Dope_Man wrote:Ne arzuhale, sada je jasno da smo je zavrsili jer ti ne smijes odgovoriti na tako jednostavno pitanje. Lijepi tu sliku bebe koliko hoces, prekrij oci i deri se ''la la la'' na sav glas, to nece promijeniti stvari koje pisu u islamskim knjigama. Svojim odbijanjem da odgovoris na pitanje si samo natuknuo da smatras kako je kriticki analizirati akcije Muhameda = popljuvati i njega, i svakog muslimana na svijetu, a iz toga slijedi i da se slazes sa default stajalistem u islamu da taj lik nije mogao zgrijesitit. Lijepo.
Pozdravljam

Ako nešto "piše u islamskim knjigama", onda valjda muslimani prihvataju to što piše u tim knjigama. Ali to prihvataju na islamski način, ne neki drugi.
Kada si me pitao da li ima nešto s čime se ne bih složio, odnosno ima li nešto što je Muhammed uradio kao čovjek a da bi se moglo dovesti u pitanje, meni su odmah naumpala dva slučaja u vezi s namjerama ili odlukama Poslanika islama a koja je Kur'an propratio svojom reakcijom, odnosno doveo ih u pitanje (moraš imati na umu, bez obzira što je to tebi osobno neshvatljivo i neprihvatljivo, da je za muslimane Kur'an jasna, doslovna i bukvalna Riječ Božija, objava a ne djelo Muhameda). Dakle odluke ili namjere koje je Bog doveo u pitanje.
Prvi slučaj je sa zarobljenicima nakon bitke na Bedru. To je bila prva bitka u kojoj su učestvovali muslimani i nakon nje se desilo da su imali i - prve zarobljenike. Poslanik je upitao svog druga Ebu Bekra šta misli on, šta im je činiti sa zarobljenicima. Ebu Bekr je rekao da su to većinom njihovi rođaci i poznanici, te da bi u zamjenu za njih mogli dobiti od njihove rodbine novac koji bi im dobrodošao za jačanje medinske zajednice.
Kada je upitao Omera šta on misli, Omer je rekao da se ne slaže sa Ebu Bekrovim stavom nego da ih sve treba pobiti i to da njemu dadne njegovog rođaka da ga on svojom rukom smakne, Aliji da dadne njegovog brata Akila, itd. Omer je svoj stav objasnio na način da bi se time jasna poruka poslala Meki te šta ih čeka ako se budu borili protiv Poslanika, kao i to da ne očekuju da će se, ako se predaju, spasiti otkupninom. Za Omera je to bilo
preventivno ubijanje morala u neprijatelju za eventualne buduće bitke.
Poslanik je rekao da se on slaže s Ebu Bekrom, da mu je draži Ebu Bekrov prijedlog. I meni je, kada sam čitao prvi put tu predaju, odmah bio draži ovaj prijedlog.
Sutradan je Omer zatekao Poslanika i njegovom šatoru, zajedno s Ebu Bekrom, kako plaču. Pitao ga je za razlog plača pa da i on plače, a Poslanik je rekao da mu je objavljen ajet kojim se on ukorijeva zbog svoje odluke, a kojim se potvrđuje Omerov stav:
67. Nijednom vjerovjesniku nije dopušteno da drži sužnje dok ne izvojuje pobjedu na Zemlji; vi želite prolazna dobra ovoga svijeta, a Allah želi onaj svijet. - Allah je silan i mudar.
68. Da nije ranije Allahove odredbe, snašla bi vas patnja velika zbog onoga što ste uzeli,
69. Sada jedite ono što ste zaplijenili, kao dopušteno i lijepo, i bojte se Allaha. - Allah zaista prašta i milostiv je.
70. O Vjerovjesniče, reci sužnjima koji se nalaze u rukama vašim: "Ako Allah zna da u srcima vašim ima bilo šta dobro, daće vam bolje od onoga što vam je uzeto i oprostiće vam." - A Allah prašta i milostiv je.
sura
el-Enfal (
Plijen)
Poslaniku islama nije bila draga opcija smaknuća te je donio odluku zbog koje ga Bog prekorijeva.
Drugi slučaj koji mi je naumpao je onaj nakon bitke na Uhudu, kada je Hind došla na bojište nakon bitke, rasporila tijelo Poslanikovog amidže i jednog od najvećih ashaba, hazreti Hamze, te kidala njegovu jetru i grizla je, od muke i iz želje za osvetom jer je Hamza ubio neke članove njene porodice.
Kada je Poslanik poslije došao i zatekao izmasakrirano Hamzino tijelo, rekao je tužan i ljutit:
Za ovo ću ja njima uzvratiti desetorostruko!
Ashabi koji su stajali tu uzviknuli su da će uzvratiti i više nego deset puta.
Nakon toga je stigla objava ajeta:
126. Ako hoćete da na nepravdu uzvratite, onda učinite to samo u onolikoj mjeri koliko vam je učinjeno; a ako otrpite, to je, doista, bolje za strpljive.
127. Strpljiv budi! Ali, strpljiv ćeš biti samo uz Allahovu pomoć. I ne tuguj za njima, i neka ti nije teško zbog spletkarenja njihova.
128. Allah je zaista na strani onih koji se Njega boje i grijeha klone i koji dobra djela čine.
sura
en-Nahl (
Pčela)
Poslanik je oprostio Hind, kada je ušao u Mekku, iako je rekao da ne želi više nikad da je vidi. Problem sa
pronalaskom mjere je vječiti problem sveg čovječanstva u svemu, jedno od najtežih pitanja ikad.
Selman Rušdi će to opisati u "Satanskim stihovima" na način da je Hind morala da cucla nožni palac Poslanika islama i recitira:
la ilahe illelah.
Da: ne postoji ništa što je Poslanik, alejhi-selam, učinio po pitanju izvršenja božanskih propisa (što je doista učinio, odbacujem pripisivanja i svakojaka tumačenja) a da bih ja to zbog bilo čega, bilo koje vrijednosti doveo u pitanje, iz bilo kojeg razloga.