ja konto ti oŠlarealna do boli wrote:Kraj price...sve u BiH palo s marsa..ljudima sve poklonili..Havana..pomagaj....a i ne moras...stas im.male_okice wrote: pola naroda ako ne i vise ovdje u bosni je lijeno i bezobrazno bez ikakve radne navike. svi bi eto da rade u kancelarijama i plaze po kolegicama salterusama, ali nedaj boze da to zasuce rukave pa posije nesto, proizvede pa taman i za vlastito koristenje...mislim hiljade problema ima ova drzava to stoji ali jedan najveci problem je njeno stanovnistvo.
Dijaspora Summer 2017
- muha_sa
#476 Re: Dijaspora Summer 2017
- male_okice
#477 Re: Dijaspora Summer 2017
ne kazem da su svi, ali budimo realni mnogi mogu mnogo bolje a i mnogo vise.realna do boli wrote:Kraj price...sve u BiH palo s marsa..ljudima sve poklonili..Havana..pomagaj....a i ne moras...stas im.male_okice wrote: pola naroda ako ne i vise ovdje u bosni je lijeno i bezobrazno bez ikakve radne navike. svi bi eto da rade u kancelarijama i plaze po kolegicama salterusama, ali nedaj boze da to zasuce rukave pa posije nesto, proizvede pa taman i za vlastito koristenje...mislim hiljade problema ima ova drzava to stoji ali jedan najveci problem je njeno stanovnistvo.
a i ja sam u bih, nisam bila u inostranstvu ne planiram ici, cak i ja i suprug radimo jos i kod privatnika (mos misliti) ali kad vidim jako jako mnogo ljudi oko sebe to kuka kao eto tesko im je, a meni licno kazu kako eto sto ce oni sijati krompir kad je u konzumu pola marke kg, a eto ja budala sebi zasijem, pa i krompira, i krastava i paprika i luka ma svega, i borovnica imam, i jagoda i dijete malo i sve stignem (ne falim se boga mi
ali treba biti realan, veliki broj ljudi nece da rade, jer eto sto bi on radio za 400 KM tamo negdje kad moze od stare i starog dobiti svaki dan 2KM za kafe jos i marku za kladionice i njemu dobro....i pljuvati po dijaspori kao oni seljaci jer nose armanijevu majicu...ma daj!
-
meteorit135531
#478 Re: Dijaspora Summer 2017
Ja ne znam u cemu je vas problem, posebno ovaj post od okice..
Covjek se slomi dok vam pokusava objasniti neke stvari, a vi kao nojevi, zabili glavu u pijesak i po svom.
Razlika BIH vs WEST.
Kad covjek krece od nule... U Bosni ako kreces od nule , velika je vjerovatnoca da ces na nuli i ostati. U Bosni ne postoji dovoljno stabilno okruzenje i trziste koje bi garantiralo da ce covjek biti zasticen u slucaju eventualnih neugodnosti ili nezeljenih situacija.
Trebate se zapitati zasto ce covjek koji izgubi posao, u Bosni morati traziti "stelu" da se ponovo zaposli.
Razlika je u stabilnosti trzista rada. Bilo gdje na zapadu, ako se firma zatvori, ako covjek bude proglasen kao visak jer je doslo do restruktuiranja preduzeca, vec do kraja sedmice moze naci novi posao, ako to zeli. Ili ce ga barem drzava finansirati i nece biti gladan, ni na ulici. pa uvijek moze pronaci drugi posao, jer je trziste rada u svakoj pojedinacnoj drzavi aktivno i zivo.
U Bosni , ako ostanes bez posla, i ako imas stambeni hipotekarni kredit, spasonosno rjesenje mozes pronaci u konopcu, i mozes traziti hartiju i olovku da napises oprostajno pismo.
Na zapadu nije moguce da NE MOZES naci posao, ako to zelis.
Ja ne znam odakle vi vucete tu laznu sliku i predstavu o tom tkz zivotu i rahatluku u Bosni, a pritom svjesno zaboravljajuci da ako je covjek na nuli, ako nije clan stranke, i ako mu pola familije nije zaposleno u opcini gdje se i on pokusava uhljebit , onda on tu nema sta da trazi.
I nemojte komparirati Bosnu sa nekim zklj drzava, vec je uporedjujte sa drzavama u kojim vi zivite, i pitajte se zasto se ne vracate ovdje , da zivite svoj zivot , vec donosite kapital sa zapada, i onda nesto pokusavate da ovdje radite i stvarate..
Onaj covjek koji u Bosni od nule, bez bilo cije protekcije i zastite krene i stvori onaj zivot koji ima prosjecni stanovnik EU, ili Amerike, zasluzuje moje postovanje i aplauz. Ali tog covjeka ovdje nema, kad su svi takvi vani.
Ovo vase palamudjenje o tome kako se zivi na Zapadu i kako je u Bosni sve opusteno i rahatno, i kako mozemo sjesti i cijediti kafu povazadan, kako smo lijeni , i bez radne navike okacite macku o rep.
Mi to naravno da mozemo, zato sto nemamo drugog ni pametnijeg posla. Onaj covjek koji nema amidzu u opcini da mu pogura oko zaposlenja, i nema drugog posla osim da sjedi, prdi i da masta o tom sterilnom luksuzu kojim ste vi okruzeni, ali vam to ne odgovara pa bi rado u Bosni da dozivite nirvanu..
Covjek se slomi dok vam pokusava objasniti neke stvari, a vi kao nojevi, zabili glavu u pijesak i po svom.
Razlika BIH vs WEST.
Kad covjek krece od nule... U Bosni ako kreces od nule , velika je vjerovatnoca da ces na nuli i ostati. U Bosni ne postoji dovoljno stabilno okruzenje i trziste koje bi garantiralo da ce covjek biti zasticen u slucaju eventualnih neugodnosti ili nezeljenih situacija.
Trebate se zapitati zasto ce covjek koji izgubi posao, u Bosni morati traziti "stelu" da se ponovo zaposli.
Razlika je u stabilnosti trzista rada. Bilo gdje na zapadu, ako se firma zatvori, ako covjek bude proglasen kao visak jer je doslo do restruktuiranja preduzeca, vec do kraja sedmice moze naci novi posao, ako to zeli. Ili ce ga barem drzava finansirati i nece biti gladan, ni na ulici. pa uvijek moze pronaci drugi posao, jer je trziste rada u svakoj pojedinacnoj drzavi aktivno i zivo.
U Bosni , ako ostanes bez posla, i ako imas stambeni hipotekarni kredit, spasonosno rjesenje mozes pronaci u konopcu, i mozes traziti hartiju i olovku da napises oprostajno pismo.
Ja ne znam odakle vi vucete tu laznu sliku i predstavu o tom tkz zivotu i rahatluku u Bosni, a pritom svjesno zaboravljajuci da ako je covjek na nuli, ako nije clan stranke, i ako mu pola familije nije zaposleno u opcini gdje se i on pokusava uhljebit , onda on tu nema sta da trazi.
I nemojte komparirati Bosnu sa nekim zklj drzava, vec je uporedjujte sa drzavama u kojim vi zivite, i pitajte se zasto se ne vracate ovdje , da zivite svoj zivot , vec donosite kapital sa zapada, i onda nesto pokusavate da ovdje radite i stvarate..
Onaj covjek koji u Bosni od nule, bez bilo cije protekcije i zastite krene i stvori onaj zivot koji ima prosjecni stanovnik EU, ili Amerike, zasluzuje moje postovanje i aplauz. Ali tog covjeka ovdje nema, kad su svi takvi vani.
Ovo vase palamudjenje o tome kako se zivi na Zapadu i kako je u Bosni sve opusteno i rahatno, i kako mozemo sjesti i cijediti kafu povazadan, kako smo lijeni , i bez radne navike okacite macku o rep.
Mi to naravno da mozemo, zato sto nemamo drugog ni pametnijeg posla. Onaj covjek koji nema amidzu u opcini da mu pogura oko zaposlenja, i nema drugog posla osim da sjedi, prdi i da masta o tom sterilnom luksuzu kojim ste vi okruzeni, ali vam to ne odgovara pa bi rado u Bosni da dozivite nirvanu..
Last edited by meteorit135531 on 11/07/2017 14:54, edited 1 time in total.
- male_okice
#479 Re: Dijaspora Summer 2017
de neka je da prozborimo jos kojumuha_sa wrote:ja konto ti oŠlarealna do boli wrote:Kraj price...sve u BiH palo s marsa..ljudima sve poklonili..Havana..pomagaj....a i ne moras...stas im.male_okice wrote: pola naroda ako ne i vise ovdje u bosni je lijeno i bezobrazno bez ikakve radne navike. svi bi eto da rade u kancelarijama i plaze po kolegicama salterusama, ali nedaj boze da to zasuce rukave pa posije nesto, proizvede pa taman i za vlastito koristenje...mislim hiljade problema ima ova drzava to stoji ali jedan najveci problem je njeno stanovnistvo.![]()
- animals
#480 Re: Dijaspora Summer 2017
E jebiga..
vi uvijek po svome..
uvijk se nadje neko da se nkom naruga..
te ovaj krkan dijasporac, te ovaj neradnik u BIH..
ne znam, u mom mjestu svi rade, i problem je jedini sto su plate male..
a ljudi se snalaze i zive..i to ne zive lose..
a sto se nas dijasporaca tice, kako ko..
ko je bio krkan, ostace krkan..
ko je skroman, ostace skroman, i kraj price..
niti su svi vani isti, niti svi u Bosni..
jedino sto u Bosni su sanse za normalan zivot daleko manje, nego na zapadu..
imao jos jedan problem, ne moze se na zapadu obogatiti preko noci..
ne mogu obicni radnici..vec se citav zivot mora stediti, da bi tek djeca imala za pocetak..
to je sustina price..
ima i oni koji su se obogatili, ali rijetki su..
vi uvijek po svome..
uvijk se nadje neko da se nkom naruga..
te ovaj krkan dijasporac, te ovaj neradnik u BIH..
ne znam, u mom mjestu svi rade, i problem je jedini sto su plate male..
a ljudi se snalaze i zive..i to ne zive lose..
a sto se nas dijasporaca tice, kako ko..
ko je bio krkan, ostace krkan..
ko je skroman, ostace skroman, i kraj price..
niti su svi vani isti, niti svi u Bosni..
jedino sto u Bosni su sanse za normalan zivot daleko manje, nego na zapadu..
imao jos jedan problem, ne moze se na zapadu obogatiti preko noci..
ne mogu obicni radnici..vec se citav zivot mora stediti, da bi tek djeca imala za pocetak..
to je sustina price..
ima i oni koji su se obogatili, ali rijetki su..
- male_okice
#481 Re: Dijaspora Summer 2017
sreco moja ja prve poslove trazila sa 16 godina, da bi se sa 18 godina zaposlila u firmi. jesam tad radila za 300KM ali sad radim za vise. moj muz isto bio izbjeglica (kao i ja) ali poceo isto jako mlad oko auta i motora raditi i zaradjivati sebi dzeparac kad je zavrsio srednju zaposlio se. i ja i on bez stele ikakve. poceli smo od nule bukvalno. em si izbjeglica, em kao povratnik nemas nista, ali treba malo i odrasti i pokusati nesto ne samo sjediti i palamuditi kako je tesko. nisam ja vani i dobro znam o cemu pricam.meteorit135531 wrote:Ja ne znam u cemu je vas problem, posebno ovaj post od okice..
Covjek se slomi dok vam pokusava objasniti neke stvari, a vi kao nojevi, zabili glavu u pijesak i po svom.![]()
Razlika BIH vs WEST.
Onaj covjek koji u Bosni od nule, bez bilo cije protekcije i zastite krene i stvori onaj zivot koji ima prosjecni stanovnik EU, ili Amerike, zasluzuje moje postovanje i aplauz. Ali tog covjeka ovdje nema, kad su svi takvi vani.![]()
apsolutno cu se sloziti sa tobom da je kod nas teze, narocito jer mi nemamo socijalnu drzavu koja ce se brinuti adekvatno o svom stanovnistvo koje je u socijalnoj potrebi ali da se ne moze bas nista nikad nikako to je ipak malo pretjerano. i na zapadu ljudi pocinju od nule pa stvore nesto samo eto kod nas bas nista nikad ne moze.
uvijek ista prica...jos od '95te
da nadodam nisam pokusala traziti posao u opstini, jer eto i da imam rodbinu ne zanima me taj vid posla.
Last edited by male_okice on 11/07/2017 15:06, edited 1 time in total.
- animals
#482 Re: Dijaspora Summer 2017
Ja licno dolazim u Bosnu, zbog familije..
obidjem, bracu, sestre, i drugu bliznju rodbinu..
ne budem vise od 10 dana, i super mi bude..
niti odam po kaficima, niti po restoranima..
jedino nekad na Vlasic u setnju..
obidjem roditeljske grobove i to je to..
obidjem, bracu, sestre, i drugu bliznju rodbinu..
ne budem vise od 10 dana, i super mi bude..
niti odam po kaficima, niti po restoranima..
jedino nekad na Vlasic u setnju..
obidjem roditeljske grobove i to je to..
- commendatore
#483 Re: Dijaspora Summer 2017
EDIT: napisao sam post i pobrisem sve - kontajuci kako smo kurtonski narod.....
-
realna do boli
#484 Re: Dijaspora Summer 2017
Ja nas sama vise ne mogu braniti....nista nije crno-bijelo.
- HAVANA
#485 Re: Dijaspora Summer 2017
Ja odem otprilike jednom do dva puta mjesecno u grad.Olesim se kod rake u kaficu ili negdje drugo.Ostalo vrijeme radim.Puta 12 mjeseci.Vise dijaspora od mene u gradu.
Kad odem ja sve vako
sjooo...ko da sam nedje otiso... 
-
realna do boli
#486 Re: Dijaspora Summer 2017
Izvini..ti si ljen i bezobrazan..eto...HAVANA wrote:Ja odem otprilike jednom do dva puta mjesecno u grad.Olesim se kod rake u kaficu ili negdje drugo.Ostalo vrijeme radim.Puta 12 mjeseci.Vise dijaspora od mene u gradu.Kad odem ja sve vako
-
detroit-mercy
#487 Re: Dijaspora Summer 2017
Je li po drzavi ili zemljirealna do boli wrote:Oni pljuju po nama..mi po njima..mi u BiH u kurcu..da prostis..njima se gadi BiH..ali dolaze zbog familje..mi bi se ispalili..oni kazu..ma nije bas tako ovdje..mi kada imamo ..mi smo lopovi..drzava BIH u kurcu..a sto se napsova...a ljudi kojima nije do politike..i koji rade..imaju..ko hoce van..bujrum..ali ne seri mi po Drzavi.parappa wrote:ja iskreno jos nisam skontao o cemu vi ovdje.
koja se svrha ove teme?
mozda postavljac teme ili neko drugi malo pojasni... hvala
- 512MB
#488 Re: Dijaspora Summer 2017
A pazi onog neskolovanog menadzera gor 
- male_okice
#489 Re: Dijaspora Summer 2017
ako nisi procitala predlazem da procitas ostatak mojih postova poslije tog. mozda su tebi u bosni svi radisni vrijedni ma joj najvrijedniji na svijetu, jasta su. nije mi onda samo jasno kako nam je drzava ovakva kakva je ako su joj svi stanovnici tako marljivi fini i posteni.realna do boli wrote:Izvini..ti si ljen i bezobrazan..eto...HAVANA wrote:Ja odem otprilike jednom do dva puta mjesecno u grad.Olesim se kod rake u kaficu ili negdje drugo.Ostalo vrijeme radim.Puta 12 mjeseci.Vise dijaspora od mene u gradu.Kad odem ja sve vako
-
realna do boli
#490 Re: Dijaspora Summer 2017
Ma drzava su ljudi..koji svojim rada prave i stvaraju svoj zivot...ako gledas..ispuni mi zelju..politicke magazine i sl...ti si u depresiji..hebat ih...osnuj firum..pa neces imati kada misliti o tim kretenima..moze se ..pogledaj oko sebe...samo nemoj ocekivati snove iz filma za pet godina. Ni na zapadu ..ako nisi naslijedio firmu..nemas odmah avion i bazen...bankrotiras par puta..pa ponovo.detroit-mercy wrote:Je li po drzavi ili zemljirealna do boli wrote:Oni pljuju po nama..mi po njima..mi u BiH u kurcu..da prostis..njima se gadi BiH..ali dolaze zbog familje..mi bi se ispalili..oni kazu..ma nije bas tako ovdje..mi kada imamo ..mi smo lopovi..drzava BIH u kurcu..a sto se napsova...a ljudi kojima nije do politike..i koji rade..imaju..ko hoce van..bujrum..ali ne seri mi po Drzavi.parappa wrote:ja iskreno jos nisam skontao o cemu vi ovdje.
koja se svrha ove teme?
mozda postavljac teme ili neko drugi malo pojasni... hvalaVelika je razlika, drzava je drzavni aparat u kome sjedi Bake, Cova i njegovo visocnstvo Mile od laktasa i koji u svojim rukama imaju metodu prisile da stvari budu onakve kakve jesu u drzavi
-
detroit-mercy
#491 Re: Dijaspora Summer 2017
Onaj sto kaze tude512MB wrote:A pazi onog neskolovanog menadzera gor
- ultima_palabra
#492 Re: Dijaspora Summer 2017
Tačno je da tržište rada u Bosni nije fleksibilno. Samo ta batina ima dva kraja... pitaj nekog privatnika kako je otpustiti radnika, i koje su to peripetije. U slučaju tužbe 99% presuda je na strani radnika. Tako da u Bosni nije baš tako lako ostati bez posla.meteorit135531 wrote:Razlika je u stabilnosti trzista rada. Bilo gdje na zapadu, ako se firma zatvori, ako covjek bude proglasen kao visak jer je doslo do restruktuiranja preduzeca, vec do kraja sedmice moze naci novi posao, ako to zeli. Ili ce ga barem drzava finansirati i nece biti gladan, ni na ulici. pa uvijek moze pronaci drugi posao, jer je trziste rada u svakoj pojedinacnoj drzavi aktivno i zivo.
A ti se uhvatio opštine i BH Telecoma... postoje i druge firme u ovoj državi. Lično bi mene bilo stid najbolje godine provoditi u nekom budžaku ili šalteru opštine, sve da mi 5 milja daju. Od zaposlene raje koju ja znam (svi zarađuju dobro ili odlično), možda je 20% na budžetu, a članova stranaka je manje od 5%. Hoću reći, nije nekad loše izaći iz imaginarnog svijeta među realne ljude.
Evo npr. ja ne znam nijednog informatičara da ne radi, i da nije promijenio 3-4 firme (vjerovatno ne prelazi za manju platu). Ali moraš imati neke vještine i kvaliteta, inače zašto bi te neko zaposlio?
-
realna do boli
#493 Re: Dijaspora Summer 2017
Ostalo si u pravu..samo mi je ta recenica jako zametala..hajmo prestati pljuvati sami po sebi.male_okice wrote:ako nisi procitala predlazem da procitas ostatak mojih postova poslije tog. mozda su tebi u bosni svi radisni vrijedni ma joj najvrijedniji na svijetu, jasta su. nije mi onda samo jasno kako nam je drzava ovakva kakva je ako su joj svi stanovnici tako marljivi fini i posteni.realna do boli wrote:Izvini..ti si ljen i bezobrazan..eto...HAVANA wrote:Ja odem otprilike jednom do dva puta mjesecno u grad.Olesim se kod rake u kaficu ili negdje drugo.Ostalo vrijeme radim.Puta 12 mjeseci.Vise dijaspora od mene u gradu.Kad odem ja sve vako
- stakasa
#494 Re: Dijaspora Summer 2017
512MB wrote:A pazi onog neskolovanog menadzera gor
Otiso vani 74-e bio sam 40 godina i nade pravog prijatelja 2016-e. I onda kazu ne valja im tema. Ona jedna nicim izazvana oblaja brata i koliko je ko majci davo ali povuklo je, ne bi da nije bilo teme
- 512MB
#495 Re: Dijaspora Summer 2017
Zivi u skroman stancicdetroit-mercy wrote:Onaj sto kaze tude512MB wrote:A pazi onog neskolovanog menadzera gor.
-
detroit-mercy
#496 Re: Dijaspora Summer 2017
Ma drzava su ljudi..koji svojim rada prave i stvaraju svoj zivot...ako gledas..ispuni mi zelju..politicke magazine i sl...ti si u depresiji..hebat ih...osnuj firum..pa neces imati kada misliti o tim kretenima..moze se ..pogledaj oko sebe...samo nemoj ocekivati snove iz filma za pet godina. Ni na zapadu ..ako nisi naslijedio firmu..nemas odmah avion i bazen...bankrotiras par puta..pa ponovo.[/quote]realna do boli wrote:Je li po drzavi ili zemljidetroit-mercy wrote:Oni pljuju po nama..mi po njima..mi u BiH u kurcu..da prostis..njima se gadi BiH..ali dolaze zbog familje..mi bi se ispalili..oni kazu..ma nije bas tako ovdje..mi kada imamo ..mi smo lopovi..drzava BIH u kurcu..a sto se napsova...a ljudi kojima nije do politike..i koji rade..imaju..ko hoce van..bujrum..ali ne seri mi po Drzavi.realna do boli wrote: mozda postavljac teme ili neko drugi malo pojasni... hvalaVelika je razlika, drzava je drzavni aparat u kome sjedi Bake, Cova i njegovo visocnstvo Mile od laktasa i koji u svojim rukama imaju metodu prisile da stvari budu onakve kakve jesu u drzavi
Ma ove su teme ionako ko stvorene za prepucavanje
-
detroit-mercy
#497 Re: Dijaspora Summer 2017
Mozda je iz Vlasotince512MB wrote:Zivi u skroman stancicdetroit-mercy wrote:Onaj sto kaze tude512MB wrote:A pazi onog neskolovanog menadzera gor.
- stakasa
#498 Re: Dijaspora Summer 2017
Definisi pripizdinu. Sve osim Sarajeva? Sarajevo je grad od 350 hiljada ljudi, sta cemo sa ona skoro tri miliona?realna do boli wrote:Nije puklo...samo nemoj mi na osnovu neke familije u pripizdini...govoriti da je BiH u kurcu...fakat..odoh..hajd.,kljuc..od slijedece godine.
Statistika je tacan zbroj netacnih podataka...ako ih neko i dostavi.
-
realna do boli
#499 Re: Dijaspora Summer 2017
jah...ni dodat ni oduzet....stas ..cudostakasa wrote:512MB wrote:A pazi onog neskolovanog menadzera gor![]()
Otiso vani 74-e bio sam 40 godina i nade pravog prijatelja 2016-e. I onda kazu ne valja im tema. Ona jedna nicim izazvana oblaja brata i koliko je ko majci davo ali povuklo je, ne bi da nije bilo teme
-
detroit-mercy
#500 Re: Dijaspora Summer 2017
Carsija-Marin Dvor, sve ostalo pripizdina i po mogucnosti unazad 10 generacija na Carsiji, sve ostalo seljadijastakasa wrote:Definisi pripizdinu. Sve osim Sarajeva? Sarajevo je grad od 350 hiljada ljudi, sta cemo sa ona skoro tri miliona?realna do boli wrote:Nije puklo...samo nemoj mi na osnovu neke familije u pripizdini...govoriti da je BiH u kurcu...fakat..odoh..hajd.,kljuc..od slijedece godine.
Statistika je tacan zbroj netacnih podataka...ako ih neko i dostavi.