BIH -ZEMLJA ISELJENIKA

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
detroit-mercy

#476 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by detroit-mercy »

Bodkin wrote:
jeza u ledja wrote:
Fudo387 wrote: Ma zezam se,
Sad smo dosli do momenta da se gadjamo ciframa k'o pravi balkanski gastarbajteri :D :lol:
Mislim da nas detroit-mercy sviju sije :twisted:
Vjerovatno, al on je mator. :P Ja nemam jos ni djece.

Necemo se gadjat ciframa, glupo je. ;-)
Da cujemo :D ako nije na wall streetu, nista od njega :D a nije. Kolko znam, u avio industriji. Doduse i tamo lupa lovu garant :thumbup:
Autoindustrija :mrgreen:
Ma ja sam se samo dobro udao :mrgreen:, vazda je bolje bilo znat nego imat :mrgreen: .
hrle1976

#477 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by hrle1976 »

broj dva wrote: ----
Jarane mi imamo razlicite poglede na zivot i sta cini "snaci se" u zivotu. Te tvoje fantazije sa direktorima najjaci firmi, vlasnicima kompanija i ostalim znace da se cirka 0,00001% posto covjecanstva snaslo a ja razmisljam drugacije.
Recimo meni je jedan savjetnik u dobroj firmi sa 120 00 KM godisnom platom sasvim ok, jedan arhitekta, jedan zubar, jedan...sa redovnom platom koja mu pokrije troskove zivota, omoguci vlastiti stan/kucu, nesto za ustedit, otici na odmor jednom-dvaput, da se ne mora plastit racuna sledeceg mjeseca.
A ti svoga posla i uvjek trazi vise,uvjek trazi jahte i avione i ili ces uspjet ili ces crknut od ljubomore.
Za mene ako neko radi posao za koji se skolovao nije snaci se vec standardno. Pa cak ako radi arodan posao svom skolovanju. Za mene snaci se je otici u L.A. i prekonoci postati zvjeda, sutradan vec milioni na racunu, postati predsjednik, oteti tudju naftu, stegnuti u firmi kajs a da te dionicari firme nagrade sa 2.000.000 eura jer si se herojski zrtvovo kao direktor za firmu i sl. O kako je svjeta i vjeka uvjek se izvini na izrazu kurcilo kad upecas veliku ribetinu a ne od 10cm obicnu.
Bodkin

#478 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote: Autoindustrija :mrgreen:
Ma ja sam se samo dobro udao :mrgreen:, vazda je bolje bilo znat nego imat :mrgreen: .
Aa pa bio sam i ja tu :D :thumbup:
jeza u ledja

#479 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

Ima jedna zanimljiva stranica gdje se mogu usporediti troskovi zivota u raznim gradovima i zemljama svijeta. Znaci sve od plate, preko rente, do troskova komunalija, klope, namirnica, prijevoza, itd itb. Sve je zasnovano na standardiziranim valutama, na platama poslije taksi, itd. I onda ima nesto sto zovu "Local Purchasing Power Index" po kojem mozete porediti gradove i koliko prosjecan stanovnik u stvari ima.
Naravno zasnovano je na tome sta ljudi pisu, ali vecina gradova ima uzorke od po stotine/hiljade upisa.
Onda mozete usporediti pojedinacne stvari, koliko kostaju nekretnine, koliko kosta litar mlijeka, itd.

I onda vam isto napise, ne znam, treba vam X para u Njujorku za Y para u Berlinu, tako nesto.

Evo pa se zabavljajte:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/comparison.jsp

Nemojte me samo napadat sjooo jes glupa stranica, sjoo nema sansi da je ovoliko para. Posto kupio toliko prodo. :)

A evo poretka zemalja po tom purchasing power index:
https://www.numbeo.com/cost-of-living/r ... ountry.jsp (dalje sortirajte po zadnjoj kolumni, sto veci broj to bolje)
A evo i gradovi
https://www.numbeo.com/cost-of-living/r ... urrent.jsp
Last edited by jeza u ledja on 10/02/2017 23:58, edited 1 time in total.
jeza u ledja

#480 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by jeza u ledja »

Bodkin wrote:
U autoindustriji ili ovo....khm, drugo? :D
Bodkin

#481 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote:
Bodkin wrote:
U autoindustriji ili ovo....khm, drugo? :D
Ne bi mi bilo krivo za prvo :D ali ipak drugo
stakasa

#482 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by stakasa »

U Stockholmu kvadrat preko 8 hilada eura, koliko je tamo?
uglavnomja

#483 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by uglavnomja »

stakasa wrote:U Stockholmu kvadrat preko 8 hilada eura, koliko je tamo?

u oslu je prosjek 7000 eur, ali ide i do 13, zavisno od lokacije

prosle godine cijene povecane za 23%, zadnjih 5 godina za 60%

da ponovim tabelu kolege jeza :thumbup: po gradovima

https://www.numbeo.com/cost-of-living/r ... region=150

dobar pregled
broj dva

#484 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by broj dva »

Platih 4.4 m norveski kruna za 75 kvadrata van centra Osla, cisto i dalje ne vjerujem...ali jebi ga takve su cjene, opet bolje nego izmajmljivati...
animals

#485 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

broj dva wrote:Platih 4.4 m norveski kruna za 75 kvadrata van centra Osla, cisto i dalje ne vjerujem...ali jebi ga takve su cjene, opet bolje nego izmajmljivati...
Koliko je to eura..
uglavnomja

#486 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by uglavnomja »

animals wrote:
broj dva wrote:Platih 4.4 m norveski kruna za 75 kvadrata van centra Osla, cisto i dalje ne vjerujem...ali jebi ga takve su cjene, opet bolje nego izmajmljivati...
Koliko je to eura..

jedna 0 manje, znaci 440k
peepeep

#487 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by peepeep »

animals wrote:
Koliko je to eura..
Haman pa 500 000€.
Ja sam mislio da je nemoguće na tom zapadu* imati nekretnine

*sjeveru, jugu, istoku... bilo gdje gdje je civilizovan svijet
broj dva

#488 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by broj dva »

animals wrote:
Koliko je to eura..
---
Negdje izmedju 450-500 k, mislim da je trenutni kurs 1e-8.8 kruna a matematika mi nije jaca strana :D
uglavnomja

#489 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by uglavnomja »

broj dva wrote:
animals wrote:
Koliko je to eura..
---
Negdje izmedju 450-500 k, mislim da je trenutni kurs 1e-8.8 kruna a matematika mi nije jaca strana :D
ma kurs se stalno mijenja, pa racunas prodajni, kupovni ... ja zaokruzim na 10, lakse mi :oops:
a bio je nedavno oko 10
animals

#490 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

broj dva wrote:
animals wrote:
Koliko je to eura..
---
To je previse za takvu kvadraturu..
broj dva

#491 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by broj dva »

Mislim da be bi mogao bez roditelja - 97 su mi dali 250 000 uzeli 500 000 kredita na svoje ime ( hvaka mama, hvala tata) s tim da ga ja odplacujem i kupili mi stan od 55 kvadrata. Skoro 20 godina kasnije sam ga prodai za skoro tri miliona tako da nisam morao uzet vise od 2.4 m kredita a 500 k sam pozajmio rodini da i oni kupe stan...
Bodkin

#492 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Bodkin »

Sto se tice stanova, glupo je bacati se ciframa. Najbolje je vidjeti koliko kvadrata mozes kupiti prosjecnom platom u tom nekom gradu. To je pravi pokazatelj
Fudo387

#493 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

broj dva wrote:Mislim da be bi mogao bez roditelja - 97 su mi dali 250 000 uzeli 500 000 kredita na svoje ime ( hvaka mama, hvala tata) s tim da ga ja odplacujem i kupili mi stan od 55 kvadrata. Skoro 20 godina kasnije sam ga prodai za skoro tri miliona tako da nisam morao uzet vise od 2.4 m kredita a 500 k sam pozajmio rodini da i oni kupe stan...
Cekaj, ne znam jesam li te bas najbolje shvatio...
Ti si stan od 55 kvadrata utusio za tri miliona kruna, platio ga po' miliona, dobar 2 i po'...
za 20 godina?
broj dva

#494 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by broj dva »

Fudo387 wrote:
broj dva wrote:Mislim da be bi mogao bez roditelja - 97 su mi dali 250 000 uzeli 500 000 kredita na svoje ime ( hvaka mama, hvala tata) s tim da ga ja odplacujem i kupili mi stan od 55 kvadrata. Skoro 20 godina kasnije sam ga prodai za skoro tri miliona tako da nisam morao uzet vise od 2.4 m kredita a 500 k sam pozajmio rodini da i oni kupe stan...
Cekaj, ne znam jesam li te bas najbolje shvatio...
Ti si stan od 55 kvadrata utusio za tri miliona kruna, platio ga po' miliona, dobar 2 i po'...
za 20 godina?
--
U sustini, da.
Platio ga 750 k, 250k kes i ostalo kredit.
Cjene stanova u Oslu su otisle nevjerovatno...
I nije (na zalost)nikakvo pretjerivanje nego istina..
animals

#495 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by animals »

Je li prosao prijedlog u Norveskoj da svi imaju platu, radili ne radili..
i kolike su plate tamo prosjecne..
broj dva

#496 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by broj dva »

:run:
animals wrote:Je li prosao prijedlog u Norveskoj da svi imaju platu, radili ne radili..
To se nije ozbiljno razmatralo.

Prosjecna plata ( bez 36 % poreza) je oko 42 000 kruna
peepeep

#497 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by peepeep »

broj dva wrote::run:
animals wrote:Je li prosao prijedlog u Norveskoj da svi imaju platu, radili ne radili..

Jel' ovako dobra plata i u IT sektoru? Pitam jer bi mog'o tražit salameta za 3-4 godine, da malo skupim iskustva. Đasvi mi se Norveška, pravo. :D
Ajatolah_

#498 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Ajatolah_ »

jeza u ledja wrote:
Niemand wrote:Nevezano pitanje, al kad su se skupili vec ovi forumski ameri da pitam.

Ona vasa sjeckalica u sudoperu, kako to tacno funkcionise, i sta se sve smije trpati u to? Dje ide taj otpad?

Kolko ja znam u evropi ovo nije dozvoljeno vecinom, moguce da grijesim. :-?

Interesovalo me ovo oduvijek :D :lol:
Kore od krompira, jabuka, mrve sa tanjira i to. Ide i gdje i sav drugi tekuci otpad - kanalizacija.
Zgodno je to, kako se zove na engleskom?
Fudo387

#499 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by Fudo387 »

Ajatolah_ wrote:
jeza u ledja wrote:
Niemand wrote:Nevezano pitanje, al kad su se skupili vec ovi forumski ameri da pitam.

Ona vasa sjeckalica u sudoperu, kako to tacno funkcionise, i sta se sve smije trpati u to? Dje ide taj otpad?

Kolko ja znam u evropi ovo nije dozvoljeno vecinom, moguce da grijesim. :-?

Interesovalo me ovo oduvijek :D :lol:
Kore od krompira, jabuka, mrve sa tanjira i to. Ide i gdje i sav drugi tekuci otpad - kanalizacija.
Zgodno je to, kako se zove na engleskom?
garbage disposal.
broj dva

#500 Re: BIH -ZEMLJA ISELJENIKA.

Post by broj dva »

:-D
peepeep wrote:
broj dva wrote::run:

Jel' ovako dobra plata i u IT sektoru? Pitam jer bi mog'o tražit salameta za 3-4 godine, da malo skupim iskustva. Đasvi mi se Norveška, pravo. :D
---
Vjerovatno malo jaca, ovo je statisticki prosjek..
Post Reply