Dzuma petkom

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#476 Re: Dzuma petkom

Post by O'zone »

_BataZiv_0809 wrote:500 radnika Hidrogradnje zavrsi na birou, ode Bosnalijek u bescjenje pitaj boga kome, kao i FDS neki dan, a vi i dalje glodjite ovu kost koju su vam vladajuci bacili. :-)
Zašto sumnjaš u dnevno političke prioritete prosječnog stanovnika BiH.
To je naše vječito prokletstvo da od drveta ne vidimo šumu a još nam tu šumu u isto vrijeme napao parazit i djelimično gori u požaru dok sa druge strane šumokradice režu li režu.
Meni je ovaj Zahirović totalno marginalan lik. Oblikovan u stranci kao još veliki broj podmlatka jer neko mora da nastavi gdje su glavonje stale. Jedini problem sa njim je što je napadan, što gura ko sivonja i nema pardona a sve dok en naleti na nekog glavonju (političkog) koji će ga sažvakati i ispljunuti.
Sanjarko

#477 Re: Dzuma petkom

Post by Sanjarko »

_BataZiv_0809 wrote:500 radnika Hidrogradnje zavrsi na birou, ode Bosnalijek u bescjenje pitaj boga kome, kao i FDS neki dan, a vi i dalje glodjite ovu kost koju su vam vladajuci bacili. :-)
Kapitalizam, ne znam sta te ovo cudi.
Svugdje je skoro u Svijetu tak.
hrasno38
Vozim: Renault Laguna
Horoskop: Riba

#478 Re: Dzuma petkom

Post by hrasno38 »

O'zone wrote:
Zašto sumnjaš u dnevno političke prioritete prosječnog stanovnika BiH.
To je naše vječito prokletstvo da od drveta ne vidimo šumu a još nam tu šumu u isto vrijeme napao parazit i djelimično gori u požaru dok sa druge strane šumokradice režu li režu.
Meni je ovaj Zahirović totalno marginalan lik. Oblikovan u stranci kao još veliki broj podmlatka jer neko mora da nastavi gdje su glavonje stale. Jedini problem sa njim je što je napadan, što gura ko sivonja i nema pardona a sve dok en naleti na nekog glavonju (političkog) koji će ga sažvakati i ispljunuti.
Vidi i Radovan Karadzic je bio marginalan like do 90-tih.....neki psihijatric koji je radio u FK Sarajevo....i Tudman je bio najobicniji general medju mnogim generalima i u rat usao sa jebenom Ladom......itd itd.....vrlo mali je korak od onoga da si nepoznat do onoga da svi cuju za tebe i to nerijetko bar kod nas bude kad je u pitanju neko sranje. E ali bas kako si i napisao posto je glavonja i tvrdoglav i sivonja donijet ce sranje koje nam ne treba zato je najbolje na vrijeme da mu neko ocita lekciju. Da li ce to biti neko iz njegove stranke (cisto sumnjam) ili neko na ulici (sto ce biti prije) ne znam ali znam da takvi obicno lose zavrse.
Prije posolidno godina sjedio sam na jednoj kafi i zaista ugodno caskao sa rahmetli hadzijom Omerom Behmenom....covjekom pred kojim su monogi iz SDA stajali mirno ko svijece. I pricali smo o ovoj silnoj navali gradnje dzamija sto bi rekli "gdje god nadjes zgodno mjesto tu dzamiju posadi". Kaze hadzija " a sta ce im nove kad su i stare poluprazne". I sa tim je sve rekao.
Ovakvi su opasni za drustvo i za okolinu jer konstantno truju i zagadjuju sve oko sebe. Naravno jasno je i budali da ovo Zahiragic radi po necijoj direktivi jer on je ipak bez obzira koliko veliki glavu imao jedan mali isprdak koji je samo alat u tudjim rukama.
Svidrigajlov

#479 Re: Dzuma petkom

Post by Svidrigajlov »

sadie_forever wrote:Popis u BIH je pokazao da je BIH zemlja sa vecinski islamskim vjernicima,sta mislite onda jel ok zahtjevati zakonski osiguran sat petkom radi dzume? ovu temu otvaram jer sam potaknuta inicijativom studenta Harisa Zahiragica
Korak po korak priblizavamo se uvođenju šerijata.
hrasno38

#480 Re: Dzuma petkom

Post by hrasno38 »

Svidrigajlov wrote:
sadie_forever wrote:Popis u BIH je pokazao da je BIH zemlja sa vecinski islamskim vjernicima,sta mislite onda jel ok zahtjevati zakonski osiguran sat petkom radi dzume? ovu temu otvaram jer sam potaknuta inicijativom studenta Harisa Zahiragica
Ne moze to je krsenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH :D i usput takmicenje SDA celnika kako simpatije Evrope pretvoriti u gnusanje a ondas u zestoke rekacije jer EU ce uvijek vise po prstima klepiti Bosnjake nego Srbe i Hrvate jer su ove prve bombardovali radi zastite Bosnjaka a ovi drugi su clanovi njihove porodice. Samo glupavo rukovodstvo SDA/SBB izgleda to ne moze da shvati i razumije pa salje na zadatke ove maloumne satelite.
Last edited by hrasno38 on 06/10/2016 23:59, edited 1 time in total.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#481 Re: Dzuma petkom

Post by Velkoski »

Svidrigajlov wrote:
amin
Svidrigajlov

#482 Re: Dzuma petkom

Post by Svidrigajlov »

Ako su ljudi vjernici, onda pišaji ga - nek prave Islamsku državu. To je neminovno.

Poraz civilizacije se desio u momentu kada je religioznost postala mainstream, prihvatljiva, pa onda i vodeca sila u drustvu a sto ce uvesti šerijat... pa to je kasno sad o tome razmišljati, To je samo logična posljedica. Logična posljedica je naravno i raspad BiH i izolacija države i opšte nazadovanje, ali to je sigurno manje bitno nego božiji zakoni.
Svidrigajlov

#483 Re: Dzuma petkom

Post by Svidrigajlov »

hrasno38 wrote:
Svidrigajlov wrote:
Ne moze to je krsenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH :D i usput takmicenje SDA celnika kako simpatije Evrope pretvoriti u gnusanje a ondas u zestoke rekacije jer EU ce uvijek vise po prstima klepiti Bosnjake nego Srbe i Hrvate jer su ove prve bombardovali radi zastite Bosnjaka a ovi drugi su clanovi njihove porodice. Samo glupavo rukovodstvo SDA/SBB izgleda to ne moze da shvati i razumije pa salje na zadatke ove maloumne satelite.
A to je kao bitno u odnosu na božije naredbe... Pa valjda bog bolje zna od Bila Klintona.
hrasno38

#484 Re: Dzuma petkom

Post by hrasno38 »

hrasno38 wrote:Ne moze to je krsenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH :D i usput takmicenje SDA celnika kako simpatije Evrope pretvoriti u gnusanje a ondas u zestoke rekacije jer EU ce uvijek vise po prstima klepiti Bosnjake nego Srbe i Hrvate jer su ove prve bombardovali radi zastite Bosnjaka a ovi drugi su clanovi njihove porodice. Samo glupavo rukovodstvo SDA/SBB izgleda to ne moze da shvati i razumije pa salje na zadatke ove maloumne satelite.
Svidrigajlov wrote:A to je kao bitno u odnosu na božije naredbe... Pa valjda bog bolje zna od Bila Klintona.
Jah sorry to sam previdio :D
Svidrigajlov

#485 Re: Dzuma petkom

Post by Svidrigajlov »

hrasno38 wrote:
hrasno38 wrote:Ne moze to je krsenje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH :D i usput takmicenje SDA celnika kako simpatije Evrope pretvoriti u gnusanje a ondas u zestoke rekacije jer EU ce uvijek vise po prstima klepiti Bosnjake nego Srbe i Hrvate jer su ove prve bombardovali radi zastite Bosnjaka a ovi drugi su clanovi njihove porodice. Samo glupavo rukovodstvo SDA/SBB izgleda to ne moze da shvati i razumije pa salje na zadatke ove maloumne satelite.
Svidrigajlov wrote:A to je kao bitno u odnosu na božije naredbe... Pa valjda bog bolje zna od Bila Klintona.
Jah sorry to sam previdio :D
Pa sta mislis sta bi vjerniku trebalo da bude bitnije, ustav ili boziji propis? Logicno boziji propis. Em je savrsen em se pika i nakon smrti.

Ukratko, nema pravne drzave u muslimanskim zemljama, osim ako pravo nije izvedeno iz religije. Pogledaj kako je u svijetu, tako ce biti i nama.
Svidrigajlov

#486 Re: Dzuma petkom

Post by Svidrigajlov »

Chisum wrote:
kamberovica polje wrote:Mozak SDA glasača stvarno je za proučavanje.
Mislis ono par ganglija?

Hmmm... kod nas je normalno i da direktor bolnice vjeruje u boga i dekan fakulteta i rektor univerziteta i predsjednik akademije nauka i umjetnosti i nagradjivani glumac i najpopularniji pjevac i kapiten fudbalske reprezentacije i najcitaniji pisac.... prkaticno svako.

Nisu to samo neobrazovani. I obrazovani su vjernici. Bolje reci i strucni, pismeni, su vjernici.

U javnosti se ne pojavljuju ateisti. Zna li iko izajednog sarajevskog prominentnog intelektualca - ateistu, koji zivi u gradu, postovan je i dobija priliku u medijima da prica o ateizmu. Nema. Prebili bi ga.

Uostalom musliman ne moze biti ateista, to bi bio oximoron.

Odavno je zabranjeno i upitati da li islam ima smisla i kuda svo ovo vodi. U najboljem slucaju imamo umjerene vjernike. Ali vjernike.

Mi nismo drustvo nauke. Mi nismo sekularni. Mi smo Islamska drzava u nastajanju. Korak po korak nezaustavljivo do šerijata.
piupiu

#487 Re: Dzuma petkom

Post by piupiu »

_BataZiv_0809 wrote:Rezimski ljudi. :thumbup:
Prije bih rekla skorojevići i oportunisti. :oops:
arzuhal

#488 Re: Dzuma petkom

Post by arzuhal »

Pitanje džume-namaza (namaza uopće, kao i bilo čega što se tiče vjere islama) je stvar samog vjernika. Ako je neko iskren i predan musliman on će to biti bez obzira na okolnosti, bez obzira na otežavajuće okolnosti, a opet uvažavajući te dane okolnosti. Takav primjer su nekadašnje "radničke džume" koje su neki imami pravili u dogovoru s muslimanima Muslimanima (dakle Muslimanima koji su pripadnici islamske vjere, vjernicima - jel da kako rogobatno i nelogično zvuči ovo? Žasau...) pa su, umjesto tačno u podne (12 ili 13 sati), džume klanjali u zadnji čas do kojeg se one mogu klanjati, do pred sami ikindijski vakat, oko 15, 16 ili 17 sati poslijepodne...

To je bilo vrijeme kada je ateizam bio hit, kada smo mi bili ateističko društvo u nastanku, kada se u javnosti nisu pojavljivali teisti (da karikiram zabrinutosti), itd. uglavnom, sve ono što smo sada samo obrnuto. Čime se može potvrditi da smo mi, ustvari, društvo konstantnog palamuđenja, konstatacija i primjećivanja: primjećujemo da je jednom kod nas bilo 'nako, sad je 'vako, a sutra...

BiH je sekularna država (jedino kao takva je moguća, za sve koje pameti imaju, i svaki otklon od toga će ići na štetu same vjere, prije svega), ali nije i sekularno društvo, i postoje u toj državi crkve i vjerske zajednice koje predstavljaju određene vjerske skupine, sklapaju ugovore s državom kako bi vjernici imali neka prava koja mogu imati. Zahtjev za džuma-namazom (bilo koje vrste), ako treba da ide, onda ide preko institucije IZ BiH čiji je to posao. Ako neko drugi to čini onda je to otvoreno politikantstvo. A IZ BiH ima i petak, odnosno taj sat petkom predviđen u svom Ugovoru s državom BiH, ako se ne varam. I sve u skladu sa pozitivnim zakonima, evropskim i inim deklaracijama o ljudskim pravima i sl.
Last edited by arzuhal on 07/10/2016 07:12, edited 1 time in total.
muha_sa

#489 Re: Dzuma petkom

Post by muha_sa »

pitam se :D da je džuma nedeljom koliko bi ovih što petkom furaju s posla luftirali :?
KB9

#490 Re: Dzuma petkom

Post by KB9 »

Velkoski wrote:
Svidrigajlov wrote:
amin
kako su me samo napadali kad sam relativno skoro na odredjenim temama piso o tome, drago mi je da iz dana u dan sve vise ljudi to primjecuje :)
HAVANA

#491 Re: Dzuma petkom

Post by HAVANA »

Ja se vise nista ne pitam,pun mi qrac svega.Nek svako radi svoj posao i nek pruzi uslugu gradjanima koju je duzan da pruzi u zakonski propisanom radnom vremenu.Nek pruza jer citav zivot i poslovanje baziramo na radnom vremenu,mogucnoscu kada i kako nesto mozemo zavrsiti.Nije to sat,da je sat pa ni po muke, i nek se pojedini ne prave budale.Velikih problema imam petkom sto se tice poslovanja.Zbog tog petka gdje se konj ni ne vrati na posao sam par puta ostao kratkih rukava i posvadjan sa prevoznikom iz druge zemlje.Jebe se njega za petak.On ne moze shvatiti da neko ode da se moli bogu u radnom vremenu i da se ne vrati nikako.Doduse ne mogu ni ja.Sve vise i oko svake stvari se petlja vjera, a u biti ni v tu od vjere nema.Cista samopromocija balavaca i budala.Oni drugo ne znaju,sa skolom i naukom tanki,stvaranje nove vrijednosti im ne ide od ruke,u svoj toj nemoci i gluposti jedino im ostaje da galame o pravima,postotcima,nadi da ce se uvalit na kakvu poziciju.Primitivni,glupi i nesposobni kakvi jesu a na bitnim pozicijama likovi ko iz alan forda su nas i doveli u ovakvu situaciju da se istusirat ne mogu u jedan ujutro,semafore jebene dolazi firma iz inostranstva da nastima,sve zivo je problem i niko nista ne zna strucno odraditi.Daj im boze pameti ,ako te ima, kako oni tvrde da te ima.Eto meni ateisti je jedino ostalo da se molim tom bogu da im da pameti.Daj im ba,spasi nas,pomozi nam...
arzuhal

#492 Re: Dzuma petkom

Post by arzuhal »

HAVANA wrote:Nije to sat,da je sat pa ni po muke, i nek se pojedini ne prave budale.Velikih problema imam petkom sto se tice poslovanja.Zbog tog petka gdje se konj ni ne vrati na posao sam par puta ostao kratkih rukava i posvadjan sa prevoznikom iz druge zemlje.Jebe se njega za petak.On ne moze shvatiti da neko ode da se moli bogu u radnom vremenu i da se ne vrati nikako.Doduse ne mogu ni ja.Sve vise i oko svake stvari se petlja vjera, a u biti ni v tu od vjere nema.Cista samopromocija balavaca i budala.Oni drugo ne znaju,sa skolom i naukom tanki,stvaranje nove vrijednosti im ne ide od ruke,u svoj toj nemoci i gluposti jedino im ostaje da galame o pravima,postotcima,nadi da ce se uvalit na kakvu poziciju.Primitivni,glupi i nesposobni kakvi jesu a na bitnim pozicijama likovi ko iz alan forda su nas i doveli u ovakvu situaciju da se istusirat ne mogu u jedan ujutro,semafore jebene dolazi firma iz inostranstva da nastima,sve zivo je problem i niko nista ne zna strucno odraditi.Daj im boze pameti ,ako te ima, kako oni tvrde da te ima.Eto meni ateisti je jedino ostalo da se molim tom bogu da im da pameti.Daj im ba,spasi nas,pomozi nam...
Upravo tako. Iz ugla vjere koja zahtijeva poštenje i poštivanje u radu i poslovanju, red, brigu i rad, briga o radniku i poštovanje poslodavca, a posebno da se poštuje ono javno, zajedničko, državno - sve što se priča i radi, tobože, u ime džume i sličnih stavri je obično politikantstvo i licemjerje.

Ali, baš kao što jedna nacionalna partija uspije popalit svoje glasače djelovanjem neke nacionalne partije iz drugog etničkog tabora (iako im drugi narod ništa nije kriv), tako i jedna ekipa (bilo vjerska bilo ateistička) bude popaljena ovakvim pričama pa onda palamudi i onome o čemu ima smisla palamudit, ali najviše o onome o čemu nema smisla, uvećavajući time problem, još ga usložnjavajući.

I to tako kod nas ide: ako neko iznese zahtijev da se "dobije džuma od nastavnog procesa", drugi će reći da "mi nismo šerijatska država", onda uleće treći sa "zahtjevom da petak kompletan bude neradni", a četvrti na to odgovara da smo već "poboli zastavu ISIL-a na sarajevskim soliterima" i tako taj serendikus bosniakum oficinalis počne zahvatati gomile, i krštene i nekrštene...
HAVANA

#493 Re: Dzuma petkom

Post by HAVANA »

Znas nas,jebo nas...
mO k3

#494 Re: Dzuma petkom

Post by mO k3 »

muha_sa wrote:pitam se :D da je džuma nedeljom koliko bi ovih što petkom furaju s posla luftirali :?
koliko bi njih bilo pod uticajem alkohola na dzumi ??
Variola Vera

#495 Re: Dzuma petkom

Post by Variola Vera »

akobogda iza nove godine ispaljivanje u pretoriju dobio se posao :D
zagortenej

#496 Re: Dzuma petkom

Post by zagortenej »

KB9 wrote:
Velkoski wrote:
Svidrigajlov wrote:
amin
kako su me samo napadali kad sam relativno skoro na odredjenim temama piso o tome, drago mi je da iz dana u dan sve vise ljudi to primjecuje :)
preuveličavate, sve je ovo normalno.
Bodkin

#497 Re: Dzuma petkom

Post by Bodkin »

Nece se ovdje nikad uvesti serijat jer veika vecina nisu vjernici nego tradicionalisti. Da se petkom radi do 12 odgovara jer se bjezi sa posla. Zato bi svi prihvatili. Prihvatili bi i srbi i hrvati da se petkom radi do 12 mada sumnjam da bi iko u drzavi prihvatio da radi sat duze drugim danima da to nadoknadi.

Ali probaj uvesti neke druge strozije serijatske zakone i vidjeces otpora
mO k3

#498 Re: Dzuma petkom

Post by mO k3 »

Bodkin wrote:Nece se ovdje nikad uvesti serijat jer veika vecina nisu vjernici nego tradicionalisti. Da se petkom radi do 12 odgovara jer se bjezi sa posla. Zato bi svi prihvatili. Prihvatili bi i srbi i hrvati da se petkom radi do 12 mada sumnjam da bi iko u drzavi prihvatio da radi sat duze drugim danima da to nadoknadi.

:thumbup: :thumbup:
Bas tako ...
spreca

#499 Re: Dzuma petkom

Post by spreca »

Bodkin wrote:Nece se ovdje nikad uvesti serijat jer veika vecina nisu vjernici nego tradicionalisti. Da se petkom radi do 12 odgovara jer se bjezi sa posla. Zato bi svi prihvatili. Prihvatili bi i srbi i hrvati da se petkom radi do 12 mada sumnjam da bi iko u drzavi prihvatio da radi sat duze drugim danima da to nadoknadi.

I ja sam musliman ali ovima koji bi petkom na dzumu, neka idu ali neka im taj petak bude neradni dan ali zato neka rade subotu.....svi ti koji bi petkom na dzumu a mnogi taj dan i nevide dzamiju ni ostale vaktove ne klanjaju su uglavnom budzetlije....jer to je ona navika ja imam pravo a svi zaboravljaju sta im je duznost.....svaku sekundu radnog vremena treba naraditi, pa bujrum ko hoce
Qoom

#500 Re: Dzuma petkom

Post by Qoom »

muha_sa wrote:pitam se :D da je džuma nedeljom koliko bi ovih što petkom furaju s posla luftirali :?
Prije par bajrama, potrefio se prvi dan bajrama u petak.
Zatekao sam se u Magribiji. Šta misliš koliko je bilo ljudi u džamiji na džumi? (pitanje je više retoričko)

Ne mere i baklava i džuma, ne mere se stić'.

Generalno ova priča oko džume, i generalno oko namaza, mi se gadi. Ljudi koji istinski vjeruju, koji su posvećeni vjeri neće nikada nikoga ubjeđivati u bilo šta, izuzetno su skromni kada je (vlastita) vjera u pitanju.
Post Reply