Pandakonda wrote:
Pod tim da njihova kultura bude dominantna ne mislim da ubijaš svakoga ko je druge kulture, nego da se ti gosti prilagode tvojoj kulturi i pravilima jer su oni došli u tvoju zemlju, isto kao što bi taj neko drugi očekivao da se ti njemu prilagodiš kad si u njegovoj državi.
Pa normalno da oni mogu živjeti u Francuskoj to niko ne osporava, ali to ne mjenja činjenicu da su oni tu "gosti". Evropa je dom Evropljana isto kao što je Afrika dom Afrikanaca, Azija Azijata itd. svaka migracija između njih podrazumjeva da ulaziš u kontininent gdje su drugi ljudi domoroci.
Ko su oni da se mi njima prilagodjavamo?! Nek se oni nama malo prilagodjavaju.
Nego, ako je Afrika dom Afrikanaca, sto se onda Francuzi i ostali nisu prilagodili njihovim drzavama?
Eee, lako je to rec.
Mislim, naravno da imigranti treba da se prilagode tim zemljama jer dolaze tu uglavnom trbuhom za kruhom ili bjezeci od kakve budale, ali Zapad nije ucinio dovoljno da razmisli sta i kako s tim ljudima i njihovim potomcima u buducnosti, tj. sadasnjosti, cega smo jel svjedoci ovih dana.
Znaci ako pustas ljude kamare u zemlju, treba ti radne snage, treba ti novih poreznih platisa, onda moras napraviti mjesta za njih u drustvu i van toga, a ne trpati ih u geta i onemogucavati im da normalno rade, sve sa putem prema legalnom dugorocnom statusu i eventualno drzavljanstvu. Na koji nacin ces imati 5-10 miliona imigranata u zemlji koji ce istovremeno smatrati tu zemlju svojom, raditi za njenu dobrobit, ako im ne pruzas priliku da postanu njeni punopravni gradjani? Mislim pruzas, ali je jebeno tesko. Alzir je jednom davno bio integralan dio Francuske ako se ne varam, dio cak Evropske zajednice svojevremeno, i onda problem ili cudno sto je toliko njih zavrsilo u danasnjoj Francuskoj?
Francuzi jednostavno i dalje zive u vremenu kada misle da su nesto sto nisu.