Prva bolnica u Sa. čini mi se, na listi je Komisije za zaštitu nacionalnih spomenika BiH.Eborg wrote:Moguce ce da je to ta gradjevina, mada mi se cini da je fasada bijela i danas.
Inace, jos jedna fula javnog vlasnistva. Pa prodajte majmuni.
Sarajevo - velike i male tajne
-
breuer
#476 Re: Sarajevo - velike i male tajne
-
mistek
#477 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Do trezora CBBiH se stiže liftom iz zgrade, tako da se nalazi ispod, a ne u nekim tunelimadječak sa šibicama wrote:Ja sam cuo legendu da su SDK i Centralna povezani tunelom ispod Titove i tu negdje su i ti trezori. Jel istina ne znam, sumnjam, ali sve je moguce.drndalo wrote:Centralna sigurno nije do tamo, ali iza vjecne vatre je bivsi SDK (Sluzba Drustvenog Knjigovodstva) koji bi takodjer morao imati povelik sef zbog prirode drzanja brda para, makar i dinara...
-
Eborg
#478 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Kakve bi rahmetli Karim Zaimović priče tu mogao smisliti...
-
NeenaSa
#479 Re: Sarajevo - velike i male tajne
@Eborg , ev' ti odgovora.man_464 wrote:Ako se ne varam neko je pametno o jednom poslu radio remont pruge + opravak i asfaltiranje saobraćajnice. Da se radi danas prvo bi asfaltirali pa raskopali za šine, pa opet asfaltirali i krpili.![]()
Yust saying.
Mada @man_464 bjezhi.
-
hrasno
#480 Re: Sarajevo - velike i male tajne

ova zgrada u Bolnickoj ulici, jel bila necija vila ili nesto slicno
-
Eborg
#481 Re: RE: Re: Sarajevo - velike i male tajne
U Zenici su dva dana nakon otvaranja nove trase gradske magistrale koja je koštala na desetine miliona sve raskopali da poprave cijev od grijanja. Treba to sve strijeljat'.NeenaSa wrote:@Eborg , ev' ti odgovora.man_464 wrote:Ako se ne varam neko je pametno o jednom poslu radio remont pruge + opravak i asfaltiranje saobraćajnice. Da se radi danas prvo bi asfaltirali pa raskopali za šine, pa opet asfaltirali i krpili.![]()
Yust saying.
Mada @man_464 bjezhi.
-
Beavis
#482 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Uvjek me zanimalo sta je ustvari zgrada u Alipasinoj ulici gdje je prije bila US ambasada. Na kraju saznam da je to Vila Braun, koju je izgradio August Braun za sebe i suprugu mu Mariju. U samom kompleksu bivse ambasade su navodno i njihovi grobovi. Volio bi znati u cijem vlasnistvu je danas i sta je planirano dalje s tim objektom?
Za suprugu je izgradio i zgradu Marijin dvor, na danasnjoj tramvajskoj stanici, po kojoj se i citav dio Sarajeva zove.
Za suprugu je izgradio i zgradu Marijin dvor, na danasnjoj tramvajskoj stanici, po kojoj se i citav dio Sarajeva zove.
-
Eborg
#483 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Ako se ne varam, u vlasništvu je FBiH. Bila je mnogima zinula guza na to, Marinko Čavara htio napraviti rezidenciju predsjednika FBiH. 
- drndalo
#484 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Bivsi CK SKBiH... Nasljedno je vlasnik valjda Vlada FBiH...
- avetinja
#485 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Nečije je vlasništvo. Koliko ja znam, problem je oko papira, valjda ima više nasljednika. Usput, dok se ne dogovore oko papira, iznajmljuju vilu.hrasno wrote:
- dječak sa šibicama
#486 Re: Sarajevo - velike i male tajne
CK SKBiH je valjda ona zgrada "nize" prema gradu, gdje je poslije rata i bila vlada Federacije (ne znam jesu li jos) i gdje su odrzavani oni brojni mitinzi i protesti protiv Vlade.
Zgrada u kojoj je bila US ambasada je nesto drugo.
Zgrada u kojoj je bila US ambasada je nesto drugo.
- JanuaryJones
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#488 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Jel' ? Pa tu je bila i ispostava prijeratnog LIK-a ( njihova podružnica).Innovation wrote:
GP PUT /Niskogradnja/ prije rata.
-
neki
#489 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Postoji trezor i u glavnoj zgradi CBBiH...taj u pomoćnoj zgradi, iza Brazila, je napravljen prije 7-8 godina...inače, prije je to bila zgrada GP Bosna..mistek wrote:Do trezora CBBiH se stiže liftom iz zgrade, tako da se nalazi ispod, a ne u nekim tunelimadječak sa šibicama wrote:Ja sam cuo legendu da su SDK i Centralna povezani tunelom ispod Titove i tu negdje su i ti trezori. Jel istina ne znam, sumnjam, ali sve je moguce.drndalo wrote:Centralna sigurno nije do tamo, ali iza vjecne vatre je bivsi SDK (Sluzba Drustvenog Knjigovodstva) koji bi takodjer morao imati povelik sef zbog prirode drzanja brda para, makar i dinara...I da, ne iz one zgrade koja je inače poznata ko CBBiH, nego iz dijela CBBiH u susjednoj zgradi (pored Brazila).
S druge strane, mene fascinira dječja opsjednutost našeg naroda tunelima i podzemnim prostorijama, toliko da je u nedostatku istih spreman i izmišljati kojekakve priče...cuo sam i o atomskim skloništima pod trebevicem i o tunelu između stojcevca i konjica ali ovdje prvi put pročitah o ovim gradskim, izmedje banke i vatre, a posebno ovaj duž Ferhadije za fetuse časnih sestara
- DaysleepeR
#490 Re: Sarajevo - velike i male tajne
ta kapija velika na trotoaru pored zgrade je ulaz u skladište Sarajevske pivare koje se nalazi ispod te vile...avetinja wrote:Nečije je vlasništvo. Koliko ja znam, problem je oko papira, valjda ima više nasljednika. Usput, dok se ne dogovore oko papira, iznajmljuju vilu.hrasno wrote:
- muha_sa
#491 Re: Sarajevo - velike i male tajne
u tom kompleksu je živio Đuro Pucar-StariBeavis wrote:Uvjek me zanimalo sta je ustvari zgrada u Alipasinoj ulici gdje je prije bila US ambasada. Na kraju saznam da je to Vila Braun, koju je izgradio August Braun za sebe i suprugu mu Mariju. U samom kompleksu bivse ambasade su navodno i njihovi grobovi. Volio bi znati u cijem vlasnistvu je danas i sta je planirano dalje s tim objektom?
- drndalo
#492 Re: Sarajevo - velike i male tajne
drndalo wrote:Bivsi CK SKBiH... Nasljedno je vlasnik valjda Vlada FBiH...
Sve je to dio istog kompleksa... Stambeno kancelarijski prostor...muha_sa wrote:u tom kompleksu je živio Đuro Pucar-StariBeavis wrote:Uvjek me zanimalo sta je ustvari zgrada u Alipasinoj ulici gdje je prije bila US ambasada. Na kraju saznam da je to Vila Braun, koju je izgradio August Braun za sebe i suprugu mu Mariju. U samom kompleksu bivse ambasade su navodno i njihovi grobovi. Volio bi znati u cijem vlasnistvu je danas i sta je planirano dalje s tim objektom?
-
Stari kenjac
#493 Re: Sarajevo - velike i male tajne
i restoranski. samo za odabrane. bio , hodo, jeo i pio. guzovaca.drndalo wrote:drndalo wrote:Bivsi CK SKBiH... Nasljedno je vlasnik valjda Vlada FBiH...Sve je to dio istog kompleksa... Stambeno kancelarijski prostor...muha_sa wrote:u tom kompleksu je živio Đuro Pucar-StariBeavis wrote:Uvjek me zanimalo sta je ustvari zgrada u Alipasinoj ulici gdje je prije bila US ambasada. Na kraju saznam da je to Vila Braun, koju je izgradio August Braun za sebe i suprugu mu Mariju. U samom kompleksu bivse ambasade su navodno i njihovi grobovi. Volio bi znati u cijem vlasnistvu je danas i sta je planirano dalje s tim objektom?
- Ned071
#494 Re: Sarajevo - velike i male tajne
http://delhaske.blogger.ba/arhiva/2006/11/18Beavis wrote:Uvjek me zanimalo sta je ustvari zgrada u Alipasinoj ulici gdje je prije bila US ambasada. Na kraju saznam da je to Vila Braun, koju je izgradio August Braun za sebe i suprugu mu Mariju. U samom kompleksu bivse ambasade su navodno i njihovi grobovi. Volio bi znati u cijem vlasnistvu je danas i sta je planirano dalje s tim objektom?
http://delhaske.blogger.ba/arhiva/2006/08/23/394275
-
Eborg
#495 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Da li je glavni ulaz na Pravni fakultet bivsi glavni ulaz na sud? Dakle, nakon sto se 1946. god. osnovao univerzitet, sud je prebacen na ulaz sa strane a dio njegovih kapaciteta sa glavnog ulaza dat univerzitetu i fakultetu na koristenje gdje su sudnice i kancelarije pretvorene u studentske sale i citaonice?
- drndalo
#496 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Naravno, moralo se nesto i pod zub bacit'...Stari kenjac wrote:i restoranski. samo za odabrane. bio , hodo, jeo i pio. guzovaca.drndalo wrote: Sve je to dio istog kompleksa... Stambeno kancelarijski prostor...
-
milojicabrzi
#497 Re: Sarajevo - velike i male tajne
Vrlo lako je moguće... Inače, austro-ugarski pravni sistem je bio koncipiran da pritvor mora biti povezan sa sudom, radi sprovođenja pritvorenika i zatvorenika, zbog toga je u okviru istog kompleksa i zatvor, koji je bukvalno u centru grada...Eborg wrote:Da li je glavni ulaz na Pravni fakultet bivsi glavni ulaz na sud? Dakle, nakon sto se 1946. god. osnovao univerzitet, sud je prebacen na ulaz sa strane a dio njegovih kapaciteta sa glavnog ulaza dat univerzitetu i fakultetu na koristenje gdje su sudnice i kancelarije pretvorene u studentske sale i citaonice?
- jao_situacije
#499 Re: Sarajevo - velike i male tajne
ja mislim da jestemilojicabrzi wrote:Vrlo lako je moguće... Inače, austro-ugarski pravni sistem je bio koncipiran da pritvor mora biti povezan sa sudom, radi sprovođenja pritvorenika i zatvorenika, zbog toga je u okviru istog kompleksa i zatvor, koji je bukvalno u centru grada...Eborg wrote:Da li je glavni ulaz na Pravni fakultet bivsi glavni ulaz na sud? Dakle, nakon sto se 1946. god. osnovao univerzitet, sud je prebacen na ulaz sa strane a dio njegovih kapaciteta sa glavnog ulaza dat univerzitetu i fakultetu na koristenje gdje su sudnice i kancelarije pretvorene u studentske sale i citaonice?
tačno se vidi da je pregrađeno iznutra možeš baš fino vidjeti, ako te zanima otiđi na pfsa i pogledaj nekad sam se na početku studija pitao da li je ikad iko pokušao pobjeći preko faxa
- DaysleepeR
#500 Re: Sarajevo - velike i male tajne
skela postavljena, ide renoviranje fasade. sređen je i vrt. izgleda da je neko uselio ili kupio. s obzirom da živim u Bolničkoj, uvijek mi je bila najljepša u Sarajevu, i jedva čekam da je obnove.hrasno wrote: