba da placaju doprinose? Jer odakle oni znaju jel meni pare poslao poslodavac za posao ili jaran iz SAD.
NikolaKZ91

#498 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by NikolaKZ91 »

A izvinite gdje u ovom prijedlogu zakona pise da ce ljudi koji rade preko neta i sl morati da placaju ove doprinose? Ne vidim sta je izmijenjeno u odnosu na prethodni zakon sem ovih stopa.
SmokingMan

#499 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by SmokingMan »

Ne piše striktno u detalje,ali zakon obuhvata tu djelatnost.
Tabijat

#500 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Tabijat »

Član 30.

Članovi 42, 43, 45, 53

Na primjeru:

I tako dalje...

Kako misliš freelanceri? Kako zapravo država vidi freelancere - kao obrt, dodatnu djelatnost....?
Post Reply