1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post Reply
hAZNADAR

#476 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

SmokingMan wrote:Kako razmišljate,reklo bi se da ste za to da se RS,HB,i babina zamišljenja Krajina otcjepe od BIH.Divno.Onda za 30 godina možemo očekivati otcjepljenja na nivou opština pa i mjesnih zajednica.
Trebalo je jos u naslovu teme velikim slovima napisati da je Katalonija mnogo vise od RS, HB,.... i mjesnih zajednica.
Ne moze se pricati o Kataloniji a o njoj neznas nista.
A jos manje tumaciti to kroz nase primjere i iskustva.
fosna2014

#477 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by fosna2014 »

Image
mirsek

#478 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by mirsek »

Kikibombona wrote:
realna do boli wrote:Ljudi nevole uciti na tudzim greskama..vidi nas..kamara malih propalih drzavica...bitno je smanjiti terotoriju da narod misli da mu je dobro...u stilu..svoj na svom..pa kako bude.
Nadam se da je neko skontao da ce mu uz 20% njihove dobiti u raspodjeli, nedostajati i onih 80% ..od drugih pokrajina.
Svaki raspad braka je los, ali od toga je losiji brak koji se odrzava silom, mimo volje jednog partnera.
Oni zakonski nisu u braku, kao sto Kurdi zakonski nisu u braku sa Irakom.
To nije odnos 2 nezavisne i ravnopravne strane koje su svojom voljom stupile u zajednicu.
Ne valja podmetati i izvrtati cinjenice.
Ako se nastavi primjenjivati ova anarhija i onanisanje po zakonima i pravu onda je cijela planeta najebala jer ne zivimo u dobu luka i strijele nego u dobu hiljada nuklearnih bojevih glava.
mirsek

#479 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by mirsek »

Kikibombona wrote:
Neregistrirani wrote:
Kikibombona wrote:
Svaki raspad braka je los, ali od toga je losiji brak koji se odrzava silom, mimo volje jednog partnera.
Jesmo li tako sirokoumni i principijelni i u slucaju RS-BiH, ako bi ovi prvi odlucili da zele "razvod"?
Problem za RS je taj sto nije etnicki homogena, sto je teritorij homogenizirala genocidom i etnickim ciscenjem. Ko to moze podrzati?

Borba srpskog naroda za politicku ravnopravnost je apsolutno legitimna. Genocid i etnicko ciscenje nisu.

Katalonci idu drugim putem. Nakon upotrebe sile od policije Fransiska Franka, bilo bi apsolutno opravdano da se Katalonci naoruzaju i brane granice od silnika i okupatora.
Hoces reci da su bili politicki neravnopravni, treba im neka posebna prava dati ili sta ??
Po tvojoj logici i Kurdima treba demonstrirati silu jer brane medjunarodne aerodrome i granicne prelaze silom od drzavnih vlasti Iraka.
Last edited by mirsek on 01/10/2017 11:08, edited 1 time in total.
fosna2014

#480 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by fosna2014 »

Upad policije u jedno izborno mjesto.

https://mobile.twitter.com/ClaraVera14/ ... 56/video/1
SmokingMan

#481 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by SmokingMan »

hAZNADAR wrote:
SmokingMan wrote:Kako razmišljate,reklo bi se da ste za to da se RS,HB,i babina zamišljenja Krajina otcjepe od BIH.Divno.Onda za 30 godina možemo očekivati otcjepljenja na nivou opština pa i mjesnih zajednica.
Trebalo je jos u naslovu teme velikim slovima napisati da je Katalonija mnogo vise od RS, HB,.... i mjesnih zajednica.
Ne moze se pricati o Kataloniji a o njoj neznas nista.
A jos manje tumaciti to kroz nase primjere i iskustva.
Loše žive?
Hadzi Lojo

#482 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Hadzi Lojo »

NajdraziVodjaa wrote:Ne krnjoj vec cijeloj Jugoslaviji, siguran sam da je opstala citava kakva god da ne bi bilo nista losije nego danas a ako nista masa ljudi bi bila jos ziva. Ne morate mi vi djeliti lekcije iz historije i uciti me da je Slobo razjebo i da je glavni krivac, znam ja to dobro samo taj Slobo se trebao rusiti iznutra i siguran sam da nije bilo rata da ne bi dugo potrajao on i njegove ideje ali opet to je neka druga tema...
Ko bi ga bolan iznutra srusio, pa sjecas li se kako su cetnici bili ufursatili i da se cekalo na njih da ga sruse onda bi do tada svi drugi narodi bili ili pod zemljom ili diljem planete raseljeni.
realna do boli

#483 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by realna do boli »

Deja vu..
fosna2014

#484 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by fosna2014 »

hrle1976

#485 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Evo citam Svica i Danska osudile napad policije u Kataloniji. Neke od Skandinavskih drzava prijete zabranom uvoza spanske robe. Kazu neka narod odluci a Madrid da cuti i prihvati rezultat kakv god bio. Portugal trazi suspendiranje Spanije u EU dok ne dozvole referendum, jer ovim krse demokratiju. Francuska nema misljenje ali u slucaju veceg kaosa bi zatvorila granicu sa Spanijom.
Kikibombona

#486 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Kikibombona »

mirsek wrote:
Kikibombona wrote:
realna do boli wrote:Ljudi nevole uciti na tudzim greskama..vidi nas..kamara malih propalih drzavica...bitno je smanjiti terotoriju da narod misli da mu je dobro...u stilu..svoj na svom..pa kako bude.
Nadam se da je neko skontao da ce mu uz 20% njihove dobiti u raspodjeli, nedostajati i onih 80% ..od drugih pokrajina.
Oni zakonski nisu u braku, kao sto Kurdi zakonski nisu u braku sa Irakom.
To nije odnos 2 nezavisne i ravnopravne strane koje su svojom voljom stupile u zajednicu.
Ne valja podmetati i izvrtati cinjenice.
Ako se nastavi primjenjivati ova anarhija i onanisanje po zakonima i pravu onda je cijela planeta najebala jer ne zivimo u dobu luka i strijele nego u dobu hiljada nuklearnih bojevih glava.
Brak izmedju Spanije i Katalonije je sklopljen silom i samim tim je suprostavljen pravu i pravdi u svom korijenu. To je brak poput onog sklopljenog izmedju cetrdesetogodisnjaka i djeteta od pet godina. Dijete niko nista nije pitao.

Katalonci su okupirani, na brak sa Spanijom nisu dobrovoljno pristali.

Posto NIJEDNA JEDINA okupacija nije trajala zauvijek tako nece ni spanska. Zapravo, okupacija ima kratak vijek trajanja.
TAFKAP

#487 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by TAFKAP »

Ne razumijem ovu matematiku, il je možda ipak sarkazam u pitanju?

20% brutto dohotka cijele Španije dolazi iz Katalonije,sa njenih malo više od 7,5 miliona stanovnika(15% stanovnika Španije) i 32 091km² površine (15% površine Španije).

Mislim da će uspjeti nekako pokriti troškove
handžar88

#488 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by handžar88 »

Tebi js bolje da ne razmisljas kad nemas cime..
Odma bosnjo mora poredit svaku situaciju sa onom u svojoj vukojebini, ne zna ni za sta drugo jer je ogranicen ko qrac al mora dati svoje cijenjeno misljenje
fosna2014

#489 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by fosna2014 »

Image
Muhamed Đakmić

#490 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Muhamed Đakmić »

Pa ova tema je pokazatelj koliko smo mi ovdje ograničeni i smiješni.

Prvo, što nam je jedini ideal u životu novac i blagostanje i ne shvatamo da negdje u svijetu ljudi mogu željeti i težiti i nečem drugom, a drugo, što vjerujemo u mrtve ustave kao nešto što je toliko čvrsto da se nikad neće promijeniti.
SmokingMan

#491 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by SmokingMan »

handžar88 wrote:
Tebi js bolje da ne razmisljas kad nemas cime..
Odma bosnjo mora poredit svaku situaciju sa onom u svojoj vukojebini, ne zna ni za sta drugo jer je ogranicen ko qrac al mora dati svoje cijenjeno misljenje
Bitno je da svi moraju razmišljati kao ti,i tebi slični. 8-)
hAZNADAR

#492 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hAZNADAR »

NajdraziVodjaa wrote:Ne krnjoj vec cijeloj Jugoslaviji, siguran sam da je opstala citava kakva god da ne bi bilo nista losije nego danas a ako nista masa ljudi bi bila jos ziva. Ne morate mi vi djeliti lekcije iz historije i uciti me da je Slobo razjebo i da je glavni krivac, znam ja to dobro samo taj Slobo se trebao rusiti iznutra i siguran sam da nije bilo rata da ne bi dugo potrajao on i njegove ideje ali opet to je neka druga tema...
Pa koja je onda poenta vjecite kuknjave kako nam je gore nego u YU? Kako ce se Katalonci zahebati isto kao i mi? Mi smo bili prisiljeni na to i nespremni, Katalonci spremni i znaju dobro sta rade i u sta se upustaju.
Kikibombona

#493 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Kikibombona »

mirsek wrote:Hoces reci da su bili politicki neravnopravni, treba im neka posebna prava dati ili sta ??
Po tvojoj logici i Kurdima treba demonstrirati silu jer brane medjunarodne aerodrome i granicne prelaze silom od drzavnih vlasti Iraka.
Svaka zajednica se ima pravo boriti za svoja prava.

Ja sam apsolutno protiv nasilnih metoda, al' ako silnik koristi nasilje kako bi odrzao dominaciju nad manjiskom skupinom, odbrana je apsolutno dozvoljena.

Sutra ako Katalonci formiraju oruzane snage glavni krivac ce biti spanska politika i policija.
hrle1976

#494 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Prije tri minute na Associated Press,... policija otvorila vatru na jednom od glasackih mjesta... :(
NajdraziVodjaa

#495 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by NajdraziVodjaa »

Hadzi Lojo wrote:
Ko bi ga bolan iznutra srusio, pa sjecas li se kako su cetnici bili ufursatili i da se cekalo na njih da ga sruse onda bi do tada svi drugi narodi bili ili pod zemljom ili diljem planete raseljeni.
Pa narodi i republike u Yu, kakvi cetnici eto oni su ga trebali rusiti :lol: ON da je bio toliko mocan ko sto ti tvrdis pa sad bi bili svi pod zemljom ili raseljeni i postigao bi nesto vise od toga da je izgubio sve zivo od Hrvatske do Kosova a onakva JNA bila, cuj sve bi narode pod zemlju poslao pa tonije u ratu uspio a kamoli bi u miru.
Maraschino

#496 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by Maraschino »

hrle1976 wrote:Evo citam Svica i Danska osudile napad policije u Kataloniji. Neke od Skandinavskih drzava prijete zabranom uvoza spanske robe. Kazu neka narod odluci a Madrid da cuti i prihvati rezultat kakv god bio. Portugal trazi suspendiranje Spanije u EU dok ne dozvole referendum, jer ovim krse demokratiju. Francuska nema misljenje ali u slucaju veceg kaosa bi zatvorila granicu sa Spanijom.
Ima li gdje tu Ustava?
realna do boli

#497 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by realna do boli »

hAZNADAR wrote: Pa koja je onda poenta vjecite kuknjave kako nam je gore nego u YU? Kako ce se Katalonci zahebati isto kao i mi? Mi smo bili prisiljeni na to i nespremni, Katalonci spremni i znaju dobro sta rade i u sta se upustaju.
Narod, obicni ljudi, uvijek su nespremni za ovo..politicari su spremni..uvijek..unaprijed.
handžar88

#498 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by handžar88 »

Ne moze ovo dobro zavrsit kad 5hiljada policajaca vrsi silu nad 5 miliona ljudi
NajdraziVodjaa

#499 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by NajdraziVodjaa »

hAZNADAR wrote:
Pa koja je onda poenta vjecite kuknjave kako nam je gore nego u YU? Kako ce se Katalonci zahebati isto kao i mi? Mi smo bili prisiljeni na to i nespremni, Katalonci spremni i znaju dobro sta rade i u sta se upustaju.
Poenta je da je gore, zivis u protektoratu onda si makar bio republika danas imas 15 vlada koje cine nesto sto se kao naziva drzava koja de fakto skoro i ne postoji.

Aha a ako se zarati bice ista prica ko i ovde nismo znali da ce biti rata dok nije zapucalo. Ko god ide u ovakve avanture ne moze se reci da zna sta radi jer ovakve situacije se ne mogu kontrolisati.
hrle1976

#500 Re: 1.10.17 raspad Kraljevine Spanije?

Post by hrle1976 »

Maraschino wrote:
hrle1976 wrote:Evo citam Svica i Danska osudile napad policije u Kataloniji. Neke od Skandinavskih drzava prijete zabranom uvoza spanske robe. Kazu neka narod odluci a Madrid da cuti i prihvati rezultat kakv god bio. Portugal trazi suspendiranje Spanije u EU dok ne dozvole referendum, jer ovim krse demokratiju. Francuska nema misljenje ali u slucaju veceg kaosa bi zatvorila granicu sa Spanijom.
Ima li gdje tu Ustava?
Spanci ekonomija u cjelini je zesce jado ako cemo gledati neki prosjecan standard EU. Iskljucivo zive od turizma i poljoprivrede a ostalo je tek u jednu ruku simbolicno na sprem ova dva. Neka im nekoliko drzava svojeta udare zabranu izvoza u njihove drzave samo mjesec dana imati ces isti scenario kad su molili da im se pomogne, jer im je drzavni budger bio jedna velika crna rupa. Da se razumijemo ne zaposlenost u Spaniji je ogromna! Neki njeni dijelovi su cak u gorem stanju nego pojedini u BiH. Da ti samo vidis prljavstine i smeca primjerice u okolnim gradovima oko Madrida :run: to je jeziv prizor. Infrastruktura u manjim gradovima u nekim regionima je daleko od stadarda brojnih istocno Europskih drzava. Spanija je na nivou jedne Bugarske i Rumunije samo na suprotnoj strani kontinenta. Baskija je i nekako odskocila pa cak i dobrim dijelom Katalonija ali primjerice tamo uz granicu sa Portugalom, oko Madrida to je doslovno u opstem rasulu.
Post Reply