Zasto ste napustili BiH?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jao_situacije

#476 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jao_situacije »

Fudo387 wrote:
jao_situacije wrote:ali i dalje je za mene ovdje ugodnije živjeti nego po svijetu kako god da je
Nije bas kako god da je, ali ako se pronadjes u svoj frtutmi, obezbjedis egzistenciju, naravno da je kod svoje kuce najbolje.
Samo, 3000 km mjesecno je misaona imenica za vecinu naseg svijeta u Bosni, ma i milja je misaona imenica, a Bosna nije uopste
jeftino mjesto za zivot kako se to na prvi pogled ucini pijanom dijasporcu. :D
evo haj reci realno da se amerikanci ponašaju kao bošnje kako bi im bilo
boli bošnju kita on na kafi i na pivi vazda, cigara tiket psuje bakiru mater kune državu, al ustat s guzice jok
misaona imenica ili ne, ali je činjenica da je u hrvatskoj već sve duplo skuplje, da ne idemo dalje
može se sa hiljadu živjeti u bosni, u sarajevu malo teže, ali van sarajeva može, ne znam đe sam bio u prolazu kafa nije ni marku bila
bolan 53% obradive zemlje zapušteno niko da pipne, oranice plodna zemlja neće niko da obradi, al kleti državu svi znaju
glup narod, sposobnim i pametnim se smiju i zajebavaju se na njihov račun a vamo ne znaju uplatnice i formulara popuniti
Bodkin

#477 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

palermo wrote:
Bodkin wrote:
Naravno da je tako ali i ti pretjerujes. Moguce samo koliko ljudi to moze toliko ih i prihvata tvoju misao :mrgreen:
dina mi vi ste vi u dijaspori postali komplikovani u izričaju. Šta ti ga pa sad ovo znači
Prvo, ja nisam u dijaspori.
Drugo, onoliko koliko ih moze imati 3 milje, toliko ih prihvata tvoju misao da se u bosni moze dobro zivjeti
palermo

#478 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

Bodkin wrote:
Drugo, onoliko koliko ih moze imati 3 milje, toliko ih prihvata tvoju misao da se u bosni moze dobro zivjeti
Ti jedan mjesec jesi, jedan mjesec nisi :D , šala, svejedno mi je gdje si...

ma ne bih baš sve u pare pretvarao. Neko zaradi pet stoja i ima kravicu, dvije, neko opet u fušu nešto zaradi, negdje se dvije plate spoje i penzija od roditelja, nisu te tri milje toliko nedostižne kako ti ovdje predstavljaš. A imaš ljude koji i zarađuju....

A opet imaš neke druge prednosti...
Fudo387

#479 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

jao_situacije wrote:
Fudo387 wrote:
jao_situacije wrote:ali i dalje je za mene ovdje ugodnije živjeti nego po svijetu kako god da je
Nije bas kako god da je, ali ako se pronadjes u svoj frtutmi, obezbjedis egzistenciju, naravno da je kod svoje kuce najbolje.
Samo, 3000 km mjesecno je misaona imenica za vecinu naseg svijeta u Bosni, ma i milja je misaona imenica, a Bosna nije uopste
jeftino mjesto za zivot kako se to na prvi pogled ucini pijanom dijasporcu. :D
evo haj reci realno da se amerikanci ponašaju kao bošnje kako bi im bilo
boli bošnju kita on na kafi i na pivi vazda, cigara tiket psuje bakiru mater kune državu, al ustat s guzice jok
misaona imenica ili ne, ali je činjenica da je u hrvatskoj već sve duplo skuplje, da ne idemo dalje
može se sa hiljadu živjeti u bosni, u sarajevu malo teže, ali van sarajeva može, ne znam đe sam bio u prolazu kafa nije ni marku bila
bolan 53% obradive zemlje zapušteno niko da pipne, oranice plodna zemlja neće niko da obradi, al kleti državu svi znaju
glup narod, sposobnim i pametnim se smiju i zajebavaju se na njihov račun a vamo ne znaju uplatnice i formulara popuniti
Nisu ni amerikanci toliko samodisciplinovani i vrijedni kako ti mislis, ima svasta kao i svugdje po svijetu, vrijednih, ljencuga, lopova...svakakve
mrake. Mi samo nemamo sto oni imaju, pet-sest posto super pametnih koji ce ostalima nacrtati sablon i da se ne zamaraju glupostima, bar onima
kojima je prioritet sta ce danas jesti. Odredjeni procenat nehljeba i budala strpas u geto, dadnes mu da prezivi i cao. Ako hoce nesta vise onda
mora razmrdati guzove i oprezno zujati u sablonu. :D
Problem je sto nemas ni elite ni drzave, sve je nekako s brda s dola, neko se u svemu snas'o i gustira polako, vecini je jebeno.
Kad kazem jebeno, mislim na osnovne potrebe, nista luksuz i sl.
prog321

#480 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

Iskreno Fudo nemas ti pojma o stanju u BiH.
Necu ulaziti o tome kako je kod vas tamo. :-D
Fudo387

#481 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:Iskreno Fudo nemas ti pojma o stanju u BiH.
Necu ulaziti o tome kako je kod vas tamo. :-D
Dobro, mozda i grijesim, mozda je vecini super...sta ja znam.
Fudo bi najsretniji bio da ste svi milioneri, vratio bih se kuci i grebo se od vas. :lol:
prog321

#482 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by prog321 »

E to neces docekati.
Ovdje je stil zivota da se prestavljaju vecim fukarama nego jesu.
Ne kazem da nema bijede, one bijede koja nema sta jesti, ali procentualno tamo kod vas je sigurno ima vise :-D
Fudo387

#483 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

prog321 wrote:E to neces docekati.
Ovdje je stil zivota da se prestavljaju vecim fukarama nego jesu.
Ne kazem da nema bijede, one bijede koja nema sta jesti, ali procentualno tamo kod vas je sigurno ima vise :-D
Opet ces me uvuci u besmisleno poredjenje baba i zaba.
Bjezi...
Bodkin

#484 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

palermo wrote:
Bodkin wrote:
Ti jedan mjesec jesi, jedan mjesec nisi :D , šala, svejedno mi je gdje si...

ma ne bih baš sve u pare pretvarao. Neko zaradi pet stoja i ima kravicu, dvije, neko opet u fušu nešto zaradi, negdje se dvije plate spoje i penzija od roditelja, nisu te tri milje toliko nedostižne kako ti ovdje predstavljaš. A imaš ljude koji i zarađuju....

A opet imaš neke druge prednosti...
Pa tako i dodje nekako vremenski :D
Ja govorim samo o finansijskoj strani. Ima tu naravno mentalitet, tvoja zemlja, familija, prijatelji..
jefferson

#485 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jefferson »

Nisu ni amerikanci toliko samodisciplinovani i vrijedni kako ti mislis, ima svasta kao i svugdje po svijetu, vrijednih, ljencuga, lopova...svakakve
mrake. Mi samo nemamo sto oni imaju, pet-sest posto super pametnih koji ce ostalima nacrtati sablon i da se ne zamaraju glupostima, bar onima
kojima je prioritet sta ce danas jesti. Odredjeni procenat nehljeba i budala strpas u geto, dadnes mu da prezivi i cao. Ako hoce nesta vise onda
mora razmrdati guzove i oprezno zujati u sablonu. :D
Problem je sto nemas ni elite ni drzave, sve je nekako s brda s dola, neko se u svemu snas'o i gustira polako, vecini je jebeno.
Kad kazem jebeno, mislim na osnovne potrebe, nista luksuz i sl.
Nisu samodisciplinovani, ali su disciplinovani.
Razlika je sto kada neces da ustanes sa guzice u SAD, nemas zdravstveno osiguranje, nemas auta, a bez auta nemozes nigdje. Ako i zivos u gradu koji ima gradski prijevoz, nemas cime paltiti. Ako ne platis struju, dodju ti sljedeci dan i iskljuce. Nema rasprave na "federalnom" nivou kako da odgode dugove itd. Kada nema posla nema za rentu, nema za ratu za kredit za kucu. i ako je kuca otplacena treba porez platiti koliko god on bio mal, ili velik, treba platiti. U SAD (kada vec spominjemo SAD< ali to je takos vugdje na zapadu) roditelji te izbace iz kuce sa 18 i kazu idi trazi posao, snalazi se. Kod nas jbt ja sjedio u kaficu gdje sam prije izlazio dok sam zivio dole, i uvijek svratim kada sam tu sada, i jaran zove kaze: hajde do Baskih Voda na kafu. Kontam nedjelja, odo malo bezze, vratims e navece. Neki poznanici sjedili tu, sve od 35-45g. Reko ko ce samnom? Odgovori: imam obaveza (nedjelja) itd, hajde sve to, kad jedan od 37-38g rece: mama mi pitu pravi. To ej nas problem, i nije to posljedica danasnje BiH i nepostojanja sistema, to se razvlaci jos od bivse drzave gdje se dobijao posao u firmi sa 18g i odlazilo u penziju na istom radnom mjestu sa 65. Stan se dobio, i onda sinovi ostaju u kuci (a i kcerke) sve dok se ne ozene ili udaju, a i tad je pitanje hoces otici. Naravno kada ostanu onda krecu svadje, svekrva me ne voli, i slicne gluposti koje su posljedica zivota u zajednici.
Naravno da treba otici. To ne znaci da prekidas kontakt sa BiH. Koga briga sta ko misli sto si otisao. SVako svoj zivot gradi i zivi. To ne znaci da se neces nikad vratiti, a ako se i ne vratis mozda ces dolaziti cesto nazad. Ja sam u BIh bar 2 mejseca godisnje. Taman. Sta cu koji qrtz u onoj depresivnoj zimi.
Cijeli svijet gleda kako da ide negdje drugo zivjeti (ne zato sto mora) ali smo kod nas je to znak izdaje.
palermo

#486 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

jefferson wrote: Nisu samodisciplinovani, ali su disciplinovani.
Razlika je sto kada neces da ustanes sa guzice u SAD, nemas zdravstveno osiguranje, nemas auta, a bez auta nemozes nigdje. Ako i zivos u gradu koji ima gradski prijevoz, nemas cime paltiti. Ako ne platis struju, dodju ti sljedeci dan i iskljuce. Nema rasprave na "federalnom" nivou kako da odgode dugove itd. Kada nema posla nema za rentu, nema za ratu za kredit za kucu. i ako je kuca otplacena treba porez platiti koliko god on bio mal, ili velik, treba platiti. U SAD (kada vec spominjemo SAD< ali to je takos vugdje na zapadu) roditelji te izbace iz kuce sa 18 i kazu idi trazi posao, snalazi se. Kod nas jbt ja sjedio u kaficu gdje sam prije izlazio dok sam zivio dole, i uvijek svratim kada sam tu sada, i jaran zove kaze: hajde do Baskih Voda na kafu. Kontam nedjelja, odo malo bezze, vratims e navece. Neki poznanici sjedili tu, sve od 35-45g. Reko ko ce samnom? Odgovori: imam obaveza (nedjelja) itd, hajde sve to, kad jedan od 37-38g rece: mama mi pitu pravi. To ej nas problem, i nije to posljedica danasnje BiH i nepostojanja sistema, to se razvlaci jos od bivse drzave gdje se dobijao posao u firmi sa 18g i odlazilo u penziju na istom radnom mjestu sa 65. Stan se dobio, i onda sinovi ostaju u kuci (a i kcerke) sve dok se ne ozene ili udaju, a i tad je pitanje hoces otici. Naravno kada ostanu onda krecu svadje, svekrva me ne voli, i slicne gluposti koje su posljedica zivota u zajednici.
Naravno da treba otici. To ne znaci da prekidas kontakt sa BiH. Koga briga sta ko misli sto si otisao. SVako svoj zivot gradi i zivi. To ne znaci da se neces nikad vratiti, a ako se i ne vratis mozda ces dolaziti cesto nazad. Ja sam u BIh bar 2 mejseca godisnje. Taman. Sta cu koji qrtz u onoj depresivnoj zimi.
Cijeli svijet gleda kako da ide negdje drugo zivjeti (ne zato sto mora) ali smo kod nas je to znak izdaje.
Opet ne skontah zašto "naravno da treba otići"

I ne vidjeh ja da se na ovoj temi ovdje priča o izdaji onog ko je otišao. Čak bih primijetio da diskusija više ide u suprotnom smjeru.
jefferson

#487 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jefferson »

palermo wrote:
jefferson wrote: Nisu samodisciplinovani, ali su disciplinovani.
Opet ne skontah zašto "naravno da treba otići"

I ne vidjeh ja da se na ovoj temi ovdje priča o izdaji onog ko je otišao. Čak bih primijetio da diskusija više ide u suprotnom smjeru.
Treba otici! Ali "otici" ne mislim na otici i zapaliti pasos. Ljudi iz njemacke idu u SAD, Australiju, Japan, i obratno, iz SAD u njemacku itd. Treba otici i makuti se od te sredine koja ti pruza komfor, jer nova sredina u kojoj nikog ne znas ce iz tebe izvuci nesto sto stara sredina nikad ne bi mogla. Ja uvijek kazem ljudima: idi, idi bar godinu dana negdje, bilo gdje, i vrati se, koga briga. Ali ta sredina iz koje neko ode, pa se recimo vrati, ce vise dobiti sa tom osobom koja je zivjela vani nego da je ostala.
Fudo387

#488 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

A ljudi sta vam je, kakve crne izdaje? :lol:
Fudo387

#490 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

...Društveni život je bolna tačka svima nama svježim doseljenicima. Nema više svakodnevnih ispijanja kafa na suncu
Dusa draga, bas mi je zao... :lol:
Danguba

#491 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Danguba »

Bodkin wrote:
Danguba gdje si ti ono trenutno :D
Znas da nije drugarski otkrivati lokaciju ali eto da ti zadovoljim znatizelju, gledam u Konjuh. :D
Fudo387

#492 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Fudo387 »

Danguba wrote:
ovo_malo_duse wrote:, planiram se cak i vratiti.
+1

i to vrlo brzo... :D

siroko vam polje. :ginisovac:
:D

:lol:
Danguba

#493 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Danguba »

:lol: :lol:

ne smije covjek ni u sliku gledati a da mu se ne smiju. :lol:
madner

#494 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by madner »

Ja ako dvije kafe popijem dnevno u kaficu, dobro i jeste. Nije bas to tako kako pisu, i do 2 sata radim za ovu crkavicu. :D
palermo

#495 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by palermo »

jefferson wrote:
Treba otici! Ali "otici" ne mislim na otici i zapaliti pasos. Ljudi iz njemacke idu u SAD, Australiju, Japan, i obratno, iz SAD u njemacku itd. Treba otici i makuti se od te sredine koja ti pruza komfor, jer nova sredina u kojoj nikog ne znas ce iz tebe izvuci nesto sto stara sredina nikad ne bi mogla. Ja uvijek kazem ljudima: idi, idi bar godinu dana negdje, bilo gdje, i vrati se, koga briga. Ali ta sredina iz koje neko ode, pa se recimo vrati, ce vise dobiti sa tom osobom koja je zivjela vani nego da je ostala.
Pa to je bolan sasvim neka druga stvar. Naravno da treba vidjeti svijeta, ne smije se ostati začahuren u svojoj mahali, ako išta u životu ne volim onda je to mahala,da se treba mijenjati i iznutra i izvana, da treba svijet gledati širom otvorenih očiju.

Ali budimo objektivni, koliko je samo onih koji sada žive u inostranstvu a u glavi nisu još uvijek makli od mahale, a opet imaš i one koji žive u BiH a razmišljaju evropski (ili svjetski, pošto si ti amerikanac :D )

Da ne bude zabune, općenito se slažem sa ovim što si napisao
commendatore

#496 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by commendatore »

moze li neko izracunat sta je potrebno da artiljerija unisti da vrijedi 550 miliona eura.... ovu drzavu su definitivno prodali u bescijenje.... ja cu se svim silama trudit da moje dijete ne vraca dugove ovdasnjih budzetskih i parazitskih ojebina....

jer mi je 550mil eura + kamate sto ce vrlo vjerovatno biti i milijarda - milijarda i po eura duga = potpuno isto da u salama vlasti vlada vise kloniranih ratka mladica - pa da znate ko je na vlasti i za koga glasate..... moje dijete ce ic i oporukom cu trazit da me zapale da nema nikakvog troska ni obaveza prema ovoj prokletinji od naroda i drzave..... mrš mater vam jebem..... :oops:
Bodkin

#497 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by Bodkin »

Danguba wrote:
Bodkin wrote:
Danguba gdje si ti ono trenutno :D
Znas da nije drugarski otkrivati lokaciju ali eto da ti zadovoljim znatizelju, gledam u Konjuh. :D
Ne bih ja da ti nisi na temi :D
madner

#498 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by madner »

commendatore wrote:moze li neko izracunat sta je potrebno da artiljerija unisti da vrijedi 550 miliona eura.... ovu drzavu su definitivno prodali u bescijenje.... ja cu se svim silama trudit da moje dijete ne vraca dugove ovdasnjih budzetskih i parazitskih ojebina....

jer mi je 550mil eura + kamate sto ce vrlo vjerovatno biti i milijarda - milijarda i po eura duga = potpuno isto da u salama vlasti vlada vise kloniranih ratka mladica - pa da znate ko je na vlasti i za koga glasate..... moje dijete ce ic i oporukom cu trazit da me zapale da nema nikakvog troska ni obaveza prema ovoj prokletinji od naroda i drzave..... mrš mater vam jebem..... :oops:
Pa to je sitnica za Zapad, tu su dugovi u trilionima.

Mislis ti da je lagano imati 10 nukleranih nosaca aviona. :D
jefferson

#499 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by jefferson »

palermo wrote:
jefferson wrote:
Pa to je bolan sasvim neka druga stvar. Naravno da treba vidjeti svijeta, ne smije se ostati začahuren u svojoj mahali, ako išta u životu ne volim onda je to mahala,da se treba mijenjati i iznutra i izvana, da treba svijet gledati širom otvorenih očiju.

Ali budimo objektivni, koliko je samo onih koji sada žive u inostranstvu a u glavi nisu još uvijek makli od mahale, a opet imaš i one koji žive u BiH a razmišljaju evropski (ili svjetski, pošto si ti amerikanac :D )

Da ne bude zabune, općenito se slažem sa ovim što si napisao
Ja o tome pricam. Ja sam isto otisao na odredjeno vrijeme, ali jbg, stavri su ispale tako da sam ostao. Da li to znaci da bez obzira sto zivim vani trebam zaboraviti BiH, ne.
A sto se tice mahale, pa naravno, ja sam to ovdje pricao xxxx puta gdje imas ljude sa daleko sirim pogledima na zivot koji nisu otisli dalje od Makarske, ali nisu zatucani, nego ovdje u SAD (a siguran sam da je tako i u Australiji, njemackoj itd). Ja uvijek akzem, i stojim kod toga da zivim sad dobro jer nisam imao tipicne nase ljude oko sebe. Odem u neki nas restoran kad sam posjecivao neke gradove gdje ima dosta nasih, ili ono nadjem se na nekom "sijelu," poslije kontam da mi treba terapija cega se sve naslusam. To ej samo fizicki otislo iz mahale, ali one mahale u najgorem smislu. "Mozak" je ostao u mahali i nije se nikad ni pomjerio.
HAVANA

#500 Re: Zasto ste napustili BiH?

Post by HAVANA »

Ja kad bi mogo zakonom bi propiso da svako mora otici zivjeti i raditi negdje vani jedno 3 do 4 godine. Al mora se vratit. :D
Post Reply