sadie_forever wrote:Popis u BIH je pokazao da je BIH zemlja sa vecinski islamskim vjernicima,sta mislite onda jel ok zahtjevati zakonski osiguran sat petkom radi dzume? ovu temu otvaram jer sam potaknuta inicijativom studenta Harisa Zahiragica
Pitanje džume-namaza (namaza uopće, kao i bilo čega što se tiče vjere islama) je stvar samog vjernika. Ako je neko iskren i predan musliman on će to biti bez obzira na okolnosti, bez obzira na otežavajuće okolnosti, a opet uvažavajući te dane okolnosti. Takav primjer su nekadašnje "radničke džume" koje su neki imami pravili u dogovoru s muslimanima Muslimanima (dakle Muslimanima koji su pripadnici islamske vjere, vjernicima - jel da kako rogobatno i nelogično zvuči ovo? Žasau...) pa su, umjesto tačno u podne (12 ili 13 sati), džume klanjali u zadnji čas do kojeg se one mogu klanjati, do pred sami ikindijski vakat, oko 15, 16 ili 17 sati poslijepodne...
To je bilo vrijeme kada je ateizam bio hit, kada smo mi bili ateističko društvo u nastanku, kada se u javnosti nisu pojavljivali teisti (da karikiram zabrinutosti), itd. uglavnom, sve ono što smo sada samo obrnuto. Čime se može potvrditi da smo mi, ustvari, društvo konstantnog palamuđenja, konstatacija i primjećivanja: primjećujemo da je jednom kod nas bilo 'nako, sad je 'vako, a sutra...
BiH je sekularna država (jedino kao takva je moguća, za sve koje pameti imaju, i svaki otklon od toga će ići na štetu same vjere, prije svega), ali nije i sekularno društvo, i postoje u toj državi crkve i vjerske zajednice koje predstavljaju određene vjerske skupine, sklapaju ugovore s državom kako bi vjernici imali neka prava koja mogu imati. Zahtjev za džuma-namazom (bilo koje vrste), ako treba da ide, onda ide preko institucije IZ BiH čiji je to posao. Ako neko drugi to čini onda je to otvoreno politikantstvo. A IZ BiH ima i petak, odnosno taj sat petkom predviđen u svom Ugovoru s državom BiH, ako se ne varam. I sve u skladu sa pozitivnim zakonima, evropskim i inim deklaracijama o ljudskim pravima i sl.