Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post Reply
BHCluster

#476 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by BHCluster »

Novak20 wrote:
Al-Batros wrote:
BHCluster wrote:

Pa narod ima sredstvo da se rijesi takvih politicara svake tvije-cetiri godine, a izgleda lakse je kukati.
Pa ne možeš ništa promijeniti od tvojih uhljeba koji poklope izbore.
Izbori su već rutina za vladajuće.Njihovi ljudi na strateškim mjestima u biračkim odborima i komisijama. Etnonacionalne stranke uvezane po principu ti meni, ja tebi u mutnim radnjama. Glasaju mrtvi, glasaju oduzeti, glasalo se i grafitnim olovkama, dopisuju se gluposti da listići postanu nevažeći.....i kako onda, bez obzira na trud, pošteno pobiediti na izborima.

I dan danas sumnjam da je neko namjerno minirao mezar i turbe rahmetli Alije u avgustu 2006 samo da bi ova ista garnitura ostala na vlasti poslije općih izbora u oktobru iste godine. Nikad i ne bi neke velike frke oko ovog, naoko besmislenog-bezumnog, zlo čina pa tako ni počinioca ne pronađoše.
Pa kako je onda SDA izgubila Krajinu (osim Sanskog Mosta), i u drugim djelovima drzave? Ali lakse je kukati. :wink:
BHCluster

#477 Re: Re:

Post by BHCluster »

nightvision wrote:
BHCluster wrote:Ha ja onaj propao ko kauc.
A da ga mozda nisu syebali "mudraci" i "velikani" poput izetbega? Malo islamska deklaracija, malo nacertanije i to i bi...
daddy-kool wrote:Velika je žal za komunizmom, ali većina je odabrala a i dalje bira kapitalizam.
Buraz, ovo sto sada imamo nije kapitalizam. Mozda se nominalno naziva kapitalizmom ali se s kapitalizmom ni u putu nije srelo.
Sa ove vremenske distance i sa obiljem informacija napisati nesto ovako je stvarno zapanjujuce.
nightvision

#478 Re: Re:

Post by nightvision »

BHCluster wrote:Sa ove vremenske distance i sa obiljem informacija napisati nesto ovako je stvarno zapanjujuce.
Mo's mislit'... :-)
BHCluster

#479 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by BHCluster »

pasha078 wrote:
BHCluster wrote:
pasha078 wrote:
Da, zastrasivali su "neformalno". Moja poanta je da nisu morali, mogli su otvoreno, policijom zatvoriti glasacka mjesta. Ali nisu.
Policijom nisu mogli jer je bilo jos uvijek izmjesano u gradovima a van gradova je druga price pa i avioni su bacali letke da se bojkotuje referendum zar ne?
Pa mogli su, jer su ubrzo i stvorili svoje policije. Svakako da je to bilo od ranije planirano, jednostavno su mogli aktivirati plan malo ranije, ali nisu.
Ipak mislim da s njihove tacke gledista nije bilo izvjesno kako ce referendum proci (zbog Filipovica i mogucih indikacija o Abdicu), te nisu htjeli otvorenom konfrontacijom da si za duze vrijeme odgode nastavak operacija u Hrvatskoj. Naravno, ovakve "diskretnije" metode zastrasivanja su primijenjivali.
To i jeste razlog zasto nisu isli odmah otvoreno, znali su da Bosnjaka ima brojcano viseali sa pravoglasa nije bilo dovoljno pa su setu prekavkulisali jersu Srbi iz gradova glasali za nezavsnost nisu svi ali dovoljan broj da referendum prodje.
BHCluster

#480 Re: Re:

Post by BHCluster »

nightvision wrote:
BHCluster wrote:Sa ove vremenske distance i sa obiljem informacija napisati nesto ovako je stvarno zapanjujuce.
To i jeste problem sto ti ne mislis. :lol:
Last edited by BHCluster on 10/08/2017 17:50, edited 1 time in total.
madner

#481 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by madner »

Referendum je trazila Badinterova komisija i odrzan je u svim republikama.

Imate pojma o historiji koliko i Alija o strategiji. :D
BHCluster

#482 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by BHCluster »

madner wrote:Referendum je trazila Badinterova komisija i odrzan je u svim republikama.

Nemoj zezat.
madner

#483 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by madner »

BHCluster wrote:
madner wrote:Referendum je trazila Badinterova komisija i odrzan je u svim republikama.

Nemoj zezat.
Ja i da hocu ne mogu takve gluposti lupati kao ovi branitelji lika i djela. Fali odredjena doza talenta.
bersK

#484 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by bersK »

Ne seri da sam čuo da neko uzima Hadžiće ko primjer razvoja. :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Kakvi ste vi iz SDA ološ i neznalice, sad mi i nije čudo što vam se stranka raspada, a i država usput, kad su vam tako jaki parametri razvoja.

Razvijaju se ba Hadžići šta vam je? Samo što se to ne vidi. Govna smo što nećemo da ispratimo očit razvoj...
Last edited by bersK on 10/08/2017 18:03, edited 1 time in total.
Fudo387

#485 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Fudo387 »

madner wrote:Mene samo zanima kako ljudi objasnjavaju to sto mu je Fikret ustupio mjesto, ako je vec tada bio igrac Beograda.

Inace kratko da se posjetimo velikog mislioca, diplomate, stratega, vodje, ideologa, idola:

1. Napisao pamflet koji je Seselj objavio i tiskao.
2. Uspjesno odbio saveznistvo prvo sa Hrvatskom, pa nakon toga sa Srbijom.
3. Strategija je bila da do rata niposto ne smije doci, te da se mora doci do dogovora po svaku cijenu. Shodno tome, pripreme za plan B su bile takve da se niko previse ne uzrujava, te je dzentlmenski prepustio incijativu drugoj strani, kako niposto ne bi imao sto bolje pozicije prije pocetka rata.
4. Krajnje uspjesno sjebao sve institucije drzave, jer istima nije vjerovao. Zamjenio ih paralelnim neformalnim kanalima.
5. Nije se nikad odlucio, cak i antikomunisticka crta nije dosljedna, shodno tome je i stranka pokupila sve negativne odlike partije.
6. Od svih atributa, prvi je jedini koji je ostao.
Odbio saveznistvo, prvo sa Hrvatskom pa onda sa Srbijom?
O kakvim se to ponudama za saveznistvo radilo?
palermo

#486 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by palermo »

Gojeni H wrote:
palermo wrote: Ne mislim da su mi riječi prejake niti da se kroz moje riječi vezuje narod za jednog čovjeka. Naprosto se radi o sposobnosti naroda da odvoji bitno od nebitnog. Je li imao Alija grešaka, naravno, jesu li neke plaćene ljudskim životima, naravno.....ali je li možemo isto govoriti i za Čerčila, De gola, Džordža Vašingtona......valjda ne mislimo da su oni bezgrešni, ali su oni, bez obzira na njihove greške (uostalom, Čerčil je odmah nakon rata i izgubio izbore) ostali simboli nečeg višeg, predvodnici borbe za slobodu, protiv fašizma i da ne nabrajam dalje.

:lol:
Cercil mi je odmah pao na pamet, vjerovao ili ne. Dakle, nije samo do Bosnjaka. Njemu su Britanci uspjehe u ratu vratili skidanjem sa vlasti neposredno poslije. :D
]
Pa ja bih to prije nazvao sindrom engleske trave iliti demokracija koja se gradi stotinama godina. Britanci jesu odlučili da Čerčil nije prava osoba za postratno vrijeme, ali im nije padalo na pamet da umanjuju njegovu veličinu.

Ja sam već tamo 96,97 bio pristalica toga da je za Aliju Izetbegovića i za Bosnu i Hercegovinu to bilo najbolje vrijeme za njegovo povlačenje i da bi bilo dobro da se ne kandidira na prvim poslijeratnim izborima. Ne zato što nije bio najboljji izbor, nego što bi time otvorio neke nove mogućnosti, puteve......tako mi se tada činilo, ne znam jesam li bio u pravu.

Ali ću opet,za mene je neshvatljivo je da čovjek koji je uspio da u onim teškim ratnim vremenima sačuva jedan narod od ulaska u krug zločina, barbarizma, osvete, da zapravo napravi razliku između civilizacije i necivilizacije pri čemu smo mi, oni koji su se borili za Bosnu i hercegovinu, bili civilizacija, danas biva na ovaj način pljuvan. A koliko je to veliko, pokazuje da se i dan danas svim silama upire da se pokaže da jesmo svi bili isti, ali ne mogu. Džaba im bilo

A koliko je to bio težak zadatak, pokazuju i brojni postovi na ovom forumu, mrežama , u javnosti u kojima se Aliji zamjera da je bio mekušac, slabić, nedorasato vremenu. U podtekstu svih tih kritika je zapravo žal za tim što i mi nismo bili kao oni. Što nije bio kao Slobo, što nije bio kao Franjo. Krvnik, razbojnik, iliti kako se voli reći dorastao vremenu

Ja nikada nisam sumnjao u to da bi se i među bošnjačkim narodom našlo i više nego dovvoljno onih koji bi slijedili puteve raznih Arkana, Lukića, Ilijaševića i sličnih. Samo ih je trebalo pozvati....srećom, pardon ne srećom, nego zahvaljujući vizionarstvu, humanizmu rahmetli Alije Izetbegovića nije bilo poziva. Sa njim na čelu bili smo civilizacija, a ne barbarsko pleme.

Samo zbog ovoga ( a daleko od toga da je jedino), ime Alije Izetbegovića nikada, barem među onim koji ovu zemlju osjećaju svojom, ne bi smjelo biti stavljeno u negativan kontekst.
nightvision

#487 Re: Re:

Post by nightvision »

BHCluster wrote:
nightvision wrote:
To i jeste problem sto ti ne mislis. :lol:
Odogovor u rangu sda-ovca. Ali zato ti mislis alijinom i bakirovom glavom. :thumbup:
RatRodRob

#488 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by RatRodRob »

palermo wrote:
Samo zbog ovoga ( a daleko od toga da je jedino), ime Alije Izetbegovića nikada, barem među onim koji ovu zemlju osjećaju svojom, ne bi smjelo biti stavljeno u negativan kontekst.
Odakle ti šlježe u Mostar?
gacko, nevesinje, podvelež?
nadam se da si se dobro okoristio, da ti kasnije ne bude žao.
palermo

#489 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by palermo »

RatRodRob wrote:
palermo wrote:
:D :sax:
Hamolj

#490 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Hamolj »

nightvision wrote:
Hamolj wrote:Ali hajde iskreno reci, zašto imaš potrebu da kenjaš ? Kad je komunizam počeo graditi, 70-80-ih, koliko je to godina nakon 2. svjetskog rata ? I komunisti su već 55. gradili, how yes no. Envera Šehovića je skoro spojena sa autoputem, transferzala se radi punom parom. Pruga se aktivno sanira u posljednjih par godina, elektrifikacija je skoro u potpunosti izvršena. Prije rata avio saobraćaj je u BiH bio potpuno nebitna komponenta i saobraćalo se samo sa sarajevskog aerodroma. Ove godine bi sarajevski aerodrom prvi put trebao prebaciti milion putnika, a tuzlanski koji kako već rekoh nikad nije imao putnički karakter će prebaciti pola miliona. Uskoro tamo počinje i izgradnja novog terminala. Jesi li zatvoren u četiri zida ili te diler hrani dezinformacijama ?
Sta kazes? Kenjam? :pisnuo:
Pa osim autoputa, za dvadeset godina prakticno nije napravljen nijedan bitan putni pravac, nijedan novi kilometar pruge. Jedva, pa cak i ne mogu, odrzavati ono sto je napravljeno prije rata. Da ne spominjem kamaru firmi koje su planski unistene, pozatvarali hiljade radnih mijesta. I ja kenjam? Pa ti nisi zdrav covjece. Avio saobracaj ako nije bio bitan bar je skoro sva infrastruktura postojala. Znaci samo se malo nadogradi i koristi, nista se iznova ne gradi, osim to malo autoputa. I ja kenjam? Druga stvar, ova vlast gradi samo od bas carsije do marijin dvora. Za bakira i sda bosne dalje nema od toga. Komunisti cijeluj bosnu izgradili prije rata, ovi banditi to ne mogu okreciti na ovih 17%. I ja kenjam? Bravo covjece. Tacno vam mozgove peru varkinom na dnevnoj bazi.
Dogovori se molim te prvo sam sa sobom. Pod broj jedan 50 % sela do 92. nije imalo asfalta, barem 20 % nije imalo struje. Danas je broj takvih sveden na ispod 5 %. Od važnijih putnih prava istina nije izgrađeno ništa osim autoputa, a ovo što je do sad izgrađeno vrijedi više od pola onih saobraćajnih komunikacija koje su izgrađene prije rata. Spominješ prugu, pa onda bi trebao znati da je BiH npr. imala više kilometara pruge za vrijeme AU nego u Jugoslaviji jer su komunjare 78. počupale dobar dio šina zbog nerantabilnosti, a ti bi te pruge sad obnavljao ? Kakva je avio infrastruktura postojala ? Imao si sarajevski terminal koji je na nešto ličio i tri šupe u BL, Tuzli i Mostaru. Piste su poslije rata sve proširivane jer su one bile namijenjene samo slijetanju vojnih aviona. Ne pričaj gluposti molim te. Opet ti kažem za 22 godine poslije ovog rata je urađeno mnogo više nego za 22 godine poslije onog rata.
Hamolj

#491 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Hamolj »

ultima_palabra wrote: Ispravka, gradili su 1946... https://hr.wikipedia.org/wiki/%C5%BDelj ... ovi%C4%87i
Koliko je koštala radna snaga ?
Fudo387

#492 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Fudo387 »

palermo wrote:
RatRodRob wrote:
palermo wrote:
:D :sax:
Dobro si pros'o, ja sam ocekivao da ce ubaciti nesto od Praljka i njegovih umotvorina, vec vidjeno.
Hamolj

#493 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Hamolj »

seln wrote:
Hamolj wrote:Najjači su mi ovi malograđani što umisle da su građani.
Kad nestane casti, muda, para... ostaje "stara sarajevska porodica" :-)
Stare sarajevske porodice iz Rogatice, Vareša, Bileće, Gacka.
Hamolj

#494 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Hamolj »

aratet wrote:
Gradili se objekti kojih je bilo desetak u Svijetu.
Ovaj Sisoko se sramoti.

Treba dodati i Kosevo i Skenderiju koje su imale najvece rekonstrukcije tada.
Pa Tito je već bio pod zemljom kad je bila olimpijada znači karinu je on napravio isto kao što je Alija bio pod zemljom kad je SDA počela pljahati.
BHCluster

#495 Re: Re:

Post by BHCluster »

nightvision wrote: Odogovor u rangu sda-ovca. Ali zato ti mislis alijinom i bakirovom glavom. :thumbup:
A do tog zakljucka si dosao kako?
Škobo Habu

#496 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Škobo Habu »

Obi Wan Bosnian wrote:Koliko smo mi samo podjeljeno društvo. Da nema uopšte Srba i Hrvata u BiH mi bi opet bili duboko podjeljeno društvo.
Upravo je to zasluga SDA.
Suštinski, SDA se smatra demokratskom strankom, faktički demokratija im dođe samo kao paravan za etno, odnosno parto-kratiju.
Dvadeset godina ta stranka vuće konce, u svakom smislu društveno-političkog života, koji razgrađuju unutrašnje biće bošnjačkog čovjeka, politikom koja te iste Bošnjake razdvaja na "podobne" i "nepodobne".
Uglavnom, riječ je o stranci koja kontiuirano pod "demokratskim procesima" provodi politiku podobnih kadrova od ekonomije do kulture i sporta.
Do najsitnijih pora javnog života.
Ako pogledamo cijelu hronologiju nastanka SDA, od njenog formiranja do danas, postoji cio niz sukoba Izetbegovića sa svojim prvim saradnicima. Prvo M.Filipović i Zulfikarpašić, zatim Abdić, što nije neka greška, onda Silajdžić, pa sve do Radončića, koji je upravo i formirao SBB zbog njegovog stava kako današnja SDA ne provodi autohtonu politiku koju je vodio Izetbegović!?
Morate znati da je SDA, upravo u vrijeme stolovanja Alije Izetbegovića, vodila kroz svoje stranačke medije jedan vrlo prljav i nekorektan rat protiv njegovih tadašnji politički openenata, pogotova kroz listove tipa "Ljiljana", koji su sastavljali spiskove nepodobnih "Bošnjaka", koji ne klanjaju, ne poste, i koji su zbog svojih ubjeđenja prozivati "komunjarama", "četnicima" i čime više ne.
Upravo za vrijeme stolovanja Izetbegovića seniora smo imali najviše napada na slobodu štampe, atake na opozicione lidere (ko se sjeća još Muje Letve i napada na Silajdžića), čak i zabrane, odnosno otežavanja djelovanja opozicionim strankama u nekim opštinama u kojima je SDA suvereno drmala.
Ne mogu se tačno sjetiti, ali čini mi se da je SDP u Maglaju sjedište imao u garaži, jer im vladajuća stranka SDA nije dozvoljavala da dobiju svoje prostorije. U Krajini su se ciljano zastrašivali kandidati drugih stranaka i uništavali njihovi predizborni plakati.
Ne stvarajte od Alije, tako vam Boga, nikakvog "Oca Nacije", pogotovo bošnjačke, jer to on nije, više je za svog života učinio Zulfikarpašić na spašavanju bošnjaštva od kompletnog zaborava, nego li sam Alija, koji ideju povratka imenu Bošnjak ismijavao sa početka devedesetih.

Propaganda SDA u tom pogledu nije ništa drugačija od sadašnje Erdoganove.
Hamolj

#497 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Hamolj »

Glupost, nije kriva SDA nego naš mentalitet. Bošnjo se od postanka pa do danas bio spreman prodati za šaku oraha. U srednjem vijeku kad nije bilo SDA bosanski plemići su se međusobno krvili. U Osmanskom carstvu kad je Husein-kapetan Gradščević poveo vojsku u borbu za autonomiju izdao ga je Bošnjo Ali-beg Rizvanbegović. U komunizmu je komšija Bošnjak lažno prijavljivao komšiju Bošnjaka da je fašišta jer je imao pola dunuma zemlje više itd. Ovo društvo je postalo psihički bolesno. Današnji bosanski čovjek prokocka ili popije platu za dan, žena ga prevari, ručak mu zagori, dijete mu dobije keca u školi i kaže SDA mu kriva jer mu je teško samom sebi priznati da je glup, nesposoban i retardiran. Ovo društvo boluje od bolesti koja se naziva kompleks više vrijednosti.
nightvision

#498 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by nightvision »

Hamolj wrote:Dogovori se molim te prvo sam sa sobom. Pod broj jedan 50 % sela do 92. nije imalo asfalta, barem 20 % nije imalo struje. Danas je broj takvih sveden na ispod 5 %. Od važnijih putnih prava istina nije izgrađeno ništa osim autoputa, a ovo što je do sad izgrađeno vrijedi više od pola onih saobraćajnih komunikacija koje su izgrađene prije rata. Spominješ prugu, pa onda bi trebao znati da je BiH npr. imala više kilometara pruge za vrijeme AU nego u Jugoslaviji jer su komunjare 78. počupale dobar dio šina zbog nerantabilnosti, a ti bi te pruge sad obnavljao ? Kakva je avio infrastruktura postojala ? Imao si sarajevski terminal koji je na nešto ličio i tri šupe u BL, Tuzli i Mostaru. Piste su poslije rata sve proširivane jer su one bile namijenjene samo slijetanju vojnih aviona. Ne pričaj gluposti molim te. Opet ti kažem za 22 godine poslije ovog rata je urađeno mnogo više nego za 22 godine poslije onog rata.
Mescini jedino se vi ne mozete dogovoriti hoce te li ili necete graditi trzni centar na taslihanu.
Ne mogu vjerovati ocima da citam sta si napisao. Uslovi kakvi su bili poslije onog rata u poredjenju sa svim donacijama koje su pristigle poslije ovog, plus sta se sve opljackalo i unistilo, ovo je definitivno vrh vrhova.
Znaci - :ekser:
Škobo Habu

#499 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Škobo Habu »

Fudo387 wrote:
madner wrote:Mene samo zanima kako ljudi objasnjavaju to sto mu je Fikret ustupio mjesto, ako je vec tada bio igrac Beograda.

Inace kratko da se posjetimo velikog mislioca, diplomate, stratega, vodje, ideologa, idola:

1. Napisao pamflet koji je Seselj objavio i tiskao.
2. Uspjesno odbio saveznistvo prvo sa Hrvatskom, pa nakon toga sa Srbijom.
3. Strategija je bila da do rata niposto ne smije doci, te da se mora doci do dogovora po svaku cijenu. Shodno tome, pripreme za plan B su bile takve da se niko previse ne uzrujava, te je dzentlmenski prepustio incijativu drugoj strani, kako niposto ne bi imao sto bolje pozicije prije pocetka rata.
4. Krajnje uspjesno sjebao sve institucije drzave, jer istima nije vjerovao. Zamjenio ih paralelnim neformalnim kanalima.
5. Nije se nikad odlucio, cak i antikomunisticka crta nije dosljedna, shodno tome je i stranka pokupila sve negativne odlike partije.
6. Od svih atributa, prvi je jedini koji je ostao.
Odbio saveznistvo, prvo sa Hrvatskom pa onda sa Srbijom?
O kakvim se to ponudama za saveznistvo radilo?
Vjerovatno misli na onaj "historijski" dogovor Filipovića, kao Alijinog emisara, sa Čosićem u Beogradu. To"saveznštvo" je bilo na staklenim nogama i kao ideja, a ne kamo li moguće na terenu.
Što se tiče savezništva sa Hrvatima, to savezništvo je postojalo u okviru OS BiH, no svi znamo da je Boban jednostrano odbacio taj sporazum nakon zaključaka HZ HB u Grudama, u proljeće '92. godine, kada ne priznaju komandu TO BiH, i proglašavaju samo HVO legitimnom vojnom formacijom na području HZ HB.
Hamolj

#500 Re: Alija Izetbegović - Odabrani citati

Post by Hamolj »

nightvision wrote:
Hamolj wrote:Dogovori se molim te prvo sam sa sobom. Pod broj jedan 50 % sela do 92. nije imalo asfalta, barem 20 % nije imalo struje. Danas je broj takvih sveden na ispod 5 %. Od važnijih putnih prava istina nije izgrađeno ništa osim autoputa, a ovo što je do sad izgrađeno vrijedi više od pola onih saobraćajnih komunikacija koje su izgrađene prije rata. Spominješ prugu, pa onda bi trebao znati da je BiH npr. imala više kilometara pruge za vrijeme AU nego u Jugoslaviji jer su komunjare 78. počupale dobar dio šina zbog nerantabilnosti, a ti bi te pruge sad obnavljao ? Kakva je avio infrastruktura postojala ? Imao si sarajevski terminal koji je na nešto ličio i tri šupe u BL, Tuzli i Mostaru. Piste su poslije rata sve proširivane jer su one bile namijenjene samo slijetanju vojnih aviona. Ne pričaj gluposti molim te. Opet ti kažem za 22 godine poslije ovog rata je urađeno mnogo više nego za 22 godine poslije onog rata.
Mescini jedino se vi ne mozete dogovoriti hoce te li ili necete graditi trzni centar na taslihanu.
Ne mogu vjerovati ocima da citam sta si napisao. Uslovi kakvi su bili poslije onog rata u poredjenju sa svim donacijama koje su pristigle poslije ovog, plus sta se sve opljackalo i unistilo, ovo je definitivno vrh vrhova.
Znaci - :ekser:
Kakve crne donacije ? Pola od onoga što je stajalo na papiru da smo dobili su sami stranci pohapali. Ti fakat misliš da niko od stranaca nije iskoristio situaciju u Bosni da se obogati ? :-)

I donacije su pristizale za šta, za popravku privatnih objekata ili za pokretanje proizvodnje ? Da su nama stranci željeli industrijski procvat ne bi nam poslije rata tušili svoju robu nego bi nam pomogli da je sami proizvedemo, ali kao što već rekoh njima to nije bio interes jer morali su i oni nekako profitirati od rata u Bosni. I pola fabrika koje su propale, a koje očekujem da spomeneš u sljedećem postu su bile neprofitabilne i već propale u vrijeme socijalizma, ali su na silu radile. Jugoslavija je uglavnom proizvodila fuš robu koja je bila dobra za podmirivanje domaćeg tržišta i tržišta drugih socijalističkih zemalja. Kvalitetom nije mogla na "pravo" tržište". Pa ti si jedan od onih koji bi prvi gradili na Tašlihanu jer ti budi loše sjećanje na Osmansko carstvo, i jedan si od onih koji bi porušio sve džamije i gradio fabrike. Sad na mene lafo prebacuješ lopticu, a sebe predstavljaš zaštitnikom kulturne baštine.

Imaš sve potrebne osobine da budeš dobar SDA-ovac jer znaš prebaciti lopticu i prilagoditi se svakoj situaciji.
Post Reply