Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Hakiz

#476 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Hakiz »

aurora313 wrote:
Hakiz wrote:
aurora313 wrote:...Nekada je to bilo jednostavno: Trojstvo. In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti. Precizno do boga.
Trojstvo nije kontradikcija je bog nije tri na isti način na koji je jedano. Bog je jedan u suštini, tri u "osobama".
To je tebi jednostavno i precizno?
Hakize ba, pa nećemo valjda o tome toliko ozbiljno? Valja vidjeti šta je promovisano u hrišćanstvu. Nije pitanje broja "osoba" i u šta neko vjeruje, nego perfidne tehnike zaglupljivanja koja je smišljana da zbuni i da se valjda na taj način prihvati.
U Starom Zavjetu stoji da je 'božiji duh lebdio nad tamnom i bezličnom zemljom'. To mu je valjda taj sveti duh. Dalje, Isus je sin, a bog je onaj matori.
Šta je meni glupavo je da neko Isusa smatra bogom, pa ispade da postoje dva boga, gospa i sveti duh. Gužva pa to ti je.
Ne znam šta je tu nejasno sa stanovišta Biblije... slagao se neko sa njom ili ne.
To su one filozofske akrobacije koje religije izmišljaju da bi objasnile kontradikcije kao na primjer kontradikciju božije milosti stvaranja čovjeka i postojanje zla u čovjeku stvorenim božijom milosti.
Connaisseur Karlin

#477 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Connaisseur Karlin »

a zasto kritikujete Boga? ne kuzim :)
triconja

#478 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by triconja »

Connaisseur Karlin wrote:a zasto kritikujete Boga? ne kuzim :)
Zato sto smo dosli do u doba kad mozemo praviti kuruz i pamuk otporan na herbicide i stetocine pa se pitamo sto bog nije nesto pametnije uradio.
Connaisseur Karlin

#479 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Connaisseur Karlin »

triconja wrote:
Zato sto smo dosli do u doba kad mozemo praviti kuruz i pamuk otporan na herbicide i stetocine pa se pitamo sto bog nije nesto pametnije uradio.
ljudi su sebi najveci neprijatelj
aurora313

#480 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by aurora313 »

triconja wrote:
Dooobar! :thumbup:
arzuhal

#481 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by arzuhal »

:lol: :-)
aurora313

#482 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by aurora313 »

Milostivi ima srca za komarce koji prenose bolesti, ili za kojekakve amebe i protozoe koji prouzrokuju sporu ali bolnu smrt. Da ne spominjemo neizliječive bolesti kojima daruje trogodišnjake...
Valjda jedva čeka da se sa njima sretne. :roll:
harač

#483 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by harač »

da, vjecna dilema. ili je bog umisljajno dizajnirao te insekte da bas ciljaju novorodjencad, ili je pak upravljao evolucijom dok je to stvarala... kako kod da okrenes licno je odgovoran cinjenjem ili necinjenjem... a nigdje u igri nesretne slobodne volje da ga vadi
Dope_Man

#484 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

harač wrote:da, vjecna dilema. ili je bog umisljajno dizajnirao te insekte da bas ciljaju novorodjencad, ili je pak upravljao evolucijom dok je to stvarala... kako kod da okrenes licno je odgovoran cinjenjem ili necinjenjem... a nigdje u igri nesretne slobodne volje da ga vadi
Dao je ljudima slobodnu volju da mozemo bjezati od komaraca :D
Gojeni H

#485 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Gojeni H »

Horcrux wrote: ...
[3] - "nego je potrebno,prema fizici cestica", ne nije potrebno. Sasvim je moguce da se univerzum razvio iz nicega. Procitati "Univerzum iz nicega" , Lawrence Krauss.
Kako bi dokazao stvaranje iz nicega?
Smrcak15

#486 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

aurora313 wrote:Milostivi ima srca za komarce koji prenose bolesti, ili za kojekakve amebe i protozoe koji prouzrokuju sporu ali bolnu smrt. Da ne spominjemo neizliječive bolesti kojima daruje trogodišnjake...
vecita zelja Ateista da im Bog spusti Raj na zemlju, pa da nemaju nikakavih problema, eh tek tad bi kao eto povjerovali mozda u Boga, mada ni tad siguran sam.

ljudi niste stvoreni ovdje da bi uzivali, da bi vam se Raj spustao, ovo je mjesto iskusenja a ne mjesto uzivanja, jer ovdje i kad uzivas pod testom si, i kad si u patnji pod testom si.

DOk kad zakoracite u Raj, (ako , i to AKO, zakoracite u Raj) eh tamo je svjiet koji prizeljkujete ovdje.
Smrcak15

#487 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Smrcak15 »

Gojeni H wrote:
[3] - "nego je potrebno,prema fizici cestica", ne nije potrebno. Sasvim je moguce da se univerzum razvio iz nicega. Procitati "Univerzum iz nicega" , Lawrence Krauss.
ama oni uopste i neznaju sta je Krauss pisao, to nista o kojem on pisenije nije nista, ipak je postor, dok mi kad kazemo nista onda je apsolutno nista, nema prostora ni materije, da bi to zamislio sta je to NISTA, to je ono o cemu kamanje razmislja.
harač

#488 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
aurora313 wrote:Milostivi ima srca za komarce koji prenose bolesti, ili za kojekakve amebe i protozoe koji prouzrokuju sporu ali bolnu smrt. Da ne spominjemo neizliječive bolesti kojima daruje trogodišnjake...
vecita zelja Ateista da im Bog spusti Raj na zemlju, pa da nemaju nikakavih problema, eh tek tad bi kao eto povjerovali mozda u Boga, mada ni tad siguran sam.
mislim da ne razumijes ateisticku poziciju :D nevjernik ne zeli da mu se spusti "raj" na zemlju, jer ni "raj", ni "bog" po njemu ne postoje. ove vrste rasprave (bog je dizajnirao komarca da ubija novorodjencad, jer tako testira ljude i sl.) ukazuju na nevjerovatnost odredjene koncepcije boga koju je neko odlucio da reklamira
harač

#489 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by harač »

Smrcak15 wrote:
Gojeni H wrote:
ama oni uopste i neznaju sta je Krauss pisao, to nista o kojem on pisenije nije nista, ipak je postor, dok mi kad kazemo nista onda je apsolutno nista, nema prostora ni materije, da bi to zamislio sta je to NISTA, to je ono o cemu kamanje razmislja.
da, zato si ti tu da za citavo covjecanstvo definises "nista" :D
Gojeni H

#490 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Gojeni H »

harač wrote: da, zato si ti tu da za citavo covjecanstvo definises "nista" :D
Smrletov angazman necu komentarisati, ali je isto tako istina da je vecina na temi haman ljuta na Boga.
beni-bu-man

#491 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by beni-bu-man »

Gojeni H wrote:
Smrletov angazman necu komentarisati, ali je isto tako istina da je vecina na temi haman ljuta na Boga.
Pa da icemu valja ne bih bili ljuti :mrgreen:
Dope_Man

#492 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Dope_Man »

Gojeni H wrote:
Da li si ikada citao neku knjigu, gledao film itd... i da te lik u toj prici iznervira na trenutak svojim djelima? E na takav nacin dabome i bogovi mogu izervirati ateiste, kao likovi koji su ne bas divni u svojim pricama. A to je jos pojacano kad shvatis da taj lik ipak ima utjecaj na stvarni svijet kroz ljude koji vjeruju u postojanje tog lika, i smatraju ga savrseno divnim bicem, a on tamo zlocine pocinio.
aurora313

#493 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by aurora313 »

Dope_Man wrote:
harač wrote:da, vjecna dilema. ili je bog umisljajno dizajnirao te insekte da bas ciljaju novorodjencad, ili je pak upravljao evolucijom dok je to stvarala... kako kod da okrenes licno je odgovoran cinjenjem ili necinjenjem... a nigdje u igri nesretne slobodne volje da ga vadi
Dao je ljudima slobodnu volju da mozemo bjezati od komaraca :D
Jah... to mu je isto kada meteorolozi najave da će danas biti 40ºC u hladu. Solucija: izbjegavajte hlad! :D
JVC

#494 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by JVC »

aurora313 wrote:
JVC wrote:Krscanstvo je jedinstveno po tome sto se Bozja milost pokazuje kroz Njegovu pravdu.
Baš kada pomislim da sam ponešto naučio o krišćanstvu, pojavi se ovo.
Naime, prema onome što sam ja saznao, danas postoje Bog, ali i mali Bog, jer je za hrišćane bog.
Moje pitanje na gornje je o čijoj se tu milosti radi, i o čijoj se pravdi govori? Tek toliko da znamo o čemu se diskutuje.
Nekada je to bilo jednostavno: Trojstvo. In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti. Precizno do boga.
Elem, sada imamo dva boga. I naravno gospu... pardon, Gospu. Neki naši susjedi više vjeruju Gospi nego sami sebi.
Ovdje baš stoji ona pozorišna: "Zbunite zavjesu! Ja sam se spustio."
Covjek bi jos rekao da ti nesto i znas, da si procitao nesto o krscanstvu ako vec zelis da diskutujes o istom.
A mozda je sve ovo ateisticko/komunisticka zavjera na klixu :-) ko zna?
Idemo djecijim koracima da mi se ne pogubis, ali prvo pocinjem sa:
In nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti ili sto bi Grci rekli: εἰς τὸ ὄνομα τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος :D

Noc prije nego sto je Isus bio raspet, objasnio je svojim ucenicima da ce proliti njegovu krv kao konacnu zrtvu, "krv Saveza, koja se izlijeva za mnoge zbog oprostenja grijeha". (Matej 26:28) Upravo kao sto su proroci predvidjeli, Isus je dragovoljno prolio svoju krv na krizu kao konacnu i savrsenu zrtvu za grijeh. Bas kao sto su janjad zrtvovana na oltarima umjesto onih (Jevreja) koji su vjerovali Bogu u Starom zavjetu, tako je Isus umro na nasem mjestu kao Bozje savrseno, bezgresno janje. Pismo govori da je, neposredno prije nego sto je Isus predao svoj duh na krizu, povikao je: "Gotovo je!" Na grckom"Tetelestai!" interesantno je da se ta rijec moze i prevesti i kao "Placeno u cijelosti!".
Bog je svet i pravedan. Nikada nece ugroziti svoje zakone. Njegova je pravda velika i savrsena i trazi da se svaki grijeh kaznjava. Nema iznimaka!
"Blagost je i pravda podnožje prijestolu tvojemu, milost i istina ide pred licem tvojim." (Psalam 89:14) Ovim cinom na krizu pravda je zadovoljena. Bog je dao zakone po kojima se sudi i On ne moze jednostavno da ih zanemari (da ih gurne pod tepih). Zrtvom na krizu zakon je upotpunjen, pravda je zadovoljena.
Gojeni H

#495 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Gojeni H »

Dope_Man wrote:
Gojeni H wrote:
Da li si ikada citao neku knjigu, gledao film itd... i da te lik u toj prici iznervira na trenutak svojim djelima? E na takav nacin dabome i bogovi mogu izervirati ateiste, kao likovi koji su ne bas divni u svojim pricama. A to je jos pojacano kad shvatis da taj lik ipak ima utjecaj na stvarni svijet kroz ljude koji vjeruju u postojanje tog lika, i smatraju ga savrseno divnim bicem, a on tamo zlocine pocinio.
I dalje ne razumijem kako te moze nervirati neko za koga vjerujes da ne postoji.
Mogu ne voljeti lik Djeda Mraza, al' sta cu se bolan ljutiti na njega?
Gojeni H

#496 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Gojeni H »

beni-bu-man wrote: Pa da icemu valja ne bih bili ljuti :mrgreen:
Isto ... kako mozes biti ljut na nekoga za koga mislis da ne postoji? Fakat smijesno.
beni-bu-man

#497 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by beni-bu-man »

Gojeni H wrote:
beni-bu-man wrote: Pa da icemu valja ne bih bili ljuti :mrgreen:
Isto ... kako mozes biti ljut na nekoga za koga mislis da ne postoji? Fakat smijesno.
normalno , cista logika :D
broj dva

#498 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by broj dva »

Gojeni H wrote:
---
Zar te cudi ?
Mislim ja na to gledam kao na mit i jednako sam ljut na boga kao i na Jormungand, zmiju koja ce zapoceti ragnarok kada ispusti svoj rep iz usta ali ako cemo ozbiljno shvatiti pustinjsku trilogiju, od tore preko biblije do kurana onda ima razloga za ljutnju, od zajebancije sa rajskom bascom i kaznjavanja Adama i Eve i indirektno cjelog covjecanstva, preko potopa i manjih genocida (Sodoma i Gomora) do etnickog ciscenja i ciste psihopatije u vidu recimo zajebancije sa Lotom.
Tako da ako neko vjeruje u boga i ozbiljno shvaca tu pricu onda je ljutnja jedna sasvim normalna reakcija, makar ako mene pitas.
Gojeni H

#499 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Gojeni H »

broj dva wrote: ---
Zar te cudi ?
Mislim ja na to gledam kao na mit i jednako sam ljut na boga kao i na Jormungand, zmiju koja ce zapoceti ragnarok kada ispusti svoj rep iz usta ali ako cemo ozbiljno shvatiti pustinjsku trilogiju, od tore preko biblije do kurana onda ima razloga za ljutnju, od zajebancije sa rajskom bascom i kaznjavanja Adama i Eve i indirektno cjelog covjecanstva, preko potopa i manjih genocida (Sodoma i Gomora) do etnickog ciscenja i ciste psihopatije u vidu recimo zajebancije sa Lotom.
Tako da ako neko vjeruje u boga i ozbiljno shvaca tu pricu onda je ljutnja jedna sasvim normalna reakcija, makar ako mene pitas.
Zaista. Nimalo me ne uznemirava mogucnost da sutra budem prozivljen kao pacov, jer ne vjerujem u reinkarnaciju, tako da me Visnu, Siva, Krisna, itd. nimalo ne nerviraju.

Uzivam u pojedinim animiranim filmovima koji ukljucuju dijelove shinto ili budisticke mitologije.
Nimalo me ne ljute Amaterasu ili Hanuman.

Mozda je generalno do pogleda na svijet jednog muslimana i vjernika-ateiste?
A, mozda je samo do mene ... tak'a mi japija. :D

Kakogod, tvoj, Dope-ovo, Hakizovo, i misljenje onog istetoviranog sejtana mi je drustveno-filozofski fenomen. Totalno iracionalno naravno, ali tako interesantno, fascinantno. Kao da citam primjere iz Kanemanove teorije o covjeku kao iracionalnom bicu u Misliti brzo i sporo.
Nemojte se ljutit'. :D
Gojeni H

#500 Re: Da li je Allah/Bog stvarno milostiv?

Post by Gojeni H »

beni-bu-man wrote:
Gojeni H wrote: Isto ... kako mozes biti ljut na nekoga za koga mislis da ne postoji? Fakat smijesno.
normalno , cista logika :D
Ah, kolega, logicno da je cista logika.
Post Reply