Nisu ni amerikanci toliko samodisciplinovani i vrijedni kako ti mislis, ima svasta kao i svugdje po svijetu, vrijednih, ljencuga, lopova...svakakve
mrake. Mi samo nemamo sto oni imaju, pet-sest posto super pametnih koji ce ostalima nacrtati sablon i da se ne zamaraju glupostima, bar onima
kojima je prioritet sta ce danas jesti. Odredjeni procenat nehljeba i budala strpas u geto, dadnes mu da prezivi i cao. Ako hoce nesta vise onda
mora razmrdati guzove i oprezno zujati u sablonu.
Problem je sto nemas ni elite ni drzave, sve je nekako s brda s dola, neko se u svemu snas'o i gustira polako, vecini je jebeno.
Kad kazem jebeno, mislim na osnovne potrebe, nista luksuz i sl.
Nisu samodisciplinovani, ali su disciplinovani.
Razlika je sto kada neces da ustanes sa guzice u SAD, nemas zdravstveno osiguranje, nemas auta, a bez auta nemozes nigdje. Ako i zivos u gradu koji ima gradski prijevoz, nemas cime paltiti. Ako ne platis struju, dodju ti sljedeci dan i iskljuce. Nema rasprave na "federalnom" nivou kako da odgode dugove itd. Kada nema posla nema za rentu, nema za ratu za kredit za kucu. i ako je kuca otplacena treba porez platiti koliko god on bio mal, ili velik, treba platiti. U SAD (kada vec spominjemo SAD< ali to je takos vugdje na zapadu) roditelji te izbace iz kuce sa 18 i kazu idi trazi posao, snalazi se. Kod nas jbt ja sjedio u kaficu gdje sam prije izlazio dok sam zivio dole, i uvijek svratim kada sam tu sada, i jaran zove kaze: hajde do Baskih Voda na kafu. Kontam nedjelja, odo malo bezze, vratims e navece. Neki poznanici sjedili tu, sve od 35-45g. Reko ko ce samnom? Odgovori: imam obaveza (nedjelja) itd, hajde sve to, kad jedan od 37-38g rece: mama mi pitu pravi. To ej nas problem, i nije to posljedica danasnje BiH i nepostojanja sistema, to se razvlaci jos od bivse drzave gdje se dobijao posao u firmi sa 18g i odlazilo u penziju na istom radnom mjestu sa 65. Stan se dobio, i onda sinovi ostaju u kuci (a i kcerke) sve dok se ne ozene ili udaju, a i tad je pitanje hoces otici. Naravno kada ostanu onda krecu svadje, svekrva me ne voli, i slicne gluposti koje su posljedica zivota u zajednici.
Naravno da treba otici. To ne znaci da prekidas kontakt sa BiH. Koga briga sta ko misli sto si otisao. SVako svoj zivot gradi i zivi. To ne znaci da se neces nikad vratiti, a ako se i ne vratis mozda ces dolaziti cesto nazad. Ja sam u BIh bar 2 mejseca godisnje. Taman. Sta cu koji qrtz u onoj depresivnoj zimi.
Cijeli svijet gleda kako da ide negdje drugo zivjeti (ne zato sto mora) ali smo kod nas je to znak izdaje.