Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
asurbanipal

#476 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:
kako ne ide kad ide u nebesa, prica se o astronomski objektima, kao pulsar naprimjer, gdje su arapi na pulsaru milionima svjetlosnih Godina od zemlje.

vi ljudi trazite nerazume stvari, kao hej sto se ne spominje snijeg u Kur'anu, kao snijeg je cudo na cudima , a evo i da je spmenut, niko se nebi pocesao, ni vjernik ni nevjernik, jer svako bi kontao, snijeg pada na raznim dijelovima svijeta i sta je specijalno da se spominje u Kur'anu, nesto sto je vidljivo i opipljivo.

Ne spominju se ni maline, šljive, kruške, polarni medvjedi, sibirski tigrovi. Ako ćemo se držati teme, niti poimanje raja i pakla ne ide dalje od shvatanja prosječnog beduina i pustinjaka. S druge strane K. Armstrong kaže da je sve to nebitno, da je kur'anski narativ mythos, i da su simboli i simbolični prikazi najvažniji. Time prestaje biti važno dokle je Zul'karnejn došao, o kojim narodima se radi, i sl...
zforumas

#477 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote: Kuran se bavi dosta stvari koje su nedokucivae za covjeka iz tog vremena,
big bang, sirenje univerzuma, pulsari, crne rupe, nebule, bioogija, fizika, geologija, embriologija, meteorologija, okeanologija itd itd

sta je prikladnije da se spominje u nadnaravnoj knjizi, snijeg ili pulsar? sta bi ti prije izabrao da pises ako hoces da pokazes nadnaravnost svoje knjige u tom periodu

Kur'an se ne bavi nicim od navedenoga, nego ti i takvi kao ti pokusavate navedeno smjestiti u Kur'an.
Smrcak15

#478 Re: Smrt,Eh Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:
Smrcak15 wrote:
laly wrote:Eh ne znam gdje si završio fakultet ali meni iskreno djelujes malo nepismeno.(npr. ne se pise odvojeno od glagola) pa mi tvoji tekstovi djeluju neuvjerljivo. Zato sam ti i predlozila da citas, ozbiljnije autore i da podignes diskusiju na malo ozbiljniji nivo.
vecinu svog zivota sam prozivio van BiH, zavrsio prvi razred u BiH poceo drugi i zaratilo se, to je to.

jeli ti sad malo jasnije
jednom prilikom si rekao da si bio u logoru te da te bog iskusavao na taj nacin. kada si napustio BiH i kada i gdje si krenuo u drugi razred? mozes a i ne moras odgovoriti.... mozda su pitanja previse licna, ako jesu, onda se izvinjavam!
nisam bio u logoru, nego zarobljen a u logoru nisam bio.

u bosni sam bio skoro cijeli rat, poslije otisao u svedsku. a sto se tice skole koja se isla za vrijeme rata u mostaru dok sam bio, to se nemoze nazvati skola, nego eto samo onako ponkad smo znali ponoci otici u jednu kucu da malo brojimo i druzimo se.
tako da se moze reci da nisam isao u skolu 2 , 3, 4 kako treba.
Smrcak15

#479 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:
kako ne ide kad ide u nebesa, prica se o astronomski objektima, kao pulsar naprimjer, gdje su arapi na pulsaru milionima svjetlosnih Godina od zemlje.

vi ljudi trazite nerazume stvari, kao hej sto se ne spominje snijeg u Kur'anu, kao snijeg je cudo na cudima , a evo i da je spmenut, niko se nebi pocesao, ni vjernik ni nevjernik, jer svako bi kontao, snijeg pada na raznim dijelovima svijeta i sta je specijalno da se spominje u Kur'anu, nesto sto je vidljivo i opipljivo.

Ne spominju se ni maline, šljive, kruške, polarni medvjedi, sibirski tigrovi. Ako ćemo se držati teme, niti poimanje raja i pakla ne ide dalje od shvatanja prosječnog beduina i pustinjaka. S druge strane K. Armstrong kaže da je sve to nebitno, da je kur'anski narativ mythos, i da su simboli i simbolični prikazi najvažniji. Time prestaje biti važno dokle je Zul'karnejn došao, o kojim narodima se radi, i sl...
ali sta trazis? , da bude enciklpedija svega???
niti poimanje raja i pakla ne ide dalje od shvatanja prosječnog beduina i pustinjaka.
pa njima je Kur'an prvenstveno objavljen, nemoze pricati o necemu sto nece ljudi razumjeti, gdje tu ba mudrost da prica o necemu a niko ni Muihammed ni iko ziv od njih da razumije ista, pa gdje tu logika, razum, ?????

valjda kad hcoes da objavu radis nekome, moras mu poslati da vecinu stvari i glavninu stvari razumije a ako nesto nerazumije doci ce neko ko ce to razumjetitu je poenta svega.
r_faruk

#480 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by r_faruk »

hvala na odgovoru!
Dope_Man

#481 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

Smrle dragi, ako cinjenica da NEPISMEN covjek pise knjigu tebi predstavlja VECU VAZNOST knjige.. bravo za tebe. Ja preferiram knjige koje pisu uceniji i pametniji ljudi, to mi je nekako kriterij, al hajd sto ljudi sto cudi. I sam sam rekao da nije nemoguce, ali ipak ostati nepismen je po meni cista lijenost jer je imao sve uvjete, a u svijetu gdje je mozda manje od 5% pismenih to samo daje prednost.

Sto se vode tice pojasnio sam Sari - greska je u tvrdnji da se te vode ne mijesaju. Itekako se mijesaju. ''Granica'' nije tu da sprijeci mijesanje vec nastaje zbog razlicitog saliniteta morske i rijecne vode, ili dva mora koja imaju neso razlicit salinitet.

Kuran se bavi kvazarima, nebulama i crnim rupama koliko i ja.. a to je nimalo. Cak se ja bavim vise jer tu i tamo bar ponesto procitam. Kuran je pobogu redao nebo na nebo, zvijezde su negdje na prvom nebu (ovom koje vidimo) zajedno sa Mjesecom.. um.. razdaljina izmedju Mjeseca i najblizih zvijezda je ogromna. Cak i ako Sunce racunamo kao nama najblizu, a posebno ako ga ne racunamo tako, kao sto ga ni ljudi iz tog vremena nisu smatrali samo jos jednom zvijezdom. Nebo se opisuje kao cvrst i neprobojan objekat.. um.. wrong again.
Sve ostalo je NAKNADNA REINTERPRETACIJA kao sto sam vec rekao, cime se pokusava uklopiti rijeci Kur'ana u moderna naucna otkrica. Kada neki islamski ucenjak vidi nesto u Kur'anu pa onda dodje astrologu i kaze ''Hej, nasao sam ovaj ajet koji upucuje da bi moglo postojati to nesto tu negdje'', i onda astrolozi pretraze i zaista nadju nesto, e onda mozes imati osnova da kazes da je u Kur'anu nesto sto ljudi nisu znali o svemiru.. ili bilo cemu drugom. Ali Kur'an se nije pokazao plodnim izvorom hipoteza.
pa njima je Kur'an prvenstveno objavljen nemoze pricati o necemu sto nece ljudi razumjeti, gdje tu ba mudrost da prica o necemu a niko ni Muihammed ni iko ziv od njih da razumije ista, pa gdje tu logika, razum, ?????
Ti volis da se dicis kako je objavljen CIJELOM SVIJETU I kako sadrzi sve o svemu zivom, okeanologiju, embriologiju, astrofiziku itd.. pa ni to beduini ne bi razumjeli. Odluci se onda, je li pisan ograniceno da ga razumije samo beduin (sto realno jeste) ili je pisan nevjerovatno kompleksno da ga niko ziv nije mogao shvatiti (sto nije, ali ti volis tvrditi da sadrzi svo znanje svijeta koje smo otkrili, i koje cemo tek otkriti).
Smrcak15

#482 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote: Kuran se bavi dosta stvari koje su nedokucivae za covjeka iz tog vremena,
big bang, sirenje univerzuma, pulsari, crne rupe, nebule, bioogija, fizika, geologija, embriologija, meteorologija, okeanologija itd itd

sta je prikladnije da se spominje u nadnaravnoj knjizi, snijeg ili pulsar? sta bi ti prije izabrao da pises ako hoces da pokazes nadnaravnost svoje knjige u tom periodu
Kur'an se ne bavi nicim od navedenoga, nego ti i takvi kao ti pokusavate navedeno smjestiti u Kur'an.
a kako mozes biti siguran u to?? jeli to od mene trazis da ja sad rafalisem ovdje sa nekakvim dokazima, slikama, video klipovima, tekstovima itd???

kazes nista se od toga ne spominje
a evo ja te pitam

nadji mi objekat pored pulsara koji daje odkucajuce signale.
zforumas

#483 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by zforumas »

Nemoj lijepiti nista ziv bio Smrle.

Spominju se pulsari a eto kao potkrala se greska pa zvijezde blize od mjeseca, sunce zalazi u blatnjavu baru.... :-)
Smrcak15

#484 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Smrle dragi, ako cinjenica da NEPISMEN covjek pise knjigu tebi predstavlja VECU VAZNOST knjige.. bravo za tebe. Ja preferiram knjige koje pisu uceniji i pametniji ljudi, to mi je nekako kriterij, al hajd sto ljudi sto cudi. I sam sam rekao da nije nemoguce, ali ipak ostati nepismen je po meni cista lijenost jer je imao sve uvjete, a u svijetu gdje je mozda manje od 5% pismenih to samo daje prednost.

Sto se vode tice pojasnio sam Sari - greska je u tvrdnji da se te vode ne mijesaju. Itekako se mijesaju. ''Granica'' nije tu da sprijeci mijesanje vec nastaje zbog razlicitog saliniteta morske i rijecne vode, ili dva mora koja imaju neso razlicit salinitet.

Kuran se bavi kvazarima, nebulama i crnim rupama koliko i ja.. a to je nimalo. Cak se ja bavim vise jer tu i tamo bar ponesto procitam. Kuran je pobogu redao nebo na nebo, zvijezde su negdje na prvom nebu (ovom koje vidimo) zajedno sa Mjesecom.. um.. razdaljina izmedju Mjeseca i najblizih zvijezda je ogromna. Cak i ako Sunce racunamo kao nama najblizu, a posebno ako ga ne racunamo tako, kao sto ga ni ljudi iz tog vremena nisu smatrali samo jos jednom zvijezdom. Nebo se opisuje kao cvrst i neprobojan objekat.. um.. wrong again.
Sve ostalo je NAKNADNA REINTERPRETACIJA kao sto sam vec rekao, cime se pokusava uklopiti rijeci Kur'ana u moderna naucna otkrica. Kada neki islamski ucenjak vidi nesto u Kur'anu pa onda dodje astrologu i kaze ''Hej, nasao sam ovaj ajet koji upucuje da bi moglo postojati to nesto tu negdje'', i onda astrolozi pretraze i zaista nadju nesto, e onda mozes imati osnova da kazes da je u Kur'anu nesto sto ljudi nisu znali o svemiru.. ili bilo cemu drugom. Ali Kur'an se nije pokazao plodnim izvorom hipoteza.
pa njima je Kur'an prvenstveno objavljen nemoze pricati o necemu sto nece ljudi razumjeti, gdje tu ba mudrost da prica o necemu a niko ni Muihammed ni iko ziv od njih da razumije ista, pa gdje tu logika, razum, ?????
Ti volis da se dicis kako je objavljen CIJELOM SVIJETU I kako sadrzi sve o svemu zivom, okeanologiju, embriologiju, astrofiziku itd.. pa ni to beduini ne bi razumjeli. Odluci se onda, je li pisan ograniceno da ga razumije samo beduin (sto realno jeste) ili je pisan nevjerovatno kompleksno da ga niko ziv nije mogao shvatiti (sto nije, ali ti volis tvrditi da sadrzi svo znanje svijeta koje smo otkrili, i koje cemo tek otkriti).
Smrle dragi, ako cinjenica da NEPISMEN covjek pise knjigu tebi predstavlja VECU VAZNOST knjige..
ako ti nepismen covjek dodje i kaze dolazi mi objava hoces li pogledati dokaz toga

znas covjeka poznat da je nepismen u narodu, nikad nisi vidio da cita ili pise nesto, i sad odjednom pocne ti recitarati takav poetical tekst, gdje gdje zavrseci ajeta prate temu ako ej tema recimo monoteizam i poslanici ajet zavrsava sa A, ako odstupi od teme ajet zavrsava sa drugim slovom.

znaci poeticnost prati tematiku teksta, sto jos nisam vidio nigdje u nekoj poeticnoj pjesmi da zavrsna slova prate tematiku , i nije kraj toga, nego jos brojcano rasporedi slova, ajete, rijeci da je i simetricno, programirano jedno sa drugim, i nije kraj svemu tome, nego ubaci jos i naucne cinjenice koje nauka potvrdi tek nakon 1000 Godina ili vise, i ne samo to nego ti izdiktira tekst koji nagovijesti buduci dogadjaj,

i kad sve saberes i oduzmes, nepismena osoba da Ovako sastavljaju glavi tekstove koje nadilaze ljudske mogucnosti tog vremena naravono da je dokaz da dolazi od BOga.

pa upravo je to i granica pobogu si, niko ne konta ima neki zid dole sto cini da je razdvoje, granica je uradjena Preko saliniteta, densiteta i toplote dvije vode.
Kuran se bavi kvazarima, nebulama i crnim rupama koliko i ja.. a to je nimalo.
da vidimo

Tako mi neba i onog koji kuca! A znaš li ti šta je to sto kuca? Zvijezda koja probija! (86:1-3)

koji to objekat kuca u univerzumu?

sta cemo sad druze
Smrcak15

#485 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote: Kuran je pobogu redao nebo na nebo, zvijezde su negdje na prvom nebu (ovom koje vidimo) zajedno sa Mjesecom.. um.. razdaljina izmedju Mjeseca i najblizih zvijezda je ogromna. Cak i ako Sunce racunamo kao nama najblizu, a posebno ako ga ne racunamo tako, kao sto ga ni ljudi iz tog vremena nisu smatrali samo jos jednom zvijezdom. Nebo se opisuje kao cvrst i neprobojan objekat.. um.. wrong again.
Kuran je pobogu redao nebo na nebo,
nije samo Kur'an redao nego moderni astrofizicari isto tako, evo ti pogledaj, uci nauku i sta moderni astrofizicari tvrde prije nego napadas Kur'an

zvijezde su negdje na prvom nebu (ovom koje vidimo) zajedno sa Mjesecom
zvijezde i mjesec u najdonje univerzumu, nasem univerzumu, ima tu jos univerzuma van naseg univerzuma, to se kaze, a ne kako ti to razumijes.
Nebo se opisuje kao cvrst i neprobojan objekat.. um
nigdje se nekaze da je neprobojno

Ti volis da se dicis kako je objavljen CIJELOM SVIJETU I kako sadrzi sve o svemu zivom, okeanologiju, embriologiju, astrofiziku itd.. pa ni to beduini ne bi razumjeli. Odluci se onda, je li pisan ograniceno da ga razumije samo beduin (sto realno jeste) ili je pisan nevjerovatno kompleksno da ga niko ziv nije mogao shvatiti (sto nije, ali ti volis tvrditi da sadrzi svo znanje svijeta koje smo otkrili, i koje cemo tek otkriti
sto se tice naucnih cinjenica pisan je razumljivim jeziku , jezikom koje poznaju ali sustinu nisu mogli razumjeti mnogih naucnih ajeta, jer ti ajeti su namijenjeni buducim generacijama.

pa kad opise pulsar, koristi Bog samo tri rijeci da bi ga opisao

1. zvijezda
2. kuca (kao kad neko kuca u vrata ili zid)
3. probija (zna se naucno kako pulsari probijaju sa neutrinima i gamma zrakama koe prolaze kroz materiju)

isto tako Crna rupa je opisana sa 3 rijeci uz jednu rijec u zakletvi

1. krece se
2. brise/usisava(ara0pski kunnes, iz ove rijeci je nastala moderna rijec rijec u arapskom usisivac arapski Mukannas)
3. nevidiljvo
4. u zakletvi na drugom mjesto, kunjene pozicijom zvijzde, a Crna rupa nastaje na pozicji zvijezde.

fantasticnost ovoga se uogleda sto komplicran objekete pojednostavi sa 3 rijeci, i opise njihove radnje, to je za mene bozanstven Govor, kompliciranu stvar pojednostaviti na nivou malog djeteta da moze razumjeti, dok sustinu nemoze razumjeti tek onda kad se otkrije to sa teleskopima i modernom tehnologijom ,tek tad se te vec postojece rijeci mogu razumjeti sa buduce otkrivene objekte u univerzumu.
Sve ostalo je NAKNADNA REINTERPRETACIJA kao sto sam vec rekao, cime se pokusava uklopiti rijeci Kur'ana u moderna naucna otkrica
pa naravno da ce naknadno doci tumacenje ako je pocertni tekst od Boga, ljdui u pocetku mogu nagadjati sta to moze biti, a tek kad nauka otkrije tek tad ajet procvjeta u svom sjaju, kao ruza u proljece.
ili je pisan nevjerovatno kompleksno da ga niko ziv nije mogao shvatiti
pisan je razumljivo gdje sustinu niko nije mogao razumjeti pa ni poslanik Muhammed nije mogao razumjeti recimo naucne stvari o kojim Kur'an govori

cak sta vise Allah njima u tom vremenu obecava da ga ne pozuruju sa pokazivanjem tih dokaza jer ce ih on pokazivati ubuducnosti u univerzumu, nama samim itd zasto , pa znao je Allah da ce ljudima dati ideje da otkriju modernu tehnologiju sa kojom ce gledati u makro i mikro skali.
Dope_Man

#486 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

Itakako se Smrle nebo naziva neprobojni, isto kao sto se za vode govori da se NE MIJESAJU. Ignorisi ti pogreske koliko hoces, ali one ostaju tu.

Nepismenost nije nuznoe jednaka gluposti. Cuje, prica, pamti.. lako je pokupiti kroz putovanja kao trgovac silne price, i uz to je kod pisanja imao citavu ekipu, pa ako su oni bili pismeni jos veca vjerovatnoca da su ponesta i procitali. Ja samo kazem da je od njega u najmanju ruku lijenost, a u najgori cisto licemjerje i bezobrazluk, da se ne opismeni kada ima sve uvjete za to.

Sto se tice pulsara, neko se pozabavio pa kako citaj ako volis, ne treba duze od minut: http://dirtyatheist.tumblr.com/post/901 ... ut-pulsars

A sto se tice svemira i neba, NIJEDAN vjernik nije TAKO interpretirao nebo sve dok neko od naucnika nije predlozio MOGUCNOST da postoji vise univerzuma. Nadji takvu interpretaciju i usuticu zauvjek. Da si Muhameda licno pitao rekao bi ti da planine drze zemlju a sunce zalazi u neku lokvu blata tamo iza par brda, jer to je i zapisao. Ali izgleda vjera ceka da nauka otkrije, da osmisli rijecnik, a onda se kao pojavi i kaze ''ah, pa mi to vec znali'' :-)

Dakle opek kaskanje za naukom, i to trcite pred rudu da se uklopite u nesto sto je i za nauku samo mentalna vjezba, ne dokazana stvar. I to je samo po sebi problem religiji, nauka mijenja svoje teorije u skladu sa novim znanjem, a vi uzimate nesto sto bi trebalo da je ABSOLUT i KONSTANTA, te to prilagodjavate nauci kako se ona mijenja.. primjer: Ti SAD tvrdis da prica o vise slojeva neba zapravo predstavlja vise univerzuma. OK, ali HIPOTETSKI da sutra dokaze nauka da ne postoji vise univerzuma, ili da ih postoji 42, dakle vise od nabrojanih 7.. znacilo bi da si pogrijesio.. i sta onda.. reinterpretacija naravno. I ti tu ne vidis problem? Onda si stvarno potpuno slijep od religije, ali to svakako svi znamo.

[quote]pisan je razumljivo gdje sustinu niko nije mogao razumjeti[/quote]

ZATVARAJ TEMU OCAM MOG BRACA PREKUCO :evil:
Last edited by Dope_Man on 27/02/2017 11:22, edited 1 time in total.
Smrcak15

#487 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Nemoj lijepiti nista ziv bio Smrle.

Spominju se pulsari a eto kao potkrala se greska pa zvijezde blize od mjeseca, sunce zalazi u blatnjavu baru.... :-)
moze li ovako

ti meni pokazes u Kuranu gdje se to kaze jasno da su zvijezde blize od mjeseca

sunce zalazi u blatnjavu baru
druze podojeni si propagandanim anti-islamskim stranicama koje naopako iskrivljuju ajete da bi predstavili gresku, ali meni nemogu palamudit jer poznajem itekako dobro Kur'an da mogu odmah nokautirao njihove nidje veze argumente.

nigdje se ne spominje blatnjava bara, nego se kaze kad je zul karnej dosao do mora u predvecerje, more je izgledalo crno kad je sunce zalazilo iza njega,

pa su oni koji vole biti podojeni anti-islamski stranicama navukli se na to neukusno otrovno mlijeko i misle da znaju , a neznaju

da vidimo sta se kaze poslanik o tome:

Image
zforumas

#488 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by zforumas »

Smrle,

kao prvo, nisam podojen nicim, imam vise "islamske" skole od tebe sigurno. Razlika je sto sam, za razliku od tebe, ja bio spreman procitati jos pokoju knjigu osim tih vjerskih.

18:86. Kad stiže do mjesta gdje Sunce zalazi, učini mu se kao da zalazi u jedan mutan izvor i nađe u blizini njegovoj jedan narod.

Jah...

71:15. Zar ne vidite kako je Allah sedam nebesa, jedno iznad drugog, stvorio
71:16. i na njima Mjesec svijetlim dao, a Sunce svjetiljkom učinio?

...znaci sunce i mjesec osvjetlise svih 7 nebesa.

Sad se odluci, je li 7 nebesa predstavljaju 7 paralelnih svemira ili, kao sto neki tumaci tvrde, predstavljaju stratosferju, troposferu, jonosferu i td.?
Smrcak15

#489 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Itakako se Smrle nebo naziva neprobojni, isto kao sto se za vode govori da se NE MIJESAJU. Ignorisi ti pogreske koliko hoces, ali one ostaju tu.

Nepismenost nije nuznoe jednaka gluposti. Cuje, prica, pamti.. lako je pokupiti kroz putovanja kao trgovac silne price, i uz to je kod pisanja imao citavu ekipu, pa ako su oni bili pismeni jos veca vjerovatnoca da su ponesta i procitali. Ja samo kazem da je od njega u najmanju ruku lijenost, a u najgori cisto licemjerje i bezobrazluk, da se ne opismeni kada ima sve uvjete za to.

Sto se tice pulsara, neko se pozabavio pa kako citaj ako volis, ne treba duze od minut: http://dirtyatheist.tumblr.com/post/901 ... ut-pulsars

A sto se tice svemira i neba, NIJEDAN vjernik nije TAKO interpretirao nebo sve dok neko od naucnika nije predlozio MOGUCNOST da postoji vise univerzuma. Nadji takvu interpretaciju i usuticu zauvjek. Da si Muhameda licno pitao rekao bi ti da planine drze zemlju a sunce zalazi u neku lokvu blata tamo iza par brda, jer to je i zapisao. Ali izgleda vjera ceka da nauka otkrije, da osmisli rijecnik, a onda se kao pojavi i kaze ''ah, pa mi to vec znali'' :-)

Dakle opek kaskanje za naukom, i to trcite pred rudu da se uklopite u nesto sto je i za nauku samo mentalna vjezba, ne dokazana stvar. I to je samo po sebi problem religiji, nauka mijenja svoje teorije u skladu sa novim znanjem, a vi uzimate nesto sto bi trebalo da je ABSOLUT i KONSTANTA, te to prilagodjavate nauci kako se ona mijenja.. primjer: Ti SAD tvrdis da prica o vise slojeva neba zapravo predstavlja vise univerzuma. OK, ali HIPOTETSKI da sutra dokaze nauka da ne postoji vise univerzuma, ili da ih postoji 42, dakle vise od nabrojanih 7.. znacilo bi da si pogrijesio.. i sta onda.. reinterpretacija naravno. I ti tu ne vidis problem? Onda si stvarno potpuno slijep od religije, ali to svakako svi znamo.

[quote]pisan je razumljivo gdje sustinu niko nije mogao razumjeti

ZATVARAJ TEMU OCAM MOG BRACA PREKUCO :evil:[/quote]
Itakako se Smrle nebo naziva neprobojni
zasto dokaz ne doneses??

netrebas ti ja cu ti donijeti

nekaze se neporbojnim nego zasticenim

21:32. I učinili smo nebo svodom zaštićenim
ili
21:32. I učinili smo nebo krovom zaštićenim

gdje vidis ovdje neoprobojno?
isto kao sto se za vode govori da se NE MIJESAJU. Ignorisi ti pogreske koliko hoces, ali one ostaju tu.
objasni onda onaj video gore sto sam kao dokaz postirao, gdje jasno ronioc pokaze liniju razgranicenja izmedju slatke i slane vode.
oooo boze,m nemogu da vjerujem, pljuni me ako si ti uopste odgovor procitao, samo sto sam poceo citatividio sam gresku u napadu

pa da vidimo zajendo sta kazu
By the heavens, and At-Târiq (one who knocks at night);
This is a comment from someone who didn’t understand the cosmos. A star’s behavior is not affected by whether it is day time or night time on Earth. That is to say, At-Tariq would not “knock at night” but simply be “one who knocks”. Specifying that it knocks “at night” is showing that this didn’t come from a divine, all-knowing god but from a scientifically illiterate guy who didn’t realize that the stars exist even when it’s not night time.
brutalna greska, prvo u zagradi sto stoji

At-Târiq (one who knocks at night); tarik znaci onaj koji kuca ( ali u zagradi to nije prevod rijeci, nego samo hoce da se kaze onaj koji kuca, ovo Kuca po noci to nema veze sa lingistickom stranom rijeci, jer Tarik je onaj koji kuca i po danu i po noci.
To sto stoji u zagradi po noci, nema veze sa Kur'anom, jer to je dodatak koji nema u orginalnom tekstu Kur'ana, i onda shosha dodje i argumentuje protiv Kur'ana na osnovu dodatnog nepostojeceg teksta u Kur'anu

pa zar se na ovako jadne odgovore hvatas , prije ce biti ja mislim, da se tio nemozes izboriti sa ovim ajetima, pa vruc krompir prebacivas u tudje ruke da odgovoaraju za Tebe koji te brane na katastrofalan nacin, brane te sa slomljenom peruskom, ne zdravom, nego polomljenom koksijom peruskom.
A sto se tice svemira i neba, NIJEDAN vjernik nije TAKO interpretirao nebo sve dok neko od naucnika nije predlozio MOGUCNOST da postoji vise univerzuma.
kako nije, ba pa ti pricas a neznas sta pricas, pa poslanik je objasnio svom ashabu, Inn Abassu koji je najbolje tumac Kur'ana poslije Muhammeda

izmedju prvo i drugog neba/univerzuma je 500 Godina necega razdaljina, nezna se cega.

ti covjce pricas na pamet, nagadjas, uopste neznas sa kojim znanjem se raspole i ti na osnovu onog malo sto znas sudis, nije to uredu, ti ulazis u minirane terene a nisi svjestan koliko je minirano.
OK, ali HIPOTETSKI da sutra dokaze nauka da ne postoji vise univerzuma, ili da ih postoji 42, dakle vise od nabrojanih 7.. znacilo bi da si pogrijesio.. i sta onda.. reinterpretacija naravno. I ti tu ne vidis problem? Onda si stvarno potpuno slijep od religije, ali to svakako svi znamo.
ma sta god rekli, drzat cu se ovoga, da ima 7 univerzuma.

ZATVARAJ TEMU OCAM MOG BRACA PREKUCO
nekontas sta govorim,

razumljive rijeci, ali nerazumije se sustina sta se sa njima hoce postici

naprimjer, kazem to je

zvijezda

ti kontas, aha to su one zvijezde sto vidimo navece golim oko

pa kazem, to je nesto sto kuca, ti kontas, znamo sta znaci kucati

ali kako zvijezda da kuca, eh mozak im zablokira, jer nemogu razumjeti kako moze zvijezda da kuca

i jos dodas,

probija, ti znas sta znaci, probija, ali neznas kako zvijexda probija, znaci sustinu neznas. eto to sam htio reci.

a sta mislis da je spominjano, gamma zrake, neutrini, moderna rijec pulsar uili neutronska zvijezda, ko bi razumio jezicki sta znaci gamma, neutrino, netronska zvijezda?? niko
Smrcak15

#490 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote: 18:86. Kad stiže do mjesta gdje Sunce zalazi, učini mu se kao da zalazi u jedan mutan izvor i nađe u blizini njegovoj jedan narod.

Jah...

Sad se odluci, je li 7 nebesa predstavljaju 7 paralelnih svemira ili, kao sto neki tumaci tvrde, predstavljaju stratosferju, troposferu, jonosferu i td.?
18:86. Kad stiže do mjesta gdje Sunce zalazi, učini mu se kao da zalazi u jedan mutan izvor i nađe u blizini njegovoj jedan narod.
kako tebi ovo djeluje
Image

sta kaze poslanik o zalasku sunca
Image

znaci nije to sto ti hoces da predstavis, nego jendostavno, ono izgleda kao da ulazi u more ali nije, jer vidis i sam da poslanik kaze negdje zadje a n drugom izadje.

71:16. (u tome (fihine)) Mjesec svijetlim dao, a Sunce svjetiljkom učinio?

nista se tu nekaze da osvijetli svih sedam nebesa

nego jednostavno kaze, "u tome" jer jedan od njih sadrze mjesec i sunce, jer je receno na drugom mjestu da je ovo aj nas univerzum okicen zvijezdama.

isto kao kad bi je rekao mozda, stvorio sam zgradu od 7 spratova i u tome dupli wc,

dali znaci da sam napravio dupli wc u svakom spratu ili samo u jednom, u ovom slucaju recimo u prvom spratu?
zforumas

#491 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by zforumas »

Nemoj da editujes moj post u quoteu :!:
To je nekulturno i idiotski.

Pise ti lijepo "i na njima" znaci na tih 7 nebesa, ne pravi se blesav.
Smrcak15

#492 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Nemoj da editujes moj post u quoteu :!:

to pise ali to nije tacan prevod.

i zato sam prepravio. nema tu "na njima", nego "u tome"
zforumas

#493 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:

71:15 “See ye not how Allah has created the seven heavens, one above another,”

71:16 “And made the moon a light in their midst, and made the sun as a (Glorious) lamp?” [transl.: Yusuf Ali]

71:16 “And hath made the moon a light therein, and made the sun a lamp?” [transl.: Pickthal]

71:16 “And made the moon therein a light, and made the sun a lamp?” [transl.: Shakir]

Ti koji znas "google" arapski kazes da nije tacno. Izvini molim te, nisam te prepoznao profesore.
Smrcak15

#494 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:
Smrcak15 wrote:

71:15 “See ye not how Allah has created the seven heavens, one above another,”

71:16 “And made the moon a light in their midst, and made the sun as a (Glorious) lamp?” [transl.: Yusuf Ali]

71:16 “And hath made the moon a light therein, and made the sun a lamp?” [transl.: Pickthal]

71:16 “And made the moon therein a light, and made the sun a lamp?” [transl.: Shakir]

Ti koji znas "google" arapski kazes da nije tacno. Izvini molim te, nisam te prepoznao profesore.
stani ba malo, pa zar nevidis kontradikciju u onome sto pises

prvo si napisao Ovako

pa si postirao ovo

in their ---gdje ovdje na njima?? otkad je engleski In bio bosanski "Na"

therein-sta je therein, znaci "u tome" a ne na njima

evo nek ti google arapski prevede
https://translate.google.se/?hl=sv#en/bs/therein
therein
u tome
ovdje
here, hereabout, in here, over here, herein, therein
zforumas

#495 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by zforumas »

Smrle mani se googlea....upisi kakav kurs jezika (bilo kojeg)

haj' vozdra... :izet: me Don Kihot
Smrcak15

#496 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

zforumas wrote:Smrle mani se googlea....upisi kakav kurs jezika (bilo kojeg)

“Došla je Istina, a nestalo je laži, laž zaista nestaje… (Kur’an, Isra/81)

u lazi su kratke noge, cim dodje pred istinu, brzo bjezi :lol:
Dope_Man

#497 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Dope_Man »

Ti si taj koji nije ni procitao cijeli link, naletio si na prvu ''gresku'' i potrcao da pises, a nisi shvatio da je to citat VJERNIKA na koji tekst odgovara, koji se kasnije povukao i uklonio upravo taj dio koji si istakao. Dakle gresku si nasao u nekome poput sebe, ne u liku koji je odgovorio na upit.

Vode se mijesaju Smrle. Na mjestu gdje se ''sudaraju'' nastaje trag reakcije ali se MIJESAJU. Da se ne mijesaju sta bi se desilo sa rijekom koja dolazi do mora? Jebote kad oko ovako jednostavne stvari pravis samoms sebi problem, nije ni cudo sto se u ostalima petljas u neraskidivo klupko. Ali razumljivo, ti ako priznas jednu gresku tebi SVE pada u vodu.

Pulsari ne ''kucaju'' bas u pravom smislu te rijeci. Ko zna sta je on zelio opisti, ali sigurno nije pulsare. I ta teorija da je bozanstveno u tome jer koristi jednostavne rijeci nije neka genijalna ideja. Koristi rijeci koje IMA, a i Muhamed je bio dovoljno pametan da zna da je izmisljanje novih rijeci manje bitno pored spremanja vojske i utvrdjivanja vjere obecanjima datim jednostavnim jezikom koje prosjecni beduin moze razumjeti.

A onda su se interpretirale i prevodile kako kome odgovara. Imas i novijih prevoda Kur'ana koji spominju EKSPLOZIJU prilikom stvaranje svemira. Naravno da takvo sto niko nije spomenuo prije nego je nauka objasnila da je univezum nastao kroz ono sto zovemo Big Bang, i koji nije eksplozija kako bi je obican covjek zamislio. Da su vjernici toliko sigurni u ''RIJEC'' ne bi ima trebalo servirati novu verziju interpretacije i prevoda svako par godina.
zforumas

#498 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by zforumas »

Smrcak15 wrote:
zforumas wrote:Smrle mani se googlea....upisi kakav kurs jezika (bilo kojeg)

“Došla je Istina, a nestalo je laži, laž zaista nestaje… (Kur’an, Isra/81)

u lazi su kratke noge, cim dodje pred istinu, brzo bjezi :lol:
Ti tacno provociras insana.

therein je izmedju ostalog priloska odredba za mjesto i moze znaciti "in that place"
Ne mozes smrle sve prevoditi preko google translate.

Ti vise vjerujes prijevodu jednog Bosanca nego prijevodu jednog Arapa? Ponudio sam ti 3 verzije prijevoda tog ajeta. I kazes kontradiktoran, buraz, nisam ga ja pisao niti prevodio, tako da ja ne mogu biti kontradiktoran u tom slucaju.

I sta bi sa onih 7 nebesa...jesu li univerzumi ili se ipak mislilo na stratosferu, jonosferu...
Smrcak15

#499 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by Smrcak15 »

Dope_Man wrote:Ti si taj koji nije ni procitao cijeli link, naletio si na prvu ''gresku'' i potrcao da pises, a nisi shvatio da je to citat VJERNIKA na koji tekst odgovara, koji se kasnije povukao i uklonio upravo taj dio koji si istakao. Dakle gresku si nasao u nekome poput sebe, ne u liku koji je odgovorio na upit.

Vode se mijesaju Smrle. Na mjestu gdje se ''sudaraju'' nastaje trag reakcije ali se MIJESAJU. Da se ne mijesaju sta bi se desilo sa rijekom koja dolazi do mora? Jebote kad oko ovako jednostavne stvari pravis samoms sebi problem, nije ni cudo sto se u ostalima petljas u neraskidivo klupko. Ali razumljivo, ti ako priznas jednu gresku tebi SVE pada u vodu.

Pulsari ne ''kucaju'' bas u pravom smislu te rijeci. Ko zna sta je on zelio opisti, ali sigurno nije pulsare. I ta teorija da je bozanstveno u tome jer koristi jednostavne rijeci nije neka genijalna ideja. Koristi rijeci koje IMA, a i Muhamed je bio dovoljno pametan da zna da je izmisljanje novih rijeci manje bitno pored spremanja vojske i utvrdjivanja vjere obecanjima datim jednostavnim jezikom koje prosjecni beduin moze razumjeti.

A onda su se interpretirale i prevodile kako kome odgovara. Imas i novijih prevoda Kur'ana koji spominju EKSPLOZIJU prilikom stvaranje svemira. Naravno da takvo sto niko nije spomenuo prije nego je nauka objasnila da je univezum nastao kroz ono sto zovemo Big Bang, i koji nije eksplozija kako bi je obican covjek zamislio.
Ti si taj koji nije ni procitao cijeli link, naletio si na prvu ''gresku'' i potrcao da pises, a nisi shvatio da je to citat VJERNIKA na koji tekst odgovara, koji se kasnije povukao i uklonio upravo taj dio koji si istakao. Dakle gresku si nasao u nekome poput sebe, ne u liku koji je odgovorio na upit.

covjek koji nije u stanju za zabode u original , i da pojasni da u orginalu je greska, a ne da sudi na osnovu prevoda samo od takvih se nemoze uzeti u obzir sta kazu.

The Quran on Seas and Rivers:

Modern Science has discovered that in the places where two different seas meet, there is a barrier between them. This barrier divides the two seas so that each sea has its own temperature, salinity, and density.1 For example, Mediterranean sea water is warm, saline, and less dense, compared to Atlantic ocean water. When Mediterranean sea water enters the Atlantic over the Gibraltar sill, it moves several hundred kilometers into the Atlantic at a depth of about 1000 meters with its own warm, saline, and less dense characteristics. The Mediterranean water stabilizes at this depth2 (see figure 13).

Image
Figure 13: The Mediterranean sea water as it enters the Atlantic over the Gibraltar sill with its own warm, saline, and less dense characteristics, because of the barrier that distinguishes between them. Temperatures are in degrees Celsius (C°). (Marine Geology, Kuenen, p. 43, with a slight enhancement.) (Click on the image to enlarge it.)

Although there are large waves, strong currents, and tides in these seas, they do not mix or transgress this barrier.

The Holy Quran mentioned that there is a barrier between two seas that meet and that they do not transgress. God has said:

He has set free the two seas meeting together. There is a barrier between them. They do not transgress. (Quran, 55:19-20)

But when the Quran speaks about the divider between fresh and salt water, it mentions the existence of “a forbidding partition” with the barrier. God has said in the Quran:

He is the one who has set free the two kinds of water, one sweet and palatable, and the other salty and bitter. And He has made between them a barrier and a forbidding partition. (Quran, 25:53)

One may ask, why did the Quran mention the partition when speaking about the divider between fresh and salt water, but did not mention it when speaking about the divider between the two seas?

Modern science has discovered that in estuaries, where fresh (sweet) and salt water meet, the situation is somewhat different from what is found in places where two seas meet. It has been discovered that what distinguishes fresh water from salt water in estuaries is a “pycnocline zone with a marked density discontinuity separating the two layers.”3 This partition (zone of separation) has a different salinity from the fresh water and from the salt water4 (see figure 14).

Image
Figure 14: Longitudinal section showing salinity (parts per thousand ‰) in an estuary. We can see here the partition (zone of separation) between the fresh and the salt water. (Introductory Oceanography, Thurman, p. 301, with a slight enhancement.) (Click on the image to enlarge it.)

This information has been discovered only recently, using advanced equipment to measure temperature, salinity, density, oxygen dissolubility, etc. The human eye cannot see the difference between the two seas that meet, rather the two seas appear to us as one homogeneous sea. Likewise, the human eye cannot see the division of water in estuaries into the three kinds: fresh water, salt water, and the partition (zone of separation).

Footnotes:
(1) Principles of Oceanography, Davis, pp. 92-93. Back from footnote (1)
(2) Principles of Oceanography, Davis, p. 93. Back from footnote (2)
(3) Oceanography, Gross, p. 242. Also see Introductory Oceanography, Thurman, pp. 300-301. Back from footnote (3)
(4) Oceanography, Gross, p. 244, and Introductory Oceanography, Thurman, pp. 300-301. Back from footnote (4)
MyTao

#500 Re: Smrt, Sudnji Dan, Raj i Pakao

Post by MyTao »

Nauka tek sada otkrila da se voda sa razlicitom density mjesa sporije...

pitanje koje ja imam... kako su arapi imali oci da to vide prije 1400 godina??? To je dokaz da bog postoji :lol: :lol:

Image
Locked