Sarajevo - velike i male tajne

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
breuer

#476 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by breuer »

Eborg wrote:Moguce ce da je to ta gradjevina, mada mi se cini da je fasada bijela i danas.

Inace, jos jedna fula javnog vlasnistva. Pa prodajte majmuni.
Prva bolnica u Sa. čini mi se, na listi je Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.
mistek

#477 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by mistek »

dječak sa šibicama wrote:
drndalo wrote:Centralna sigurno nije do tamo, ali iza vjecne vatre je bivsi SDK (Sluzba Drustvenog Knjigovodstva) koji bi takodjer morao imati povelik sef zbog prirode drzanja brda para, makar i dinara...
Ja sam cuo legendu da su SDK i Centralna povezani tunelom ispod Titove i tu negdje su i ti trezori. Jel istina ne znam, sumnjam, ali sve je moguce.
Do trezora CBBiH se stiže liftom iz zgrade, tako da se nalazi ispod, a ne u nekim tunelima :D I da, ne iz one zgrade koja je inače poznata ko CBBiH, nego iz dijela CBBiH u susjednoj zgradi (pored Brazila).
Eborg

#478 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Eborg »

Kakve bi rahmetli Karim Zaimović priče tu mogao smisliti...
NeenaSa

#479 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by NeenaSa »

man_464 wrote:Ako se ne varam neko je pametno o jednom poslu radio remont pruge + opravak i asfaltiranje saobraćajnice. Da se radi danas prvo bi asfaltirali pa raskopali za šine, pa opet asfaltirali i krpili. :-)

Yust saying. :run:
@Eborg , ev' ti odgovora.
Mada @man_464 bjezhi. :D
hrasno

#480 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by hrasno »

Image

ova zgrada u Bolnickoj ulici, jel bila necija vila ili nesto slicno
Eborg

#481 Re: RE: Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Eborg »

NeenaSa wrote:
man_464 wrote:Ako se ne varam neko je pametno o jednom poslu radio remont pruge + opravak i asfaltiranje saobraćajnice. Da se radi danas prvo bi asfaltirali pa raskopali za šine, pa opet asfaltirali i krpili. :-)

Yust saying. :run:
@Eborg , ev' ti odgovora.
Mada @man_464 bjezhi. :D
U Zenici su dva dana nakon otvaranja nove trase gradske magistrale koja je koštala na desetine miliona sve raskopali da poprave cijev od grijanja. Treba to sve strijeljat'.
Beavis

#482 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Beavis »

Uvjek me zanimalo sta je ustvari zgrada u Alipasinoj ulici gdje je prije bila US ambasada. Na kraju saznam da je to Vila Braun, koju je izgradio August Braun za sebe i suprugu mu Mariju. U samom kompleksu bivse ambasade su navodno i njihovi grobovi. Volio bi znati u cijem vlasnistvu je danas i sta je planirano dalje s tim objektom?
Za suprugu je izgradio i zgradu Marijin dvor, na danasnjoj tramvajskoj stanici, po kojoj se i citav dio Sarajeva zove.
Eborg

#483 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Eborg »

Ako se ne varam, u vlasništvu je FBiH. Bila je mnogima zinula guza na to, Marinko Čavara htio napraviti rezidenciju predsjednika FBiH. :D
drndalo

#484 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by drndalo »

Bivsi CK SKBiH... Nasljedno je vlasnik valjda Vlada FBiH...
avetinja

#485 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by avetinja »

hrasno wrote:Image

Nečije je vlasništvo. Koliko ja znam, problem je oko papira, valjda ima više nasljednika. Usput, dok se ne dogovore oko papira, iznajmljuju vilu.
dječak sa šibicama

#486 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by dječak sa šibicama »

CK SKBiH je valjda ona zgrada "nize" prema gradu, gdje je poslije rata i bila vlada Federacije (ne znam jesu li jos) i gdje su odrzavani oni brojni mitinzi i protesti protiv Vlade.

Zgrada u kojoj je bila US ambasada je nesto drugo.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#488 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by sabina1 »

Innovation wrote:Image

GP PUT /Niskogradnja/ prije rata.
Jel' ? Pa tu je bila i ispostava prijeratnog LIK-a ( njihova podružnica).
neki

#489 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by neki »

mistek wrote:
dječak sa šibicama wrote:
drndalo wrote:Centralna sigurno nije do tamo, ali iza vjecne vatre je bivsi SDK (Sluzba Drustvenog Knjigovodstva) koji bi takodjer morao imati povelik sef zbog prirode drzanja brda para, makar i dinara...
Ja sam cuo legendu da su SDK i Centralna povezani tunelom ispod Titove i tu negdje su i ti trezori. Jel istina ne znam, sumnjam, ali sve je moguce.
Do trezora CBBiH se stiže liftom iz zgrade, tako da se nalazi ispod, a ne u nekim tunelima :D I da, ne iz one zgrade koja je inače poznata ko CBBiH, nego iz dijela CBBiH u susjednoj zgradi (pored Brazila).
Postoji trezor i u glavnoj zgradi CBBiH...taj u pomoćnoj zgradi, iza Brazila, je napravljen prije 7-8 godina...inače, prije je to bila zgrada GP Bosna..
S druge strane, mene fascinira dječja opsjednutost našeg naroda tunelima i podzemnim prostorijama, toliko da je u nedostatku istih spreman i izmišljati kojekakve priče...cuo sam i o atomskim skloništima pod trebevicem i o tunelu između stojcevca i konjica ali ovdje prvi put pročitah o ovim gradskim, izmedje banke i vatre, a posebno ovaj duž Ferhadije za fetuse časnih sestara :lol:
DaysleepeR

#490 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by DaysleepeR »

avetinja wrote:

Nečije je vlasništvo. Koliko ja znam, problem je oko papira, valjda ima više nasljednika. Usput, dok se ne dogovore oko papira, iznajmljuju vilu.
ta kapija velika na trotoaru pored zgrade je ulaz u skladište Sarajevske pivare koje se nalazi ispod te vile...
muha_sa

#491 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by muha_sa »

Beavis wrote:Uvjek me zanimalo sta je ustvari zgrada u Alipasinoj ulici gdje je prije bila US ambasada. Na kraju saznam da je to Vila Braun, koju je izgradio August Braun za sebe i suprugu mu Mariju. U samom kompleksu bivse ambasade su navodno i njihovi grobovi. Volio bi znati u cijem vlasnistvu je danas i sta je planirano dalje s tim objektom?
Za suprugu je izgradio i zgradu Marijin dvor, na danasnjoj tramvajskoj stanici, po kojoj se i citav dio Sarajeva zove.
u tom kompleksu je živio Đuro Pucar-Stari
drndalo

#492 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by drndalo »

drndalo wrote:Bivsi CK SKBiH... Nasljedno je vlasnik valjda Vlada FBiH...
muha_sa wrote:
Beavis wrote:Uvjek me zanimalo sta je ustvari zgrada u Alipasinoj ulici gdje je prije bila US ambasada. Na kraju saznam da je to Vila Braun, koju je izgradio August Braun za sebe i suprugu mu Mariju. U samom kompleksu bivse ambasade su navodno i njihovi grobovi. Volio bi znati u cijem vlasnistvu je danas i sta je planirano dalje s tim objektom?
Sve je to dio istog kompleksa... Stambeno kancelarijski prostor...
Stari kenjac

#493 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Stari kenjac »

drndalo wrote:
drndalo wrote:Bivsi CK SKBiH... Nasljedno je vlasnik valjda Vlada FBiH...
muha_sa wrote:
Sve je to dio istog kompleksa... Stambeno kancelarijski prostor...
i restoranski. samo za odabrane. bio , hodo, jeo i pio. guzovaca. :thumbup:
Ned071

#494 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Ned071 »

http://delhaske.blogger.ba/arhiva/2006/11/18

http://delhaske.blogger.ba/arhiva/2006/08/23/394275
Eborg

#495 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by Eborg »

Da li je glavni ulaz na Pravni fakultet bivsi glavni ulaz na sud? Dakle, nakon sto se 1946. god. osnovao univerzitet, sud je prebacen na ulaz sa strane a dio njegovih kapaciteta sa glavnog ulaza dat univerzitetu i fakultetu na koristenje gdje su sudnice i kancelarije pretvorene u studentske sale i citaonice?
drndalo

#496 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by drndalo »

Stari kenjac wrote:
drndalo wrote: Sve je to dio istog kompleksa... Stambeno kancelarijski prostor...
i restoranski. samo za odabrane. bio , hodo, jeo i pio. guzovaca. :thumbup:
Naravno, moralo se nesto i pod zub bacit'...
milojicabrzi

#497 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by milojicabrzi »

Eborg wrote:Da li je glavni ulaz na Pravni fakultet bivsi glavni ulaz na sud? Dakle, nakon sto se 1946. god. osnovao univerzitet, sud je prebacen na ulaz sa strane a dio njegovih kapaciteta sa glavnog ulaza dat univerzitetu i fakultetu na koristenje gdje su sudnice i kancelarije pretvorene u studentske sale i citaonice?
Vrlo lako je moguće... Inače, austro-ugarski pravni sistem je bio koncipiran da pritvor mora biti povezan sa sudom, radi sprovođenja pritvorenika i zatvorenika, zbog toga je u okviru istog kompleksa i zatvor, koji je bukvalno u centru grada...
madesa

#498 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by madesa »

.
jao_situacije

#499 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by jao_situacije »

milojicabrzi wrote:
Eborg wrote:Da li je glavni ulaz na Pravni fakultet bivsi glavni ulaz na sud? Dakle, nakon sto se 1946. god. osnovao univerzitet, sud je prebacen na ulaz sa strane a dio njegovih kapaciteta sa glavnog ulaza dat univerzitetu i fakultetu na koristenje gdje su sudnice i kancelarije pretvorene u studentske sale i citaonice?
Vrlo lako je moguće... Inače, austro-ugarski pravni sistem je bio koncipiran da pritvor mora biti povezan sa sudom, radi sprovođenja pritvorenika i zatvorenika, zbog toga je u okviru istog kompleksa i zatvor, koji je bukvalno u centru grada...
ja mislim da jeste
tačno se vidi da je pregrađeno iznutra možeš baš fino vidjeti, ako te zanima otiđi na pfsa i pogledaj nekad sam se na početku studija pitao da li je ikad iko pokušao pobjeći preko faxa
DaysleepeR

#500 Re: Sarajevo - velike i male tajne

Post by DaysleepeR »

skela postavljena, ide renoviranje fasade. sređen je i vrt. izgleda da je neko uselio ili kupio. s obzirom da živim u Bolničkoj, uvijek mi je bila najljepša u Sarajevu, i jedva čekam da je obnove.
Post Reply