drndalo wrote:
Otplacuju se od kredita kojim su nabavljeni, sa Vladom FBiH koja ih je uzela da kupi od Spanaca...
Ja sam prvi lajao sto ih uzese onako bez ikakvog plana, ali kad ih vec imas, treba da voze... Trosak kada voze nije eksponencijalno visi od nevozenja. Trose dodatnu struju i odrzavanje... Ali dok ih nemas, ne mogu ljudi planirati s njima...
Nije neki uzorak ali zena ne isla ove godine 4-5x za BL i nazad, popunjenost jako pristojna, posebno Doboj-Maglaj- Zavidovici-Zepce-Zenica- Sarajevo, studentarija praznicima i vikendom isla kuci... Ljetos skoknuh do MO za skokove, voz pun... Dakle moze, samo treba raditi...
Ja licno znam 12 ljudi iz ZE koji rade u SA, i 4 x koji vozare obratno... Svaki dan... Svi bi s pametnim vozom od sat voznje isli vozom na posao i kuci da mogu... Neko drugi vozi, nemas parking, gorivo, ne umaras oci, mozes u vozu nesto drugo raditi... Cijena manja od BUS-a... Jos kada bi prodavali mjesecne bile bi jos jeftinije, i skratili voznju na 1 sat... Usput, Kakanj, Podlugovi, Ilijas, Visoko...
Ali ljudi MORAJU imati pouzdane i brze polaske/prevoze, garantovane...
U pravu si najveća greška, i jedina greška, nabavke Talgo vagona je da su ušli u projekat bez konkretnog projekta za eksploataciju i promociju istih. I tu je kraj greški
kod nabavke. Nabavka vagona je mogao biti najveći uspjeh a ispalo samo tapkanje u mjestu.
Kao prvo na prste jedne ruke se mogu izbrojati željeznice (putnički prevoz), na svijetu, koje posluju bez subvencija vlada, i gubitaka. Tako da tu ništa nije čudno.
Drugo kreditni ugovor je napravljen da uz nabavku vagona se nabavlja sva potrebna sredstava, servini uređaji, postrojenje za pranje, produzenom garancijom koja počinje od dana kada su stavljeni u upotrebu, itd. Sa beskamatnim 'grace period'om od 7 godina znači naplata je počela godine u kojoj je počela eksploatacija vagona. A to što su se propustili 7 godina da se koriste i zarađuju može se zahvaliti nesposobnim osobama u Zfbih.
Dali ima sada promašaja? Nego da ima u tih 7 godina moglo se pokrenuti remont pruge Sarajevo - Zenica, mogi su napraviti sistem elektronske rezervacije i prodaje karata, i još puno takvih stvari. Ali to se opet vrača na osobe koje vode Zfbih.