Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Podforum za motocikliste...
Post Reply
esso_sa

#476 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

mali Ninja wrote:
esso_sa wrote:
mali Ninja wrote:Da ne otvaram novu temu evo moze i ovde, zna li neko koji su razlozi zabrane prisustvovanja malom servisu (zamjena ulja i filtera), servis na 500km...
Pa rijetko koji iole normalan servis dozvoljava da mu musterije hodaju po radionici i ometaju mehanicare... Zamisli da si ti mehanicar u nekom servisu i da ti vlasnici vozila koja sarafas vise nad glavom i pametuju... Ne ide to.
Ali ono sto bi servisi trebali da imaju (neki i imaju) je prostorija sa prozorom koji gleda na radionicu, da vlasnik vozila moze gledati dok mu se vozilo servisira, ako to zeli.
Nisam ja trazio da majstoru visim iznad glave nego da pijem kafu u neposrednoj blizini iz vise razloga, prvi sto mi nije prakticno ostaviti motor pa otici na taxi, bus pa na posao a to ponoviti isto kad preuzimam motor..
A isto ne bi volio da vidim kako moj motor odlazi iz radionice i vraca se za par sati...

Ps. Ipak je to prvi servis na 500km koji traje do 2 sata, sto meni ne bi bilo mrsko sacekati, jer je zamjena ulja i filtera daleko jednostavnija od nekih slozenih kvarova gdje posao zahtjeva vise vremena i ostavljanje vozila...
A tako si trebao napisati. U prvom postu kazes da hoces da prisustvujes, a ne budes u blizini dok oni zavrse svoje, pa sam shvatio da hoces da budes pored motora dok mehanicar sarafa. :) Nema razloga da ti brane da sacekas u blizini. Stavise, ako su iole normalni i profesionalni, trebali bi te oni pocastiti kafom dok se motor sarafa (koliko sam upratio temu, kod njih si i kupio motor) :thumbup:
Ja pretpostavljam da su neorganizovani, nisu sigurni da ce moci odmah uzeti motor u rad, pa zato nece pritiska da im ti cekas u blizini. Ja bi na tvom mjestu trazio da mi daju termin kada mogu odmah uzeti da sarafaju i da sacekam dok zavrse. I ne traje taj servis duze od pola sata, maksimalno sat ako motor ima oklope koji se moraju skidati da bi se doslo do filtera ulja
mali Ninja

#477 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by mali Ninja »

esso_sa wrote: A tako si trebao napisati. U prvom postu kazes da hoces da prisustvujes, a ne budes u blizini dok oni zavrse svoje, pa sam shvatio da hoces da budes pored motora dok mehanicar sarafa. :) Nema razloga da ti brane da sacekas u blizini. Stavise, ako su iole normalni i profesionalni, trebali bi te oni pocastiti kafom dok se motor sarafa (koliko sam upratio temu, kod njih si i kupio motor) :thumbup:
Ja pretpostavljam da su neorganizovani, nisu sigurni da ce moci odmah uzeti motor u rad, pa zato nece pritiska da im ti cekas u blizini. Ja bi na tvom mjestu trazio da mi daju termin kada mogu odmah uzeti da sarafaju i da sacekam dok zavrse. I ne traje taj servis duze od pola sata, maksimalno sat ako motor ima oklope koji se moraju skidati da bi se doslo do filtera ulja
Pogresno se "odrazio" :).
Volio bih vam pokazati i viber poruke ali nije tu cijeli razgovor jer je nastavljen telefonski i na licu mjesta jos jednom "moljakanje" za termin kada njihovom majstoru za motocikle bude odgovaralo ali nista od toga nisu uvazili jednostavno ostavi motor i dodji sutra u 12:00.
Na kraju me malo pocela hvatati nervoza pa sam pitao izravno, da li ce moj motor biti koristen za vozanje, covjek mi rece do 5km kod nas moze preci, na sto ja opet obrve ukosim ali na nagovor shure pristanem i ostavim motor.
Sutra dolazim po motor, na motoru bila kilometraza 520.2km kad sam ga ostavio, a na podizanju 525.2km, koliko je moguce da tacno 5km predju sa motorom ma bas me taj servis nesto razocarao..

Kasnije saznam da njihov majstor zivi u vogosci i dodje po motor pa vozi u svoju radionicu i zavrsi servis a serviser za atv-e je zavrsio dif ali isao na kurs za mehanicara...

Sljedeci servis je na 3500km ali vjerovatno cu u privatnom aranzmanu to odraditi, ne preko njih..

Cudan podatak je da za motor nk250 koji ima sura i moj nk650 je ista cijena 165KM, stim da u moj motor ide skoro 1l ulja vise.

Kad sam preuzimao motor, vidno iznerviran zbog tih sitnica o kojima ne bi ni razmisljao da je uradjen servis kako sam zamolio, da budem tu negdje bez peglanja sa odlaskom i dolaskom, trazio sam stari filter i visak ulja (0.5l) da mi daju, sto su mi rekli da su obavezni, da bi oni to jedva nasli negdje po garazi...

U sustini, idemo dalje, motor za sada hB dobro radi i sve je ok, dalje odrzavanje cu skontati...

Ps. Hvala esso na iskrenom odgovoru.
esso_sa

#478 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

mali Ninja wrote:
Pogresno se "odrazio" :).
Volio bih vam pokazati i viber poruke ali nije tu cijeli razgovor jer je nastavljen telefonski i na licu mjesta jos jednom "moljakanje" za termin kada njihovom majstoru za motocikle bude odgovaralo ali nista od toga nisu uvazili jednostavno ostavi motor i dodji sutra u 12:00.
Na kraju me malo pocela hvatati nervoza pa sam pitao izravno, da li ce moj motor biti koristen za vozanje, covjek mi rece do 5km kod nas moze preci, na sto ja opet obrve ukosim ali na nagovor shure pristanem i ostavim motor.
Sutra dolazim po motor, na motoru bila kilometraza 520.2km kad sam ga ostavio, a na podizanju 525.2km, koliko je moguce da tacno 5km predju sa motorom ma bas me taj servis nesto razocarao..

Kasnije saznam da njihov majstor zivi u vogosci i dodje po motor pa vozi u svoju radionicu i zavrsi servis a serviser za atv-e je zavrsio dif ali isao na kurs za mehanicara...

Sljedeci servis je na 3500km ali vjerovatno cu u privatnom aranzmanu to odraditi, ne preko njih..

Cudan podatak je da za motor nk250 koji ima sura i moj nk650 je ista cijena 165KM, stim da u moj motor ide skoro 1l ulja vise.

Kad sam preuzimao motor, vidno iznerviran zbog tih sitnica o kojima ne bi ni razmisljao da je uradjen servis kako sam zamolio, da budem tu negdje bez peglanja sa odlaskom i dolaskom, trazio sam stari filter i visak ulja (0.5l) da mi daju, sto su mi rekli da su obavezni, da bi oni to jedva nasli negdje po garazi...

U sustini, idemo dalje, motor za sada hB dobro radi i sve je ok, dalje odrzavanje cu skontati...

Ps. Hvala esso na iskrenom odgovoru.
To je stvarno kretenluk, ali nista cudno za nase prostore... ciganska posla...
Najbolje je, ako mozes, sam sebi sarafati. Samo, ako se odlucis na to, provjeri za garanciju. Pojedini distributeri kasnije nece da priznaju garanciju ako oni nisu odrzavali motor u garantnom roku.
Ako nastavis odrzavati kod njih, ja bi trazio da idem direkt kod tog majstora sto radi za njih i fino u njegovoj blizini popijes kafu dok zavrsi :-D
Nek kupi sebi motor pa nakucava kilometre pet po pet :mrgreen:
mali Ninja

#479 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by mali Ninja »

esso_sa wrote:
To je stvarno kretenluk, ali nista cudno za nase prostore... ciganska posla...
Najbolje je, ako mozes, sam sebi sarafati. Samo, ako se odlucis na to, provjeri za garanciju. Pojedini distributeri kasnije nece da priznaju garanciju ako oni nisu odrzavali motor u garantnom roku.
Ako nastavis odrzavati kod njih, ja bi trazio da idem direkt kod tog majstora sto radi za njih i fino u njegovoj blizini popijes kafu dok zavrsi :-D
Nek kupi sebi motor pa nakucava kilometre pet po pet :mrgreen:
Ma neka jedu govna i ukinu garanciju od 2 godine, ako nesta crkne u 2 godine na motoru, treba ga se rjesavati da ne doceka trecu... Nisam neki divljak, vozikam za svoj gust i pazim ga dobro, trebalo bi da masina i ostalo sklopovi na vozilu duze traju..

A ovo za pet po pet si apsolutno u pravu, ja zaista nisam tijesan ali mi to vrijedja inteligenciju da motor predje tacno 5km na servisu zamjene ulja i filtera... :D
r_faruk

#480 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by r_faruk »

Pozdrav,
Ima li neko iskustva sa kawasaki dilerom iz brckog i suzuki dilerom iz banja luke. Vidim na piku nekoliko novih motora iz ove dvije prodavnice.

Nekada sam razmisljao o kupovini polovnog jeftinog motora, ali sam sada digao budzet na min. 10k. Do nekih 15k. Ne da mi se maltretirati sa izvozanim motorima, a bosnjo prodaje motor star 10g za 10hiljada, a nov kosta 15k.

Krenuo sam na obuku pa sam se jos vise zagrijao :)

Generalno bih uzeo i polovan motor kada bih znao od koga kupujem i u kakvom je stanju...
esso_sa

#481 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

r_faruk wrote:Pozdrav,
Ima li neko iskustva sa kawasaki dilerom iz brckog i suzuki dilerom iz banja luke. Vidim na piku nekoliko novih motora iz ove dvije prodavnice.

Nekada sam razmisljao o kupovini polovnog jeftinog motora, ali sam sada digao budzet na min. 10k. Do nekih 15k. Ne da mi se maltretirati sa izvozanim motorima, a bosnjo prodaje motor star 10g za 10hiljada, a nov kosta 15k.

Krenuo sam na obuku pa sam se jos vise zagrijao :)

Generalno bih uzeo i polovan motor kada bih znao od koga kupujem i u kakvom je stanju...
SBK Brcko je ja mislim trenutno jedini Kawasaki distributer u BiH. Prije njega je bila jos Motonautica iz Tuzle, ali on je propao.
Inace, firma DKS iz Slovenije je krovni distributer za komplet ex-Yu podrucje i oni formiraju krajnje cijene za sve zemlje, pa tako i BiH.
Cijena motora koja stoji na njihovoj stranici www.http://dks.si/ (klikni lijevo na "cenik", odaberi BiH i dobit ces listu) mora biti cijena koju ti lokani distributer trazi. Ako ti trazi vise, to znaci da hoce da te opali po usima. Cisto da obratis paznju ako budes kupovao Kawasaki :thumbup:
Za tog Suzuki dilera u Banja Luci Suzuki ti ne bi znao reci

Ne znam koji konkretno modeli te zanimaju, ali sa 15k ti je izbor prilicno ogranicen, vecina ozbiljnijih motora ide preko te brojke
r_faruk

#482 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by r_faruk »

super, hvala. ma ja tek pocinjem da vozim, tako da cu traziti nesto sa manjom kubikazom za ove pare. 200-300 kubika. vidio sam kawasaki versys 300ccm, ili 650... poprilicno se uklapaju u moj budzet.
esso_sa

#483 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

r_faruk wrote:super, hvala. ma ja tek pocinjem da vozim, tako da cu traziti nesto sa manjom kubikazom za ove pare. 200-300 kubika. vidio sam kawasaki versys 300ccm, ili 650... poprilicno se uklapaju u moj budzet.
Ja bi ti predlozio varijantu 650. Sasvim je OK za pocetnika, a puno siri raspon upotrebe od 300. Bolje drzi i vrijednost, lakse se prodaje kada za to dodje vrijeme. Njegova masina, zbog pitomog karaktera, ti je inace jako cest izbor kod pocetnika. Prije je dolazila u ER6 F/N modelima koje su najvise kupovali upravo pocetnici :thumbup:
r_faruk

#484 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by r_faruk »

esso_sa wrote: Ja bi ti predlozio varijantu 650. Sasvim je OK za pocetnika, a puno siri raspon upotrebe od 300. Bolje drzi i vrijednost, lakse se prodaje kada za to dodje vrijeme. Njegova masina, zbog pitomog karaktera, ti je inace jako cest izbor kod pocetnika. Prije je dolazila u ER6 F/N modelima koje su najvise kupovali upravo pocetnici :thumbup:
moram se protegnuti do brckog jedan dan, sace godisnji pa cu nazvati i malo popricati sa njima, mozda za kes daju i jeftinije, ko zna :)

https://www.olx.ba/artikal/33453916/kaw ... s-650-abs/
ovo je recimo polovan.... a radije cu dodati jos 3 hiljade i uzeti nov...
esso_sa

#485 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

r_faruk wrote:
esso_sa wrote: Ja bi ti predlozio varijantu 650. Sasvim je OK za pocetnika, a puno siri raspon upotrebe od 300. Bolje drzi i vrijednost, lakse se prodaje kada za to dodje vrijeme. Njegova masina, zbog pitomog karaktera, ti je inace jako cest izbor kod pocetnika. Prije je dolazila u ER6 F/N modelima koje su najvise kupovali upravo pocetnici :thumbup:
moram se protegnuti do brckog jedan dan, sace godisnji pa cu nazvati i malo popricati sa njima, mozda za kes daju i jeftinije, ko zna :)

https://www.olx.ba/artikal/33453916/kaw ... s-650-abs/
ovo je recimo polovan.... a radije cu dodati jos 3 hiljade i uzeti nov...
Definitivno ti je bolje nov uzeti. Kupovina polovnog motora je kod nas macak u vreci. Zato je uvijek bolje kupiti novo, ako mozes naravno.
Pitanje je hoce li ti moci dati ista jeftinije. Kako sam ranije naposao, Slovenija diriguje cijene i oni ne mogu ici ni iznad ni ispod te cijene. Jedino ako imaju kakav lagerski model iz 2018. pa da ti daju kakav popust, a to ne treba ni pricati ispod 15-20% popusta
r_faruk

#486 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by r_faruk »

super, hvala na savjetima :thumbup: ...
mali Ninja

#487 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by mali Ninja »

Rajcugo, kako stojimo sa kamerama koje uslikaju sprijeda, dolazil kakva kazna i kako?
dadoka84

#488 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

Po meni nema nikako šanse da znaju ko je. Jedino da ima neki algoritam pa da upoređuje slike sa tehničkog ali to je nategnuto.
mali Ninja

#489 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by mali Ninja »

dadoka84 wrote:Po meni nema nikako šanse da znaju ko je. Jedino da ima neki algoritam pa da upoređuje slike sa tehničkog ali to je nategnuto.
Pa neka uporede sliku, ali koliko ima istih motora, cak i iste boje, mozda je neki motor iz njemacke...
Nesto se sa zetom natezem, ja govorim da nemaju sanse da posalju kaznu, on govori da je moguce...
dadoka84

#490 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

Po meni nemoguće. Ako ste toliko zapeli testirajte. Dovoljno je proći kod aerodroma sa 72kmh :)

Ko zijani plaća, ako kazna dođe plati 20KM, a ako ne dođe onda nek kupi gajbu pive :)
mali Ninja

#491 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by mali Ninja »

dadoka84 wrote:Po meni nemoguće. Ako ste toliko zapeli testirajte. Dovoljno je proći kod aerodroma sa 72kmh :)

Ko zijani plaća, ako kazna dođe plati 20KM, a ako ne dođe onda nek kupi gajbu pive :)
Hahahahaha bit ce red napraviti test, nema druge, neko kaze moze neko ne ali niko nije siguran :D
Ultraviolent

#492 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ultraviolent »

Gledo sam raju hladno prođe.
Proletim i ja sa svojim, neregistrovan doduše.
esso_sa

#493 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

mali Ninja wrote:
dadoka84 wrote:Po meni nema nikako šanse da znaju ko je. Jedino da ima neki algoritam pa da upoređuje slike sa tehničkog ali to je nategnuto.
Pa neka uporede sliku, ali koliko ima istih motora, cak i iste boje, mozda je neki motor iz njemacke...
Nesto se sa zetom natezem, ja govorim da nemaju sanse da posalju kaznu, on govori da je moguce...
Ne dolazi. Nema nikakvog pravnog osnova da ti posalje kaznu. Ali vjerujem da bi se nasa policija nekada i usudila da pokusa gatati po slici pa poslati kaznu nekome na vrata, ali to automatski pada na sudu - moraju se jasno vidjeti tablice, vrijeme, izmjerena brzina
dadoka84

#494 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

Vala ja sam iskreno za upotrebu digitalnog uređaja koji se npr aktivira u urbanim sredinama. Koji se direktno veže za auto i tablice te snima i salje podatke u realnom vremenu. napravis belaj, kazna vec spremna i ceka za naplatu sa banke. :D pa da ga vidim ko će proć sa 150kmh gradskom saobracajnicom.
esso_sa

#495 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by esso_sa »

dadoka84 wrote:Vala ja sam iskreno za upotrebu digitalnog uređaja koji se npr aktivira u urbanim sredinama. Koji se direktno veže za auto i tablice te snima i salje podatke u realnom vremenu. napravis belaj, kazna vec spremna i ceka za naplatu sa banke. :D pa da ga vidim ko će proć sa 150kmh gradskom saobracajnicom.
Pa imas i to sada. Ovi novi radari, sto je policija KS nabavila, uz mjerenje brzine prave i sliku, i mogu mjeriti brzinu sa ledja.
Znaci dovoljno je da te policajac samo "isprati" radarom i eto cestitke
dadoka84

#496 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by dadoka84 »

esso_sa wrote:
dadoka84 wrote:Vala ja sam iskreno za upotrebu digitalnog uređaja koji se npr aktivira u urbanim sredinama. Koji se direktno veže za auto i tablice te snima i salje podatke u realnom vremenu. napravis belaj, kazna vec spremna i ceka za naplatu sa banke. :D pa da ga vidim ko će proć sa 150kmh gradskom saobracajnicom.
Pa imas i to sada. Ovi novi radari, sto je policija KS nabavila, uz mjerenje brzine prave i sliku, i mogu mjeriti brzinu sa ledja.
Znaci dovoljno je da te policajac samo "isprati" radarom i eto cestitke
Pa da, stim što bi ovo bilo u vozilu i samim tim bi imao info gdje se ko nalazi. npr vozis i dobijes info da iza krivine se nalazi auto koji stoji u traci. ili da prolazi kroz crveno sa 100kmh. svaki mobitel danas to već može.
mali Ninja

#497 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by mali Ninja »

esso_sa wrote:
mali Ninja wrote:
Ne dolazi. Nema nikakvog pravnog osnova da ti posalje kaznu. Ali vjerujem da bi se nasa policija nekada i usudila da pokusa gatati po slici pa poslati kaznu nekome na vrata, ali to automatski pada na sudu - moraju se jasno vidjeti tablice, vrijeme, izmjerena brzina
Hvala esso druze stari, ostaje mi jos nagovoriti zeta da prodje :D
Ramzess Veliki

#498 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by Ramzess Veliki »

mali Ninja wrote:Da ne otvaram novu temu evo moze i ovde, zna li neko koji su razlozi zabrane prisustvovanja malom servisu (zamjena ulja i filtera), servis na 500km...
Klempanje po usima. :sad:

Tako mi je jedan stari ofucani bajker samozvani mehanicar mijenjao ulje, filter i ne znam sta vec ne, na garanciju sad bivseg jarana, samo uzeo pare i jos mi polomio ukrasni poklopac preko karburatora pa ga zalijepio zvakom, spao mi negdje u voznji i nikad ga nisam nasao, a skinuo mi nove svijecice i stavio raspar stare ... ulje nije zamijenio, ni filter ... onaj celavac sa Kobilje.

Inace ti nekakvi mehanicari znaju sjebat dobar motor namjerno da nagovore vlasnika da ga prodaju "na vrijeme", jasno preko njih ili njima.
klixoris

#499 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by klixoris »

Ramzess Veliki wrote:

Tako mi je jedan stari ofucani bajker samozvani mehanicar mijenjao ulje, filter i ne znam sta vec ne, na garanciju sad bivseg jarana, samo uzeo pare i jos mi polomio ukrasni poklopac preko karburatora pa ga zalijepio zvakom, spao mi negdje u voznji i nikad ga nisam nasao, a skinuo mi nove svijecice i stavio raspar stare ... ulje nije zamijenio, ni filter ... onaj celavac sa Kobilje.

Inace ti nekakvi mehanicari znaju sjebat dobar motor namjerno da nagovore vlasnika da ga prodaju "na vrijeme", jasno preko njih ili njima.
:lol: :lol: :lol: Dino Babuka :mrgreen: Vidio sam ga neki dan, voza se sa nekim jaranom na starom ZZR-u. Ne radi on to namjerno da nagovori vlasnika da proda motor, nego tako odrzava svoj motor - skine ispravne dijelove sa motora koji mu je dosao na "servis" i ugradi na svoj. :mrgreen: Tu su vjerovatno i tvoje svjecice zavrsile, zajedno sa uljem :mrgreen: Dobro si prosao. Drugim ljudima je sa motora znao ukrasti i ozbiljnije stvari
TheGodfather001

#500 Re: Sta kupit', vozat' .... kol'ko para se istegnut' i valajl' cemu?

Post by TheGodfather001 »

klixoris wrote:
Ramzess Veliki wrote:

:lol: :lol: :lol: Dino Babuka :mrgreen: Vidio sam ga neki dan, voza se sa nekim jaranom na starom ZZR-u. Ne radi on to namjerno da nagovori vlasnika da proda motor, nego tako odrzava svoj motor - skine ispravne dijelove sa motora koji mu je dosao na "servis" i ugradi na svoj. :mrgreen: Tu su vjerovatno i tvoje svjecice zavrsile, zajedno sa uljem :mrgreen: Dobro si prosao. Drugim ljudima je sa motora znao ukrasti i ozbiljnije stvari
Nije do Dine već do budala koje svjesno idu kod prevaranta.
Post Reply