IZBORI 2018 (za koga glasati?)
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#476 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Jos uvijek ne znam za koga glasati...
-
putokaz1
#477 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
kako neznaš pa za SDA HDZ SNSD ko i sviKatarinaKosaca wrote:Jos uvijek ne znam za koga glasati...
-
Nero Histrion
#478 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Slozio bih se. Zivio sam dugo vani, sad malo vamo malo tamo, nikad iz dijaspore nisam glasao. stid me bilo pred samim sobom da glasam, otkud mi pravo kad ne zivim u BiH da odlucujem o sudbini hiljada ljudi od kojih mnogi koji su se borili za drzavu nemaju nista, a oni koji su u sefovima sebe zakljucavali za vrijeme rata godinama sjede na vlasti i kroje sudbinu. A ja imam i socijalu kad ne radim, dovoljno da duskam lagano i trazim drugi posao, ili da cekam penziju od koje takodjer mogu zivjeti lagodno, ma kako minimalna bila. Dijasporici, moze li se tako u BiH, od socijale lagano zivjeti i cekati sta bolje? A imas tu socijalnu zastitu kad god ti zatreba, sasvim solidnu. Ako ne moze, zasto ne moze? Pametnom i isaret dovoljan. Toliko.spreca wrote:Ja tu sramotu nebih bar ovako javno iznosio.....zbog SDA si i postala dijaspora ....ali neka guzica vidi malo svijeta a to sto ce SDA ugasiti bosnu zauvijek boli vas guzicasadie_forever wrote:Mi iz dijaspore vec mozemo glasati,ja i muz glasali za SDA sve nivoe osim kanton gdje je BPS
-
Haman2
#479 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Kako moze samo jedna stranka ili samo jedan politicar biti kriv za sadasnje stanje u BiH kad se sve vazne odluke za BiH donose u Skupstini BiH, gdje sjede poslanici svih stanaka koje su presle prag. Osim toga dvije stranke su uvije protiv svakog prijedloga koji je u interesu BiH. Neki to ne vide ili nece da vide.

Ovakav Ustav BiH napravljen je da imamo ovakve neprilike u BiH. Ono sto prica Dodik samo je posledica takvog Ustava kakav ne postoji nigdje u svijetu pa ni u pravnoj ustavnoj teoriji.

Ovakav Ustav BiH napravljen je da imamo ovakve neprilike u BiH. Ono sto prica Dodik samo je posledica takvog Ustava kakav ne postoji nigdje u svijetu pa ni u pravnoj ustavnoj teoriji.
-
Novak20
#480 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Pametno zbori.
https://vijesti.ba/clanak/419299/britan ... ji-glasaju
https://vijesti.ba/clanak/419299/britan ... ji-glasaju
U nedelju, 7.oktobra, građani Bosne i Hercegovine će imati priliku da odluče o pravcu kojim će se njihova zemlja kretati u naredne četiri godine. Ujedinjeno Kraljevstvo, kao garant Dejtonskog mirovnog sporazuma i koje pruža snažnu podršku BiH, ima kako obavezu tako i veliku želju da vidi dalji napredak ove zemlje. Kao diplomata i građanin druge zemlje, koliko god da sam zainteresovan za rezultate izbora, ja neću imati priliku da glasam.
Često me pitaju za koga glasati, šta bi trebalo biti predmetom izbora i kakav će biti rezultat. Takve stvari ne mogu komentarisati. BiH je suverena, demokratska zemlja i o ovakim pitanjima odlučuju njeni birači.
Ali, i sam se često pitam šta bih uradio da mogu glasati. U tom slučaju se zamislim na mjestu nekoga ko je na pola karijere, ko sa jedne strane razmišlja o roditeljima u poznim godinama, a sa druge o budućnosti svoje male djece. I razmišljam šta bih to samom sebi savjetovao, koja bih pitanja sebi postavio.
Prvo, izađi na izbore i glasaj. Zašto? Jer neizlazak na izbore, usljed apatije, frustriranosti ili nezainteresovanosti, što se obično dešava sa gotovo pola glasača u BiH, jeste izbor i glas sam po sebi. Neizlazak znači prihvatanje stvari onakvim kakve danas jesu. Neizjašnjavanje na izborima je doprinos statusu quo. A u razgovorima sa ljudima širom BiH, od samo nekolicine sam čuo kako su uvjereni da se stvari ne mogu promjeniti na bolje. Tako da bih podsjetio samog sebe da je izlazak na izbore privilegija koju nemaju svi u svijetu pa bih učinio sve da izađem na izbore i glasam. Izbore odlučuju oni koji glasaju. (Larry Sabato)
Drugo, ko može imati motivaciju da glasa, ako nema povjerenja u rezultate? Zato bih nastojao da učinim sve u svojoj moći da podržim one koji žele slobodne i pravedne izbore. U BiH, koalicija NVO-a “Pod lupom” radi sjajan posao u nastojanju da osigura prisustvo nezavisnih posmatrača na svakom biračkom mjestu – njih 4.000 na sam dan izbora. I mediji su skoro jednako važni za isticanje problema, držanje političara za riječ, te time što prenose zabrinutost građana. Da li ja mogu učini nešto više da podržim one koji štite proces i da ohrabrim druge da glasaju?
Treće, zapitao bih se šta to želim za svoju djecu, roditelje, sebe i svoju zemlju, te ko ima najbolji plan za ostvarivanje tih želja. Za očekivati je da te želje počinju sa dobrim radnim mjestima, kvalitetnim obrazovanjem i zdravstvom, te boljim javnim uslugama. Sa sigurnošću i skrbi za moje roditelje, prilikama i najboljom pripremom moje djece za život koji je pred njima. Ko mi to može omogućiti?
Znam da je ovo pitanje na koje je teško odgovoriti s obzirom da se tokom izbora veoma malo pažnje posvećuje unapređenju života građana. Natjerao bih se da ova pitanja postavim svima koji od mene traže da glasam za njih. A onda bih se osvrnuo na ono što su do sada uradile stranke i pojedinci koji su već imali priliku biti na vlasti: lako je obećati, a teško je ispuniti obećano.
Na kraju, zapitao bih se da li svoj glas dajem iz straha ili iz nade. Da li glasam zbog onog čega se bojim – onih “drugih” koji mogu biti neka vrsta unutrašnjeg neprijatelja, nekog stranca ili tamo neke institucije. Glasanje iz straha od onog što bi se moglo izgubiti – pozicija, identitet, privilegije – može upravo učiniti sve to nedostižnijim. Glasanje iz nade, i zbog planova za budućnost, pomaže njihovom dostizanju.
Sedmi oktobar je dan vaših izbora, ne mojih. Ja neću glasati, ali ću se pridružiti mojim kolegama iz Britanske ambasade, našim međunarodnim posmatračima, dobrim ljudima iz “Pod lupom”, novinarima i mnogim drugima, u posmatranju i davanju podrške demokratskom procesu. Nadam se da ću mnoge od vas vidjeti taj dan, dok budućnost Bosne i Hercegovine uzimate u svoje ruke i glasate za one koji vam mogu pomoći da izgradite bolji život za sebe i svoje porodice.
Piše: Matt Field, ambasador Velike Britanije u BIH
- sadie_forever
#481 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Nero Histrion wrote:Slozio bih se. Zivio sam dugo vani, sad malo vamo malo tamo, nikad iz dijaspore nisam glasao. stid me bilo pred samim sobom da glasam, otkud mi pravo kad ne zivim u BiH da odlucujem o sudbini hiljada ljudi od kojih mnogi koji su se borili za drzavu nemaju nista, a oni koji su u sefovima sebe zakljucavali za vrijeme rata godinama sjede na vlasti i kroje sudbinu. A ja imam i socijalu kad ne radim, dovoljno da duskam lagano i trazim drugi posao, ili da cekam penziju od koje takodjer mogu zivjeti lagodno, ma kako minimalna bila. Dijasporici, moze li se tako u BiH, od socijale lagano zivjeti i cekati sta bolje? A imas tu socijalnu zastitu kad god ti zatreba, sasvim solidnu. Ako ne moze, zasto ne moze? Pametnom i isaret dovoljan. Toliko.spreca wrote:Ja tu sramotu nebih bar ovako javno iznosio.....zbog SDA si i postala dijaspora ....ali neka guzica vidi malo svijeta a to sto ce SDA ugasiti bosnu zauvijek boli vas guzicasadie_forever wrote:Mi iz dijaspore vec mozemo glasati,ja i muz glasali za SDA sve nivoe osim kanton gdje je BPS
A milione koje svake godine saljemo to nista? Bosna je i nasa drzava,svidjalo se to kome ili ne..svakako ce to postati dom dijaspore prvenstveno,jer vidis svi odose
da vam nema dijaspore zivjeli bi kao u Albaniji,i gore vjerovatno..zato pssst da vas ne cujemo
- Leverage
#482 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Evo valjam se u dijasporskim parama, poturio pod ormar da se ne cuca. Potkajlo.
- sadie_forever
#483 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Leverage wrote:![]()
ne dolazi taj novac kao poklon vec prvenstveno kroz turizam,kupovina i sl...ne glupiraj se
- Leverage
#484 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Mrš skupa sa svojim novcemsadie_forever wrote:Leverage wrote:![]()
ne dolazi taj novac kao poklon vec prvenstveno kroz turizam,kupovina i sl...ne glupiraj se
- sadie_forever
#485 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
meni mrs neces reci u mojoj domovini,mojoj kuci i mom dvoristu..jedino ja tebi tu mogu reci mrs,...tako da mrsLeverage wrote:Mrš skupa sa svojim novcemsadie_forever wrote:Leverage wrote:![]()
- spreca
#486 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Fataj se ti oklagije.....i pite.......osta ti djete gladno...nezaboravi uskoro je vikend i daj djetetu cokoladu....nije ovo za tebe...Allahami ti se narod smije...zar ti to treba?sadie_forever wrote:
A milione koje svake godine saljemo to nista? Bosna je i nasa drzava,svidjalo se to kome ili ne..svakako ce to postati dom dijaspore prvenstveno,jer vidis svi odose
da vam nema dijaspore zivjeli bi kao u Albaniji,i gore vjerovatno..zato pssst da vas ne cujemo
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#487 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Čuj glasala za SDA
Dušmanluk
Dušmanluk
- djkurt
#488 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Neš mene više zajebat, nema šanse.sadie_forever wrote:Leverage wrote:![]()
-
high_volume
#489 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Upravo suprotno. Milioni, koje šaljete iz dijaspore svake godine, samo održava SDA vlast i produžava agoniju stanovništva. Umjesto razvojne i proizvodne, preferira se socijalna i potrošačka politika bazirana na donacijama, dotacijama i kreditima. Zbog takve politike stvorena je ekonomska nemoć stanovništva, manje radnih mjesta i veća segregacija između bogatih i siromašnih. Zbog takve politike i ti si napustila BiH...sadie_forever wrote: A milione koje svake godine saljemo to nista? Bosna je i nasa drzava,svidjalo se to kome ili ne..svakako ce to postati dom dijaspore prvenstveno,jer vidis svi odose
Prestanite slati dijasporski novac, vidjet ćete za godinu-dvije kako će se ekonomija početi razvijati. Naravno, prije toga će biti socijalni bunt i prevrat vlasti
- djkurt
#490 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
ama ljudi, ova sadie forever, je trol i vjerujem da nije ona već je on, znači ne lijepite se džaba na njegove komentare, provjereno je tu da vas trola. 
- djkurt
#491 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
I da dodam ja cu glast za Hadzikadica
gospodin čojk.
- sadie_forever
#492 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
To je klasicni balkanski komentar zeni koju ne moze da pobije argumentima,jako napredno da da..i vi bi na zapad?spreca wrote:Fataj se ti oklagije.....i pite.......osta ti djete gladno...nezaboravi uskoro je vikend i daj djetetu cokoladu....nije ovo za tebe...Allahami ti se narod smije...zar ti to treba?sadie_forever wrote:
inace mene zivo zaboli ko mi se smije,uvijek sam furala svoje,zato me ljudi i ne zafrkavaju kao sto mnoge bosanske hanume
- spreca
#493 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Ti imas pravo da zivis svoj zivot kako hoces....ali ponekad treba poslusati i svajetsadie_forever wrote:To je klasicni balkanski komentar zeni koju ne moze da pobije argumentima,jako napredno da da..i vi bi na zapad?spreca wrote:Fataj se ti oklagije.....i pite.......osta ti djete gladno...nezaboravi uskoro je vikend i daj djetetu cokoladu....nije ovo za tebe...Allahami ti se narod smije...zar ti to treba?sadie_forever wrote:
da vam nema dijaspore zivjeli bi kao u Albaniji,i gore vjerovatno..zato pssst da vas ne cujemo![]()
inace mene zivo zaboli ko mi se smije,uvijek sam furala svoje,zato me ljudi i ne zafrkavaju kao sto mnoge bosanske hanume
- Control panel
#494 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Tako je to kad ti se stranka raspala ili stalno mijenjas.KatarinaKosaca wrote:Jos uvijek ne znam za koga glasati...
Ja znam, nisam nikad mijenjao niti cu.
- moa
#495 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Isti sam ti, odlucio sam da ove godine glasam jer prethodnih nisam ali nemam za koga.KatarinaKosaca wrote:Jos uvijek ne znam za koga glasati...
-
Novak20
#496 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
U zadnjih pola godine slabo sam koga čuo da priča o ovim temama, čisto sumnjam da će se o tome pričati ovaj mjesec pred izbore.
Izbori su temeljni aspekt demokracije u kojem će bosanskohercegovački građani ostvariti svoje pravo da donesu političke odluke o budućnosti. Svi političari snose odgovornost za građenje atmosfere dijaloga i tolerancije, navodi se u zajedničkoj izjavi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (UO PIC), Misije OSCE-a u BiH i Vijeća Evrope (VE) o predizbornoj kampanji za opće izbore u Bosni i Hercegovini, koja počinje sutra.
Apeluju na političare da vode predizbornu kampanju bez negativne, neodgovorne i retorike podjela, i da se fokusiraju na pitanja koja su od istinske važnosti za građane, kao što su: vladavina prava, otvaranje novih radnih mjesta, poboljšanje javnih usluga i borba protiv korupcije.
- Sara03
#497 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Svekrva ti dohakala konačno.sadie_forever wrote:Mi iz dijaspore vec mozemo glasati, ja i muz glasali za SDA sve nivoe osim kanton gdje je BPS.
- Leverage
#498 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Zašto dijaspora uvijek glasa za primitivne stranke? Isti slučaj i u Hrvatskoj.
- sadie_forever
#499 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Sta je primitivno ? A pogledaj kako glasaju ljudi u Bosni...vecinom isto statistickiLeverage wrote:Zašto dijaspora uvijek glasa za primitivne stranke? Isti slučaj i u Hrvatskoj.
- Dasi
#500 Re: IZBORI 2018 (za koga glasati?)
Dabogda vam se Bakir tu kandidovao...sadie_forever wrote:Mi iz dijaspore vec mozemo glasati,ja i muz glasali za SDA sve nivoe osim kanton gdje je BPS
MRŠ STOKO!