Nastavak UZPa

Post Reply
Duka Dizel

#476 Re: Nastavak UZPa

Post by Duka Dizel »

palermo wrote:
zavrzlama wrote:
Nije zabluda....interes i ideologija nisu jedno te isto....sam si napisao da su hrvati iz svog iinteresa ratovali sa srbima...ja vjerujem da u BIH ima kriticna masa hrvata kojoj normalna BIH nije problem....vrijeme ce biti svjedok.
Imaš ti i u BiH sasvim dovoljan broj i Srba kojima normalna BiH nije problem.

Problem je što BH Srbi, kao ni BH Hrvati nisu faktor odlučivanja. Ni BH Srbi ni BH Hrvati nemaju svoju autonomnu politiku.
Nego?
Mislis, ide se po misljenje u Beograd i Zagreb?
Inace bi sve bilo drugacije?
palermo

#477 Re: Nastavak UZPa

Post by palermo »

Duka Dizel wrote:
Nego?
To ti ozbiljno ? Hoćeš reći da postoje autonomne politike BH Srba i Hrvata.

Da li bi bilo drugačije , ne znam....

Jedino znam da zbog nepostajanja autonomne politke sami sebe osuđuju na status manjine. Dugoročno gledajući
Sanjarko

#478 Re: Nastavak UZPa

Post by Sanjarko »

Alfons Kauders wrote:
To prvo smo slusali i 1990 i vise nikad.

A za drugo... Nisam bas siguran da Bosnjaci moraju biti ti koji napadaju?

Jer vidis, ako neko pokusa poklopiti Mostar ili Brcko, presjeci neki put ili blokirati granicu... To je cin rata i u potpunosti opravdava upotrebu sile s nase strane.

Mozda to tebi zvuci kao "napad" ali to je zapravo odbrana.
Po Dejtonu kako je Drvosjeca pisao bi samo branili poredak i mir i RBiH, a kako sam cuo od nekih posto je pusto ovo sve njihovo sto se busaju da je njihovo dovoljno je par jedinica samo da se sve zauzme i brani, po prici par brigada ako se ne varam, a sad po nekom mom misljenju dovoljno je mozda i samo par lovackih drustava. K-rce se da imaju 49 i 30 posto a sve zjapi prazno, pustipoljine.
Bodkin

#479 Re: Nastavak UZPa

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:
madner wrote:
Alfons Kauders wrote: Jebes kantonalni MUP bez barem dva vlastita oklopna vozila i jednog helikoptera.

Dobro, za ove manje kantone mozemo staviti koji dron umjesto helikoptera, ali TK, KS i ZDK bi mogli pazariti po jedan policijski helikopter, sto nam u startu daje kapacitet za prebacivanje vise desetina NVZ-ovaca duboko u pozadinu, kao i evakuaciju ranjenih. Skroz legalna varijanta.

Nabava lakih oklopnih vozila ne bi trebala predstavljati problem, dok god su naoruzani za policijske snage... S tim da se u slucaju sukoba mogu nadograditi adekvatni protuoklopni sistemi. Dakle, 10-15 takvih, ovisno od mogucnosti.

Policijski dronovi s termalnim kamerama su takodjer jako korisne igracke, a svaki kantonalni MUP bi trebao imati barem jedan, ako ne i vise komada.

Pri izboru vozila za MUP, ici na visenamjenska gdje god je to moguce (terenska). MUP TK je vec krenuo prosle godine, kupovinom par desetina VW Amaroka... Jer na Amarok mozes ugraditi neke zanimljive igracke koje nece stati u Golfa ili Skodu.

I da... Svaki policajac koji duzi Glock bi trebao zaduziti i karabin na AR platformi koji guta Glock okrire... Pistoljska municija, nije jurisna puska, a ionako ih vec pravimo u Gorazdu (onako slucajno nam palo na pamet, khm, za izvoz). O tome ko ce biti prvi kupac cemo nekom drugom prilikom, :D kad bude za javnost :D
Ma dobro ta oklopna vozila su postala smijurija, platis 10 miliona da montiras 12.7 i dobijes oklop koji stiti od istog.
Amarok nije los, kao ni Unimog :D ali za ovu ekipu je bitno imati samo dobro treniranu pjesadiju i dovoljno artiljerije. :D
Oklop manje vise, ali dronovi svakako, da se vidi gdje artiljerija tuce. Nista zene i djeca, nista kolateralna steta.

Mi smo NVZ, ne UZP!
Ima smisla. Ta strategija ne dostupna jedino bosnjacima :D
stari grad Visegrad

#480 Re: Nastavak UZPa

Post by stari grad Visegrad »

palermo wrote:
commendatore wrote:
commendatore wrote:zalijepicu jos gdjegod al evo ovo je iskocilo prvo :mrgreen:

'vako posluju hercegovacki biznismeni....

Image
Pošto se ovaj faksimil evo već treći-četvrti put pojavljuje na ovoj temi, naprosto moram reći da vam ovo nije nikakav dokaz za neko zločinačko djelovanje Čovića. Postoji mogućnost d je on na ovaj način izvukao par nekih svojih prijatelja i pomogao im....to su uglavnom bili načini kako bi se izvlačili ljudi iz logora. Ne znam je li u ovom slučaju tako bilo, ali ovo nije dokaz nizašta.
Ja ovo iz prve ruke.

Ima Dragan drugih aferima, prevashodno vezanih za poslijeratni period, odnosno period njegove vlasti.
Dobro da je htio izvuci jednog prijatelja, pa hjde. Ali je trazio sestoricu osudjenika, Ne moze biti da su mu sva sestorica prijatelji. To niko ne bi kupio.

Da cujemo ostale Draganove aferime.
Bodkin

#481 Re: Nastavak UZPa

Post by Bodkin »

palermo wrote:
Duka Dizel wrote:
Nego?

Jedino znam da zbog nepostajanja autonomne politke sami sebe osuđuju na status manjine. Dugoročno gledajući
Boldirano je tacno ali ne iz razloga koji si naveo. Mozda nisu autonomne ali nisu ni diktati. To pojednostavljivanje je lakse ali nije realno
palermo

#482 Re: Nastavak UZPa

Post by palermo »

stari grad Visegrad wrote: Dobro da je htio izvuci jednog prijatelja, pa hjde. Ali je trazio sestoricu osudjenika, Ne moze biti da su mu sva sestorica prijatelji. To niko ne bi kupio.
Mogu li da preskočim
stari grad Visegrad

#483 Re: Nastavak UZPa

Post by stari grad Visegrad »

palermo wrote:
stari grad Visegrad wrote: Dobro da je htio izvuci jednog prijatelja, pa hjde. Ali je trazio sestoricu osudjenika, Ne moze biti da su mu sva sestorica prijatelji. To niko ne bi kupio.
Mogu li da preskočim
Mozes.
palermo

#484 Re: Nastavak UZPa

Post by palermo »

Bodkin wrote:
Boldirano je tacno ali ne iz razloga koji si naveo. Mozda nisu autonomne ali nisu ni diktati. To pojednostavljivanje je lakse ali nije realno
Slažem se da je pojednostavljeno, jebi ga na forumu smo...postoje tu nijasne, razni uticaji i slično....postoji i neka vrsta ograničene autonomije, imaš gubernatore imenovane od strane zvaničnog Zagreba i Beograda.....možda je čak približnije reći imaš kumove (mafijaške) kojima su date ovlasti da uređuju život na određenim oblastima.........ali nitko od tih imenovanih kumova ne smije preći granicu odnosno u svojoj konačnici zna se čija je zadnja
Duka Dizel

#485 Re: Nastavak UZPa

Post by Duka Dizel »

palermo wrote:

Naravno da postoji autonomna politika BiH Srba u odnosu na Beograd. Oduvek je i postojala.
To naravno ne znači da te dve politike nisu najčešće sinhronizovane, ali daleko od toga Beograd mora ubedjivati Srbe u BiH da ne prihvataju državu u kojoj žive.
Dapače, često Beograd mora raditi suprotno, jer kao što sam već sto puta ovde napisao, Beogradu savršeno odgovaraju sadašnje pozicije i stanje u BiH.
palermo

#486 Re: Nastavak UZPa

Post by palermo »

Duka Dizel wrote:
palermo wrote:

Naravno da postoji autonomna politika BiH Srba u odnosu na Beograd. Oduvek je i postojala.
To naravno ne znači da te dve politike nisu najčešće sinhronizovane, ali daleko od toga Beograd mora ubedjivati Srbe u BiH da ne prihvataju državu u kojoj žive.
Dapače, često Beograd mora raditi suprotno, jer kao što sam već sto puta ovde napisao, Beogradu savršeno odgovaraju sadašnje pozicije i stanje u BiH.
dobro, tvoje mišljenje, moje mišljenje......kada imaš dva dijametralno suprotna viđenja, onda je diskusija prilično besmislena
palermo

#487 Re: Nastavak UZPa

Post by palermo »

pasha078 wrote:
Inace, ovaj forum je pun pojednostavljivanja i crno-bijele optike, na vecini tema, ne samo ovdje.

Naravno da imaju autonomnu politiku koja se, kako neko rece, cesto poklapa sa ZG i BG, ali ne uvijek.
Naravno da imaju :D o živote....

pa đe vidiš tu autonomnu politiku jadan ne bio, ono k'o biva čestio se slučajno poklapa sa politikom Zagreba i Beograda.......bogami ću početi vjerovati da si trol
palermo

#488 Re: Nastavak UZPa

Post by palermo »

pasha078 wrote:
Pa imaju vlastite interese: recimo konaci interes RS nije da bude u Srbiji. time bi njihova politicka elita izgubila na vaznosti.
Jasno je to i njima.

Zbog slicnog interesa se i ona karina od drzave RSK nije ujedinila sa RS, do pred sam kraj.
Šta bolan reče.......pa ko išta pita njihove poltičke elite, koje by the way i ne postoje, da postoje donosili bi autonomne odluke.......
palermo

#489 Re: Nastavak UZPa

Post by palermo »

pasha078 wrote:
Ne postoji??? A sta su Dodik & co?
Jeste da im je entitet pusiona, ali ipak su politicka elita kakve takve strukture. Ma znas ti dobro sta ja pisem :D
Da ti lustriram šta je Dodik i co.....dakle MIle je samo Bygsy Siegel poslan od vrha da djeluje na nekom području......ništa više......

a to znam li dobor šta pišeš, rekoh ti bogami počinjem sumnjati
palermo

#490 Re: Nastavak UZPa

Post by palermo »

pasha078 wrote:
palermo wrote:
pasha078 wrote:
Ne postoji??? A sta su Dodik & co?
Jeste da im je entitet pusiona, ali ipak su politicka elita kakve takve strukture. Ma znas ti dobro sta ja pisem :D
Da ti lustriram šta je Dodik i co.....dakle MIle je samo Bygsy Siegel poslan od vrha da djeluje na nekom području......ništa više......

a to znam li dobor šta pišeš, rekoh ti bogami počinjem sumnjati
Okay, ne slazem se po tom pitanju. Mislim da ima autonomnu politiku.
A cini mi se nisam jedini koji to misli.

Generalno, ovo se ne tice samo Mile i RS. Svaka birokratija koja ima odredjenu autonomiju tezi da ocuva i prosiri tu autonomiju. Jednostavno, priroda stvari, ko bakterije.

eto npr sad da ukidas kantone, imao bi protivnika koliko hoces, uglavnom upravo birokrata ciji bi polozaj time bio ugrozen.
Nisi jedini tačno....zato i rekoh da počinjem sumnjati....

Pa naravno da svaka promjena ima svoje protivnike, kad haustor krečiš ima onih koji su protiv......ali nema realne moći untar ovoga što ti zoveš političkom elitom......oni svoju moć crpe iz dekreta...iliti po hrvatski središnjice iz koje su poslali.....oni mogu ojačati samo do mjere u kojoj neće ugrozit interese središnjice......i Bygzi Sigel je imao široka ovlaštenja, onog trena kada je pomislio da ima stvarnu vlast pojeo ga mrak......
Fudo387

#491 Re: Nastavak UZPa

Post by Fudo387 »

palermo wrote:
commendatore wrote:
commendatore wrote:zalijepicu jos gdjegod al evo ovo je iskocilo prvo :mrgreen:

'vako posluju hercegovacki biznismeni....

Image
Pošto se ovaj faksimil evo već treći-četvrti put pojavljuje na ovoj temi, naprosto moram reći da vam ovo nije nikakav dokaz za neko zločinačko djelovanje Čovića. Postoji mogućnost d je on na ovaj način izvukao par nekih svojih prijatelja i pomogao im....to su uglavnom bili načini kako bi se izvlačili ljudi iz logora. Ne znam je li u ovom slučaju tako bilo, ali ovo nije dokaz nizašta.
Ja ovo iz prve ruke.

Ima Dragan drugih aferima, prevashodno vezanih za poslijeratni period, odnosno period njegove vlasti.
Moguce, samo on meni ne ostavlja utisak nekog modernog Schindlera, naprotiv.
palermo

#492 Re: Nastavak UZPa

Post by palermo »

Fudo387 wrote:
Moguce, samo on meni ne ostavlja utisak nekog modernog Schindlera, naprotiv.
Kakav Schindler Fudo :D , ja samo kažem da onaj papir ne dokazuje ništa i da je kontraproduktivno sa njim mahati
Fudo387

#493 Re: Nastavak UZPa

Post by Fudo387 »

Ovaj papir ne dokazuje nista samo ako se radi o falsifikatu.
palermo

#494 Re: Nastavak UZPa

Post by palermo »

Fudo387 wrote:Ovaj papir ne dokazuje nista samo ako se radi o falsifikatu.
I ako je original ništa ne dokazuje.....
Fudo387

#495 Re: Nastavak UZPa

Post by Fudo387 »

palermo wrote:
Fudo387 wrote:Ovaj papir ne dokazuje nista samo ako se radi o falsifikatu.
I ako je original ništa ne dokazuje.....
Ako se radi o originalu, naravno da je ozbiljan dokaz za podizanje optuznice, pa neka na sudu dokaze da li je samo spasavao tamo neke jadnike iz logora.
palermo

#496 Re: Nastavak UZPa

Post by palermo »

Fudo387 wrote:
Ako se radi o originalu, naravno da je ozbiljan dokaz za podizanje optuznice, pa neka na sudu dokaze da li je samo spasavao tamo neke jadnike iz logora.
ma dobro, lupaš,ali hajde, forum je......

najviše mrzim kad počnemo ličiti na velikosrbe i velikohrvate
vivaldi

#497 Re: Nastavak UZPa

Post by vivaldi »

zavrzlama wrote:
vivaldi wrote:
zavrzlama wrote:Zato jer je hrvatska periodicno "interesni neprijatelj BIH"a interesi su promjenljiva kategorija...
uhhh..to je zavrzlama bila zabluda (naravno za one koji su to stvrano i mislili) jos 1992, a tek danas....

jedina zajednicka nit ikada je oduvijek bila samo kontra srba (bas kao i sada mile&dragan kontra bosnjaka). to je od 1992 jedino vezivno tkivo bosnjaka i hrvata, ali to odavno vise nije niti moze biti ni dovoljno ni svrsishodno.

zavaravat samog sebe da je namazani slobo navuko naivnog franju da bosnu dijele zajedno na salveti, zavaravat samog sebe da namazani mile vec godinama vrti oko malog prsta naivnog dragana, a pritom raditi na vlastitiom aktivnom zaboravljanju da kada je draganov prethodnik, jelavic pokrenuo samoupravu niko nije ni cuo za mileta, zaboravljat kako se taj isti jelavic (kao i masa drugih) i danas krije u "prijateljskoj hrvatskoj" , zaboravljat odusevljenje milanovicem pa duboko razocarenje kada ispliva onaj tajni snimak prosle godine, ili ovaj njegov komentar na presudu neki dan, ili zaboravljat bandicu plaketu sarajeva pa onda i njeno oduzimanje, pa kolindu kraljicu balkana...pa sve do ove presude kada se sa spiska patriota obrisa martin raguz odmah prvo vece kada se pojavi sa svijecom u ruci, vec sutra vece i kljuic, vece iza toga cegar...a izmedju njih i boris padnza, damir beljo, slsikovic je doduse jos prosle godine (on nije ni ceko drugostepenu)...cim se njih dotaklo broj patriota iz hrvatske komponente rapidno se istopi, i to samo ovi sto su to javno obznanili.

i pritom poptuno zanemarujem i rat, i napade na povrtanike, medjunacionlne incidente, uvrede, prijetnje, parole...

jedini pozitivan trend, ili bolje receni privid toga je bio nekoliko godina pred ulazak hrvatske u eu, kada se lijepa nasa obukla u najljepse odijelo i pricala biranim rijecima dok ne predje briselski prag. ali i tada sam pisao da cim udju vratice se svojim ciljevima u bosni jer je hravtska ulaskom u nato i eu ostvarila sve svoje drzavne integracijske ciljeve . ne moze ih sad niko izbacit ni iz eu ni iz nato, a ne postoji vise nikakvo drugo clanstvo kojem teze zbog kojeg bi se opet morali pravit fini

ciljevi nisu promjenjiva kategorija, uvijek su isti, samo se saveznici i strategija mijenjaju na tom putu, a ti to pogresno intereptiras. bosnjaci su im bili saveznici u izvlacenju od beogradske sape, ali je to bila samo prva faza projekta. u drugoj fazi (entitet ili nesto sl) za saveznika izabrase dodika...ali cilj je isti kao i 92
Nije zabluda....interes i ideologija nisu jedno te isto....sam si napisao da su hrvati iz svog iinteresa ratovali sa srbima...ja vjerujem da u BIH ima kriticna masa hrvata kojoj normalna BIH nije problem....vrijeme ce biti svjedok.

ne znam bas na sta tacno mislis pod ovo interes i idelogija. sto se tice rata hrvata i srba naravno da sam napisao jer je to opste poznata cinjenica, samo sto iz tvog upisa zvuci da je taj rat bio cilj sam po sebi sto je naravno besmisleno. rat je samo bio neizbjezan nacin da se dodje do cilja.

sto se tice hrvata u bosni, kad je matica izasla iz jugoslavije naravno da je to bio i njihov cilj, bas kao sto je logicno da im u toj namjeri sasvim sigurno nisu mogli biti saveznici srbi. ali izvlacenje od beogradske shape je bila samo prva faza, druga faza je odvajanje od sarajeva a sasvim je logicno da u tome ne mogu imati bosnjake za saveznike pa su se okrenuli srbima. pod ovim odvajanje mislim na sto veci stepen nezavinosti/autonomnosti.

i na kraju normalna bih. taj pojam moze tako uopsteno proci ako se spominje sekundarno, ali ako zelis da bude u fokusu, onda taj pojam normalna vec moras malo preciznije definisati - sta je to po tebi normlano u drzavi sa tri konstituvna naroda.
Fudo387

#498 Re: Nastavak UZPa

Post by Fudo387 »

palermo wrote:
Fudo387 wrote:
ma dobro, lupaš,ali hajde, forum je......

najviše mrzim kad počnemo ličiti na velikosrbe i velikohrvate
Nadam se da me samo zajebajes.
Ne ulazim u licno poznanstvo, mozda ti znas nesto vise nego sto ovaj dokument govori.

Edit: mozda sam pretjerao sa podizanjem optuznice, ali za pokretanje istrage i informativni razgovor, da.
palermo

#499 Re: Nastavak UZPa

Post by palermo »

Fudo387 wrote:
Nadam se da me samo zajebajes.
Ne ulazim u licno poznanstvo, mozda ti znas nesto vise nego sto ovaj dokument govori.
De bolan Fudo, kad me već pitaš moje jedino znanje o ovome proizilazi iz iskustva Dretelja i Heliodroma.....ići raditi u Soko, bogami mnogo je bilo gorih opcija......al ne bih više o ovome.....nek maše ko misli da treba da se maše ovim papirom, nek se tuži ako netko misli da se treba tužiti...(mislim za ovo)
vivaldi

#500 Re: Nastavak UZPa

Post by vivaldi »

palermo wrote:
zavrzlama wrote:
Imaš ti i u BiH sasvim dovoljan broj i Srba kojima normalna BiH nije problem.

Problem je što BH Srbi, kao ni BH Hrvati nisu faktor odlučivanja. Ni BH Srbi ni BH Hrvati nemaju svoju autonomnu politiku.
mislim da se ni srpska ni hrvatska politika ne samo u bih vec generalno ne mogu zvati ni autonomne ni ne autonomne. po meni je precizniji naziv da su i srpska i hrvastka nacionalna politika "akcionarska drustva" sa sjedistem u beogradu/zagrebu.
Post Reply