Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Locked
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#476 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by KatarinaKosaca »

Bodkin wrote:
KatarinaKosaca wrote: Nisam ni ja sumnjala da se.neces ocitovati o imenu studentskog doma radovan karadzic ili imenu ulice draza mihajlovic. Uopce nisam sumnjala.
Studenti izasli iz studentskog doma nazvanog po masovnom zlocincu ne zasluzuju taj epitet. Da se ja pitam, onaj ko ga je preimenovao nikad vise ne bi bio u stanju donosii takve odluke

E ajd sad ti o ulicama u sarajevu, pokusaju imenovanja po ovom hrvatu koji je gotivio ustase, i na kraju o skoli u gorazdu koja nosi ime po nacisti. Go!

Tj nemoj bolje
Eto, vidis nije ,ti jezik otpao :mrgreen: A sto se tice pitanja meni, kao prvo ja obicno ulice nazivam «bivsa» ta i ta. Nije za pohvalu, ali je tako. One nove koje znam uglavnom znam ko je bio i Safet Zajko i Enver Sehovic. Neke cujem i ne trudim se da kopam ko je osoba. Zato sto ne vjerujem ni novim povijesnicarima, a jos manje komunistima i njihovim nepravednim sudjenjima. Sto se tice ove osobe, nisam za to da se da ime skoli. Iako mi je to ostalo u sjeni napada na nase sugradjane Srpske nacionalnosti. To je istinska sramota, jer ih Dodik zove «usamljeni Srbi» i «izgubljeni Srbi», a ovi ovdje napadaju. A sto se tice famoznog Mustafe gnusam se stavova o zenama sto je potreban i dovoljan uvjet da skola u koju ulaze uciteljice i djevojcice nema to ime. Ali, nije ni izglasano pa ne vidim razloga ovoj i ovolikoj dzevi. Ja ne smijestam osobe u okolnosti. Ni Spanski kolonijalizam, ni Andrica, ni Mustafu. Sve posmatram sa danasnjeg aspekta prihvatljivosti. Iako od svih najmanje vjerujem komunistima sto se sudjenja i sudova tice. Pitao si moj stav, to je moj stav. I da, jedan od smijesnijih dana te 1994 je bilo imenovanje ulice Azize Sacirbegovic kad su joj muz i sin bili ovdje. Nije fasista, ali nije nitko vazan. Neka zena koja je klanjala pa dobila epitet «Mlada muslimanka»
A sto se tice tog glupog etiketiranja «ovaj Hrvat» potpuno je neosnovano jer je mogao biti Srbin kao Mehmed Spaho ili Mustafa Golubic ili Hrvat. To puno govori o polozaju jednog naroda u tri Yugoslavije, odnosno dvije i jednoj KSHS.
kakavdanakneiskustvu

#477 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by kakavdanakneiskustvu »

_BataZiv_0809 wrote:
Danak jedna sugestija, posto ovo vrlo cesto radis:

Kad postavljas link, makar napisi o cemu se radi. Ne moras svoje misljenje, mada bi bilo lijepo.

otvoriš link i vidiš o čemu se radi,sve ok @bato
Bodkin

#478 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Bodkin »

KatarinaKosaca wrote:
Bodkin wrote:
KatarinaKosaca wrote: Nisam ni ja sumnjala da se.neces ocitovati o imenu studentskog doma radovan karadzic ili imenu ulice draza mihajlovic. Uopce nisam sumnjala.
Studenti izasli iz studentskog doma nazvanog po masovnom zlocincu ne zasluzuju taj epitet. Da se ja pitam, onaj ko ga je preimenovao nikad vise ne bi bio u stanju donosii takve odluke

E ajd sad ti o ulicama u sarajevu, pokusaju imenovanja po ovom hrvatu koji je gotivio ustase, i na kraju o skoli u gorazdu koja nosi ime po nacisti. Go!

Tj nemoj bolje
Eto, vidis nije ,ti jezik otpao :mrgreen: A sto se tice pitanja meni, kao prvo ja obicno ulice nazivam «bivsa» ta i ta. Nije za pohvalu, ali je tako. One nove koje znam uglavnom znam ko je bio i Safet Zajko i Enver Sehovic. Neke cujem i ne trudim se da kopam ko je osoba. Zato sto ne vjerujem ni novim povijesnicarima, a jos manje komunistima i njihovim nepravednim sudjenjima. Sto se tice ove osobe, nisam za to da se da ime skoli. Iako mi je to ostalo u sjeni napada na nase sugradjane Srpske nacionalnosti. To je istinska sramota, jer ih Dodik zove «usamljeni Srbi» i «izgubljeni Srbi», a ovi ovdje napadaju. A sto se tice famoznog Mustafe gnusam se stavova o zenama sto je potreban i dovoljan uvjet da skola u koju ulaze uciteljice i djevojcice nema to ime. Ali, nije ni izglasano pa ne vidim razloga ovoj i ovolikoj dzevi. Ja ne smijestam osobe u okolnosti. Ni Spanski kolonijalizam, ni Andrica, ni Mustafu. Sve posmatram sa danasnjeg aspekta prihvatljivosti. Iako od svih najmanje vjerujem komunistima sto se sudjenja i sudova tice. Pitao si moj stav, to je moj stav. I da, jedan od smijesnijih dana te 1994 je bilo imenovanje ulice Azize Sacirbegovic kad su joj muz i sin bili ovdje. Nije fasista, ali nije nitko vazan. Neka zena koja je klanjala pa dobila epitet «Mlada muslimanka»
A sto se tice tog glupog etiketiranja «ovaj Hrvat» potpuno je neosnovano jer je mogao biti Srbin kao Mehmed Spaho ili Mustafa Golubic ili Hrvat. To puno govori o polozaju jednog naroda u tri Yugoslavije, odnosno dvije i jednoj KSHS.
Najvise i jesu najebali srbi koji su ostali na "bosnjackoj" strani. Onaj isiot ih zove alijinim i kako ti kazes izgubljenim srbima, a njihove komsije ih svaki put oitaju prvo jel u srebrenici bio genocid prije nego sto kazu bilo sta.
Ali zapoceo sam ovo cisto zato sto na bosnjackoj strani nema samo aziza (njena je glupost ali nikako neki sovinizam ili nacionalizam) nego ima i efendija koji su bili u nacisickoj vojsci.
A tvoj stav je skroz ok. Slazem se sa tobom u 50% sucajeva. Toliki otpor prema komunistima nemam. Napravili su giganta od drzave uz puno losiju polaznu osnovu. Ovi nacionalistcki idioti i neobrazovani pacijenti ne mogu opstinu voditi.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#479 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by _BataZiv_0809 »

kakavdanakneiskustvu wrote: otvoriš link i vidiš o čemu se radi,sve ok @bato
Pa valjda kao forumas trebas imati dovoljno kurtoazije da nam objasnis zbog cega postas link na odredjenu temu.
kakavdanakneiskustvu

#480 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

_BataZiv_0809 wrote:
Pa valjda kao forumas trebas imati dovoljno kurtoazije da nam objasnis zbog cega postas link na odredjenu temu.

kontam da ce otvaranjem linka forumasi to sami skontati
salik79

#481 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

_BataZiv_0809 wrote:
Pljuvanje po casnim Bosnjacima, bez cije borbe i zalaganja ih ne bi bilo (usljed cetnickih upada i klanja).

Muhamedaga je jedan od najcasnijih i najuglednijih Tuzlaka (ovo pisem kao Tuzlak cija je kompletna sira i uza porodica bila aktivno ukljucena u NOB, za sta su bili odlikovani, a bilo je i nosilaca Spomenice), bez cije bezrezervne podrske i zalaganja ni muftija Sefket ef. Kurt ne bi uspio u svojoj covjekoljubnoj misiji spasavanja svojih sugradjana. Kasnije, nakon prvog oslobodjenja Tuzle, neko zeljan dokazivanja, a, Boga mi, i Muhamedagine imovine, odlucuje Prijekim sudom presuditi Muhamedagi, koji je do trenutka smaknuca vise od mjesec dana (od dana oslobodjenja) zivio i radio u svom gradu (nije okrvavio ruke, casno se boreci iskljucivo protiv cetnickih hordi, nikada nije dosao u sukob sa partizanskim jedinicama, te je iz tog razloga i smatrao da nema potrebe da napusta rodni grad). Falsifikovanjem historije se naknadno zeljelo opravdati njegovo smaknuce, ali mu i pored svih nastojanja nisu mogli pripisati niti jedan jedini ratni zlocin.
kakavdanakneiskustvu

#482 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

da,da,pljuvanje po časnim bošnjacima,to mi je cilj,sad što neki od tih bošnjaka su bili bliski ustašama i nacistima,jebo to,pročitan sam,priznajem
salik79

#483 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

Jok, eto, nisi...Kakve veze imaju postavljeni linkovi sa naslovom teme?!! A, kada vec nacnes, duznost mi je, kao potomka antifasista i partizana, i odgovoriti na podvale ovom casnom insanu, o cijem liku i djelu sam i saznao sve od pomenutih predaka, a i od drugih starih Tuzlaka, koji su Muhamedagu (za)pamtili.
kakavdanakneiskustvu

#484 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

priznao sam svojh grijeh,cemu dalja rasprava
animals

#485 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by animals »

kakavdanakneiskustvu wrote:da,da,pljuvanje po časnim bošnjacima,to mi je cilj,sad što neki od tih bošnjaka su bili bliski ustašama i nacistima,jebo to,pročitan sam,priznajem
Tad nije bilo partizana..
desni

#486 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by desni »

salik79 wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Pljuvanje po casnim Bosnjacima, bez cije borbe i zalaganja ih ne bi bilo (usljed cetnickih upada i klanja).

Muhamedaga je jedan od najcasnijih i najuglednijih Tuzlaka (ovo pisem kao Tuzlak cija je kompletna sira i uza porodica bila aktivno ukljucena u NOB, za sta su bili odlikovani, a bilo je i nosilaca Spomenice), bez cije bezrezervne podrske i zalaganja ni muftija Sefket ef. Kurt ne bi uspio u svojoj covjekoljubnoj misiji spasavanja svojih sugradjana. Kasnije, nakon prvog oslobodjenja Tuzle, neko zeljan dokazivanja, a, Boga mi, i Muhamedagine imovine, odlucuje Prijekim sudom presuditi Muhamedagi, koji je do trenutka smaknuca vise od mjesec dana (od dana oslobodjenja) zivio i radio u svom gradu (nije okrvavio ruke, casno se boreci iskljucivo protiv cetnickih hordi, nikada nije dosao u sukob sa partizanskim jedinicama, te je iz tog razloga i smatrao da nema potrebe da napusta rodni grad). Falsifikovanjem historije se naknadno zeljelo opravdati njegovo smaknuce, ali mu i pored svih nastojanja nisu mogli pripisati niti jedan jedini ratni zlocin.
:thumbup:
    Nekima treba dodatno pojasniti da je Muhamedagina zasluga što četnici nisu mogli u Tuzli i okolini klati kao u Foči i Višegradu za vrijeme Drugog svjetskog rata.U pitanju je bio goli opstanak.
    salik79

#487 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

Posto je zenina nana iz Brckog, mogu potvrditi i za Brcko i okolinu. Rekla mi je da bi doslovno svi bili poklani da nije bilo Muhamedagine Legije, naglasivsi da su to cesto bila osvetnicka klanja, zbog zlocina koje je na tom podrucju cinio Rasid Uzicanin sa svojim crnokosuljasima. Jednom je bila svjedok kada su Muhamedagini vojnici potjerali cetnicke koljace, pod punom ratnom spremom, te da je gledala kako u bijegu preko rijeke mnogi tonu pod teretom redenika obmotanih oko tijela...

Da jos napomenem da je unuka muftije Kurta bila moja profesorica engleskog jezika, te da sam joj poznavao i rahmetli majku, i sve navedeno po pitanju Muhamedage Hadziefendica mi je potvrdjeno i sa njihove strane.
    hAZNADAR

#488 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

exliberal-ex wrote:
    hAZNADAR wrote:
    exliberal-ex wrote:Ja neznam cemu sad ovo cudjenje...srbi imaju svoje djenerale, hrvati imaju svoje bojovnike...nasli i bosnjaci neke svoje.
    Sta je to cudno, zadnjih 20 godina sva tri naroda kopiraju jedne druge i onda pljuju po anamo onima....a sve isto sranje samo drugacija boja dresa...
    Mislim da je vrijeme da bosnjaci prekinu pricat o multi multi ...nema od toga nista, propao projekat, a srbi i hrvati o njihovoj multikulturi......nije vrijedno price

Mozda za nekih 50 godina bosna opet postane normalna drzava ali ja to docekat necu....i opet je pitanje dali je 50 godina dovoljno
    Multi kulti je dio kulture a ne politike. Multi kulti je jedini identitet ove zemlje od postanka.
    Medjutim, greska je to promovirati kao politicki standard i to ce Bosnjaci sigurno odbaciti. Kao sto vec velikim dijelom i jesu.

Narodi ne kopiraju jedni druge. Imamo unaprijed mnogo zajednickog poput mentaliteta, jezika, dobrog dijela kulture,... ali politike i standardi su nam razliciti i tu nema puno kopiranja. Bosnjaci ne mogu kopirati srpsku politiku i standard jer je to isuvise originalno, bizarno i unikatno u svijetu da bi iko mogao to kopirati.

Opstanak BiH i da li ce postati normalna - zavisi od Bosnjaka i njihove snage. Volja nije nikada bila upitna.
    Multi kultura je i kako dio politike i to bosnjackog rukovodstva, da tu politiku nisu prodavali svijetu ko zna sta bi bilo sa bosnom...srbi i hrvati su ganjali svoje politke ( mi gazde svi ostali su pod nama).
    Bosna je imala tu multi kulturu do ovog rata , sad je od toga ostalo samo prazna ljuska, vidjeli smo na zadnjem popisu da je drzava i te kako podjeljena nacionalno i vjerski.

Sto se tice kopiranja, imamo mi dosta zajednickih stvari kao sto i ti rece ali da se politike razlikuju toliko bas nisam siguran, ocito je da srpsko/hrvatska politika ima pretenzije na bosnu to je i idiotu jasno, bosnjacka politika je ....neznam kako da je opisem, politika izgubljenog naroda.....( bez uvrede).

Dali ce Bosna uspjet da se izvuce...ma to zavisi od velikih gazda ne od nas....to vidis i sam...
    OK, znaci zato sto se Bosnjaci izjasnjavaju kao Bosnjaci, Srbi kao Srbi, Hrvati kao Hrvati i sto ímamo visevjekovno postojanje tri vjere - nema vise multikulture. :roll: Pa ti i slicni ste totalno izgubili bilo kakav osjecaj realnosti, logike,...

Komunisti nisu izmislili multikulturu niti sa njima to pocinje. Bosnjaci su postojali i ranije, postoje i danas.
    A sami Bosnjaci nisu nikada ni rusili crkve, niti etnicki cistili, niti imali teritoraijalne pretenziji, niti negirali jezik, kulturu i historiju drugima. I tebi to nije dovoljno za tvoju viziju multikulture pa proglasavas praznu ljusturu zato sto su se Bosnjaci za sebe izjasnili kao Bosnjaci. :roll:

Neznas kako da je opises politiku "izgubljenog naroda" jer ne vidis sumu od drveta.

Taj "izgubljeni narod" je za vrlo kratko vrijeme sazrio, opstao kada je trebao nestati, i iz defanzive presao i ofanzivu - ne za racun islama vec za racun drzave.

Nema covjek jednostavno razloga da vjeruje u vase BiH opredjeljenje i identitet ako vidite zlo u bosnjackoj naciji.
    hAZNADAR

#489 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

_BataZiv_0809 wrote:Uklope se jer su dosli na standarde koje je neko stotinama godina pravio i imao potpuno drukciju istoriju, pride.

Da ne pricamo kako ta uklopljenost nestaje cim se predje Sava. Ali dobro nije samo do njih, nego najvise do onih koji kroje kapu juzno od Save.
    Standardi od stotinu godina ili pet stotina ne igraju veliku ulogu. Dovoljno je da jedna generacija odraste sa jednim standardima - i nastavak slijedi.

Srbi nece doci tobe preko noci i gledati Bosnjake drugim ocima jer su odrasli sa lazima i predrasudama. Treba za to par decenija.
    Bosnjacka nacija se danas stvara i djeluje, to se vidi iz dana u dan. I ne kopira srpski model. Iako na silu i zbog samo tebi znanog razloga pokusavas staviti znak jednakosti.

Bosnjaci danas imaju ikekako potencijal da razviju nacionalni identitet po uzoru na ostale nacije Evrope. To se vec i desava. Dokle god ne negiraju srpsku i hrvatsku naciju i jezik, dokle god im ne negiraju historiju i kulturu, dokle god nemaju povijesne ili istorijske teritorije na koje polazu pravo, dokle god je BiH u svojim granicama a ne dokle je bosnjacki grob, dokle god se ne nose kosti nekog heroja po osmisljenim etnickim granicama, dokle god se ne ruse crkve, .... Bosnjaci razvijaju svoj identiet po uzoru na Evropske nacije a ne na Srbe. Bosnjaci su usput i cuvari i branitelji identiteta BiH, multikulturalnosti, drzavnopravne tradicije i svih ostalih vrijednosti za koje se ti i slicni zalazete.
    A to sto necete ili ne zelite da vidite na kome su vrijednosti za koje se borite ostale - je problem vase hemije i predrasuda.

Ako bosnjastvo dozivljavate kao nesto negativno - jednostavno ne mozete prodati svoju pricu da vam je stalo do BiH i multikulturalnosti. Jer je to danas samo ostalo na Bosnjacima.
    Last edited by hAZNADAR on 11/09/2016 00:09, edited 1 time in total.
    hAZNADAR

#490 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

salik79 wrote:
    _BataZiv_0809 wrote:

Mehmedaga je zasluzio rehabilitaciju i svoje historijsko mjesto koje mu pripada. Zbog svojih zasluga i svog opusa. Nije jedina nevina zrtva komunizma.

Ali Busaldzic nije i te dvije osobe se ne mogu porediti.
    Mozda je i Busaldzic nevina zrtva koju nije trebali strijeljati. Ali njegov opus i djelo nije dovoljno cisto da bise po njemu imenovala skola. Mehmedagu ne moras prati u sedam voda - Busaldzica moras i postavlja se pitanje zasto.

SDA je klero-mahalska stranka, vrlo negativna pojava i stetna. Mogu dobiti 4 god vladanja ali ne mogu imati pravo da odlucuju ko je zasluzan a ko ne.
    hAZNADAR

#491 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

KatarinaKosaca wrote:
    Bodkin wrote:

Tj nemoj bolje
    A kako mi zovemo Dzevada Galijasevica, Emira Kustruricu,...?

Ljudi imaju pravo da izaberu stranu.
    Onaj ko je izabrao srpsku stranu - izabrao je etnicki eskuzivitet, fasizam, mitomaniju i unistenje identiteta ove zemlje.

Onaj ko je izabrao bosnjacku stranu - izabrao je BiH kao zajednicku drzavu, multikulturalnost, ravnopravnost i gradjanstvo.

Samo slijep ili nabrijan to ne vidi.

Nebitno jeli se Busaldzic izjasnjavao kao Srbin, Musliman, Bosnjak, Hrvat, Turcin,..
    Bitna je njegova veza sa fasizmom, prilagodjavanje tom standardu, djelovanje u tom okviru i to se ne moze izbrisati iz njegovog opusa ili pod tepih. Nije zasluzio streljanje - ali nije ni skolu.
    KatarinaKosaca
    Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#492 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by KatarinaKosaca »

I te kako je bitno, jer mu se toboze spocitava hrvatsko nacionalno izjasnjavanje, a tad nije mogao biti nista drugo nego srbin ili hrvat. Dakle, spocitava mu se ono i na sta nije mogao uticati. 1974 tek se pojavljuju muslimani sa velikim M :-) :-)
    hAZNADAR

#493 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by hAZNADAR »

KatarinaKosaca wrote:I te kako je bitno, jer mu se toboze spocitava hrvatsko nacionalno izjasnjavanje, a tad nije mogao biti nista drugo nego srbin ili hrvat. Dakle, spocitava mu se ono i na sta nije mogao uticati. 1974 tek se pojavljuju muslimani sa velikim M :-) :-)
    Mozda je nekima to bitno ali vecini nije.
    Izjasnjavao se kao Hrvat i djelovao kao dio hrvatske kulturne udruge i slavni Safet beg Basagic protiv kojeg nista nemamo.
    Njegova pjesma Znaj Bosnjace nije davno bilo se cesto citira.

Dakle tolerisemo njegov hrvatski period, pomaganje hrvatstva, starcevicanstvo,... jer je bilo takvo vrijeme.

Ali se njegovo ime ne moze dovesti u vezu sa nacizmom. Umro je prije NDH pa i ne znamo sta bi bilo da je zivio duze.

Ali Busaldzica gledamo samo kroz prizmu njegovog pisanja i djelovanja. Nek se izjasnjavao i kao Eskim - zna se sta je pisao i kome/cemu bio saveznik.
    _BataZiv_0809
    Nindža revizor
    Vozim: Lancia na servisu

#494 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
    Standardi od stotinu godina ili pet stotina ne igraju veliku ulogu. Dovoljno je da jedna generacija odraste sa jednim standardima - i nastavak slijedi.

Srbi nece doci tobe preko noci i gledati Bosnjake drugim ocima jer su odrasli sa lazima i predrasudama. Treba za to par decenija.
    Bosnjacka nacija se danas stvara i djeluje, to se vidi iz dana u dan. I ne kopira srpski model. Iako na silu i zbog samo tebi znanog razloga pokusavas staviti znak jednakosti.

Bosnjaci danas imaju ikekako potencijal da razviju nacionalni identitet po uzoru na ostale nacije Evrope. To se vec i desava. Dokle god ne negiraju srpsku i hrvatsku naciju i jezik, dokle god im ne negiraju historiju i kulturu, dokle god nemaju povijesne ili istorijske teritorije na koje polazu pravo, dokle god je BiH u svojim granicama a ne dokle je bosnjacki grob, dokle god se ne nose kosti nekog heroja po osmisljenim etnickim granicama, dokle god se ne ruse crkve, .... Bosnjaci razvijaju svoj identiet po uzoru na Evropske nacije a ne na Srbe. Bosnjaci su usput i cuvari i branitelji identiteta BiH, multikulturalnosti, drzavnopravne tradicije i svih ostalih vrijednosti za koje se ti i slicni zalazete.
    A to sto necete ili ne zelite da vidite na kome su vrijednosti za koje se borite ostale - je problem vase hemije i predrasuda.

Ako bosnjastvo dozivljavate kao nesto negativno - jednostavno ne mozete prodati svoju pricu da vam je stalo do BiH i multikulturalnosti. Jer je to danas samo ostalo na Bosnjacima.
    Etnija, ne nacija.

Razvijajte ko vam brani.

Ne dozivljavamo, upravo je obratno.
    exliberal-ex

#495 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by exliberal-ex »

hAZNADAR wrote:
    exliberal-ex wrote:
    hAZNADAR wrote:
    Multi kultura je i kako dio politike i to bosnjackog rukovodstva, da tu politiku nisu prodavali svijetu ko zna sta bi bilo sa bosnom...srbi i hrvati su ganjali svoje politke ( mi gazde svi ostali su pod nama).
    Bosna je imala tu multi kulturu do ovog rata , sad je od toga ostalo samo prazna ljuska, vidjeli smo na zadnjem popisu da je drzava i te kako podjeljena nacionalno i vjerski.

Sto se tice kopiranja, imamo mi dosta zajednickih stvari kao sto i ti rece ali da se politike razlikuju toliko bas nisam siguran, ocito je da srpsko/hrvatska politika ima pretenzije na bosnu to je i idiotu jasno, bosnjacka politika je ....neznam kako da je opisem, politika izgubljenog naroda.....( bez uvrede).

Dali ce Bosna uspjet da se izvuce...ma to zavisi od velikih gazda ne od nas....to vidis i sam...
    OK, znaci zato sto se Bosnjaci izjasnjavaju kao Bosnjaci, Srbi kao Srbi, Hrvati kao Hrvati i sto ímamo visevjekovno postojanje tri vjere - nema vise multikulture. :roll: Pa ti i slicni ste totalno izgubili bilo kakav osjecaj realnosti, logike,...

Komunisti nisu izmislili multikulturu niti sa njima to pocinje. Bosnjaci su postojali i ranije, postoje i danas.
    A sami Bosnjaci nisu nikada ni rusili crkve, niti etnicki cistili, niti imali teritoraijalne pretenziji, niti negirali jezik, kulturu i historiju drugima. I tebi to nije dovoljno za tvoju viziju multikulture pa proglasavas praznu ljusturu zato sto su se Bosnjaci za sebe izjasnili kao Bosnjaci. :roll:

Neznas kako da je opises politiku "izgubljenog naroda" jer ne vidis sumu od drveta.

Taj "izgubljeni narod" je za vrlo kratko vrijeme sazrio, opstao kada je trebao nestati, i iz defanzive presao i ofanzivu - ne za racun islama vec za racun drzave.

Nema covjek jednostavno razloga da vjeruje u vase BiH opredjeljenje i identitet ako vidite zlo u bosnjackoj naciji.
    Sta je po tebi multikutura....sadasnje stanje kad imamo skoro ciste 3 jedinice u drzavi...jel to dokaz multikulture?
    Niko ovdje nespominje komuniste, neznam zasto spominjes sad njih , bosnjaci su postojali nekad davno...davno i ti tadasnji bosnjaci nemaju skoro nikakve veze sa sadasnjim bosnjacima , vrlo dobro znas kako su danasnji bosnjaci nastali...dekretom.
    Sto se tice crkvih....jebe mi se za crkve jel posteno, kakve srece imate sa crkvama kad nema ko da ide u njih, pogledaj zadni popis.

Ja nisam rekao da je bosnjacki narod izgubljen nego bosnjacka politika je izgubljena, nezna se kojoj ce se strani priklonit, jel zapadna ili istocnjacka....jel za cjelovitu drzavu ili za neki mali polu kalifat, ti ako to nevidis onda je do tebe
    John Cleese

#496 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by John Cleese »

salik79 wrote:Muhamedaga je jedan od najcasnijih i najuglednijih Tuzlaka (ovo pisem kao Tuzlak cija je kompletna sira i uza porodica bila aktivno ukljucena u NOB, za sta su bili odlikovani, a bilo je i nosilaca Spomenice), bez cije bezrezervne podrske i zalaganja ni muftija Sefket ef. Kurt ne bi uspio u svojoj covjekoljubnoj misiji spasavanja svojih sugradjana. Kasnije, nakon prvog oslobodjenja Tuzle, neko zeljan dokazivanja, a, Boga mi, i Muhamedagine imovine, odlucuje Prijekim sudom presuditi Muhamedagi, koji je do trenutka smaknuca vise od mjesec dana (od dana oslobodjenja) zivio i radio u svom gradu (nije okrvavio ruke, casno se boreci iskljucivo protiv cetnickih hordi, nikada nije dosao u sukob sa partizanskim jedinicama, te je iz tog razloga i smatrao da nema potrebe da napusta rodni grad). Falsifikovanjem historije se naknadno zeljelo opravdati njegovo smaknuce, ali mu i pored svih nastojanja nisu mogli pripisati niti jedan jedini ratni zlocin.
    Nije mi bila poznata biografija Muhamedage Hadziefendica, pa sad citam...
    Dobrovoljac u austrijskoj vojsci, iz rata se vratio s cinom porucnika, vanredno polagao ispite na Vojnoj akademiji u Beogradu, bio rezervni major u starojugoslovenskoj vojsci, u NDH bio domobranski bojnik, a potom i SS-Sturmbannführer - tu nije stigao aktivno ucestvovati u borbi, zbog bolesti, ali je stigao aktivno ucestvovati u formiranju jedinice i u tu svrhu (u martu i aprilu '43) obici nekoliko bosanskih gradova gdje je vrbovao dobrovoljce za Waffen SS...

Vjerojatno je da kao domobranski bojnik zaista nije pocinio nikakvo zlodjelo, da se nije sukobljavao s partizanima i da je bio motiviran zeljom da stiti civile od cetnika te da je u tome bio uspjesan, sto je za svaku pohvalu.

13. SS divizija, medjutim, jeste pocinila ratne zlocine i borila se protiv partizana... a Muhamedaga je vrbovao dobrovoljce za tu jedinicu...

Inace, po izvjestajima UNS (Ustaska nadzorna sluzba) o "protudrzavnom radu" bojnika Hadziefendica, on je pripadao grupi ljudi koji su se zalagali za izdvajanje BiH iz sastava NDH, pod protektoratom 3. Rajha - u svjetlu te informacije, mnogo je jasnija priroda njegove podrske i aktivnog ucesca u formiranju 13. SS divizije...
    piupiu

#497 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

John Cleese wrote:
    piupiu wrote:Pročitah ovaj tekst iz Avlije. Nema u njemu ništa što svi mi već ne znamo. Činjenica je da je u partizanima bilo puno presvučenih četnika. Isto je tako jasno da istorija nije crno-bijela i da je puna najnemoralnijih (pragmatičnih) kompromisa. Što automatski ne znači da su svi partizani prvobitno bili četnici (jer nisu), niti znači da su svi komunisti bili četnici u janjećoj koži. Šta su bili oni silni Dalmatinci na Sutjeci? Četnici? Presvučene ustaše? O četničkim se zločinima pričalo, čitava je NOB istorija izgradjena i na tome, izmedju ostalog. A to ko se gdje i s čijim znanjem presvukao ne znači da su komunisti aminovali četničke zločine, da upotrijebim tvoju riječ. Znači samo da su se vodili krutim (moglo bi se reći i okrutnim) pragmatizmom. Sad možemo raspravljati je li baš taj dio onaj koji nam se poslije svima obio o glavu.
    Ono sto se desilo u Foci (o cemu svjedoci partizanski komesar Adil Zulfikarpasic) je neizbrisiva, grozna mrlja na proslosti KPJ, cije je rukovodstvo donosilo i politicke i vojne odluke za NOVJ i POJ.
    Neposredno nakon stravicnog zlocina koji su izvrsili cetnici, u partizanske redove su primljeni, izmedju ostalih i gadovi, koljaci, ubice...
    (Da se razumijemo... ne mislim da je lose sto su u partizanske redove primali ljude koji su prethodno bili pripadnici neke druge oruzane formacije, ali pod uvjetom da nisu okrvavili ruke, a kriterij bih i dodatno poostrio - da su napustili druge oruzane formacije na pocetku, a ne na kraju rata.)

Da stvar bude gora, odgovorni su jako dobro znali koga primaju.
    Tito je tada za jednog od tih zlocinaca (ako se dobro sjecam) rakao da je "vrlo sposoban mladic" i da ce privuci brojne nove borce...
    Zaista monstruozan pragmatizam - makijavelizam u punom "sjaju"...

Znam, "lako je biti general nakon bitke", ali trebali su ta govna likvidirati, na licu mjesta i po kratkom postupku, pa makar poslije sve otislo u vraziju mater - zapravo sam i uvjeren da je odluka koju su tada (i ne samo tada) donijeli bila ne samo odvratna (iz, naprosto, ljudske vizure) nego i tragicno kratkovida... (da ne sirim temu dalje...)

No sve to, medjutim, ne daje nikome pravo da pisa po krvi, mukama i kostima ljudi (a vecina cak nisu bili ni komunisti) koji su se borili prije svega za to da svi mi (i nerodjeni) dobijemo sansu za nekakvu buducnost, bez obzira na to u sta se sansa u procesu pretvorila.
    Eh, bravo, Cleese - makijavelizam! Okrutan, kratkovid, nemoralan - ne samo u kontekstu pravde, zločina i kazne; već posebno u kontekstu kasnijeg istoricirizanja i mitologiziranja dogadjaja u kojima se potencirala visokomoralna alegorija o 'strijeljanju partizana za ukradenu šljivu'. Pokušavala sam da se sjetim prave riječi za to i nisam mogla. Slažem se s tobom od riječi do riječi.

PItala sam, nakon ovog rata, jednog od starih partizana koji su se lomatali po bosanskim vrletima o Bleiburgu. I dobila sam odgovor - "ja jednostavno u to ne mogu vjerovati, za to mora postojati neko objašnjenje". I to je bila jedna izuzetno zanimljiva konverzacija koja me je puno naučila o psihologiji ideološke naracije, kad ista podrazumijeva neko subjektivno iskustvo. Ta 'nemogućnost' da se vjeruje da jedna suštinski pravedna i moralna ideja može imati (i jeste imala) svoje moralne crne rupe (i ne samo rupe, nego i ponore) je majka velikog broja naših problema.

U svemu je tome najveći problem ideološka primjena - ona je gotovo psihopatska, njom se okrutno udara po jednom subjektivnom iskustvu i otvaraju dodatne rane, da bi se zaštitio integritet drugog subjektivnog iskustva, a napose ideologije - bez koje ljudsko društvo ne zna ispričati bilo kakvu priču o sebi. I ja moram reći da mi se čini da je to odlika svih epskih, muških kultura 'herojstva' u kojima se žrtva (svoja ili tudja) uvijek pravda višim ciljem, bez obzira na cijenu. Ona je uvijek 'opravdana' i gotovo uvijek instrumentalizirana. A onaj koji plaća cijenu mora prihvatiti tu epsku naraciju o pravednosti žrtvovanja (sebe ili drugoga) ili biva izopćen.

U našoj (balkanskoj) naraciji istorije tu nikad nije bilo ni mudrosti, ni racionalnosti, ni empatije, ni balansiranja, ni nijansi, ni pristanka na pravo (i pravednost za) drugog subjektivnog iskustva. Totalitarnost se, na kraju, i temelji upravo na tom epskom, muškom principu. I zato kod nas i dan danas postoje samo suprotstavljene "herojske" istorije, a ne naša zajednička integrisana istorija u kojoj smo svi imali sjajne i crne i moralne i nemoralne trenutke. Svi mi na Balkanu (kao kolektivi) vrlo uporno odbijamo integrisati svoju 'tamnu' i 'pogrešivu' stranu u naš doživljaj sebe i još uvijek se odazivamo samo na ideju neumrljane 'časti', 'obraza', 'čojstva', 'herojstva'... Sad ga i ja zafilozofirah, al' eto, tu me misao odnese. Halalite.
    piupiu

#498 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by piupiu »

A_A_AKCIJA wrote:
    Odlično pitanje :wink: :wink:

I nadasve višeslojno. Za diskusiju je zašto je u Norveškoj poginulo toliko ljudi, ali će nas odvesti u off.

Iz Sarajeva, ja nikog nisam deportovao, da se odmah razumijemo, a prilično sam siguran da nisi ni ti. Ubiše se ljudi da dokažu nepostojanje kolektivne krivice, a ti joj još uvede time travel dimenziju. Nećemo tako :-D

Niti podržavam ikoga ko je učestvovao u tome. Ne vidim razlog zašto bih se ja kome pravdao za nešto na šta nisam mogau uticati. Malo mi previše ovo tvoje baca na vreensku relativizaciju Vuka Bačanovića.

Danas mogu utcati i radim koliko god mogu protiv svega negativnog u mom djelokrugu.
    Svidja mi se ovaj razgovor. :)

Prvo ću ti odgovoriti na ovaj dio, pa onda na drugi.

Meni ne predstavlja nikakav problem, štaviše, smatram to svojom ljudskom obavezom prema jednom narodu koji je u naletu fašizma izgubio 60% svoje ukupne populacije na planeti Zemlji, a u našoj zemlji skoro potpuno nestao, reći 'krivi smo'. To je akt saučešća i akt empatije i akt prepoznavanja (sve)ljudske moralne devijacije. Bačanović ne bi trebao nekome biti razlog ni da se tim pitanjem bavi, ni da se tim pitanjem ne bavi.

Evo sad, u ovom slučaju vrlo spremno prihvatamo komunističku tekovinu ideološkog izopćenja nepoćudnih iz naših redova i ideju da je većina 'nas' bila 'na pravoj strani'. A, to je jednostavno netačno. Ne treba zaboraviti ni činjenicu da su komunisti 'krivi' što smo mi iz Drugog rata izašli kao pobjednici, a ne na strani poraženog fašizma. I da je na toj platformi izgradjena privilegija da se danas možemo ogradjivati i govoriti - ali to nisam bio ja. Nisi bio ti. Nisam bila ni ja. Nisu čak bili ni moji stari, bar koliko ja znam. Ali ostaje jedna tragična i stravična činjenica - nestanak jednog naroda s naših prostora nakon petstogodišnjeg prisustva i doprinosa našoj kulturi. Ti ljudi su istrijebljeni iz naše avlije.

Mi nismo izmislili tu ideologiju, ali je nismo ni zaustavili, a neki od nas (u istorijskom smislu) su je i aktivno podržavali i bili njeni izvršitelji. Zar može postojati veći razlog da dobrovoljno kažemo 'mi'? Mi kao dio ljudske zajednice. Suočavanje predstavlja moralni čin, on jedan narod čini boljim - a ne 'demoniziranim', kako se odbijanje da pokažeš svijest o i saučešće u (a i svoju istorijsku ulogu) u stradanju drugog čovjeka (tj čitavog naroda) danas naziva na Balkanu. Primjećuješ li kako govorim o 'istorijskoj', a ne o 'kolektivnoj' ulozi?

Meni je do dana današnjeg najupečatljivija političko-ljudska poruka koju sam vidjela u životu (a desila se prije mog života) ova:

Image

To bi trebala biti tako jednostavna stvar za svakog čovjeka, a posebno za onoga koji jako dobro razumije riječi 'genocid', 'očistiti', 'istrijebiti'. I o tome se uopšte ne bi trebale voditi debate. Ja se apsolutno ne libim reći 'mi'. Jednostavno za mene je to jedina ispravna riječ u odnosu na enormnost ljudskog stradanja koja je zadesila Jevreje i u našoj zajednici, ma koliko davno.
    salik79

#499 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by salik79 »

John Cleese wrote:
    salik79 wrote:Muhamedaga je jedan od najcasnijih i najuglednijih Tuzlaka (ovo pisem kao Tuzlak cija je kompletna sira i uza porodica bila aktivno ukljucena u NOB, za sta su bili odlikovani, a bilo je i nosilaca Spomenice), bez cije bezrezervne podrske i zalaganja ni muftija Sefket ef. Kurt ne bi uspio u svojoj covjekoljubnoj misiji spasavanja svojih sugradjana. Kasnije, nakon prvog oslobodjenja Tuzle, neko zeljan dokazivanja, a, Boga mi, i Muhamedagine imovine, odlucuje Prijekim sudom presuditi Muhamedagi, koji je do trenutka smaknuca vise od mjesec dana (od dana oslobodjenja) zivio i radio u svom gradu (nije okrvavio ruke, casno se boreci iskljucivo protiv cetnickih hordi, nikada nije dosao u sukob sa partizanskim jedinicama, te je iz tog razloga i smatrao da nema potrebe da napusta rodni grad). Falsifikovanjem historije se naknadno zeljelo opravdati njegovo smaknuce, ali mu i pored svih nastojanja nisu mogli pripisati niti jedan jedini ratni zlocin.
    Nije mi bila poznata biografija Muhamedage Hadziefendica, pa sad citam...
    Dobrovoljac u austrijskoj vojsci, iz rata se vratio s cinom porucnika, vanredno polagao ispite na Vojnoj akademiji u Beogradu, bio rezervni major u starojugoslovenskoj vojsci, u NDH bio domobranski bojnik, a potom i SS-Sturmbannführer - tu nije stigao aktivno ucestvovati u borbi, zbog bolesti, ali je stigao aktivno ucestvovati u formiranju jedinice i u tu svrhu (u martu i aprilu '43) obici nekoliko bosanskih gradova gdje je vrbovao dobrovoljce za Waffen SS...

Vjerojatno je da kao domobranski bojnik zaista nije pocinio nikakvo zlodjelo, da se nije sukobljavao s partizanima i da je bio motiviran zeljom da stiti civile od cetnika te da je u tome bio uspjesan, sto je za svaku pohvalu.

13. SS divizija, medjutim, jeste pocinila ratne zlocine i borila se protiv partizana... a Muhamedaga je vrbovao dobrovoljce za tu jedinicu...

Inace, po izvjestajima UNS (Ustaska nadzorna sluzba) o "protudrzavnom radu" bojnika Hadziefendica, on je pripadao grupi ljudi koji su se zalagali za izdvajanje BiH iz sastava NDH, pod protektoratom 3. Rajha - u svjetlu te informacije, mnogo je jasnija priroda njegove podrske i aktivnog ucesca u formiranju 13. SS divizije...
    Odlicno zavrsno zapazanje. Uzevsi u obzir da je upravo uz pomoc njemacke komande i uprave Hadziefendic, zajedno sa muftijom Kurtom, uspio zaustaviti ustaski pokolj svojih sugradjana, jasno je i zasto je odlucio ici tom linijom otpora zlocinackoj politici NDH (na partizanski pokret nije mogao racunati posto su u to vrijeme jos uvijek bili isuvise slabi). Inace, samo kod nas se ljudima presudjuje i opravdava necije smaknuce pukom/formalnom pripadniscu nekoj vojsci, ili vojnoj formaciji, bez dokaza da je ikada pocinio bilo kakav zlocin, ili ga barem namjeravao ciniti (napomenuo bih da Hadziefendic nije imao internet, ili tv, pa da je mogao znati koje i kakve zlocine je SS pocinio tamo negdje, jer gdje je on djelovao te zlocine su cinile upravo ustase, odnosno crnokosuljasi, protiv kojih se borio koliko god je realno bio u mogucnosti, a to je postizao preko njemacke komande). Recimo, u jednoj Njemackoj nije taj slucaj, tako da bivsi pripadnici SS trupa, kao sto su Günther Grass, Otto Beisheim (bio cak pripadnik Hitlerove SS tjelohraniteljske garde), Hardy Krüger, Horst Tappert, Bernhard Heisig su mogli docekati da budu nobelovci i nositelji najvisih drzavnih odlicja SRNJ. A da ne spominjem da su vec odmah nakon zavrsetka 2. Svj. rata Francuzi u Legiju stranaca regrutovali i bivse pripadnike SS divizije, medju kojima i svoje Francuze iz SS "Charlemagne". Njemacki Bundeswehr je od 1961 u svoje redove, nakon provjera, aktivno ukljucio 159 bivsih oficira, 330 podoficira i 210 ostalih pripadnika Waffen SS...

Iz svega je vidljivo da jedino mi najvise "seremo" po svojim ljudima, koji to najmanje zasluzuju. Naprotiv, Muhamedaga bi u normalnim okolnostima trebao biti posthumno odlikovan, jer je najzasluzniji za opstanak bosnjackog, a i ostalog (bez obzira na vjersku, nacionalnu, ili bilo koju drugu pripadnost) nevinog puka SI Bosne.
    Drvosjeca iz Dejcica

#500 Re: Novi doprinos multietničnosti - po Hrvatu Mustafi Busuladžiću će se zvati škola!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Ako sam dobro skontao od ove ulice nema ništa?
    Locked