Željeznice - all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Naslovnica

#476 Re: Željeznice - all about

Post by Naslovnica »

drndalo wrote:
Naslovnica wrote:Nije problem zadužiti se i kupiti vozove.
Problem je kako ih kasnije redovno otplaćivati.
I kako da voze toliko često koliko spominjete bez gomilanja gubitaka, a koje će država (mi) pokrivati?
Rado bih da imam te ružičaste naočale i kroz njih gledam na takve stvari, ali mi nešto ne ide od ruke.
Od cega se Talgo, koliko ono setova, 8-9, otplacuje, iako su stajali parkirani 8 godina?

Ako je cilj smanjiti ulaz vozila u grad, onda moras ponuditi neku pristojnu i čestu alternativu... Takav potez bi smanjio guzve u saobracaju, i pokretnom i mirujucem, da ne kazem parkiranom...
Zaista ne znam od cega se otplaćuju.
Mogu pretpostaviti da je to dijelom od teretnog saobraćaja, djelom iz preraspodjele budžetskih sredstava.
Sam sebe sa ovim brojem putnika ne može otplaćivati ni 10%, nema šanse. Ako se broj putnika ne poveća eksponencijalno u odnosu na broj i frekvenciju linija koje spominjete, to je samo kopanje rupe bez dna.
Teoretski, lijepo zvuči, ali mislim da će u praksi biti VEOMA nerentabilno.
kakaljin

#477 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

Naslovnica wrote:
drndalo wrote:
I kako da voze toliko često koliko spominjete bez gomilanja gubitaka, a koje će država (mi) pokrivati?
Rado bih da imam te ružičaste naočale i kroz njih gledam na takve stvari, ali mi nešto ne ide od ruke.
Od cega se Talgo, koliko ono setova, 8-9, otplacuje, iako su stajali parkirani 8 godina?

Ako je cilj smanjiti ulaz vozila u grad, onda moras ponuditi neku pristojnu i čestu alternativu... Takav potez bi smanjio guzve u saobracaju, i pokretnom i mirujucem, da ne kazem parkiranom...
Mogu pretpostaviti da je to dijelom od teretnog saobraćaja, djelom iz preraspodjele budžetskih sredstava.
Sam sebe sa ovim brojem putnika ne može otplaćivati ni 10%, nema šanse. Ako se broj putnika ne poveća eksponencijalno u odnosu na broj i frekvenciju linija koje spominjete, to je samo kopanje rupe bez dna.

Zato ne trebas da se brines nista, jer sve zeljeznice u svijetu sa putnickom saobracaju rade u minusu i vadi ih subvencija drzava i ostalo sto zeljznice zarade od transporta.

Bitno je da voz ide i da imas mogucnost da se vozis vozom
Naslovnica

#478 Re: Željeznice - all about

Post by Naslovnica »

Nije baš da ne treba da brinem.
Kao prvo, apsolutno je netačno da SVE željeznice u svijetu u putničkom saobraćaju rade u minusu prije subvencija.
Kao drugo, ako sada rade u minusu, i ako će se povećati frekvencija linija, a ako to neće pratiti povećanje broja putnika s ciljem povećanja rentabilnosti i samoodrživosti, ne znam kome je takva željeznica potrebna?!
Ako će se povećati broj i učestalost linija, a povećati gubitci, ja prvi ne želim da se te dubioze krpe iz budžetskog proračuna.
Ako će hiljade ljudi početi koristiti taj vid prevoza i odustati od automobila i autobusa, onda OK, ali ako će usluge na dnevnoj bazi koristiti par stotina individua, a željeznice praviti milionske gubitke, onda zaista ne vidim zdravu logiku i opravdanje?!
Seawolf

#479 Re: Željeznice - all about

Post by Seawolf »

drndalo wrote:

Zbog čega ne razmotriti mogućnost da nova Vlada Kantona Sarajevo, osnuje firmu "Željeznice Kantona Sarajevo", te uz kreditno zaduženje nabavi 4 do 6 garnitura elektromotornih vozova Končar 6112 (ili sličnih) i stavi ih u promet na relaciji Tarčin-Pazarić-Hadžići-Blažuj-Ilidža-Alipašin Most-Sarajevo-Alipašin Most-Rajlovac-Vogošća-Semizovac-Ilijaš-Podlugovi i obratno.
Naslovnica

#480 Re: Željeznice - all about

Post by Naslovnica »

Sa sve novih stotinjak uhljeba na budžetu...
:roll:
drndalo

#481 Re: Željeznice - all about

Post by drndalo »

Naslovnica wrote:
drndalo wrote:

Otplacuju se od kredita kojim su nabavljeni, sa Vladom FBiH koja ih je uzela da kupi od Spanaca...

Ja sam prvi lajao sto ih uzese onako bez ikakvog plana, ali kad ih vec imas, treba da voze... Trosak kada voze nije eksponencijalno visi od nevozenja. Trose dodatnu struju i odrzavanje... Ali dok ih nemas, ne mogu ljudi planirati s njima...

Nije neki uzorak ali zena ne isla ove godine 4-5x za BL i nazad, popunjenost jako pristojna, posebno Doboj-Maglaj- Zavidovici-Zepce-Zenica- Sarajevo, studentarija praznicima i vikendom isla kuci... Ljetos skoknuh do MO za skokove, voz pun... Dakle moze, samo treba raditi...

Ja licno znam 12 ljudi iz ZE koji rade u SA, i 4 x koji vozare obratno... Svaki dan... Svi bi s pametnim vozom od sat voznje isli vozom na posao i kuci da mogu... Neko drugi vozi, nemas parking, gorivo, ne umaras oci, mozes u vozu nesto drugo raditi... Cijena manja od BUS-a... Jos kada bi prodavali mjesecne bile bi jos jeftinije, i skratili voznju na 1 sat... Usput, Kakanj, Podlugovi, Ilijas, Visoko...

Ali ljudi MORAJU imati pouzdane i brze polaske/prevoze, garantovane...
Seawolf

#482 Re: Željeznice - all about

Post by Seawolf »

drndalo wrote:
Naslovnica wrote: Zaista ne znam od cega se otplaćuju.
Otplacuju se od kredita kojim su nabavljeni, sa Vladom FBiH koja ih je uzela da kupi od Spanaca...

Ja sam prvi lajao sto ih uzese onako bez ikakvog plana, ali kad ih vec imas, treba da voze... Trosak kada voze nije eksponencijalno visi od nevozenja. Trose dodatnu struju i odrzavanje... Ali dok ih nemas, ne mogu ljudi planirati s njima...

Nije neki uzorak ali zena ne isla ove godine 4-5x za BL i nazad, popunjenost jako pristojna, posebno Doboj-Maglaj- Zavidovici-Zepce-Zenica- Sarajevo, studentarija praznicima i vikendom isla kuci... Ljetos skoknuh do MO za skokove, voz pun... Dakle moze, samo treba raditi...

Ja licno znam 12 ljudi iz ZE koji rade u SA, i 4 x koji vozare obratno... Svaki dan... Svi bi s pametnim vozom od sat voznje isli vozom na posao i kuci da mogu... Neko drugi vozi, nemas parking, gorivo, ne umaras oci, mozes u vozu nesto drugo raditi... Cijena manja od BUS-a... Jos kada bi prodavali mjesecne bile bi jos jeftinije, i skratili voznju na 1 sat... Usput, Kakanj, Podlugovi, Ilijas, Visoko...

Uzmi u obzir da su od 9 kupljenih kompozicija Talgo vagona, samo 4 u funkciji. Naime, 5 kompozicija su noćne kompozicije, koje i dalje stoje parkirane i čekaju neka sretnija vremena uvođenja međunarodnih linija.
drndalo

#483 Re: Željeznice - all about

Post by drndalo »

Rotiraju oni njih. Vise puta mi se desilo da mi do dan-dva prije voznje nece prodati rezervaciju, jer ne znaju koja ce, noc/dan kompozicija ici...

Jednom sam dosao mjesec ranije da kupim 8 karata za Mostar... Sluzbeno... Ih, ko da je tako lako par stoja im ubaciti u dzep... Pa moradoh doci 2 dana pred put da to kupim...
tec

#484 Re: Željeznice - all about

Post by tec »

drndalo wrote: Otplacuju se od kredita kojim su nabavljeni, sa Vladom FBiH koja ih je uzela da kupi od Spanaca...

U pravu si najveća greška, i jedina greška, nabavke Talgo vagona je da su ušli u projekat bez konkretnog projekta za eksploataciju i promociju istih. I tu je kraj greški kod nabavke. Nabavka vagona je mogao biti najveći uspjeh a ispalo samo tapkanje u mjestu.
Kao prvo na prste jedne ruke se mogu izbrojati željeznice (putnički prevoz), na svijetu, koje posluju bez subvencija vlada, i gubitaka. Tako da tu ništa nije čudno.
Drugo kreditni ugovor je napravljen da uz nabavku vagona se nabavlja sva potrebna sredstava, servini uređaji, postrojenje za pranje, produzenom garancijom koja počinje od dana kada su stavljeni u upotrebu, itd. Sa beskamatnim 'grace period'om od 7 godina znači naplata je počela godine u kojoj je počela eksploatacija vagona. A to što su se propustili 7 godina da se koriste i zarađuju može se zahvaliti nesposobnim osobama u Zfbih.

Dali ima sada promašaja? Nego da ima u tih 7 godina moglo se pokrenuti remont pruge Sarajevo - Zenica, mogi su napraviti sistem elektronske rezervacije i prodaje karata, i još puno takvih stvari. Ali to se opet vrača na osobe koje vode Zfbih.
high_volume

#485 Re: Željeznice - all about

Post by high_volume »

Seawolf wrote: Uzmi u obzir da su od 9 kupljenih kompozicija Talgo vagona, samo 4 u funkciji. Naime, 5 kompozicija su noćne kompozicije, koje i dalje stoje parkirane i čekaju neka sretnija vremena uvođenja međunarodnih linija.
Dvije noćne kompozicije prodati, Turcima npr., a za taj novac kupiti nove Končar kompozicije za lokalni saobraćaj
kakaljin

#486 Re: Željeznice - all about

Post by kakaljin »

tec wrote:
drndalo wrote: Otplacuju se od kredita kojim su nabavljeni, sa Vladom FBiH koja ih je uzela da kupi od Spanaca...

U pravu si najveća greška, i jedina greška, nabavke Talgo vagona je da su ušli u projekat bez konkretnog projekta za eksploataciju i promociju istih. I tu je kraj greški kod nabavke. Nabavka vagona je mogao biti najveći uspjeh a ispalo samo tapkanje u mjestu.
Kao prvo na prste jedne ruke se mogu izbrojati željeznice (putnički prevoz), na svijetu, koje posluju bez subvencija vlada, i gubitaka. Tako da tu ništa nije čudno.
Drugo kreditni ugovor je napravljen da uz nabavku vagona se nabavlja sva potrebna sredstava, servini uređaji, postrojenje za pranje, produzenom garancijom koja počinje od dana kada su stavljeni u upotrebu, itd. Sa beskamatnim 'grace period'om od 7 godina znači naplata je počela godine u kojoj je počela eksploatacija vagona. A to što su se propustili 7 godina da se koriste i zarađuju može se zahvaliti nesposobnim osobama u Zfbih.

Dali ima sada promašaja? Nego da ima u tih 7 godina moglo se pokrenuti remont pruge Sarajevo - Zenica, mogi su napraviti sistem elektronske rezervacije i prodaje karata, i još puno takvih stvari. Ali to se opet vrača na osobe koje vode Zfbih.
Uvedena je elektronska kupovina karata preko interneta.

Sve ima na stranici zfbh.ba
bunk

#487 Re: Željeznice - all about

Post by bunk »

Kakva je praksa u EU (Njemacka,Francuska,Skandinavija) sa zeljeznicama,jesu li privatizovane?
Isto i za SAD ?
I je li istina da zeljeznica zaradjuje od transporta roba a da je putnicki segment neisplativ?
insomnia78

#488 Re: Željeznice - all about

Post by insomnia78 »

U fr su drzavni
bunk

#489 Re: Željeznice - all about

Post by bunk »

Hvala,nesanico :)
Ma kontam jel taj kamionski lobi toliko jak da su nam putevi uruseni od tereta koji se vozi a imamo izgradjene pruge i zeljeznicu koja je vazda na rubu ponora.
thekupus

#490 Re: Željeznice - all about

Post by thekupus »

Asfaltni+ naftni+kamionski lobi, udruženi
thekupus

#491 Re: Željeznice - all about

Post by thekupus »

.
tec

#492 Re: Željeznice - all about

Post by tec »

kakaljin wrote:
Uvedena je elektronska kupovina karata preko interneta.

Sve ima na stranici zfbh.ba
Sada da ali ne kada je počeo voziti.
Tesla Edison

#493 Re: Željeznice - all about

Post by Tesla Edison »

Nova web stranica ŽFBIH je sada u funkciji. Može se kupiti karta i online.
Ovo je zaista velik napredak.
SmokingMan

#494 Re: Željeznice - all about

Post by SmokingMan »

Ova me tema podsjeti na to da je moj stari rahmetli prije rata a i poslije radio kao konobar na željenicama BIH. :thumbup:
drndalo

#495 Re: Željeznice - all about

Post by drndalo »

TESLA_EDISON wrote:Nova web stranica ŽFBIH je sada u funkciji. Može se kupiti karta i online.
Ma jesu li napravili da se ne pisu karte i rezervacije rukom na zeljeznickoj?

On-line, moze li se i rezervacija uzeti on-line, ili po nju opet moras na salter? Vozovi su zbog toga redovno kasnili po 1/2 sata...

Imal' se Instalirati automate za prodaju karata na stanicama, bar to nije problem...

Ali teta sa plajvazom i da je najbrza, kada joj je 13 ljudi pred salterom , unaprijed je donja... :cry:
Tesla Edison

#496 Re: Željeznice - all about

Post by Tesla Edison »

drndalo wrote:
TESLA_EDISON wrote:Nova web stranica ŽFBIH je sada u funkciji. Može se kupiti karta i online.

On-line, moze li se i rezervacija uzeti on-line, ili po nju opet moras na salter? Vozovi su zbog toga redovno kasnili po 1/2 sata...

Imal' se Instalirati automate za prodaju karata na stanicama, bar to nije problem...

Ali teta sa plajvazom i da je najbrza, kada joj je 13 ljudi pred salterom , unaprijed je donja... :cry:
Milsim da je ovo aerodromski fazon jer kupuješ online kreditnom karticom, samim tim, trebalo bi i to biti automatizirano.
drndalo

#497 Re: Željeznice - all about

Post by drndalo »

TESLA_EDISON wrote:
drndalo wrote:

Milsim da je ovo aerodromski fazon jer kupuješ online kreditnom karticom, samim tim, trebalo bi i to biti automatizirano.
Nista ne vjerujem po logici dok se ne dokaze suprotno... :skoljka:

Iskustvo... :mrgreen:
DrugaGimnazija

#498 Re: Željeznice - all about

Post by DrugaGimnazija »

Seawolf wrote: Najbolje bi bilo da, bez pauze, od ujutro u 06:00 do navečer u 22:00, vozi relaciju Tarčin-Pazarić-Hadžići-Blažuj-Ilidža-Alipašin Most-Sarajevo-Alipašin Most-Rajlovac-Vogošća-Semizovac-Ilijaš-Podlugovi i obratno.

A još puno bolje, kupiti još jedan, pa da oba voze tom relacijom, s tim da ujutro u 06:00 jedan krene iz Podlugova, a drugi iz Tarčina.
Moze se (za sada) proci i bez te kupovine. Na jednu stranu poslati ovaj Koncar, a na drugu ovaj Madjar sto sad ide za Banjaluku. Sasvim dovoljno za poslovni voz.
DrugaGimnazija

#499 Re: Željeznice - all about

Post by DrugaGimnazija »

Seawolf wrote: Uzmi u obzir da su od 9 kupljenih kompozicija Talgo vagona, samo 4 u funkciji. Naime, 5 kompozicija su noćne kompozicije, koje i dalje stoje parkirane i čekaju neka sretnija vremena uvođenja međunarodnih linija.
4 su nocne, a 5 je dnevnih. S tim sto jedna nocna redovno ide na nocni voz za Bihac, mada se i sve ostale garniture rotiraju (osim jedne koja je slupana prije godinu dana kod Capljine)
shake69

#500 Re: Željeznice - all about

Post by shake69 »

bunk wrote:Kakva je praksa u EU (Njemacka,Francuska,Skandinavija) sa zeljeznicama,jesu li privatizovane?
Isto i za SAD ?
I je li istina da zeljeznica zaradjuje od transporta roba a da je putnicki segment neisplativ?
Bolje je pitanje gdje to nisu drzavni. Mislim vecinski jer se dio nerijetko privatizuje. A da je transport roba zlatna koka a putnicki saobracaj - popuslic, to je poznato. Mozda samo vodece ekonomije EU tu imaju manje problema. Negdje sam povrsno procitao ozbiljne gubitke njemackih zeljeznica u putnickom saobracaju za ovu godinu te veliko nezadovoljstvo putnika. Kad je kod njih frka a preko 80 000 miliona dusa, kako li je u manjim ekonomijama. :?
Post Reply